Dodaj do ulubionych

Prześadowania prasy/dziennikarzy w USA

12.02.14, 01:03
Już nawet obecny Spiegele, którego od kilku lat baaardzo trudno posądzać o antyamerykanizm, bo zajęty antyputinowską propagandą na ogół na nic innego nie ma czasu, jednak zauważa, że:

w USA prześladuje się prasę i dziennikarzy w stopniu równym dyktaturom.

Spiegel przywołuje tu opinię "Reporterów bez granic", którzy przesunęli USA o 13 pozycji w dół w swoim rankingu i umieści je na 46. miejscu za ... Rumunią i podobnymi jej demokracjami!

www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/bericht-von-reporter-ohne-grenzen-usa-erhoehen-druck-auf-journalisten-a-952872.html

Dla wolno (w sensie dosłownym:-) myślących bystrzaków - chodzi rzecz jasna o prasę/dziennikarzy, którzy nie głoszą poglądów mainstreamowych. Gdyby je głosili, mieliby się świetnie i od czasu do czasu dostawaliby Pulitzery:-)
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Prześadowania prasy/dziennikarzy w USA 12.02.14, 01:29
      zacznijmy od tego, że snowden nie jest whistleblower a manning nie jest wikileaks informant.
      Nie ma to nic wspólnego z prześladowaniem dziennikarzy. Podsłuchy Associated Press też trudno zaliczyć do prześladowań.
      Ciekawe, że nie wspomniano słowem o James Rosen, reportera Foxnews, któremu założono podsłuch i założono jego rodzinie i aby uzyskać nakaz okłamano sedziego.
      Innymi słowy zarzuty reporterów bez granic są wyssane z palca a ty efka gonisz za tanią sensacją.
      • pimpus18 Re: Prześadowania prasy/dziennikarzy w USA 12.02.14, 01:38
        Pomylenie pojęć, semantyka, kwestia definicji i co za tym idzie zupełne niezrozumienie?

Ale oni jeszcze o wielu sprawach nie wspominali.
    • pimpus18 Re: Prześadowania prasy/dziennikarzy w USA 12.02.14, 01:32
      Z czego prześladowani są najbardziej niezadowoleni?
      • felusiak1 Re: Prześadowania prasy/dziennikarzy w USA 12.02.14, 01:38
        snowden z tego, ze jest w moskiewskim potrzasku.
        manning z tego, ze będąc w wiezieniu ma małe szanse na operację zmiany płci a AP z tego, ze 20 telefonów podsłuchiwano.
        Rosen nie jest niezadowolony bo jego historia nie zasługiwała na uwagę tak zwanych "reporterów bez granic" gdyby rosen był lewicowcem to załugiwałbu i yłby niezadowolony.
        zabawne jest to, że ci "dziennikarze bez granic" włażą obamie w doopę bez vazeliny każdego dnia.
        • pimpus18 Re: Prześadowania prasy/dziennikarzy w USA 12.02.14, 01:40
          Proszę się nie wyrażać.

A kiedy Snowden i Manning byliby zadowoleni?
    • malkontent6 Re: Prześadowania prasy/dziennikarzy w USA 12.02.14, 02:30
      e.va15 napisał(a):

> chodzi rzecz jasna o prasę/dziennikarzy, którzy nie głoszą poglądów mainstreamowych.

A co to są poglądy mainstreamowe? Podaj przykład.
      • misterpee Re: "Samobojstwa", wypadki samochodowe, 12.02.14, 03:46
        to nie sa przesladowania. To poprostu wola Boska, a felus w Boga nie wierzy , wiec moze nam wytluczy jak to sie stalo ze w samym Iraku padlo dziesiatki dziennikarzy www.huffingtonpost.com/2013/03/19/iraq-war-killed-journalists_n_2907550.html
        moze wytlumaczy smierc Miachael Hastings'a
        www.theblaze.com/stories/2013/07/08/three-weeks-later-details-about-reporter-michael-hastings-death-in-fiery-car-crash-remain-a-mystery/
        a swiadkowie gina w tajemniczych okolicznosciach.
        • elka-sulzer Re: Panowie swiatowego folwarku 12.02.14, 03:59
          robia co moga by dziennikarstwo nie jedzace z ich reki ... zlikwidowac. Szykany i nagonki nie sa skierowane przeciw tym ktorzy wiernie przedrukowywuja papke podawana im przez folwarcznych panow, papke ktora panow maluje na szanujacych prawo bogow. Szykany, nagonki, tajemnicze wypadki spotykaja tych ktorzy ukazuja folwarcznych panow w niekorzystnym swietle, ukazujac ich hipokryzje i przestepstwa.
          • kaszebe12 -Precz z web brygadom ! 12.02.14, 08:42
            - Znofu plujecie na jedynom , slusznom demokracjem.-Jestescie nachalne najemniki , co one som placone przes agentof Putina, co by na polskiem forum obrarzac i siac komunistycznom propagandem ! -A Putin zaszczelil Politkowskom , o ! -I zatrul polonem idnego takiego w Londynie !
          • kylax1 No widzisz biedactwo. 12.02.14, 13:44
            Paskudne USA rządzą światem, a teraz możesz się wypłakać w rękaw Putina "demokraty". Bueheheheheh.
    • malkontent6 Poczucie hunmoru Ewci. 12.02.14, 16:37
      e.va15 napisał(a):

> w USA prześladuje się prasę i dziennikarzy w stopniu równym dyktaturom.

Wierzę ci na słowo, Ewciu.

> Spiegel przywołuje tu opinię "Reporterów bez granic", którzy przesunęli USA o 1
      > 3 pozycji w dół w swoim rankingu i umieści je na 46. miejscu za ... Rumunią i p
      > odobnymi jej demokracjami!

To rzeczywiście smutne, zwłaszcza jeśli porównamy to z pozycją jaką zajmuje Rosja na tej liście. A jaka to pozycja? 148!!!

Komsomolcy, po raz kolejny widzicie drobiazg w hameryce, ale ignorujecie problemy u siebie.

Jeśli uważacie, że dziennikarze w USA są traktowani jak w dyktaturze, to co mozna powiedzieć w waszym kraju?

W tym artykule Agencja TASS wylewa łzy nad losem żurnalistów w Hameryce, ale znamienne jest ostatnie zdanie:

"In the 2014 RWB index, Russia was placed 148th, the same as in last year's ranking."

To znaczy, że w Rosji jest tak dobrze jak w ubiegłym roku. :)

rt.com/news/world-press-freedom-index-662/
      A to jest pełna lista:

rsf.org/index2014/en-index2014.php
      • igor_uk Malkontent. 12.02.14, 16:50
        Czy potrafisz dyskutowac wylacznie o USA?Cy musisz za kazdym razem,jak tylko cos krytycznego okaze sie o USA,odrazu konfrontowac to z Rosja?
        Rosja nie chwali sie tym,ze jest najbardziej demokratycznym panstwem na swiecie.Rosja nie narzuca innym panstwam swoi wartosci demokratyczne .Dla tego nie porownuj Stany z Rosja.
        Przeciez wyraznie widac ,ze Stany cofaja sie w rozwoju.Staja mniej demokratyczne,mniej zamozne i mniej przyjaznymi dla ludzi,ktore w tym kraju mieszkaja.Nie porownuj Stany z Rosja,a porownuj Stany dzisiejsze,ze Stanami z przed lat.Moze wtedy zrozumiesz o co chodzi tym,kto Stany krytykuja.
        • malkontent6 Re: Malkontent. 12.02.14, 17:00
          igor_uk napisał:

> Czy potrafisz dyskutowac wylacznie o USA?

To nie ja założyłem ten wątek. :)

Porównanie z Rosją przychodzi do głowy, gdy takie krytyczne uwagi na temat USA wygłasza bezkrytyczna wielbicielka Putina. Dlatego zareagowałem.

Podobnie było gdy Ewcia pisała o samobójstwach w USA. Jest to problem w Ameryce, ale w Rosji jeszcze większy.

Nie moge zrozumieć dlaczego krytykujecie USA, ale nie widzicie problemów u siebie?
          • igor_uk OK,malkontent. 12.02.14, 17:05
            Uwazaj,ze mojego poprzedniego postu nie bylo :-(
            • malkontent6 Re: OK,malkontent. 12.02.14, 17:07
              igor_uk napisał:

> Uwazaj,ze mojego poprzedniego postu nie bylo :-(

Jakiego postu? :)
              • igor_uk Re: OK,malkontent. 12.02.14, 17:08
                Na ktory Ty dales odpowiedz.
    • felusiak1 Re: Prześadowania prasy/dziennikarzy w USA 13.02.14, 01:52
      Jechałem sobie z z roboty z fabriki i myslałem bo traffic był i wpadło mi do głowy.
      Po przycumowaniu w garażu wszedłem na forum i zauwazyłem, że efka nabrała wody w usta.
      No i to co wpadło mi do głowy musi poczekać do ponownego wejścia efki.
      • 1blueelvic Czy to ma cos ... 13.02.14, 01:58
        wspolnego ze 148 pozycja Rosji na tej wymienionej przez ewke liscie?
        • felusiak1 Re: Czy to ma cos ... 13.02.14, 03:51
          nie ma.
          w uzasadnieniu wyrzucenia usa na 46 miejsce czytam o snowdenie i manningu i zastanawiam się co ci dwaj mają do dziennikarstwa i na czym polega w ich przypadku prześladowanie dziennikarzy.
          • misterpee Re: co Felus ma wspolnego ze zdrowym rozsadkiem ? 13.02.14, 04:30
            felus zawsze odwraca kota ogonem. Otoz i Snowden i Manning maja duzop wspolnego, dlatego zostali mianowani do pokojowej nagrody Nobla, dlatego Obama, Kerry, i caly zachod o nim mowi. Rzadko o nim pisza w Chinach , rzadko mowi o nim Putin. O Felusiu mozna slyszec tylko na FS.
            • malkontent6 Re: co Felus ma wspolnego ze zdrowym rozsadkiem ? 13.02.14, 14:26
              misterpee napisała:

> rzadko mowi o nim Puti

Putin musi być ostrożny w ocenach Snowdena, bo któregoś dnia może się pojawić jego rosyjski odpowiednik. I co wtedy?
          • melord Re: Czy to ma cos ... 13.02.14, 06:05
            felusiak1 napisał:

> nie ma.
            > w uzasadnieniu wyrzucenia usa na 46 miejsce czytam o snowdenie i manningu i zas
            > tanawiam się co ci dwaj mają do dziennikarstwa i na czym polega w ich przypadku
            > prześladowanie dziennikarzy.
            >

mnie sie wydaje ,ze ma zwiazek (46 miejsce)
            zaden amerykanski dziennikarz nie wychylilby sie posiadajac przynamniej czesc inf. Snowdena
            podobnie jak zaden australijski nie wychyli sie z inf. Assagne
            to bylby ich koniec w mainstream(owej) prasie

ps.AU ktore?...pewnie blisko bo powiela jedynie "papke" dot inf. zagranicznych
            • wojciech.2349 Re: Czy to ma cos ... 13.02.14, 14:32
              melord napisał:
              > ps.AU ktore?...pewnie blisko bo powiela jedynie "papke" dot inf. zagranicznych
              ---------------
              Australia 28 pozycja, a Polska bardzo wysoko 19 poz.
            • felusiak1 Re: Czy to ma cos ... 13.02.14, 14:34
              to interesujace co piszesz. o snowdenie jednocześnie pisał wp i guardian a o rewelacjach wikileaks dowiedzieliśmy się z nyt. nikt nie był z tego powodu prześladowany.
              myślę, że reporterzy bez granic zbładzili. ideologia wzieła góre. czują się zawiedzeni przez swego idola w białym domu. przez niemal 5 lat wypiywali pochwalne wypracowania i dopiero teraz zauwazyli, ze nie jest tak jak sobie wyobrazali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka