Dodaj do ulubionych

Dubravki Ugresic Anatomia Glupoty

02.03.15, 14:08
Sam kiedys pisalem na swoim blogu o glupocie i jej wielkosci ale o wiele lepiej o tym pisze chorwacka pisarka autorka miedzy innymi Kultury klamstwa.Zaloze sie ze na FS zostala by putinowskim trollem:

Już od lat żyję w królestwie głupoty. Głupota z biegiem lat zaczęła przybierać na wadze, ledwo dyszę pod jej ciężarem, nijak nie da się jej pozbyć. Kiedyś próbowałam śmiechem, i to się udawało. Teraz głupota po prostu zaległa, zagarnęła całą przestrzeń i zużyła cały tlen. Głupota przed ćwierćwieczem w swoim zadufaniu wzięła mikrofon do rąk i stanęła na scenie. Nie ma nadziei, że w najbliższym czasie z niej zejdzie. Bezustannie skrzeczy, stojąc z mikrofonem w ręce, domaga się, bym jej słuchała i ją podziwiała. Głupota w tym ćwierćwieczu wdarła się do przedszkoli, szkół podstawowych, gimnazjów, liceów, na uczelnie. Głupota wychowała w tym czasie nowe pokolenia swoich dzieci, które dzisiaj sprytnie zajmują wszystkie miejsca. Głupota wtargnęła do gazet, telewizji, mediów, a nawet na moje tak małe i nieciekawe poletko - do literatury. Głupota tworzy swoje autobiografie, głupota promuje i nagradza krytyków, którzy ją wesprą. Głupota mnie i wielu innym ludziom zabrała miejsca pracy, wyrzuciła nas na bruk. Niegdysiejsi szoferzy, elektrycy, drobni złodzieje, żołnierzyki ochotnicy, spece od centralnego ogrzewania i kierowcy tirów, półpiśmienni dziennikarze i dziennikarzyny, profesorzy i profesorkowie, drobni żebracy, hochsztaplerzy i gracze wiedzieli, jak wszystko rozkraść i zgiąć nam kark. Głupota teraz nami rządzi i nie daje nam oddychać. Jeśli nawet ktoś się zbuntuje przeciw głupocie, głupota z miejsca narobi hałasu, drąc się dziesiątkami dziesiątek ust. Ten harmider jest nie do zniesienia. (Dubravka Ugresic- przelozyla Dorota Jovanke Cirlic)
Obserwuj wątek
    • smuta2015 Re: Dubravki Ugresic Anatomia Glupoty 02.03.15, 14:25
      Żadnej sensownej analizy, czy jak piszesz "anatomii" głupoty w tym tekście nie znajduję. Lepszym tytułem byłby: "Krzyk frustrata".
      • ubiquitousghost88 Szukaj dalej... 02.03.15, 14:27
        Tobie trzeba więcej czasu...
        • smuta2015 Re: Szukaj dalej... 02.03.15, 14:36
          Zostawiam to frustratom
          • ubiquitousghost88 Hoćes możda na hrvatskom?... 02.03.15, 14:44
            Tebi bi preveo natrag na hrvatski, za bocu Posipa (Smokvica)...:)))
      • blueelvic2 Ej, przeciez on glupocie napisal ... 02.03.15, 14:58
        Wylal z siebie nadmier frustracji.
    • ubiquitousghost88 Re: Dubravki Ugresic Anatomia Glupoty 02.03.15, 14:25
      markvanreesk chciał dobrze, ale jakoś nie wyszło...
      Przełknął jedno słówko.
      Zdarza się :-)

Zaloze sie ze na FS zostala by ochrzczona putinowskim trollem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka