Dodaj do ulubionych

przepisy na ciasta

22.08.09, 14:29
BaRZO wAS PROSZĘ O PRZEPISY NA DOBRE I WYPRÓBOWANE JUŻ CIASTA. Piekę tylko
drożdżówkę, biszkopt z owocami lub chleb. Chciałabym umieć upiec coś jeszcze,
ale boję się eksperymentować z przepisami. Wolę wiedzieć co mnie czeka i czy
warto było.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • madzik35 Re: przepisy na ciasta 22.08.09, 21:59
      dostałam wczoraj od koleżanki - dziś zrobiłam zebrę (pół już
      zniknęło):

      ZEBRA
      3 szklanki mąki + 1 i 3/4 szklanki cukru + 3 łyżeczki proszku do
      pieczenia + cukier waniliowy + 5 jajek - wymieszać + 1 rozpuszczone
      masło roślinne + 1 szklanka oranżady lub wody gazowanej - miksować
      mikserem do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 równe
      części.
      Do jednej dodać 3 łyżki kakako, do drugiej 3 łyżki mąki. Wlewać do
      formy
      naprzemiennie. Piec w temp. 180 C do suchego patyczka (ok. 50 min).
      Tortownica śr. 26-28 cm.Gdy wystgnie polać polewą czekoladową.
      Polewa
      1/3 kostki masła roślinnego + 1/2 szklanki cukru + 2-3 łżki kakao + 2
      łyżki zimnej wody. Ogrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Jeśli
      widać
      tłuszcz dodać troche zimnej wody i wymieszać.

      BISZKOPT
      Ubić 6 białek na sztywno, dodać 1 szklankę cukru kryształu i zółtka.
      Delikatnie wymieszać. Dodać 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką proszku do
      pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 C ok. 30 min. Po
      upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i nie wymować biszkoptu od
      razu.
      Brytfanka (mniej więcej) 21x32 cm.
      Po wystudzeniu wyłożyć zimny ugotowany budyń waniliowy lub
      śmietankowy.
      Położyc owoce - najsaczniejsze z truskawkami, ale może być z ananasem
      lub brzoskwinią.
      Wylać tężęjącą galaretkę.
      Wydaje mi się, że na taki biszkopt to 1-2 budynie i 1-2 galaretki.



      FILIP
    • romaya Re: przepisy na ciasta 22.08.09, 22:31
      Polecam ten blog
      mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1
      Rewelacyjne przepisy i świetne zdjęcia. Właśnie popełniłam szarlotkę z musem
      jabłkowym i sernik z porzeczkami - goście byli zachwyceni smile.
      Ze mnie piekarnicza noga, ale te przepisy są naprawdę dobre i co ważne -
      sprawdzone przez tłum fanek autorki.
      • rowan_7 Re: przepisy na ciasta 23.08.09, 13:47
        Tez sie uzaleznilam od tego blogu. Autorka-Dorota jest moim guru
        kuchennm w kategori słodkosci smile niestety nie trafilam jeszcze na
        rownie fajny blog z daniami obiadowymi, ale zawsze z pomoca przychodzi
        mi wyszukiwarka durszlak.pl gdy mam ochote zrobic cos z konkretntm
        skladnikiem wink
        • agatha-christie Re: przepisy na ciasta 25.08.09, 08:54
          Ja też piekę z "dorotusa76" od kilku miesięcy, czasem też z "white
          plate" Liski. Zaznaczam, że nigdy w życiu wcześniej nie piekłam, ale
          te przepisy są takie kuszące, że spróbowałam i nie mogę przestać.
          Naprawdę wszystko się udaje i nie trzeba kombinować. Bardzo łatwa
          jest szarlotka polska i sernik New York (white plate). Od Doroty
          robiłam rafaello, różne lody, pączki, bezy i faworki, ptasie
          mleczko, sernik na zimno a teraz czaję się na paluszki serowe (już
          mam kupione składniki).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka