Dodaj do ulubionych

Typowo polska historia

22.10.13, 07:35
Jana Czochralskiego. Urodzonego a zaborze pruskim dostal stopnie na maturze na ktore nie zaslugiwal i podarl swiadectwo maturalne.

Zrobil studia jakos bez swiadectwa maturalnego (?) w TU Berlin i pracowal w Niemczech gdzie doszedl do duzych pieniedzy za patenty (stop B) a przede wszystkim za metode ciagniecia monokrysztalu, ktorego i ja sie uczylem i uczylem swoich studentow. Wrocil na Politechnike Warszawska i wszystko byloby dobrze gdyby nie okupacja.

Bo Czochralski zalozyl kapelusz Niemca i mogl dzieki temu zachowac laboratorium na Politechnice. Po koncu wojny z Politechniki go wyrzucono za to wlasnie, nie posluchano argumentow o wspolpracy z AK. I bezpieka spowodowala jego zawal serca w 1953 roku.

Pierwsza moja reakcja jest duma. Nie wiedzialem, ze Czochralski jest Polakiem myslalem, ze jest Rosjaninem. No wiec chwala polskim inzynierom. Po drugie, no coz po drugie, sadze, ze zdolnych trzeba chronic i to w polskim interesie. Trzeba bylo go zostawic w spokoju w 1945 roku i pracowal by dla Polski.

W koncu, przyszlosc Polski zalezy od zdolnych, w tym zdolnych inzynierow. Te historie trzeba medytowac i zdolnym tworzyc takie warunki by zostali i by w kraju pracowali.

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Typowo polska medytacja 22.10.13, 08:28
      > Pierwsza moja reakcja jest duma. Nie wiedzialem, ze Czochralski jest Polakiem myslalem, ze jest Rosjaninem.

Byles dumny, ze przestales myslec, ze to Rosjanin?

>Te historie trzeba medytowac

Ja mysle, ze najpierw trzeba sie nauczyc polskiego. Co to ma byc to "medytowanie historii"?
      Jak sklecisz choc jeden sensowny tekst po polsku, to bedziesz mogl byc podwojnie dumny.
      • misterpee Re: ja tam PF powazam bo jest profesorem 22.10.13, 08:39
        polsko-francuskim i rozroznia monete od minety. T historia wprawila mnie w stan filozoficzny, w ktorym trwam i trwam. Dzieki ci PF za ta budujaca historie. Pytanie, czy wynalzca, naukowiecc ktory nie pracuje dla Starszych i Madrzejszych , jest uzytecznym dla ich strategi ?
        • kaszebe12 Jest fajnie... 22.10.13, 11:22
          -Ja bardzo lubie czytac naszego pefcia.-Od razu pojawia sie usmiech na mej gojowskiej buzi. -Czy w Tomaszowie jest jakas synagoga ?
      • malkontent6 Re: Typowo polska medytacja 22.10.13, 15:31
        eva15 napisała:

> Byles dumny, ze przestales myslec, ze to Rosjanin?

Gdyby był Rosjaninem, to ty byłabyś teraz dumna. :)
        • wojciech.2345 Re: Typowo polska medytacja 22.10.13, 16:42
          malkontent6 napisał:
          > Gdyby był Rosjaninem, to ty byłabyś teraz dumna. :)
          -------------
          A to Ci się udało.

Pozdrawiam.
    • wojciech.2345 skojarzenie 22.10.13, 11:31
      Przypomniał mi się film.
      www.filmweb.pl/film/Struktura+kryszta%C5%82u-1969-1141
      Ale ani w ząb tych kryształów nie rozumiem.
      • polski_francuz Zycie i film 22.10.13, 11:43
        W metodzie Czochralskiego chodzi o to, ze Si polikrystaliczny nie da sie latwo domieszkowac akceptorami lub donorami i tworzyc diody czy tranzystory. Trzeba stworzyc monokrysztaly by Si stal sie dobrym polprzewodnikem (w sensie zasostowan elektronicznych).

Podraza to conieco procedure i obecnie fotodiody sa robione rowniez z Si polikrystalicznego (ale sadzac z wygladu na oko sa to dosc duze krysztalki).

Artykul w GW nie jest przesadzony, pour une fois, i metoda Czochralskiego to ciagle wazna metoda. I historia Czochralskiego mnie zadziwila i z powodow, ktory wspomnialem na wstepie. Ale szok najwiekszy dla mnie, ze to byl Polak. Na pewno bede sie nim chwalil jeszcze przy kolejnych okazjach.

Film Zanussiego byl bardzo dobry i do dzis go pamietam. Chociaz naukowcy z filmu byli troche jeszcze wyidealizowani.

PF
        • pimpus18 Re: Zycie i film 22.10.13, 15:33
          No widzę, że Pan ma jakieś takie lukie w wiedzy... i że Pana to trapi.

Jak pierwszy raz usłyszałem o Czochralskim, jej jego genialnej metodzie, i że nie jest znany i ubustwiany jak Curie-Skłodowska, to od razu chyba zgadłem, że miał jakieś mankamenty w życiorysie.

Polska to dziwna kraj i dla takich i podobnych jest mantalnie dość trudną macochą.

No jest jeszcze jeden taki geniusz światowych rozmiarów polsko-ruski Niemiec, z którego też mogłoby wielu być dumnych - to zdaje się nie jest to Pana kierunek - to pewnie w dużej mierze tłumaczy, że nawet Pan go nie zna:

pl.wikipedia.org/wiki/Michał_Doliwo-Dobrowolski
          I tak Polska ma idoli typu kretyna Wałęsę i Jana Pawła - niedługo świętego.
          • misterpee Re: podziwiam PF 22.10.13, 15:50
            bo to niby Francuz a w gruncie rzeczy jest prawdziwy ! I nawet katolik.
          • polski_francuz Dzieki 23.10.13, 20:11
            za interesujacego linka. Czochralski czy Doliwo-Dobrowolski urodzili sie w Polsce wirtualnej a nie w Polsce realnej.

To moze czynic z nich niezbyt latwych bohaterow, ktorymi byli i stac sie powinni.

A ze polska natura jest zawistna i ze zawisc to zla cecha to tez wiadomo. Ale coz zrobic? Sa i gorsze cechy i gorsze natury.

PF
        • wojciech.2345 Re: Zycie i film 22.10.13, 16:35
          polski_francuz napisał:
          > W metodzie Czochralskiego chodzi o to, ze Si polikrystaliczny nie da sie latwo
          > domieszkowac akceptorami lub donorami i tworzyc diody czy tranzystory. Trzeba s
          > tworzyc monokrysztaly by Si stal sie dobrym polprzewodnikem (w sensie zasostowa
          > n elektronicznych).
          >
          > Podraza to conieco procedure i obecnie fotodiody sa robione rowniez z Si polikr
          > ystalicznego (ale sadzac z wygladu na oko sa to dosc duze krysztalki).
          >
          > Artykul w GW nie jest przesadzony, pour une fois, i metoda Czochralskieg
          > o to ciagle wazna metoda. I historia Czochralskiego mnie zadziwila i z powodow,
          > ktory wspomnialem na wstepie. Ale szok najwiekszy dla mnie, ze to byl Polak. N
          > a pewno bede sie nim chwalil jeszcze przy kolejnych okazjach.
          >
          > Film Zanussiego byl bardzo dobry i do dzis go pamietam. Chociaz naukowcy z film
          > u byli troche jeszcze wyidealizowani.
          --------------------------
          Jak się urodzę jeszcze raz to będę studiował dodatkowo po troszku 3 dziedziny wiedzy:
          biologia, teologia i fizyka.
    • wojciech.2345 artykuł - najczęściej cytowany polski uczony 22.10.13, 16:32
      Jan Czochralski to najczęściej cytowany polski uczony. W środę 23 października przypada 128 rocznica jego urodzin i z tej okazji zorganizowano akcję "Pokaż swój kryształ Czochralskiego". Ma ona na celu popularyzację jego osoby i uświadomienie Polakom jak wybitną osobą był ten uczony: bez niego, nie powstałby żaden komputer ani sprzęt elektroniczny, jakim teraz dysponujemy.

Jego wkład w rozwój światowej techniki polega przede wszystkim na wynalezieniu metody otrzymywania monokryształów krzemu, stosuje się ją do dzisiaj na skalę przemysłową do produkcji monokryształów krzemu np. przy produkcji półprzewodników, które jak wiadomo, są używane do budowy mikroprocesorów. Została ona nawet nazwana metodą Czochralskiego.

technowinki.onet.pl/nauka/128-rocznica-urodzin-jana-czochralskiego-uczcij-wybitnego-polskiego-uczonego/lx7gv
    • teodor_jeske_choinski_1 Re: Typowo polska historia 22.10.13, 17:54
      sadze, ze zdolnych trzeba chronic i to w polskim interesie.
      ---------------------------------------------------------------------------
      Zartujesz, czy naiwny jesteś?
      UB miało inne cele...
    • mara571 w artykule pominieto wazne fakty 22.10.13, 19:40
      Jan Czochralski wrocil do Polski na zaproszenie prof. Ignacego Moscickiego. Moscicki byl najpierw rektorem Politechniki Lwowskiej i profesorem Warszawskiej, od 1926 roku prezydentem RP.
      Swoja pozycje jako prezydent wykorzystal, aby stworzyc Czochralskiemu na starcie w Polsce odpowienie laboratoria i wspolpracownikow.Powierzona Czochralskiemu Katedra Metalurgii i Materiałoznawstwa pracowala przede wszystkim na potrzeby wojska. Prof Czochralski dostal tez najnowsza aparature.
      Z przykroscia musze zauwazyc, ze nawet po roku 1989 nie zdarzyl sie taki precedens. Zaden z polskich uczonych o swiatowej renomie pracujacy w USA takiej propozycji nie otrzymal.
      No coz, Moscicki byl takim "staromodnym patriota". Nawet w czasach, kiedy pracowal w zagranicznych uczelniach, firmach i patentowal swoje wynalazki i potem sprzedawal, wprowdzal klauzule wylaczajaca firmy zlokalizowane na terenie pozniejszej Polski z oplat.
      Wybudowane pod jego nadzorem Panstwowe Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach sa po dzien dzisiejszy lakomym kaskiem. Blisko zwiazany z Putinem miliarder Wiaczesław Mosze Kantor nadal sie nie poddaje i probuje przejac firme. Latem bylo glosno o lobowaniu w Tuska w imieniu tego przewodniczacego Kongresu Zydow Europejskich przez bylego polskiego premiera i prezydenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka