Dodaj do ulubionych

Amerykanskie zombi.

20.06.11, 21:18
Amerykanskie Banki co raz bardziej martwia mnie (wylacznie z osbistego i egoistycznego powodu).
Bardzo nie mila nowoscia stalo ogloszenie agencji Moody's o tym,ze ona wysyla kredytowe ratingi Bank of Ameryk,Citibank i J.P.Morgan na ponowne rozpatrzenie ,z obnizeniem(bardzo mozliwym).Agencja chce ocenic "autonomna" stabilnosc finansowa bankow -nie liczac panstwowych "iniekcji" ,ktore banki dostawali w ostatnie trzy lata." Zamiary rzadu USA sa bardzo jasne:dzis on nie bedzie ratowac nawet systemowo znaczacych grup bankowych"- skomentowal Vice prezydent Moody's Sean Jones.
malo tego,pare tygodni temu stalo wiadomo,ze do Bank of America, J.P. Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo i Ally Financial moga byc zaskarzone na sume 17 mlrd $.Skarzacymi sa klienty ,ktore w latach 2008-2009 nie mogli splacic hipoteki,na skutek czego ich mieszkania byli przez banki zabrane.Kazdy przypadek,oczewiscie,byl unikatowy,ale banki w goraczce kryzysu zabierali domy u wszystkich,jak leci ,automatycznie i teraz pozbawione mieszkan klienci bankow maja zamiar na drodze sadowej swoi domy odzyskac z powrotem (szanse maja wprawie 100%).I chociaz sumarne aktywa tych bankow bliski 7.5 trln $,ale ich finansowa pozycja jest dosc niestabilna,pomimo ogromnym zastrzykow panstwowej gotowki i 17 mlrd$ znalezc bedzie nie prosto.

Jak temat kogos zainteresuje,sprobuje wytlumaczyc -czemu uwazam amerykanskie banki za Zombi.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Do cholery. 20.06.11, 23:33

Сzy naprawda nikogo nie obchodzi Ameryka?
      Na to forum,chyba,zebrali sie same kacapy,bo tylko o Rosji potrafia dyskutowac.
      Jak wam jutro wasze oszczednosci stana warte mniej niz papier do dupy,wtedy poplaczecie sie,ale bedzie zapozno i Wowka was nie wyreczy.
      • mongolszuudan Re: Do cholery. 20.06.11, 23:40
        О чём ты вooбще пишешь? Рaзве кoгo-тo в Пoльше мoжет интереcoвaть этa ерyндa? Зaлoжи cледyющyю темy - o кoличеcтве coртирoв нa рyccких дoрoгaх нa 1 кyбичеcкий килoметр плoщaди земнoгo шaрa.
        • igor_uk Re: Do cholery. 20.06.11, 23:45
          mongol,dzieki za pomysla.
          A jak myslisz,tak i pisac-coртиp? czy moze tak po polsku-slawojki?
      • eva15 Polska jest na obrzeżach wydarzeń 21.06.11, 23:57
        gor_uk napisał:
        > Сzy naprawda nikogo nie obchodzi Ameryka?
        > Na to forum,chyba,zebrali sie same kacapy,bo tylko o Rosji potrafia dyskutowac

Owszem, Polacy potrafią tylko dyskutować o Putinie i rychłym upadku Rosji - to jest na okrągło podsycane przez media, to jest na okrągło obecne w świadomości społecznej.

Otworzyłam chyba ze 2-3 wątki na temat eurolandu, jego zadłużeń, zachowań Niemiec - głównego płatnika, banków prywatnych etc. Jedynymi dyskutantami byli, ci, którzy mieszkają na Zachodzie i przy okazji myślą, czyli było ich bardzo niewielu.
        Jak słusznie zauważył C_k w Polsce na dobrą sprawę NIKT o tym nie pisze, nikt tak naprawdę nic nie wie i nie rozumie, jakie chmury się nad Europą zbierają.

Poniekąd to zrozumiałe - Polska jest poza obszarem obecnych wielkich rozgrywek finansowych, ani ich nie pojmuje, ani ma z nimi coś wspólnego a tym bardziej nie ma wpływu na bieg wydarzeń. A że będzie ofiarą tego co się dzieje - choćby via subwencje unijne, które pewnie zostaną jej na rzecz Grecji przykrócone - to już inna sprawa.

• zlotamajka Re: Polska jest na obrzeżach wydarzeń 22.06.11, 00:09
          W Polsce ludzie sa jeszcze odurzeni zachodem i wydaje im sie ze potrzeba czasu a beda mieli tak dobrze jak na zachodnich filmach. A rzad siedzi w kieszeni IMF i grzecznie wykonuje rozkazy. Tusk nawet wzial niepotrzebna pozyczke. A spoleczenstwo bedzie splacac tylko jeszcze o tym nie wie.
          • eva15 Re: Polska jest na obrzeżach wydarzeń 22.06.11, 00:37
            Tak, to jest inny świat, który tak naprawdę jeszcze nie rozumie, jak rzeczywiście kręci się , czyli działa Zachód. Próbowałam to tłumaczyć Herrowi 7 i dałam spokój, to nie ma sensu. Herr7 wypisywał mi całkiem serio, że on wie lepiej niż ja i wie, że w Niemczech prawie nie ma korupcji, a państwo dba o obywatela, w przeciwieństwie do Rosjii. No i co z tym zrobić, jak z takimi ludźmi komunikować? A przecież tacy jak Herr7 to jeszcze nie amigo czy inny bystrzak.
            • zlotamajka Re: Polska jest na obrzeżach wydarzeń 22.06.11, 02:21
              To jest inny swiat i kazdy musi dojsc do tego zrozumienia sam. Co do Herra to jakas obcesja. On juz na zaden inny temat nie pisze. Moglby sie choc troche zdewersyfikowac swoj repertuar. Nawet amigo ma kilka kaset.
    • zlotamajka Re: Amerykanskie zombi. 20.06.11, 23:52
      Igor, Ameryka interesuje, interesuje. Ale tyle w swiecie sie dzieje ze trudno o wszystkim.

To ze banki amerykanskie sa zombi to kazdy wie obrocz kilku z felusiem na czele. No i zycze powodzenia w tlumaczeniu.

Do tego co napisales dodam kilka rzeczy:
      -mianowicie banki amerykanskie a wogole banki swiatowe maja okolo (prawdopodobnie wiecej) 1.5 quadryliona dlugow w derywatywach(wedlug Bloomberg). To jest wiecej niz cale GDP swiata. Teraz trwa walka kto za to zaplaci. Narazie placa za to podatnicy niektorzy jak felus robia to z wielka przyjemnoscia powtarzajac jak to potrzebne na uratowanie systemu.
      Nastepnie cos o hipotekach.
      - NIe chodzi tu o same zaskarzenia. Mianowicie z tego co slyszalam to okolo 4 milionow domow zostalo foreclosed (czyli zabranych przez banki) i nastepne okolo 5 milionow moze byc jeszcze forclosed. Takie foreclosures obnizaja ceny domow w calej dzielnicy. Czyli ogolnie ceny domow od 2008 spadly o okolo 30% a przewidywane jest ze spadna o nastepne 25%. To jest na skale krajowa. Procenty roznia sie zaleznie od stanu, miasta i dzielnicy. Tansze domy to niby dobrze a jednak nie. Raz banki beda je musialy sprzedac ze strata nie pokrywajac hipoteki. No i ludzie widza ze za dom za ktory placa 300 000 USD hipoteki jest wart 200 000 naprzyklad. Wiec wielu porzuca domy co dalej bije w banki.
      - co do foreclosuses to sama Bank of America przyznala sie w tamtym roku na jesieni ze 50 000 foreclosures bylo nie legalne i to tylko w jednym stanie i w jednym miesiacu 9zdaje sie we wrzesniu lub pazdzierniku u. roku). Banki nie maja dokumentacji zaswiadczajacej ze maja ta hipoteke bo te hipoteki byly sprzedawane i rozparcelowywane wielokrotnie. Dlatego kilka bankow robilo foreclosure na ten sam dom, zabierali domy ludziom ktorzy splacili juz hipoteke itd.

Najlepszym rozwiazaniem na problemy z subprime byloby moratorium na foreclosures. Ale bankstery na to nie pozwola.
      • felusiak1 co za brednie 21.06.11, 03:45
        to już wiesz mania jaka jest óżnica pomiedzy dzierżawą a sprzedażą?

igor, te banki jeśli wpadną ponownie w tarapaty zostaną uratowane na 100 procent. to big to fail.
        ty mania przestań cztać te swoje konspiraxyjno-lewackie blogi i poczytaj coś poważnego.

ps. moratorium na foreclosure przedłuży kryzys.
        nie moge pojąć dlaczego pieniądze podatnika na pomoc bankom są złe ale te same pieniądze na pomoć tym, którzy nie płacą rat to dobrze. dwie miary?
        • zlotamajka Re: co za brednie 21.06.11, 05:20
          Felus, po pierwsze TOO big to fail

Nastepnie jak nie rozumiesz roznicy miedzy dawaniem pieniedzy bankom a ludziom to coz na poradze. Dla tych co te roznice rozumieje powiem ze dajac pieniadze banka te banki splaca swoje sztuczne papierkowe dlugi derywatywow lub zainwestuja w nastepne derywatywy lub inne spekulacje a NIE W PRAWDZIWA EKONOMIE.

A foreclosure moratorium pozwoliloby pozostac ludziom w domach zamiast tworzyc wiele pustych domow ktore sie z czasem rozlatuja i bezdomne rodziny. Masowe foreclosures to rzucanie wielu domow na rynek gdzie nie ma wielu kupcow co obniza ceny innych domow motywujac ludzi do opuszczania swoich domow lub sprzedawania ich (bo po co maja placic 300 tys za dom wart 200 tys) a to dalej obniza ceni i tak w kolko az do dna. Czyli pozwalnaie bankom na foreclosures to pogarszanie kryzysu.

Nastepnie subprime to nie tylko kryzys bankow jak felus mysli ale to przedewszystkim kryzys SPOLECZNY. Wysiedlanie rodzin z domow destabilizuje spoleczenstwo: dzieci musza zmieniac szkoly, rodzina musi szuka nowego mieszkania o traumacie psychicznym nie wspomne.

Jest to tez kryzyz PRAWNY. Oszustwo a raczej bezprawie zwiazane z foreclosures dobrze jest udokumentowane. Banki nie maja odpowiedniej dokumentacji, wysiedlaja ludzi ktorzy nigdy nie mieli u nich hipoteki, albo dwa banki chca ten sam dom itd itd . Trzeba tego moratorium by auditor mogl sprawdzic dokumentacje i dokladnie zobaczyc co sie tam dzieje i uporzadkowac ten balagan. Chyba to lepsze i tansze finansowo i spolecznie niz wyrzucanie rodziny na bruk. Ale nie wedlug felusia.
          • elka-sulzer Re: Chmury na horyzoncie 21.06.11, 07:28
            Late last week, Thomas James Ball reached his breaking point. Driven to desperation by a system that bankrupted him and destroyed his family, Ball walked up to the main door of the Keene County, New Hampshire courthouse, doused himself with gasoline, and lit himself ablaze.
            Hardly anyone seems to have noticed.

www.businessinsider.com/new-hampshire-man-lights-himself-on-fire-to-protest-americas-decline-2011-6
            • felusiak1 Re: Chmury na horyzoncie 21.06.11, 17:55
              mania, bardzo podoba mi sie to co napisałaś. powiedzmy tak, ty płacisz raty za dom każdego miesiąca. twój sasiad nie płaci ani grosza. moratorium. każdego miesiaca ma dwa tysiące dolarów w kieszeni do wydania. jeździ na rejsy, wycieczki, wakacje w paryżu i rzymie a ty zanosisz do banku. poradzę ci. przestań spłacać chałupę. bank i tak cię z niej nie wyrzuci.
              wogóle przestań spłacać długi.
              widzisz mania, za ten dom w którym mieszka twój niepłacacy sasiad płacisz ty. płaci podatnik gdyż jego pożyczka jest gwarantowana przez fannie i freddie czyli rząd usa. wszystkie subprimes były gwarantowane przez rząd. stad ich AAA rating.
              wiesz jak kupisz coś biorąc pożyczkę a twój tatuś jest żyrantem i ty przestaniesz spłacać to tatuś spłaca. taaaaaak sprawiedliwość społeczna kosztuje.
              • igor_uk Re: Chmury na horyzoncie 21.06.11, 18:16
                felus,a jednak mowicie o dwoch roznych rzeczach.Ty,jak i w innym watku,wszystko uproszczasz,podejrzewam robisz to celowo,zeby wykazac absurd(to oczewiscie tylko twoja ocena) wypowiedzi adwersaza,ale zapominasz o jednym:
                Everything must be made as simple as possible. But not simpler — Albert Einstein.
              • zlotamajka Re: Chmury na horyzoncie 21.06.11, 22:32
                Felus, albo nie rozumiez co to moratorium albo glupa palisz. Jesli nie rozumiesz to sie dowiedz ja ci w tym nie pomoge.

Nastepnie, bezprawie wielu foreclosures bylo dosc dobrze raportowane rowniez przez fox i cnn. Jesli banki nie maja dokumentow udowadniajacych ze maja pewna hipoteke to jak moga ten dom zabrac a nie maja i same otwarcie sie przyznaja.

Jak dla ciebie 5 mld foreclosures jest tylko problemem finansowym to swiadczy o twojej kompletnej glupocie.
                • felusiak1 Re: Chmury na horyzoncie 22.06.11, 00:26
                  a co to jest moratorium twoim zdaniem?
                  czego tu mona nie rozumie.
                  ps. moje dziecko ja mam licencję pośrednika handlu nieruchomościami i jestem w businessie a ty mówisz m, że się nie znam majac dostep do materiałów do których ty dostepu mieć nie możesz.
                  • eva15 Re: Chmury na horyzoncie 22.06.11, 00:40
                    W USA to chyba co 10. ma licencję pośrednika w nieruchomościach, to bodaj najczęściej uprawiany zawód obok prostytucji.
                    • eva15 Re: Chmury na horyzoncie 22.06.11, 00:42
                      Znaczny % amerykańskiego PKB kręcił się wokół wynajmu/sprzedaży domków z patyków i waty szklanej, po niebotycznych cenach. Jeden nabierał drugiego - taki system.
                  • zlotamajka Re: Chmury na horyzoncie 22.06.11, 02:16
                    Felus, zacznijmy od tego ze nie rozumiesz lub udajesz o czym pisze. Nie rozumiesz co to moratorium i nie chcesz rozumiec spolecznego i prawnego aspektu tej sprawy. A twoja licencja na sprzedarz nieruchomosci to swiadczy o tym ze o domach na rynku i potrafisz ludziom wcisnac kit ot tyle. Moze skupujesz jak sep opuszczone domy za bezcen i masz nadzieje ze je opylisz. Pytanie komu opylisz jak co 7 Amerykanin jest na food stamps? Twoja glupota nie zna granic felsiu.
                  • zlotamajka Re: Chmury na horyzoncie 22.06.11, 02:23
                    Gdybys siedzial na Board of Directors Goldman Sachs to byloby cos i mialbys dostep do roznych dokumentow. Jako sprzedawczyk domkow to ni masz nic.
                    • felusiak1 sprzedawczyk domkw albo prostytutka 22.06.11, 03:06
                      no cóż, z wyżyn intelektu, z wrodzona kulturą ewa oznajmiła mi, że jestem jak prostytutka a mańka nazwała mnie sprzedawczykiem domków.
                      podobno praca nie hańbi ale jak widać nie każda.
                      powiem szczerze, że sprzedawczyk domków bardzo przypadł mi do gustu.
                      mania muszę cię pochwalić. po raz pierwszy rozsmieszyłaś mnie nie tylko swą głupotą ale również zaprezentowałaś poziom wyższy niż bazar.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka