Dodaj do ulubionych

"Wolnosc slowa" ,jako bron ofensywna.

26.09.12, 19:05
Co trzeba dla tego,zeby niezalezne,samowystarczalne panstwo zrobic bankrutem i przyjac nad nim kontrole?
Trzeba tylko jedno -wprowadzic w tym panstwie wolnosc slowa,pod warunkiem,ze tylko twoje slowo ma prawo do wolnosci.

A dalej juz pojdzie ,jak z platka:
1.Dzieki "wolnosci slowa" wmawia sie ludziam,ze ich zycie jest do niczego,ze wszystko,co jeszcze wczoraj im wydawalo sie biale,jest tak naprawde czarne.
2. Dzieki "wolnosci slowa" spoleczenstwo przekonuje sie,ze wszystko co jest panstwowe,spoleczne, jest nieefektywne i nie ma prawo bytu.Przeprowadza sie prywatyzacja,dzieki ktorej panstwo,a z nim i spoleczenstwo,pozbywaja sie swojej wlasnosci na moce produkcyjne.
3.Banki Centralne robia sie calkowicie niezalezne od jakiej kolwiek kontroli.Taka ciekawostka-Centralny Bank nie moze kredytowac wlasnego panstwa,ale jak najbardziej moze kredytowac USA,skupujac amerykanskie obligacje . "Wolne" media z zachwytem opowiadaja ludziom,jakie korzysci to niesie spoleczenstwu.
4.Daja sie kredyty "swoim" ludziom,zeby oni mogli uczestniczyc w prywatyzacji."Wolne" media pokazuja tych ludzi,jako ludzi sukcesu,ktore dzieki ciezkiej pracy osiagneli wiele i ze to oni sa przyszloscia narodu.

I na prywatyzacji warto bylo by zatrzymac sie.
Wydawalo by sie,ze do prywatyzacji powinni byc przeznaczone przedsiebiorstwa ,ktore stanowia brzemie dla panstwa.Nic bardziej mylnego -prywatyzuja sie tylko te przedsiebiorstwa,ktore daja duze zyski i maja sie najlepiej,reszte doprowadza sie do bankructwa.
Czym to skutkuje?
Panstwo,pozbywajac sie przedsiebiorstw,dzieki ktorym mialo srodki ,staje sie bardzo uzalezniono od wplywow z podatkow,ktore stajac sie coraz wyzsze,dusza reszte przemyslu,ktory jakas przetrwali czas dzikiej prywatyzacji. Strumek pienjedzy wysycha i panstwo okazuje sie niezdolne wypelniac swoich podstawowych funkcje.Rowniez nie moze dodrukowac kase,zeby wspomoc swoja gospodarke kredytami (czytaj punkt 3).I w tym momencie zaczyna sie agonia panstwa.Ale z "ratunkiem" nadchodza miedzynarodowe instytucje finansowe (czytaj FED),ktore nie maja zadnych ograniczen w dodruku pieniadze. I od tej chwili panstwo pozostaje sie tylko nominalnie niezalezne.

A wszystko zaczyna sie od "wolnosci slowa" w wolnych mediach.Tylko w tych wolnych mediach bedzie trudno znalezc informacje o tym,ze swiat kredytuje USA pod marne 1.5%,a sam zadluza sie na calkiem innych warunkach.

p.s. Nie jestem przeciwnikiem wolnych mediow i wolnosci slowa.Tylko ta wolnosc ma byc prawdziwa i nie miec na celu pozbywania ludzi wolnosci.

Obserwuj wątek
    • mara571 Rosja Putina rozpoczela masowa prywatyzacje 26.09.12, 19:29
      strategicznych przedsiebiorstw i to dochodowych. Akcje Sbierbanku mogly kupowac hedge funds, ale obywatele rosyjscy nie.
      Czyzbys chcial udowodnic, ze wbrew opinii niektorych do Rosji wolnosc slowa?
      • igor_uk mara,nie zartuj. 26.09.12, 19:33
        mam nazieje,ze tylko zazartowala ty,a nie napisala tego powaznie.Bo w przeciwnym przypadku pomysle,ze nic nie wiesz.
        • mara571 zartuje i zartuje 26.09.12, 19:43
          ale powaznie sie zastanawiam, dlaczego Rosjanie (normalni, tacy maja jakies oszczednosci) sa wykluczeni od zakupu akcji na rynku pierwotnym.
          Czy przynajmniej czes ctych akcji przekazana zostanie funduszom emerytalnym?
          • igor_uk Re: zartuje i zartuje 26.09.12, 19:57
            mara,a kto tobie powiedzial,ze akcje "Sbierbanku" nie moga kupic zwykle Rosjanie?Bardzo duzo akcje "Sbierbanku" sposiadaja osoby fizyczne,jak rowniez krazy na gieldach w Rosji.
            • mara571 Re: zartuje i zartuje 26.09.12, 20:03
              zawsze czytasz uwaznie, tym razem nie, a ja napisalam o rynku pierwotnym!
              Ze moga kupic na gieldzie to wiadomo.
              • eva15 Wiedza tajemna... 26.09.12, 20:11
                A o jaką to masową sprzedaż akcji Sberbanku ci chodzi? Ja wiem o nieco ponad 7% wszystkich akcji, ale ty masz widać jakąś wiedzę tajemną, podziel się nią :-)))
                • mara571 tyle to ja tez wiem, ale byloby dobrze 26.09.12, 20:17
                  takze ze wzgledow propagandowych przy tej okazji przeznaczyc jakis procent dla zwyczainego Iwana Iwanowicza Iwanowa...
                  • eva15 Czyżby? 26.09.12, 23:37
                    Twiedziłaś, że:

> Rosja Putina rozpoczęła masową prywatyzację.

Liczyłam na jakieś tajne konkrety w tej sprawie, a tu nic na temat.

• mara571 przeciez ta liste znasz 27.09.12, 23:03
                      www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/biznes/rosja-przyspiesza-prywatyzacje/
                      Nie ma i nie bylo nic tajnego w tej kwestii. Tajne sa z pewnoscia petraktacje z potencjalnymi inwestorami strategicznymi ( nie cierpie tego slowa).
                      Te plany przygotowal rzad premiera Putina.
                      • eva15 Re: przeciez ta liste znasz 27.09.12, 23:50
                        Radzę tobie przeczytać dokładnie. Państwo albo zachowuje tzw, "złotą akcję" albo prywatyzuje tylko ułamkowo. To jest słuszne.
                        • mara571 Re: przeciez ta liste znasz 29.09.12, 13:43
                          sorry odpowiadam dosc pozno, ale nie zauwazylam twojej odpowiedzi.
                          Niby slusznie ( zlota akcja), ale spora czesc tych firm nie jest do prywatyzacji przygotowana ( koleje). Jesli firmy nie sa dobrze przygotowane do prywatyzacji, maja duze potrzeby inwestycyjne na modernizacje (np. kolej) a dochody z prywatyzacji zgarnie minister finansow moze byc nieciekawie. Inwestorzy instytucjonalni beda nalegac na dywidende, beda ciecia kosztow, przede wszystkim spore zwolnienia itd, itd.
              • igor_uk Re: zartuje i zartuje 26.09.12, 20:12
                mara,prywatyzacja "Sbiebanku" nie zaczela sie miesiac temu.
                To o czym my tu dyskutowali kilka dni temu,nie ma wiekszego znaczenia,bo bylo sprzedano zaledwie 7.6 % akcje.
                • przyjacielameryki Re: zartuje i zartuje 26.09.12, 20:44
                  igor_uk napisał:

> mara,prywatyzacja "Sbiebanku" nie zaczela sie miesiac temu.
                  > To o czym my tu dyskutowali kilka dni temu,nie ma wiekszego znaczenia,bo bylo s
                  > przedano zaledwie 7.6 % akcje.

Człowieku, nie wykręcaj się jak piskorz. Było pytanie - dlaczego zwykli Rosjanie byli pozbawienie zakupu akcji Spierbanku na rynku pierwotnym??

Nie wiesz?

To może ja odpowiem - bo car Putin(a on o wszystkim decyduje) ma w doopie zwykłych Rosjan!!
                  • igor_uk p.a. nie kompromituj sie. 26.09.12, 20:53
                    Przeciez odpisalem,ze taka mozliwosc zwyklym Rosjanam byla dana dosc dawno,wlasnie dla tego setki tysiecy osob fizycznych w Rosji sa w posiadaniu akcje "Sbierbanku".
                    • igor_uk Wracajac do tematu. 26.09.12, 21:07
                      Im nie jest sprzedaz 7.6% akcje "Sbierbanku" Rosji,a tylko wykorzystanie "wolnosci" slowa do podboju niezaleznych Panstw.
                      • felusiak1 Re: Wracajac do tematu. 29.09.12, 12:45
                        a co jest tematem tego wątku. Nikt nie chce zdradzić tajemnicy. rebusy mi pokazują, grafikę z ukrytą wiadomością.....
                        • igor_uk felus,tematem watku jest.. 29.09.12, 17:04
                          wolnosc slowa,i jej wykorzystanie dla osiagniecia cele,ktore z wolnoscia nie maja nic wspolnego.
                          Mam nadzieje,ze juz wszystko wiesz.Jak i tlumaczenie na palcach tobie nie pomoglo,to znaczy z toboa jest gorzej,niz myslalem.W takim razie zajmij sie kartoflami razem z wojtusiem,bo tylko to tobie pozostalo sie.
                          • felusiak1 Re: felus,tematem watku jest.. 29.09.12, 18:43
                            a co jest celem?
                            • igor_uk Re: felus,tematem watku jest.. 29.09.12, 19:04
                              Co jest celem? Przeciez o tym napisalem w pierwszych slowach tego watku:
                              "samowystarczalne panstwo zrobic bankrutem i przyjac nad nim kontrole"
                              • felusiak1 Re: felus,tematem watku jest.. 29.09.12, 19:33
                                jakie państwo? samowystarczalne? takich nie ma. O które państwo chodzi?
                                • igor_uk Re: felus,tematem watku jest.. 29.09.12, 19:41
                                  felus,kazde panstwo,ktore jest wstanie funkcjonowac bez zachodniej "pomocy",jest samowystarczalne.
                                  Jednym z przykladow moze byc ,chociaz by, Iran.
                                  • felusiak1 Re: felus,tematem watku jest.. 29.09.12, 19:44
                                    igor prawisz pierdoły. iran nie jest samowystarczalny, takich państw nie ma.
                                    iran musi sprzedać ropę aby jeść.
                                    twoja teza jest nie tylko błedna ale też infantylna.
                                    • igor_uk felus,nudzi sie? 29.09.12, 19:54
                                      Nie jest z toba dobrze ostatnio.
                                      Napisalem wyraznie,co dla mnie znaczy panstwo samowystarczalne.
                                      Iran sprzedaje swoja rope,a nie wyciaga reke po zachodnia "pomoc",znaczy jest samowystarczalne.
                                      felus,zyjemy w XXI wieku i czasy gospodarki naturalnej mineli wieki temu ,a co za tym idzie - definicja samowystarczalnosci panstwa dawno juz jest inna.

p.s. lubie z toba pogadac,tylko oczekuje bardziej dowcipnych ripost.Czy tak i nie domysliles sie,co kryje sie w obrazku?
                                      • felusiak1 Re: felus,nudzi sie? 29.09.12, 20:48
                                        to skąd wzięło się 18 mld długu zagranicznego?
                                        no i co to ma do wolności słowa?
                                        • igor_uk Re: felus,nudzi sie? 29.09.12, 21:29
                                          felus,zagraniczny dlug Iranu (wprawie 75 mln. mieszkancow) na koniec 2012 roku ma wyniesc zaledwie 14.4 mlrd$,co bedzie stanowic 2.7% PKB .Trzeba pamjetac,ze w Iranie nie ma "wolnosci" slowa.
                                          A naprzyklad w takiej Gruzji (4.5 mln.mieszkacow) jest "wolnosc" slowa i dlug zewnetrzny na koniec 2011 roku wynosil 14.3 mlrd.$ ,co stanowilo 31% PKB .
                                          felus i musisz wiedziec,ze Gruzj w sile sytuacji geopolitycznej nie jest drastycznym przykladem rujnujacego dzialania "wolnosci" slowa w zachodnim wydaniu.
                                          • felusiak1 Re: felus,nudzi sie? 29.09.12, 21:33
                                            Z dębów właśnie spadają żołędzie.
    • bogo200 powinni cie zabanowac, jako doradce obamy.!!! 26.09.12, 21:22

53.uk.igor napisał(a):

> Co trzeba dla tego,zeby niezalezne,samowystarczalne panstwo zrobic bankrutem i
      > przyjac nad nim kontrole? (...)Trzeba tylko wprowadzic w tym panstwie wolnosc
      > slowa,pod warunkiem,ze tylko twoje slowo ma prawo do wolnosci.(...)
      > A dalej juz pojdzie ,jak z platka:(...)
      • igor_uk Nie jestem doradca Obamy. 26.09.12, 21:35
        Jestem jego przyjacielem.
        • bogo200 to widac, czytac i czuc... :)! (n/t) 28.09.12, 17:54
          igor_uk napisał:

> Jestem jego przyjacielem.
          • igor_uk Re: to widac, czytac i czuc... :)! (n/t) 28.09.12, 18:07
            I jestem z tego dumny.
            Powiedz mi, kim jest twoj przyjaciel, a powiem ci, kim jestes.
            Moim przyjacielem jest pierwszy i chyba ostatni czarnoskory Prezydent USA i do tego laureat pokojowej nagrody Nobla.

bogo,a kim jest twoj przyjaciel?
    • felusiak1 a o czym ten twój wpis jest? 26.09.12, 21:36
      przeczytałem dwa razy i nadal nie mam pojecia o czym ty piszesz.
      jakiś miedzynarodowy FED, jakaś prywatyzacja..... nie ma słowa o papierze toaletowym.
      • igor_uk Re: a o czym ten twój wpis jest? 26.09.12, 21:42
        felus,juz pisalem do ciebie,ze ostatnio z toba nie jest najlepiej,nawet dalem tobie rade,calkowicie zadarmo.
        Ten watek jest o prawdziwej wolnosci slowa,ale ty o niej nic nie mozesz wiedziec.
        • felusiak1 Re: a o czym ten twój wpis jest? 26.09.12, 22:29
          igor ty dużo piszesz, zwykle bez wiekszego sensu. zadałem proste pytanie o czym to jest?
          nie potrafisz odpowiedzieć? jeśli o rosji to do czego FED a jeśli o USA to do czego prywatyzacja?
          czy mam rozumieć, że jest to wątek o prawdziwej wolności słowa w rosji?
          • igor_uk felus,felus. 26.09.12, 22:33
            Jak by mieszkales w jakiejs postradzieckiej republice,to by tak glupich pytan nie zadawales.Zreszta i doswiadczenie polskie w tym przypadku jest podrecznikowe.
            • felusiak1 Re: felus,felus. 26.09.12, 23:00
              ale nie mieszka wobec czego zadaję głupie pytania a ty gdybyś mieszka tu gdzie ja to nie odpowiadałbyś felietonami na proste pytane.
              no to o czyn to jest. jak bedę wiedział to zabiorę głos merytorycznie.
              • jk2007 igorka napisal o Rosji, 26.09.12, 23:07
                Ameryki nie zna, w Rosji dawno juz nie byl, wiec takie brednie tu wypisuje
              • igor_uk Re: felus,felus. 26.09.12, 23:08
                felus,twoje pytanie przypomina mnie pytanie alkoholika,ktore on zadal slupu telegraficznemu.
                • felusiak1 nadal nie mam pojęcia o czym to jest 27.09.12, 03:44
                  ale to bez znaczenia. absurdalny wątek..... szkoda mojego czasu.
                  dziekuje.
                  • igor_uk felus. 27.09.12, 19:25
                    Co widzisz na tym obrazku:
                    fotoforum.gazeta.pl/photo/0/qc/hi/pnou/HXIILQu15uhrkXe2YX.jpg
                    • felusiak1 Re: felus. 27.09.12, 19:57
                      Widzę gwiazdę Kółko, kwadracik i trójkąt. Ach gdybyś potrafił zapodawać w tak przejrzysty sposób.
                      • igor_uk Re: felus. 27.09.12, 20:12
                        Tak i myslalem,ze wlasnie to i zobaczysz. Gwiazdke,kolko,kwadrat i trojkat widza tylko wyjatkowo marudne osoby,bez odrobiny wyobrazni i poczucia humora.
                        • felusiak1 Re: felus. 27.09.12, 23:11
                          ty igor jesteś geniuszem.
                          • igor_uk Re: felus. 27.09.12, 23:22
                            felus,jak to potrafiles dostrzec,to znaczy nie jest z toba zle.Beda z ciebie ludzi,musisz tylko wiecej czytac moich watkow.
                            • felusiak1 Re: felus. 27.09.12, 23:42
                              czasami udaje ci się napisać coś z sensem ale ten wątek to czysty nonsens.
                              nie ma o czym dyskutować.
                              • igor_uk Re: felus. 28.09.12, 16:17
                                Jak zrozumiesz co jest na zalinkowanym przez mnie obrazku,wtedy i zauwazysz sens w tym watku.

p.s. To nie zart,obrazek pokazuje wiecej,niz tylko to,co ty zauwazyles.Ale trzeba miec sporo wyobrazni i duze poczucie humoru.
                                • felusiak1 Re: felus. 28.09.12, 18:09
                                  jest gwiazdka, kółko, kwadracik i trójkąt.... nic poza tym.
                                  a teraz idę oglądać jak trawa rośnie.
                                  • igor_uk Re: felus. 28.09.12, 18:34
                                    felus,w tym obrazku jest ukryte slowo,o ile masz poczucie humoru,jak rowniez liczba,jak masz wyobraznie.
                                    • felusiak1 Re: felus. 28.09.12, 18:46
                                      Obama 2012
                                      • felusiak1 Re: felus. 28.09.12, 18:47
                                        Soczi 2014
                                        Putin 2020
                                        Igor uk53
                                        • igor_uk Re: felus. 28.09.12, 18:54
                                          Ha,ha. Nie,felus,nic z tych rzeczy.
                                          • felusiak1 Re: felus. 28.09.12, 23:33
                                            po rosyjsku nie potrafię myśleć.
                                            • igor_uk Re: felus. 29.09.12, 17:00
                                              To da sie zauwazyc,felus. Dla tego i jestes taki nudny,jak flaki z olejem.
                                              • felusiak1 Re: felus. 29.09.12, 19:47
                                                igor_uk napisał: Dla tego i jestes taki nudny,jak flaki z olejem.
                                                Tak, to prawda. ale zapomniałeś dodać, że s solą i pieprzem, posypane szczypiorkiem w porcelanowym talerzu ze srebrną łyżką na jedwabnym obrusie pokrywajacym rzeźbiony, ebowy stół.
                                                • igor_uk Re: felus. 29.09.12, 20:04
                                                  felus,ja tam lubie prostsze rzeczy do jedzenia:
                                                  evolutsia.com/images/stories/kak_eto_sdelano/chernaya_ikra_SSSR/5f73c7d6f0b3ca9b7a8ca38c64956770.jpg
    • wojciech.2345 ukochane czekistki 27.09.12, 21:51
      Oczęta mi się kleją.
      Chcę do łózia, ale jeszcze patrzę w monitor.

Czuwam.
      • wojciech.2345 ukochane czekistki raz jeszcze 27.09.12, 22:12
        Idę spać.

Dostanę kolejnego bana.
        Trudno.
        Może mnie rano odbanują.
    • igor_uk wojtus. 29.09.12, 17:07
      Wylacznie dla ciebie:

Dwóch kajakarzy płynie środkiem oceanu. Żar leje się z nieba, a oni nie
      mają ani wody pitnej, ani jedzenia. Jeden z nich, próbuje coś złowić. Po
      wielu staraniach udaje się cos złapać. Wyciąga wędkę z wody, patrzy a
      tam złota rybka.
      - Wypuść mnie, a spełnię twoje życzenie - rzekła rybka.
      - OK, spraw, aby ta woda wokół zamieniła się w dobrze schłodzone piwo.
      Błysnęło, huknęło i rzeczywiście - już po chwili unosili się na falach
      złocistego trunku. Wodniak dumny z siebie, spogląda na kompana, czekając
      na słowa pochwały. Koleś który do tej pory obserwował milcząco całe
      zajście, odzywa się wreszcie z niezbyt zadowoloną miną.
      - Aleś ku..wa wymyślił! Teraz musimy sikać do kajaka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka