igor_uk
01.01.11, 20:42
Poprawnosc polityczna (Political correctness,Пoлитичеcкaя кoрректнocть),co to jest i czego dotyczy?
Jak brac Panstwa ,kazde z osobno,to wyjdzie,ze w USA nie mozno mowic na kogos,ze jest czarny,trzeba mowic-Afroamerykanin (to jest Political correctness).W Polsce nie mozno nic powiedziec dobrego o slusznie minionym ustroju,jak i o Rosjanach (Poprawnosc polityczna).W Rosji nie mozno nic zlego mowic o zwycienskiej Armii Czerwonej (Пoлитичеcкaя кoрректнocть). Tak mozno przeleciec sie po wszystkich krajach i w kazdym bedzie swoja poprawnosc polityczna.
Ale jest ,Poprawnosc Polityczna,wspolna dla wszystkich krajow,tak zwanych, demokratycznych.Z tym ,ze ta "Political correctness" zmienia sie w zaleznosci od zaistnialych potrzeb politycznych.
Kiedys wyznacznikiem demokratycznosci Panstw ,a co za tym idzie - Political correctness,byl stosunek do Zydow.Pozniej poprawnoscia polityczna stala sie ekologia,jeszcze pozniej stosunek do Muzulmanow (nic zlego o nich), byli jescze rozne wariactwa i nareszci mamy na dzien dzisiejszy za Political correctness ,to szkalowac Putina,za wszystko-a najbardziej za Chodorkowskiego.Nie spotkalem sie z zadnym reportazem,z zadnym komentarzem,z zadna wypowiedzia,w ktorych by ktos zainteresowal sie podstawowa sprawa-a co tak naprawda zarzuca sie Chodorkowskiemu?Przeciez napewno nie jest tematem rozpraw sadowych,osobista nie chec Putina,k temu czlowieku.
Do zalozenia tego watku,zmusila mnie publikacja w Foreign Policy.
A zwlaszcza,ten fragment:
"Almost no recent Russian event, however, has attracted more attention than the Khodorkovsky trial. Secretary of State Hillary Clinton and German Foreign Minister Guido Westerwelle argue that the billionaire's fresh conviction has hurt Russia's business climate, Bloomberg's Henry Meyer and Anna Shiryaevskaya report. Richard Ottaway, chairman of the British Parliament's Foreign Affairs Select Committee, said the trial's outcome "has serious implications for the confidence of overseas investors and on British investment in Russia."
p.s. Wbrew pozoram,ten watek nie jest o Rosji i o Putinie osobiscie (to tylko przyklad).Moim zdaniem za Poprawnoscia polityczna (Political correctness,Пoлитичеcкaя кoрректнocть) kryje sie wiele problem wspolczesnego Swiata.
Mamy rozruby Muzulmanow w Europie (przeciez nie wolno bylo im zabraniac wlasnej religii,jak rowniez wychowywac dzieci zgdodnie z ich tradycjami-ciekawi mnie tylko,a jak by sytuacja byla odwrotna i Christianie okazli sie na miejscu Muzulman,ale w ich krajach).Mamy nasilenie sie przestepczosci ,bo nie wolno przestepcow karac w sposob przykry dla nich. Mamy kobiet,bardziej podobnych do facetow,niz te drudzy -rownosc plci (Political correctness) i mnie nie chodzi o to,ze kobiety powinny miec mniej praw od mezczyzn,wrecz przeciwnie,ale mnie chodzi o to,ze kobieta - bokser,albo cos takiego moze doprawdazic do znikniecia ludzkosci bardziej skutecznie,niz bron jadrowa.I wlasnie w tym miejscu chcialem zapytac forumowiczy:
Jaka jeszce Poprawnosc polityczna,moze zagrozic Swiatu?
Celowo nic nie napisalem o ostatnim kryzysie,chociaz on rowniez jest skutkiem poprawnosci politycznej.