Dodaj do ulubionych

Mlodszy Brat

28.06.14, 11:23
Nie wiem czy macie mlodszego brata?

Jest zawsze troche denewrwujacy bo patrzy sie na co co starszy brat robi i chcialby taka samo albo i lepiej, ale niezbyt potrafi.

Jak mu sie powie co trzeba robic to uwaza to za pouczanie i nie chce tego sluchac. Jak mu sie nie powie, mowiac sobie w duchu, zrob sam to zobaczysz, to jest zly ze sie nim nie zajmujesz.

I ten stosunek mlodszy-starszy juz na wieki (niekoniecznie na zawsze) zostanie bo zycie na ogol doswiadcza starszego zanim doswiadczy mlodszego.

Pomyslalem sobie, ze te rozwazania o braciach mozna przeniesc i na pole narodow. I moze takim mldszym bratem jest obecnie, dla Polski, Ukraina.

I moze tak ja trzeba wlasnie traktowac. Wlasnie jak Mlodszego Brata.

PF
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Mlodszy Brat 28.06.14, 11:49
      Brat brata w doooope harata,hehehe ulanek
    • borrka W polityce nikt nie lubi byc mlodszym bratem. 28.06.14, 11:50
      Zraz odzywaja sie pretensje, kompleksy, inne widzenie wzajemnej historii.
      A juz miedzy, dosc podobnymi, Polakami i Ukraincami, to puszka towarzyszki Pandory.

Nie wyrywajmy sie z checia "doradzania" - spytaja, gdy zechca.
      Ukraincy, jak kazdy doswiadczony narod, maja potrzebe kompensacji - pierwsza europejska konstytucja (Orlika), centrum cywilizacyjne Slowian Wschodnich, partner Bizancjum ... jakbym slyszal naszych "bojownikow" Przedmurza, obroncow "kresowych granic", obalajacych komunizm i roznych tam Kopernikow.

Lubmy ich.
      Wystarczy i pomagajmy aklimatyzowac sie w Unii, we wlasnym zreszta interesie.
      • polski_francuz Model 28.06.14, 12:13
        Dobrze miec, dla uproszczenia, model postepowania.

PF
        • borrka To wazna sprawa. 28.06.14, 12:48
          Nie mozemy sobie pozwolic na bledy Rosjan, ktorzy zlekcewazyli odczucia Ukraincow.
          Otoz, oni uwazali Ukraincow za "braci", ale takich glupszych i mniej wartosciowych.
          Dzis ponosza za to kare, jaka (dla nich, opetanych szowinizmem) jest rozpad imperium.

Nigdy nie zapomne lamentow mego znajomego z Moskwy, skadinnad porzadnego czlowieka, po rozpadzie CCCP - najbardziej szlo wlasnie o Ukraine, ktora jest/byla przeciez "ruska".
          Takiego wala ruska, jak Niderlandy:)
          • polski_francuz Podsluchy pokazaly 28.06.14, 12:57
            ze polskie elity, pominawszy knajacki jezyk, nie mysla glupio.

Badzmy dobrej mysli.

PF
            • borrka Agentura dziala. 28.06.14, 13:32
              Ukraina, jak baba wielkanocna, naszpikowana jest agentami Kremla.
              Polska zreszta tez.
              Latwo o prowokacje i to bardziej wymyslne, niz ciagle przypominanie UPA przez forumowych przyglupow.

Ja staram sie przekazac jedno:
              Ukraincy sa bardzo podobni do Polakow, tyle ze mieli nie taki softowy komunizm PRL, ale hardcore kacapskiego okupanta.
              U nas rany zabliznione, u nich napasc Kacapstanu.
              To trzeba brac pod uwage rowniez w retoryce.
              • pijatyka Re: To trzeba brac pod uwage 28.06.14, 16:33
                A zamiast nadymać się "starszobraterstwem" - po prostu dzielić się (wzajemnie) doświadczeniami.
    • romrus Dobry pomysl 28.06.14, 11:54
      polski_francuz napisał:
      > Nie wiem czy macie mlodszego brata?
      > Jest zawsze troche denewrwujacy bo patrzy sie na co co starszy brat robi i chcialby taka samo albo i lepiej, ale niezbyt potrafi.
      > Jak mu sie powie co trzeba robic to uwaza to za pouczanie i nie chce tego sluchac. Jak mu sie nie powie, mowiac sobie w duchu, zrob sam to zobaczysz, to jest zly ze sie nim nie zajmujesz.
      > I ten stosunek mlodszy-starszy juz na wieki (niekoniecznie na zawsze) zostanie bo zycie na ogol doswiadcza starszego zanim doswiadczy mlodszego.
      > Pomyslalem sobie, ze te rozwazania o braciach mozna przeniesc i na pole narodow.
      > I moze takim mldszym bratem jest obecnie, dla Polski, Ukraina.
      > I moze tak ja trzeba wlasnie traktowac. Wlasnie jak Mlodszego Brata.

Jestem "za".
      To powoduje powstanie "kompleksu mlodszego brata".
      Wlasnie na tym forum, ze wzgladu na ilosc watkow zakladanych na temat Rosji, materialow o syndromach i rozwoju tego kompleksu wystarcze na prace doktorska.

Nawet ten post o tym swiadczy.
      Rosja dlugo traktowala Ukraine jako mlodzsego brata, wiec czas postapic tak samo.
      Zycie sukcesow:-)
      • polski_francuz Perspektywa 28.06.14, 12:17
        "Jestem "za...Rosja dlugo traktowala Ukraine jako mlodzsego brata".

To rosyjska perspektywa.

Rosyjsko-ukrainskie stosunki sie drastycznie zmienily. Podobnie, choc w innym kierunku, zmieniaja sie stosunki polsko (europejsko)-ukrainskie.

I to o tych ostatnich mowa.

Pozdro

PF
        • polski_francuz Encore qq.chose 28.06.14, 12:20
          Pozostajac w Twojej perspektywie. Mlodszy ukrainski brat nie chcial postepowac droga, ktora mu starszy rosyjski brat wytyczal.

Od tego sie wszystko zaczelo.

PF
          • romrus Re: Encore qq.chose 28.06.14, 12:30
            polski_francuz napisał:
            > Pozostajac w Twojej perspektywie. Mlodszy ukrainski brat nie chcial postepowac droga, ktora mu starszy rosyjski brat wytyczal.
            > Od tego sie wszystko zaczelo.

Nie od tego sie zaczelo, tylko tym sie skonczylo.

Na poczatku bylo inaczej.
            Jesli by nie bolszewicki "starszy brat", to nawet takiej nazwy jak "Ukraina" i "Ukraincy" nie istnialo by.
            Wystarcze sprawdzic ilu Ukraincow bralo udzial w rewolucji i wojnie domowej po stronie bolszewikow.

Historia w kolo sie toczy.
            Od tragedji do farsu.
            • polski_francuz Poczatek, ksiazki historii 28.06.14, 12:35
              Zalezy gdzie ustawisz poczatek. Ten polsko-ukrainski jest wczesniejszy o kilka wiekow.

BTW, trzebaby podobnie, jak z Niemcami, zaczac pisac wspolnie z Ukraincami nowe ksiazki do nauki historii.

PF
              • romrus Re: Poczatek, ksiazki historii 28.06.14, 12:38
                polski_francuz napisał:
                > Zalezy gdzie ustawisz poczatek. Ten polsko-ukrainski jest wczesniejszy o kilka wiekow.
                > BTW, trzebaby podobnie, jak z Niemcami, zaczac pisac wspolnie z Ukraincami nowe ksiazki do nauki historii.

Tak, stary ksiazki spalic, nowy napisac.
                Owszem tez nic nowego:-)
                • hasta.la.vista1 Re: Poczatek, ksiazki historii 28.06.14, 12:39
                  zik.ua/pl/news/2014/06/17/sondae_liczba_ukraicw_negatywnie_nastawionych_wobec_rosji_wzrosa_trzykrotnie_498304
                • polski_francuz Re: Poczatek, ksiazki historii 28.06.14, 12:43
                  Historia byla jaka byla i jest jak wielka scena. Nauka historii jest zawsze troche podobna do pracy oswietlacza tej sceny.

Mozna oswietlac rozne rzeczy.

Pytanie po co? Ano po to, zeby mlode pokolenia wchodzily w zycie bez uprzedzen.

PF
                  • romrus Re: Poczatek, ksiazki historii 28.06.14, 12:59
                    polski_francuz napisał:
                    > Historia byla jaka byla i jest jak wielka scena. Nauka historii jest zawsze troche podobna do pracy oswietlacza tej sceny.
                    > Mozna oswietlac rozne rzeczy.
                    > Pytanie po co? Ano po to, zeby mlode pokolenia wchodzily w zycie bez uprzedzen.

No przeciez pisze, ze nic nowego.
                    Pionery i komsomolcy wchodzili w zycie bez uprzedzen.
                    Hunwejbini rowniez:-)

> Zalezy gdzie ustawisz poczatek. Ten polsko-ukrainski jest wczesniejszy o kilka wiekow.

Czyzby?
                    Przeciez to nie Ksiaze Wielkiego Nowgorodu siedzial na tronie kijowskim w X wieku:-)

> BTW, trzebaby podobnie, jak z Niemcami, zaczac pisac wspolnie z Ukraincami nowe ksiazki do nauki historii.

A co tam jest w tych nowych?
                    Znikli Prowokacja gliwicka, Westerplatte, Oswiecim, Powstanie Warszawskie i AK?

Nie rozumiesz z powodu megalomanii kilka prostych rzeczy.

Do tej pory, jak Rosjanie w Imperium Rosijkim traktowali Ukraincow jak Rosjan, czyli jak rownych, i nie widzieli pomiedzy soba roznicy, wszystko bylo w porzadku.

To wlasnie bolszewicy urzadzili sztuczny podzial i wprowadzili pojecie "braci", z ktorych jeden oczewiscie musi byc mlodszym, no i wiadomo kto im mial byc.

To byl poczatek wszystkich pozdniejszych problemow.
                    • krzysiozboj Re: Poczatek, ksiazki historii 28.06.14, 20:41
                      > Do tej pory, jak Rosjanie w Imperium Rosijkim traktowali Ukraincow jak Rosjan,
                      > czyli jak rownych, i nie widzieli pomiedzy soba roznicy, wszystko bylo w porza
                      > dku.
                      >
                      > To wlasnie bolszewicy urzadzili sztuczny podzial i wprowadzili pojecie "braci"
                      > , z ktorych jeden oczewiscie musi byc mlodszym, no i wiadomo kto im mial byc.
                      >
                      > To byl poczatek wszystkich pozdniejszych problemow.

Czytając to przyszła mi na myśl rzeź w Rwandzie. Do czasu jak tamci mieszkańcy żyli ze sobą bez rozróżniania kto jest kto było w miarę normalnie, Belgowie zrobili podział (który chyba średnio ma umocowanie etniczne) i przyniosło skutki takie a nie inne.

Nawiążę jeszcze do relacji polsko-rosyjskich (bo to też podobne zagadnienie po zaborach i po 1945-89), gdy już Rosja pogodziła się z tym że utraciła kontrolę nad Polską to moim zdaniem był wyśmienity czas by z nią rozmawiać bez kompleksów i bez pomocy USA (tarcze rakietowe i inne bzdety), ot stanąć z wyprostowanym kręgosłupem i nawet gdyby nie wszystko wychodziło idealnie to wymuszać na Rosji partnerskie stosunki. Poszło w kierunku urojonego zagrożenia, głupich ataków w stronę Rosji i uzależnienia od USA.
                      • romrus Re: Poczatek, ksiazki historii 28.06.14, 21:15
                        krzysiozboj napisał:

> Nawiążę jeszcze do relacji polsko-rosyjskich (bo to też podobne zagadnienie po zaborach i po 1945-89), gdy już Rosja pogodziła się z tym że utraciła kontrolę nad Polską to moim zdaniem był wyśmienity czas by z nią rozmawiać bez kompleksó w i bez pomocy USA (tarcze rakietowe i inne bzdety), ot stanąć z wyprostowanym kręgosłupem i nawet gdyby nie wszystko wychodziło idealnie to wymuszać na Rosji partnerskie stosunki. Poszło w kierunku urojonego zagrożenia, głupich ataków w stronę Rosji i uzależnienia od USA.

Mnie w tym wszystkim dziwi jedno.
                        Mieszkalem w Polske akurat w trakcji wycofania naszej armji i jeszcze pare lat po.
                        Nie bylo zadnej rusofobji ani wsrod ludzi, ani wsrod politykow, ani w prase.
                        Na odwrot, wiele Polakow ruszylo do Rosji prowadzic interesy.
                        Biznes byl taki, powiedzmy, szary, wiec przewaznie w koncu sie skonczyl, tym nie mniej znam w Polske fortuny, ktory powstali wlasnie wtedy przez biznes z Rosjanami.

A dalej, juz kiedy wyjechalem i wrocilem do Rosji, z odleglosci ze zdziweniem patrzylem na zmiany wsrod politykow i w prasie. Potem na zmiany opinii ludzi.

Im mniej Rosja miala cos wspolnego z Polska, tym mocnejsza byla pozycja antyrosijska.
                        Na dzis nie mame prawie nic wspolnego, czlonkowstwo w UE i NATO, wszystko gra.
                        O co chodzi teraz?
                        OK, rozumiem ,rachunek za gaz moze wqwic kazdego.
                        No to kup sobie kociol na wegiel. Co? Wegiel tez z Rosji? Oz, qwa, te Ruscy!
                        To kup sie kociol na brikety czy pal chrustem. Kupuj polski wegiel, i ch@j, ze jest drozszy.
                        Bezyna z Rosji? Kup rower czy konia. Kup rope od Arabow, jaki problem.

Mi nie podoba sie polityka Litwy, no to nie kupuje sery litewski, ktory kupowalem ponad 10 lat. Kupuje rosijski czy finski, ale nie placze i nie narzekam, ze Litwini sa zli. Mam ich gdzies i tyle. Swoj stosunek wyrazilem przez swoj portfel i nie ma wiecej o czym gadac.

No i szczyt - "nie chceme miec z Ruskami nic wspolnego, ale czemu te gnoje nie chca kupowac nasze mieso i petruszke"?

Paranoja.
                        • krzysiozboj Re: Poczatek, ksiazki historii 28.06.14, 22:03
                          > Mnie w tym wszystkim dziwi jedno.
                          > Mieszkalem w Polske akurat w trakcji wycofania naszej armji i jeszcze pare lat
                          > po.
                          > Nie bylo zadnej rusofobji ani wsrod ludzi, ani wsrod politykow, ani w prase.

Właśnie to miałem na myśli, ten okres. To był czas kiedy ani u nas nie było wrogości w kierunku Rosji a Rosja przestała patrzeć na nas jak na swoją strefę wpływów. Z biznesem było jak mówisz, Polacy tam dość masowo ruszyli, trochę to był "dziki kraj" dla interesów i nie wszyscy dobrze skończyli na tym ale i trochę fortun powstało. Rosja sie nieco ucywilizowała i tu Polska mogła odcinać całkiem fajne profity od tego.

I prawdę powiedziawszy to dzisiaj nie bardzo potrafię zrozumieć skąd tak mocna agresja w kierunku Rosji, odreagowanie starych zaszłości czy coś innego? Mam wrażenie że to medialnie i przez polityków napędzane, u ludzi chyba tego nie ma na taką skalę.

> O co chodzi teraz?
                          > OK, rozumiem ,rachunek za gaz moze wqwic kazdego.
                          > No to kup sobie kociol na wegiel. Co? Wegiel tez z Rosji? Oz, qwa, te Ruscy!
                          > To kup sie kociol na brikety czy pal chrustem. Kupuj polski wegiel, i ch@j, ze
                          > jest drozszy.
                          > Bezyna z Rosji? Kup rower czy konia. Kup rope od Arabow, jaki problem.
                          ...
                          > No i szczyt - "nie chceme miec z Ruskami nic wspolnego, ale czemu te gnoje nie
                          > chca kupowac nasze mieso i petruszke"?

I tego też nie ogarniam, jak już jeden czy drugi koniecznie chce tej wojny z Rosją to niech przynajmniej nie jojczą że Rosja tej pietruszki u nich kupić nie chce. Nie chcą gazu to niech nie biorą i już. Ot takie kąsanie po kostkach a później skomlenie jak kąsany szturchnie nogą. To jest chore i idiotyczne by na dobra sprawę uniemożliwia normalne partnerskie stosunki.
                          • romrus Re: Poczatek, ksiazki historii 28.06.14, 22:11
                            krzysiozboj napisał:
                            >Mam wrażenie że to medialnie i przez polityków napędzane, u ludzi chyba tego nie ma na taką skalę.

Tez tak uwazam.
                            Wystarcze porownac wpisy na tym forum i na innych forach, czy komnetarzy na onet.pl.
                            Tam zdecydowanie wiecej przytomnych ludzi, niz tych, kto cierpi na urojenia.
          • pijatyka Kacapy względem sąsiadów mają różne urojenia 28.06.14, 16:29
            A to Polska jest wyrodnym synem , a to Ukraina młodszym bratem...

Terapia pacjenta (czyli leczenie z tychże) to jednak już nie nasz problem ;->
      • krzysiozboj Re: Dobry pomysl 28.06.14, 20:25
        @romrus
        Nie wiem czy określenie "kompleks młodszego brata" to dobre określenie ale wiem że traktowanie drugiego nieco z pozycji nadrzędno/podrzędnej będzie się głupio kończyło. Za coś takiego obrywa Rosja od innych narodów a też i za to Litwini i Ukraińcy za Polakami nie przepadają. Choćby głupie Możejki pokazują jak kończy się pomoc "młodszemu bratu".
        Tu nawet jak chęci szczere i intencje dobre to przyszłość czasem płata figle jak przy Litwinach którzy kiedyś byli takim może młodszym bratem ale traktowanych chyba stosunkowo równoprawnie.

Sporo rozmów ze Słowakami przeprowadziłem na temat hipotetycznego mocniejszego trójkąta wyszehradzkiego i się zdziwiłem że im ten pomysł nie podobał się bo ... obawiali się tego że Polska jako kraj większy może chcieć ich zdominować. Te rozmowy uświadomiły mi że każdy kraj musi sam dochodzić do tego co ma a najgorsze co można zrobić to odebrać mu poczucie że to co robi robi sam.
        • romrus Re: Dobry pomysl 28.06.14, 21:28
          krzysiozboj napisał:
          > @romrus
          > Nie wiem czy określenie "kompleks młodszego brata" to dobre określenie ale wiem że traktowanie drugiego nieco z pozycji nadrzędno/podrzędnej będzie się głupio kończyło.

Zawsze.
          Wiezi "rodzinny" sa bardzo watpliwy ze wzgliadu na historie, ale pogarde w okreszleniu "mlodzy" czuc za kilometr.
          "Kompleks mlodszego brata", natomiast, to nie moj wymysl, tylko termin naukowy z psychologji.

>Za coś takiego obrywa Rosja od innych narodów

Nie od innych, ale od Ukraincow bez zadnych watpliwosci.

> Sporo rozmów ze Słowakami przeprowadziłem na temat hipotetycznego mocniejszego trójkąta wyszehradzkiego i się zdziwiłem że im ten pomysł nie podobał się bo ... obawiali się tego że Polska jako kraj większy może chcieć ich zdominować. Te rozmowy uświadomiły mi że każdy kraj musi sam dochodzić do tego co ma a najgorsze co można zrobić to odebrać mu poczucie że to co robi robi sam.

100%

Co do Ukraincow "mlodszych braci Polakow" to to sa typowy mrzonki i urojenia.
          Ukraincy starszych braci maja dosyc, zresta Rosjanie mlodszych rowniez.
          Ukraincy nie potrzebuja braci, oni potrzebuja wylacznie sponsorow i oprocz kasy nic ich nie obchodzi.
          Ze wzglady ze Polska na sponsora sie nie nadaje, poklepywanie po plecach za frico Ukraincow szybko wqrwi. Znacznie szybczej, niz ktos sie wyobraza.
    • igor_uk Biedny mitoman. 28.06.14, 12:22
      Temu francusko-polskiemu payatzyku ciagle marzy sie,zeby byc dla kogos kims.Niech to nawet beda ci,kto kiedys mordowali Polakow,palac ich zywymi w stodolach.
      Zalosne.
      • boavista4 Re: Niepolski francuz stale pisze 28.06.14, 12:36
        pomimo wszystko, nic w tym nie ma , jedynie pustka, ciemnota, ocean tepoty, pie*doly, mistyfikacje, komplek wyzszosci.
      • eva15 Biedny mitoman. Ano biedny, bo nierozgarnięty 28.06.14, 14:06
        Już to widzę jak banderowcy pokochają takich mitomanów i megalomanów za ich teorię starszego i młodszego brata.
    • indeed4 Niemądry i szkodliwy pomysł 28.06.14, 13:14
      ponieważ mam dziś mało czasu, przypomnę tylko to:

"Jak echo powracają propozycje organizowania na Ukrainie okrągłego stołu. To nieprzypadkowe. Propozycja ta kryje wiele dobrych intencji i wychodzi od ludzi, którzy dobrze Ukraińcom życzą. Jest to jednak, często nieuświadomiony, symptom trzech intelektualnych grzechów. Składają się na nie: specyficzna amnezja, postkolonialne myślenie o miejscu naszego wschodniego sąsiada w porządku geopolitycznym i nieznajomość tamtejszej rzeczywistości.

Przejdźmy do myślenia postkolonialnego. Ukraina jest, zgodnie z tym myśleniem, naszym młodszym bratem. Może ma, na poziomie społecznym, jakieś ambicje demokratyczne, ale w gruncie rzeczy nie wie, czym demokracja naprawdę jest. Jest krajem skorumpowanym i niegotowym, w którym szans na praworządność i obywatelską aktywność w dłuższej perspektywie nie ma. Jeśli zatem Ukraińcy nie będą na tyle dojrzali, aby sami załatwić swoje sprawy z Janukowyczem, nie do nas należy pomaganie im w demokratyzacji ich własnego kraju. To dość atrakcyjna wymówka dla pierwszego z grzechów, bo chroni przed zarzutem o bierność i zaprzedanie własnych, dysydenckich wartości"

kulturaliberalna.pl/2014/02/25/syci-polacy-patrza-ukraine/

Przyjemnej rozmowy z typkiem, który bluzga na Ukraińców i Polaków - oprócz "pozdro" na zakończenie proszę go jeszcze serdecznie wyściskać :->

Miłego popołudnia.
      • polski_francuz Zapomnij mlodszy 28.06.14, 13:58
        i co Ci zostanie?

Raz jeszcze chodzi o model postepowania. A z rosyjskich doswiadczen dotyczacych Ukrainy mozna i trzeba korzystac. Pisze o tym Borrka powyzej.

Dla mnie natura nie znosi prozni i chcac, niechcac Polska wlacza sie w gre. I w grze trzeba pomyslec o krok dalej.

W koncu, ja szanuje romrusa, ze pisze co mysli. Jest w tym podobny do mnie. Ale, jak trzeba i on i ja, znajdziemy wsrod walczacych ze soba.

Kazdy o swoja sprawe.

PF
        • kaszebe12 -Przechwalales sie pefcia , 28.06.14, 14:18
          ...litewskim pochodzeniem.-Wczoraj minela rocznica "U Lejtukisa"...cos dla ciebie.
        • gloubiboulgomm Re: Zapomnij mlodszy 28.06.14, 15:54
          Salut PF.
          Tiens bon face aux cons!
          • polski_francuz Salut gloubi 28.06.14, 19:55
            c'est de plus en plus facile:)

Amitiés

PF
    • gosc_ze_smolenska drogi pf, sprawdz zegarek (historyczny) 28.06.14, 16:09
      > Nie wiem czy macie mlodszego brata?
      > Jest zawsze troche denewrwujacy bo patrzy sie na co co starszy brat robi i chci
      > alby taka samo albo i lepiej, ale niezbyt potrafi.
      Sa to Twoje osobiste spostrzezenia? Coz, wspolczuje.
      Polska w okresach swoich wplywow na tereny zamieszkale przez Ukraincow nigdy nie traktowala ich jako swoich braci, ani nie starszych ani nie mlodszych, ani nie przed rozbiorami ani w okresie miedzywojennym. Miedzy innymi stad pochodza animozje i dramaty galicyjsko-wolynskie. Bardzo watpie, ze Ukraincy tym bardziej teraz chca byc traktowani jako mlodsi bracia przez kogokolwiek. Chyba drogi przyjacielu francuski pomylily sie Tobie troche czasy.
    • j-k jakas koncepcja to jest, PF... 28.06.14, 16:34
      (a mlodszego brata mialem, wiec znam problem... :)

odradzalbym jednak takie traktowanie.
      Ukraina nam za nic nie podziekuje, a mozemy sobie sparzyc "ronczki" w kontaktach z Rosja.

Lepiej siedziec CICHO i pozostawic ten klopot USA i UE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka