Dodaj do ulubionych

Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bolandy

09.07.22, 11:35
Tekst linku

Polska jest na drugim miejscu bezwzględnej wartości pomocy wojskowej Ukrainie: 1.8 mld EUR.
Wyprzedza nas jedynie USA (2.3 mld), co komentarzy może nie wymaga, poza jednym:
o ile Polska wywiązuje się w 100% z obietnic, USA w 40%, podobnie jak Rajch Federalny.

Świetna jest postawa Państw Bałtyckich, ale z oczywistych względów znaczenie ma aktywność Anglików.
Są w porządku.
W dodatku Rasiejuszka goni resztkami - na wyposażenie oddziałów wchodzi sprzęt z lat 50-tych.
Obserwuj wątek
    • yabbaryt Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 12:51
      Szaleju się najadłeś? Innymi słowy chwalisz rząd pisowskich nieudaczników? Ten sam rząd który na przemian łamie i gwałci konstytucje i idzie na sznurku Putina?
      Dlaczego nie piszesz o prawdziwych polskich bohaterach sprawy ukraińskiej takich jak Sławomir Nowak. Jak ruskie czołgi w lutym wjechały na ukraińskie drogi to po paru kilometrach albo utknęły w błocie albo potraciły zawieszenie. A to przecież nasz Sławomir- cichy bohater, nękany przez pisowski reżym, zarządzał przez lata ukraińskim drogownictwem. Bez jego działalności ruskie tanki byłyby już nad Bugiem.
      • 1.melord [...] 09.07.22, 13:21
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mateusz572 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 13:28
          O których Polakach waść prawisz?
          • 1.melord Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 13:33
            mateusz572 napisał:

> O których Polakach waść prawisz?
            >

o polskich Polakach...
            • mateusz572 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 13:39
              Wszyscy, których znam wcale nie mają dość Ukrańców. Wręcz przeciwnie bardzo im współczują i pomagają w miarę możliwości.
              • yabbaryt Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 14:13
                Prawdą jest, że w Polsce podnoszą się pewne głosy antyukraińskie. Widzę to u niektórych znajomych. Czy należy się dziwić? Niektórzy jeszcze pamiętają lata osiemdziesiąte i tysiące Polaków którzy wyjechali na Zachód. Pijaństwo, kradzieże w sklepach i w domach, jazda po pijaku. A może nie pamiętamy o polskich gangach samochodowych w Niemczech? Na Zachód wtedy pojechało bardzo dużo hołoty. Podobnie jest teraz. Masy Ukraińców przyjechały do Polski i pewna ich część psuje opinie reszcie.
                Ukraińcy bronią swojego państwa przed kacapską agresją i my Polacy jako dobrzy sąsiedzi pomagamy im a nie wbijamy nóż w plecy. Całemu temu syfowi winni są kacapi. Pomagamy zresztą we własnym interesie bo jak kacapy dojdą do Bugu to my będziemy następnym celem.
                Oczywiście kacapska armia jest beznadziejnie słaba w porównaniu z wojskami NATO i obecnie nie stanowi większego zagrożenie dla Zachodu. Niemniej lepiej mieć za Bugiem przyjazne państwo a nie kolejnego putinowskiego świra typu Łukaszenka.
            • prze.nick Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 14:07
              Na interii (i nie tylko) trolli z Moskowii zawsze było pełno.
              Nie mogą usiedzieć na swoich forach tylko się pchają w walonkach na Zachód.
          • donvito52 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 21:04
            mateusz572 napisał:

> O których Polakach waść prawisz?
            >

PP.
            Ci, co podpisują się Prawdziwy Polak, lub Prawdziwy Patriota.
            Na ramieniu Powstańcza Kotwica, na drugim indyjski znak słońca, a witają jak przy zamawianiu pięciu piw.
        • bmc3i Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 13:59
          1.melord napisał(a):

> Pomoc Ukrainie polega na tym,ze piec nowiutkich "Krabow" zamiast zasilic WP wys
          > lano na "dzikie pola"
          > Trzy zasilily juz skladnice zlomu,pozostale dwa ukyli miedzy buynkami mieszkaln
          > ymi w miescie.
          > Powod do dumy.....niewatpliwy

Z jakiego szamba te rewelacje wyciągnąleś?
          • yabbaryt Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 14:14
            Niech zgadnę Sputnik albo Prawda.ru tam zawsze piszą prawdę
            • 1.melord Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 14:50
              yabbaryt napisał:

> Niech zgadnę Sputnik albo Prawda.ru tam zawsze piszą prawdę

nie zgadales (j.rosyjski juz zapomnialem)
              wystarczy pogooglowac by znalezc nawet relacje polskch najemnikow wlczacyh na Ukrainie....angielsko jezycznych rowniez (wielce przydatny VPN)
              • prze.nick Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 14:59
                rewelacje takie jak od Czeczki którego potem Łukaszenka zamordował?
                VPN nie jest potrzebny jeśli strony internetowe nie są w jakichś dziwnych krajach
                • obrotowy niemozliwe. 09.07.22, 15:28
                  prze.nick napisał:
                  > rewelacje takie jak od Czeczki którego potem Łukaszenka zamordował?
                  >

Lukaszenko nie mial ku temu zadnego powodu.

jego Czeszko nie zdradzil.
                  • prze.nick Re: niemozliwe. 09.07.22, 18:10
                    a jakie powody ma kołchoźnik żeby atakować mniejszość polską na Białorusi?
                    przecież to już ociera się o akcję NKWD
                    pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_polska_NKWD_(1937–1938)
                    • buldog2 Re: niemozliwe. 10.07.22, 08:03
                      a jakie powody ma kołchoźnik żeby atakować mniejszość polską na Białorusi?

Niestety, nieodpowiedzialne zaangażowanie Polonii w głupio i nieskutecznie prze(nick)prowadzoną akcję protestacyjną na Białorusi doprowadziło do represji. Mówiły o tym nawet PISowskie media.
                      • prze.nick Re: niemozliwe. 10.07.22, 17:07
                        Nieprawda. Prześladowania Polonii są niewspółmierne do ich aktywności w ogólnokrajowym proteście. Sfingowano juz wiele procesów Polaków na Białorusi.
                        Materiały dostępne są na portalu kresy24.pl
                        • buldog2 Re: niemozliwe. 12.07.22, 23:40
                          Prześladowania Polonii są współmierne do zaciętości Łukaszenki.
                          Dekadę temu pisałem, żeby nie angażować się w, nieskuteczne, działania, bo może być tylko gorzej.
                          • prze.nick Re: niemozliwe. 12.07.22, 23:48
                            Nie angażować się w podtrzymywanie polskości Polonii białoruskiej?!
                            Może jest wyjście - ściągnąć do Polski wszystkich Polaków z Białorusi
                            Ale wtedy to może się okazać, że na Bialorusi jest ponad milion Polaków
                            • europitek Re: niemozliwe. 13.07.22, 06:11
                              prze.nick napisał:
                              > Ale wtedy to może się okazać, że na Bialorusi jest ponad milion Polaków

Oj może, bo ludzie poprzypominają sobie dziadków i prababcie.
                  • prze.nick Re: niemozliwe. 09.07.22, 18:15
                    Polacy mu biznes rozwalili :D
                    kresy24.pl/migranci-wspomagani-przez-bialoruskie-sluzby-kopia-tunele-pod-5-metrowa-zapora-na-granicy-bialoruskiej/
              • bmc3i Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 17:58
                Po pierwsze na Ukrainę Polska nie wyslala "5 nowych Krabów", lecz 18 używanych ze stanu Wojsk Lądowych, 58 natomiast nowych Ukraina zamówiła za odplatnością w HSW. I żaden "z pięciu" nie wylądował na szrocie.
                • yabbaryt Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 18:09
                  Te rosyjskie legendy o zniszczonych Ceasarach i Himarsach. Pewnie jakieś straty będą bo to jest wojna. Dlatego trzeba przygotowywać i wysyłac kolejne sprzety.
                  • bmc3i Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 19:21
                    yabbaryt napisał:

> Te rosyjskie legendy o zniszczonych Ceasarach i Himarsach. Pewnie jakieś straty
                    > będą bo to jest wojna. Dlatego trzeba przygotowywać i wysyłac kolejne sprzety.

reader.defensenews.com/2022/07/08/us-to-send-more-himars-precision-rockets-to-ukraine/content.html

Amerykanie wprost wyśmiali ruskie bajki o zniszczeniu Himarsów, i wysyłają kolejne z inwentarza US Army, zapowiadając ze to nie koniec.
                    • yabbaryt Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 10.07.22, 22:13
                      Podobno Himarsy zlikwidowały już około 30 rosyjskich magazynów paliw i amunicji. Ruska logistyka jest kulawa, ale od czasu pojawienia się Himarsów na froncie to zrobiło się dużo gorzej. Fakt ruska obrona przeciwlotnicza potrafi zestrzelić rakiety GLRMS ale jak Ukry wysyła jednocześnie parę rakiet to ruska opl nie daje rady. Warto zobaczyc ile potężnych pożarów jest na wschód od linii frontu.
                      Tekst linku
                      • bmc3i Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 12.07.22, 22:11
                        yabbaryt napisał:

> Podobno Himarsy zlikwidowały już około 30 rosyjskich magazynów paliw i amunicji
                        > . Ruska logistyka jest kulawa, ale od czasu pojawienia się Himarsów na froncie
                        > to zrobiło się dużo gorzej. Fakt ruska obrona przeciwlotnicza potrafi zestrzeli
                        > ć rakiety GLRMS ale jak Ukry wysyła jednocześnie parę rakiet to ruska opl nie d
                        > aje rady. Warto zobaczyc ile potężnych pożarów jest na wschód od linii frontu.

No do walki z czyms takim potr!ebny jest specjalistyczny systrm na miare izrarlskiego Iron Dome, a nie system przeciwlotniczy.
    • boomerang Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 13:56
      W dodatku Rasiejuszka goni resztkami - na wyposażenie oddziałów wchodzi sprzęt z lat 50-tych.

Może najnowszy sprzęt oszczędzają na Polskę .
      • yabbaryt Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 14:17
        Chyba nie. stracili już połowę nowoczesnych czołgów. Ich gwardyjskie jednostki Okręgu Zachodniego są mocno przetrzebione i nie stanowią dużej siły ofensywnej w stosunku do Zachodu. Oczywiście Rosja w stosunku do U?krainy jest potęgą, ale nie w stosunku do państw NATO.
      • borrrka Doniesienia o archaicznym sprzęcie... 09.07.22, 15:30
        Dotyczą przede wszystkim transporterów opancerzonych.
        Ich straty były nieproporcjonalnie wysokie (nie wiem dlaczego).
        I teraz z nowym wojskiem idą typy z lat 50-tych.

Na ile sowok oszczędza nowoczesną broń, trudno powiedzieć.
        Tak sobie myślę, że byle czym trudno walczyć z obecnym lend lease:)
        • j-k i dlatego nie walcza... 09.07.22, 15:53
          borrrka napisał:
          > Tak sobie myślę, że byle czym trudno walczyć z obecnym lend lease:)

dozylismy czasow przewagi broni przeciwpancernej i przeciwlotniczej - w stosunku do wojsk pancernych i lotnictwa.

Rosjanie powrocili wiec ostatnio do skutecznej taktyki z konca II.WS

zmasowany ostrzal artyleryjski, a potem reszty oporu likwiduja lekkie wojska zmechanizowane ze wsparciem piechoty.
          • de_oakville Re: i dlatego nie walcza... 09.07.22, 23:37
            j-k napisał:

> Rosjanie powrocili wiec ostatnio do skutecznej taktyki z konca II.WS
            >
            > zmasowany ostrzal artyleryjski, a potem reszty oporu likwiduja lekkie wojska zm
            > echanizowane ze wsparciem piechoty.

Z twoich wypowiedzi emanuje podziw dla agresora, a nawet wsparcie dla niego. Ciekawe, czy gdybys zyl w roku 1920 to podziwialbys rowniez "wspaniala" konnice Budionnego i "geniusz" Tuchaczewskiego?
            • buldog2 Re: i dlatego nie walcza... 10.07.22, 08:15
              Nie widzę tego, może być co najwyżej uznanie dla logiki i szukania najwłaściwszego rozwiązania. Także dla nas.

Amerykanie poszli tą samą drogą. Ponieważ mają lepszą artylerię, dla zniszczenia celu potrzebują nie co najmniej jednego strzału do korekty i np. 10 do zniszczenia celu, wystarczy im jeden nabój precyzyjny. Oczywiście, wielokrotnie droższy (Excalibur 100 tys. dolarów) ale ogromna ulga dla logistyki i bezpieczeństwa własnej artylerii.
            • j-k do obu Panow. 10.07.22, 18:29
              de_oakville napisał:
              > Z twoich wypowiedzi emanuje podziw dla agresora, a nawet wsparcie dla niego.

- nieprawda. nie zaprzeczam, ze to Rosjanie sa agresorem.

Ciekawe, czy gdybys zyl w roku 1920 to podziwialbys rowniez "wspaniala" konnice Budionnego i "geniusz" Tuchaczewskiego?

Tak - od dawna ich zdolnosci dowodcze podziwiam.
              Przegrali bitwy, ale nie dali sie rozbic i wiekszosc swoich wojsk uchronili od zaglady.

ERGO: w czasach zmasowanej propagandy antyrosyjskiej nie podaje sie prawdziwego przebiegu bitew

- tylko propagandowy szmelc o dzielnosci Ukraincow i okrucienstwach Moskali.

JA nie daje sie oglupic - tylko doszukuje sie wszedzie prawdy obiektywnej.

J.K.

• mateusz572 Re: do obu Panow. 10.07.22, 19:00
                j-k napisał:

> de_oakville napisał
                > Ciekawe, czy gdybys zyl w roku 1920 to podziwialbys rowniez "wspaniala" konnice
                > Budionnego i "geniusz" Tuchaczewskiego?
                >
                > Tak - od dawna ich zdolnosci dowodcze podziwiam.
                > Przegrali bitwy, ale nie dali sie rozbic i wiekszosc swoich wojsk uchronili od
                > zaglady.

Budionnemu parę razy Polacy przetrzepali skórę, po których to czynnościach w/w dowódca został wycofany z frontu polskiego, aby nie zmarnował reszty, która pozostała.
                Tuchaczewski dostał wciry w bitwie warszawskiej w czym mu pomógł niejaki Stalin.
                • j-k k... - ja to viem. 11.07.22, 21:59
                  mateusz572 napisał:
                  > Tuchaczewski dostał wciry w bitwie warszawskiej w czym mu pomógł niejaki Stalin

k.... ja to viem.

ale to nie umniejsza zdolnosci dowodczych samego Tuchaczewskiego.

PS. na tym forum nie uprawiam propagandy.

wystarczy - ze ze smiechem patrze - gdy (i jak) czynia to inni.

J.K.
      • buldog2 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 11.07.22, 01:00
        Mocno wątpię, by były zamiary wszczęcia agresji na Polskę, państwo NATO. Poza tym okazuje się, że czołgi można skutecznie niszczyć przy użyciu broni kosztujących kilka % wartości czołgu i nawet okrzyczane t90 Proryw (wg ros. propagandy miały być niezniszczalne) płoną tak jak wszystkie inne. W przypadku walki czołgów ros. i naszych agresor po kilku dniach jest pod Warszawą, ale jeśli utworzyć głęboką obronę, to nici z ataku.

Winni niepodpisania umowy na Caracale i in. zaniechań powinni stanąć przed sądem i trafić na szubienicę.
        • buldog2 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 11.07.22, 01:50
          Natomiast nie wykluczam, że możemy być zaatakowani przez armię Łukaszenki. Interes w tym mają Łukaszenko i Putin, użycie armii karakana jest dla Putina wygodne, bo powie że to nie on.
        • j-k kolejne bajdurzenia. 11.07.22, 22:04
          buldog2 napisał:
          > Winni niepodpisania umowy na Caracale i in. zaniechań powinni stanąć przed sądem...

smiglowce (bojowe) - wobec znakomitych systemow przeciw-lotniczych

sa dzis nic nie warte.

nadaja sie tylko do transportu piechoty - na krotkie odleglosci - w szybkim czasie.

J.K.
          • buldog2 Re: kolejne bajdurzenia. 12.07.22, 12:15
            Śmigłowce nadają się do nowoczesnej wojny manewrowej i ataku tam, gdzie obrony przeciwlotniczej nie ma silnej i tam, gdzie została zniszczona. Duże systemy mogą być wykryte i zniszczone, ręczne mają zasięg kilku kilometrów. Robisz desant 5-7 km od linii frontu, zostawiasz moździerze (zasięg do ok. 10 km). Moździerze atakują linię frontu (np. bombami kasetowymi), a śmigłowce transportują desant w pobliże linii frontu i wspierają go. To trwa kilka minut, po czym śmigłowce wycofują się na bezpieczną odległość.
            Poza tym zgoda.
    • tuttifrutti1234 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 16:54
      borrrka napisał:

> Tekst linku
      >
      > Polska jest na drugim miejscu bezwzględnej wartości pomocy wojskowej Ukr
      > ainie: 1.8 mld EUR.

to radzieckie czołgi są tyle warte?
      W zamian za złom Polska chciała wycyganić od RFN najnowocześniejszy sprzęt. Nie udało się.
      • bmc3i Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 18:08
        tuttifrutti1234 napisał(a):

> borrrka napisał:
        >
        > > Tekst linku
        > >
        > > Polska jest na drugim miejscu bezwzględnej wartości pomocy wojskow
        > ej Ukr
        > > ainie: 1.8 mld EUR.
        >
        >
        > to radzieckie czołgi są tyle warte?
        > W zamian za złom Polska chciała wycyganić od RFN najnowocześniejszy sprzęt. Nie
        > udało się.

A co jest "najnowoczesniejszego" w uzywanych Leo A5? Swoje Leo A4 Polska modernizuje dovstandardu A7.
        • borrrka Modernizowane T72 09.07.22, 18:30
          Bo te przekazaliśmy Ukraińcom, są bardzo wysoko oceniane ze względu na NATO-wski upgrade no i przede wszystkim mogą być natychmiast użyte do walki.
          To doskonały wariant skutecznej pomocy.
          Żołnierz ukraiński nie potrzebuje poważniejszych szkoleń.
          • buldog2 Re: Modernizowane T72 10.07.22, 08:18
            Są przede wszystkim kompletne i gotowe do użycia.
            Podobno rosyjskie bezpośrednio ze składów długotrwałego przechowywania wzięte w jakimś stopniu sprawne i do użycia są 2 na 10. Wszystko do remontu. Brak na to mocy produkcyjnych i kilka dni temu zmobilizowano fabryki samochodów do deficytowego remontu czołgów.
            • europitek Re: Modernizowane T72 11.07.22, 05:27
              buldog2 napisał:
              > Podobno rosyjskie bezpośrednio ze składów długotrwałego przechowywania wzięte w
              > jakimś stopniu sprawne i do użycia są 2 na 10. Wszystko do remontu.

To normalka pozostała po radzieckiej koncepcji zbrojeń. W PRL-u było podobnie - ogromne zapasy ilościowe, ale duży odsetek "nielotów" i "niejezdów", a amunicja mająca po ćwierć wieku lub więcej. Najważniejsze było, żeby się sztuki zgadzały "w księgowości", a nie czy są sprawne. Najlepsza fucha to była "dowódca czołgu w remoncie". Żyć nie umierać.
    • szwampuch58 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 18:13
      Ukrainiec dumny z Polski....Hmmm,mile to
    • europitek Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 22:08
      borrrka napisał:
      > W dodatku Rasiejuszka goni resztkami - na wyposażenie oddziałów wchodzi sprzęt
      > z lat 50-tych.

Będą skupować T-54 w całej Afryce, a może mają jeszcze trochę swoich?
      • bmc3i Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 09.07.22, 22:26
        europitek napisał:

> borrrka napisał:
        > > W dodatku Rasiejuszka goni resztkami - na wyposażenie oddziałów wchodzi s
        > przęt
        > > z lat 50-tych.
        >
        > Będą skupować T-54 w całej Afryce, a może mają jeszcze trochę swoich?

Mają nawet całą brygadę T-34 na chodzie. Ostatnio sciagneli też pociagami kilkanascie z Afryki.
        • europitek Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 11.07.22, 05:33
          bmc3i napisał:
          > Mają nawet całą brygadę T-34 na chodzie.

Powaga? W Polsce ostanie zniknęły w połowie lat 70. Można je było spotkać na poligonach jako etatowe cele (a raczej wraki).
          A może ta brygada T-34 to jest na etacie "Mosfilmu"? Tak jak był pułk kawalerii.
          • bmc3i Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 12.07.22, 22:51
            europitek napisał:

> bmc3i napisał:
            > > Mają nawet całą brygadę T-34 na chodzie.
            >
            > Powaga? W Polsce ostanie zniknęły w połowie lat 70. Można je było spotkać na po
            > ligonach jako etatowe cele (a raczej wraki).
            > A może ta brygada T-34 to jest na etacie "Mosfilmu"? Tak jak był pułk kawalerii
            > .

Aż tyle?
            • j-k T-34 sa nadal na etacie Mosfilmu, istotnie 12.07.22, 23:12

> > A może ta brygada T-34 to jest na etacie "Mosfilmu"?
              Tak jak był pułk kawalerii

> Aż tyle?

boli cie to ? ze Mosfilm kreci filmy i ma nadal czym i o czym ?

a co z polskimi studiami filmowymi ?
              • europitek Re: T-34 sa nadal na etacie Mosfilmu, istotnie 13.07.22, 06:08
                Do polskich filmów historycznych kiedyś wynajmowano tych mosfilmowców, ale jak jest obecnie i jak będzie to trudno powiedzieć.O ile pamiętam to w "Krzyżakach" walczyli pod Grunwaldem. W "Ogniem i mieczem" chyba zabrakło na nich kasy i stąd sceny batalistyczne z jazdą były mikre i przykre.
    • buldog2 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 10.07.22, 07:58
      Oj, nie puszyłbym się aż tak. Było już o tym - Gb 2,4 mld., jak pamiętam.
      • borrrka To są dane ukraińskie 10.07.22, 09:07
        Zweryfikowałem w rozmowie z kolegami z Kijowa, więc ten poziom "funkcjonuje" w ich mediach od dłuższego czasu.
        W zasadzie nie widzę powodu, by wątpić w proporcje.
        Niby po co?
        • buldog2 Re: To są dane ukraińskie 10.07.22, 12:28
          The UK has committed £2.3 billion in military assistance to Ukraine thus far.
          commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-9477/
    • borrrka Zelenski łagodzi problem Wołynia 10.07.22, 22:26
      Prezydent Zelenski staje się moim faworytem.
      Jest wiarygodny w podejściu do Bandery i OUN, bo Żydzi byli również ofiarami UPA.
      Wycofywanie się Kijowa z twardej postawy odnośnie Wołynia jest bardzo mądre:
      zbrodnie nie wzięły się z nikąd - mój Dziadek wyższy oficer WP za Bugiem, opowiadał mi to i owo o "akcji katolickiej".
      I choć w najmniejszym stopniu nie usprawiedliwia to mordowania Polaków en masse, zrozumienie obustronnych błędów będzie dobrą podstawą kompromisu.
      Dlatego właśnie w tym momencie uczulam Was na działanie prokacapskich trollów - ja będe bezlitośnie jechał po nickach, bo to moment szansy na kompromis z, było nie było, bratnim Narodem.
      • buldog2 Re: Zelenski łagodzi problem Wołynia 11.07.22, 00:51
        Polecam: youtu.be/ZSNkgdmmxa4
        Tam jest nie tylko o Jermaku, jest też o wątpliwościach odnośnie Zelenskiego, w związku z Jermakiem.
        Jeszcze o liście Victorii Spartz (Вікторія Кульгейкo).
        Nikt nie powie, że Szwec jest rosyjskim trollem.
        • buldog2 Re: Zelenski łagodzi problem Wołynia 11.07.22, 19:34
          I to:
          www.eurointegration.com.ua/rus/articles/2022/07/11/7142961/
    • yabbaryt Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 11.07.22, 08:31
      im dalej na zachód Europy tym poczucie zagrożenia w stosunku do Rosji jest mniejsze i kraje te widzą ogromne interesy jakie można robić z Rosją. Trudno powiedzieć, że ADF jest bardziej prorosyjska niż CDU czy SDP. Podobnie we Francji jest z FN. Jest tak samo prorosyjski jak reszta ugrupowań politycznych. Natomiast PiS wchodzi w taktyczny sojusz z tymi partiami, gdyż widzi zagrożenia wynikające z rosnącego centralizmu UE, łamaniu traktatów i przywłaszczaniu sobie kompetencji przez eurobiurokracje, które do tej pory bezspornie należały do państw członkowskich.
    • jorl9 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 11.07.22, 20:13
      borrrka napisał:

> Polska jest na drugim miejscu bezwzględnej wartości pomocy wojskowej Ukr
      > ainie: 1.8 mld EUR.

A jak sobie policzyliscie te 1,8mild Euro drogi borrka?

Czyzbyscie ten swoj 40..50 letni zlom czyli czolgi T72 w ilosci gdzies 250szt po 5 milionow Euro za sztuke? Wtedy z czolgow byloby 1,25mild Euro. Ta reszte do 1,8mild to trudno wypelnic ale niech bedzie.

Jesli policzyliscie ten zlom za 5mil Euro /szt to w cenie nowki Leopard 2 np.
      Niezle.

Jasne ze tak oszukanczo policzyliscie. Bo przyezliscie do mnie z tym rachunkiem i chcieliscie nowki Leo tez gdzies 200szt za ten swoj zlom.
      Wyrzucono was z kopniakiem za ta bezczelnosc jak u mnie w Niemczech slyszalem. I slusznie. Popieracie Ukraincow, OK, ale za swoje.
      • europitek Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 12.07.22, 00:53
        jorl9 napisał(a):
        > Wyrzucono was z kopniakiem za ta bezczelnosc jak u mnie w Niemczech slyszalem.
        > I slusznie. Popieracie Ukraincow, OK, ale za swoje.

To słuchasz żle albo głupich. Duda publicznie powiedział, że Niemcy obiecały Polsce rekompensatę z sprzęcie (czołgach) za te, które poszły na Ukrainę, potem "zapomniały" o obietnicy.
        A może Niemcy w ogóle nie mają tych czołgów? Już parę razy obiecywały gruszki na wierzbie, jeśli chodzi o broń.
        • jorl9 Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 12.07.22, 10:57
          europitek napisał:

> To słuchasz żle albo głupich. Duda publicznie powiedział, że Niemcy obiecały Po
          > lsce rekompensatę z sprzęcie (czołgach) za te, które poszły na Ukrainę, potem "
          > zapomniały" o obietnicy.
          > A może Niemcy w ogóle nie mają tych czołgów? Już parę razy obiecywały gruszki n
          > a wierzbie, jeśli chodzi o broń.

A wiec co ja o tym uslyszalem u mnie w Niemczech. Odmoje ministerki od wojny.
          A wiec Polacy przyszli do niej i zazadali odemnie najbardziej wypasionych Leopardow. Takich ktorych nawet w Bundeswehrze narazie nie ma, zapewne Polacy z katalogow niemieckiej firmy sobie skonfigurowali. Nie powiedziala ile sobie zazyczyliscie to fakt.
          Odpowiedziala ze jestescie bezczelni, zapewne sa szczegoly ktore wasza polska bezczelnosc udawadniaja ale tego juz nie powiedziala.
          Ale ja powiem bo znam moich bylych wspolplemiencow przeciez, cwaniakow.
          Zapewne wogole Polska PRZED daniem Ukrainie tych 200 iles 40-50 letnich T72 z magazynow nie rozmawiala z moimi jak i co dostaniecie za to. Po prostu skorzystaliscie z okazji pozbycia sie zlomu i wzamian za to chcieliscie nowki najbardziej wypasione i to napewno ich wielka ilosc. Dlatego pytam w tym watku ile sobie za jednego T72 policzyliscie? Bo jak wyszlo wam te 1,8mild Euro to policzyliscie z 5 milionow euro za jeden T72 a to jest cena Leo2 nowki i to wypasionego. A wiec sami sobie rachunek napisaliscie i zadacie zwrocenia odemnie tej kasy w postaci czolgow.
          Na to, jak wyzej, dostaliscie odpowiedz, zjezdzajcie cwaniaki i slusznie. I jak slysze odpowiedz jest skuteczna, zadne czolgi odemnie wzamian za ten zlom na Ukraine co wyslaliscie.

A poza tym chyba tak lepiej ze nie dostaniecie z Niemiec rekompensaty za ta bron tam wyslana. Bo inaczej borrka nie moglby byc dumyny z Bolandii za ta pomoc 1,8mild Euro dla Ukrainy, a by musial byc dumny z Niemiec. Jeszcze raz w przypadku jakbyscie dostali rekompensate od Niemiec. To chyba dociera i do polskich glowek, prawda?

Dodam ze jakby naprawde policzyc za ile Ukrainie dostarczyliscie bronii to by nie bylo 1,8mild Euro a z 10 razy mniej. Bo realnie te T72 nie chyba te 5mil Euro za sztuke kosztuja a z 10 razy mniej. Albo jeszcze mniej.
          Poza tym odpadly wam koszty ich magazynowanie, mozecie magazyny sprzedac na uzyteczne cele. No i obnizy sie wam troche chec bezposredniej interwencji wojskowej na Ukrainie w obronie banderowcow. Same zalety.

No ale kreatywna wasza ksiegowosc dala powod ze borrka jest dumny z Bolandii.
          • europitek Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 12.07.22, 17:11
            jorl9 napisał(a):
            > A wiec co ja o tym uslyszalem u mnie w Niemczech. Odmoje ministerki od wojny.
            > A wiec Polacy przyszli do niej i zazadali odemnie najbardziej wypasionych Leopa
            > rdow. Takich ktorych nawet w Bundeswehrze narazie nie ma, zapewne Polacy z kata
            > logow niemieckiej firmy sobie skonfigurowali. Nie powiedziala ile sobie zazyczy
            > liscie to fakt.
            > Odpowiedziala ze jestescie bezczelni, zapewne sa szczegoly ktore wasza polska b
            > ezczelnosc udawadniaja ale tego juz nie powiedziala.

To nie miały być Leopardy 2 w najnowszej wersji. Chyba nie myślisz, że takie cwaniaki jak Polacy chcieli dostać od Niemiec to czego Niemcy nie mają? To byłoby nie cwaniactwo a głupota.
            Co do twojej ministerki to ona kręci tak samo jak Scholz, W przem ówieniu w Bundestagu powiedziała, że wysłanie na Ukrainę 200 transporterów byłoby rozbrajaniem Bundeswehry. Tyle, że te maszyny to głębokomagazynowy zapas bliski zezłomowaniu i stojący na składowisku ładnie nazywanym parkingiem. Z poprzednią próbą z innymi transporterami z Niemiec też tak było. Scholz obiecywał Ukrainie różne sprżetu, ale jakoś zawsze potem się okazywało, że są niezdatne do użytku lub nie można och oddać.
            Ci twoi kombinują i ściemniają, bo mają pietra, ze im Putin zakręci gaz. Niemcy nie stać dzisiaj na suwerenne decyzje, na suwerenną politykę. I to jest wasz własny dorobek rządów Schroedera, Anielki i ich towarzyszy typu Scholz. Dzsisiejsze opowieści Lambrecht, że nie można wysłać 200 transporterów na Ukrainę , bo trzeba dbać o bezpieczeństwo Niemiec to jawna ściema i krętactwo. Kto chce napaść na Niemcy i w jaki sposób miałby to zrobić, czyli zaatakować lądem kraj w pełni otoczony przez jego sojuszników?
            Jeśli wierzysz w opowieści tych kłamców to masz za swoją naiwność nagrodę wypłaconą w problemach z gazem i ropą.

Twoje wyliczenia w kwestii wartości polskiej pomocy militarnej dla Ukrainy są nic nie warte, bo liczysz tylko czołgi.

> A poza tym chyba tak lepiej ze nie dostaniecie z Niemiec rekompensaty za ta bro
            > n tam wyslana.

Jasne, że lepiej. ponieważ jest pełna jasność w temacie stosunku Niemiec do sojuszników z NATO, do Ukrainy i Rosji. Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie. Co sami robicie to do was wróci.
            Póki co czytaj instrukcje jak oszczędzać gaz kąpiąc się o połowę krócej.

> Poza tym odpadly wam koszty ich magazynowanie, mozecie magazyny sprzedac
            > na uzyteczne cele.

Zobacz jak Niemcy mogłyby zaoszczędzić na oddaniu tych 200 transporterów opancerzonych, a wcześniej fury innych rzeczy, które obiecywały a nie oddały. Strasznie ten Scholz rozrzutny i jak tak dalej pójdzie to puści Reich z torbami.
            • senioryta13 Re: dobra wiadomosc 12.07.22, 17:49
              europitek napisał:
              > Kto chce napa
              > ść na Niemcy i w jaki sposób miałby to zrobić, czyli zaatakować lądem kraj w pe
              > łni otoczony przez jego sojuszników?

No , wreszcie mozna spac spokojnie, ze Putin nie bedzie jednak maszerowal na Zachod.
            • senioryta13 Re: dobra wiadomosc 13.07.22, 18:57
              europitek napisał:

> Kto chce napa
              > ść na Niemcy i w jaki sposób miałby to zrobić, czyli zaatakować lądem kraj w pe
              > łni otoczony przez jego sojuszników?
              > Jeśli wierzysz w opowieści tych kłamców to

tzn. ze mozna spac spokojnie.
              Cenzor jednak jest innego zdania i tnie.
    • europitek Re: Możecie trolle p.....ć, ja jestem dumny z Bo 12.07.22, 00:45
      Cenzorze miejscowy! Wywal też mój post, bo teraz to wygląda jakbym łajał Borkę, a to nie jest prawdą.
    • borrrka Trzeci świat ratuje Rassiejuszkę ! 12.07.22, 09:37
      Tekst linku

Iran znany głównie z nielegalnych zakupów high tech w Rajchu zdecydował ratować Rosję, czytaj atomowe i kosmiczne mocarstwo.
      Kto zna Matuszkę R, doceni wydźwięk tego newsa:
      Irańczycy nie dość, że dostarczą drony, to będą szkolić wańki z obsługii:)
      Już sam fakt, że jacyś mullowie muszą pomagać Rassiejuszce ma swój smak.
      Że spytam trywialnie - przecież drony wynalazł akademik Dronow?
      • europitek Re: Trzeci świat ratuje Rassiejuszkę ! 12.07.22, 17:14
        borrrka napisał:
        > Że spytam trywialnie - przecież drony wynalazł akademik Dronow?

Ciiii... on zostanie odtajniony dopiero na emeryturze i wtedy dostanie tytuł. Na razie to nikt nic nie wie, żeby taki w ogóle istniał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka