wojciech.2349 16.06.17, 19:26 Wykonujemy coś lewą kończyną, bo prawą złamaliśmy lub jej nie posiadamy. Dobrze myślę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpus18 Re: lewicowość = ułomność 16.06.17, 19:33 Jimi Hendrix, Kurt Cobain nie podzielaliby twojego zdania. Prawica jest dużo gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: lewicowość = ułomność 16.06.17, 21:34 Mylisz się. By zastąpić tradycyjny wzorzec trzeba duża pracy intelektualnej i fizycznej. Jak będziesz miał wnuki to, to zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: lewicowość = ułomność 16.06.17, 19:36 szkopul w tym Wojtus ze ciebie i prawicowcom myslenie kompletnie nie wychodzi.....macie zryte pod beretami calkowicie ....tak jak ci twoi kumple natemat.pl/210527,jezeli-chodzi-o-muslimow-to-mi-nie-zal-nawet-dzieci-tak-niektorzy-komentuja-informacje-o-pozarze-w-londynie Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: lewicowość = ułomność 16.06.17, 19:57 Ile tam mieszkalo" Januszy z Jessikami" nie wiesz przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: lewicowość = ułomność 16.06.17, 20:05 Niestety, przypuszczam, że wesoło tam było. Ale ramadan ich uratował. Bo póżno mieli obiad. W nieutulonym smutku pozostaje cała progresywna ludzkość. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: lewicowość = ułomność 17.06.17, 14:15 "Janusze" sami sie ratuja.....tylko szwecka policja to jacys debile, polityczek.pl/index.php/uncategorised/4521-szwecja-10-polskich-emigrantow-aresztowanych-chcieli-zaatakowac-siekierami-syryjskich-uchodzcow Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: lewicowość = ułomność 17.06.17, 15:17 Wiesz, nie znam tej strony. Trudno mi teraz coś o tym napisać. Dużo tam obazków - to przypomina: dużo wody w zupie. Kraśko na tym tle robi wrażenie intelektualisty - tym wazeliniarskim podejściem do USA. Ambiwalentne i podejrzane to wszystko. Dzięki, będę tam czasem zaglądał. Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Wykonujemy coś lewą kończyną ........... 16.06.17, 20:04 > Wykonujemy coś lewą kończyną, bo prawą złamaliśmy > lub jej nie posiadamy. Dobrze myślę? Nie za bardzo. Bo bywa i tak, ze czasami wykonujemy coś lewą kończyną bo jestesmy mankutami. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Wykonujemy coś lewą kończyną ........... 16.06.17, 20:08 Przy samobójstwach to się czasem obserwuje. Ktoś całe życie był mańkutem, a zastrzelił się pistoletem trzymanym w prawej ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
amg10 Re: Wykonujemy coś lewą kończyną ........... 16.06.17, 21:15 pimpus18 napisał: > Ktoś całe życie był mańkutem, a zastrzelił się pistoletem trzymanym w prawej ręce. Spdziewam sie, ze statystycznie wsrod mankutow samobojcow przewazajaca ich wiekszosc wykonuje ten strzal z lewej jednak reki. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax4 Wojtuś zajrzyj tutaj: 16.06.17, 23:17 esperal.eu/static/images/esperal-disulfiram.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville "Kto tam znow rusza prawa!?" 17.06.17, 14:03 "Lewa!, lewa!, lewa!" (Wlodzimierz Majakowski) A na powaznie. Potrzebne sa obie nogi. I lewa i prawa. I ich obciazenie powinno byc mniej wiecej jednakowe. W przeciwnym wypadku jedna z nich zuzyje sie przedwczesnie - staw biodrowy, kolano itd. Co jest zbyteczne i niepotrzebne - to psu 5-ta noga albo 5-te kolo u wozu. 1920 - "pobilismy bolszewika" (a bolszewik ciagle bryka - nierzadko w "prawicowym" kostiumie kapielowym) Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilka Polsce potrzebna lewica i prawica, 17.06.17, 14:30 lewica od Narutowicza i Piłsudskiego, prawica jak Thacher i Reagan. Niestety mamy lewaków od Mao, anarchistów... i prawaków od Dmowskiego, Franco, NSZ i ONR Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 Re: Polsce potrzebna lewica i prawica, 17.06.17, 15:19 No to się można tylko pochlatać! Okna zasłonić i świeczkę zapalić. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k prawicowość tez = ułomność, Woytek. 17.06.17, 18:26 kazda skrajnosc i przekonanie o jedynie slusznej (bo wlasnej) racji - jest ulomnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax4 Przekonanie o własnej racji jest konieczne do 17.06.17, 19:10 jakiegokolwiek, skutecznego działania. Gdyby ludzie walczący z niewolnictwem, walczący o demokrację, o prawa pracownicze, walczący z różnymi dyktaturami, walczący o prawa kobiet, czy osób LGBT nie byli przekonani o własnej racji, to nic by nie osiągnęli. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k gdyby nie bylo niewolnictwa, to nie byloby potem.. 18.06.17, 15:20 walki z nim. najpierw przekonanie o wlasnej racji mieli zwolennicy niewolnictwa... ono sie samo nie zrobilo... ERGO: - przemoc rodzi contr-przemoc i ja to ruzumiem... ale przeciez ktos te przemoc jako pierwszy kiedys zaczal... Odpowiedz Link Zgłoś
kylax4 Człowiek jest gatunkiem dostosowanym do ciągłej 18.06.17, 15:28 zmiany. Dlatego konflikty ideologiczne, poglądowe zawsze będą miały miejsce. Bo inaczej człowiek nie byłby człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Człowiek jest gatunkiem dostosowanym do ciągł 18.06.17, 16:31 kylax4 napisał: > zmiany. Dlatego konflikty ideologiczne, poglądowe zawsze będą miały miejsce. Bo > inaczej człowiek nie byłby człowiekiem. -------------------- Ideał glizdy, obojnaka nie jest dla mnie atrakcyjny. Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: lewicowość = ułomność 18.06.17, 11:46 "Jesli wsrod wielu prawd wybierzesz tylko jedna i za ta jedna bedziesz slepo podazac, zamieni sie ona w falsz, a ty staniesz sie fanatykiem" ("Lapidarium", Ryszard Kapuscinski) "Pomnę, jak zielone porty mijał kajak śmigły, Jak mi smakowały "Sporty" nad jeziorem Wigry, Wieczorami nad namiotem krzyżowałem wiosła, Ogień rzucał iskry złote, a pod borem rosła: Moje ulubione drzewo - Leszczyna, leszczyna, Jak ją za mocno przygiąć w lewo - To w prawo się odgina, A jak za mocno przygiąć ją w prawo - To w lewo bije z wprawą, A stara sosna szumi radosna: Brawo, brawo!" (Wojciech Mlynarski, "Moje ulubione drzewo") "Co bys dělal, kdybys zítra vyhrál hromadu peněz? Kdyby ses stal najednou milionářem? Přestal bys chodit do práce? Asi bych se strašně nudil. Peníze nehrají v mém životě až tak velkou roli. Kdybych měl peníze, koupil bych auto" ("Czech. The Complete Course for Beginners") Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: lewicowość = ułomność 18.06.17, 13:52 de_oakville napisał: > "Jesli wsrod wielu prawd wybierzesz tylko jedna i za ta jedna bedziesz slepo po > dazac, zamieni sie ona w falsz, a ty staniesz sie fanatykiem" > > ("Lapidarium", Ryszard Kapuscinski) ---------------------------- Przywołałeś rozsądny argument za tym, że adwersarz, oponent może mieć rację. I z tego powodu tej drugiej stronie należy się uwaga i szacunek. Jednak nie słyszałem głosów mówiących, że moher ma prawo żyć. Postawy polskich liberałów wydawały się być indyferentne moralnie. To nie jest prawda. Tusk&Co reprezentuje zwyrodnienie moralne. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: lewicowość = ułomność 19.06.17, 11:56 wojciech.2349 napisał(a): > I z tego powodu tej drugiej stronie należy się uwaga i szacunek. > Jednak nie słyszałem głosów mówiących, że moher ma prawo żyć. > Postawy polskich liberałów wydawały się być indyferentne moralnie. > To nie jest prawda. Tusk&Co reprezentuje zwyrodnienie moralne. Po prostu trzeba byc tolerancyjnym w stosunku do niegroznych "ulomnosci" wsrod ludzi. A spoleczenstwo polskie, ogolnie biorac, nie potrafi rozroznic "ulomnosci" niegroznych od ulomnosci "skrajnych". I jezeli ktos wykazuje tylko niewielkie "odchylki od normy", czy to w pozytywna strone, czy to w niegatywna strone, od razu przypina mu sie etykiete jakiegos skrajnego "wariata". Czy Tusk jest nietolerancyjny i "zwichrowany" moralnie? Czy sprawia wrazenie, ze cos go ciagle "gryzie"? Nie sprawia na mnie takiego wrazenia. Tymczasem jego przeciwnicy, wrecz wrogowie (nie ma przeciez wojny) maja ciagle jakies smutne i zawziete miny. Sprawiaja wrazenie, ze ich cos bez przerwy "gryzie". Chcieliby ksztaltowac swiat na swoja modle. I te modle innym narzucac. W tej samej ksiazce roznych ciekawych prawd pt. "Lapidarium" zgromadzonych przez Ryszarda Kapuscinskiego jest rowniez i taka: "Zachod - wymiana pogladow. Wschod - narzucanie pogladow". Z narzucaniem pogladow czlowiek mial do czynienia w PRL-u niemal od urodzenia. Ale wtedy Polska byla "pod butem" "przodujacego ustroju", wlasnie ze wschodu. Kiedy nastapila wolnosc, w wielu przypadkach dawny "zamordyzm" zastapilo od razu skrajne wyuzdanie, to rowniez "wschodnia" cecha, ktora mi zupelnie nie odpowiada. Brak tolerancji i pogarda dla inaczej myslacych, dla innych, jest bardzo przykra cecha. Ale trzeba zaczac od siebie w naprawianiu swiata. Starac sie pokonac nietolerancje tolerancja i zdrowym rozsadkiem. A nie odwrotnie, czyli wieksza nietolerancja i jeszcze wieksza pogarda. "Do niedawna zesmy zbyt latwo wybaczali..." Gdzies to ostatnio slyszalem. A w kosciele za plecami mowia cos innego - "odpuszczamy naszym winowajcom", "77 razy". Gdzie tu zwiazek i "integralnosc" charakteru? Zapominamy o przeszlosci, oddzielamy ja "gruba kreska", podazamy bez obciazen psychicznych ku przyszlosci. Taka zasade wyznaja ludzie "dobrej woli", ktorych podobno jest wiecej (jak spiewal Niemen). I chyba tacy ludzie jak Mazowiecki, Geremek, Walesa i im podobni mieli taka sama zdrowa zasade. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: lewicowość = ułomność 19.06.17, 19:25 Nie będę się wypowiadał na temat Mazowieckiego. Nie mam zdania. Dla Geremka były ważne salony. To co wg mnie jest salonem dla niego prawie wszystkie takie obiekty były saloonami. A ocena Wałęsy. Dajcie mi człowieka - potrafię go oszukać. I ja głosowałem 4 razy na tego oszusta. PS. Ryzykownie przywołujesz ważne dla Polaków autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Cat-Mackiewicz ciekawie napisal 20.06.17, 03:53 na temat polskiej mentalnosci juz w dawnych wiekach. Swoje krotkie wywody na ten temat zatytulowal: "Kult poczciwego durnia". W calosci do pobrania w formie pdf po napisaniu tytulu na google.pl (chcialem zamiescic link, ale ten wpis nie przeszedl ze wzgledu na to, ze "wykryto spam": Fragment: "August III był istotnie głupi jak stołowe nogi, ale miał dobre serce i tłuste swe ręce wszystkim podawał do pocałowania. Polska go ubóstwiała. Powtarzam: ubóstwiała. Mój Boże! Jeśli coś czytacie, to przeczytajcie sobie mowy, które u nas wygłaszano do Kazimierza Jagiellończyka, nie tylko niewątpliwie najlepszego z naszych królów, ale w ogóle jednego z najwybitniejszych monarchów w Europie. Były to mowy obelżywe, prostackie, rewolucyjne, ohydne. A czego nasłuchał się Zygmunt August, Władysław IV, Jan Kazimierz, Jan Sobieski! Proszę, niech nasi historycy zacytują mi choćby w przybliżeniu jakieś podobne obelgi wygłoszone w stosunku do Augusta III." Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: lewicowość = ułomność 18.06.17, 13:50 Aż tak mocno krytykujesz PIS (bolszewików), co się stało? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: lewicowość = ułomność 18.06.17, 13:54 Argument dialektyczny. Jesteś pewny, że wygrasz spór? Odpowiedz Link Zgłoś
kylax4 Wojtusiu coś dla Ciebie. 18.06.17, 15:30 www.youtube.com/watch?v=SwYDGe9kf78 Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Wojtusiu coś dla Ciebie. 18.06.17, 15:48 Nie otworzyłem tej tubki. Straciłem coś? Odpowiedz Link Zgłoś