Dodaj do ulubionych

Polityka Zachodu wzgledem Ukrainy.

26.05.12, 19:37
Ta polityka Zachodu , wzgledem Ukrainy, stoi na dwoch "nogach":
1.UE nie jest wstanie wlaczyc Ukraine w swoi szeregi,jak rowniez okazac Ukraincam jaka kolwiek pomoc finansowa.W Europie panuje kryzys, jakiego nie bylo od lat 20-ch ubieglego stulecia.O ile piec lat temu o tym wiedzieli tylko madrze ludzi (a takowych w "elytach" ukrainskich nie wiele), o tyle dzis o tym wiedza wszysci ,nu moze za wyjatkiem banderowcow.
2. UE, a jeszcze bardziej USA,nie zycza sobie,zeby Ukraina wlaczala sie do tych procesow integracyjnych,ktore zapoczatkowal Putin,co powoduje dalszy upadek ukrainskiej ekonomiki.Oprocz tego Zachod stara sie ,swoimi dzialaniami, doprowadzic do rozpadu Ukrainy na, przynajmniej, dwie czesci.Tym Zachod stwarza problemy dla Rosji.Przeciez na zachodzie dobrze wieda,ze Ukraina i tak wpadnie w lapska Putina.
Ukraina,jak i banderowce,tak naprawda, zachodu wisza.
Dla Zachodu, to tylko tanie i bezglowe mieso armatnie,w walce przeciwko Rosji.

A teraz troche wiecej o tym wszystkim:

Zachod potrzebuje chaosu na Ukrainie,permanentnego kryzysu politycznego,to wszystko ma oslabic ukrainskie Panstwo.
Zachod potrzebuje Ukrainy,ktora szantaszuje Rosje za setki lat "okupacji" i Zachodu wisi,jaka bedzie przyszlosc ukrainskiego narodu.
Czy na zachodzie nie wiedza o tym,kim jest Julia Tymoszenko?Czy nie wiedza,ze to zwykla zlodziejka?Wiedza i u siebie taka by juz dawno wsadzili by i zmieszali by z blotem - julke rowniez wykorzystuja,ona jest im potrzebna, jako srodek naciski na Janukowicza.Bo Janukowicz nie pasuje Zachodu w roli Prezydenta Ukrainy,ale jako pozyteczny idiota,jak najbardziej.
Zachod chce wciagnac Ukraine do "Strefy wolnego handlu" na tak nie korzystnych warunkach,ktore ostatecznie dobija ukrainski przemysl.Zachod chce zmusic Ukraine podniesc ceny wewnetrzne gazu,jak dla przemysla,tak i dla ludnosci,do "cen swiatowych".Zachod chce jeszcze bardziej zadluzyc Ukraine przed zachodnimi instytucjami finansowymi. I co wazne,Zachodu zalezy na tym,zeby to wszystko bylo wprowadzono przez "prorosyjskiego" Prezydenta,przedstawiciela rosyjsko-jezycznych regionow,co w zamysle zachodnich "strategow" powinno doprowadzic do rozpadu Ukrainy.
Jak ktos sadzi,ze ja osadzam za to Zachod,to jest w bledzie.Ja dobrze rozumiem,ze w polityce miedzynarodowej licza sie tylko wlasne zyski i straty .Silna Rosja,wzmocniona silna Ukraina,napewno nie lezy w interesie zachodu i wlasnie dla tego robi sie wszystko, zeby "klaci moskale" dostali jak najmniejszy kawalek Ukrainy i do tego zrujnowany .

Obserwuj wątek
    • borrka Kosmiczne brednie. 26.05.12, 20:39
      Zachod nie ma koncepcji postepowania wobec Ukrainy i nie robi nic.
      Niemcy, jak to Niemcy, siedza na barykadzie i chca cos utargowac z Kremlem.
      Polska realizuje Doktryne Giedroycia, ale po Juszczence bez entuzjazmu.
      Wreszcie, Kreml rozumie, ze proby "integracji" zle by sie skonczyly i czeka.
      Madrze akurat, bo bylby to Ulster w skali makro.

To straszne - nikt z politykow nie czyta madrosci igorczynych !
      • yurek11111 Poradzieckie kosmiczne brednie,igorczika.... 26.05.12, 20:45
        Chyba po Polsce ,Ukraina jest najbardziej nasycona ruskimi agentami,ktorym Kreml,placi za trzymanie ukrainskiej duszyczki w diabelskich mocach....
        • igor_uk yureczek. 26.05.12, 20:51
          Spac,durik.
      • igor_uk ha,ha. 26.05.12, 20:50
        Pierwszy kto wpisal sie na tym watku,okazal sie "Warszawiak" od wielu pokolen.
        Boriska,wszystko co napisalem,jest prawda,a twoi slowa sa beznadziejnym belkotem urazonego banderowca.
        Niestety,mowie to szczerze,zachod w tej chwile robi tylko jedno - zachowuje sie,jak pies ogrodnika.
        • borrka Bidny Igorku. 26.05.12, 21:11
          Nawet dla Ruskich nie jestes partnerem w dyskusji.
          Nic nie wiesz o sytuacji w ex-CCCP, bo tam nie bywasz.
          Dlaczego, wiemy.

Ja natomiast pracuje glownie na Ukrainie i zdaje sobie sprawe, jak pozbawione sensu jest mowienie o "rozpadzie".
          To chyba jedyne, co laczy politycznie wszystkich Ukraincow - chec zachowanie integralnosci Panstwa.
          • igor_uk boriska. 26.05.12, 21:20
            Osmieszasz sie.
          • romrus Bidny Boria, 26.05.12, 23:28
            borrka napisał:
            > Ja natomiast pracuje glownie na Ukrainie i zdaje sobie sprawe, jak pozbawione sensu jest mowienie o "rozpadzie".
            > To chyba jedyne, co laczy politycznie wszystkich Ukraincow - chec zachowanie integralnosci Panstwa.

...nie wciskaj kitu.

Tak oto wyglada "chec integralnosci":

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=afEsMtAaLGY

W jednym panstwie nie da sie pogodzic banderowcow i "wschodnich", a co takiego "Ukraincy" tak naprawde to w ogole nikt nie wie, w tym rowniez te, kto tak siebie nazywa.
            • borrka Bidny Romrus! 27.05.12, 01:11
              Spedzilem ostatnie pare dni w mieszanym towarzystwie - Ukraincy z Donbasu i Ruscy z Matuszki.
              Opowiedzialem im o Twojej umiejetnosci rozpoznawania "kodu pocztowego" po akcencie :)))
              Wysmiali to.
              Jest dokladnie, jak mowilem - czesto nie widac zadnej roznicy.
              Roznica jest tylko w glowie.
              Wielkoruski szowinistyczny surzyk jest nie do ukrycia ! (nie moje slowa - chlopaka z Dniepropietrowska).
              • eva15 Nasz światowiec-borrcia 27.05.12, 01:22
                Ogólnie jest tak, borrcia, że ty masz swoją prawdę tak o Niemczech jak i o Rosji, Ukrainie etc. I zawsze jest to prawda konsultowana ponoć z miejscowmy sztamtiszem, czyli niepodważalna. Przynajmniej tak długo, jak długo nie zmienisz środowiska, ale jak miałbyś to uczynić?
                • borrka Moje prawdy nie przebija Twojej, Effciu !! 27.05.12, 01:27
                  Ze Ruscy (Rahr) mowia niezle po rusku :)))
                  • igor_uk boriska. 27.05.12, 01:35
                    Dziesiatki razy lapalem ciebie na duzych niescislosciach,co do tego,co ty niby "przezyles" w Rosji,czy na Ukrainie. Jestes tylko bezdennie gluppim gosciem,ktoiry udaje kogos,kim nie jest.
                    A jestes,boriska z zachodniej Ukrainy ,ktory przez dluzszy czas handlowal ,nielegalnie,na polskich bazarach,spotykalem takich jakty,sporo,mieszkajac jeszcze w Polsce.Spotykam takich i tu,w UK (byl moment,kiedy dla Ukraincow byli ulatwienia z otrzymaniem wiz brytyjskich,nawet kursowal autobuc Lwiw-London).
                    Jakiego by tematu nie dotkneles,zawsze tylko osmieszasz sie,bo nie masz zadnej wiedzy,tylko to co zlapales w "sieci",to i twoje.
                  • eva15 Moje prawdy nie przebija Twojej, Effciu! Fakt! 27.05.12, 01:40
                    Na 100% WIEM, że Rahr mówi doskonoale po rosyjsku i niemiecku, w przeciwieństwie do ciebie. Tu mogę iść o każdy zakład.
                    • igor_uk Re: Moje prawdy nie przebija Twojej, Effciu! Fakt 27.05.12, 01:51
                      Ewa,boriska,nie majac zadnych argumentow,czepia sie glupot.Mnie,ze moj polski jest zly,czy to ze ja W Rosji nie bylem od ponad 20 lat(skad to banderowiec moze wiedziec?pisalem wylacznie o tym,ze w Moskwie bylem ponad 20 lat temu,ale w Briansku,Kaliningradzie bylem ostatnio tuz przed wprowadzeniem wiz).Ciebie czepia sie tego,ze masz podziw dla tego,ze Rahr mowi dobrze po rosyjsku.Boriskie nawet do glowy nie moze przyjsc to,ze to naprawda jest godne podziwu,poniewaz Rahr urodzil sie i wyrosl z dala od Rosji.
                    • borrka I dlatego dajesz go za przyklad Niemca... 27.05.12, 01:51
                      Ktory tak swietnie nauczyl sie rosyjskiego !

I to jest wlasnie odkrywcza teza:
                      Ruscy dobrze mowie po rusku!
                      • eva15 Ty podajesz siebie za przykład upartego głupca 27.05.12, 02:07
                        borrka napisał:

> Ktory tak swietnie nauczyl sie rosyjskiego !
                        >
                        > I to jest wlasnie odkrywcza teza:
                        > Ruscy dobrze mowie po rusku!

Borrcia, sam się starasz o opinię upartego głupca-propagandysty niskich lotów. Dobrze wiesz, że podałam link do moich wypowiedzi sprzed 2 lat, gdzie wyraźnie i szczegółowo piszę o pochodzeniu Rahra do 2. pokoleń wstecz.
                        Liczysz na to, że swym oślim uporem mnie zderwujesz, a tymczasem robisz z siebie durnia, skoro wciąż pokazujesz, że to do ciebie nie dotarło.
                        • borrka Niegrzecznoscia wypowiedzi... 27.05.12, 02:17
                          Nie ukryjesz klamstwa na ktorym Cie zlapano.
                          Nikt nie twierdzi, ze TY o tym nie wiesz - to jest w Niemczech oczywiste.

Usilowalas dosc obrzydliwie klamac, przeciwstawiajac niemieckiego Rosjanina Rahra, nieudolnie mowiacym po rusku Polakom.
                          • eva15 Jesteś bezczelny, to fakt, nie niegrzeczność 27.05.12, 02:33
                            W tamtym wątku, który masz na myśli, podałam link do mojej własnej wypowiedzi o pochodzeniu Rahra, a ty dalej beczelnie swoje, że chciałam to ukryć. Na to nie ma innych słów jak tylko bezczelne kłamstwo. Nie usiłuję cię obrażać, stwierdzam FAKT i nie sprawia mi to żadnej przyjemności. Przeciwnie, potrafisz mnie zniesmaczyć. .
                            • borrka Podalas. gdy zlapano Cie na klamstwie. 27.05.12, 02:41
                              By udawac. ze to niby zarty.
                              Gdy nawet malo lotny Igorek napisal, ze Rahr to Ruski :))
                              Usmialem sie, jak norka z "zartu".
                              Nie umiesz sie przyznac do oszustwa i TO jest fakt.
                              • eva15 Podalas. gdy zlapano Cie na klamstwie.Nie! 27.05.12, 02:49
                                Nie, link był sprzed dwóch lat, czyli już 2 lata temu pisałam PRAWDE na forum. Spadaj, borrcia, bo przeginasz bez sensu.
              • romrus Re: Bidny Romrus! 27.05.12, 11:30
                borrka napisał:
                > Spedzilem ostatnie pare dni w mieszanym towarzystwie - Ukraincy z Donbasu i Ruscy z Matuszki.
                > Opowiedzialem im o Twojej umiejetnosci rozpoznawania "kodu pocztowego" po akcencie :)))
                > Wysmiali to.

Bardzo wiarygodne, zreszta jak wszystko co piszesz.
                Po opowiastkach, jak diskutowalesz o Rosji z Finnami w jezyku swiedzskim, juz niczemu sie nie zdiwe.

Gostek z Donbasu smieje sie, bo uwaza ze rozmawia po rosijsku jak Puszskin, tyle ze jego wiesniacka gware slychac za kilometr.

> Wielkoruski szowinistyczny surzyk jest nie do ukrycia ! (nie moje slowa - chlopaka z Dniepropietrowska).

Wlasnie na tym surzyku on i rozmawia, znaffco rosijskiego.

Nawet pomiedzy Moskwa a Petersburgiem jest roznica w jezyku.
                Przy tym nie ma innego akcentu, sa rozny slowa uzywany w kazdym z miast.

A tu masz przyklad z Ukro-Rosjanami:

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wk_lsTiBZ3g
                Rozmowa po rosijsku, slaby akcent poludniowo-rosijski:
                "Skad jestescie?
                Z Bierdiczowa.
                Denerwujecie sie?
                TROSZKE."

Nie "niemnozka", nie "ciut-ciut" - TROSZKE.
                To jest wlasnie to.

Mieszkanca Hohliandii zawsze da sie rozpoznac, nawet jesli to etniczny Rosjanin.

• borrka Klamiesz. 27.05.12, 12:04
                  Albo mnie nie rozumiesz.
                  Raczej klamiesz, bo po polsku piszesz stosunkowo dobrze.
                  Ale klam lepiej.

Zreszta, czesciowo zgadzam sie.
                  Tak, roznice miedzy rosyjskim rosyjskim, a rosyjskim ukrainskim nie sa wieksze, niz miedzy goworem moskiewskim, a piterskim.
                  W wielu wypadkach prawie zadne .
                  Takze uwaznie nasluchuj, jak dziwki mowia
                  • romrus Banderowiec nie moze nie klamac 27.05.12, 12:22
                    borrka napisał:
                    > Albo mnie nie rozumiesz.
                    > Raczej klamiesz, bo po polsku piszesz stosunkowo dobrze.
                    > Ale klam lepiej.

Z jakiej niby racji mam klamac ze w jezyku ojczystym rozpoznam mieszkancow roznych regionow i rozny gwary?
                    Kazdy normalny czlowiek w swoim jezyku jest w stanie to zrobic.
                    Ja nie muse caly czas udowodniac ze znam ojczysty jezyk, to Ty caly czas sie chwalisz swoja polszczyzna, co jest absurdem.

> Zreszta, czesciowo zgadzam sie.
                    > Tak, roznice miedzy rosyjskim rosyjskim, a rosyjskim ukrainskim nie sa wieksze, niz miedzy goworem moskiewskim, a piterskim.
                    > W wielu wypadkach prawie zadne .

Gosc mi uczy rosijskiego.
                    Ja p@rdole, ale matol:-)

• borrka Romrus, czas na decyzje. 27.05.12, 15:44
                      Jesli jestem banderowcem, to sila rzeczy znam rosyjski - jezyk okupanta - nie gorzej, niz Ty.
                      W stopniu native speakera.
                      W dodatku jestem swietnie wyksztalcony i mozna domniemywac, iz mowie jezykiem literackim.
                      Wiec daruj sobie pouczenia, bo sam najlepiej ocenie akcenty i gwary.
                      Jak mowia w Polsce, nie ucz ojca dzieci robic - nie ma osob w moim wieku na Ukrainie, ktore nie sa native speakerami rosyjskiego.

Jesli jednak nie, to fakt, iz zasiegam informacji u Ruskich i Ukraincow, dobrze swiadczy o moim realizmie.
                      A ze realista jestem, to zasiegalem i powiedzieli mi, ze piszesz bzdury.
                      • igor_uk ha,ha. 27.05.12, 16:04
                        boriska,kazdy banderowiec uwaza,ze on swietnie zna rosyjski i zawsze dziwi sie,jak Rosjanie go pochodzenie wykrywaja po pierwszych kilku slowach,wypowiedzianych przez niego.
                        Do tego, kazdy banderowiec,ktory skonczyl szkole srednia,uwaza sie za swietnie wyszkolonego.
                        Twoj "jezyk literacki",to dlugie sprawdzanie,poprawianie,redagowanie,stosunkowo krotkich postow.
                        boriska,moze Ewa nie wyczuje w tobie banderowca,ale ja,jak i romrus,widzimy to.I nie wazno jak ty piszesz,wazno jest,co ty piszesz.Przez twoi slowa przebija sie zlosc i nienawisc do Rosjan,ktore sa wizytowka kazdego zapadenca i twoja rowniez. Twoja zlosc ma inny charakter,niz u wielu Polakow,ktore odreaguja w taki sposob swoi kompleksy,twoja nienawisc jest szczera,wyssana z mlekiem matki.I cos mnie podpowiada,ze Polakow lubisz mnie wiecej w taki samy sposob,co i Rosjan.Tego rowniez nie jestes w stanie ukryc.
                      • romrus Bredzisz, Boria 27.05.12, 17:15
                        borrka napisał:
                        > Jesli jestem banderowcem, to sila rzeczy znam rosyjski - jezyk okupanta - nie gorzej, niz Ty.

Z jakiej niby racji?
                        Z powodu ze dostalesz trojeczke z rosijskiego w podstawowce w Czernowcach?

> W stopniu native speakera.

U mnie kiedys pracowalo sezonowo okolo 20 zapadziencow, porzadnie rozmawial po rosijsku jeden.
                        Jaki w pierony "native speaker" z banderowszczyzny.

> W dodatku jestem swietnie wyksztalcony i mozna domniemywac, iz mowie jezykiem literackim.

Megalomania to twoj krzyz, bedziesz go niosl cale zycze.

Jakie tam "swietnie wyksztalczenie"?
                        PTU w Iwano-Frankowsku? Szkola zawodowa w Stryju?
                        Jaki Ty w ogole masz zawod? Jaka uczelnie skonczylesz?

Nie rozumiem jak dorosly czlowiek moze caly czas wygladac jak pajac.

> Wiec daruj sobie pouczenia, bo sam najlepiej ocenie akcenty i gwary.
                        > Jak mowia w Polsce, nie ucz ojca dzieci robic - nie ma osob w moim wieku na Ukrainie, ktore nie sa native speakerami rosyjskiego.

Ukrainski native speaker rosijskiego - to sa jaja, przykladow bylo wiele, jeden z nich Brezniew.
                        Wasz wiesniacki akcent slychac za pare kilometry.

I caly czas wypisujesz dziwny rzeczy.

Nie uzywasz polskich znakow - tak cie wygodniej.
                        Dzywczyna z Banderowszczyzny mowi w domu po rosijsku - tak jej wygodniej.

Od czasu, kiedy sie wymyslilesz legende, ze masz biznes na Ukrainie - jestem w 100% pewen ze jestesz Banderowcem.
                        Igor ma racje, to czuc po twoim postam.
                        Poza tym zaden Polak w zdrowym umysle nie bedzie caly czas chwalil swoja polszczyzne.
                        Nie jestes Polakiem, tylko udajesz to, "Warszawiak".

Ktos tu dobrze napisal - Cygan na bazarze jest bardziej wiarygodny, niz Ty.
      • j-k Was pogodze :) 26.05.12, 20:52
        Zachod nie ma sily, by wlaczyc ja w swoja Orbite polityczna i ekonomiczna.

Rosja nie ma na to sily rowniez.

Rozpad Ukrainy (jezeli nastapi) bedzie EFEKTEM tej rownowagi sil
        a nie celem ktorejkolwiek ze stron.
        • igor_uk jasiu. 26.05.12, 20:55
          Lepiej juz nie zabieraj glosu w temacie,o ktorym nic nie wiesz.
          • yurek11111 igorczik,ty juz wszystkie rozumy pozjadales...:-)) 26.05.12, 21:27
            igorczik,jestes nie uczuny,ni szkuluny,a "madry" pirduluny.... :-))))))
            A co do tematu,ruscy,odczepcie sie od wolnych panstw,a wszyscy sobie sami poradza....

igor_uk napisał:

> Lepiej juz nie zabieraj glosu w temacie,o ktorym nic nie wiesz.
            • igor_uk yurek. 26.05.12, 21:29
              zaloz watek o forumowiczu igor_uk i tam pisz co chcesz.Ten watek dotyczy Ukrainy,i polityki zachodu wobec niej.
              • igor_uk A jaka jest polityka Rosji ? 26.05.12, 22:12
                Trzeba powiedziec,ze Putin zaproponowal calkiem nowy model wspolpracy z bylymi republikami poradzieckimi.Nie ma w nim miejsca na wchloniecie i przylaczenie niezaleznych dzis Panstw.Putin uwaza,ze Rosja nie potrzebuje dodatkowej odpowiedzialnosci za narody innych Panstw,niech oni pozostana sie niezaleznymi i samowystarczalnymi finansowo.Dla Rosji najwazniejsze,zeby te Panstwa nie przylaczali sie do wrogich Rosji sojuszow.To jedyny warunek.
                W Rosji nikt nie ma zamiaru pozbawic nezaleznosci Ukrainy,Moldowy,czy Gruzji.
                Przylacznie Bialorusji i Kazachstanu do Unii celnej z Rosja,nie pozbawilo te kraje niezaleznosci,ale korzysci materialne oni uzyskali spore. Co istotne,to bardzo utrudnilo dzialalnosc europejskich i amerykanskich konkurentow na rynku Unii celnej.Co rowniez zmusza tych ostatnich,do bardzo nerwowych reakcji,co do mozliwosci poszerzenia unii celnej o kolejne Panstwa.
                Oprocz tego ,ciasna wspolpraca z Rosja daje panstwam post radzieckim poczucie bezpeczenstwa,ktore nie moga zapewnic Stany (Gruzja w tym przekonala sie,ale Saakaszwili nadal wierzy w Stany he,he).
                • eva15 Re: A jaka jest polityka Rosji ? 27.05.12, 00:33
                  igor_uk napisał:

> Trzeba powiedziec,ze Putin zaproponowal calkiem nowy model wspolpracy z bylymi
                  > republikami poradzieckimi.Nie ma w nim miejsca na wchloniecie i przylaczenie
                  > niezaleznych dzis Panstw.Putin uwaza,ze Rosja nie potrzebuje dodatkowej odpowi
                  > edzialnosci za narody innych Panstw,niech oni pozostana sie niezaleznymi i sam
                  > owystarczalnymi finansowo.
                  Dla Rosji najwazniejsze,zeby te Panstwa nie przylacz
                  > ali sie do wrogich Rosji sojuszow.To jedyny warunek.

Coś w tym jest. Widać Putin uczy się z doświadczeń Rosji w ZSRR i z doświadczeń Niemiec w eurokołchozie. Im kołchoz ściślejszy, tym koszty większe, a zyski mniejsze.
                  • igor_uk Wlasnie,Ewa. 27.05.12, 01:44
                    Co innego sprzedawac rope i gaz po ulgowym cenam,majac za to ulgi i dla siebie,a co innego miec na garnuszku innych.Za czasow ZSRR to wlasnie w Rosji notowal sie najnizszy poziom zycia wsrod wszystkich republik radzieckich,chociaz Rosja wytwarzala lwia czesc PKB ZSRR. Taka Gruzja,w ktorej Gruzina nie mozno bylo spotkac w fabryce,a wylacznie na bazarze,lub w kioskach handlujacych prasa,notowala najwyzszy poziom zycia.
                    Tak,Putin uczy sie i to nie tylko na bledach z przeszlosci,a i obserwujac to,co dzieje sie w poblizu granic Rosji,tu masz racje-eurokolchoz na dluzsza mete,jest pozbawiony perspektyw.Polecam Tobie,Ewa,ten o to artykul,mam nadzieje,ze spodoba sie:
                    www.forbes.ru/investitsii/tsennye-bumagi/82454-vse-eto-zakonchitsya-uzhasnym-kollapsom
                    • eva15 Re: Wlasnie,Ewa. 27.05.12, 02:02
                      No, Grecy właśnie prawie całkiem przestali płacić podatki, nawet MFW zdenerwował się dzisiaj. Ale dokładnie tak to funkcjonuje, skoro inni i tak za mnie zapłacą, to po co się wysilać?
                      Do artykułu zajrzałam pobieżnie, jest noc.
          • j-k Goria 26.05.12, 23:07
            igor_uk napisał:
            Lepiej juz nie zabieraj glosu w temacie,o ktorym nic nie wiesz.

lepiej swoje "myslenie zyczeniowe" pozostaw dla swoich najblizszych
            i nie uzewnetrzniaj sie z nim na publicznym forum.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
            w polityce od lat 35-ciu.
            • igor_uk Jasiu. 26.05.12, 23:15
              Dobra noc.
    • asmall4 Re: Polityka Zachodu wzgledem Ukrainy. 26.05.12, 20:56
      Jak Ukraina będzie kupować gaz od Polski i USA t oo czym będziesz wtedy trollował sowiecki ??
    • melord Ukraina...to sztuczny twor 27.05.12, 02:00
      do rozpadu....wczesniej czy pozniej,zbyt duza dominacja Rosjan
      • borrka Tam sami Ruscy. 27.05.12, 02:07
        A najlepiej widac to z Australii :)))
        • eva15 1000-letni Ukraina! 27.05.12, 02:16
          Sugerujesz borrcia, że takie państwo KIEDYKOLWIEK istniało? Może jeszcze napiszesz, że jego historyczną stolicą był Przemyśl? A kolebką ukraińskości Krym?
          • borrka Narod istnial. 27.05.12, 02:23
            Teraz dominuja panstwa narodowe, wiec jest ukrainskie.
            Z grubsza tak samo "narodowe", jak Rosja.

A ze go nie bylo .. coz mamy tez w tym swoj udzial.

Ten pociag, Effciu juz odjechal - tak jak bodajze Doktor napisal, Rosja Ukrainy juz nie spacyfikuje.
            Die Zeiten sind vorbei.
            • eva15 Re: Narod istnial. 27.05.12, 02:36
              A po co Rosja ma Ukrainę pacyfikować, po cholerę jej te koszty? Przecież to sztuczne państwo w tych sztucznych granicach samo się osłabia. Wystarczy poczekać, by odebrać swoje. Rosja to nie Niemcy.
              • bywszy1 Re:to samo+ 27.05.12, 02:46
                Molotow mowil o Polsce.
                A czy pani bura ...... czasami nie jest sztuczna .....?
              • borrka Jak zwykle nic nie rozumiesz. 27.05.12, 11:21
                Kuczma, czy Juszczenko, czy Janukowycz .. to niewazne.
                Kazdy dzien sprzyja narastaniu poczucia odrebnosci - dzis Rosja to sasiad, pelen roznych powiazan, ale juz obcy.
                O to chodzi wlasnie.
                O to partia walczyla !
            • eva15 Re: Narod istnial. 27.05.12, 02:38
              borrka napisał:

> Teraz dominuja panstwa narodowe, wiec jest ukrainskie.
              > Z grubsza tak samo "narodowe", jak Rosja.

Rosja nigdy nie była pażstwem narodowym.

> A ze go nie bylo .. coz mamy tez w tym swoj udzial.

Tu wyjątkowo masz rację.

• borrka 80% Rosjan (obywateli Matuszki), to Ruscy. 27.05.12, 11:16
                80% mieszkancow Ukrainy, to Ukraincy.
                Identyczna dominacja jednej narodowosci.
                • romrus Nie wciskaj kitu 27.05.12, 12:01
                  borrka napisał:
                  > 80% mieszkancow Ukrainy, to Ukraincy.
                  > Identyczna dominacja jednej narodowosci.

Z tych 80% niby etnicznych Rosjan co naimnej polowa jest w jakims stopniu mieszana, kriterium tozsamosci narodowej Rosjan - to wylacznie rosijski jezyk i kultura, a nie w zadnym przypadku krew.

Na Ukrainie, gdzie 78% zapisalo sie jako Ukraincy, zeby nie byc diskriminowanymi, situacja absolutnie inna:

"Пo дaнным этoгo oпрoca КМИС, в первyю oчередь иcпoльзyют для oбщения рyccкий язык aбcoлютнoе бoльшинcтвo нacеления южных и вocтoчных региoнoв:
                  Крым — 97 % вcегo нacеления
                  Дoнецкaя oблacть — 93 %
                  Лyгaнcкaя oблacть — 89 %
                  Одеccкaя oблacть — 85 %
                  Зaпoрoжcкaя oблacть — 81 %
                  Хaрькoвcкaя oблacть — 74 %
                  Днепрoпетрoвcкaя oблacть — 72 %
                  Никoлaевcкaя oблacть — 66 %

Пo дaнным фoндa «Общеcтвеннoе мнение», в oблacтных центрaх Укрaины 75 % нacеления предпoчитaет oбщaтьcя нa рyccкoм языке (и тoлькo 9 % — нa yкрaинcкoм), cплoшные aреaлы рyccкoгo языкa в cельcкoй меcтнocти cyщеcтвyют в Крымy, Дoнбaccе, Слoбoжaнщине, нa юге Одеccкoй и Зaпoрoжcкoй oблacтей, ocтрoвные рyccкие гoвoры имеютcя в центрaльных oблacтях и нa Бyкoвине".

Jak, qwa, mozna sie uwazac za czlowieka jednej narodowosci, a rozmawiac na wlasne zyczenie w jezyku innej narodowosci?

Daj sie siana i nie zawracaj ludziam doopy swoimi bajeczkami.
                  • bywszy1 Re: chociaz to nie do mnie+ 27.05.12, 14:38
                    ale mam watpliwosci.
                    Dziala na tym forum historyk,niejaki mongolskikacap.
                    On ma zupelnie inne kryteria rosyjskosci niz pan.

"kriterium tozsamosci narodowej Rosjan - to wylacznie rosijski jezyk i kult
                    > ura, a nie w zadnym przypadku krew"-on sie tutaj z panem nie zgadza.
                    A ja nie zgadzam sie z innego powodu.
                    Moglbym pana poprzec gdyby w tym zdaniu pan zamienil Rosjan na Russkich.
                    A to z powodu:
                    Rosjanie:
                    1.
                    www.opoccuu.com/narody.htm+
                    2.
                    www.opoccuu.com/npo4ue.htm
                    Razem 497 narodow.
                    Przypuszczam,ze maja
                    rozne jezyki i kulture.
                    Moze niektorzy z nich maja kulture wspolna-byla radziecka,a obecnie rosyjska.
                    Pozatym na internecie mozna zauwazyc pewne zamieszanie.
                    Ludzie nie wiedza czy sa Rosjanami czy Russkimi.
                    Wyczuwa sie niepewnosc,a w pewnym stopniu i agresje.

W belgii tez podobno niektorzy po francusku mowia,ale Francuzami chyba nie sa?

Ukraincy.
                    I ci co mowia po russki,i ci co mowia po ukrainsku.
                    A ja trzylata temu,bedac na Ukrainie,ogladajac telewizje,bylem zdumiony tym,ze czesc mowila po russki,a druga poukrainski.
                    Dotyczylo to i doroslych i dzieci.
                    Rozmowy byly w wartkim tempie,bez jakania sie.Wszyscy doskonale sie rozumieli.
                    Jakby uzywali jeden jezyk-zaden surzyk
                    A wiec(tabela jest w srodku tekstu).
                    Z rozmow wynika,ze Ukraincy tez sami siebie dziela na Lemkow,Huculow i tp.
                    Dowiedzialem sie,ze z Bieszczad Polacy wysiedlali nie Ukraincow,tylko Lemkow.
                    Bylem zaskoczony.Nie wiedzialem,ze to tak powaznie.
                    Pozatym miedzy Ukraina Zachodnia a Wschodnia sa tarcia-nieoficjalne?
                    • borrka Bywszy, Romrus bzdury pisze. 27.05.12, 15:56
                      Znam mloda Ukrainke, rzeczywiscie z troche banderowskiej rodziny.
                      Mowi glownie po rosyjsku, bo jej wygodnie.
                      Ukrainski doskonale zna, ale jednak woli rosyjski.
                      Nie przeszkadza to jej byc ukrainska patriotka.
                      Na szczescie nie poszla w slady swego dziadka i jest normalna.
                      • igor_uk Nu i pajac z tego boriski. 27.05.12, 16:10
                        kolejny wypociny boriski:
                        "Znam mloda Ukrainke, rzeczywiscie z troche banderowskiej rodziny.Mowi glownie po rosyjsku, bo jej wygodnie."

boriska,czy ty sam wierzysz w te glupoty?
                        Troche banderowska rodzina- to tak samo mozliwe,jak i troche byc w ciaze.
                        Mowi glownie po rosyjsku,bo jej tak wygodnie - z kim ona glownie rozmowia po rosyjsku i gdzie?

Och boriska,boriska - jednak za tepy jestes,zeby zabierac glos w powaznych dyskusjach.
                        • bywszy1 Re:panie ajgor+ 27.05.12, 17:27
                          juz jak oktiabrionkiem bylem,to mnie wierszyka pani nauczyla:
                          "nie uczy uczenogo,sjesz gowna pieczonogo"
                          Moze pan to zrobic na surowo.
                          Prosze pana,nieladnie w towarzystwie polskim komus uwagi co domadrosci zwracac.
                          Zwlaszcza,ze wykorzystuje pan swa przewage przytlaczajaca intelektualna.
                          Jak sie pana widzi-dech zapiera:
                          Rozum z lepetyny wylazi,jak sloma z dziurawych kapci.
                          Wiec czapeczka trza te rozumy przykrywac.
                      • bywszy1 Re: panie bor´ka+ 27.05.12, 17:20
                        jak Ukraincy chca byc Ukraincami,to niech nimi beda.
                        To nie powinno nikogo obchodzic.
                        A zwlaszcza wyimimaginowanych nieRosyjskich Rosjan.
                        Niech zostana szczerymi synami swej nowej ojczyzny.
                        Pan pisze o mlodej Ukraince z rodziny banderowskiej-takie koligacje!
                        Musze panu doniesc i przy okazji pochwalic sie moim awansem zarowno spolecznym jak i w rodzinie zydowskiego homo erektusa:
                        zostalem mianowany zydowskim banderowcem.
                        Nie wiem,czy akt ten jst prawomocny,ale przeprrowadzil go swa wladza niejaki historyk o pdwojnym nazwisku mongol-kacapski.
                        Raduje sie wiec dzien ktorys.
                        Pawka Korczagin russkij byl,czy Ukrainiec?
                        A ten co Rewe ta stogne Dnipr sziroki,serdyty witer zawywa napisal russkim chyba nie byl,chociaz kupe lat soldatem byl
                        mongol
                  • borrka Irlandczycy sa wiec 100% Angolami:))) 27.05.12, 15:49
                    Nawet taka patriotyczna, angielska organizacje maja: IRA.

Zupelne juz brednie wypisujesz.
                    I nudzisz mnie.
      • bywszy1 Re: Ukraina...to sztuczny twor+ 27.05.12, 02:44
        tak samo jak sztuczny ciec melord.
        Ze sztucznym lbem,nogami i dupskiem.
        Nie mowiac juz o sztucznym .....!
    • spiskowa.historia.dziejow Re: Polityka Zachodu wzgledem Ukrainy. 27.05.12, 10:54
      Posłuchaj jak uzasadnia ta urocza pani politykę za i przeciw:
      revolutionarypolitics.tv/video/viewVideo.php?video_id=18744&title=secretary-of-state-hillary-clinton-admitted-that-the-u-s--created-the-al-qaedalub
      revolutionarypolitics.tv/video/videoList.php?pg=newvideo
      Video list 7 --> Secretary of State Hillary Clinton
      - -
      Prawa rynku są dla Marksa tylko pewną grą puszczonych samopas ludzkich artefaktów: czymś w rodzaju ruletki. Gracz w ruletkę regularnie powierza swój los siłom, których nie kontroluje – ale bynajmniej nie staje się od tego bardziej wolny. Z każdą grą zwiększa natomiast wolność właściciela kasyna.
      Autor: Piotr Graczyk, O bogu młodego Marksa, „Kronos”, Nr 4(15)/2010.
    • bywszy1 Re: panstwo i jego istnienie+ 27.05.12, 11:56
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,136181563,136187554,1000_letni_Ukraina_.html
      Bylo takie panstwo-nazywa sie w obecnej histriografii Rusia Kijaowska.
      Ze stolica w Kijowie.Tyle napewno wiemy.
      A co bylo wiecej?Ktoz to wie?
      Obecnie spuscizna tego panstwa jest Ukraina.
      Tak jak obecny Egipt jest spuscizna Egiptu faraonow(chociaz tutaj spuscizna jest bardziej naciagana).
      Albo jak obecna Polska jest spuscizna po Popielu i Mieszce.
      Wiec,wracajac do tej Kijowskiej-Rosji i Russkich(wdwa "S" wg.rosyjskiej gramatyki) wtedy jeszcze nie bylo.
      Byli Ruskije(jedno "S"),a to nie jest to samo.
      Tak samo jak Polacy za Mieszka,a pani Ewa.Chociaz nazwa ta sama.

A teraz druga sprawa.
      Jak tutaj pisze nieRosjanin,ze Rosja miala na garnuszku inne narody.
      Zgadza sie.Z tego powodu Rosijskaja Fiedieracja wraz z Ukraina i Bialorusia pozbyli sie tych nachlebnikow.Ale dziwnym trafemRusskije nie pozbyli sie za jednym zamachem ropo- i gazonosnych terenow z nierusskim nasielenijem.
      Cos tutaj sie nie zgadza.Kto tutaj wykorzystuje kogo?
      Ale jest druga alternatywa:zyja razem,dziela sie tym co razem posiadaja.W kazdym razie rezerwatow nie stworzono.
      Ale znowu sie slyszy,ze Russkije karmia tubylcow.
      Niektorzy nawet twierdza,ze Rosja dla Russkich-maja ludzie cwoka!
      • bywszy1 Re: panstwo i jego istnienie.Sklad etniczny+ 27.05.12, 12:13
        Ukrainy(ponizej jest tabela)
        Chociaz sa glosy,ze Ukraincy to tez sie dziela na Lemkow,Guculow i tp.i tp.

Rosijskaja Federacja:
        197 nrodow
        Wraz z innymi(proczije)-jest 497 narodow,za ktore podaly sie osoby w trakcie spisu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka