Gość: ADAMS PRAWDA O ROSJI IP: 212.33.66.* 12.09.04, 11:16 Polacy notorycznie zapominają, że Rosjanie są, tak jak i oni, Słowianami. Poza tym mają kompleks niższości wobec osiagnięć Rosji i na każdym kroku usiłują Rosjanim dołożyć. Fe, nieładnie! Dzisiejsza Rosja nie potrzebuje Polski, co Polaków dodatkowo wpienia. Rosja gospodarczo nastawia się na współpracę i wymisanę z Niemcami, Francją, Anglią. Nota bene Polacy przez swoje zacietrzewienie sami przeputali szanse na bliższą współpracę, unosząc sie fałszywym honorem. Dlatego mamy zapaść w dziedzinie współpracy gospodarczej, kulturalnej i każdej innej. Dzisiejsza Rosja to nie jest już Związek Radziecki. I to wcale nie w Rosji Powszechna jest tęsknota za radzieckim komunizmem, ale wielu Polaczków chciałoby taką Rosję widzieć, a ona już taka nie jest. Porównania Putina ze Stalinem są co najmniej niesmaczne. Przecież, gdyby Putin stosował stalinowskie metody, to do Biesłanu Roajanie przywieźliby 1000 czeczeńskich dzieci i powiedzieliby: jeśli będziecie zabijać nasze dzieci, to my równolegle zabijemy wasze. Tylko niedowartościowani Polaczkowie na każdym kroku chcą widzieć w Rosjanach s...synów. Źle to o nich świadczy. A gdy czeczeńskie komando wespół z kolesiami z Al- Kaidy zrobi jatki w Polsce, to wtedy zobaczą jacy ci Ruscy źli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xawer Re: PRAWDA O ROSJI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:36 Prawda jest troszke inna chyba i nie nalezy tak bezmyslnie rzycac slowami typu "polaczki". Rosja to imperium. Zawsze takim byla i ma sswoje imperialne interesy. Szczegolnie na zawladnientym przez siebie terytorium. I nie ma tu nic do rzeczy czy to ZSRR czy Rosja Putina. Prawda jest jednak realne zagrozenie NASZYCH interesow jesli zezwolimy na imigracje uciekinierow z Kaukazu czy innych regionow islamskich. Obysmy byli madrzy przed szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAMS Miałeś chamie złoty róg... IP: 212.33.66.* 12.09.04, 11:42 Za 20 lat koryfeusze Unii bedą srogo żałować, ze nie nastawiliśmy się na bliższą współpracę z Rosją. Bo Zachód (Europy) to już tylko emerytura. To filozofia nabijania kabzy i niewychylania się poza swoje podwórko. Rosję czeka ciekawa przyszłość...Wcale nie tragiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigo Re: Miałeś chamie złoty róg... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 11:48 Mozliwe, ale wyobrazam sobie zadowolenie Moskwy z rozruchow w Polsce spowodowanych konfliktami miejscowej "chrzecijanskiej" ludnosci z elementem naplywowym islamskim.. wlasnie z terenu Rosjii. Mozesz to sobie wyobrazic? Bo ja tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAMS Nie wiedzą w Polsce.... IP: 212.33.66.* 12.09.04, 11:54 Ludzie w Polsce słabo zdają sobie sprawę z tego, ze przez co najmniej dwa wieki Rosjanie osłaniali Europę przed dzikusami z Południa. Dostrzegali tylko Rosję gnębiącą Polaków, ale nie widziano drugiej strony medalu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A czy Polak widzi dalej swego nosa i ma inna etyke IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 12:03 nizli ta Kalego? Jasne, Aleksander II, zwany na Balkanach "Oswoboditielem", a w Polsce "Wieszatielem" A "stara Europa" Rosji bardziej zyczliwa, nizli Polsce i nie pojmuje polskiej satysfalcji z rzezi osetynskich dzieci. W USA o polskiej rusofobi mowi juz i CNN...Polaczki zapominaja, ze znacza tyle co nic i ze votum separatum w dosc oczywistej dla wszystkich sprawie tylko potwierdza Polish jokes o polskich glupcach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAMS Rachunek IP: 212.33.66.* 12.09.04, 12:14 Coś się ostatnio nie mówi o strasznej eksploatacji ekonomicznej Polski przez ZSRR w latach 70-80. Owszem, ideologię wciskano, ale czy skutecznie? Tak samo Zachód cały świat straszył rosyjskim potencjałem nuklearnym i tym, że Rosjanie tylko dążą do podboju świata. I co? I nic! Rosjanie nie rozpętują dziś żadnych konfliktów poza swoimi granicami. Amerykanie, owszem. Czas zweryfikował, czy Rosja była aż takim zagrożeniem dla świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: DO ADAMSA-KRZYKACZA IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 12:37 Bardzo ciekawe poglady, ale az mnie reka swierzbi, zeby je troche zweryfikowac. Co do slowianskosci Rosjan to raczej odnosi sie ona do jezyka, bo jesli chodzi o tradycje kulturowa (w pewnej mierze), polityczna (w b. duzej mierze) etc. to jest raczej malo slowianska, a bardziej mongolska (czy tez tatarska). Proponuje przeczytac ksiazke Lwa Gumilowa "Sladami cywilizacji Wielkiego Stepu", w ktorej autor dedykuje swoje dzielo "bratniemu narodowi mongolskiemu". Mysle, ze jest w tym troche przesady, ale jednak cos w tym jest. Trudno widziec „druga strone medalu”, skoro jest sie zmuszonym do pozycji sluzalczo-dupolizacej. Wtedy w ogole trudno cokolwiek widziec. Moze poza wlasnie tym rosyjskim marszem komunistow przez swiat po trupach - Gułag to nie wymysł Polaków. A wymorodowano tam i zakatowano w nieludzkich warunkach niewiarygodna liczbe ludzi, zreszta równiez Rosjan. Nawiasem mowiac Rosjanie jak zaden inny narod na swiecie (no moze jeszcze tylko Pol Pot z Kambozy, ale to towarzysto malo ciekawe) nie znecal sie tak bardzo nad swoim wlasnym narodem jak Rosja. Tak wiec, Polacy, jak i wszyscy ich sasiedzi doswiadczyli od Rosji pelnego zestawu podlosci. Jezeli tego nie wiesz, to mi cie zal, pewnie znasz historie swojego kraju w wersji komunistyczno-oficjalnej. Rosja nas nie potrzebuje? Hmmmm...Ciekawe czemu? Czyzby dlatego, ze Polska po 200 lat germanizacji i rusyfikacji, prób zagłady/wynarodowienia narodu, eksploatacji finansowej i zacofania gospodarczego, wieloletnia zagładzie kilkunastu milionów jej obywateli i WIELOKROTNYM wymordowaniu prawie całej jej inteligencji, 60 latach komunizmu, izolacji i eksploatacji gospodarcza PRZEZ ZSRR, stala sie peryferyjnym, biednym panstewkiem, ktorego, faktycznie, nikt nie potrzebuje? Historia nie mozna zyc, ale zapominac o niej, jak robisz to TY - tez nie nada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAMS HISTORYCZNY BŁĄD IP: 212.33.66.* 12.09.04, 12:46 Historyczny błąd Polaków polega na tym, ze utożsamili Rosję z komunizmem, z łagrami, deportacjami etc. Ale komunizm tam trwał 70 lat. W skali historii Rosji to niewiele. Rosjanie mają swoją historię, która nie w całości była przestępczą. O tym wart pamiętać. Również i o tym, że Polacy zajęli Moskwę. Nie bądźmy tacy historycznie cacy. Poznałem trochę Rosję i nie zauważyłem, żeby tam inteligencja tak strasznie nie kochała Polaków. My sami chcemy to, co było dobrego i wartego kontynuacji zepsuć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol Re: HISTORYCZNY BŁĄD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:50 Malo te Rosje poznales Adamsie... bardzo malo. Wyglada na to, ze masz bardzo powierzchowne pojecie o tym co na prawde w rosyjskiej duszy "gra" i jaki jest ich stosunek do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A ty znasz Rosjan, czy tez polskie STEREOTYPY? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 17:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: HISTORYCZNY BŁĄD??? IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 13:18 Zli Polacy kiedys zajeli Kreml, czeczency to bandyci i mafiosi, wiec biedna Rosja musi sie bronic.... Przyjacielu, nie porównuj najazdu Polakow na Moskwe do kilkusetletniej okupacji Polski, zsylek, napasci 17 wrzesnia 1939 roku i wymordowania olbrzymiej ilosci polskiej inteligencji. Nie porownuj jablek do gruszek, nawet jesli wszystko to owoce. Dobrze Ci napisal Pol – malo rosyjska dusze znasz, dusze, ktorej aksjomatem jest „Ja tiebia lublju, no ja tiebia ubiju”. Mieszkam w Szwecji, w kraju w ktorym nikt sobie glowy nie zawraca jakimis nacjanalzmami, rasizmami itp. I to wlasnie od Rosjanina, moj 12-letni syn uslyszal w szkole, ze jest „pier... Polakiem”, a pokolenie dwunastolatkow, przynajmniej teoretcznie, niewiele ma wspolnego z polsko-rosyjskimi animozjami. A jednak... Rozmowa z ludzmi takimi jak Ty jest bardzo trudna, bo rusofilia jest postawa niemozliwa do wykorzenienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A Polak twardo idzie w zaparte.... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 17:27 Pomiedzy Polakiem a Rosjaninem taka roznica, ze Rosjanin ma swiadomosc swej "dwoicznoj ruskoj morali" (duzo o tym slyszlem w Rosji, i duzo lepszych anegdot, nizli twoja), a Polak do upadlego bedzie udawal swietego i krecil na potege - stad i nasz anglosaski termin: "Polish Rubick-cubism"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: DO ADAMSA-KRZYKACZA IP: *.Moscow.dial.rol.ru 12.09.04, 13:10 Oooooooo! Jaka jednak jestes oczytana. A moze nawet wiesz, ze GULAG NIE JEST WYMYSWEM ROSJAN? Ze w jego tworzeniu brali udzial niejakie Dzierzynski, Mezynski, Podwojski, daruje sobie wymiane nazwisk zydowskich,gruzinskich i lotewskich, o ofiary w ogromnej wiekszosci sa Rosjanami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: DO XYZ IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 13:26 Jesli przeczytasz moj post jeszcze raz, to moze dostrzezesz, ze napisalam, iz w Gulagach zginela takze masa Rosjan. Lotysze, Gruzini, Zydzi? "Rosjanin", kolego, to nie jest tylko i wylacznie czyste pochodzenie etniczne, to jest takze pewien stan ducha i umyslu, ktory Rosja carska, Sowiecka i dzisiejsza - demokratyczna (he, he, he) od zawsze w ludziach wyrabiala, a zwie sie ten stan "homo sovieticus". Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Homo sovieticus zwlaszcza w carskim szkolnictwie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 17:31 Gratuluje pomyslunku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: Homo sovieticus zwlaszcza w carskim szkolnict IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 19:58 Homo sovieticus to czlowiek bez refleksji, uformowany przez system, pozwalajacy systemowi myslec za niego, w system wierzacy i go szanujacy. A wiec i za cara byly takiego slady, nawet jesli go dopiero pozniej nazwano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Homo sovieticus zwlaszcza w carskim szkolnict IP: *.Moscow.dial.rol.ru 12.09.04, 22:22 No, droga Pani, jak osoba, pelniaca na tym forum obowiazki Rosjanina tym razem pozwole sobie poczuc sie przez Pani obrazonym. Ze swej strony musze stwierdzic, ze panujaca dookola ponura jednostajnosc opinii o Rosji, jak najmniej swiadczy o samodzielnosci myslenia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A nie mowilem: Polish Rubik-cubism i pojscie w IP: *.range81-157.btcentralplus.com 12.09.04, 22:52 zaparte, lganie w zywe oczy za co my,Anglicy, tak bardzo Polakow "lubimy"... ZADNEJ odwagi cywilnej, a kazda uwaga traktowana jako personalny atak. Smieszna nacja. Potrafi tylko pieknie umierac, ale zyc to sie juz z nia nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: A nie mowilem: Polish Rubik-cubism i pojscie IP: *.vig.bostream.se 13.09.04, 00:02 To jak to jest, ze w Twoim przypadku Anglik i Polka w jednym stali domu (skojarzyles, ktory wierszyk trawestuje, panie slawisto?)? Jak ci sie udaje to przetrwac? Bzykasz ja przez bibulke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Post Scriptum IP: *.vig.bostream.se 13.09.04, 00:11 A, nie musisz odpowiadac. Ty zony w ogole nie bzykasz. Wystarczajacej satysfakcji dostarcza ci intelektualna masturbacja, ktorej sie oddajesz na tym forum dzien za dniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Bo moja Polka z Warszawy, nie z Pultuska... IP: *.range81-153.btcentralplus.com 13.09.04, 00:12 Do Zachodu dostosowana. Ty sobie nawer nick wybralas straszliwie pretensjonalny. Zreszta, szkoda mi na ciebie czasu. Polataj sobie, Golebico... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: Bo moja Polka z Warszawy, nie z Pultuska... IP: *.vig.bostream.se 13.09.04, 00:59 Anglik? I zna teksty ze "Szpitala na peryferiach", te o golebicy? Cos mi to traci burakiem z Ciechanowa. Ja, kolego, takze mieszkam na Zachodzie, a tu imie "Charlotte" ma dokladnie taki sam status jak: Jennifer, Rebecca czy Sarah. Pretebsjonalne moze sie wydawac tylko komus, kto jest nieobytym burakiem, czyli nie powinno sie takim wydawac Tobie, obywatelu Swiata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To w Pultusku tak cie ochrzcili? Czy wychodzac za IP: *.range81-153.btcentralplus.com 13.09.04, 02:03 maz i imie zmienilas? W polskiej redakcji BBC pelno Brytyjek polskiego pochodzenia tutaj urodzonych, a kazda z nich Anka, Jasia, Kasia czy Wanda (skracaja do dwusylabowych - to cala operacja na imieniu chrzestnym). A tu patrz: Charlotte... A Golebice znam z onetu, filmu nie ogladalem; min. dla potocznych wyrazen na czatach bywam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To nasz wymysl, brytyjski, z czasow wojny burskiej IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 17:29 Jesli chodzi o scislosc - oboz koncentracyjny. A do pracy tosmy zsylali karnie (wraz z Francuzami i paroma innymi nacjami, Rosja carska tez)) do kolonii juz o pare wiekow wczesniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser widze, ze Ci nie przeszla ochota do szermierki! IP: 80.119.43.* 12.09.04, 13:38 Droga Charlotte, Twoj post daje klarowna odpowiedz na wszelkie moskalofilskie argumenty, ktore chyba na tym forum przewazaja. Statystyk nie czynilem, ale gdzies tak ponad polowa jest zdecydowanie zorientowana na Moskwe. Jezeli jest to miarodajne nie tylko dla stopnia infiltracji forum przez seksotow (=sekretnyj sotrudnik), a dla ogolnego stanu opinii publicznej w III RP, to moge tylko powtorzyc za J. Pilsudskim "Panowie, ja was przepraszam, ja was bardzo przepraszam". Przyjmujac zalozenie zwiazku postaw promoskiewskich z szerzaca sie w Polsce propaganda typu "Samoobrona", tygodnik "Nie", "ideowi" post-komunisci, "chlopomani" z pseudo-ZSL, to z sondazy wynikac by moglo, ze co najwyzej 20-25% uwaza, ze bardziej po drodze byloby nam ze wschodnim bratem, ktory kupowalby u nas bez zmruzenia oka wszelkie barachlo i jogurty Danone. Nota bene, zgodnie ze starymi mechanizmami dzialania spoleczenstw, niewolnictwo pojmowane jako system ubezwlasnowolnienia, a zatem zwolnienia jednostki od podejmowania bolesnych czasem decyzji, moze cieszyc sie implicite poparciem wiekszosci. Na tym polegala sila komunizmu, a Rosja ma w zakresie despotyzmu tradycje duzo dluzsza niz 60 lat najlepszego na swiecie ustroju. Takie powierzchowne porownanie obserwacji z forum i sondazy sugeruje, ze tak zle byc nie moze, a wielu z ktorymi sie scierasz na polemiczne ostrza otrzymuje za to wynagrodzenie. W koncu, dzieki cenom barylki na rynkach, budzet RF jest nadwyzkowy, zatem mozna dofinansowac agentow wplywu. Nie sadz, ze uwazam Twe wysilki za prace Syzyfa (na co Francuzi maja swietne okreslenie "pisser dans le violon", co przetlumaczylbym jako "oddawac mocz do skrzypiec"). Moze ktos twe posty przeczyta i podwyzszy sobie poziom oleju w glowie. Wyglada na to, ze energii Ci nie brak. Lacze serdeczne pozdrowienia. Lewy eser Ps.: czytalem kiedys, ze w jezyku szwedzkim istnieje wyrazenie oznaczajace przyslowiowo "wielki strach" i ma to cos wspolnego z Rosja - "Ryks"-cos tam. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: widze, ze Ci nie przeszla ochota do szermierk IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 14:47 Dzieki za dobre slowo. Ja statystyk rusofilskich tez nie czynilam, ale odnosze wrazenie, ze wiecej niz polowa tego forum ma pro-rosyjskie zaciecie. Ja nie wiem, czy to jest kwestia mojej energii - mnie sie po prostu plakac chce, jak czytam tych, ktorzy sprawiaja wrazenie autentycznej checi zblizenia sie naszych krajow i chyba wierza, ze my mielisbysmy z tego jakies wymierne korzysci. Ale to pewnie ci sami ludzie, ktorzy zaraz po transformacji nawolywali do nauki rosyjskiego, ktory mial sie w ciagu 10-ciu lat stac "lingua franca" miedzynarodowego handlu i businessu. No i coz, 10 lat minelo i to jednak nadal Rosjanie ucza sie angielskiego, a nie Swiat rosyjskiego. Byc moze jest tak jak piszesz (o seksotach), ale ja i tak nie wierze wlasnym oczom, kiedy czytam wypowiedzi tych, co to niby w Rosji "byli, miod i wino pili" i wiedza, jak tam jest dobrze, na jakim wysokim poziomie ludzie zyja, jacy sa swiadomi politycznie, jaka maja elegancka mentalnosc w porownaniu z nasza. Zreszta moze to pisza jakies szesnastolatki, ale sadzac po tresciach postow, to chyba jednak nie. Faktem jest tez, ze sprawa Osetii jest na tyle tragiczna, ze usprawiedliwianie Czeczenow (jesli to byli Czeczeni) moze byc odbierane jako relatywizm moralny. Gawiedz deklaruje wiec solidarnosc z Rosjanami, mimo ze caly Swiat delikatnie jednak zaznacza, ze nie ma dymu bez ognia. Ale Bieslan to sprawa bardzo trudna do rozwiazania w kategoriach rusofobiczno-rusofilskich. Problem w tym, ze rusofilia na tym forum czai sie wszedzie, jak tylko pojawi sie najmniejsza wzmianka o Imperium, natychmiast melduja sie tu klakierzy wszelakiego sortu - od tych robiacych "interesy" za wschodbia granica, po tych, co zazywaja rozkoszy w rosyjskich paniami do towarzystwa. Nie wiem juz, jak z tym walczyc. Moze bys mi pomogl troche czesciej?;-))) Pozdrawiam rowniez. C. P.S. Przyslowia, o ktorym piszesz nie znam, ale faktem jest, ze sa wyrazy dziwnie mi sie z tym krajem kojarzace: "rysare" - thriller i "rysa" - trzasc sie ze strachu. Nie wiem jednak, zcy etymologicznie maja one cos wpolnego z Rosja ("Ryssland" po szwedzku). Pewnie nie, ale i tak jest smiszno. I STRASZNO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . W Wlk. Brytanii na znajomosci rosyjskiego dobrze IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 17:41 sie zarabia -chocby ze wzgledu na wiezi handlowe. Inna rzecz, ze Rosjanie ucza sie angielskiego i robia to o wiele lepiej o skuteczniej, niz Polacy - zona jest agentem zatrudnienia i jeszcze nie spotkala ty Rosjanina czy Rosjanki, ktory by o prace pytal bez komunikacyknej znajomosci jezyka kraju zatrudnienia. A Polakow to jakies 70-80% (z tego czesc mysli, ze angielski zna, bo mialo w szkole). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Panie Lewy Eserze IP: *.Moscow.dial.rol.ru 12.09.04, 15:01 Moze Pan, wykorzystujac swe stare czekistowskie powiazania, raczy wstawic sie w mojej sprawie w FSB. Bo rzeczywiscie dlaczego mialbym doplacac do interesu? Dzisiaj to tylko szkodzi moim zajeciom zasadniczym - jestem pospolitym architektem. Przyznaje Panu racje, mam pewny pozytek z obecnych cen na rope, bo mam wyplacalna klientele. Zwiazki Rosji ze Szwecja rzeczywiscie sa, a mianowicie, Rus jest nazwa szczepu swiejskiego, z ktorego pochodzili waregowie zalozyciele panstwa Rosyjskiego. Dotychczas w jezyku finskim Szwecja brzmi "RUOTSI". Powolywanie sie na "homo sovetikus" owszem jest "klarowna odpowiedzia" stwierdzajaca brak argumentow merytorycznych, jak zreszta kazde pomowienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: Panie Lewy Eserze IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 15:10 Hipotezy na temat Szwedow-zalozycieli panstwa rosyjskiego sa mgliste jak krajobraz bagien, wiec nie popisuj sie tu wiedza, ktora wcale nie ma solidnego podloza historycznego. Lingwistyczne zas podloze, wziete z gruntu finskiego, jest juz jak najbardziej naciagane, bo np. "telefon" niemal w kazdym jezyku swiata brzmi tak samo (nawet w swahili!), a po finsku, sorry, nie chce cytowac czegos, czego dokladnie nie pamietam, ale ich nazwa na telefon nie jest podobna do niczego, co Europejczyk moglby w minimalnym choc stopniu skojarzyc z tym urzadzeniem. I jeszcze jedno: fakt, ze Rosjanie to ludzie z gatunku "homo sovieticus" jest jak najbardziej merytorycznym stwierdzeniem, nie wymagajacym ZADNYCH dodatkowych wyjasnien, czy komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Szanowna Pani IP: *.Moscow.dial.rol.ru 12.09.04, 16:40 Pozwolilem sobie przytoczyc tu tzw. "teorie nordyczna" nie dlatego, ze ma byc pochlebna dla Rosjan. Poprostu obecnie jest uznawana jak naibardziej uzasadniona ze wzgledow zrodlowych oraz archeologicznych. Historycy rosyjscy z odlamu narodowego,tzw."autochtoni" od stoleci proboja ja zwalczac, lecz bez skutku.Teorie Gumilowa cenie, chociaz nie moge sie z nim wpelni zgodzic.Reprezentuje ta niewatpliwa zalete narodowego charakteru Rosyjskiego-brak checi wywyzszania sie nad kimkolwiek: Rosjanie chetnie przyznaja sie do braterstwa np ze zwierzetami.Zachodni stosunek do spraw rosyjsko-tatarskich ma sporo obludnego sprytu: utorzsamianie Rosjan z Tatarami przy jednoczesnym podjudzaniu Tatarow przecow Rosjanom. Wlasnie temu ma zapobiec koncepcja Gumilowa, stwierdzajaca, ze Tatarzy sa Rosjan bracmi. A zreszta, po co ja to wszystko pisze, skoro zdegradowany do sovetikusa nie potrafie Pani w czymkolwiek przekonac? Wiec, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: Szanowna Pani IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 17:13 Mimo, ze piszesz z Rosji, wykazujesz typowa polska ceche: brak czytania ze zrozumieniem: nigdzie nie napisalam, ze TY osobiscie jestes homo sovieticus. Chociaz jak sie Ciebie poczyta...np. "Reprezentuje ta niewatpliwa zalete narodowego charakteru rosyjskiego-brak checi wywyzszania sie nad kimkolwiek." Paradny jestes. Rosjanie to butni, zadufani w sobie, majacy poczucie wyjatkowej przweagi nad innymi nacjami, megalomani. Przepraszac nie musisz, ale fakt, nie przekonujesz mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Twoj stereotyp Rosjanina = angielski stereotyp IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 18:00 POLAKA, vide: "Polish arrogance", ktora zaraz stanie sie przyslowiowa...A polska megalomania nawet przewyzsza irlandzka... U Rosjan pewne sprawy nie raza, jak nie raza u Amerykanow: imperialne myslenie nie jest smieszne w przypadku imperium, ale smieszy w przypadku panstw i nacji bez wiekszego znaczenia...Zaczyna smieszyc i u Brytyjczykow (sami to w sobie wysmiewamy), ale Polsce ciagle bardzo daleko nawet do Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: Twoj stereotyp Rosjanina = angielski stereoty IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 20:03 Coz, jak powiedzial de Gaulle: "Anglia jest wyspą. Anglia nie jest temu winna - ale ja też nie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . To wez z tej Wyspy Polakow - zasmiecaja nam IP: *.range81-157.btcentralplus.com 12.09.04, 22:54 dworce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: To wez z tej Wyspy Polakow - zasmiecaja nam IP: *.vig.bostream.se 13.09.04, 00:07 Wiesz co? Ty chybasz spedzasz caly dzien na wertowaniu jakichs tam ksiazek i spisywaniu z nich "swoich" odpowiedzi, bo ja nie wierze, zeby naprawde wyksztalcony i swiatly czlowiek byl tak prymitywny, poswiecal swoj czas na jakies chamskie odzywki, idiotyczne uwagi itp. Przeciez Ty Polakow odsadzasz od czci i wiary na tym forum juz od dawna, plujesz, wierzgasz, udowadniasz nam wiecznie jaka z nas niewyksztalcona, brudna i cuchnaca dzicz. Ja rozumiem swoj wlasny prymitywizm - w koncu dyplom sobie kupilam i mi odbilo, ale oczom nie wierze, ze czlowiek, ktory jest wyksztalcony i oczytany moze byc jednoczesnie takim dnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Polakow? Nie,moja droga: tylko POLACZKOW. IP: *.range81-153.btcentralplus.com 13.09.04, 00:15 Nie podawaj sie za Polke, nadeta purchawo POLACZKOWATA. Co to "polaczkowatosc"? Dowiesz sie min. w tekstach R.Ziemkiewicza. I...u Norwida. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Ugro-finski jest starszy od jezykow slowianskich. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 17:54 I dlatego starego slownictwa ugro-finskiego nie mozna lekcewazyc. Nie wlaz panna na grunt lingwistyki, jesli nie masz o niej zielonego pojecia. Pokrewienstwa jezykow ustala sie na slownictwie najstarszym: mysliwsko- zbieracko-kopieniaczym. A telefon i komputer zapewne brzmia podobnie nawet w Bantu. Po finsku inaczej: puhelin (ale mogli miec np. konkurs na nazwe swojska - w Polsce tez takie byly, i we Francji) PS: Legendy o Waregach miedzy legendy lepiej wlozyc. Tak jak z tymi waszymi Sarmatami z Kaukazu... Z homo sovieticus (termin bez zadnej wartosci badawczej)przesadzasz, bo nam, Anglikom, polska nieuzasadniona roszczeniowosc i arogancja wydaje sie najbardziej homosovieticusowata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ugro-finski jest starszy od jezykow slowiansk IP: *.Moscow.dial.rol.ru 12.09.04, 22:15 Dosc dziwna reakcja jak na slawiste! Wszystkie zrodla, byzantynskie, arabskie,islandskie, norweskie oraz znacznie pozniejsze Ruskie so co do waregow zgodny.Pierwotna Rus z centrum w Ladodze /Adeigjuburgu/ pozniej zas w Nowgorodzie /Holmgardzie/ stanowila integralna i wcale nie ostatnia czesc swiata normanskiego.Wiec Anglia i Rosja maja podobne pochodzenie swej panstwowosci.Sa to zadne legendy, raczej stwierdzone fakty, ktore, jak pisalem, nie wszystkim Rosjanom podobaja sie poniewaz nie chcieliby zawdzieczac swe panstwo komukolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A moze keltyckie? KTO mial wowczas pismiennictwo? IP: *.range81-157.btcentralplus.com 12.09.04, 22:58 Jednosci nazwy "onych" nadawanej w roznych jezykach przez opisywaczy nie da sie zweryfikowac. To stare teorie, o ktorych mowisz, dzis do nich nawiazuja rosyjscy nazi. No, ale tym to na reke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: A moze keltyckie? KTO mial wowczas pismiennic IP: 212.46.253.* 13.09.04, 12:06 Poradze ci na poczatek Richarda Pipesa "RUSSIA UNDER THE OLD REGIME", jest w przekladzie rosyjskim, nie wiem czy jest po polsku. Nie jest rusofilem, tym bardziej zadnym nazi. Sa praeciez tez sagi islandskie lub kroniki norweskie, nie wspominajac juz o Charaldzie Hrobrym. Czy wiesz conieco o wykopaliskach w Gniezdowo pod Smolenskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser Drogi Panie xyz IP: *.w193-251.abo.wanadoo.fr 14.09.04, 17:25 odpowiadam Panu przez czysta grzecznosc, ktora staram sie zachowywac nawet wobec FSB-istow pod warunkiem ze dzieli mnie od nich przynajmniej lacze telefoniczne. Udowodnic tu niczego nie moge, ale jestem przekonany, ze jest Pan tzw. agentem wplywu, jak kilku innych na tym forum np. janosik6, J.K.2, tomson, behemot. Jezeli pieniazki za Panskie uslugi spozniaja sie, moze pan sam latwo zwrocic sie do swych mocodawcow. We mnie nie znajdzie Pan pomocnika do lizania reki. Co do genezy Rusi kijowskiej, to zrodla historyczne potwierdzaja teze skandynawska pochodzenia dynastii Rurykowiczow i chyba nikt sie na ten temat powaznie nie spiera od czasu, kiedy na badania naukowe przestal miec wplyw Josif Wissarionowicz Stalin. Moze w ramach Nowej Rosji Wladimira (otczestwo?) Putina, zwycieza na nowo sluszne poglady, podobnie jak w wypadku Samarpurada Turkmenbaszego Niazowa, ktorego turkmenska Akademia Nauk wywodzi od Aleksandra Macedonskiego. Wolodia taki troche przybladawy, moze pociagnie za potomka Olega? Czesc pracy (tak koncze posty do seksotow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Drogi Panie xyz IP: 212.46.253.* 14.09.04, 23:35 Alez nie jest Pan swiadom nawet sensu swego niku!Przez to jedno jest Pan blizszy FSB odemnie.Drazniac Pana lacze przyjemne z pozytecznym, nie za wiele mam z kim rozmawiac po polsku w Moskwie. I nie jestem przeciwny mozliwosci robic to za pieniadze, wiec na Pana cala moja nadzieja. Bede oiddanym i jak naibardziej jawnym Pana sotrudnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser Drogi Panie xyz IP: 80.119.45.* 21.09.04, 19:40 Jaka szkoda, ze przepuscilem Panska odpowiedz! Przeszedlszy niewatpliwie w mlodosci takie lektury, jak "Krotki kurs WKP(b)" powinien Pan byl wiedziec, iz lewa eserka byla niejaka Fania Kaplan. Nie udalo sie jej ustrzelic Wladimira Iljicza, to prawda, ale na pewno do owczesnego Czeka jej nie przyjeto. Dziwi mnie, ze takie luki w edukacji maja ostatnio zarekrutowani. Z pewnoscia, teraz wiekszy nacisk klada u was na chrestomatie i to, co mowi patriarcha Wszech-rusi. To juz bylo za Jossifa Wissarionowicza, kiedy to popi kropili pod Moskwa armaty, po tym jak armia kombrigow dostala od Niemcow po d..ie. Jak bedzie z niniejszym Wolodia, predvidet' slozhno, takiego rznie z siebie prawoslawnego greka. No, mam nadzieje, iz rozswietlilem Panu w glowie, dlaczego nijakiej protekcji nie moze sie ode mnie Pan spodziewac w wiadomych kregach. Gratuluje znajomosci jezyka polskiego, nie jest Pan pierwszym u kogo to zauwazam. Uklony Lewy eser Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do p.Esera Re: Drogi Panie xyz IP: *.Moscow.dial.rol.ru 22.09.04, 23:01 Sanowny Panie,Panska odpowiedz nieestety podtwierdza moje podejzenia. Fanni Kaplan owszem byla eserka, lecz eserka PRAWA. Lewym zas eserem byl np. niejaki czekista Blumkin, przypuszczalny morderca m.i.Sawinkowa i Jesienina. W Czeka od lewych eserow az sie roilo, wiec gratuluje Panu tego zaszczytnego towarzystwa. Wyobraznia Pana nie ma granic,czytajac we mlodosci "krotkiego kursa" dzis mialbym byc 80-letnim staruszkiem. Dziekuje,pochlebnie czuc sie przedmiotem Panskich fantazji. Panskie propozycje pieniezne tym niemniej traktuje powaznie. Jestem gotow stawic sie u Pana w Paryzu, uprzejmie prosze o namiary. Do milego zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser Drogi Panie xyz IP: *.w193-251.abo.wanadoo.fr 23.09.04, 13:26 Szkoda, ze sie tak Pan upiera bezpodstawnie. O prawych eserach nie slyszalem, pewnie bym sie zapisal... Co do "Krotkiego kursu", to mysle, ze nostalgiczni pracownicy wiadomej instytucji, ktora tylekroc zmieniala nazwe, przechowali pod korcem troche egzemplarzy na lepsze czasy. Dla Pana one akurat nastaly. Do Paryza na pewno Pana wysla, jesli sie Pan dobrze postara. Moje namiary Panu na nic, a mnie mogloby to zaszkodzic. Taki juz wynioslem rodzinny opyt z niechcianych kontaktow z Panskimi mocodawcami. Mysle, ze to wystarczy, niech Pan podyskutuje z janosikiem6, z nim znajdzie Pan wspolny jezyk i przy okazji dowie sie, czy placa Panu, jak innym. Klaniam sie i zegnam. Zalaczam tekst z linku, ktory moze sobie Pan znalezc w Google szukajac slow "lewi eserzy". "Eserzy byli bodaj najpoważniejszymi wrogami cara i bolszewizmu jako takiego. W 1917, po przewrocie bolszewickim, część z nich współpracowała co prawda z bolszewikami (tzw. lewi eserzy), jednak po podpisaniu przez rząd Lenina w 1918 roku w Brześciu Litewskim pokoju z Niemcami, i ci eserzy wystąpili zbrojnie przeciwko nim 14. Bodaj najistotniejszą cechą partii eserów, najczęściej spotykaną w różnego rodzaju pracach naukowych, była ich niejednorodność. O ile potrzebę istnienia nowej demokratycznej Rosji i nowego, równie demokratycznego społeczeństwa rosyjskiego rozumieli wszyscy, o tyle sposób realizacji ideału niemal każdy z eserów wyobrażał sobie inaczej. Rozbicie frakcyjne tej partii było na tyle duże, iż w zasadzie, podobnie jak w przypadku monarchistów, można mówić jedynie o konglomeracie różnych partii i partyjek określanych dla ułatwienia wspólną nazwą. Owo rozdrobnienie partii eserów pokutowało również na emigracji; każda z podejmowanych prób konsolidacji ruchu eserów, podejmowanych w latach 1921-1930, nie przyniosła długotrwałego rezultatu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drogi Eserze Lewy Re: Drogi Panie xyz IP: *.Moscow.dial.rol.ru 23.09.04, 17:15 Nie bede szperal sie z Panem o gustach.Pozostawiam wiec Pana w towarzystwie Panskiego extrawaganckiego niku.Net rzeczywiscie jest skarbcem wiedzy, lecz moze tez zawiesc,wiec do poszerzenia Panskiej erudycji przydalyby sie jednak niektore ksiazki. Nie da sie z Panem zrobic interesu,a szkoda. Wiec bede nadal uprzykszal Panu zycie bezinteresownie, wylacznie dla przyjemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 drogi panie lewy eser .... 15.09.04, 00:12 Jak widze zaczyna panu walic w dekiel.. Ale to wina nie moja ani Putina ze panscy rodzice zamiast uprawiac ,,69'' uprawiali to po bozemu.. Gdyby brali lekcje podgladowe od zabojadow mniej oslow byloby z polska metryka urodzenia ............... Lewy eser TY przekrecie na uslugach katp/prawicy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser janosiku z Wozwyszennosti Waldaj IP: 80.119.45.* 21.09.04, 19:43 na temat jakosci DNA Panskich rodzicow nie bede sie wypowiadal. Panski post wskazuje , ze trafilem w sedno. Pozdrawiam z francji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Alez polskie towary to dla Rosji szajs od ladnych IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 17:36 paru lat! Zachod nie czekal az Polacy laskawie wykorzystaja swa pozycje pomostu i...wyszedl z Rosja "na priamuju". KIEDY tys, czlowieku, Rosje po raz ostatni na wlasne oczy widzial? I czy cie na pinte piwa w moskiewskim pubie bylo stac, czy tylko na "zabiegalowke" w Czeriomuszkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Alez polskie towary to dla Rosji szajs od lad IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 17:41 Tu masz racje kropa. Polacy wysylali do Rosji barachlo, czym szybko zepsuli sobie marke. Podobno sporo towarow polskiej produkcji jest na Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Wiem,bo tlumacze kontrakty-dobra,bo "na wczoraj" IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 18:05 (a wiec swietnie platna) chaltura. A w nich sa owe "drobnym drukiem", dotyczace reklamacji. Nb. czy wiesz, ze niedawno Rosjanie kupili TVR? Wytwornie tych slicznych brytyjskich samochodow sportowych? www.tvr-eng.co.uk/intro.html A Polak...Polaka nawet na rovera nie stac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Wiem,bo tlumacze kontrakty-dobra,bo "na wczor IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 18:24 Nb. czy wiesz, ze niedawno Rosjanie kupili TVR? Wytwornie tych > slicznych brytyjskich samochodow sportowych? Wiem. Kupili tez dawniej Chelsea (najbogatszy mieszkaniec WB - Romka Abramowicz ha, ha). Niedlugo bedziecie rosyjska gubernia. A Polak...Polaka nawet na rovera nie stac... Polak woli rower. to lepsze dla zdrowia, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Wiem,bo tlumacze kontrakty-dobra,bo "na wczor IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 18:28 Tak nawiasem - polska nazwa "rower" wziela sie od waszej firmy, ktora w swoim czasie produkowala rowery i eksportowala je m.in. do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 moze i polak woli rover pedalowy tylko nie ma go 12.09.04, 18:28 gdzie chowac bo i tak znajda kacys patrioci i podpierdola. Tak ze pozostaje tramwaj , autobus i piechota <nie mylic z wojskiem> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Rowery to sie 2 lata temu przeniosly do Chin. IP: *.range81-157.btcentralplus.com 12.09.04, 22:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A ja ci radze przeczytac "Slowo o pulku Igora". IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 17:20 Troche starsze, nizli Gumilow... Znow mi sie podkladasz, panienko? Ostrzegalem - jestem brytyjskim slawista i jako Anglik nie mam rusofobii, za to mam wiedze o jezyku i kulturze, nie skazona mesjanizmem Tolwinskiego... Polska miala tez swoje gulagi, na slasku - ten sam wymysl komuny. I rownie nieludzkie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: A ja ci radze przeczytac "Slowo o pulku Igora IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 17:25 Tobie sie podkladam? A to ja tu w ogole z Toba rozmawialam? Nie przypominam sobie. Moze w watku zaczetym przed dwoma dniami, ale tam jakos konwersacji nie podjales... Zreszta ja juz czytalam tu Twoje wywody na rozne tematy i Twoja megalomania jest po prostu smieszna - to zdaje sie Ty masz zone Polke, jedyna nie-puszczalska Polke na swiecie? Taaaaaakkkk.... Nie masz rusofobii? A ja mam i co mi zrobisz, jak mnie zlapiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Powiem: smieszna polska cwiercinteligentka, ktorej IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 18:09 dyplom magistra w slabej glowce pomieszal. Ciebie to tylko polski wiesniak klonica przekona - zelbeton! PS: slowa nie powiedzialem o polskich puszczalskich; mnie tylko szkoda, ze wasze dziewczyny koncza swe ambicje malzenskie na brytyjskich Muslimach, i to zwykle swiezo z Pakistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: Powiem: smieszna polska cwiercinteligentka IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 18:25 Przepraszam, ale po przeczytaniu wszystkich Twoich postow dochodze do wniosku, ze Twoja rozlegla wiedza, inteligencja, open-minded attitude, Twoje argumenty poparte lektura tekstow zrodlowych, historycznych, lingwistycznych, Twoja znajomosc karier Rosjan w Anglii i upadkow Polakow jak swiat dlugi i szeroki, race Twojego dowcipu, wysmakowana ironia, celnosc sformulowan, ostrosc obserwacji i w ogole Twoja pasjonujaca osobowosc i intelekt tak bardzo mnie przytloczyly, ze nigdy wiecej Ci sie nie podloze. Przepraszam, ale z wrazenie musze isc do toalety i ochlonac podczytujac cwiercinteligencki komiks mojego synka pt."Kaczor Donald" - produkt amerykanski, sladu w nim rusofobii. Dziekuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 czy w szwecji wibratorek zwa -kaczor donald ? 12.09.04, 18:32 Jesli tak to maja wielkie poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Ciebie to juz nawet meerkat poprawia,a to nie jest IP: *.range81-157.btcentralplus.com 12.09.04, 23:01 komplement-ty, chodzacy polski stereotypie malomiasteczkowy, co dyplom gdzies sobie zalatwili i mu odbilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: Do Goscia . IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 23:26 Meerkat poprawil mnie "ot tak", jak sam zreszta zaznaczyl, zreszta nie jest on tu zadnym autorytetem. Podobnie zreszta jak Ty, facet najwyrazniej wyksztalcony i rozummny, a plujacy jadem i wyzywajacy ludzi od cwiercinteligentow, tylko dlatego, ze nie sa lingwistami-slawistami. Zeby dostac dyplom - masz racje, dalam d...y promotorowi, a ze lat mial 81, wiec musialam go bardzo moralnie wspomagac. Jestes nie mniejszym zelbetonem niz ja, WSZYSTKICH interlokutorow na tym forum mieszasz z blotym Twoich jedynie wlasciwych pogladow. No wiec, panie slawisto, na zkonczenie naszej milej konwersacji zacytuje pewne staropolskie przyslowie, ktore, choc bardzo do panskiej postawy adekwatne najwyrazniej umknelo pana uwadze w powodzi pana samozachwytu: "Nie zapominaj nigdy skad ci nogi wyrosly". A w ojczystej Twojej mowie dodam: sod off. P.S. A swoja droga to jak to sie stalo, ze taki intelektulista jak Ty zechcial sledzic wszystkie posty, odpowiadac na nie, cieszyc sie z krytyki i krytykowac pochwaly, a wszystko to z powodu jednej malomiasteczkowej idiotki, co to sobie dyplom zalatwila i jej odbilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Nie myslalem o twojej dupie.Myslalem o portfelu IP: *.range81-153.btcentralplus.com 13.09.04, 00:17 twego tatusia-badylarza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Nie myslalem o twojej dupie.Myslalem o portfe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.04, 00:21 Ale z ciebie kropa okropne chamidlo. Ty z ukrainskiej wiochy sie wywodzisz, lordzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zso PROTESTUJE ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 00:54 KROPA na pewno nie jest z ukraińskiej wioski, nie róbcie takiego afrontu naszym braciom za wschodniej granicy. Kropa powstała w wyniku pierdnięcia słonia w londyńskim zoo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Tez tatus badylarz? I papiery kupione? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 13.09.04, 02:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Tez tatus badylarz? I papiery kupione? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.04, 02:22 Wez sie w koncu kropa za jakas uczciwa robote. Mozesz np. posprzatac na tych dworcach, gdzie polscy pegeerowcy w WB nocuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Za to mi nie placa. Martw sie lepiej o Breslau. IP: *.range81-153.btcentralplus.com 13.09.04, 02:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal No to staraj sie przynajmniej wrzucic czesciej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.04, 02:34 jakiegos ciekawego newsa zamiast wdawac sie w chamskie pyskowki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: Nie myslalem o twojej dupie.Myslalem o portfe IP: *.vig.bostream.se 13.09.04, 00:56 Zawsze marzylam o tatusiu-badylarzu. Moj jest jednak germanista pracujacym na UW za nedzna pensyjke i marzacym o byciu badylarzem. W zwiazku z jego praca urodzilam sie i mieszkalam w Warszawie, tak jak Twoja zona, Ty popaprany wiesniaku udajacy Anglika. Mialam kiedys boyfreinda z Newcastle i nie wierze, ze jakiemukolwiek Anglikowi z jego elegancka nie-zawadzam-nikomu mentalnoscia chcialoby sie siedziec na polskim forum o 1-szej w nocy i wierzgac nozkami. To moze robic tylko burak z Ciechanowa. A jesli chodzi o dupe, to ja o Twojej akurat myslalam, bo jestes gosciem, ktory w jaka strone sie nie odwroci, to dupe i tak ma z przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Chcialo by sie, za pieniadze. Przeciez od poczatku IP: *.range81-153.btcentralplus.com 13.09.04, 02:08 mowie, ze ja tu sluzbowo...Stad i o kupionych dyplomach wiem - ma z nimi krzyz panski nasz NARIC (spytaj swojego ex-partner, co to jest).Nb. czy ty masz 100 lat, ze z tym "boyfriendem"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: Do Goscia IP: *.vig.bostream.se 13.09.04, 12:14 Nie wiem, czy to jeszcze dzis przeczytasz, ale jesli tak i jesli mnie moderator nie wyrzuci, to powiem Ci tak - skoro nie rozumiesz aluzji, skoro nie rozumiesz sugestii w ojczystym (jak twierdzisz) jezyku, to powiem w jezyku, ktory taki burak na pewno zroumie, a mianowicei: PIERDOL SIE. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: DO ADAMSA-KRZYKACZA 12.09.04, 20:36 "NIE DZIW ZE NAS TU PRZEKLINAJA WSZAK TO JUZ MIJA WIEK JAK MOSKWY W POLSKE NASYLAJA SAMYCH LAJDAKOW STEK!" (Adam Mickiewicz, Dziady cz.III(Rylejew do Bestuzewa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: DO ADAMSA-KRZYKACZA IP: *.Moscow.dial.rol.ru 13.09.04, 18:07 Marne wiersze przy powtorzeniu nie robia sie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Nie wiedzą w Polsce.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:42 I niech rosjanie robia to dalej - aby sskutecznie. Wyglada jednak na to, ze teraz chetnie by wyslali wszystkich czeczenow i osetyncow do nas. I tu jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Nie wiedzą w Polsce.... IP: *.Moscow.dial.rol.ru 12.09.04, 12:53 A po co mielibyscie zabierac nam Osetyncow? Narazie zadowolcie sie Czeczenami, wam starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ulryk Re: PRAWDA O ROSJI 12.09.04, 19:07 ADAMS,a Ty sam uważasz się za Polaka, czy "polaczka"?Dlaczego tak bardzo,jak maniak epatujesz tym określeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miluu PRZECZYTAJ. Cała prawda o Biesłanie IP: *.wroc.net / *.wroc.net 12.09.04, 11:29 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/specjal_040906/specjal_a_7.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAMS OWSZEM, CZYTAŁEM IP: 212.33.66.* 12.09.04, 11:38 Cały ten artykuł jest napisany wybitnie tendencyjnie. W stylu: "Rosjanie to zawsze s...syni". Nie tędy droga, dziennikarze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . KURCZAB-REDLICH to wyjatkowa qrwa dziennikarska IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 11:53 I nie chodzi o to, co cipa mysli - chodzi o to, by tak napisac, by sie idiotom podlizac, kupic ich zaufanie, zdobyc rzad dusz pod byle pretekstem. Na marginesie, cipa podaje jako zbrodnie Rosji bestialstwa muslimskie - poczawszy od flakow rzucanych psom, toc to jeszcze za Kiplinga, z AFGANISTANU (jest taki jego wiersz)... Nic dziwnego, ze Muslimy, by dziennikarza litosc kupic (jak klamac, to jak Muslim)opowiadaja ze szczegolami to, co sami od stuleci jencom robia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: KURCZAB-REDLICH to wyjatkowa qrwa dziennikars IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:48 Ale balkot. Ty zupelnnie nie masz pojecia do czego zdolni sa rosjannie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . A ty nie masz pojecia, do czego zdolni sa Muslimy IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 14:16 W innum waylu przytaczam z R. Kiplinga dokladnie takie same bestialsywa islamistow z Afganistanu - co do joty: nie dziwie sie, ze teraz wlasne doswiadczenia przypisuja Rosjanom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: OWSZEM, CZYTAŁEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:46 Ale tam sa FAKTY! Naoczni swiadkowi, ktorzy widzieli. Ty wolisz nie widziec, nie slyszec, nie wiedziec. Patrzysz na swiat bardzo plasko... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: OWSZEM, CZYTAŁEM IP: *.Moscow.dial.rol.ru 12.09.04, 13:00 Czy znasz rosyjskie przyslowie "wriot kak oczywidiec". Fakty, zawsze da sie dobrac, pomijajac inne,a wymyslow i pomowien tez starczy. Pani Kurczab Redlich ewidentnie jest na etacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: OWSZEM, CZYTAŁEM IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 13:28 Ty, jak zauwazylam, tez specjalnie obiektywny nie jestes...albo moze jestes wrecz wybiorczy? Bo to chyba dziala w dwie strony? Strasznie w ogole meznie tu bronisz naszych slowianskich braci. Jakies sentymenty za wschodnia granica - moze rosyjska narzeczona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser odezwal sie etatowy sotrudnik IP: 80.119.43.* 12.09.04, 13:40 komentarze sa niepotrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lecch Bronmy sie my IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 13:08 Bronmy sie przed naplywem czeczencow i wszelkich innych tyego typu nacji bo bedziemy mieli powazne klopoty! Europa zachodnia juz je ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser Bronmy sie my, my, myyyyy..... IP: 80.119.43.* 12.09.04, 13:56 Zyjac od 25 lat w Paryzu, ani jednego Czeczena tu nie widzialem, nawet z daleka kolo Boulevard Ney, gdzie znajduje sie "bunkier" post-sowieckiej ambasady. Jest we Francji sporo imigrantow z bylych kolonii, glownie z Maghrebu. Podobnie w Londynie dominuja Pakistanczycy i Hindusi - znowu kolonie ! W Niemczech sa Turcy, chyba ze wzgledu na stare zwiazki polityczne z czasow I wojny Swiatowej. Jako ze Polska kolonii sensu stricto nie miala - chyba ze bedziemy liczyc Dzikie Pola, ale to bylo dawno - mozemy liczyc na imigracje z Ukrainy i Bialorusi. Terroryzmu to chyba nie wywola, nawet jesli znajda sie tam potomkowie dzialaczy OUN. Zatem, kociu, nie strasz babci kominiarzem! Rosja placi wielowiekowy dlug kolonizatora na Kaukazie i w Azji Srodkowej, a kolonizatorem byla "bardacznym", przyniosla malo, zyski jej byly zreszta nedzne z tego imperium - braki organizacyjne, pomimo mobilizacji fachowcow z Niemiec poczawszy od XVIII-go wieku i pomimo generalicji zlozonej z baronow baltyckich. Rosjanie musza to zrozumiec, jak zrozumieli Francuzi wplatani w wojne w Algierii w latach 50-tych. Ale jako ze Rosjanina uczy tylko doswiadczenie nagiej sily, bedzie to krwawa nauka na stosach trupow. Czesc pracy, panowie seksoci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszołomobójca oto dowód dla kogo zamach przyniósł korzyści IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.04, 13:59 A wiec Rosjanie zaczeli masowo popierac wojne na Kaukazie, tak jak miesiac temu byli przeciwko niej. Putin zawsze byl za wojna, bo umacniala jego wladze. A wiec ta zmiana nastrojow jest dla Putina korzystna. A wiec rowniez zamach w Bieslanie byl korzystny WYLACZNIE dla Putina. Osetynczykom, Rosjanom i Czeczenom przynosi tylko i jeszcze przyniesie mase cierpienia. Wyciagnijcie wnioski co do zrodel inspiracji zamachu... Co do wykonawstwa - sa to oczywiscie zdrajcy narodu czeczenskiego na uslugach FSB. Chyba ze sa to wyjatkowi glupcy, ktorzy krok po kroku daza do unicestwienia wlasnego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Bin Laden na uslugach Busha.To chciales powiedziec IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.09.04, 14:17 Wam, Muslimom, odpierdala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAMS Re: DO OPONENTOW... IP: 212.33.66.* 12.09.04, 14:30 KTÓRZY CHOROBLIWIE NIE ZNOSZĄ ROSJAN: Rosja popełniła w przeszłości tyle samo błędów, co i inne mocarstwa. Mocarstwowość nie może być jedyną płaszczyzną oceny tego narodu. Nie zapominajmy o ich wkładzie do ogólnoświatowej kultury i cywilizacji. W Polsce przywykło się mówić tylko o tym, co w Rosji jest niedobrego. A to przecież nie Rosjanie nie użyli praktycznie bomby atomowej, nie oni wpędzili całe społeczeństwa w amok technicznej cywilizacji, dążenie do wzbogacania się za wszelką cenę. Z upadkiem ustroju komunistycznego zabrakło w Polsce chłopca do bicia i gdy przychodzi się do sprawiedliwej oceny win i zasług Rosjan, to okazuje się, że postawa "huzia na Rosję" jest nader powszechna. Rosjanie powiedzieli Polakom:"Chcecie wolności, to ją macie!", wycofali z Polski swoje wojska, zamknęli swoje interesy etc. A Polacy dalej chcą judzić, rozgrzebywać zabliźnione rany. Fuj! Polacy dają w ten sposób przykład swojej zerowej kultury politycznej. Miesza im się epoka stalinowska ze współczesnymi realiami Rosji. Czas na autorefleksję, rodacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAMS CHATIAT LI RUSSKIJE WAJNY... IP: 212.33.66.* 12.09.04, 14:42 Czy naród, który w Wielkiej Ojczyźnianej stracił 20 milionów ludzi aż tak strasznie rwie się do wojny? Wielce wątpliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: DO OPONENTOW... IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 15:29 Ty wierzysz w swoje slowa, czy Ci placa od bukwy? Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 charlotte ? czy twoj Szwed dostal uwiad strarczy? 12.09.04, 15:39 Przestal cie pukac i stad tyle w goryczy tobie ? Jesli masz potrzeby daj znac i zawsze znajdzie sie jakis ochotnik . Ty tylko zbieraj korony na ten zbozny cel. Do Iraku na wojne znalezli sie ochotnicy to na ciebie sie nie znajdzie jakis? Wielka szkoda by byla abys zarosla tam pajeczynka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: charlotte ? czy twoj Szwed dostal uwiad strar IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 15:45 A co ma uwiad starczy Szweda do mojej niecheci do Rosjan? A poza tym moj Szwed ma 31 lat, wiec to chyba jeszcze dluga droga do tego uwiadu? Czy to moze juz? Dobrze, pojde sprawdzic... Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 nie zawsze lata-sa odpowiednikiem dyspozycyjnosci 12.09.04, 15:59 swiadcza o tym rzesze polnocnych kobiet szukajacych pukania na polodniu jurop. No chyba ze brak slonca i ciepla ma taki wplyw na ciebie <agresje i nienawisc> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: nie zawsze lata-sa odpowiednikiem dyspozycyjn IP: *.ny325.east.verizon.net 12.09.04, 16:10 janosik6 napisała No i wszystko sie wyjasnilo. Janosik meska kurwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charlotte Re: nie zawsze lata-sa odpowiednikiem dyspozycyjn IP: *.vig.bostream.se 12.09.04, 17:16 Jestem pod wrazeniem tego, jak trafnie oceniles moja sytuacje erotyczno- sexturystyczna, a takze wszystkie cechy osobowosciowe. I wszystko to na podstawie opinii, ktora mam na jeden scisle OKRESLONY temat. Gratuluje. Bez odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom No cóż, należy tylko Rosjanom życzyc udanych łowów IP: 81.15.189.* 12.09.04, 14:19 I powinni pofatygować sie do poznania i krakowa, do tzw. 'ośrodków czeczeńskich' czyli sponsorowanych przez polskiego podatnika ośrodków wypoczynkowo-szkoleniowo-propagandowych dla terrorystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do toma Re: No cóż, należy tylko Rosjanom życzyc udanych IP: *.crowley.pl 12.09.04, 20:37 A co ?Zamkneli już "uniwersytet" im Lumumby w Moskwie gdzie studiował Carlos i inne bandy terrorystów? Łowic to ono mogą ryby zimą w przerębli!!!!!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Rosjanie reagują agresywnie na ludzi z Kaukaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 15:01 Dwa państwa, które kiedyś uważały się za supermocarstwa wszczynają wojnę z terroryzmem, który jakiś czas temu same wywołały. Wprowadzją u siebie totalitaryzm. Teraz zobaczymy jakie państwo USA czy Rosja wprowadzą większy. Myślę, że Bush i amerykanie wyprzedzą Putina i jego prowokatorów z Pietrowki. Będzie ciekawy wyścig służb specjalnych i wywiadów supermocarstw. Pokrzywdzeni jak zwykle będą obywatele obu państw i państwa globu. Oba państwa wszczynają niebezpieczną wojnę, która nie wiadomo do czego doprowadzi. Niech przywódcy Bush i Putin wezmą na krótką smycz swoje służby specjalne i zaczną rozmowy. Bo wojnę to wywoła USA i Rosja. A wtedy będzie za późno na rozmowy. Panowie prezydenci pokażcie prawdziwą odpowiedzialność jaka na was spoczywa i powstrzymajcie spiralę przemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yetti Re: Rosjanie reagują agresywnie na ludzi z Kaukaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 15:49 Kaukazu i Rosji nikt nie zmieni ale my mozemy sie cchronnic przed naplywem tej zarazy. Zeby nie bylo za pozno trzeba dobrze uszczelnic granice bo Rosja cchetnie nam wwyeksportuje ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Jak znam Polakow to zaczna tak reagowac na Arabow IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 12.09.04, 16:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Jak znam Polakow to zaczna tak reagowac na Ar IP: *.ny325.east.verizon.net 12.09.04, 16:12 Jak znam Polakow to zaczna tak reagowac na Amerykanow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Polacy paplaja za duzo ale sa cwani jak pol Zyda. IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 12.09.04, 16:16 Przeciw USA nie wystapia. Zakladasz sie, ze po pierwszym zniszczeniu kosciola prez Islamistow, polscy skinheadzi beda ganiac ASraboiw z palkami. Ja daje dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Polacy paplaja za duzo ale sa cwani jak pol Z IP: *.ny325.east.verizon.net 12.09.04, 16:41 To nic nowego. W Polsce zawsze lali arabusow. Kiedys po dluzszych wakacjach na poludniu sam malo nie dostalem w ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin masz jakis podejrzany wyglad? Niemozliwe, zeby IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 12.09.04, 17:18 Arab nauczyl sie tak mowic po polsku jak Polak. Po trzech dniach w Polsce wracaja mi nawet najdluzsze bluzgi i nie ma mowy, zeby ktos mnie pomylil z Arabem. A jezdze na Floryde dosc czesto (w Orlando mam domek z czterema innymi rodzinami - dzielimy czas pobytu). Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 amer ? --andrzeja nos zdradzil i postawa z opaleni 12.09.04, 17:46 To za nos i opalenizne lali GO po swinskim ryju chociaz gada ze malo co nie dostal po ryju... I na dodatek sluzalcza jego postawa.. Tak ze nr-1 - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin to nie sa zarty. Niektorzy Polacy szczegolnie z IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 12.09.04, 18:10 Podkarpacia sa podobni do Arabow. Jak zacznie sie polowanie na Islamcow w Polsce (a zacznie sie jak amen w pacierzu) to beda miec problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK ADAMKIEWICZ Re: Rosjanie reagują agresywnie na ludzi z Kaukaz IP: *.sympatico.ca 12.09.04, 18:11 POLOWANIE NA LUDZI???? NIE POWINNO TEGO BYC ANI W RZECZYWISTOSCI. ANI ZWLASZCZA W TYTULE ARTYKULU ZDAJE SIE. JAK MOZNACOS TAKIEGIO PISAC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Mareczku! Nie powinno byc ale jest. Swiat taki IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 12.09.04, 18:39 teraz jest. I widzisz w tym swiecie jak masz nawet najlepsza, najzyczliwsza, najpiekniejsza i najbardziej humanitarna rezolucje ONZ to bez poparcia jej wojskiem USA, nikt jej nie wykona. Teraz Mareczku, Rosja tez jest tam gdzie USA czyli w walce s terrorem islamskim i nikt im w tym nie moze przeszkodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOKOSZ Re: No to i Khasarom siem oberwie n/t :))) IP: 67.111.137.* 13.09.04, 03:02 ja tez mam taka nadzieje!!! ;-)) trzymaj sie Rattler, K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOKOSZ Re: Rosjanie reagują agresywnie na ludzi z Kaukaz IP: 67.111.137.* 13.09.04, 03:00 a czy Rosjanie reaguja na kogos nieagrysenie? Odpowiedz Link Zgłoś