karolinacym 21.07.09, 17:31 Poprosze o latwe przepisy. wlasnie wyciagam z zamrazalnika na jutro Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: Poledwiczki?! 21.07.09, 17:50 www.google.com/search?hl=pl&q=poledwiczki+przepisy&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq= Odpowiedz Link
sunsty Re: Poledwiczki?! 21.07.09, 19:56 Moje ulubione: Składniki: 600 g polędwicy wieprzowej; 1 łyżka mąki; 1 łyżka oleju; 1 łyżka margaryny; 3 jabłka; 1 cebula; majeranek, sól. Przygotowanie potrawy: Gotowanie zaczynamy od opłukania i osuszenia mięsa. Następnie oprószamy je solą i mąką. Gdy rozgrzejemy w garnku margarynę i olej, wkładamy mięsko i obsmażamy tak, aby się zarumieniło. Następnie posypujemy majerankiem, dolewamy wody, tak aby zakryła mięso i dusimy je pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny, uzupełniając wygotowującą się wodę. W tym czasie, obieramy cebulkę i kroimy na krążki. Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pod koniec duszenia wkładamy do garnka cebulę i jabłka i dusimy razem z mięsem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je. Sos należy przetrzeć przez sito, oprószyć mąką, posolić, wymieszać i gotować przez kilka minut. Pyszną polędwicę kroimy na plastry, układamy na półmisku i polewamy gorącym sosikiem. Odpowiedz Link
f.l.y Re: Poledwiczki?! 22.07.09, 11:57 pomysł nie mój, ale szefa kuchni naszej stołówki polędwiczki nadział białymi szparagami i boczkiem - były pycha ja obsmażam całą, potem kroję na kawałki ok 7-10 cm i duszę w sosie własnym, cebuli i z grzybami mrożonymi, uduszone podaję w kawałkach albo kroję na plastry grzyby dodaję w całości, wyjmuję je z sosu, sos miksuję, żeby był gładki i znowu dodaję grzyby Odpowiedz Link
halev Re: Poledwiczki?! 22.07.09, 12:54 Najbanalniejszy pod słońcem i pyszny pomysł na polędwiczki: do gara wrzucam pół kostki masła, roztapiam. Dorzucam świeży rozmaryn, podgrzewam. Kiedy już czuć aromat, w garnku lądują doprawione polędwiczki (w całości). Duszę pod przykryciem do miękkości. Pycha! A roboty prawie nie ma. Odpowiedz Link
bzden Re: Poledwiczki?! 22.07.09, 13:26 Moja ostatnia improwizacja, wyszło bardzo dobrze: polędwiczki pokroiłam na plastry ok. 1,5 cm grubości, na margarynie zeszkliłam cebulę i dołożyłam czosnku, na to mięso + ulubuine przyprawy (ja dałam tylko odrobinę soli i pieprzu), bo planowałam sos. Smażyć raczej krótko, by było soczyste i miękkie. Można jeść solo, można z dowolnym sosem. Ja zrobiłam sos musztardowy według przepisu mojej babci (roztapiam masło, do tego mąka, potem woda i trochę musztardy - szybko, smacznie i okrutnie tucząco ) Odpowiedz Link