Dodaj do ulubionych

Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polityki

10.01.14, 22:12
Pani Zofia raczyła mnie "ukarać" za używane powszechnie w Polsce określenie Sowieci
Tu fragment jej wypowiedzi:
uprzedzałam,że za używanie pod adresem obywateli radzieckich i ZSRR pejoratywnego określenia - "Sowieci" komentarz zostanie skasowany.
Jeżeli nadal chce Pani/Pan dyskutować, proszę powstrzymywać sie od obraźliwych okresleń i trzymać sie meritum poruszanej tematyki.
W języku polskim jest dosyc dużo poprawnych, nieemocjonalnych określeń.
Prosze się nimi posługiwać.

Pani Zofio - przed wojną i od 1989 roku w Polsce używa się określenia Sowieci czy pani się to podoba czy nie
Obserwuj wątek
    • yurek11111 Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 10.01.14, 22:23
      A czemu okreslenie "sowieci" jest obrazliwe?
      Przeciez sami sie tak nazwali,moze ta "pani"sprawdzi co jest w nazwie CCCP ....
      • swiblowo Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 10.01.14, 23:06
        Sami siebie nazywaja tez "Kacapami", "Moskalami"...

Za to pani Zoia calkiem spokojnie swoim piorem kresli slowa:
        "... umiłowanie Polaków do nepotyzmu, kombinowania, cwaniactwanieuczciwości, naciągania, kłamstwa i złodziejstwa, ambiwalencji wobec nakazówetycznych preferowanej w Polsce religii - jakie panoszy się zastraszająco w naszymcodziennym życiu."
        • igor_uk Powaznie? 10.01.14, 23:14
          swiblowo,co to za "ruskie",od ktorych cos takiego slyszysz?
          • swiblowo Powaznie. 10.01.14, 23:26
            A dlaczego tych, ktorzy czuja sie spadkobiercami Wielkiego Ksiestwa Moskiewskiego ty bierzesz w cudzyslow?
            • igor_uk Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 09:20
              W cuzdzyslow dla tego,ze w jezyku polskim to slowo znaczy co innego.
              Naprzyklad ruskie pierogi,ktory nie maja nic wspolnego ze spadkobiercami Wielkiego Ksiestwa Moskiewskiego .
              • swiblowo Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 19:59
                Jak cos madrego bedziesz chcial na ten temat napisac, daj znac. Na razie po prostu nie wiesz, ze sa tacy, ktorzy tak siebie nazywaja.
                • igor_uk Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 20:04

Moze nie wyczuwasz ironii,kiedy oni to mowia? A moze masz za znajomych banderowcow?:-)
                  W jezyku rosyjskim nie istnieje slow kacap,czy moskal.To slowa pochodzenia obcego,chociaz Rosjanom sa znani.To tak,jak rosyjski zyd,czyli jewrej,bedzie sam o sobie w Rosji mowic,ze jest zydem.owszem,on nim jest,ale w Polsce :-)
                  • swiblowo Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 21:03
                    I banderowcow znam. :) Ale on nie znajomy borrata jest :(
                    Oczywiscie, ze mowia to z usmiechem. Nawet szerokim. Ale bez zadnej obrazy, kompleksow, nawet zadziornie - i to sa Ruscy, bez zadnych кaвычек. Nawet nazywajac sie tak, demonstruja jakis rodzaj dumy z tego.

Innych, niz zydowskie przyklady nie masz? Rzygam juz.
                    • igor_uk Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 21:09
                      Rosjanie potrafia drwic z siebie.Jak to robia w Twojej obecnosci,to znaczy uznaja Ciebie za swoja.Szkoda tylko,ze Ty nas nadal uwazasz za obcych :-)
                      • swiblowo Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 21:20
                        Szkoda, to jak krowa w zboze wlezie. Ale to juz bylo.
                        • igor_uk Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 21:26
                          Nie znam sie na rolnictwie :-)
                          • swiblowo Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 21:41
                            I nie wszystkie przyslowia znasz, a chcesz gornolotnie oceniac polskie teksty.
                            • igor_uk Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 21:53
                              pamjetam,ja ty na podstawie jednej frazy ocenila wszystkich Rosjan.
                              • swiblowo Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 21:57
                                Widocznie byla рoкoвoй. Jedna fraza czasem moze duzo powiedziec - czasem wszystko o czlowieku. Mam duza wrazliwosc na niuanse. I wrodzone poczucie sprawiedliwosci.
                                • igor_uk Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 21:59
                                  a to tak,jaki i ja.
                                  • swiblowo Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 22:01
                                    Tylko ja w odroznieniu od ciebie nie brne w ciemno, jesli myle sie w ocenie, moge odszczekac. Mnie nie trudno. A Zosia cos nie szczeka.
                                    • igor_uk Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 22:09
                                      pamjetam twoja mila pogawedke z yurkiem wielojedynkowym,w ktorej ty pisala o Rosjanach,ze zawsze oni musza miec racje.Czy kiedy to pisala,to myslala o sobie,jako Rosjance ? :--)

Rozumiem ciebie,swiblowo.To nie jest milo czytac czyjas opinie ,w ktorej o twoich rodakach,a co za tym idzie,i o tobie samym,pisze sie cos nie milego.Ja to znam z autopsji.Nie raz milymi i twoi slowa o Rosji i Rosjanach nie byli milymi,zreszta bardzo rzadko cos piszesz dobrego o kraju,w ktorym mieszkasz,ale nie upuscisz okazji,zeby wykazac sie swoim "obiektywizmem"

p.s. Chyba nie ma sensu dalej ciagnac tej dyskusji.Moze tobie wydaje sie,ze ja nic nie rozumiem,ale uwierz mi na slowo,doskonale rozumiem ciebie i wiem co ty czujesz.Bardzo czesto bywam w tej skorze.
                                      • swiblowo Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 22:27
                                        Igor, to nie ma nic do rzeczy. I nie podsluchuj cudzych dyskusji! :) To nieladnie podsluchiwac.
                                        Tu nie ma znaczenia, ze jest niemilo lub milo czytac opinie o rodakach. Tu tylko trzeba przeprosic, jesli popelniles/as - w jej wypadku gafe. I wszystko. Wystarczyloby i byloby w dobrym tonie i dobre kulturalne wychowanie tego wymaga - a Ona z inteligenckiej rodziny jest, co podkreslila, zeby to przyznala. Bo to sooorrry! ale oczywiste jest.

Poza tym zakonczmy raz na zawsze rozwazania o moim obiektywizmie. Czy ty sadzisz, ze mozna mieszkac w kraju tak kontrowersyjnym jak RF majac jakiekolwiek uprzedzenia tyle lat?
                                        Teraz stwierdzam, ze raj to nie jest. Ot, kraj jakich wiele. Nieraz Rosjanie mnie pytaja, jak Ty - z Europy / ja kwicze!!! :))/ mozesz tu mieszkac?! Zawsze odpowiadam zgodnie ze swoim glebokim przekonaniem - Nie ma idealu - jak jestes zdrowy i mozesz pracowac, wszedzie mozesz zyc.
                                        • igor_uk Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 22:38
                                          Kiedys u ursy na mnie wszysci napadli,chyba wiesz o tym.A moglbym zasluzyc na pochwale,jak by zaczalem pisac o Polsce to,co im podoba sie,a przeciez zawsze by cos moglem znalezc.
                                          Ja to o czym? Wiem czym jest lojalnosc wobec kraju,ktory sam wybralem i do ludzi,ktory dla mnie stali bliskimi.Moge tobie powiedziec prywatnie o moich zastrzezeniach ,ale nie w gronie polakozercow,jakich zebrala ursa u siebie.
                                          • swiblowo Re: Chyba, jednak, nie powaznie. 11.01.14, 23:05
                                            Takiemu staremu wydze jak ja jest wszystko jedno - toleruja mnie, czy nie. To /jak sie tu mowi/ ich problemy.
                                            Poza tym, co za lojalnos wobec kraju, krory sam wybrales? Co za bred? Przeciez sa rozne sytuacje - moze czlowiek nie mial innego wyjscia, moze sie pomylil - po prostu! Lojalnym trzeba byc do tego, co w sercu, a nie co w "meldunku".
                                            Polakozercy? No i na zdrowie!
          • yurek11111 Re: Powaznie? 11.01.14, 03:18
            igor,nie pal glupa,kilka razy czytalem,gdy wymieniales sie pogladami z forumowiczem,ktory mial nicka "kacap z Moskwy",chyba Denis sie do niego zwracales....

autor: swiblowo 10.01.14, 23:06
            Sami siebie nazywaja tez "Kacapami", "Moskalami"...

igor_uk napisał:

> swiblowo,co to za "ruskie",od ktorych cos takiego slyszysz?
            • igor_uk To jest zbyt trudno dla ciebie,yurek. 11.01.14, 09:23
              O czyms takim,jak ironia,ty na pewno nic nie wiesz.
              Slowa moskal,czy kacap ,w Rosji uwazaja sie za obrazliwe,tak samo ,jak i pszek.
            • swiblowo Re: Powaznie? 11.01.14, 21:59
              A my z "kacapem z Moskwy" mielismy okazje poznac sie osobiscie. Niezly z niego frajer. Na slowo Kacap on nie zasluzyl.
          • ubiquitousghost88 Igruszka & Babuszka... 11.01.14, 09:08
            Oboje tacy dobrzy,
            oboje rację mają,
            cóż,
            gdy co rusz
            swoje 3 grosze
            innym wpier.dalają...

Nasza stara przyjaciółka po prostu nie potrafiła jasno sprecyzować swą myśl i trzeba jej to wybaczyć.
            Ona po prostu chciała zabronić tylko Polakom, a nie całemu światu, posługiwać się słowem, które oni sami zwulgaryzowali - nie rosyjski naród, ani też cały świat.
            I miałaby rację w 100%.
            A tak pięknie przywary polskie opisała, że wulgaryzacja nazwy "sowieci" zdaje się być po prostu logiczną konsekwencją tych przywar.
            I dlatego naszej miłej Babuszce to niedopełnienie do końca jej słusznej misji wybaczone zostanie.
        • yurek11111 ...i babcia Zosia,bedzie z tym walczyla,od... 11.01.14, 01:21
          ...okreslenia "sowieci" poczynajac... :-)))
          A od kiedy to co kresli ta pani swoim piorem,jest prawda objawiona i czy ta latke, co przykleja Polakom,nie mozna przypiac, "sowietom",bo cos mi sie wydaje,ze te okreslenia do nowobogackich ruskich pasuja jak ulal:nepotyzm,cwaniactwo,kombinacje,naciaganie,klamstwo,zlodziejstwo,az dziw ze o korupcji nie napomknela....

re:Za to pani Zoia calkiem spokojnie swoim piorem kresli slowa:
          > "... umiłowanie Polaków do nepotyzmu, kombinowania, cwaniactwanieuczciwości, na
          > ciągania, kłamstwa i złodziejstwa, ambiwalencji wobec nakazówetycznych preferow
          > anej w Polsce religii - jakie panoszy się zastraszająco w naszymcodziennym życ
          • swiblowo Re: ...i babcia Zosia,bedzie z tym walczyla,od... 11.01.14, 01:30
            Po prawdzie te slowa wyrwane troche z kontekstu moga sie wydawac, jesli przeczytac caly tekst. Tym niemniej dokladnie takich uzyla, nie wskazujac o jakich konkretnie "Polakow" chodzi. Rozumiem, ze o wszystkich. Coz...bardzo nieladnie.
            • yurek11111 Re: ...i babcia Zosia,bedzie z tym walczyla,od... 11.01.14, 02:04
              Jednym slowem tekst z cyklu,rzucajmy goovnem,kogos ochlapiemy,a ze "troche" niewinni ucierpia,czyz sowieci sie tym przejmowali....

swiblowo napisała:

> Po prawdzie te slowa wyrwane troche z kontekstu moga sie wydawac, jesli przeczy
              > tac caly tekst. Tym niemniej dokladnie takich uzyla, nie wskazujac o jakich kon
              > kretnie "Polakow" chodzi. Rozumiem, ze o wszystkich. Coz...bardzo nieladnie.
              >
              • swiblowo Link 11.01.14, 02:07
                sophico1.blog.onet.pl/2012/08/04/prawdziwy-polak-prostak-i-cham/
                • yurek11111 Re: Link-dzieki przeczytalem,nie ma sie co... 11.01.14, 02:59
                  ...przejmowac,dziwne ze niskiego poziomu kultury Polakow (oczywiscie sie z ta, jakze tendencyjna opinia nie zgadzam),babcia Zosia nie szuka w dzialaniach sowietow,ktorzy polska inteligencje od 17 wrzesnia 1939 r,fizycznie likwidowali,Katyn dowodem,"intelektualne"kreatury ,ktore poszly na wspolprace ,w spokoju zostawiajac...
            • igor_uk Jak to nie wskazuje,swiblowo? 11.01.14, 09:28
              Pani Zofia pisze bardzo konkretnie o "prawdziwych polakach".
              Dla mnie prawdziwy polak nie jest niczym lepszym od prawdziwgo rosjanina,czy prawdziwego niemca (anglika,zyda i t.d) .Tak sie zlozylo,ze slowo "prawdziwy",w tym przypadku,stalo synonimem szowinisty,ksenofoba i tym wszystkim,o czym Pani Zofia pisala.
              "Prawdziwy Polak – prostak i cham" - rowniez taka sama prawda bylo,jak slowo Polak zamieniec na Rosjanin.

p.s. Czyzby zaliczala siebie do prawdziwych Polakow?
              • swiblowo A tak: 11.01.14, 19:53
                Pani Zofia pisze konkretnie tak, cytuje:
                "Zachowania„Prawdziwych” wynikają z korzeni, taksamo jak umiłowanie Polaków do nepotyzmu, kombinowania, cwaniactwanieuczciwości, naciągania, kłamstwa i złodziejstwa, ambiwalencji wobec nakazówetycznych preferowanej w Polsce religii - jakie panoszy się zastraszająco w naszymcodziennym życiu."

- Gdzie tam masz przyslowiowe okreslenie "prawdziwy" przed masa epitetow? Czytac trzeba ze zrozumieniem Igor, poza tym, caly ten artykol niesie w sobie obrzydliwy ladunek emocjonalny i wzbudza po prostu niesmak.
                A skad sie wzial chory podzial na "prawdziwyc" i...? No wlasnie jakich? Falszywych?
                Moze poprosze link do "falszywych", moze bedzie przyjemniej poczytac. I kto kryterie takiego podzialu wprowadzil? Kto dal sobie prawo szufladkowac ludzi? Co za bred?
                • igor_uk Re: A tak: 11.01.14, 20:00
                  Pani Zofia jest Polka i ma prawo pisac o swoich rodakach tak,jak ona ich widzi.Piszac cos zlego o Polakach,we wlasnym gronie,ona zle ocenia i sama siebie.Czy ja mam prawo podwazac jej ocene samej siebie?
                  Przeciez doskonale wiesz co Rosjanie sami o sobie mowia we wlasnym gronie.Czy kiedys probowala im wmawiac,ze oni sa inni?
                  • sjs2011 Re: Każdy spotyka takich ludzi na jakich zasłużył 11.01.14, 20:10
                    Więc jeśli ktoś pisze o swoich rodakach źle widać tak sobie zasłużył i wśród takich żyje
                  • swiblowo Re: A tak: 11.01.14, 21:15
                    Pani Zofia obsierajet Polakow - czego ty tak nie lubisz w stosunku do Rosjan, a ty stoisz i klaszczesz.

,ona zle ocenia i sama siebie.Czy
                    > ja mam prawo podwazac jej ocene samej siebie?

- Nic podobnego. Ona sama wrecz odcina od takich...Polakow.

> Przeciez doskonale wiesz co Rosjanie sami o sobie mowia we wlasnym gronie.Czy
                    > kiedys probowala im wmawiac,ze oni sa inni?

- Co mowia? Ze sa nepotyczni, sa kombinatorami, cwaniakami, nieuczciwi, naciagaczami, klamcami i zlodziejami, ze nie stosuja sie do zakonow cerkwi????!!!
                    Nie...ku..., czegos takiego jak tu zyje nikt mi nigdy nie powiedzial o sobie w ich gronie.
                    • igor_uk Re: A tak: 11.01.14, 21:20
                      swiblowo napisała:Nic podobnego. Ona sama wrecz odcina od takich...Polakow.
                      A nie ma takich Polakow?

p.s. jestes porzadna kobieta,i dla tego obracasz sie w kregu podobnych sobie,ale na pewno doskonale wiesz o tym,ze wsrod Rosjan jest sporo "nepotycznych, kombinatorow, cwaniakow, nieuczciwych, naciagacze, klamcow i zlodziejow i nie stosujacych sie do zakonow cerkwi".I na pewno o takich Rosjanach nie raz slyszala od innych Rosjan.
                      • swiblowo Re: A tak: 11.01.14, 21:37
                        Tematem dyskusji nie jest obecnosc med na swiecie w ogole.

Sluchaj, pani Zofia zrobila skuche i tyle. Zostala ona przeze mnie odkryta i napietnowana. Rosjanie nie maja tu nic do rzeczy.
                        Nie zycze sobie takiego uogolniania i daje temu wyraz. Kropka.
                        • igor_uk Re: A tak: 11.01.14, 21:54
                          Ja nie odebralem slow myszki,jako ocene wszystkich Polakow.
                          • swiblowo Re: A tak: 11.01.14, 22:07
                            Zasugerowales sie poczatkiem zdania. Przeczytaj uwaznie cale. Dla mnie to bylo jak piachem po oczach. Malo tego, ludzie w komentarzach zwracali Jej uwage - nic.
                            Mozna to uznac za nieznaczace w calym kontekscie. Oczywiscie ...takich, siakich nie brakuje. Ale artylerie wytoczyla...generalisimus by sie takiej nie powstydzil. Tylko Ona nie jest generalisimusem. Na tym konczy sie niezaczeta historia o wiarygodnosci pani Zofii. Adieu!
                            • igor_uk Re: A tak: 11.01.14, 22:21
                              Nu na komentarze by ja nie powolywalem sie na Twoim miejscu.Ich tam zaledwie dwa i tylko polowa z nich sa krytyczne :-)
                              Co do tego,czym sugerowalem sie.
                              Przeczytalem caly tekst i nie moglm nie zauwazyc tego,ze Pani Zofia caly czas akcentuje to,o jakiej grupie ona caly czas mowi.
                              Czy my dyskutujemy o tym samym tekscie?
                              Ja o tym,co ty sama zalinkowala:
                              sophico1.blog.onet.pl/2012/08/04/prawdziwy-polak-prostak-i-cham/
                              • swiblowo Re: A tak: 11.01.14, 22:35
                                O Jezu, nie rznij glupa, pewnie, ze o tym samym. Mowie ci - w tym zdaniu zabraklo jednego cudzyslowu - byc moze - moim zgdaniem. Dlatego obelgii rozprostronily sie na wszystkich. A teeego... to juz za wiele.
                                A tytul? Wymooowny - dla mnie. I w nim tez nie ma cudzyslowu. Jak sie zaczyna pisanie o tak delikatnych, nacjonalistycznych, wrecz...wybuchowych tematach i uzywa sie okreslen tak dwuznacznych - trzeba byc troche bardziej ostroznym. A nie...jebac cepem na oslep. I nie dyskutuj ze mna o tym, bo nie lapiesz niuansow. Po prostu nie mozesz ich zlapac. I tyle.
                                • igor_uk A moze zapytamy u Pani Zofji... 11.01.14, 22:44
                                  o kim ona pisala?

Obiecuje,ze zrobie to osobiscie :-)
                                  • swiblowo Re: A moze zapytamy u Pani Zofji... 11.01.14, 22:59
                                    Igor, nie jestesmy idiotami, zeby pytac o rzeczy oczywiste. Jestesmy inteligentnymi, wrazliwymi ludzmi.
                                    • igor_uk Re: A moze zapytamy u Pani Zofji... 11.01.14, 23:07
                                      Ale la mnie to nie jest tak rzeczywistym.I ,niestety,to co piszesz ty,dla mnie nie jest przekonujace.Bo widzisz li,swiblowo,ja rowniez odrozniam prawdziwych polakow od prosto Polakow.Tych drugich jest wiekszosc i ich ja lubie.
                                      • swiblowo Re: A moze zapytamy u Pani Zofji... 11.01.14, 23:39
                                        "Zachowania„Prawdziwych” wynikają z korzeni, taksamo jak umiłowanie Polaków do nepotyzmu, kombinowania, cwaniactwanieuczciwości, naciągania, kłamstwa i złodziejstwa, ambiwalencji wobec nakazówetycznych preferowanej w Polsce religii - jakie panoszy się zastraszająco w naszymcodziennym życiu."

Wytluszczonym nie jest oczywiste? Jakich na h@j Polakow? Co za Polakow? I na koniec wazne pytanie: - co takiego jej Polacy zrobili, ze pozwala sobie na [b]jawne chamienie[b]?
                                        Przestan klaskac. Ten spektakl tego nie wart.
                                        • wojciech.2349 mała uwaga 11.01.14, 23:48
                                          swiblowo napisała:
                                          > Wytluszczonym nie jest oczywiste? Jakich na h@j Polakow? Co za Polakow? I na ko
                                          > niec wazne pytanie: - co takiego jej Polacy zrobili, ze pozwala sobie na
                                          > [b]jawne chamienie[b]?
                                          > Przestan klaskac. Ten spektakl tego nie wart.
                                          -----------------
                                          Swiblowo,
                                          ja pamiętam wykreowanie terminu "prawdziwy Polak."
                                          Jest to pogardliwe określenie Polaka patrioty i katolika.
                                          Termin został wykreowany przez pisarza Andrzeja Szczypiorskiego
                                          związanego z GW. Jak się okazało tenże człowiek nagrywał dla
                                          UB własną matkę. Padalec.
                                          • swiblowo Re: mała uwaga 11.01.14, 23:58
                                            No i serdeczne dzieki Wojciech za informacje.
                                            Padalec - bez dwoch zdan. Jak sie tak zastanowic - nie dziwia powiazania z Gazeta. To naturalne.

Przy okazji - moze tego nie czytales, pani Zofia, dosc ostro odcina sie od nazwijmy to plebsu - wsiowych, niewyksztalconych Polakow w swojej odpowiedzi na komentarz. Lekcewazac wszystkie zaslugi tego "prostactwa" w ciagu historii Polski.
                                            Zachlystnela sie inteligencja.
                                            • wojciech.2349 Re: mała uwaga 12.01.14, 00:37
                                              Przykro czytać to co ona pisze.
                                              Ta pogarda dla wsi.

Ona kompletnie nie rozumie RM.
                                              Zobacz co o tych agresywnych słuchaczach RM piszą:
                                              forum.gazeta.pl/forum/w,28,111094574,111107937,moherowe_berety.html
                                              • swiblowo Re: mała uwaga 12.01.14, 00:57
                                                Publiczne okazywanie wyzszosci nad innymi grupami spolecznymi - tu zamieszkujacymi wies - dziala na mnie jak plachta na byka.
                                                Jak rowniez okreslenia typu : "prawdziwy katolik", "katol" itd.
                  • ubiquitousghost88 Słuchaj ty, bywszy Rosjaninie, Igruszką zwany... 11.01.14, 21:21
                    igor_uk napisał:

doskonale wiesz co Rosjanie sami o sobie mowia we wlasnym gronie...

>>>Nikt nigdy nie podejrzewał, że ty mógłbyś w gronie innych Rosjan się obracać, niż osoby bliskie ci intelektualnie...
                    No podziel się z nami swymi wrażeniami - co te prymitywne ćwoki, po obaleniu litra spirytusu na kościach, opowiadają o własnym narodzie?

• mouse_m Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 11.01.14, 09:29
      Umieściłam kolejną cz.II (handel i transport) oraz cz. III (gospodarka i inwestycje) analizy dot. polsko-rosyjskich stosunków w 2013 r.
      Są one pod linkami:
      cz.II - sophico21.blogspot.com/2014/01/polska-rosja-w-2013-r-jest-nie_10.html
      Cz.III- sophico21.blogspot.com/2014/01/polska-rosja-w-2013-r-jest-nie_11.html
      Zapraszam do lektury.
      Przypominam przy okazji - że w blogu obowiązują określone zasady dyskusji (pisania komentarzy) i za ich naruszanie - konsekwentnie usuwam i będę usuwała nadal te komentarze, które je naruszają.
      Nie toleruje chamstwa, plugawego języka i pogardy wobec ludzi, państw, narodów. te zjawiska są i będą tępione za każdym razem.
      Nie oczekuję emocji, historycznych histerii i personalnych "wycieczek" pod moim adresem , ale merytorycznych, kompetentnych dyskusji.
      Dotyczy to także Internauty ukrywającego się za nickiem - sjs2011 el "archeologia pamięci".
      • sjs2011 Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 11.01.14, 10:28
        ale żeby czytać te bzdury to jakoś płacisz, albo i co?
    • mouse_m Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 11.01.14, 09:43
      Owszem, nie podoba mi się używanie określenia "Sowieci" - bo to określenie pejoratywne, pogardliwe a także narusza Ustawę o języku polskim, jest czystym rusycyzmem w naszym ojczystym języku.
      Dlatego Internauto pod nickiem "sjs 2011" vel "archeologio pamięci" - u mnie na blogu - używać go nie będziesz.
      Nie mam nic przeciwko nawet najbardziej krytycznym uwagom w dyskusjach na moim blogu, pod jednym warunkiem - dyskusja z przestrzeganiem obowiązujących zasad, merytoryczna i kompetentna. Na nic innego - nie ma przyzwolenia.
      Cyberprzestrzeń jest nieograniczona, zawsze znajdziesz w niej miejsce dla siebie, nie musisz korzystać z mojej.
      • igor_uk I ma Pani racje. 11.01.14, 09:48
        W jezyku prawdziwych polakow slowo "sowieci" ma wyjatkowo pogardliwe okreslenie Rosjan .
        • sjs2011 Re: Sowieci to mieszkańcy CCCP i państwo 11.01.14, 10:36
          określenie Sowieci ani przed wojną oni po uzyskanie niepodległości w 1989 roku nie dotyczyło ani Rosji ani Rosjan
          Dotyczy zbrodniczego tworu i ludzi go zamieszkujących który nazywał się CCCP
          Zastanawiałem się czy słowo homosowietikus dotyczy małej grupy bywszych obywateli CCCP czy wszystkich
          Jak oglądam filmy na YouTube pokazujące co się dzieje na rosyjskich drogach to zaczynam uważać, że spustoszenia w umysłach Rosjan dokonane w czasach sowieckich są znacznie większe i trwalsze niż kiedykolwiek sądziłem
          Nowa wersja tańca Kazaczok jest unikalna ws kali światowej
          • borrka Jest to oczywiste. 11.01.14, 10:45
            Sowiecki oddaje cala niechec i pogarde do zbrodniczego systemu, stworzonego przez Rosje, podobnie, jak hitlerowski dotyczy Niemiec, ale nie odnosi sie do calego narodu.
          • teodor_jeske_choinski_1 Re: Sowieci to mieszkańcy CCCP i państwo 11.01.14, 21:31
            sjs2011 napisał:
            Jak oglądam filmy na YouTube pokazujące co się dzieje na rosyjskich drogach to zaczynam uważać, że spustoszenia w umysłach Rosjan dokonane w czasach sowieckich są znacznie większe i trwalsze niż kiedykolwiek sądziłem
            -------------------------------------------------------
            Tam komunizm trwal 70 lat, u nas 45, wiec i straty Rosjan sa wieksze...
            Najpierw Zydzi zniszczyli moralnie Rosje, a po 45 - nas.
      • borrka Prosze na mnie nie liczyc na blogu. 11.01.14, 09:54
        Juz czuje, co to za blog, wiec bedzie musiala Pani sobie radzic beze mnie.
        Trudne, ale mozliwe:).
        "Sowieci" jest prawidlowym, polskim okresleniem, uksztaltowanym przed wojna.
        Potem zastapiono je slowem "ludzie radzieccy", a to belkot i nowomowa.
        • igor_uk Biedna Pani Zofia. 11.01.14, 09:58
          borracik nie dal i szansy nadziei na lepsze jutro :-)
          • mouse_m Re: Biedna Pani Zofia. 11.01.14, 10:14
            Jakoś to przeboleję!
            Część ludzi w Polsce słowem "Sowieci" odblokowuje swoje osobiste frustracje. jak napiszą czy powiedzą z pełną pogardą "Sowieci" - to czuje się od razu lepsi, mądrzejsi, ważniejsi. Od "Sowietów" rzecz jasna, ale też od całego ich otoczenia również.
            • borrka Nie ma innego okreslenia, niz "sowieci". 11.01.14, 10:20
              Wiec takie skojarzenia, sila rzeczy, sa marginalne.
              • mouse_m Re: Nie ma innego okreslenia, niz "sowieci". 11.01.14, 10:26
                Owszem jest - już to wyjaśniłam. Posługiwanie się rusycyzmem o zabarwieniu pejoratywnym, pogardliwym - w języku polski jest emocjonalnym wyborem, ale to już nie moja sprawa.
            • sjs2011 Re: Biedna Pani Zofia. 11.01.14, 10:26
              СССР -Coюз Сoветcких Сoциaлиcтичеcких Реcпyблик
              A to dopiero antyrosyjski skrót
              A oskarżyć twórców CCCP o antyrosyjskość to nie łaska?
              Sowieci po prostu Sowieci
              • igor_uk Udawanie jelenia. 11.01.14, 10:38
                Kazdy doskonale wie,ze piszac o Rosjanach,jako sowietach,w ten sposob staraja sie wyrazic swoja pogarde do rosyjskiego narodu.I po cholere bic piane?
                Jak ja na forum rosyjskim napisze slowo -zyd,to kazdy z Rosjan doskonale bedzie wiedzial,ze w ten sposob chce obrazic jewrejew,chociaz slowo "zyd" ,w jezyku rosyjskim,nie zawsze bylo obrazliwym okresleniem przedstawicieli tego narodu i zostalo zapozyczone z jezyka wloskiego ( giudeo).
                • sjs2011 Re:russian russian uber alles? 11.01.14, 11:32
                  Niby dlaczego łączycie określenie Sowiety z Rosjanami?
                  Russian, Rissian uber alles?
                  Sami sobie wystawiacie świadectwo - to Wy nadal uważacie, że CCCP i Rosja to jedno
                  My odróżniamy
                  No może czasami jak patrzymy na filmy to mogą być skojarzenia...
                  • igor_uk A jednak to prawda. 11.01.14, 11:34
                    Szowinista nie moze byc czlowiekiem inteligentnym.
                • swiblowo Re: Udawanie jelenia. 11.01.14, 20:10

> Kazdy doskonale wie,ze piszac o Rosjanach,jako sowietach,w ten sposob staraja s
                  > ie wyrazic swoja pogarde do rosyjskiego narodu.I po cholere bic piane?

A skad to wiadomo?

> Jak ja na forum rosyjskim napisze slowo -zyd,to kazdy z Rosjan doskonale bedzie
                  > wiedzial,ze w ten sposob chce obrazic jewrejew,chociaz slowo "zyd" ,w jezyku r
                  > osyjskim,nie zawsze bylo obrazliwym okresleniem przedstawicieli tego narodu i z

To juz wasza z Zydami sprawa.
                  • igor_uk swiblowo,od 1989 roku... 11.01.14, 20:17
                    mieszkam wsrod Polakow i doskonale wiem,co chca powiedziec,uzywajac roznych slow.

p.s. A Ty,jak widze,nadal uwazasz Rosjan za obcych sobie.
                    • swiblowo Re: swiblowo,od 1989 roku... 12.01.14, 03:27
                      Oczywiscie, ze wiesz. Jestes ekspertem ostatecznym. Masz tez swietny wzrok - nie pierwszy raz to podkreslasz. Oszczedz sobie - nie mam sklerozy. Twoja opinia jest ostateczna. Bezbledna.
                      Masz swoja pieczatke? Acha, i jestes nieomylny. Kurcze! Prawie, jak Bog. Tylko niemiertelnosci ci brakuje.
            • 1blueelvic Doprawy? 11.01.14, 22:27
              Z szermowanim frustracji prosze bardzo ostroznie Pani Zofio, bo wedlug Pani to jezykoznawcow Miroslawa Bonko jak i Witolda Doroszewskiego do frustratow zaliczyc nalezy.

Pani zpewne jest wyjatkiem i frustracja sie Pani nie ima.
              • igor_uk blu. 11.01.14, 22:41
                Z tym Bonko nie za bardzo u Ciebie wyszlo :
                forum.gazeta.pl/forum/w,50,148935618,148947502,Nie_wiem_kim_jestes_felus_.html
        • mouse_m Re: Prosze na mnie nie liczyc na blogu. 11.01.14, 10:23
          Jakoś to przeżyję!
          Polskie określenie - ludzie radzieccy (obywatele ZSRR) jest prawidłowym określeniem, bo słowo rosyjskie - sowiet, w języku polskim oznacza po prostu - radę - wybraną grupę ludzi do kierowania lub doradzania szerszemu gremium, z którego się ją wyłania.
          Osobiście, preferuje język ojczysty, a nie rusycyzmy w nim.
          • jk2007 Sowiety a polscy sowietolodzy 11.01.14, 10:29
            pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Polscy_sowietolodzy
            mouse_m napisał:
            > Osobiście, preferuje język ojczysty, a nie rusycyzmy w nim.
          • igor_uk Malpowanie hameryki:-) 11.01.14, 10:30
            Bo Amerykanie nazywali ZSRR - Soviet Union,to Polace nie mogli byc gorszymi :-)
            • yurek11111 Jakie malpowanie "Hameryki'" 11.01.14, 13:36
              Sowiet Union to angielskie tlumaczenie Сoюз Сoветcких Сoциaлиcтичеcких Реcпyблик,gdzie drugim wyrazem jest wyraz "sowieckich",jezeli sami sie tak nazwali,to paranoje ma ktos,usilujacy uzywania tego slowa zakazac...

"Sowieci – popularne określenie dotyczące mieszkańców ZSRR, a przede wszystkim funkcjonariuszy reżimu komunistycznego tego państwa."
              pl.wikipedia.org/wiki/Sowieci
              A wyraz "Hameryka" funkcjonuje tylko w umyslach sowietow,bez zadnego historycznego uzasadnienia i tych ktorzy go wprowadzaja do uzycia,nalezy zaliczyc do grona prostakow,chamow i szowinistycznych oszolomow...

igor_uk napisał:

> Bo Amerykanie nazywali ZSRR - Soviet Union,to Polace nie mogli byc gorszymi :-
              > )
              • igor_uk Ha.ha.Brak logiki,yurek. 11.01.14, 13:43
                Tak,w jezyku rosyjskim funcjonuje nazwa Сoюз Сoветcких Сoциaлиcтичеcких Реcпyблик i jak juz my tak sie nazwali,to trzeba uszanowac wszystkie slowa,tworzacych ten wyraz,a nie tylko jedno:
                Sojuz Sowietskich Socjalistycznych Republik.Hamerykanie mogli by nazywac Soviet Souz :-)
                • yurek11111 Logiczne do bolu... 12.01.14, 00:43
                  Ulatwiamy sobie zycie,idac na skroty,tu podobnie,sowieci i wszyscy wiedza o kogo chodzi...
                  Jak tej "pani" nie podoba sie okreslenie "soweici",to mi sie nie podoba okreslenie "prawdziwy polak",ktore nie ma zadnych naukowych podstaw do uzywania go,a ta "pani" uzywa go czesto,nie wysilajac sie nawet,do wskazania,kogo do tej kategorii ludzi zalicza,ja to bym ja do prawdziwych polakow,w pierwszym rzedzie zaliczyl,najlepsze ze jak wykluczyla z dyskusji na jej blogu zalozyciela watku,to jej polowa dyskutantow ubyla.... :-))))))))

PS.A co z "Hameryka" ?
                  Wiem ,ma sie dobrze.....:-))))

igor_uk napisał:

> Tak,w jezyku rosyjskim funcjonuje nazwa Сoюз Сoв&
                  > #1077;тcких Сoциaлиcm
                  > 0;ичеcких Реcпyб
                  > 083;ик i jak juz my tak sie nazwali,to trzeba uszanowac wszystkie
                  > slowa,tworzacych ten wyraz,a nie tylko jedno:
                  > Sojuz Sowietskich Socjalistycznych Republik.Hamerykanie mogli by nazywac
                  > Soviet Souz :-)
          • pijatyka Re: określenie - ludzie radzieccy - prawidłowym 12.01.14, 03:27
            Zabawne; mam wrażenie, że od ładnych paru dekad użycie określenia "ludzie radzieccy" ("towarzysze radzieccy", tudzież sami "radzieccy" lub "towarzysze") jest ironicznym podkreśleniem dystansu - nawet w wypowiedziach polskich ex-towarzyszy ;->

(jako neutralne jest używane przez nich określenie "Rosjanie")
      • wojciech.2349 Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 11.01.14, 10:26
        mouse_m napisał:
        > Owszem, nie podoba mi się używanie określenia "Sowieci" - bo to określenie pejo
        > ratywne, pogardliwe a także narusza Ustawę o języku polskim, jest czysty
        > m rusycyzmem w naszym ojczystym języku.
        ------------------------
        Myszko,
        terminy Związek Sowiecki, Rosja Sowiecka, .... są jak najbardziej poprawne
        i nie naruszają w moim przekonaniu ustawy o języku polskim. Natomiast uzus
        społeczny jest często negatywny. Jednak trochę racji Pani Zofia ma. Pisząc
        o gospodarce chce by dyskusja była oczyszczona z emocji. I o to powinna
        prosić piszących komentarze.

PS. Nie mam nic przeciwko temu by w podręcznikach z historii pisać "Rosja Sowiecka," bo tak naprawdę termin "Rosja Radziecka" jest dziwolągiem.
        • mouse_m Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 11.01.14, 10:35
          Panie Wojciechu - rosyjskie wyraz sowiet, w języku polskim oznacza - radę. Używanie "sowiet" w języku polskim jest rusycyzmem. Nie muszę zachwaszczać własnej ojczystej mowy obcymi naleciałościami, chociaż są w języku powszechnym używane. Ponieważ sowiet w tym ulicznym języku a zabarwienie pejoratywne - tym bardziej nie będzie się pojawiał ani w moich publikacjach, ani też w komentarzach do nich.
          W Polsce jest obowiązująca wszak Ustawa o języku polskim, o której praktycznie nikt nie wie i jej nie stosuje. Ona nakazuje mi używać w publikacjach poprawnej polszczyzny i wystrzegać się obcojęzycznych naleciałości,jeśli są tego polskie odpowiedniki.
          Dlatego modzie na używani e sowiet jako rusycyzmu pejoratywnym znaczeniu - nie mam zamiaru ulegać.
          Reszta świata może robić co chce, ale nie na obszarze mojej cyberprzestrzeni.
          • borrka Oczywiste klamstwo. 11.01.14, 10:42
            Pani cyberprzestrzen moze byc humorystycznym kuriozum, ale to "radziecki" jest sztucznym tworem, wydumanym prze platnych "filologow" komuny.

A "sowiecki" ma BARDZO negatywny wydzwiek, a jaki ma miec ?
            • igor_uk Pani Zofia,mala rada. 11.01.14, 10:45
              Borraci,piszacy,jako borrka,to byly miezkaniec ZSRR,ktory w wieku 12-13 lat wyjechal,wraz z rodzicami,do Polski.Wszystko wskazuje na to,ze pochodzi z jekiejs wiochi z okolic Lwowa.Pajac z mlekiem matki webral w sobie rusofobie.Dla niego komunist i Rosjanin,to slowa synonimy.Nie warto zawracac im glowe.
          • sjs2011 Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek - braki w wiedzy 11.01.14, 10:48
            Z Wikipedii:
            "Ponieważ w oryginalnej nazwie państwa występuje przymiotnik coветcкий (sowieckij) o wyżej wymienionym znaczeniu, w języku polskim powstał problem oddania treści tej nazwy. Dla oficjalnej nazwy państwa początkowo stosowano formę Związek Socjalistycznych Republik Rad (bez tworzenia przymiotnika), natomiast w przypadku potrzeby użycia przymiotnika pospolitego stosowano formę sowiecki. Formę radziecki, znaną w użyciu w polszczyźnie od ok. 1644 roku w odniesieniu do rady miasta[4], zaproponował w roku 1938[5] roku sowietolog Wiktor Sukiennicki, a upowszechniła się ona po roku 1947. Współcześnie stosowane są obie formy – uważane za poprawne i synonimiczne, aczkolwiek zgodnie z opinią niektórych językoznawców forma sowiecki ma konotację negatywną[6].
            Argumentem językowym na rzecz użycia w języku polskim słowa sowiecki, również w nazwie państwa, jest fakt występowania tego zapożyczenia (od rosyjskiego przymiotnika coветcкий lub rzeczownika coвет) w wielu językach (np. niem. Sowjetunion, ang. Soviet Union, fr. Union Sovietique, czes. Sovětskẏ Svaz). Z kolei przytoczone zapożyczenia, będące rusycyzmami, są wskazywane jako niepożądane przejawy zastępowania słów rodzimych wyrazami obcymi. Ponadto można wskazać inny niż polski przypadek, gdy stosuje się nazwę rodzimą – w języku ukraińskim w odniesieniu do ZSRR stosuje się określenie „radianskyj”, a nie „sowieckyj”.
            Słowa sowiecki używano w aktach urzędowych ogłaszanych w oficjalnych publikatorach przed II wojną światową (np. Związek Socjalistycznych Sowieckich Republik w Dz. U. z 1930 r., Nr 68, poz. 538; Związek Sowieckich Socjalistycznych Republik Rad w Dz. U. z 1933 r., Nr 17, poz. 115). Obecnie polski ustawodawca konsekwentnie używa w ogłaszanych aktach normatywnych formy Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich jako nazwy byłego państwa[7]). W języku urzędowym dopuszcza się użycie innej nazwy wyłącznie na zasadzie cytatu wcześniejszego aktu urzędowego, w którym użyto nazwy poprzedniej[8]."
            • igor_uk Ha,ha. 11.01.14, 10:50
              Wikipedia,jako wunderwaffe.
          • lepus42 Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 11.01.14, 10:59
            Mnie się wydaje,że sprawa określania obywateli ZSRR nie jest taka oczywista. Obywatel Polski to Polak, Szwecji- Szwed, Finlandii-Fin i.t.d. Więc jak określić jednym słowem obywatela ZSRR? Republikanin Radziecki? Radziecki? W wypadku liczby mnogiej właśnie jako najbliższy jest właśnie wyraz Sowieci. Przecież łatwiej chyba powiedzieć, że Polskę napadli Sowieci niż Radzieccy- bo to przecież przymiotnik. Faktem jest że wyraz Sowieci ma negatywną konotację, ale w celu odróżnienia Rosjan od obywateli ZSRR jest chyba najwłaściwszy. Jeśli użyjemy określenia Rosjanie na agresorów 39r To wszyscy Rosjanie na tym forum ciężko się obrażą.
            Moim zdaniem nie ma w tym przypadku co toczyć bojów o to określenie. Co najwyżej proszę spróbować określić jednym słowem obywatela ZSRR a to nie będzie takie proste jak w wypadku liczby mnogiej.
            • wojciech.2349 Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 11.01.14, 12:30
              lepus42 napisał:
              Faktem jest że wyraz Sowieci ma negatywną konotację, ale w celu odró
              > żnienia Rosjan od obywateli ZSRR jest chyba najwłaściwszy. Jeśli użyjemy określ
              > enia Rosjanie na agresorów 39r To wszyscy Rosjanie na tym forum ciężko się obra
              > żą.
              > Moim zdaniem nie ma w tym przypadku co toczyć bojów o to określenie. Co najwyże
              > j proszę spróbować określić jednym słowem obywatela ZSRR a to nie będzie takie
              > proste jak w wypadku liczby mnogiej.
              ------------
              Za 1939 r. są odpowiedzialni Niemcy i Rosjanie: fifty: fifty.
              Gdyby nie te 2 nacje, to być może nie byłoby 2 WŚ.

Hm, jak określić w liczbie pojedynczej "obywatela ZSRR?"
              Na forum jeden przedstawia się w formie Imię + Rus, a drugi przedstawiał się
              jako Mongoł + cośtam.

Im dłużej "dyskutuję" na forum, to ta druga forma wydaje mi się trafniejsza.
              Mongoł.

• wojciech.2349 Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 11.01.14, 11:06
            mouse_m napisał:
            > Panie Wojciechu - rosyjskie wyraz sowiet, w języku polskim oznacza -
            > radę
            . Używanie "sowiet" w języku polskim jest rusycyzmem. Nie muszę
            > zachwaszczać własnej ojczystej mowy obcymi naleciałościami, chociaż są w języku powszechnym używane. Ponieważ sowiet w tym ulicznym języku a zabarwienie pejoratywne ... .
            ------------------
            Myszko,
            kto inny w rodzinie mojej żony odziedziczył oprawione wydania przedwojennych
            gazet i nie mogę tego sprawdzić, ale jestem przekonany, że przed wojną nie było
            takiego potworka językowego jak "Związek Radziecki."
            • igor_uk Potworek jezykowy - Zwiazek Sowiecki . 11.01.14, 11:10
              Jak juz ,to Sowiecki Sojuz ,lub Zwiazek Radziecki.
              Po cholere uzywac dwujezycznosci?
            • borrka Sowieci niech zostana... 11.01.14, 11:12
              A relacjach biezacych przebije sie pelne zyczliwosci okreslenie "Matuszkanistas", z obocznoscia "Matuszkanie".
          • yurek11111 Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 12.01.14, 00:54
            A czy Ustawa o jezyku polskim nie zakazuje stosowania okreslenia "prawdziwy polak" ,jako ze to sztuczny dziwolag,a tym okresleniem szermuje "pani" w swoich publikacjach nader czesto,radze ci zabanuj sie,a upodobnisz sie do sowietow,ktorzy potrafili sami na siebie donosy do wladz sowieckich pisac,gdy zdarzylo im sie blad jaki popelnic....

mouse_m napisał:
            "......Nie muszę
            > zachwaszczać własnej ojczystej mowy obcymi naleciałościami, chociaż są w języku
            > powszechnym używane. Ponieważ sowiet w tym ulicznym języku a zabarwieni
            > e pejoratywne - tym bardziej nie będzie się pojawiał ani w moich publikacjach,
            > ani też w komentarzach do nich.
            > W Polsce jest obowiązująca wszak Ustawa o języku polskim, o której prakt
            > ycznie nikt nie wie i jej nie stosuje. Ona nakazuje mi używać w publikacjach p
            > oprawnej polszczyzny i wystrzegać się obcojęzycznych naleciałości,jeśli są tego
            > polskie odpowiedniki......"
        • borrka Czym innym kultra dyskusji... 11.01.14, 10:38
          Czym innym poprawnosc jezykowa.
          Trudno nazwac rusycyzmem slowe powszechnie uzywane na calym swiecie.
          Wszyscy w glownych jezykach tak mowia, nie zastepujac tlumaczeniem na jezyk lokalny.
          "Ludzie radzieccy", to bol jelit - kiedys mlodzi uzywali "radzianie", ale uleglo zapomnieniu.

PS . Tak i ma to oddac nieludzki, kryminalny charakter tego systemu.
          • brat_ramzesa Re: Czym innym kultra dyskusji... 11.01.14, 11:35
            Ciekawe jak w rozmowach z Rosjanami ukrywasz swoje prawdziwe intencje, z pewnoscia gdybys dal sie rozpoznac dostalbys zwyczajnie po mordzie
            • igor_uk brat... 11.01.14, 11:36
              Czy naprawde wierzysz w te bajki,co borrat opowiada na forum?
              • brat_ramzesa Re: brat... 11.01.14, 11:47
                Nie chdzi o wiare a notoryczne naruszanie godnosci ludzkiej przez tego gnoja
                • igor_uk Re: brat... 11.01.14, 11:48
                  Bo ten gnoj leczy swoi urazy na forum.
            • borrka Nie wszyscy sa prostakami, jak ty. 11.01.14, 11:38
              Ty nawet nie jestes w stanie zrozumiec moich intencji.
              • igor_uk borrat ze skopmlikowana osobowscia odezwal sie. 11.01.14, 11:41
                Brat...,jak dlugo czytasz wypowiedzi tego prymitywa?
              • borrka Przepraszam za uzycie okreslenia "prostak". 11.01.14, 11:43
                Ale wielu Rosjan ma bardzo trzezwa ocene roli Rosji w swiecie i Putna w Rosji.
                Ja sie nimi zgadzam i o biciu w morde (trzeba dwoch - bijacego i chetnego dostac) nie ma mowy.
                Poglady czekistow na forum reprezentuja czekistow, nie ogol Rosjan.
                • brat_ramzesa Co moze powiedziec zero ktore nie ma pojecia 11.01.14, 11:48
                  co to honor ?
                  • borrka O sobie mowisz, czy o czekistach ? 11.01.14, 11:51
                    Nie bylbym tak skrajny, to parszywa praca czekisty, ale jednak obowiazek wobec "rodiny" :)))
              • brat_ramzesa to bylaby tylko nobilitacja dla ciebie 11.01.14, 11:46
                bo zaslugujesz na wiecej niez tylko nalanie po mordzie, jak to cytujac za klasykami w CK Dezerterach "cale szczescie ze jestesmy cywilizowanymi ludzmi ty mala zawszona banderowska gnido"
                • j-k kryzys, postkomuszki nobilitacji nie potrzebuja. 12.01.14, 16:22
                  brat_ramzesa napisał:
                  "cale szczescie ze jestesmy cywilizowanymi ludzmi ty mala zawszona banderowska gnido"

kryzys, postkomuszki nobilitacji nie potrzebuja.
                  nobilitowali sie wystarczajaco, zabijajac 10-20 mln ludzi
                  i jeszcze mowiac, ze tworzyli najlepszy ustroj na swiecie.

banderowcy im do piet nie siegaja.
      • felusiak1 Szanowna pani Zosiu 11.01.14, 20:06
        Określenie "sowieci" jest pejoratywne i pogardliwe w pani głowie. Słownik Jezyka Polskiego nie kwalifikuje określeń sowiet, sowietka, sowiecki i sowiety jako pejoratywne, pogardliwe lecz potoczne. Moja swietej pamieci babka a także moi niezyjacy już rodzice zawsze uzywali tych określeń. Oprócz tego w stosunku do sowieckich żołnierzy uzywali terminów czubczyk i czubaryk i te były stricte pejoratywne. Również termin bolszewik nie jest pejoratywny.
        Pomogę pani, wszystko zależy od kontekstu ale i tu walczy pani z wiatrakami.
        Powoływanie się przez panią na ustawę o języku polskim jest i smieszne i zarazem tragiczne.
        Poświęcę się i przeczytam co pani napisałe, wszystkie trzy części i obiecuję iż odpowiem merytorycznie.
        • igor_uk Nie wiem kim jestes,felus. 11.01.14, 20:28
          Ale kim jest Mirosław Bańko wie kazdy :-). I co ten szanowny Pan odpowiedzial,kiedy go zapytano:

- Czy prawidłowe językowo jest sformułowanie Związek Sowiecki? Mnie kiedyś uczono, że nie wolno mieszać różnych języków w sformułowaniach tego typu, a przecież słowo sowiecki nie jest słowem polskim.
          Z poważaniem
          Michał Majewski

-Słowo sowiecki rzeczywiście nie jest polskie, ale o to właśnie chodzi. Jego obcość ma być sygnałem obcości zjawisk, które oznacza. Tak w każdym razie było przed wojną, gdy przymiotnik ten budził wyraźnie negatywne skojarzenia. Z ich powodu po wojnie lansowano w zamian polskie słowo radziecki, dużo wcześniej znane polszczyźnie, ale odnoszone do rad miejskich. Nazwa Związek Sowiecki nie jest więc niepoprawna gramatycznie ani nielogiczna. Jest natomiast nacechowana i dlatego w niektórych sytuacjach może być nieodpowiednia.

A co pisze Grzegorz Dabkowski, prof., Uniwersytet Warszawski ?

-Przymiotnik sowiecki (ros. sowietskij 'radziecki', od sowiet 'rada') w języku polskim nie jest neutralny – ma odcień lekceważący lub pogardliwy – i nie tworzy nazw własnych. Dlatego powinniśmy ten wyraz napisać małą literą: Rosja sowiecka 'Rosja w okresie władzy sowieckiej (radzieckiej)'. Z podobnych względów małą literą należy zapisać przymiotnik bolszewicki w wyrażeniu Rosja bolszewicka.
          Przymiotnik praindoeuropejski (pisany łącznie) jest już przyjęty jako składnik terminu język praindouropejski.
          • eva15 Igor, masz rację 12.01.14, 00:05
            Przywołujesz dobre cytaty polonistów i masz rację. Określenie "sowiecki" jest w j. polskim zdecydowanie pejoratywne niezależnie od tego, co feluś - tym razem nie jako "ekonomista", a jako "polonista" plecie.

Przy okazji - w j. polskim pejoratywne jest na ogół również określenie "Ruski". Uważam to za niesłuszne, bo niszczy różnicę między Rosjaninem etnicznym(czyli właśnie Ruskim) a obywatelem Rosji - czyli Rosjaninem. "Russkij" i "Rossijanin" występuje oryginalnie w waszym własnym języku i nie widzę powodów, by tej różnicy w j. polskim nie używać.
            • igor_uk Wiem o tym,Ewa. 12.01.14, 02:09
              I smiesza mnie proby forumowych orlow zaklamac to,co sami ciagle pokazuja.
        • igor_uk Drży pani Zosia :-) 11.01.14, 20:40
          Znajac felusia,on najpierw podwazy kompetencje autora,moze nawet cos napisze o milosci Pani do uzywek sowietskich,czyli "Stolicznaj","Moskowskaja" i oczywiscie "Трoйнoй oдекoлoн".
          Dalej Pani dowie sie cos o stanie swojego swoloczoczekistskiego mozgu,w ktorym cos gotuje sie,chyba z nadmiaru wyzej wspomnianych uzywek.Bardzo mozliwe,ze Pani dowie sie i o tym,ze Pani pizdzi.
          Krotko mowiac,z niecierpliwoscia czekam na ocene Pani osobowosci autorstwa felusia.

p.s.Niepotrzebnie Pani ujawnila swoje imie i nazwisko,tym pozbawila felusia ulubionej zabawie -grzebac sie w cudzych danych osobowych,ktore sa ukryte.
          • ubiquitousghost88 Jak to niepotrzebnie?... 11.01.14, 21:32
            igor_uk napisał:

> p.s.Niepotrzebnie Pani ujawnila swoje imie i nazwisko,tym pozbawila felusia ulu
            > bionej zabawie -grzebac sie w cudzych danych osobowych,ktore sa ukryte.

......... Raz się sparzyła, to dmucha na zimne...
            Mógłby i feluś stracić nerwy i ochrzcić ją QPL, a tak to będzie uważał...
            • igor_uk Falszywa gnida. 12.01.14, 01:50
              Goowna byli warcii twoi przeprosiny,jak widac.
              Zgnila masz duszke,ubludok.
              • ubiquitousghost88 Nie masz poczucia humoru, kazioł... 12.01.14, 14:31
                ...a to ce.ch...e wszystkie... (dośpiewaj sobie, żeby było do rymu...)
                Ty na wspomnienie tamtego wesołego, przyznasz, epizodu w naszej ciężkiej i odpowiedzialnej czeki-robocie, do dziś czkawki dostajesz?
                Stakan spirta i prajdziot!
                • igor_uk Nie masz pjecia o tym,czym jest humor. 12.01.14, 15:33
                  Jestes zwykla gnida,ktora probuje dowarosciowac sie cudzym kosztem.Ale tak jest z kazdym nieudanym geniuszem.
                  W twoim przypadku przypominac o tam tym zderzeniu,jest idiotyzmem do potegi drugiej.
          • felusiak1 Re: Drży pani Zosia :-) 11.01.14, 21:39
            angielski: Soviet Union
            niemiecki: Sowjetunion
            francuski: Union soviétique
            czeski: Sovětský svaz
            bułgarski: Съветcки cъюз
            serbsko-chorwacki: Sovjetski Savez
            rumuński: Uniunea Sovietică
            litewski: Sovietų Sąjunga
            Wygląda na to, że w żadnym z tych języków nie ma słowa "rada", "radzić"
            Czy kiedy mówię: Sowieci dali łupnia szkopom pod stalingradem to jest to pejoratywne, obraźliwe? dla niemców bo nazywam ich szkopami ale nie dla sowietów. wszak oni sami nazywali siebie sowietami.
            • igor_uk felus ,pizdisz. 11.01.14, 21:58
              I moge to udowodnic na podstawie tego,jak ty sam uzywasz slowa sowiecki. Poszukac przyklady twojej wesolej tworczosci w tym temacie,czy sam pamjetasz co piszesz?
              • felusiak1 Re: felus ,pizdisz. 12.01.14, 00:14
                tak faktycznie używam słowa sowiecki ale nie pejoratywnie lecz opisowo. wyjaśniałem ci w jaki sposób to rozumieć a ty ciagle sieczkę ugniatasz. Napisałem też, że pejoratywność zależy od kontekstu ale ty wydajesz się nie rozumieć niuansu. Jako homosovieticus jesteś zaprogramowany na całe swoje życie i na to nie ma rady.
                • igor_uk pizdzisz,felus nadal. 12.01.14, 01:53
                  Zawsze,jak chcesz podkreslic to,jaki ze mnie sqrwel,piszesz ,ze ja mam mentalnosc sowiecka.
                  Co do mojego zaprogromowania,to nie tobie oceniac.Ja nie wlaze nikomu do domu w brudnych butach,a pozniej nie chwale sie,ze cos z cudzego domu wynioslem.
                  • wojciech.2349 Re: pizdzisz,felus nadal. 12.01.14, 02:03
                    igor_uk napisał:
                    > Ja nie wlaze nikomu do domu w
                    > brudnych butach,a pozniej nie chwale sie,ze cos z cudzego domu wynioslem.
                    -----------------
                    Oj, oj, Igorku,
                    włazisz na polskie forum i oddajesz kał na środku salonu.
                    Nie widzisz tego?
        • brat_ramzesa Re: Szanowna pani Zosiu 11.01.14, 21:52
          Chyba w towjej glowie jest pejoratywne
          zapewniam cie gdybys do mojej dziewczyny powiedzial "sowietka"w zyciu juz bys juz nie osiagnal erekcji
          To slowo ma negatywny wydzwiek a okreslajac tak wspolecznych Rosjan probujesz pogardzac
          • felusiak1 Re: Szanowna pani Zosiu 12.01.14, 00:21
            jest zasadnicza różnica pomiędzy rosjaninem a sowietem. są rosjanie, którzy nie są sowietami i są rosjanie bedący sowietami na przykład igor jest sowietem. ale nie jest to obraźliwe lecz opisowe, opisuje stan umysłu co nie znaczy, że igor jest złym człowiekiem, chamem itd. itp. igor może być bardzo dobrym człowiekiem z dużym poczuciem humoru, lubianym przez otoczenie ale jego stan umysłu jest stricte sowiecki. wszędzie czai się wróg, który chce zniszczyć jego ojczyznę, który nieustannie jatrzy i temu podobne bzdety i do tego dochodzi niezłomna wiara w słuszność wszystkiego co robi i mówi władza w rosji. to interesujące gdyż igor dostrzega wszystkie niemal bzdury które mówi władza na zachodzie ale w rosji władza nie kłamie.
            • sjs2011 Re: 5 minut pani Zosi 12.01.14, 00:26
              Celne podsumowanie - homosovietikus
              Na marginesie u nas - przynajmniej w moim kręgu znajomych określenie Jewrei jest ubliżające a Żyd nie
              a w Rosji chyba odwrotnie jeśli się nie mylę
              • swiblowo Re: 5 minut pani Zosi 12.01.14, 00:31
                Hehehe, a gdzie ty mieszkasz?
                Ja mieszkam w Moskwie i mnie dosc szybko uprzedzono : - Oj! Tylko nie mow "Zyd", mow "Jewrej".
                • sjs2011 Re: 5 minut pani Zosi 12.01.14, 00:48
                  Czyli dobrze zauważyłem..
            • yurek11111 Re: Szanowna pani Zosiu 12.01.14, 01:06
              A ja igora pare razy radziecki albo poradziecki nazwalem,a "szanowna p.Zosia" mnie za to nie pochwalila....

re: i są rosjanie bedący sowietami na przykład igor jest sowietem.

To czemu nie jest,dlatego ze jest sowietem?

re:. igor może być bardzo dobrym człowiekiem
            • igor_uk felus jest idiota. 12.01.14, 01:54
              Zeby nie bylo nieporozumien,ja nie obrazam felusia,a tylko opisuje co to za czlowiek.
              • wojciech.2349 Igorek jest reniferem 12.01.14, 01:59
                Tak niedawno napisałem.
                Wątek jest na Oślej Ławce.

Jeszcze można mój post zobaczyć.
            • eva15 Trafny opis felusia 12.01.14, 09:16
              wszędzie czai się wróg, który chce zniszczyć jego ojczyznę,
              > który nieustannie jatrzy i temu podobne bzdety i do tego dochodzi niezłomna wia
              > ra w słuszność wszystkiego co robi i mówi władza w rosji. to interesujące gdyż
              > igor dostrzega wszystkie niemal bzdury które mówi władza na zachodzie ale w ros
              > ji władza nie kłamie.

Opisałeś feluś współczesną amerykańską paranoję walki na całym świecie z terroryzmem, który chce zniszczyć USA i niezłomną US-wiarę w krzewienie wszędzie "praw człowieka" - dla opornych nawet bombami.
              • igor_uk Re: Trafny opis felusia 12.01.14, 09:18
                felus tego nie zrozumie.Bo on ma zwichnieta moralnosc.
      • j-k Sowieci - to okreslenie w jezykach europejskich 12.01.14, 09:03
        w takiej czy podobnej formie: soviets, sowjets, sovietici, sovieticos, soveci, sovieci.

I oczywiscie, ze nie dotyczy Rosjan, a dotyczy komunistow, czyli "ludzi radzieckich"
        - a przed wojna w II. RP bylo powszecznie uzywane.

a ze jest pejoratywne, to inna sprawa.
        dla mnie polskie okreslenie "ludzie radzieccy" pejoratywne tez jest
        - chociaz dla popluczyn po komunizmie moze nie.

Taki Igor przeciez nie jest sovietem. Jest nawet antysovietem
        - za to zwyklym Wielkorusem, czyli rosyjskim imperialista.
        • igor_uk Nareszcie cos z sensem. 12.01.14, 09:17
          Tak,jestem Wielkorusom i Imperialstom.A felus jest idiota,nazywajac mnie czlowiekiem sowietskim ,nie rozumiac do konca,co to znaczy.
          Ale z felusiem juz tak jest,ze on nie zna znaczenie slow,ktore uzywa :-)
          • j-k Pora odzyskac Pietropavlovsk w Kazachii, Igor... 12.01.14, 10:23
            igor_uk napisał:
            > Tak,jestem Wielkorusom i Imperialstom. A felus jest idiota, nazywajac mnie czlowi
            > ekiem sowietskim , nie rozumiac do konca,co to znaczy.
            > Ale z felusiem juz tak jest, ze on nie zna znaczenie slow,ktore uzywa :-)

Felek jest Amerykaninem z Texasu.
            Nie rozroznia Sovieta od Wielkorusa - jak to Amerykanie

Utworze za chwile nowy wontek, by mu to wyjasnic.

A co do Ciebie, Igor:
            Pora oddac Transistrie/Naddniestrze Ukrainie (jak bylo do roku 1940)
            A Moldawie przylaczyc do Rumunii
            Pora tez odddac Dagestan.

- tam nie ma Rosjan.

NATOMIAST:
            Pora Wam Rassijanom odzyskac Pietropavlovsk w Kazachii, Igor...
            Tam biegnie wazna linia kolejowa i droga z Rassiji na Syberie
            80 % mieszkancow obwodu to Rassijanie...

• igor_uk jasiu,jestes zbyt glupi,zeby to zrozumiec. 12.01.14, 10:27
              Nam nie jest potrzebny Petropawlowsk,a tylko caly Kazachstan i on bedzie nasz:-)
              Tak samo jest i z reszta.
              Zostanowiam sie tylko nad jednym,czy Warszawa bedzie centrum oblasci Nadwislanskiej,czy stolica Polskiej Republiki autonomicznej,w skladzie Federacj Rosyjskiej.Co o tym sadzisz,jasiu?
              • j-k kosz za uwagi ad personam i lamanie regulaminu... 12.01.14, 16:26
                ale twoim roozumem widac nie siegasz wiedzy, ze jedyne na co was dzis stac, to odzyskanie tego przekletego Pietropavlowska.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                no to masz dzialke koshera na pocieszenie:
                www.google.pl/search?q=kosher+vodka&tbm=isch&source=iu&imgil=HHeLta43JYodfM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn3.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcRkCRQiqiRChoQA1xMVhk7USmMfSHm15ARtISZUa54S1kfkuWtgpA%253B554%253B720%253BF2WElreXl62yyM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fkoszer.blog.pl%25252F2013%25252F06%25252F24%25252Fkoszerna-wodka%25252F&sa=X&ei=ErTSUqSVBsSu7AaWkoE4&ved=0CC4Q9QEwAA&biw=1034&bih=874#facrc=_&imgdii=_&imgrc=HHeLta43JYodfM%253A%3BF2WElreXl62yyM%3Bhttp%253A%252F%252Fsavvima.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2010%252F10%252FMatis-Lchaim-Vodka.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fkoszer.blog.pl%252F2013%252F06%252F24%252Fkoszerna-wodka%252F%3B554%3B720
                • igor_uk Jasiu,nie jestes zadna persona. 12.01.14, 17:00
                  Ty nawet sam nie wiesz kim jestes,czy jasiem-gluptasiem,czy gocha-permanentny okres :-)
    • jk2007 Zofia Bąbczyńska - Jelonek 11.01.14, 10:48
      Zofia Bąbczyńska-Jelonek, a journalist from Szczecin, a member of AEE, has been awarded an “Ostre Pióra 2001” Prize by Business Center Club (BCC).
      www.spe.pl/?module=articles&action=show&idcat=bf8
    • jk2007 Sowiety na ziemiach Polski 11.01.14, 11:26
      polecam:
      J. Barącz Sowiety na ziemiach Polski
      Z.P.Z. [i.e. Związek Pracy Ludowej] "Orka", 1944
    • wojciech.2349 Sowiecki czy radziecki? 11.01.14, 22:36
      Warto przypomnieć, że terminologia „radziecka” została zainicjowana przez środowisko, na czele którego stali Marchlewski i Dzierżyński w 1919 r., a potem była używana przez Komunistyczną Partię Polski i PZPR.

www.naszememento.pl/komentarze/sowiecki-czy-radziecki-
      • wojciech.2349 jeszcze jedno 12.01.14, 02:32
        Język potoczny jednak czasami nam coś podpowiada.

Obywatel Anglii, to Anglik.
        Obywatel Indii, to Hindus.
        Obywatel ZSRR, to ... .

W miejscu ... ma być jeden wyraz.
        Jaki?
        • felusiak1 i tu dotykamy problemu 12.01.14, 05:36
          sowieci mówili amierykaniec, giermaniec, francuz, italianiec, paljak, litowiec i sawietskij czieławiek zatem powinno być: Obywatel ZSRR, to czieławiek a po polsku ludź.
        • sjs2011 Re: jeszcze jedno 12.01.14, 08:06
          ..zesraniec? e, nieładnie, tego nawet pani Zosia by nie wymyśliła
    • swiblowo Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 12.01.14, 03:45
      Cos mi sie przypomnialo!
      Mam nadzieje, ze pani Zofia pouczy Rosjan, o niewlasciwosci uzywania slowa "pindosy", ktore jest uzywane przez zapewne wiejski, niewyksztalcony "element", ktory umilowal sobie cwaniactwo, zlodziejstwo, kretactwo i co tam jeszcze.
      Czekamy pani Zofio!
    • felusiak1 pani zosia jest rusofilką 12.01.14, 08:49
      kocha wszystko co rosyjskie. przeczytałem kilka jej wypracowań z poprzedniego roku i załamałem się. Tak jakbym czytał Trybunę Ludu w najlepszym okresie, gdzieś około roku 1976.
      dodatkowo wydaje się być niezdolna do analitycznego, samodzielnego myslenia. Dostrzegam też kompletny brak wnikliwości. Przyjmuje rosyjską propagandę za dobrą monete i całkowicie podziela punkt widzenia rosji na wszystkie sprawy.
      W rzeczy samej nie jest dziennikarką lecz felietonistką.
      No cóż, już nie bedę zagladał do jej wypracowań.
      • eva15 Tak, o Rosji tylko źle lub wcale 12.01.14, 09:13
        Tak jest prawdziwy badacz czy dziennikarz o Rosji powinien pisać tylko źle lub wcale. Wszystko inne jest nieobiektywne i na niskim poziomie. Ot propaganda.
      • igor_uk felus ,zawodles mnie. 12.01.14, 09:21
        Oczekiwalem na wiecej,a twoja ocena sprowadzila sie do jednego -autorka jest rusofilka.
        Owszem,w oczach innych rusofobow to okreslenie obejmuje wszystko,wraz z zamilowaniem do sowietskich uzywek,ale nie wszysci sa rusofobami i nie maja tak bogatej wyobrazni.
      • mara571 Re: pani zosia jest rusofilką 12.01.14, 09:59
        Jest i byla.
        Dzisiaj jest nadal b. aktywna w grupie postkomunistow, takze biznesowo.
        www.osoby-krs.pl/Babczynska,Jelonek,Zofia,d860fefccb311192ef28f8eb1daef487.html
        Wspolpracuje z Glosem Rosji, inernetowym portalem z Rosji, ktory w wielu jezykach propaguje rosyjska plityke i Rosje.
        polish.ruvr.ru/by_author/98313196/
        polish.ruvr.ru/photoalbum/122270548/
        W sieci znalazlam tez kilka informacji o artykule dziennikarki na portalu Glos Rosji, ktory inni uwaza sie za lobbowaniem za sprzedaza Azotow Kantorowi. Samego artykulu na portalu juz nie ma.

politykawschodnia.pl/index.php/2013/10/22/akron-potrzebuje-w-polsce-dobrej-prasy-sam-bedzie-ja-drukowac/
        Wedlug Wprost, do Rosji wyjazd grupy dziennikarzy do Rosji organizowal w Polsce Leonid Swiridow. Leonid Swiridow zostal deportowany z Czech. Podejrzewano go o szpiegostwo.
        www.wprost.pl/ar/420431/Wycieczka-za-ruble-Kantora/?pg=0
        • eva15 Mara w swym żywiole 12.01.14, 10:06
          śledzi z zapałem prawdziwej czekistki! No i wytropiła - p. Zofia współpracuje z rosyjskimi mediami. Zgroooza!

Tropicielka zła zapomina o jednym - cała prasa zachodnia, z Fobresem na czele, współpracuje z prasą rosyjską i rosyjskimi dziennikarzami.
          • mara571 oczywiscie, ze wspolpracuje 12.01.14, 10:13
            pytanie tylko jak: w celu wymiany informacji czy w celach lobbyistycznych.
            A czym innym byla ta wycieczka, ktora zaintersowalo sie nawet ABW?
            wpolityce.pl/wydarzenia/64786-wycieczka-do-rosji-za-pieniadze-acronu-nie-ma-sprawy-czasy-w-ktorych-za-podroze-placily-redakcje-juz-minely
            Dlaczego znikal z portalu Glos Rosji artykul bohaterki naszego watku?
            • jk2007 Re: oczywiscie, ze wspolpracuje 12.01.14, 10:34
              a to byl prawdziwy hit
              пoльcкие лидеры тaкже нa cвoй лaд кyльтивирyют ненaвиcть к Рoccии.
              rus.ruvr.ru/2013_11_12/249952075/
            • eva15 Re: oczywiscie, ze wspolpracuje 12.01.14, 10:36
              mara571 napisała:

> pytanie tylko jak: w celu wymiany informacji czy w celach lobbyistycznych.

No właśnie, w jakim celu?

> A czym innym byla ta wycieczka, ktora zaintersowalo sie nawet ABW?
              > wpolityce.pl/wydarzenia/64786-wycieczka-do-rosji-za-pieniadze-acronu-nie-ma-sprawy-czasy-w-ktorych-za-podroze-placily-redakcje-juz-minely
              > Dlaczego znikal z portalu Glos Rosji artykul bohaterki naszego watku?

Zapytaj p. Zofię.
          • igor_uk Mara ma dusze ubeka,zreszta jak i jej kumir. 12.01.14, 10:28
            Felus rowniez caly czas tropi wszedzie agentow.
            • eva15 Re: Mara ma dusze ubeka,zreszta jak i jej kumir. 12.01.14, 10:37
              Dokładnie task, a mimo to pokazują palcem na innych.
              • igor_uk Re: Mara ma dusze ubeka,zreszta jak i jej kumir. 12.01.14, 10:45
                Ewa,czy Ty zauwazyla to,ze felus,zreszta jak i mara,zaczeli zwracac sie do mnie ,lub pisac o mnie,jako sorokin?
                Zapytalem felusia i mare,czy przedstawialem sie im.Od mary odpowiedzi nie doczekalem sie,ale od felusia tak.
                Okazuje sie,ze ten facet wzial jeden ze zrzutow mojego ekranu,ktory ja wkleilem na forum,oczyscil to wszystko ,co ja zamazalem,zeby ukryc swoi dane osobowe i odkryl moje nazwisko,o czym z duma mnie i poinformowal.Jeszcze skarcil za to,ze zle zamazalem,bo on by to zrobil lepiej.
                • eva15 Re: Mara ma dusze ubeka,zreszta jak i jej kumir. 12.01.14, 11:13
                  Prawdziwy pies tropiciel...
                  • igor_uk Re: Mara ma dusze ubeka,zreszta jak i jej kumir. 12.01.14, 11:17
                    Otoz to .Ale on sam siebie uwaza za demokrate,a jak dla mnie jest dzier'mokratem.
            • mara571 uprzejmie inormuje, ze w Polsce juz od dawna 12.01.14, 10:47
              dziala ustawa o lobby.
              Wystarczy sie zarejestrowac i po klopocie.
              Problem z polega na tym, ze wiele osob korzystajac z legitymacji dziennikarza udaje ze ten czy ow artykul zostal napisany jedynie na zamowienie redakcji.
              Na stronie wyborcza.biz bardzo czesto powtarza sie wpis (oceniany przez innych bardzo wysoko): Brakuje informacji "Artykul sponsorowany".
              Takie mozna znalezc zarowno w prasie drukowanej jak i na portalach. I wtedy sytuacja jest jasna: firmy X czy Y publikuje inormacje o sobie i za to placi.
              • igor_uk A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:02
                Przeciez ona prowadzi swoj blog,na ktorym wyraza wlasne poglady.
                Czy musi byc odrazu agentka Kremla,jak jej poglady roznia sie od twoich?
                • jk2007 Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:09
                  igor_uk napisał:
                  > Przeciez ona prowadzi swoj blog,na ktorym wyraza wlasne poglady.

glupku, nie tylko prowadzi swoj blog, ale wspolpracuje z rus.ruvr.ru
                  • mouse_m Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:29
                    No i co z tego,że pisuję czasami do "Głosu Rosji", jawnie pod własnym nazwiskiem?
                    Czy pisanie do zagranicznych mediów jest w Polsce zakazane? W naszym kraju obowiązuje cenzura? Istnieje zakaz współpracy z państwowymi mediami Federacji Rosyjskiej?
                    Moje artykuły ukazują się także w zachodnich mediach, są w przypisach wielu zagranicznych prac naukowych związanych m.in. z transportem i gospodarką morską.
                    Analiza połączeń do mego bloga oraz logować z poszczególnych serwerów - wskazuje, że jest regularnie czytany w wielu krajach, m.in. USA, RFN i innych.
                    Czyli co - współpracuję z?...
                    • jk2007 Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:37
                      mouse_m napisał:
                      > No i co z tego,że pisuję czasami do "Głosu Rosji", jawnie pod własnym nazwiskiem?

tylko po co tak pisac z prostacka pogarda wobec Polakow i Polski?
                    • mara571 Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 16:24
                      i dobrze, ze pod swoim nazwiskiem.
                      Ale nie pisze Pani tam po rosyjsku o Polsce tylko po polsku o Rosji i to w rozowych okularach.
                      Dzisiaj na Phoenixie przedstawiono polska dziennikarke Rozalie Rozaniec jako pracownika Deutsche Welle.
                      Sytuacja jest jasna: bede traktowala jej artykuly jako niemiecka opinie o Polsce.
                      Byc moze zna Pani Juliana Bartosza.
                      Opublikowano mu w komunistycznym Neues Deutschland artykul o rzekomym lamaniu Konstytucji przez Episkopat, konkretnie konstytucyjnie zagwarantowanego rownouprawnienia kobiet i mezczyzn.
                      DW opublikowala tezy po polsku, gazeta.pl powtorzyla.
                      Oczywiscie w jazgocie umknel lemingom fakt, ze wprowadzanie elemntow edukacji seksualnej od najmlodszych lat i pojecia pcli kulturowej w przedszkolach jest sprzeczne z innymi postanowieniami Konstytucji o prawach rodzicow.

PS Czy na portalu Glos Rosji pisze ktos z polskich dziennikarzy o Polsce?
                • eva15 Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:15
                  No ona musi być agentką, bo Polak-prawdziwek o Rosji może tylko pisać źle lub wcale.
                  • mouse_m Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:19
                    Tak się składa, że o miana "Prawdziwej Polki" nijak nie pasuję. Ani w Polsce rodzona, ani też katoliczka!
                    Pewnie dlatego mogę sobie pozwolić a dystans i pisanie, na ile potrafię, o Rosji obiektywnie. Ba, nawet - przyjaźnie.
                    • igor_uk To niewybaczalno , Pani Zofja? 12.01.14, 11:21
                      Pisac o Rosji "przyjaźnie".
                      W oczach "prawdziwego polaka" Rosja byla,jest i zawsze bedzie wrogiem.
                    • eva15 Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:25
                      Dla Polaków-prawdziwków pisanie przyjaźnie to niezbity dowód na agenturalność.
                    • jk2007 Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:26
                      mouse_m napisał:
                      > ani też katoliczka!

czyzby?
                      Ci, którzy są członkami Stowarzyszenia Przedsiębiorców Ewangelickich (SPE) zawsze podkreślają swój związek z kościołem ewangelickim. Szczecińska dziennikarka Zofia Bąbczyńska-Jelonek, członkini SPE...
                      www.spe.pl/?module=articles&action=show&idcat=911
                      • igor_uk A nie mowilem,ze to glupek? 12.01.14, 11:33
                        Czy jest sens tlumaczyc przyglupu,czym rozni sie kosciol katolicki od ewangelickiego?
                      • mouse_m Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:35
                        Przecież nie przeczę, że jestem luteranką!
                        Urodziłam się na Zachodzie, ojciec był protestantem, dziadek też. Mama była katoliczką, ja jestem protestantką.
                        Co w tym dziwnego? W Polsce nie ma ludzi innych wyznań, poza rzymsko-katolickim?
                        Jestem kim jestem, a Tobie nic do tego człowieku. zajmij się sobą.
                        • igor_uk A jednak jest Pani odwazna. 12.01.14, 11:40
                          Bo tu wszysci rzucaja sie na Pani,ukrywajac sie pod nic nie znaczacymi nickami,natomiast o Pani jest wiadomo praktycznie wszystko,wlacznie z wyznaniem religijnym.
                          Nie kazdy by osmielil sie na Pani miejscu wstac do walki ,przy tak nierownych warunkach.
                          Wyrazy szacunku,droga "myszka"!
                        • eva15 Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 11:49
                          Chyba Pani nie do końca wie, na czym to forum polega. Udzielając się tutaj trzeba mieć nerwy ze stali, wielką odporność na głupotę, pomówienia, chamstwo, oczernianie etc. Podawanie zbyt wielu prywatnych danych nie jest roztropne.
                          • mara571 a niby dlaczego? 12.01.14, 12:02
                            przeciez zakladajac watki na forum, w ktorym zamieszczone linki do osobistego blogu zawodowego dziennikarza, czynnego w zyciu politycznym i spolecznym pani Zofia sama zadecydowalala o ujawnieniu swojej tozsamosci.
                            Dla mnie podstawowy problem polega na braku granicy wlasnych pogladow od czystego lobbyizmu.
                            I to nie jest jedynie problem pani Zofii, ale wszystkich dziennikarzy.
                            Niezalezny moze byc Michalkiewicz czy Kolonko, ktorzy jawnie apeluja o wsparcie finansowe od widzow czy czytelnikow.
                            • eva15 Re: a niby dlaczego? 12.01.14, 13:27
                              A ty siedzisz w kieszeni p. Zofii i wiesz, skąd ona bierze pieniądze?
                              Te twoje ciągłe pomówienia są niestrawne i ubliżają poważnej dyskusji.
                              Właśnie dlatego, by unikać takich oczernień i plot nie warto na tym forum zbytnio się otwierać. Tu każda otwartość zostaje obrócona przeciw danej osobie, w czym ty właśnie celujesz .
                              • mara571 pokretna logika 12.01.14, 13:38
                                o jakich "oczerniemiach" piszesz.

Ja chcialybym wiedziec z czym mamy do czynienia: u lobbyizmem czy dziennikarstwem.
                                • igor_uk mara. 12.01.14, 13:41
                                  oceniaj co myszka pisze,a nie szukaj tego,czemu ona tak pisze.Musisz wiedziec,ze w Polsce jest bardzo duzo ludzi,ktore sa rusofilami z przekonania,a nie za kase.
                                • eva15 Re: pokretna logika mary 12.01.14, 13:47
                                  Nie, ty już wiesz, że to lobbyistka, sama naukowo rozgryzłaś problem p. Zofii:

Dla mnie podstawowy problem polega na braku granicy wlasnych pogladow od czystego lobbyizmu.
                                  I to nie jest jedynie problem pani Zofii
                                  , ale wszystkich dziennikarzy.

• jk2007 Re: A co to wszystko ma do Pani Zofji? 12.01.14, 12:07
                          mouse_m napisał:
                          > Przecież nie przeczę, że jestem luteranką!

wiem, napisalem "czyzby?" z ironia
                      • mara571 jk2007 12.01.14, 11:56
                        to jest w dzisiejszych czasach bez znaczenia jakiego wyznania jest chrzescijanin.
                        Na razie gownym wrogiem wojujacego lewactwa jest KK, ale na innych tez przyjdzie kolej.
        • mouse_m Re: pani zosia jest rusofilką 12.01.14, 11:13
          MARA - a po co ABW miała się interesować wyjazdem moim do Rosji, skoro znacznie wcześniej powiadomiłam o tym osobiście m.in. wicepremiera Janusza Piechocińskiego a władze samorządowe woj. zachodniopomorskiego otrzymały dokładny program mego pobytu w Rosji?
          Do "Głosu Rosji" napisałam dwa artykuły, w których wspominam o ACRON,są to:
          polish.ruvr.ru/2013_10_02/Olenij-Ruczej-symbioza-miedzy-przemyslem-a-natura/
          polish.ruvr.ru/2013_09_30/Kirowsk-miasto-z-szansa-na-przyszlosc/
          Innych do Głosu Rosji w sprawie ACRON - nie napisałam.
          Poszukaj gdzie indziej.
          Żaden z moich artykułów w "Głosie Rosji" nie został usunięty.
          Co do red. Leonida Swiridowa - nigdy nie był deportowany Czech!!! To co wypisuje "Wprost" nijak ma się do rzeczywistości.
          • mara571 Czesi zalatwili sprawe w rekawiczkach 12.01.14, 11:44
            nie przedluzyli akredytacji w swoim kraju. I to w roku 203, a Mlada Fronta poinformowala Czechow o tym fakcie dopiero w roku 2006.
            Dziennikarza RIA Novosti bez problemu akredytowal rzad postkoministyczny L. Millera w Polsce.
            Czy Pani zna foromontaz z pomnikiem Lecha Kaczynskiego na osle z profilu A.S. na Facebooku?
            Czy zna pani polskiego dziennikarza, ktory pozwolilby sobie na taka, godna gowniarzy zabawe, z prezydentem Jelcynem?
            Szczerze mowiac, ja ani nie pislam ani nie myslam, ze Pani byla w Rosji za wycieczce za pieniadze Kantora.
            Zalozylam, ze Pani zdjecia pochodza z innej wyprawy do Rosji.
    • jk2007 mara ma racje 12.01.14, 10:59
      rosyjska propaganda wykorzystuje Zofia Bąbczyńska - Jelonek "и в хвocт и в гривy"
      • mouse_m Re: mara ma racje 12.01.14, 11:15
        ...czyzby?...
        • igor_uk Pani Zofja. 12.01.14, 11:18
          Na nick jk2007 nie ma zadnego sensu zwracac uwage.To zwykly glupek.
        • yurek11111 Oczywiscie, ze mara ma racje... 12.01.14, 15:54
          Kazdy kto przeczytal hymn pochwalny,na 60-te urodziny kremlowskiego rezydenta,nie moze miec watpliwosci co do celow i intencji,tej "towarzyszki myszki",pociesza fakt "tloku",na jej blogu,swiadczacy o totalnym olaniu....

sophico1.blog.onet.pl/2012/10/07/urodziny-putina/
          mouse_m napisał:

> ...czyzby?...
          • mara571 Re: Oczywiscie, ze mara ma racje... 12.01.14, 16:13
            mam racje, ale i tak zostalam nazwana ubekiem.
    • przyjacielameryki Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej świat polity 12.01.14, 11:41
      No i cała prawda o Pani Zofii ujrzała światło dzienne. No cóż, żyjemy w wolnym demokratycznym kraju i każdy może wypisać różne rzeczy, może uprawiać propagandę, może być miłośnikiem Stalina, Hitlera, NKWD, KGB, Kremla, Pana płk. Putina, demokracji rosyjskiej czy znanych na całym świecie niezależnych sądów rosyjskich.
    • jk2007 zyczymy pani Zofii rzetelnosci 12.01.14, 12:14
      i jak mowia Rosjanie: "Ври, дa не зaвирaйcя!"
      • mouse_m Re: zyczymy pani Zofii rzetelnosci 12.01.14, 13:20
        ...na brak rzetelności to ja nie narzekam, żaden z podanych przeze mnie faktów w trzech częściach analizy stosunków - polsko-rosyjskich , o których podobno jest tu dyskusja - nie jest do obalenia.
        I jak do tej pory nikt z dyskutantów tych faktów - nie podważył.
        Żadnych racjonalnych argumentów, realnych dowodów że napisałam nieprawdę - nie przytoczył.
        Reszta to emocje i odczucia Internautów-dyskutantów.
        Na to to ja już nie mam żadnego wpływu, to rodzi się w ich mózgach.
        Wymagania, bym pisała pod ich potrzeby emocjonalne - jest dla mnie nie do przyjęcia.
        Piszę w oparciu o rzetelne materiały źródłowe, są one ujawnione w przypisach.
        Podaje niezbite fakty - a że się one nie podobają, to już nie moja sprawa.
        Ja natomiast mam tylko jedno życzenie - by moje teksty Szanowni Internauci -komentatorzy czytali ze zrozumieniem, dokładnie, używając rozumu i wiedzy do ich interpretacji, a nie emocji.
        • eva15 Re: zyczymy pani Zofii rzetelnosci 12.01.14, 13:30
          Na tym forum Pani życzenia się nie spełnią. Tu większość forumowiczów jest nastawiona na dyfamację, nie na dyskusję, fakty i dane ich nie interesują.
          • igor_uk Nu i co,Ewa. 12.01.14, 13:45
            To wcale nie przeszkadza toczyc dyskusje na kazdy temat,wystarcze tylko wiedziec na kogo nie wwarto zwracac uwage.
            jk2007 jest jednym z takich.Z kolei z mara,czy felusiem dyskutowac wartoo,bo pomimo wszystko,probuja prowadzic dyskusje dosc merytorycznie.O jasie czy pefcie,borrata nie wspomne,warto wspominac tylko w deszczowe dni,kiedy na dusze robi sie pochmurnie.Ci pajace potrafia rozweselic.
        • jk2007 szkoda, ze nie mamy odpowiedzi Pani Zofji 12.01.14, 14:15
          Re: A moze zapytamy u Pani Zofji... Autor: swiblowo 11.01.14, 23:39
          Wytluszczonym nie jest oczywiste? Jakich na h@j Polakow? Co za Polakow? I na koniec wazne pytanie: - co takiego jej Polacy zrobili, ze pozwala sobie na [b]jawne chamienie[b]?

• wojciech.2349 jednostki niepełnosprytności 12.01.14, 14:17
          Od najniższego poziomu.
          1. Polityk.
          2. Dziennikarz.
          3. Aktor.

Zapędziłaś się Myszko.
          Na forum zdarzają się internauci, którzy coś dobrze znają
          i umieją.

PS. Piszesz bzdety.
          • igor_uk ha,ha. 12.01.14, 14:23
            wojciech.2349 napisało: Na forum zdarzają się internauci, którzy coś dobrze znają i umieją.

Zapomniales dodac,ze sa i tacy,co nie potrafia zrozumiec tekstow w jezyku ojczystym i ze ty jestes jednym z takich.

Zapraszam wszystkich,komu Rosja lezy na sercu,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek,na forum "Rosja i swiat" forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_i_swiat_.html
            • wojciech.2349 Re: ha,ha. 12.01.14, 14:27
              igor_uk napisał:
              > wojciech.2349 napisało: Na forum zdarzają się internauci, którzy coś dobrze
              > znają i umieją.

>
              > Zapomniales dodac,ze sa i tacy,co nie potrafia zrozumiec tekstow w jezyku ojczy
              > stym i ze ty jestes jednym z takich.
              --------------------
              Igorku,
              dobrze napisałeś.
              Zacznę się martwić jak mnie pochwalisz.

Co słychać w Twoim igloo?
              Ocieliła się jakaś reniferzyca?
            • ubiquitousghost88 Rycerz Igruszka, damski krawiec... 12.01.14, 14:48
              ...obrońca dam forumowych..."atnietcziewodziełać" przerzucił się z reniferków na jelonków?
              Do czego to dochodzi...
              • igor_uk ubi. 12.01.14, 14:55
                merdasz biedaku ogonkiem,zeby tylko zwrocic na siebie uwage.
                Zwrocilem,a teraz z powrotem do budy .
            • swiblowo Re: ha,ha. 12.01.14, 15:51
              A pani Zofia zapomniala przeprosic za to, ze obrazila Polakow w ich ojczystym jezyku.
              A moze raczej nie miala takiego zamiaru. Za co przepraszac zlodziei, kombinatorow i cwaniakow i chamow i prostakow.
              • wojciech.2349 Re: ha,ha. 12.01.14, 16:03
                swiblowo napisała:

> A pani Zofia zapomniala przeprosic za to, ze obrazila Polakow w ich ojczystym j
                > ezyku.
                > A moze raczej nie miala takiego zamiaru. Za co przepraszac zlodziei, kombinator
                > ow i cwaniakow i chamow i prostakow.
                ----------------------
                Pozdrawiam serdecznie.

PS. Napisz mi czy jesteś kobietą czy mężczyzną. Czuję się nieswojo
                nie wiedząc jak mam do Ciebie pisać.
                • swiblowo Re: ha,ha. 12.01.14, 16:36
                  wojciech.2349 napisał(a):
                  > PS

- I am Sailing, Wojciech.
                  Dobrych wiatrow!
                  www.youtube.com/watch?v=reuhRjgB6xg
        • przyjacielameryki Re: zyczymy pani Zofii rzetelnosci 12.01.14, 15:21
          mouse_m napisał:

> ...na brak rzetelności to ja nie narzekam, żaden z podanych przeze mnie faktów
          > w trzech częściach analizy stosunków - polsko-rosyjskich , o których podobno je
          > st tu dyskusja - nie jest do obalenia.
          > I jak do tej pory nikt z dyskutantów tych faktów - nie podważył.
          > Żadnych racjonalnych argumentów, realnych dowodów że napisałam nieprawdę - nie
          > przytoczył.
          > Reszta to emocje i odczucia Internautów-dyskutantów.
          > Na to to ja już nie mam żadnego wpływu, to rodzi się w ich mózgach.
          > Wymagania, bym pisała pod ich potrzeby emocjonalne - jest dla mnie nie do przyj
          > ęcia.
          > Piszę w oparciu o rzetelne materiały źródłowe, są one ujawnione w przypisach.
          > Podaje niezbite fakty - a że się one nie podobają, to już nie moja sprawa.
          > Ja natomiast mam tylko jedno życzenie - by moje teksty Szanowni Internauci -kom
          > entatorzy czytali ze zrozumieniem, dokładnie, używając rozumu i wiedzy do ich i
          > nterpretacji, a nie emocji.

W oparciu o rzetelne fakty? No to jak to było z tym rosyjskim embargiem na polskie mięso?
          Poniżej są ustalenia polskiej prokuratury:
          www.tvn24.pl/raporty/polsko-rosyjski-spor-o-mieso,24
          "Rosja wprowadziła embargo na import polskiego mięsa w październiku 2005 roku. Bezpośrednim powodem było przechwycenie na terytorium Federacji kilku transportów mięsa ze sfałszowanymi dokumentami przewozowymi. Wyniki dochodzenia tarnowskiej prokuratury, która w Polsce badała tą sprawę, wykazały, że feralne transporty nawet nie przejeżdżały przez polskie terytorium, a 24 świadectwa weterynaryjne, co do których wątpliwości mieli Rosjanie, zostały prawdopodobnie podrobione poza terytorium Polski przez osoby posługujące się na co dzień językiem rosyjskim. Kreml nie skomentował ustaleń polskiej prokuratury."

Wygląda to na rosyjską prowokację. Dlaczego w swojej interpretacji tych zdarzeń przyjmuje Pani stanowisko Kremla a nie ustalenia polskiej prokuratury?
          Już raz zadałem to pytanie.
          • yurek11111 Re: zyczymy pani Zofii rzetelnosci 12.01.14, 16:04
            Bo "pani" Zosia ,wszystkie niewygodne Rosji fakty,pomija, nie przyjmuje do wiadomosci a niektore funkcjonujace w swiecie okreslenia, wrecz zabrania uzywac ,vide wyraz "sowieci"....

przyjacielameryki napisał:
            W oparciu o rzetelne fakty? No to jak to było z tym rosyjskim embargiem na pols
            > kie mięso?
            > Poniżej są ustalenia polskiej prokuratury:
            > rel="nofollow">www.tvn24.pl/raporty/polsko-rosyjski-spor-o-mieso,24
            > "Rosja wprowadziła embargo na import polskiego mięsa w październiku 2005 roku.
            > Bezpośrednim powodem było przechwycenie na terytorium Federacji kilku transport
            > ów mięsa ze sfałszowanymi dokumentami przewozowymi. Wyniki dochodzenia tarnowsk
            > iej prokuratury, która w Polsce badała tą sprawę, wykazały, że feralne transpor
            > ty nawet nie przejeżdżały przez polskie terytorium, a 24 świadectwa weterynaryj
            > ne, co do których wątpliwości mieli Rosjanie, zostały prawdopodobnie podrobione
            > poza terytorium Polski przez osoby posługujące się na co dzień językiem rosyjs
            > kim. Kreml nie skomentował ustaleń polskiej prokuratury."
            >
            > Wygląda to na rosyjską prowokację. Dlaczego w swojej interpretacji tych zdarzeń
            > przyjmuje Pani stanowisko Kremla a nie ustalenia polskiej prokuratury?
            > Już raz zadałem to pytanie.
            • mouse_m Re: zyczymy pani Zofii rzetelnosci 12.01.14, 18:27
              Yurek11111
              - po pierwsze opisuję rok 2013 a nie 2005,
              po drugie - prokuratura ustaliła w omawianym przypadku, że dokumenty były podrobione. Czy to było rosyjska prowokacja?
              Wątpię, raczej cwaniactwo różnej maści handlarzy i pośredników.Sprawa się wyjaśniła, embargo zdjęto.
              Należy mieć do Rosji i jej służb weterynaryjnych pretensje, ze pilnuje bezpieczeństwa importowanej do Rosji żywności? Przecież to zachowanie jak najbardziej pożądane w każdym kraju, i w Rosji i w Polsce - też!
              - po trzecie, opisując przypadki dot. eksportu polskiej żywności do Rosji w 2013 r. - wyjaśniam bardzo dokładnie czym zajmuje się polska prokuratura i co wyjaśnia.
              Polskie Ministerstwo Rolnictwa i Główny Inspektorat Weterynaryjny - uważają, że współpraca z Rosją w te materii jest w porządku. Zastrzeżeń - nie wnoszą, a donosy mediów uważają za mocno wyolbrzymione. I o tym też wspominam.
              Proszę czytać to co napisałam uważniej i ze zrozumieniem.
        • felusiak1 Re: zyczymy pani Zofii rzetelnosci 12.01.14, 17:43
          mouse_m napisał: żaden z podanych przeze mnie faktów w trzech częściach analizy stosunków - polsko-rosyjskich , o których podobno jest tu dyskusja - nie jest do obalenia.

jak to nie jest do obalenia? weźmy sprawę IRU i rosyjską słuzbę celną. To co pani tam napisała to prawdziwy majstersztyk nowomowy. Przyjeła pani roszczenia/oskarzenia jako fakt i oczywiście broni pani rosyjskiego stanowiska bo "przecież wiemy, ze IRU oszukuje". Rosja jakimś dziwnym trafem jest oszukiwana przez wszystkich i tylko stara się bronić przed oszustami. Nie przyszło pani do głowy, że był to element gry o ukraine. Opłaty miały wzrosnąć z 80 dolarów do 1500 i nie było to cło lecz opłaty za odprawę graniczną bo cła miła pani są objęte umowami miedzynarodowymi a opłaty graniczne to sprawa wewnętrzna.
          W grudniu napisała pani, ze "w 5-dniowym konflikcie kaukaskim, między Gruzją a Abchazją Południową, w akcjach militarnych stronę gruzińską wspierały kadry oficerskie i oddziały bojowe ukraińskiej armii, a na terenie Gruzji przebywało wówczas ok. 2 tys. żołnierzy z piechoty morskiej USA. " Można jedynie dodać, że wojska lądowe i lotnictwo Abhazji Południowej zdołało odeprzeć zakusy wroga.
          W listopadzie czytam: "Rosja ma świadomość, że umowa stowarzyszeniowa Ukrainy z UE,
          to nic innego, jak obejście prowadzonych od lat negocjacji z Rosją i bezprawne wprowadzenie na jej chłonny rynek, bez jakiejkolwiek kontroli, towarów unijnych. " Naprawdę? Granica Rosji z Ukrainą pozostanie niestrzeżona, bez kontroli celnej?
          Droga pani Zofio, Rosja dba o swoje interesy i robi to na różne sposoby, nie zawsze czyste, przejrzyste i uczciwe i nie ma w tym nic czego nie czyniłyby inne państwa. Pani natomiast przypisuje działaniom Rosji boską czystość i niepokalane intencje co czyni pani teksty cieżkostrawnymi. I pani i ja i wszyscy wiemy, że wszystkie ambasady są siedliskiem szpiegów.
          Tylko jedno państwo w swoich ambasadach szpiegów nie posiada a jest nim Rosja. Naprawdę?
          Stara się pani operować faktami ale trudno nie wyczuć w pani tekstach tzw. undertone, który jest zdecydowanie prorosyjski. Z drugiej strony nie ma w tym nic nagannego. Prezentuje pani swoje poglądy, a te zawsze są zabarwione, moje też i mary i igora......
          A tu na forum świat mamy tygiel i bagno i wstapiła pani i pobrudziła się. Głowa do góry, do tego można przywyknąc. Należy jedynie uchodować grubszą skórę.
          • mouse_m Re: zyczymy pani Zofii rzetelnosci 12.01.14, 18:15
            *
            Prawa IRU - wyjaśniam w odpowiedziach na komentarze w blogu. Roszczenia Rosji w tej materii SĄ FAKTEM. Powtarzasz się Felisiaku1 (po co zmieniasz nicki, skoro piszesz zdanie w zdanie to samo?) z zarzutami, więc poczytaj, co Ci odpowiedziałam w blogu.
            Jak znasz rosyjski, to sobie poczytaj, co resort finansów Federacji Rosyjskiej ma ten temat do powiedzenia. Ma swoją stronę internetową. Potem ze mną dyskutuj. IRU też funkcjonuje w Internecie, i też można poznać argumenty z drugiej strony.
            *
            Ujawnione w Internecie tajne i poufne dokumenty z ambasad USA, w tym także z ambasady USA w Polsce , wskazują, że nawet Amerykanie nie mają żadnej wątpliwości kto na kogo napadł, ani też, kto po stronie Gruzji walczył czy ja militarnie wspierał.
            Proszę sobie je poczytać, generalnie są w języku angielskim.
            2 tys.żołnierzy z amerykańskiej piechoty morskiej, o czym można na przeczytać było też w polskich mediach - w dniu napaści Gruzji na Osetię zakończyło wspólne manewry z armia gruzińska na pograniczu gruzińsko-rosyjskim i szykowało się do zaokrętowania na jednostki marynarki wojennej USA w gruzińskim porcie Pori.
            *
            W analizie relacji polsko-rosyjskich w 2013 r. nie zajmowałam się wydarzeniami na Ukrainie. Te wydarzenia były analizowane przeze mnie w innych materiałach i to w oparciu o analizy ekspertów ...niemieckich. M.in. z kręgów doradczych rządu niemieckiego.
            Polecam przeczytać je uważniej i ze zrozumieniem.
            Rosja zawarła Układ z Ukrainą o bezcłowej wymianie handlowej. Ale to nie oznacza, że granica ukraińsko-rosyjska jest nie strzeżona i pozbawiona kontroli celnej!
            *
            Jeśli chodzi o stosunek do Rosji - to od lat z życzliwym zainteresowaniem obserwuję rozwój tego kraju. I tego nastawienia nie mam zamiaru zmieniać. W polskich mediach i u tzw. ekspertów ds. polityki wschodniej - panuje zgoła inne nastawienie. Ja nawet nie zapewniam równowagi na tym polu.
            *
            Mnie to "bagno" na forum nie jest w stanie pobrudzić. Spływa jak woda po kaczce. jestem uodporniona. Nie ukrywam się za nickami, nie atakuje zza węgła w kapturze na głowie, nie używam plugastwa zamiast argumentów, sumienie mam spokojne.
            • felusiak1 Re: zyczymy pani Zofii rzetelnosci 12.01.14, 18:49
              felusiak jeden z małej litery. nie zmieniam nicków, jestem tu jako felusiak1 od lat a w twojm blogu zapisałem jako anonimowy bo było najłatwiej (nie mam konta na fejsbuku, word press, livejournal itd)
              Twoją (bruderszaft) odpowiedź czytałem i przyjałem jako sliską. Napisałem, że spory zwykle rozstrzyga się drogą arbitrażu a nie jednostronnym wypowiedzeniem konwencji. Strona rosyjska konwencję wypowiedziała nie podejmując żadnych kroków w celu rozwiązania sporu.
              Przyczyny są czysto polityczne, sterowane z kremla a nie z ministerstwa.
              Co do gruzji to wszyscy wiedzą, że moskwa sprowokowała konflikt do którego wcześniej była przygotowana, wojska postawione w stan pogotowia, przetransportowane do granicy itd.
              żastanawia mnie, ze piszesz o udziale ukraińców i marines a słowem nie wspominasz o wojskach rosyjskich. Wszak to nie wojska abchazji czy osetii bohatersko broniły się przed zdradzieckim atakiem wiarołomnych gruzinów.
              przeczytałem też twoje życzenia gospodinu priezidientu i nie mam najmniejszych watpliwości.
              ps. czytam zawsze ze zrozumieniem i bóg dał mi umiejetność wygrzebywania ziaren spośród plew .
              Propaganda polega na uwypuklaniu jednych faktów, dopisywaniu innych "faktów" i pomijaniu faktów, które podważałyby fakty i "fakty". Innymi słowy zajmujesz się propagandą dając temu imię "życzliwe zainteresowanie".
              Ja natomiast postrzegam Rosję jako butnego chuligana z imperialnymi zakusami ale też doskonale rozumiem, że jest to przejaw zabiegania o własne interesy z tym, że dla Rosji interesy polityczne zawsze są ważniejsze niż interesy gospodarcze.
              Czyli musimy zgodzić się iż się nie zgadzamy.
              • j-k to sie zmienia, Felek... 12.01.14, 19:11
                felusiak1 napisał:
                > Ja natomiast postrzegam Rosję jako butnego chuligana z imperialnymi zakusami

- to sie zmienia , Felek. Rassija nie ma ludzi do realizacji swych imperialnych interesow.
                jest ich tylko 144 mln (z tego 15 % islamuskow) . to mniej, niz ma Brazylia.

ale też doskonale rozumiem, że jest to przejaw zabiegania o własne interesy z tym
                > , że dla Rosji interesy polityczne zawsze są ważniejsze niż interesy gospodarcze.

Ten etap sie konczy, Felek.
                na naszych oczach.
                wkrotce bedzie odwrotnie.

J.K.
                ekonomista.
          • igor_uk felus bredzisz,ale i tak jestes w porzadku :-) 12.01.14, 18:29
            1.Nie masz najmniejszego pojecia o konflikcie IRU Rosyjska Sluzba Celna .sprawa nie skonczona, 1 lipca biezacego roku nastapi zerwanie umowy z IRU ,poniewaz zadania sluzb celnych o splacie dlugu w wysokosi 20,8 mld ruble zostal nie uregulowany ,malo tego,IRU go nie uznaje.To co ty piszesz o kwotach,to belkot czlowieka,chorego na jakas tropikalna choroba.
            2.Jest w 100% prawda to,co pisze Pani Zofja o konflikcie z Gruzja.Juszczenko wyslal do Gruzji jednostki obrony przeciwlotnicznej,czyli sam sprzet,jak i kadra dla obslugi.Liczba amerykanskich "doradcow" wojskowych waha sie od 1000 do 2000,czyli i tu trafiles kula w plot.
            3.Calkiem slusznie pisala Pani Zofja o skutkach podpisania umowy stowarzyszeniowej Ukrainy z EU na Rosje.Ty znow wykazujesz sie brakiem elementarnej wiedzy.

Jedynie co napisales prawda,to to,ze Rosja dba o wlasne interesy,ale wbrew temu,co ty napiesales,stara sie to robic bardziej uczciwie i otwarcie,niz kraje zachodnie,poniewaz Rosja caly czas czuje presje.Ale ty i o tym nie masz najmniejszego pojecia.
            Tym nie mniej,felus,jestem dumny z ciebiee,jak i siebie.Z ciebie za to,ze jako jedyny odniosl sie do tekstow Pani Zofji merytorycznie ,a z siebie,bo wiedzialem ze tak i bedzie.Dla asekuracji napisalem prowokacyjny post,zeby odbic tobie ochote wyglupiac sie z rzucaniem sie epitetow pod adreom Pani Zofji.
            • felusiak1 Re: felus bredzisz,ale i tak jestes w porzadku :- 12.01.14, 19:09
              ja zawsze bredzę, igor. zatem dziwi mnie, że decydujesz się na dyskusję z bredniami.
              • igor_uk Re: felus bredzisz,ale i tak jestes w porzadku :- 12.01.14, 19:13
                Bo lubie ciebie,chociaz i zdaje sobie sprawe z tego,ze jestes szuja,ktora wlazla do mojego domu bez pozwolenia :-)
                • felusiak1 Re: felus bredzisz,ale i tak jestes w porzadku :- 12.01.14, 19:35
                  ja nie rozmawiałbym z szują a szczególnie we własnym domu.
                  • igor_uk Re: felus bredzisz,ale i tak jestes w porzadku :- 12.01.14, 19:43
                    Mam dobre serce i nawet dla takiej szui,jak ty,w nim jest miejsce :-)
                    • ubiquitousghost88 Kazioł myślisz całe życie głupotę sercem pokrywać? 13.01.14, 09:13
                      Słuchaj QRU, ty, co kiedyś z terminu naukowego "QPL" zniewagę próbowałeś na forum sfastrygować, żeby się z forum mądrzejszego od siebie podstępnie pozbyć (przy poklasku podobnych tobie "shit-dyskutantów").
                      Ucz sie pod stare lata, stara ofermo (ORU) i patałachu (PRU), bo nigdy nie jest za późno:
                      wyborcza.pl/1,75478,15262506,Prokurator___Zydowskie_k_____to_nie_zniewaga.html
                • j-k imperialistyczny belkot... 12.01.14, 19:41
                  igor_uk napisał:
                  ktora wlazla do mojego domu bez pozwolenia :-)

DOM to masz w "Piterze" - jesli jusz.
                  napewno nie w Polsze i nie w Wielikobritanii

tu jestes tylko GOSCIEM
                  • igor_uk gocha, 12.01.14, 19:43
                    a ty skad wylazalas?
                    • j-k hloopcze... 12.01.14, 20:01
                      ja, to po 30-tu latach mieszkania w Reichu
                      mam polski i TYLKO polski paszport.
                      a wychodzi na to, ze w UE jestem nadal " u siebie"

Nie udawaj moze "Zurawia" - co ?
                      • igor_uk dziewczyno. 12.01.14, 20:05
                        Mnie jest absolutnie obojetnie,w jakiej norze mieszkasz,najwazniejsze,zeby z niej nie wylaziles.
                        • j-k hloopcze... viem ze czekasz na dzialke koshera. 12.01.14, 20:09
                          to mnie cieszy.
                          lubie uzaleznionych.
                          u mnie te dzialke masz za frico zawsze:

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                          www.google.pl/search?q=kosher+vodka&tbm=isch&source=iu&imgil=HHeLta43JYodfM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn3.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcRkCRQiqiRChoQA1xMVhk7USmMfSHm15ARtISZUa54S1kfkuWtgpA%253B554%253B720%253BF2WElreXl62yyM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fkoszer.blog.pl%25252F2013%25252F06%25252F24%25252Fkoszerna-wodka%25252F&sa=X&ei=NujSUuW8JMjD7Aai8oDoBg&ved=0CC4Q9QEwAA&biw=1034&bih=874#facrc=_&imgrc=HHeLta43JYodfM%253A%3BF2WElreXl62yyM%3Bhttp%253A%252F%252Fsavvima.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2010%252F10%252FMatis-Lchaim-Vodka.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fkoszer.blog.pl%252F2013%252F06%252F24%252Fkoszerna-wodka%252F%3B554%3B720
                • wojciech.2349 Re: felus bredzisz,ale i tak jestes w porzadku :- 12.01.14, 19:56
                  igor_uk napisał:
                  > Bo lubie ciebie,chociaz i zdaje sobie sprawe z tego,ze jestes szuja,ktora wlazl
                  > a do mojego domu bez pozwolenia :-)
                  ---------------
                  Igorku,
                  przecież Ty mieszkasz w igloo, a nie
                  w Europie.

Nie ściemniaj.
    • sjs2011 Re: Zofia Bąbczyńska - Jelonek i jej sowieci 14.01.14, 14:14
      Fragment wspomnień:
      Przesłuchania odbywały się w kilku domach we wsi i trwały od kilku do kil-
      kunastu godzin. Przeprowadzali je oficerowie NKWD, zmieniający się co pewien
      czas". Niektórzy więźniowie poddawani byli psychicznym torturom - kazano im
      kopać grób w turzańskim lesie, następnie musieli stanąć nad brzegiem dołu, po
      czym odczytywano im wyrok śmierci.
      Strzały, które padały w powietrze ponad ich głowami, miały zastraszyć więźniów
      i wymusić zeznania12.
      Rozprawy odbywały się w Domu Spółdzielczym, a sędziami byli oficerowie NKWD, którzy mieszkali na miejscu lub dojeżdżali na teren obozu (przeważnie w czwartki)13. Więźnio-
      wie po wyroku nie wracali do swoich ziemianek. Tych, których skazano na śmierć, przenoszono do ziemianki nr l, która znajdowała się przy bramie i wartowniach. Pozostałych wywożono
      do łagrów rozsianych po całym ZSRS.
      W czwartki, około południa, nad uchyloną klapą ziemianki oficer odczytywał wyroki.
      Wywózki skazańców odbywały się wieczorem tego samego dnia, w całko-
      witych ciemnościach14. Więźniów ładowano na samochód ciężarowy. Mieli związane do tyłu ręce, byli nadzy lub w niekompletni bieliźnie. Siedzieli na podłodze ciężarówki, eskortowani przez siedzących po obu stronach samochodu wartowników z pepeszami. Za samochodem ciężarowym podążała w osobowy] łaziku asysta - czterech oficerów. Światła łazika oświetlały z tyłu drogę, uniemożliwiaj więźniom ewentualną ucieczkę. Pojazdy kierowały się w stronę lasu w Turzy, do TrzebusI nie wracały. Egzekucji dokonywano na miejscu. Ofiary w chwili mordu stały lub klęczą) nad brzegiem mogiły. Pozbawiano ich życia strzałem w tył głowy (w jednym przypadku odano cztery strzały). Ręce ofiar były krępowane kablem telefonicznym, paskiem skórzany lub sznurem.
      " J. Klich, Droga do Tnebuski. Z Trzebuski na wschód. Adiutant generała wspomina, „Nowin'
      1990, nr 148,149, s. 3; S. Socha, op.cit., s. 45.
      11 J. Klich, Próby śmierci w turzańskim lesie, „Nowiny" 1990, nr 191, s. 2.
      " J. Piekarczyk, S.M. Jankowski, Las Turzanski, „Przekrój" 1990, nr 2347, s. 5; S. Socha, op.ci
      s. 45.
      14 S. Socha, op.cit., s. 43; J. Klich, Tajemnice Trzebuski..., „Nowiny" 1990, nr 83, s. 5.
      ^

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka