Dodaj do ulubionych

Zdrowy powiew ruchu oporu

09.03.19, 11:35
Wielka Orkiestra Swiątecznej Pomocy pod kierownictwem pana Owsiaka potrafila zebrac w tym roku rekordowa kwote 175 mln zl czyli prawie 45 mln €. Na pewno pozwoli to na wyposazenie kilku szpitali w drogi sprzet i na uratowanie kilku polskich zyc.

Partia bedaca obecnie u wladzy w Polsce starala sie jak mogla podkopac zaufanie ludzi do orkiestry i do jej tworcy. Jak widac rezultat by odwrotny od zamierzonego i pan Owsiak i jego orkiestra staly sie waznym elementem ruch oporu.

Wiedzac, ze orkiestra popiera wazne cechy obywatelskie i buduje wspolnote narodowa a przede wszystkim laczy a nie dzieli Polakow, mozna jej zyczyc sto lat!

PF
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Logiczna kontorsja 09.03.19, 19:48
      Zachodzę w głowę w jaki sposób opozycja buduje wspolnotę narodową i łączy zamiast dzielić?
      Opozycja jest polityczna ze swojej natury zatem nie może łączyć i nie może budować wspólnoty.
      A WOŚP jest polityczny i antyPiSowy. Wystarczy posłuchać co mówią zawiadowcy. Zatem trudno się dziwić, ze PiS reaguje w taki a nie w inny sposób.
      Osobiście nie dałbym zlamanego grosza. Takie przedsiewziecia musza być apolityczne. Inaczej utracą zaufanie.
      • buldog2 Re: Logiczna kontorsja 09.03.19, 22:08
        Opozycja tworzy własną wspólnotę i stara się, by stała się dominującą.
        Po drugie, orkiestra Owsiaka istniała długo wcześniej, nim zaistniał obecny PIS. Kością niezgody pomiędzy WOŚP a Kościołem nie były kwestie ideologiczne, tylko pieniądze, o których księża myśleli, że należą się im i ich organizacjom, wyjątkowo pazernym. Później dorobiono ideologię.
        WOŚW może tracić zaufanie na różne sposoby. Na przykład dlatego, że często wybiera w sposób podrywający wszelkie zaufanie. Znam właściciela dużej polskiej firmy produkującej sprzęt na najwyższym poziomie (jeśli odrzuci się wodotryski, to najlepszy), z tym pajacem nie chce mieć nic wspólnego. Kiedyś wytknąłem mu zakup sprzętu nie spełniającego wymagań użytkownika (aparat nie dla małych dzieci), wbrew jednoznacznym rekomendacjom użytkownika, Owsiak zaczął mi wygrażać i że mnie ze schodów zrzuci. Sporo na jego temat mówi się w środowisku zajmującym się sprzętem medycznym. Brzydzę się nim.
    • boomerang Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 09.03.19, 21:56
      Jeszcze zdrowszym ruchem oporu jest opór przeciwko Owsiakowi, bardzo zaradnemu synowi milicjanta, który na tej Orkiestrze zbił fortunę.
      • blueelvic2 Mozesz wyjasnic jaka fortune masz na mysli... 10.03.19, 14:29
        Podejrzewam, ze Owsiak placil podatki od dochodow, bo w przeciwnym razie dobra zmiana juz dawnu by go rozliczyla.

A wiec?
    • boomerang Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 09.03.19, 21:58
      Nie obraź się, ale ten "ostatni katolicki papież" z twarzy wyglądał tak jakby całymi dniami strugał rysia.
    • j-k Nie pociesze, P_F 09.03.19, 22:47
      Tak sie zlozylo, ze bylem w minionym grudniu w dwoch szpitalach w PL z dwoma roznymi osobami...
      Niezbyt grozne sprawy - wiec pozwolilo mi to zachowac dystans do tego - co widzialem.

Stojacy nowoczesny sprzet... i stoi nieuzywany - przy katastrofalnym braku lekarzy i pielegniarek...

Cos mi sie wydaje, nastepnym razem, nalezaloby zbierac kase nie na sprzet, tylko na pensje dla tych ludzi...
      • polski_francuz Odwrocona piramida 10.03.19, 09:47
        Lekarze i pielegniarki ida za lepszymi zarobkami. Do Niemiec glownie. Spoleczenstwo sie tam starzeje i demografia ma charakter odwroconej piramidy.

Co do srodkow jak to zatrzymac, to moze masz racje.

PF
        • borrka Środków brak - ida na januszariat 10.03.19, 11:20
          Na szczęście, służbę zdrowia ratują Ukraincy i co więcej, obie strony wydają się rozumieć, iż to dla dobra wspólnego. Polakom nie "odbija" specjalnie i podejście do imigrantów zza Sanu jest pozytywne.
          Co zresztą można powiedziec sprzątaczce po dwóch kijowskich fakultetach?
          "W twoim wieku sprzątałem w Sztokholmie".
    • de_oakville Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 09.03.19, 22:52
      polski_francuz napisał:

> Wiedzac, ze orkiestra popiera wazne cechy obywatelskie i buduje wspolnote narod
      > owa a przede wszystkim laczy a nie dzieli Polakow, mozna jej zyczyc sto lat!

Mam na ten temat poglady podobne do Twoich, ale czytajac wpisy innych osob widze wyraznie, ze PiS nie rzadzi w Polsce w prozni, tylko ma szczere poparcie znacznej czesci polskiego spoleczenstwa. Niezbyt to optymistyczne i pocieszajace, a jednak niestety prawdziwe.
      • felusiak1 Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 10.03.19, 06:29
        PiS zupełnie dobrze sobie radzi. Powiedziałbym, ze lepiej niż poprzednicy. Problemem nie jest poparcie dla PiSu lecz postawa opozycji. Raz, że jest rozczłonkowana i nie ma zadnej wizji. Jak slepiec po omacku próbujacy znaleźć drzwi. Dwa, przyjeła postawę elitarną. "My jesteśmy lepsi, bardziej wyksztalceni i w zasadzie gardzimy wiochą i zasciankiem, ktory wybrał tych pisowców. Popatrzcie na nich jakie nedzne kreatury." Taka postawa gwarantuje opozycji pozostawanie w opozycji. Głos profesora albo sławnego aktora jest tak samo wartosciowy jak głos hydraulika i fryzjerki.
        PiS nie zdobył nawet 40% głosów. To znaczy, ze jest do pokonania jeśli opozycja potrafi wyzbyć się megalomanii i pogardy wobec wyborców. Wyglada na to, ze nie potrafi. Kazdy opozycjonista chce być szefem partii. No i jest szefem ale partyjki albo koterii. Nowoczesna, Bardziej Nowoczesna, Kukiz 15, Brat Kukiza 19 itd. Tak naprawdę jedyna profesjonalna partia w Polsce to niestety PiS.
        • boomerang Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 10.03.19, 06:45
          Ostatni ruch PiSu - obrona dzieci przed LGBT - to wręcz majstersztyk! Neomarksistowskiej lewicy zadali śmiertelny cios.
          • borrka Jestem pewien antyskuteczności tego ruchu 10.03.19, 09:10
            Wśród ludzi cywilizowanych wzbudza jedynie pogardę, wśród owczarni toruńskiej nic nie musi zmieniać.
          • buldog2 Tak. Tak. To prawda. 10.03.19, 18:04
            Po tym ciosie PISu
            crowdmedia.pl/ten-ujawniony-dokument-wstrzasnie-cala-prawica-w-tle-posel-pis-i-nieletnia-prostytutka/
            zdeprawowana i zdegenerowana opozycja się nie podniesie.
        • borrka Też tak uważam 10.03.19, 09:20
          Stracił około 7 % głosów, więc całkiem dobrze. Poniewaz owczarnia toruńska do majowych wyborów nie pójdzie, PiS je przegra, co prawda dzięki elektoratowi miejskiemu.
          Podstawowy błąd, to pokazywanie ziejącego nienawiścią Jarka na każdym spotkaniu - to już nie ten etap, bo nawet janusze mają dość :)
          • polski_francuz Negatywizm 10.03.19, 10:00
            "Podstawowy błąd, to pokazywanie ziejącego nienawiścią Jarka na każdym spotkaniu"

Taka jego natura i jest troche takich ludzi w Polsce. Wola narzekac niz zrobic cos pozytywnego. Nie zawsze sie przeciez udaje, ale to jest dla tej grupy zbyt trudny eksperyment. Musi byc winny i na winnego splywa cala nienawisc.

Mysle, ze dobre wiesci ekonomiczne bardziej pozytywnie ustawiaja ludzi i podkopuja jarectwo.

PF
          • j-k Elektorat PiS pojdzie do wyborow jesiennych 10.03.19, 18:17
            borrka napisał:
            Poniewaz owczarnia toruńska do majowych wyborów nie pójdzie, PiS je przegra, co prawda dzięki elektoratowi miejskiemu.

Zapewne.
            Poniewaz elektorat PiSu dobrze wie, ze PE o niczym nie decyduje.
            Ale pojdzie do wyborow jesiennych.
            i x 500+ bedzie bronil - jak niepodleglosci.
        • polski_francuz Analiza opozycji 10.03.19, 10:05
          "Problemem nie jest poparcie dla PiSu lecz postawa opozycji"

Rozczlonkowanie opozycji polskiej jest faktem. Daje to szanse PiSowi.

Niestety.

PF
      • polski_francuz Nierzad PiSu 10.03.19, 09:54
        "...ze PiS nie rzadzi w Polsce w prozni,..."

PiS generuje niechec i nienawisc do przeciwnikow politycznych. Gra tym na negatywnych polskich cechach: zazdrosci (szewc zazdrosci kanonikowi, ze zostal pralatem). Spoleczenstwo staje sie z te partia gorsze a nie lepsze.

Z tym trzeba walczyc i z tym walcze. Na szczescie w demokracji wystarczy przekonac 50,1 % ludzi by wygrac. Przekonujmy wiec.

PF
        • felusiak1 Re: Nierzad PiSu 10.03.19, 16:37
          A opozycja generuje miłość i harmonię. Qrwa, pf przestań dudnić.
          • buldog2 Re: Nierzad PiSu 10.03.19, 18:12
            Opozycja generuje to samo co w czasie swoich rządów - kompletną bierność i obojętność na łajdactwa PIS. Złodziejstwo SKOKów (JAR sam reklamował SKOK Wołomin) - bez śledztwa i ukarania winnych, szkalowanie państwa i rządu PO o zdradę, spisek, zamach i morderstwo na pasażerach i załodze Tupolewa, to tylko dwa przykłady.
    • jabbaryt Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 10.03.19, 10:07
      Rekordowe wpłaty na WOSP wynikaja głównie z tego, że Polacy a więc również i leminigi mają poprostu znacznie więcej pieniedzy w kieszeni. Z rzadów PO ci ludzie udawali panów i Europejczyków a pięc razy musieli cerować skarpety bo nie stac ich było na nowe. Ostatnie trzy lata rzadów PIS to dynamiczny wzrost dochodów Polaków, których stać na coraz bardziej hojne akcje charytatywne. Społeczeństwo polskie nie zmieniło się za bardzo przez ostatnie pare lat tylko mocno się wzbogaciło. I stad te rekordy.
      • polski_francuz Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 10.03.19, 10:11
        Tym lepiej. Ale, zauwaz, ze wladza WOSP nie popierala. Wrecz przeciwnie. Stad moje interpretacja.

PF
        • borrka PiS wręcz walczył z Owsiakiem 10.03.19, 10:19
          Bo cała "charytatywna" kasa winna iść dla ojców torunskich i im podobnych.
          W dodatku idzie tu o elektorat najmłodszy, do którego jarkowe mutanty dojścia zupelnie nie mają:)
          To bardzo dobry znak.
          • jabbaryt Re: PiS wręcz walczył z Owsiakiem 10.03.19, 10:24
            Spokojnie. Normalny człowiek wyrasta z bycia lemingiem. Ja i wielu moich znajomych tez kiedyś uważaliśmy GW i WOSP za wyrocznie.
            • jabbaryt Re: PiS wręcz walczył z Owsiakiem 10.03.19, 10:29
              Jeszcze jedno. Ja swoje dzieci wychowuje z dala od WOSP a blizej koscioła. I pozwolę na odebrania sobie prawa do wychowywania dzieci wg swojego uznania. Jak warszawskie pedalstwo chce sobie dzieci wychowywac po swojemu to niech je najpierw spłodzi. Od cudzych niech sie trzyma z daleka.
              • czizus Re: PiS wręcz walczył z Owsiakiem 11.03.19, 14:17
                jabbaryt napisał:

> Jeszcze jedno. Ja swoje dzieci wychowuje z dala od WOSP a blizej koscioła. I po
                > zwolę na odebrania sobie prawa do wychowywania dzieci wg swojego uznania. Jak w
                > arszawskie pedalstwo chce sobie dzieci wychowywac po swojemu to niech je najpie
                > rw spłodzi. Od cudzych niech sie trzyma z daleka.

Masz na myśli J. Kaczyńskiego? On faktycznie dużo mówi ostatnio n/t dzieci i rodziny ale sam nie ma dzieci.
                A pedalstwo to jak widzimy i słyszymy bardziej lokuje się w KK. Powinieneś trochę lepiej pilnować te dzieci.
                • jabbaryt Re: PiS wręcz walczył z Owsiakiem 11.03.19, 20:26
                  Kaczyński homoseksualista? To jego prywatna sprawa. On nie próbuje indoktrynować moich dzieci w stylu LGBT, tylko organizuje kasę dla rodziców, aby mogli wychowywać wg własnego uznania. Kaczor innym narzuca innym chorych ideologii.
            • polski_francuz Wyrocznia bez wad 10.03.19, 11:00
              "Ja i wielu moich znajomych tez kiedyś uważaliśmy GW i WOSP za wyrocznie."

GW pomaga rozmawiac z myslacymi inaczej. WOSP rozwija pozytywne uczucia do ziomkow. To mnie inspiruje. Pewnie Michnik ma pelno wad na innych polach. A Owsiak jest synem milicjanta i lubi forse. Tylko to mnie zupelnie nie obchodzi.

Szukam nie wyroczni ale pozytywnych przykladow. I je znajduje gdzie je znajduje.

Jak sie jarectwo upozytywni to i je popre.

PF
              • de_oakville Re: Wyrocznia bez wad 10.03.19, 12:41
                polski_francuz napisał:

> A Owsiak
                > jest synem milicjanta i lubi forse. Tylko to mnie zupelnie nie obchodzi.

Czy jak ktos jest synem milicjanta to jest od razu "zdegradowany" na cale zycie w polskim spoleczenstwie? Czlowiek nie wybiera sobie ojca, nie wybiera sobie kraju urodzenia.
                Czy jak ktos mial dziadka w Wehrmachcie albo w Armii Czerwonej to jest od razu podejrzany o kretactwo i nieszczere zamiary? Od razu musi dzialac na korzysc Niemiec albo na korzysc Rosji? Mogli tego dziadka przeciez wziasc sila do tych armii, co najczesciej mialo miejsce.
                Dlaczego mam byc "napietnowany", bo mojego dziadka wzieli sila do jakiejs obcej armii? Nie bylbym "napietnowany" gdyby moj dziadek sie wtedy zastrzelil. Nie zastrzelil sie, a wiec mnie pozniej "zastrzelono" w prawach do rownosci w spoleczenstwie. Dziwne spoleczenstwo. "Nie wybaczamy i nie prosimy o wybaczenie, bo nigdy nic zlego nie zrobilismy. Amen" (i w dodatku mowy takie wyglasza sie pod sztandarami Chrzescijanstwa)

• polski_francuz Re: Wyrocznia bez wad 10.03.19, 13:11
                  No coz, poki co glosy ludzi "pozytywujacych" jak ten Twoj i moj niezbyt slychac. Problemem jest to do czego ten krolujacy negatywizm moze prowadzic: do podzialu spoleczenstwa, do braku szacunku innych narodow, i w ostatecznym koncu, do straty niepodleglosci. Lepiej zatem z tym zawczasu walczyc i czarne nazywac czarnym a biale bialym.

Mialem kolege (elektronika z Warszawy) na innym forum, rycha, ktory przestal wierzyc w naprawe i przestal pisac na forum. Uznal kiedys, ze trzeba by Polska doszla do katastrofy, aby cos zaczelo sie zmieniac. Jestem bardziej optymistyczny (albo bardziej naiwny) niz On i ciagle "wiem swoje" i "pisze swoje".

Nadzieje trzeba miec:)

Pozdro

PF
                • karbat Re: Wyrocznia bez wad 10.03.19, 14:07
                  de_oakville napisał:

> Czy jak ktos mial dziadka w Wehrmachcie albo w Armii Czerwonej to jest od razu
                  > podejrzany o kretactwo i nieszczere zamiary?

zgodnie z judeochrzescijanstwem . Tak .

> Dlaczego mam byc "napietnowany", bo mojego dziadka wzieli sila do jakiejs obcej
                  > armii?

zgodnie z judeochrzescijanstwem . Tak .

Dziwne spoleczenstwo. (i w dodatku mowy takie wyglasza sie pod s
                  > ztandarami Chrzescijanstwa)

wypowiadasz sie o judeochrzescijanstwie , w widocznie
                  nigdy nie czytales sfientej ksiazki zwanej Biblia .

nie ma takiej drugiej nietolerancyjnej religii jak judeochrzescijanstwo
                  i nie przytaczaj opinii zawartych w parostronicowym zalaczniku, akapicie biblijnym , - S i NT

• borrka Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 10.03.19, 14:55
        Wzrost średniej płacy brutto w latach 2016 - 2018 wynosi wg reżimowego GUS okolo 11%, wg (również rezimowej) agencji PARP nastąpił nieznaczny spadek.
        Whatever.
        Obie mierzalnie nie uzasadniaja wzrostu "ofiarności" o kilkadziesiąt %.
    • czizus Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 11.03.19, 14:35
      Ta dyskusja jest na prawdę żałosna. WOŚP, niezależnie od tego czy Owsiak to syn milicjanta czy też Owsiak zrobił wielki interes na tej orkiestrze, jest wspaniałą oddolną inicjatywą społeczną, niezwykle popularną wśród młodzieży. To w zasadzie piękna, udana lekcja budowania społeczeństwa obywatelskiego a młodzi ludzie masowo uczestniczący w akcjach orkiestry w całym kraju uczą się angażować w bezinteresowne pomaganie innym, uczą się współpracy dla dobra, są aktywni, poznają siłę i efektywność takiej współpracy. Polacy zawsze byli indywidualistami, więc każda akcja budująca jakąś wspólnotę Polaków w tym pozytywnym znaczeniu jest niezwykle ważnym działaniem społecznym, w szczególności odnosi się to do młodzieży która ma się uczyć. Ale ma się uczyć właśnie wspólnego działania dla dobra ale i tolerancji, otwartości na innych, . . . . . . . . itd. Czy to jest złe??? Przecież ci młodzi ludzie uczestniczący masowo w akcjach orkiestry nie mają zielonego pojęcia o jakiejś polityce przyklejanej do tych działań. Dlaczego PIS tak bardzo nienawidzi tej pięknej społecznej akcji???
      • felusiak1 Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 11.03.19, 15:15
        Doskonały wpis. Trudno nie zgodzić się z tobą. Jest jednak jeden szkopuł. Napisałeś "ci młodzi ludzie uczestniczący masowo w akcjach orkiestry nie mają zielonego pojęcia o jakiejś polityce przyklejanej do tych działań" i tu jest problem. Ci młodzi ludzie nie dzialaja z pobudek politycznych czego nie można powiedzieć animatorach przedsięwziecia. Ci młodzi ludzie są wykorzystywani do antypisowskiej propagandy. polski francuz wyraźnie pisze, że WOŚP jest elementem ruchu oporu co samo w sobie jest kuriozalne w odniesieniu do demokratycznego kraju gdzie decyduje kartka wyborcza a nie uliczne barykady. Zatem jesli WOŚP to ruch oporu to tym gorzej dla WOŚP. Takie akcje charytatywne nie mogą mieć politycznego zabarwienia.
        • czizus Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 11.03.19, 15:36
          felusiak1 napisał:

> Doskonały wpis. Trudno nie zgodzić się z tobą. Jest jednak jeden szkopuł. Napis
          > ałeś "ci młodzi ludzie uczestniczący masowo w akcjach orkiestry nie mają zielon
          > ego pojęcia o jakiejś polityce przyklejanej do tych działań" i tu jest problem.
          > Ci młodzi ludzie nie dzialaja z pobudek politycznych czego nie można powiedzie
          > ć animatorach przedsięwziecia. Ci młodzi ludzie są wykorzystywani do antypisows
          > kiej propagandy.

Zawsze gdzieś jest jakaś polityka. Być może ktoś przesadził, powiedział o słowo za dużo. Ale ja nie za bardzo przypominam sobie jakieś wyrafinowane, celowe działania antypisowskie WOŚP a obserwuję orkiestrę tu w Polsce od samego początku jej istnienia. No, chyba że mówienie o otwartym społeczeństwie, o tolerancji czy wzajemnej solidarności jest działaniem antypisowskim.
          • felusiak1 Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 11.03.19, 16:34
            pf widzi w WOŚP ruch oporu zatem jest coś co stwarza takie odczucie. Być może wolne media tak malowały.
            Czasami jest tak, ze kontekst jest rozumiany w specyficzny sposób.
            • polski_francuz Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 11.03.19, 19:35
              Opor przeciwko dzieleniu spoleczenstwa. A ze Polacy lubiq sie identyfikowac wlasnie z oporem, czy z "niedawaniem sie" to ten opor wydaje mi sie dobra strategia by do ich serc dotrzec.

Sadze, ze to rozumiesz dobrze ale stwarzasz odczucie, ze nie.

PF
              • boomerang "Opor przeciwko dzieleniu spoleczenstwa" 11.03.19, 20:35
                Przykładem była akcja wystrzelenia (a konkretnie wypier....) posłanki Pawłowicz w kosmos. Młodzież miała ubaw niewybrednie naśmiewając się ze starej panny znanej z "dzielenia społeczeństwa". Naśmiewanie się ze starej panny, albo z domniemanego współżycia pisowskiego polityka z kotem jest w dobrym stylu i guście. Naśmiewanie się z anty-pisowskiego polityka że struga rysia innemu mężczyźnie (albo i co gorszego jeszcze z nim wyprawia) byłoby już dowodem na brak tolerancji i formalnie podlegało karze sądowej.
                • borrka A konkretnie, co masz na myśli? 11.03.19, 20:51
                  Bo nie bardzo rozumiem związki przyczynowo-skutkowe.
                  Jesli opozycja postępowala(by) niewłasciwie, to jakoś nie widzę, by usprawiedliwialoby to ewidentne chamstwo pisowskich hunwejbinów.
                  • boomerang Re: A konkretnie, co masz na myśli? 11.03.19, 21:11
                    to ja nie wiem co ty masz na myśli
                    • borrka To, akurat, specjalnie nie dziwi 11.03.19, 21:18

• felusiak1 Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 11.03.19, 22:10
                Ja to doskonale rozumiem ale ty ani w ząb. Powtarzasz zasłyszaną mantrę jak papuga.
                PiS nie dzieli społeczeństwa w wiekszym stopniu niż inne polityczne obozy. Polityka polega na dzieleniu zatem nie mówmy, ze PiS uprawiając politykę dzieli a opozycja jednoczy. Do tego ta opozycja też nie jest zjednoczona.
                Kazdy ciagnie w swoja stronę i po omacku. I na dobrą sprawę jak się temu przyjrzeć to jedynie PiS jest koherentny. Reszta gra w szmaciankę i robi nadęte miny. PO jest w ruinie a prezes otrzymał intratna synekurę w Brukseli. Manna z nieba.
                Ja w Polsce nie wybieram i nie mam sentymentu do PiSu lub PO albo innych co sie tam placzą ale z tego co słyszę moi antypisowi przyjaciele w Polsce są zadowoleni bo im biznes idzie lepiej i wiecej zarabiaja.
                • polski_francuz Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 12.03.19, 07:57
                  Raz jeszcze powtorze, ze "opor" czy "stawanie okoniem" jest gleboko zakorzenione w polskiej mentalnosci. I przykladem tego jest wlasnie poparcie ludzi dla WOSP mimo (a moze wlasnie dlatego sa) rezimowych krytyk. Tedy droga dla opozycji.

"PO jest w ruinie a prezes otrzymał intratna synekurę w Brukseli. Manna z nieba."

Byl prezesem PO i poszedl do EU. Niezbyt rozumiem co w tym zlego. W Brukseli wykonywal i wykonuje dobrze swoje obowiazki. Ocenia sie go lepiej niz poprzednika von Rompuy'a. Podsumowac mozna, ze tam gdzie dziala dziala OK. Polityka jest dzialanoscia zespolowa i PO powinna sobie poszukac lepszych przywodcow. Takich, ktorzy pozowola im zawalczyc z PiSem.

W koncu powtarzam jak mantre, ze PiS gra i rozwija takie polskie cechy jak zazdrosc, nienawisc blizniego, wiare we wszystkowiedzacego i wszystkomogacego szefuncia, ktoremu inni winni sa poslusznosc. Dlatego mi sie niepodobaja.

PF
                  • boomerang Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 12.03.19, 08:58
                    Twoje argumenty są bardzo cienkie. PiS wygrał wybory i następne też pewnie wygra. Democracy rulz!
                  • de_oakville Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 12.03.19, 11:15
                    polski_francuz napisał:

> W koncu powtarzam jak mantre, ze PiS gra i rozwija takie polskie cechy jak zazd
                    > rosc, nienawisc blizniego, wiare we wszystkowiedzacego i wszystkomogacego szefu
                    > ncia, ktoremu inni winni sa poslusznosc. Dlatego mi sie niepodobaja.

W czasach mojej mlodosci kazdy w Polsce dobrze znal "twarze solidarnosci".
                    Teraz sa "twarze PiSu". Charakter osoby "wychodzi na twarz".
                    • borrka Tak czytam te oceny krajowej polityki... 12.03.19, 11:30
                      Przeważa zupełne oderwanie od realiów, albo przeciwnie, maksymalne zaangażowanie w bieżącą politykę.
                      Obywatele zza siedmiu mórz, jakby się nie starali, nic nie rozumieją z krajowych wydarzen, tacy jak ja tracą dystans z czystej nienawiści do kliki prowadzącej destrukcję Państwa.

PS. Akurat Ciebie nie dotyczy, de_oakville :)
                      • felusiak1 Re: Tak czytam te oceny krajowej polityki... 12.03.19, 16:50
                        Nienawiść jest złym doradcą. A polityka jest wszedzie taka sama. Inne hasła, trochę inna plansza i pionki ale gra ta sama.
                        Ta destrukcja państwa jakoś temu PiSowi nie wychodzi. Już prawie 4 lata niszczą Polskę a ta ma się zupełnie dobrze. Ludzie pracują, bogacą się, prowadzą życie towarzyskie, mają dzieci. To niszczenie to obrazek malowany w opozycyjnych mediach, które ciagle istnieja i mają sie znakomicie. Nikt nie zabrania im publikować codziennej dawki nienawisci do PiSu. ProPiSowe media pluskają się w tej samej sadzawce i nie pozostają dlużne. I gra toczy się i pionki przesuwają się po planszy.
                        No ale PiS popsuł stosunki z Niemcami i Francją, czytam. Jak popsuł? Co robi, ze psuje?
                        • polski_francuz Re: Tak czytam te oceny krajowej polityki... 12.03.19, 19:44
                          "Nienawiść jest złym doradcą."

Dokladnie. Dlatego tez nie popieram PiSu ja propagujaca.

PF
                          • boomerang Re: Tak czytam te oceny krajowej polityki... 12.03.19, 20:17
                            Czym zmierzyłeś nienawiść, że wyszło ci że nienawiść PO do PiS jest mniejsza niż PiS do PO?
                          • felusiak1 Re: Tak czytam te oceny krajowej polityki... 12.03.19, 20:46
                            Nie ma to jak ubrać swoją nienawiść w smoking i glosić cnoty opozycji. Twoja nienawiść do PiSu jest nobilitujaca, stawia cię w szeregu prawdziwych patriotów starajacych się powstrzymać demontaż demokracji i najjaśniejszej Rzeczpospolitej.
                            Ja żyję bardzo daleko od Polski i nie obstawiam ani PiSu ani PO ani tych plączacych się niezdecydowanych i zagubionych. Ogladam nie kibicując nikomu. I slyszę "widzialeś jak naszego zfaulował?". Widziałem i widzialem jak twój zfaulował tamtego. I wtedy słyszę "co pie_dolisz. Zadnego faulu nie było. Oczy masz w doopie?"

Zacząłem od "Nienawiść jest złym doradcą." w reakcji na to co borrka napisał. A napisal "tacy jak ja tracą dystans z czystej nienawiści do kliki prowadzącej destrukcję Państwa." co umkneło twojej uwadze.
                            Może pokusisz się wreszcie aby wyjaśnić mi w jaki sposób PiS psuje stosunki z Niemcami i Francją? Już 3 razy prosiłem.
                            • polski_francuz Re: Tak czytam te oceny krajowej polityki... 12.03.19, 21:32
                              "Nie ma to jak ubrać swoją nienawiść w smoking i glosić cnoty opozycji."

Dlaczego mi wpychasz nienawisc w brzuch? Raczej unikam takich uczuc. I staram sie kierowac rozsadkiem, ile tylko sie da.

"Może pokusisz się wreszcie aby wyjaśnić mi w jaki sposób PiS psuje stosunki z Niemcami i Francją?"

Niech sie wypowiedza dyplomaci Francji i Niemiec. Na pytanie dlaczego nie lubisz PiSu odpowiadam chetnie. Otoz dla mnie, jak i dla wielu innych Polakow Polska jest wazna. Chcialbym moc ja szanowac za to co i jak robi. Nie moge szanowac: (i) Wawelu dla przecietnego prezydenta, ktory zginal w katastrofie samolotowej; (ii) tlumaczenia ludziom, ze ta katastrofa byla zamachem; (iii) obsmarowywania przeciwnikow politycznych za pieniadze podatnika; (iv) dzielenia spoleczenstwa przez przylepianie jego czesci roznych latek, jak np. "dzieci resortowe"...

Tylko tyle i az tyle.

PF
                              • de_oakville Re: Tak czytam te oceny krajowej polityki... 12.03.19, 22:36
                                polski_francuz napisał:

> Niech sie wypowiedza dyplomaci Francji i Niemiec. Na pytanie dlaczego nie lubi
                                > sz PiSu odpowiadam chetnie. Otoz dla mnie, jak i dla wielu innych Polakow Polsk
                                > a jest wazna. Chcialbym moc ja szanowac za to co i jak robi. Nie moge szanowac:
                                > (i) Wawelu dla przecietnego prezydenta, ktory zginal w katastrofie samolotowej
                                > ; (ii) tlumaczenia ludziom, ze ta katastrofa byla zamachem; (iii) obsmarowywani
                                > a przeciwnikow politycznych za pieniadze podatnika; (iv) dzielenia spoleczenstw
                                > a przez przylepianie jego czesci roznych latek, jak np. "dzieci resortowe"...

Widze to wszystko podobnie, ale dla mnie najbardziej przykra rzecza jest owa propaganda szyta "grubymi nicmi" jeszcze bardziej niz za czasow PRL-u. Kto by pomyslal, ze po tak pieknych przemianach ustrojowych i takim awansie cywilizacyjnym spora czesc spoleczenstwa zateskni za mentalnoscia PRL-u pomnozona dodatkowo przez nieskrepowanie (lub wyuzdanie, jak kto woli) bo dawniej trzeba sie bylo liczyc z "wielkim bratem" a teraz "hulaj dusza". Toksyczna propaganda, mijajaca sie z prawda, mowiac eufemistycznie. Spora czesc spoleczenstwa lubi jednak klamstewka, ktore jej schlebiaja i tlumacza w sposob prosty dlaczego im cos nie wyszlo, cos sie nie udalo ("tell me lies, tell me sweet little lies..."). Propaganda kieruja ludzie, ktorzy sa przekonani, ze "ciemny lud to kupi". Nie wiedza, ze "ciemnego ludu" juz nie ma, albo prawie nie ma. Ale to odzwierciedla ich prawdziwiy stosunek do spoleczenstwa.
                              • felusiak1 Re: Tak czytam te oceny krajowej polityki... 13.03.19, 01:14
                                Czyli nie podoba ci się, ze Kaczyńskiego na Wawelu pochowano. Tu mogę się z tobą zgodzić. Można był umiescić go na Powązkach. W zamach w Smoleńsku nikt poza Maciorowiczem nie wierzy. Do dzisiaj nie wiem po co to popychano. To był ewidentny błąd pilota. Dodalbym jeszcze osobnika Ziobro, którego uwazam za kompletnego durnia. I ustawę o obsadzaniu foteli sedziów, która nie leży mi ale to kwestie proceduralne, ktore można zmienić w jeden dzień.
                                Z obsmarowywaniem przeciwników byłbym na twoim miejscu ostrozny. Druga strona też obsmarowuje nie przebierając w srodkach i przylepia łatki. So what?
                                A co do istotnych rzeczy to gospodarka ma się dobrze, coraz wiecej ludzi pracuje i zarobki wzrosły, ale to zdaje sie dla ciebie nie ma znaczenia. No coż, czeka cię nastepne 4 lata katuszy, aż do 2023.
                                • polski_francuz Re: Tak czytam te oceny krajowej polityki... 13.03.19, 06:56
                                  "...coraz wiecej ludzi pracuje i zarobki wzrosły..."

Alez ja sie z tego ciesze. Jak jakis piekny obraz jest brudny w jakis miejscach to staram sie je wyczyscic nie wyrzucajac obrazu do kosza na smieci. Staram sie poprawic to, co sie poprawic daje. I brudne miejsca nazywam brudnymi miejscami.

Mowiac innymi slowy, syntetyzujesz gdzie ja analizuje.

PF
                                  • felusiak1 Re: Tak czytam te oceny krajowej polityki... 13.03.19, 08:09
                                    E tam, analizujesz. Nurtuje ciebie i wylewasz żale i bolączki.
                                    Chyba, ze chcesz powiedzieć, że PiS nie ma nic wspólnego z gospodarką. Ale nawet jeśli przyjmiemy taką tezę to przynajmniej nie psuje a to pozytywne jest. Wygląda na to, ze bedziesz "analizował" aż do jesieni 2023., na francuskiej emeryturze.
                                • de_oakville Etapy historii 13.03.19, 08:28
                                  felusiak1 napisał:

> No coż, czek
                                  > a cię nastepne 4 lata katuszy, aż do 2023.

Widocznie Polska musi przejsc i przez taki okres w swojej historii zanim dojrzeje do nastepnego. Podobnie jak nastolatek, juz nie dziecko, ktory widzi swiat po swojemu i ma swoje racje i ambicje. I nie da soba kierowac starym "wapniakom", choc doswiadczonym. Ile czasu ten okres potrwa - nie wiadomo. Wazniejsze jest jaki bedzie nastepny etap, czyli wejscie w "dojrzalosc" po roznych doswiadczeniach "mlodosci". Roznie to bywa - jednego takie przejscia "wzbogacaja", drugi coraz bardziej sie "stacza". "Polska rosnie w sile, a ludziom zyje sie dostatniej" - cos podobnego juz bylo, z tym ze budowane bylo "na piasku". Miejmy nadzieje, ze dzis budowane jest juz "na skale".
                    • de_oakville Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 12.03.19, 11:59
                      de_oakville napisał:

> Teraz sa "twarze PiSu". Charakter osoby "wychodzi na twarz".

Jako dziecko mialem znacznie lepsza pamiec niz dzis i dobrze pamietam nazwiska PRL-owskiej elity z mojego dziecinstwa. W radiu i w telewizji podawano bez przerwy, kto bral udzial w takim a takim zebraniu w odpowieniej kolejnosci, wedlug waznosci. A wiec "Obecni byli: Wladyslaw Gomulka, Zenon Kliszko, Ryszard Strzelecki, Boleslaw Podedworny, Boleslaw Jaszczuk, Ignacy Loga-Sowinski … itd."
                      Byl jeszcze Marian Spychalski, ktory mial twarz sympatyczna oraz Jozef Cyrankiewicz o twarzy inteligentnej. Byl rowniez Mieczyslaw Moczar niepodobny ani do Spychalskiego ani do Cyrankiewicza.Tamci dwaj mniej pasowali przez to do pozostalych i nawet i dzis by chyba tez nie pasowali. Pamietam okrzyki tlumow z roku 1968: "Niech zyje towarzysz Wieslaw" a rowniez hasla "Caly narod z towarzyszem Wieslawem".
    • wojciech.2349 Re: Zdrowy powiew ruchu oporu 12.03.19, 19:45
      Idee Owsiaka są dzisiaj jałowe, być może martwe.
      Timing.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka