Dodaj do ulubionych

Odsylanie nielegalnych migrantow

16.10.24, 09:51
Kraje europejskie maja wiele ekonomicznych problemow i nie potrzebuja i nie chca nielegalnych emigrantow. Wpierw UK za rzadow konserwatystow podpisala umowe z afrykanska Rwanda by tam odsylac emigrantow. Obecnie, premier Wloch pani Meloni odsyla imigrantow z Afryki do Albanii.

Imigracja do Europy staje sie powoli kontrolowana.

PF

Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 16.10.24, 10:35
      zaraz, zaraz, przecież jeszcze parę miesięcy temu w Europie dramatycznie brakowało rąk do pracy
      • polski_francuz Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 16.10.24, 10:42
        boomerang napisał:

" zaraz, zaraz, przecież jeszcze parę miesięcy temu w Europie dramatycznie brakowało rąk do pracy"

Minimum przygotowania trzeba miec. Przynajmniej rozumiec jezyk by naczynia zmywac. Poza tym europejskich bezrobotnych jest w Europie co niemiara. Nie mowiac juz o emerytach zdolnych do pracy, ktorzy zbijaja gruchy, graja w tenisa, pisza na forach czy szukaja chetnych do bara-bara kobit ...

PF
        • boomerang Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 16.10.24, 23:22
          > Nie mowiac juz o emerytach zdolnych do pracy, ktorzy zbijaja gruchy, graja w tenisa, pisza na forach czy szukaja chetnych do bara-bara kobit ...

Wszystko do ciebie pasuje, z wyjątkiem ostatniego.
          • polski_francuz Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 09:33
            boomerang napisał:

" Wszystko do ciebie pasuje, z wyjątkiem ostatniego. "

Na wszystko jest czas...

PF
    • 1.melord Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 16.10.24, 10:51
      >>Obecnie, premier Wloch pani Meloni odsyla imigrantow z Afryki do Albanii.

do Albanii , ktora oskarzana jest o handel zywym towarem w Europie?...to jak wysylac drewno do lasu
      Rozwiazaniem jest ustawic okrety patrolowe EU na wodach M.Srodziemnego i zawracac lodzie z powrotem (tak robi Australia)
      Obecnie statki roznych lewackich organizacji czekaja przy wybrzezach Afryki i bezpiecznie transportuja "towar " do EU....trzeba z tym skonczyc.
      • polski_francuz Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 16.10.24, 10:59
        1.melord napisał(a):

" do Albanii , ktora oskarzana jest o handel zywym towarem w Europie?...to jak wysylac drewno do lasu. Rozwiazaniem jest ustawic okrety patrolowe EU na wodach M.Srodziemnego i zawracac lodzie z powrotem (tak robi Australia)"

Co do Albanii to pewnie ten kraj ma zniechecic emigrantow. Okrety do niezly pomysl, tyle ze trzeba sie porozumiec miedzy krajami nad morzem Srodziemnych. I tu bat bije...

PF
        • 1.melord Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 16.10.24, 11:03
          >>trzeba sie porozumiec miedzy krajami nad morzem Srodziemnych. I tu bat bije...

najwiekszy przemyt to do Hiszpanii,Francji,Wloch....to kraje zrzeszone w NATO
        • boomerang Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 16.10.24, 11:38
          a nie można ich zagnać na Sycylię, a tam uzbrojona mafia już się nimi zajmie i będą grzecznie zasuwać na roli za miskę spagetti
        • vermieter Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 16.10.24, 13:25
          polski_francuz napisał:

> Co do Albanii to pewnie ten kraj ma zniechecic emigrantow.

Wykupiłeś abonament na głupotę? Przecież oni z tej Albanii zobaczą tylko kawałek nieba nad obozem. Pozytywne rozpatrzenie wniosku o azyl będzie skutkowało transferem do Włoch, decyzja negatywna oznacza zawrócenie do kraju pochodzenia.
          Albania będzie miała tyle do czynienia z emigrantami ile Kuba z więźniami w Guantanamo, czyli NIC.
    • borrrka Naprawdę szanuję bratni Rajch 16.10.24, 17:40
      Ale gdy czytam, nie mogę oprzeć się zadowoleniu, że inżynierowie z Sahelu i Somalii nie mają zaufania do naszej przaśnej Bolandy( bez tych paru EUR Buergergeld).
      Idą prosto do Rajchu, by ich zakwefione damy mogły spacerować w Charlottengradzie na deptaku nad Szprewą.
    • 1.melord Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 02:45
      ten wpis mial byc skierowany do jorla,ktory na kazdy temat wie najlepiej i wszystkich poucza...niestety wycieli go(za duzo wycinaja)
      Temat zbyt obszerny do opisywania,zamieszczony art. z grubsza sprawe wyjasnia.
      wszystkoconajwazniejsze.pl/presja-migracyjna-a-ochrona-granic-doswiadczenia-australii/

Dodac jedynie nalezy,ze rok w rok do Australii przybywa ok 200tys legalnych imigrantow.
      • petronella.kozlowska Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 05:49
        1.melord napisał(a):

Dodac jedynie nalezy,ze rok w rok do Nimiec przybywa ok 600 tys imigrantow.
        • 1.melord Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 08:03
          petronella.kozlowska napisała:

> Dodac jedynie nalezy,ze rok w rok do Nimiec przybywa ok 600 tys imigrantow.

Merkel oficjalnie zaprosila wszystkich chetnych z calego swiata.....zaproszenia chyba nie odwolano?
          • petronella.kozlowska 1.melord napisał(a): 17.10.24, 08:31
            350 tys. azylantów
            130 tys. w ramach łączenia rodzin
            100 tys. Afgańczyków

to z Merkel nie ma nic wspólnego
          • vermieter Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 08:32
            1.melord napisał(a):

>
            > Merkel oficjalnie zaprosila wszystkich chetnych z calego swiata.....zaproszenia
            > chyba nie odwolano?

Powtarzasz zasłyszane bzdury, nikt nikogo nie zapraszał. Konwencja Genewska o Uchodźcach oraz artykuł 16 a w Ustawie Zasadniczej to nie jest wymysł Merkel.
      • jorl11 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 09:17
        1.melord napisał(a):

> ten wpis mial byc skierowany do jorla,ktory na kazdy temat wie najlepiej i wszy
        > stkich poucza...niestety wycieli go(za duzo wycinaja)

Zamist sie cieszyc ze mnie wycieli i nie musisz odpowiadac na moj post masz go spowrotem. Spoko mozesz odpowiedziec a nie pizdzic jak to teraz zrobiles.

jak qtas cenzor wytnie, wkleje spowrotem
      • borrrka O Down under wiem tyle... 17.10.24, 09:27
        Że chodzą odwrotnie, więc na ogół cicho siedzę.

Ale może Ty masz już zaburzoną percepcję Bolandy?
        Bo ciągle atakujesz imigrację ukraińską, a to tak jakby Nowozelandczycy zaczęli przyjeżdżać do Australii.
        To dar Boży dla Kraju, który nie chce się rozmnażać, a dla wielu sposobem na życie jest ciągle zmywak za siedmioma morzami.
        Wbrew temu, co wypisuje tu paru durniów, nie mam żadnych 'genetycznych" związków z Ukrainą, ale mam świadomość, że to jakby imigranci ze Szkocji w Australii.
        Idealna grupa do bezkonfliktowej integracji, nawet, jak w nocy postawią pomnik Bandery.
        Ich dzieci już nie postawią.
        • borrrka PS. Wyspa Wolin dla NCO 17.10.24, 09:34
          Z postępowych krajów Afryki .
          Innych wysp nie mamy.
          No, nasz kawałek Uznamu byłby może aktualny - mieliby blisko.
          Brama tryumfalna dla imigrantów z Białorusi i Ukrainy.
        • polski_francuz Ze Szkocji w Australii 17.10.24, 09:37
          borrrka napisał:

" To dar Boży dla Kraju, który nie chce się rozmnażać, a dla wielu sposobem na życie jest ciągle zmywak za siedmioma morzami. Wbrew temu, co wypisuje tu paru durniów, nie mam żadnych 'genetycznych" związków z Ukrainą, ale mam świadomość, że to jakby imigranci ze Szkocji w Australii."

Mam podobne zdanie. Tym niemniej, Szkoci, pominawszy belkotliwy akcent, mowia tym samym jezykiem co Australopitecy. Jezyk ukrainski jest bardziej do ruskiego podobny.

PF
          • borrrka Demagogicznie upraszczam:) 17.10.24, 09:50
            A z tym podobieństwem różnie jest - Ukraińcy uważają ukraiński za niemal identyczny z białoruskim i jednak bardziej podobny do polskiego i słowackiego.
            • caesar_pl Re: Demagogicznie upraszczam:) 17.10.24, 12:14
              borrrka napisał:

> A z tym podobieństwem różnie jest - Ukraińcy uważają ukraiński za niemal identy
              > czny z białoruskim i jednak bardziej podobny do polskiego i słowackiego.
              >
              Jestem teraz w odwiedziny na Gornym Slasku.Pod Zabka stoi mlodziez ukrainska,nie rozumiem absolutnie o czym rozmawiaja.Pojedyncze slowa mozna wylapac ale nic po za tym.Ze ukrainski bardzo podobny do polskiego to wymysl ostatnich czasow wojennych.Po wojnie znow nie bedzie bardzo podobny.Bedzi znow do rosyjskiego bardzo podobny.
        • polski_francuz Ze Szkocji w Australii 17.10.24, 09:37
          borrrka napisał:

" To dar Boży dla Kraju, który nie chce się rozmnażać, a dla wielu sposobem na życie jest ciągle zmywak za siedmioma morzami. Wbrew temu, co wypisuje tu paru durniów, nie mam żadnych 'genetycznych" związków z Ukrainą, ale mam świadomość, że to jakby imigranci ze Szkocji w Australii."

Mam podobne zdanie. Tym niemniej, Szkoci, pominawszy belkotliwy akcent, mowia tym samym jezykiem co Australopitecy. Jezyk ukrainski jest bardziej do ruskiego podobny.

PF
        • polski_francuz Ze Szkocji w Australii 17.10.24, 09:39
          borrrka napisał:

PF
          • polski_francuz Sorry 17.10.24, 09:47
            polski_francuz az 3 razy sie wpisal i zaluje.

PF
          • boomerang Re: Ze Szkocji w Australii 17.10.24, 09:50
            > Jezyk ukrainski jest bardziej do ruskiego podobny.

to fakt, ukraiński jest podobny bardziej do ruskiego niż rosyjskiego, a lingwiści twierdzą że ukraiński jest bardziej podobny do polskiego niż rosyjskiego
            • jorl11 Re: Ze Szkocji w Australii 17.10.24, 10:14
              boomerang napisał:

> > Jezyk ukrainski jest bardziej do ruskiego podobny.
              >
              > to fakt, ukraiński jest podobny bardziej do ruskiego niż rosyjskiego, a lingwiś
              > ci twierdzą że ukraiński jest bardziej podobny do polskiego niż rosyjskiego

jak ja slysze ukrainski to mi sie rzygac chce, to jak polski z zapadlej wiochy. Jak bylem w Rosji to moja nauuczycielka rosyjskiego bo bylem w szkole nauki rosyjskiego, mawiala ze ukrainski dla niej to jak rosysjki z zapadlej wsi.

Do przed 20 laty wogole nie mieli w swoim slowniku mnostwo wyrazen na naukowe tematy. No bo chlopi na ten temat nie gadali.Mize 1000 slow bylo w ukrainskim wtedy? Teraz banderowcy siedza i tworza swoje slowniki. To jak Czesi po 1918r.
              Ukrainski powstal z modyfiacji rosyjskiego po 1815r, Wieden. Jak Galicja dostala sie w rece AustroWegrow. Tak mniej wiecej w tamtym czasie i rosyjski wygladal ale w tych 200 latach sie dawno rozwinal. A ukrainski dostal nalecialosci polskiego i dalej byl chlopskim.

Jak czytam wlasnie wydano prawo na Ukrainie ze dzieci w szkolach nawet na przerwach musza mowic po ukrainsku. Nie w swoim jezyku czyli po rosyjsku.
              No ale to sie skonczy.
              • boomerang Re: Ze Szkocji w Australii 25.10.24, 22:07
                > jak ja slysze ukrainski to mi sie rzygac chce

Tak samo mam ja gdy czytam twoje wypociny po polsku. Tak nawiasem, to który jest twój ojczysty język? Rosyjski, czuwaski, mongolski...?
          • j-k Jezyk ukrainski jest bardziej do ruskiego podobny: 17.10.24, 15:52
            a teraz to samo zdanie po ukrainsku:

- Українська мова більше схожа на російську.

a teraz to samo zdanie po rosyjsku:

- Украинский язык больше похож на русский.

polske jest tu tylko jedno slowo: - мова - mowa.
    • vermieter Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 08:15
      senioryta13 napisał:

> A Kamala bedzie przyjmowac 5 000 migrantow DZIENNIE, co juz zapowiedxiala, jesl
      > i oczywiscie wygra stolek w W.H. Przywroci Border deal odrzucony nawet przez de
      > mokratow, a wszystkim wmawia, ze to Trump odrzucil, czy z jego polecenia. Mozec
      > ie sie nie martwic.

a Trump kocha krowy :):):)
      • senioryta13 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 12:41
        A Kamala bedzie przyjmowac 5 000 migrantow DZIENNIE, co juz zapowiedxiala, jesli oczywiscie wygra stolek w W.H. Przywroci Border deal odrzucony nawet przez demokratow, a wszystkim wmawia, ze to Trump odrzucil, czy z jego polecenia.
        Mozecie sie nie martwic.
      • krabat01 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 19:32
        vermieter napisał(a):

> a Trump kocha krowy :):):)

Co Trump lubi, nieistotne. Istotne , kto wygra wybory, czy to sie podoba , czy nie- O tym zadecyduje wyborca
    • jorl11 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 09:12
      borrrka napisał:

> Ale gdy czytam, nie mogę oprzeć się zadowoleniu, że inżynierowie z Sahelu i So
      > malii nie mają zaufania do naszej przaśnej Bolandy( bez tych paru EUR Buergerge
      > ld).
      > Idą prosto do Rajchu, by ich zakwefione damy mogły spacerować w Charlottengrad
      > zie na deptaku nad Szprewą.

Jasne ze sie cieszysz borrka. Wiesz dobrze jak to bylo jak inzynierowie z Polski w latach 80tych siedzieli w Niemczech i okradali mnie bo brali socjal. Ty wlasnie taki byles borrka. Inzynier z Polski na socjalu w Noemczzech.

A dlaczego ida przez Polske do Niemiec? To oczywste. Bo emigracje sa wg PKB/leb. Kierunek jest do wyzszego PKB/leb. Mowie oczywiscie o normalnym PKB nie tym smiesznym PPP. Tym PKB wg ktorego sa liczone subwencje w EU.
      My w Niemczech mamy 2,5 raza wiekszy PKB/leb jak w Polsce wiec kierunek, jak mozliwe, jest oczywisty. Maja siedziec w biednej i rasistowskiej Polsce?

Ale cos sie u mnie zmienia. Jak szedl przez Polsce taki do Niemiec to ma prawo do skladania podania azylu w Polsce. Juz sa glosy aby taki musial udowodnic ze nie szedl przez inny kraj EU aby w Niemczech dostac lozko i papu.
      Bedziecie dostawac ich spowrotem. Twoj Tusk wrzeszczy ze nie chce dawac juz azylu a musi wg Konwencji genewskiej i waszej Konstytucji wiec zobaczymy jaki bedzie praworzadny. Kaczynskiemu zabralismy subwencje pod koniec 2023 wam z subwencjami tez nie idzie za dobrze ale moze isc gorzej jeszcze.

Spoko, AfD BSW goni innych bedzie inaczej.
    • jorl11 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 09:13
      1.melord napisał(a):

> >>Obecnie, premier Wloch pani Meloni odsyla imigrantow z Afryki do Alba
      > nii.
      >
      > do Albanii , ktora oskarzana jest o handel zywym towarem w Europie?...to jak wy
      > sylac drewno do lasu

Pieprzysz mel.1. Albo wytlumacz na czym polega albanski handel ludzmi i wytlumacz co ma to wspolnego z tymi w tym obozie w Albanii.

> Rozwiazaniem jest ustawic okrety patrolowe EU na wodach M.Srodziemnego i zawra
      > cac lodzie z powrotem (tak robi Australia)

Pieprzysz znowu. Australia wiezie takich do swojego, australijskiego obozu w Nowej Gwinei, do Papuasow. Tak z nimi uzgodnila. Cos jak ta Albania ma byc.
      Ale teraz to zawracanie okretami EU. Twoja propozycja. Wytlumacz jak to w praktyce ma cos takiego wygladac? Plynie sobie lodka napakowana takimi co chca w EU zlozyc podanie o azyl, podplywa okret EU, zaczepia line i ciagnie takiego? dokad? Do Libii? Do wybrzeza Libii na plaze czy do tych 12 mil? No jak?
      Ale nawet co zrobi taki okret EU jak podplynal do tej lodki aby line zalozyc a tamci przewracaja lodke i plywaja po morzu w kamizelkach ratunkowych. Wg prawa morskiego rozbitkow takich okret musi ratowac. Jak tego nie zrobi musza byc marynarze ukarani, stare prawo. A wiec wg Ciebie co maja zrobic? Acha utopili swoje lodke okret EU odplywa sobie?
      Musza wziac na poklad i tamci "Moja chciec azyl" beda wrzeszczec. Co wtedy? Acha zepchnac do morza?

Masz durniejsze propozycje mel1 czy to juz dotarles do granicy glupoty?

> Obecnie statki roznych lewackich organizacji czekaja przy wybrzezach Afryki i b
      > ezpiecznie transportuja "towar " do EU....trzeba z tym skonczyc.

Tak, te statki moglyby tam nie byc ale okrety Unii tez nie bo dla tych w lodkach to jest najlepsze wyjscie. Lodke wywrocic jak zobacza okret.
      Jak tych statkow nie bedzie beda plyneli na Malte i tak dalej. Czesc z powodow morza sie utopi ale sporo doplynie.

Po prostu Zachod musi przestac udawac ze jest humanitarny i kocha Prawa Czlowieka o wypisac sie z tych konwencji azylowej i stosowac azyl po uwazaniu. Przeciw wrogim krajom np. A reszta nie ma prawa do azylu a wiec do lozka chleba mydla.

Bylem juz 2 razy w Dubaju i tamtych okolicach. Katar. Oni maja 90% ludniosci migrantow zarobkowych. Jak takiemu sie praca konczy po 1 miesiacu musi placic dla panstwa zasilek dla bezrobotnych. 25$ pierwszy dzien nastepne dni po 5$. I jak tego nie robi traci wize i won. Albo jak sie schowa pod mostem to sobie tam zdychaj.
      Nie maja przestepczosci kompletnie dziala jak w zegaru to.

No ale Zachod chce rznac glupa ze humanitarny no to dostaje teraz w morde. To Rosja robi aby zmusiic Zachod do pokazania swojej zlej mordy i przestania gadac o Prawach Czlowieka albo bedziemy mieli coraz wiekszy problem.
    • jorl11 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 09:14
      j-k napisał:

> jorl11 napisał:
      > > Spoko, AfD, BSW goni innych bedzie inaczej.
      >
      >
      >
      > vidze, junge, polubiles moje poglady smile

Masz nie do konca przemyslane poglady. AfD BSW rozwala Westbindung Deutschland. zakaz popierania Ukrainy wszystko w pakiecie.
      No i to ze Zachod, Niemcy maja przestac byc Dobrym Czlowiekiem. No i Unie rozwalic.

Narazie trzeba tych do Polski wyslac. jak widac prze Polske przyszlo od stycz do wrzesnia ponad 16tys szukajacych azylu. maja zostac w Polsce AfD BSW wysle ich do Polski.
      Podoba sie to Tobie j-k? Wszystko w pakiecie, masz co chcisze.
      • j-k tak, podoba mi sie. 17.10.24, 15:55
        jorl11 napisał:

> Narazie trzeba tych do Polski wyslac. jak widac prze Polske przyszlo od stycz d
        > o wrzesnia ponad 16tys szukajacych azylu. maja zostac w Polsce AfD BSW wysle ich do Polski.
        > Podoba sie to Tobie j-k? Wszystko w pakiecie, masz co chcisze.

tak, podoba mi sie to.

jezeli Niemcy zaczna odsylac azylantow przybylych z Polski - to i do Polski przestana sie oni pchac.

- bo przyjezdzaja do Polski tylko po to - by dostac sie do Niemiec.
        • jorl11 Re: tak, podoba mi sie. 17.10.24, 18:17
          j-k napisał:

> tak, podoba mi sie to.
          >
          > jezeli Niemcy zaczna odsylac azylantow przybylych z Polski - to i do Polski prz
          > estana sie oni pchac.
          >
          > - bo przyjezdzaja do Polski tylko po to - by dostac sie do Niemiec.

Juz tak nisko nie oceniaj Polski. Z braku laku i w Polsce jest lepiej jak w duzo krajach Afryki i arabskich rozwalonych przez Zachod. Do tego dochodzi ze jak dostana kiedys tam obywatelstwo polskie to wtedy staja sie automatycznie obywatelem jakby i Niemiec. Niejaki Igor z Ukrainy przeciez tak zrobil. Dostal obywatelstwo polskie, przez malzenstwo z Polka, jak sie otworzyla w 2004 WB zaraz tam wyemigrowal.

Ale fakt ze w Polsce taki bylby szybko wychowany metoda pracuj albo zdechnij a wiec jak przyjedzie do Niemiec z polskim obywatelstwem to moze z nawyku z Polski bedzie pracowal? Chociaz to cholera wie, jak sie zorientuje ze mozna w Niemczech na socjalach zyc tez to sie moze obsunac. Cos jak Ty sam drogi j-k.
          Zreszta dlatego tak naprawde nie lubisz takich bo sie boisz ze Tobie socjale obetna bo takim trzeba dac.

Do tego dochodzi ze AfD i BSW chca wygonic USA z Europy, nawet Unie rozwiazac a potem nowa zalozyc, wtedy bez Polski, tu masz caly pakiet j-k. popierasz to.
          • augustus_pl Re: tak, podoba mi sie. 17.10.24, 18:55
            Do tego dochodzi ze AfD i BSW chca wygonic USA z Europy, nawet Unie rozwiazac a potem nowa zalozyc, wtedy bez Polski, tu masz caly pakiet j-k. popierasz to.

Tuskowiec i von der laik tak mowia?Zaloze sie ze wiekszosc polskich firm marzy o takich warunkach,kto tanszy ,szybschy,lepszy jakosciowo wygra.Teraz jest inaczej,podplacisz w Brukseli to otrzymasz zamowienie.
          • j-k tandeta intelektualna Jörla 17.10.24, 23:47
            tandeta intelektualna Jörla - as usual.

Tfuj(j), jak zawsze, Dr. J.K.

ekonomista.
    • boavista4 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 09:27
      tralalalalalalala
      tratatatatatatatatdoremifas
      doremifasolhehehehehehehjajajajajajajajakhakha
    • jorl11 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 09:30
      elka-sulzerowa2 napisała:

> Moze nie trzeba rozpie*rzac krajow, ich infrastruktory, dlawic ich ekonomiczny
      > postepu celem zachowania hegemonii zachodnich panow?

Tak to wazny punkt w tym. Ale Zachod ten "zloty miliard" ma naprzeciw sobie 7 miliardow ludzi. I my nie mamy surowcow oni maja. A wiec jak sie ich do epoki kamienia lupanego wpusci to spoko. Bedziemy od nich brac surowce.

Tez wygodne dla nas jest ze dajemy u nich produkowac dla nas towary. Towary u nas wymyslone stawiamy im linie produkcyjne i mamy towary duzo tansze jak gdybysmy wszystko u siebie produkowali.
      Ty tez z tego korzystasz elka, malo by Ciebie bylo stac na jacht kompter nic nie robienie a jedzenie.

A ze nasze rzady rozwalaja te kraje? Dla nas, dla nas.

Z tym ze sie to konczy teraz. Teraz Rosja i Chiny organizuja ze 7 miliardow przeciw nam, oni nas nienawidza. jak nie beda potrzebowali technologii od nas to siedzimy w czarnej dupie. To znaczy jakos to bedzie tylko duzo biedniej.
    • krabat01 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 17:21
      polski_francuz napisał:

> Imigracja do Europy staje sie powoli kontrolowana.
      >
      > PF

Bedzie oboz w Ablanii na kilka tysiecy osob, to przybedziee do Europy mniej imigrantow ...
      I w ten sposob bedzie imigracja kontrolowana ? -
      Sa, specjalisci od wypisywania bzdur, fakt
      • caesar_pl Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 18:04
        krabat01 napisał(a):

> polski_francuz napisał:
        >
        > > Imigracja do Europy staje sie powoli kontrolowana.
        > >
        > > PF
        >
        > Bedzie oboz w Ablanii na kilka tysiecy osob, to przybedziee do Europy mniej im
        > igrantow ...
        > I w ten sposob bedzie imigracja kontrolowana ? -
        > Sa, specjalisci od wypisywania bzdur, fakt
        To jest nieśmiały początek,który zainicjowała wielbicielka Mussoliniego,pani Meloni.Wyobrascie sobie by takie cos zrobil Orban.Niemczora von der Laik wyrzuciła by Węgry z Unii.
        • krabat01 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 21:52
          caesar_pl napisał:

> krabat01 napisał(a):
          >

> To jest nieśmiały początek,który zainicjowała wielbicielka Mussoliniego,pani Me
          > loni.Wyobrascie sobie by takie cos zrobil Orban.Niemczora von der Laik wyrzucił
          > a by Węgry z Unii.

Nie mitologizuj tej Niemki !. Nie rob z siebie mohera . To co ona proponuje, przyklepuje zdecydowana wiekszosc krajow Unii !!!
          Mowia, my tez tak chcemy , tak zrobimy.

Gdyby bylo inaczej, mialaby ona g do gadania.

• jorl11 Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 17.10.24, 18:34
      1.melord napisał(a):

> ten wpis mial byc skierowany do jorla,ktory na kazdy temat wie najlepiej i wszy
      > stkich poucza...niestety wycieli go(za duzo wycinaja)
      > Temat zbyt obszerny do opisywania,zamieszczony art. z grubsza sprawe wyjasnia.
      > wszystkoconajwazniejsze.pl/presja-migracyjna-a-ochrona-granic-doswiadczenia-australii/

A teraz dokladniej mel1

Ten Twoj artykol sprowadza sie do jednego mojego zdania z poprzedniego postu na ktory odpowiedziec nie chcesz i sie cieszycz ze wycieta ale jest wklejony spowrotem.

jorl11 napisał:

> Pieprzysz znowu. Australia wiezie takich do swojego, australijskiego obozu w No
      > wej Gwinei, do Papuasow. Tak z nimi uzgodnila. Cos jak ta Albania ma byc.

Fakt do Papuasow dochodzi drogi podobny oboz na innej wyspie jakiegos kraiku, nie Australii. Pisza ze nie sa wozeni dotad skad przybyli czyli do Indonezji.

Zato nam radzisz inaczej jak robicie w Austalii wozenie do kraju skad przybyli:
      1.melord napisał(a):
      > > Rozwiazaniem jest ustawic okrety patrolowe EU na wodach M.Srodziemnego i
      > zawra
      > > cac lodzie z powrotem (tak robi Australia)

Tu klamiesz ze jak Australia, jestes ordynarnym klamca mel1

Teraz Albania, oboz tam, ma sie stac tym samym co dla Australi Twoi Papuasi. Ale Tobie sie to nie podoba:

1.melord napisał(a):
      > > >>Obecnie, premier Wloch pani Meloni odsyla imigrantow z Afryki d
      > o Alba
      > > nii.
      > >
      > > do Albanii , ktora oskarzana jest o handel zywym towarem w Europie?

No wlasnie nasz oboz, europejski w Albani to w zadnym przypadku, Twoje u Papuasow OK.

Reasumujac drogi mel1 jest klamca. Tak po prostu. Ale jest oczywiste dlaczego.

Mowisz ze mamy zrobic niby jak wy w Australii, ale jak chodzi o szczegoly to australijskiej metody nam niewolno zrobic a mamy robic inaczej jak w Australii.

Wynika to z tego ze chcesz miec u nas syf udajac wujka Dobra Rada ale klamliwa Rada.

Odwal sie mel1, widac zes z Kongresowki, jak dziob otworzysz to klamiesz
      • polski_francuz Klamca z Kongresowki 17.10.24, 18:43
        jorl11 napisał:

" Odwal sie mel1, widac zes z Kongresowki, jak dziob otworzysz to klamiesz"

Nie badz zesz chamowaty. Melord mysli inaczej niz Ty. Co nie znaczy ze klamie. Zaczynasz pisac, jak ten durnowaty wynajemca. Daj spokoj...

PF
        • vermieter Re: Klamca z Kongresowki 17.10.24, 19:31
          polski_francuz napisał:

>
          > Zaczynasz pisac, jak ten durnowaty wynajemca. Daj spokoj...
          >
          >

uważaj skurwielu, brakuje argumentów, to próbujesz po chamsku?
          • krabat01 Re: Klamca z Kongresowki 17.10.24, 19:40

> > Zaczynasz pisac, jak ten durnowaty wynajemca. Daj spokoj...

Merytorycznie jak zawsze , zero
            Bydlo sie odezwalo ...

• polski_francuz Re: Klamca z Kongresowki 17.10.24, 20:23
            vermieter napisał(a):

"uważaj sk...lu, brakuje argumentów, to próbujesz po chamsku?"

Pisz kulturalnie, do tego staram so motywowac. Jest to mozliwe bys pisal na temat?

PF
        • jorl11 Re: Klamca z Kongresowki 17.10.24, 19:36
          polski_francuz napisał:

> jorl11 napisał:
          >
          > [i]" Odwal sie mel1, widac zes z Kongresowki, jak dziob otworzysz to klamiesz"[
          > /i]
          >
          > Nie badz zesz chamowaty. Melord mysli inaczej niz Ty. Co nie znaczy ze klamie.

Jak to krok po kroku, cytatami z moich wypowiedzie i z jego udowodnilem ze mel1 klamie.
          Jak tego nie widzisz to dlatego zes sam klamca
        • jorl11 Re: Klamca z Kongresowki 17.10.24, 19:47
          polski_francuz napisał:

> jorl11 napisał:
          >
          > [i]" Odwal sie mel1, widac zes z Kongresowki, jak dziob otworzysz to klamiesz"[
          > /i]
          >
          > Nie badz zesz chamowaty. Melord mysli inaczej niz Ty. Co nie znaczy ze klamie.

Dobra to dokladniej.

A wiec mel1 opowiada jak Auatralia robi z takimi co chca azylu w Australii. Ze ustawia okreaty i cofa ich. Nie mowi dokladnie dokad ale jest oczywiste ze do krajow skad te lodki przybyly. I nam na Morzu Srodziemnym to samo radzi obic.

W rzeczywistosci Australia wywozi ich do obozow wynajetych w innych dzikich krajach a nie do Indonezji skad przybyli. Przytoczyl artykul w nastepnym poscie o tym ale poprzedniego swojego nie skorygowal.

Jak my sobie oboz w Albanii, podobny jak Australijczycy, budujemy to ten oboz mu sie nie podoba.

A wiec jak inaczej nazwac jego ze klamca? A ze z Kongresowki wiec nic dziwnego ze klamca. Tam panszczyzna byla za dlugo on z tych chlopw.
          • polski_francuz Jak niegdys Amerykanie 17.10.24, 20:20
            jorl11 napisał:

"Jak my sobie oboz w Albanii, podobny jak Australijczycy, budujemy to ten oboz mu sie nie podoba. A wiec jak inaczej nazwac jego ze klamca? A ze z Kongresowki wiec nic dziwnego ze klamca. Tam panszczyzna byla za dlugo on z tych chlopow."

Mowlem o formie. Ty chcesz o tresci...porozmawiajmy. Wyslucham, jadac samochodem, dlugiej dyskusji na ten temat. Konkluzje: decyzja wysylania do Albanii jest polityczna decyzja Wloch, czyli pani Meloni. Istota jej jest by stopa imigrantow nie dotknela Wloch. W konstytucji wielu europejskicj krajow jest prawo do azylu. Pozostalo to pewnie po niemieckich mordercach masowch na Zydach i Slowianach sprzed 80-kilku lat.

Wazne jest zatem by jakos oficjalnic prawo pobytu dla tych, ktorzy moga sie przydac (praca na budowach i w restauracjach we Francji) i to mozna robic niekoniecznie w Albanii. Ale blisko brzegow morza Srodziemnego.

Tak jak niegdys Amerykancy z imigrantami z Europy. Wiecej rozsadku i mniej faszystowskiego wrzasku.

PF

• krabat01 Re: Jak niegdys Amerykanie 17.10.24, 22:11
              polski_francuz napisał:

>W konstytucji wielu europejskicj krajow jest prawo do azyu. Pozostalo to pewnie po niemieckich mordercach masowch na Zydach i Slowianac
              > h sprzed 80-kilku lat.

Czyli , Niemcy mieli wplyw na zapisy w konstytucji wielu europejskich krajow .. Kim trzeba byc, by moc cos takiego stwierdzic .
              Nazwalbym to po imieniu , skasowano by wpis ...

Meloni tak zrobila , bo obiecaka cos Albanii. Gdyz tam nie ma takich idiotow, ktorzy ny tak postapili w ime milosci blizniego .
              >
              > Tak jak niegdys Amerykancy z imigrantami z Europy. Wiecej rozsadku i mniej fasz
              > ystowskiego wrzasku.

Gdyby nie wrzask spoleczenstw , byloby jak jest . -
              Nawet w Polsce - zawieszenie prawa do azylu
            • vermieter Re: Jak niegdys Amerykanie 17.10.24, 23:03
              polski_francuz napisał:

W konstytucji wielu europejskicj krajow jest prawo do azy
              > lu. Pozostalo to pewnie po niemieckich mordercach masowch na Zydach i Slowianac
              > h sprzed 80-kilku lat.
              >
              >Oczekujesz kulturalnych wpisów ale sam piszesz głupoty.
              Prawo do azylu jest zawarte tylko w niemieckiej Konstytucji. W konstytucjach Włoch, Polski i Portugalii są artykuły o prawie do azylu z jednoczesnym odsyłaniem do szczegółowych uregulowań prawnych.
              Odszczekaj kundlu twoje przypuszczenia o niemieckich mordercach masowych.
              To było jeszcze grzecznie z mojej strony. Następnym razem napluję na ciebie, skurwielu.
              • boomerang Re: Jak niegdys Amerykanie 18.10.24, 00:09
                tylko uważaj, nie zwymiotuj na siebie po tych sznapsach
              • polski_francuz Interesujace 18.10.24, 10:00
                vermieter napisał(a):

"Oczekujesz kulturalnych wpisów ale sam piszesz głupoty. Prawo do azylu jest zawarte tylko w niemieckiej Konstytucji. W konstytucjach Włoch, Polski i Portugalii są artykuły o prawie do azylu z jednoczesnym odsyłaniem do szczegółowych uregulowań prawnych. "

Cenne uwagi n/t konstytucji krajow europejskich.

PF
                • vermieter Re: Interesujace 18.10.24, 10:08
                  polski_francuz napisał:

> Cenne uwagi n/t konstytucji krajow europejskich.
                  >

To są tylko fakty.
                  Cenna uwaga dotyczy twojego chamstwa.

• polski_francuz Znajomosc faktow 18.10.24, 10:14
                    vermieter napisał(a):

"To są tylko fakty. Cenna uwaga dotyczy twojego chamstwa."

Znac europejskie kontytucje to bardzo rzadka wiedza. Cenna w dyskusji, jak ta zainicjowana przez ten watek.

PF
                    • vermieter Re: Znajomosc faktow 18.10.24, 17:13
                      polski_francuz napisał:

> Znac europejskie kontytucje to bardzo rzadka wiedza. Cenna w dyskusji, jak ta z
                      > ainicjowana przez ten watek.
                      >

Błędna interpretacja, potwierdzasz brak wykształcenia. Wiedza, które państwa mają wpisane prawo do azylu w swojej konstytucji, nie oznacza znajomości całej konstytucji. Ten wątek nie zainicjował żadnej dyskusji, obnażył zaledwie niewiedzę niektórych forumowiczów.
                      Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że większość europejskich państw ma wpisane prawo do azylu w swojej konstytucji? Uznałeś, że wszyscy uwierzą rzekomemu profesorowi na słowo? Po to wymyślono tę bajkę? Znasz w ogóle jakąś konstytucję?
                      Nikt nie liczył się z tym, że ja tutaj czasami zajrzę?
                      • polski_francuz Wklad do watku 18.10.24, 18:47
                        vermieter napisał(a):

"Błędna interpretacja, potwierdzasz brak wykształcenia. Wiedza, które państwa mają wpisane prawo do azylu w swojej konstytucji, nie oznacza znajomości całej konstytucji. Ten wątek nie zainicjował żadnej dyskusji, obnażył zaledwie niewiedzę niektórych forumowiczów. Na jakiej podstawie stwierdziłeś, że większość europejskich państw ma wpisane prawo do azylu w swojej konstytucji? Uznałeś, że wszyscy uwierzą rzekomemu profesorowi na słowo? Po to wymyślono tę bajkę? Znasz w ogóle jakąś konstytucję? Nikt nie liczył się z tym, że ja tutaj czasami zajrzę?"

Wiedza n/t konstytucji i jej intrpretacja jest wiedza prawnikow konstytucyjnych. Sadze, ze sa oni niekiedy konsultowani przez rzadzacych politykow stojacych przed trudna decyzja.

Nie sadze, zeby byla to wiedza bedaca czescia wyksztalcenia inzyniera czy jakiegos innego specjalisty z XX czy z XXI wieku. Jak znasz konstytucje niemiecka to opisz moze, jak sie ona ma do prawa azylu w Niemczech i do zamkniecia granic dla nielegalnych imigrantow na wielu niemieckich granicach.

To bylby istotny wklad do tego watku.

PF
                        • vermieter Re: Wklad do watku 18.10.24, 19:58
                          polski_francuz napisał:

Tego uczą w szkole, czego nie rozumiesz?:

Artikel 16a

(1) Politisch Verfolgte genießen Asylrecht.

(2) Auf Absatz 1 kann sich nicht berufen, wer aus einem Mitgliedstaat der Europäischen Gemeinschaften oder aus einem anderen Drittstaat einreist, in dem die Anwendung des Abkommens über die Rechtsstellung der Flüchtlinge und der Konvention zum Schutze der Menschenrechte und Grundfreiheiten sichergestellt ist. Die Staaten außerhalb der Europäischen Gemeinschaften, auf die die Voraussetzungen des Satzes 1 zutreffen, werden durch Gesetz, das der Zustimmung des Bundesrates bedarf, bestimmt. In den Fällen des Satzes 1 können aufenthaltsbeendende Maßnahmen unabhängig von einem hiergegen eingelegten Rechtsbehelf vollzogen werden.

(3) Durch Gesetz, das der Zustimmung des Bundesrates bedarf, können Staaten bestimmt werden, bei denen auf Grund der Rechtslage, der Rechtsanwendung und der allgemeinen politischen Verhältnisse gewährleistet erscheint, daß dort weder politische Verfolgung noch unmenschliche oder erniedrigende Bestrafung oder Behandlung stattfindet. Es wird vermutet, daß ein Ausländer aus einem solchen Staat nicht verfolgt wird, solange er nicht Tatsachen vorträgt, die die Annahme begründen, daß er entgegen dieser Vermutung politisch verfolgt wird.

(4) Die Vollziehung aufenthaltsbeendender Maßnahmen wird in den Fällen des Absatzes 3 und in anderen Fällen, die offensichtlich unbegründet sind oder als offensichtlich unbegründet gelten, durch das Gericht nur ausgesetzt, wenn ernstliche Zweifel an der Rechtmäßigkeit der Maßnahme bestehen; der Prüfungsumfang kann eingeschränkt werden und verspätetes Vorbringen unberücksichtigt bleiben. Das Nähere ist durch Gesetz zu bestimmen.

(5) Die Absätze 1 bis 4 stehen völkerrechtlichen Verträgen von Mitgliedstaaten der Europäischen Gemeinschaften untereinander und mit dritten Staaten nicht entgegen, die unter Beachtung der Verpflichtungen aus dem Abkommen über die Rechtsstellung der Flüchtlinge und der Konvention zum Schutze der Menschenrechte und Grundfreiheiten, deren Anwendung in den Vertragsstaaten sichergestellt sein muß, Zuständigkeitsregelungen für die Prüfung von Asylbegehren einschließlich der gegenseitigen Anerkennung von Asylentscheidungen treffen.

• polski_francuz Prawo do azylu 18.10.24, 23:06
                            vermieter napisał(a):

" Politisch Verfolgte genießen Asylrecht."

Zacznijmy od tego artykulu. Po polsku znaczy, ze ludzie scigani za polityczne poglady maja prawo do azylu. Wielu imigrantow zaakceptowanych w Niemczech nie byla scigana za polityczne poglady. Nie mieli wiec prawa do azylu. Przyjeti ich z innych powodow, albo jak wolisz, bezprawnie.

Po co wiec mowic o azylu?

PF
                            • vermieter Re: Prawo do azylu 18.10.24, 23:29
                              polski_francuz napisał:

> vermieter napisał(a):
                              >
                              >
                              > " Politisch Verfolgte genießen Asylrecht."
                              >

>
                              > Zacznijmy od tego artykulu. Po polsku znaczy, ze ludzie scigani za polityczne p
                              > oglady maja prawo do azylu. Wielu imigrantow zaakceptowanych w Niemczech nie by
                              > la scigana za polityczne poglady. Nie mieli wiec prawa do azylu. Przyjeti ich z
                              > innych powodow, albo jak wolisz, bezprawnie.
                              >
                              > Po co wiec mowic o azylu?
                              >
                              > PF

Gdzie napisałem o imigrantach? Te inne powody to Genewska Konwencja o Uchodźcach.
                              • polski_francuz Re: Prawo do azylu 19.10.24, 10:36
                                vermieter napisał(a):

"Gdzie napisałem o imigrantach? Te inne powody to Genewska Konwencja o Uchodźcach."

Imigrant=uchodzca w tej rozmowie. Jak nie rozumiesz o czym mowa to sie nie wpisuj.

PF
                                • vermieter Re: Prawo do azylu 19.10.24, 21:14
                                  polski_francuz napisał:

> vermieter napisał(a):
                                  >
                                  >
                                  > "Gdzie napisałem o imigrantach? Te inne powody to Genewska Konwencja o Uchod
                                  > źcach."

>
                                  > Imigrant=uchodzca w tej rozmowie. Jak nie rozumiesz o czym mowa to sie nie wpis
                                  > uj.
                                  >
                                  > PF

Słuchaj palancie, napisałeś że prawo do azylu jest zawarte w konstytucji większości państw europejskich. Sprostowałem te bzdury, więc nie zmieniaj tematu. Imigrant, uchodźca itd. to dla mnie jeden chuj i nie o tym piszę, trollu.
                                  O jakiej rozmowie piszesz? Ja z tobą nie rozmawiam, tak nisko jeszcze nie upadłem.
                                  • polski_francuz Znajomosc konstytucji europejskich 19.10.24, 22:09
                                    vermieter napisał(a):

"Słuchaj ...., napisałeś że prawo do azylu jest zawarte w konstytucji większości państw europejskich. Sprostowałem te ..., więc nie zmieniaj tematu."

Raz jeszcze podkreslam, ze znajomosc konstytucji europejskich to cenny wklad do tego watku. Jak masz cos wiecej do dodania na ten temat to goraco do tego dopinguje.

PF
                        • vermieter Re: Wklad do watku 18.10.24, 20:19
                          polski_francuz napisał:

>
                          > Nie sadze, zeby byla to wiedza bedaca czescia wyksztalcenia inzyniera czy jakie
                          > gos innego specjalisty z XX czy z XXI wieku.

W PRL w szkole średniej był przedmiot Nauka o Polsce i świecie współczesnym. W programie była wiedza o Konstytucji PRL. Czyli ty nie masz nawet matury? Tak podejrzewałem.
                          • polski_francuz Re: Wklad do watku 18.10.24, 23:13
                            vermieter napisał(a):

"W PRL w szkole średniej był przedmiot Nauka o Polsce i świecie współczesnym. W programie była wiedza o Konstytucji PRL. Czyli ty nie masz nawet matury? Tak podejrzewałem."

Po pierwsze konstytucja sie pewnie zmienila bo w Polsce zaszly zmiany polityczne. A najwazniejsza z nich bylo uniezaleznienie od ZSRR. Po drugie, nie studiowano w PRL-wskich szkolach srednich konstytucji.

Pytasz mnie dyplomy z Polski komunistycznej. Ciekawym jakie ty masz dyplomy z tego czasu?

PF
                            • vermieter Re: Wklad do watku 18.10.24, 23:51
                              polski_francuz napisał:

Po pierwsze konstytucja sie pewnie zmienila bo w Polsce zaszly zmiany polityczn
                              > e. A najwazniejsza z nich bylo uniezaleznienie od ZSRR. Po drugie, nie studiowa
                              > no w PRL-wskich szkolach srednich konstytucji.
                              >
                              > Pytasz mnie dyplomy z Polski komunistycznej. Ciekawym jakie ty masz dyplomy z t
                              > ego czasu?
                              >
                              Przypomniałem czasy PRL ponieważ w tym czasie chodziłeś do szkół i wg twoich słów również studiowałeś, 7 klas szkoły podstawowej i 4 lata szkoła średnia, w 11 klasie zdawano maturę. Oczywiście że ówczesna konstytucja była w programie nauczania. To chyba oczywiste, że Konstytucja PRL już dawno nie obowiązuje. Piszesz o tym jakbyś odkrył Amerykę.
                              Nie pytam o dyplomy z PRL, tylko zwątpiłem czy zdałeś w PRL maturę, skoro nie znasz przedmiotu wiedza o społeczeństwie lub podobnie.

• polski_francuz Re: Wklad do watku 19.10.24, 10:34
                                vermieter napisał(a):

" Nie pytam o dyplomy z PRL, tylko zwątpiłem czy zdałeś w PRL maturę, skoro nie znasz przedmiotu wiedza o społeczeństwie lub podobnie."

Nie sadze bysmy mieli w szkole sredniej (LO) przedmoiot "wiedza o spoleczenstwie". O ile pamietam mielismy "nauki polityczne" 1 czy 2 roku studiow na PWr. Ale to nie ma nic wspolnego z watkiem i szkoda czasu na pisanie o tym.

PF
                                • boomerang Re: Wklad do watku 20.10.24, 07:48
                                  > Nie sadze bysmy mieli w szkole sredniej (LO) przedmoiot "wiedza o spoleczenstwie".

Przypominam sobie przedmiot o zagadkowej nazwie "Propedeutyka nauki o społeczeństwie". Na przedmiot tem mówiliśmy po prostu "Propedeutyka". Do dziś nie wiem co to słowo znaczy.
                        • vermieter Re: Wklad do watku 18.10.24, 20:23
                          polski_francuz napisał:

>
                          > Wiedza n/t konstytucji i jej intrpretacja jest wiedza prawnikow konstytucyjnych
                          > . Sadze, ze sa oni niekiedy konsultowani przez rzadzacych politykow stojacych p
                          > rzed trudna decyzja.
                          >

Nie demonizuj. Konstytucja jest ogólnie dostępna, jest napisana prostym językiem, zrozumiałym dla każdego przeciętnego obywatela.
                          • polski_francuz Re: Wklad do watku 18.10.24, 23:16
                            vermieter napisał(a):

"Nie demonizuj. Konstytucja jest ogólnie dostępna, jest napisana prostym językiem, zrozumiałym dla każdego przeciętnego obywatela."

Zamykanie granic Niemiec jest aktem niezgodnym z konstytucja. Co jest dla kazdego jasne. I co teraz?

PF
                            • vermieter Re: Wklad do watku 18.10.24, 23:56
                              polski_francuz napisał:

> Zamykanie granic Niemiec jest aktem niezgodnym z konstytucja. Co jest dla kazde
                              > go jasne. I co teraz?
                              >
                              Pierwsze słyszę, że granice Niemiec są zamknięte i ew. który artykuł Konstytucji tego zabrania.
                              • augustus_pl Re: Wklad do watku 19.10.24, 10:19
                                Dzieki wielkie AfD ,gdyz dzieki tej partii Unia Europejska zaostrza warunki azylowe.W tej chwili widac jak Polska i inne kraje wprowadzaja ograniczenia.Widac jak Niemcy rzadza Europa.Niemcy wpuszaja Azylantow to dobre,Niemcy ograniczaja naplyw Azylentow,tez dobrze.
                                • vermieter Re: Wklad do watku 19.10.24, 10:56
                                  augustus_pl napisał:

> Dzieki wielkie AfD ,gdyz dzieki tej partii Unia Europejska zaostrza warunki azy
                                  > lowe.

AfD się wstydzi ciebie. Nie potrzebuje głupich sympatyków.
                                  Założyła w parlamencie europejskim frakcję, wchodzi do niej 25 posłów. 14 z AfD, pozostałe 11 pochodzi z 8 wschodnioeuropejskich państw. Duże prawicowe partie olewają tę frakcję, ale wg ciebie tych 25 posłów trzęsie teraz Parlamentem. Jakiś ty mądry :):):)
                                  • augustus_pl Re: Wklad do watku 19.10.24, 12:31
                                    vermieter napisał(a):

> augustus_pl napisał:
                                    >
                                    > > Dzieki wielkie AfD ,gdyz dzieki tej partii Unia Europejska zaostrza warun
                                    > ki azy
                                    > > lowe.
                                    >
                                    >
                                    > AfD się wstydzi ciebie. Nie potrzebuje głupich sympatyków.
                                    > Założyła w parlamencie europejskim frakcję, wchodzi do niej 25 posłów. 14 z AfD
                                    > , pozostałe 11 pochodzi z 8 wschodnioeuropejskich państw. Duże prawicowe partie
                                    > olewają tę frakcję, ale wg ciebie tych 25 posłów trzęsie teraz Parlamentem. Ja
                                    > kiś ty mądry :):):)

Nie kombinuj.AfD rozpczela nagonke na Nachodzcow i to co dzis robi Polska,Unia Europejska,Holandia,Austria to nastepstwo dzialan AfD.To co mowi Szmelc,Merz i cala ta bezwartosciowa reszta to papugowanie AfD.
                                    • vermieter Re: Wklad do watku 19.10.24, 13:06
                                      augustus_pl napisał:

> Nie kombinuj.AfD rozpczela nagonke na Nachodzcow i to co dzis robi Polska,Unia
                                      > Europejska,Holandia,Austria to nastepstwo dzialan AfD.To co mowi Szmelc,Merz i
                                      > cala ta bezwartosciowa reszta to papugowanie AfD.

Musisz być bardzo młody i nie wiesz co było przed AfD.
                                      • caesar_pl Re: Wklad do watku 19.10.24, 16:25
                                        vermieter napisał(a):

> augustus_pl napisał:
                                        >
                                        >
                                        > > Nie kombinuj.AfD rozpczela nagonke na Nachodzcow i to co dzis robi Polska
                                        > ,Unia
                                        > > Europejska,Holandia,Austria to nastepstwo dzialan AfD.To co mowi Szmelc,M
                                        > erz i
                                        > > cala ta bezwartosciowa reszta to papugowanie AfD.
                                        >
                                        >
                                        > Musisz być bardzo młody i nie wiesz co było przed AfD.
                                        Przed AfD nie było tyle mordów,gwałtów z winy Kolorowych.
                                        • petronella.kozlowska Re: Wklad do watku 19.10.24, 19:52
                                          Nie kombinuj.AfD rozpczela nagonke na Nachodzcow

AfD nie rozpoczęła nagonki tylko AFD jest tą partią której udało się zdobyć znaczenie na szczeblu federalnym. Z programu AfD wyśmiewano się jeszcze kika lat temu, a obecnie jej program jest programem koalicji rządowej.

• augustus_pl Re: Wklad do watku 19.10.24, 20:57

> Nie kombinuj.AfD rozpczela nagonke na Nachodzcow
                                            >
                                            > AfD nie rozpoczęła nagonki tylko AFD jest tą partią której udało się zdobyć zna
                                            > czenie na szczeblu federalnym. Z programu AfD wyśmiewano się jeszcze kika lat t
                                            > emu, a obecnie jej program jest programem koalicji rządowej.
                                            >

Piekne lane wody.Gratuluje.
                                            • petronella.kozlowska Nie masz rozeznania 20.10.24, 11:34
                                              Do landtagów weszły tylko NPD, Republikaner oraz Freie Wähler, oprócz tego było kilka innych partii drobnych krytycznych partii które przestały istnieć z ukonstytuowanie się AfD.

augustus_pl napisał:

Piekne lane wody.Gratuluje.
                              • polski_francuz Re: Wklad do watku 19.10.24, 10:29
                                vermieter napisał(a):

"Pierwsze słyszę, że granice Niemiec są zamknięte i ew. który artykuł Konstytucji tego zabrania."

Zamkniete dla nielegalnych uchodzcow. Poszperaj na internecie i znajdziesz wiele artykulow n/t.

PF
                                • vermieter Re: Wklad do watku 20.10.24, 05:20
                                  polski_francuz napisał:

> Zamkniete dla nielegalnych uchodzcow.

Tak może tylko niedoinformowana osoba, nie posiadająca rudymentarnej wiedzy na ten temat, napisać. Nie widzisz jaką bzdurę napisałeś?
                                  • polski_francuz As long as I can see the light 20.10.24, 09:42
                                    vermieter napisał(a):

"... Nie widzisz ..."

Jakies swiatelko jeszcze widze. Zapraszam na msze swieta. Cokolwiek by powiedziec to lagodzi obyczaje:)

PF

• j-k belkot 18.10.24, 16:06
                vermieter napisał(a):
                > Odszczekaj kundlu twoje przypuszczenia o niemieckich mordercach masowych.

a co, pro-niemiaszku, nie bylo niemieckich obozow zaglady w latach 1940-45 ?
                • vermieter Re: belkot 18.10.24, 17:17
                  j-k napisał:

> vermieter napisał(a):
                  > > Odszczekaj kundlu twoje przypuszczenia o niemieckich mordercach masowych.
                  >
                  >
                  > a co, pro-niemiaszku, nie bylo niemieckich obozow zaglady w latach 1940-45 ?

wypierdalaj, spójrz na kontekst, idioto
                  • j-k belkotu cd. 19.10.24, 16:24
                    vermieter napisał(a):
                    > wypierdalaj, spójrz na kontekst, idioto

spojrz na swoje bezczelne idiotyzmy, ktore wypisujesz, niedouczony kretynie.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                    • vermieter Re: belkotu cd. 19.10.24, 21:16
                      j-k napisał:

> vermieter napisał(a):
                      > > wypierdalaj, spójrz na kontekst, idioto
                      >
                      >
                      >
                      > spojrz na swoje bezczelne idiotyzmy, ktore wypisujesz, niedouczony kretynie.
                      >
                      > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

Gdzie masz te swoje zasady wyboru papieża? Jeszcze nic nie znalazłeś?
                      • j-k Re: belkotu cd. 20.10.24, 14:53
                        vermieter napisał(a):
                        > Gdzie masz te swoje zasady wyboru papieża? Jeszcze nic nie znalazłeś?

oj cienizna intelektulna - tu brzydko pachnie, bidoku i "mieterze ":)

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          • 1.melord Pan na berlinskich wlosciach filozofuje 18.10.24, 02:11
            tyral bidny cale dorosle zycie ,poucza wszystkich rzecznik wyzszosci kapializmu nad... i w czynszowce na stare lata zostal,na lasce i nielasce wlascicieli

jorl11 napisał:

> Dobra to dokladniej.

#Gdybys nie byl leniwy to zamieszczony art sprawe wyjasnia

> A wiec mel1 opowiada jak Auatralia robi z takimi co chca azylu w Australii. Ze
            > ustawia okreaty i cofa ich.
            Nie mowi dokladnie dokad ale jest oczywiste ze do k
            > rajow skad te lodki przybyly. I nam na Morzu Srodziemnym to samo radzi obic.

# dokladnie

> W rzeczywistosci Australia wywozi ich do obozow wynajetych w innych dzikich kra
            > jach a nie do Indonezji skad przybyli. Przytoczyl artykul w nastepnym poscie o
            > tym ale poprzedniego swojego nie skorygowal.

#"zniemczonemu" inzynierowi trzeba lopata,inaczej nie kuma...

W rzeczywistosci lodki przechwycone tuz za wodami terytorialnymi Indonezji,byly zawracane/ holowne niekiedy
            z powrotem do tego kraju
            Niektore uciekinierzy celowo zatapiali i wtedy zgodnie z porozumieniem AU-Ind(w/g konwencji ktorejs?) okrety mogly wplynac na wody terytorialne Indonezji by uratowanych "rozbitkow" przekazac na lad.

Pasazerow lodek,ktore ominely australijskie patrole i zatrzymywane byly z dala od Indonezji na oceanie,zabierano na poklad,wieziono glownie do Darwin i z tamtad do obozow w Nauru(wysepka na srodku Pacyfiku) lub Manus(Papua)
            Obie wyspy daleko od Australii i mozliwosci ucieczki z nich zerowe. (Albania sie klania)
            Klimat szczegolnie Manus,fatalny warunki przebywania ciezkie,specjalnie nawet ich nie pilnowano. lecz widok pol-nagich Papuasow z lukami i dzidami w rekach poza obozem ,raczej nie zachecal do wychylania sie poza plot.

Poniewaz wszystko dzialo sie w 21 wieku w ktorym inf. w ciagu kilku sekund obiegaja swiat,stanowisko AU w sprawie nielegalnych jak i trudne warunki na wyspach docieraly do nastepnych chetnych.
            Obozy pozamykano,wiekszosc wrocila z powrotem do kraju zamieszkania?(AU finansowala) kilkuset wziela NZ ,pozostalych inne kraje,ok stu najbardziej opornych zostawiono Papuasom i los ich jest nieznany,raczej nie do pozazdroszczenia.
            Nielegalna imigracje wstrzymano ,od wielu lat jedynie kilku lodkom udalo sie pokonac blokade.
            Gnija gdzies w jakis osrodkach imigracyjnych juz na terenie AU, bez szans na uzyskanie stalego pobytu(ustawa parlamentu AU)
            Czekaja na willkommen od jorla...ok120 inzynierow i lekarzy ma gleboka nadzieje ze ten rzeknie...wir schaffen das

>
            > Jak my sobie oboz w Albanii, podobny jak Australijczycy, budujemy to ten oboz m
            > u sie nie podoba.

Lzesz jak bura suka...
            Oboz przesiedlenczy jak najbardziej potrzebny EU,tylko nie w skorupowanej do cna Albanii...ten gdzies w Afryce wygladal duzo lepiej.

• borrrka Dodam jeszcze rasistowsko 20.10.24, 10:32
      Moi zstępni w Charlottengradzie mają pewne doświadczenia z egzotycznymi inżynierami (NCO).
      Pisałem już, ale doświadczenia tak znamienne, iż przypomnę.

Otóż na cztery osoby, NCO opluli jedną za chodzenie w mini.
      Dwie okradli, na granicy pobicia.
      Czwarta jest bardzo "w sobie", więc inżynierowie pewnie obawiali się objawów niemieckiego rasizmu i nie bili, nie pluli, nie zabrali nawet telefonu:)
      • vermieter Re: Dodam jeszcze rasistowsko 20.10.24, 12:02
        borrrka napisał:

> przestań pierdolić rasisto, i póki co, to dzielnica nazywa się Charlottenburg, mimo że azjatyckie ścierwa się tam panoszą,
        twoi zstępni nie mają tam nic do szukania,

odnośnie inżynierów, to oni nie mieli ani dzieciństwa ani możliwości chodzenia do szkoły, więc odpierdol się od nich
        • petronella.kozlowska o 12 nachlany 20.10.24, 12:39
          vermieter napisał(a):

przestań pierdolić rasisto,
          azjatyckie ścierwa
          • vermieter Re: o 12 nachlany 20.10.24, 13:00

> vermieter napisał(a):
            >
            > przestań pierdolić rasisto,
            > azjatyckie ścierwa

a cała reszta to na trzeźwo?
            • vermieter Re: o 12 nachlany 20.10.24, 13:02
              vermieter napisał(a):

> petronella.kozlowska napisała:
              >
              > > vermieter napisał(a):
              > >
              > > przestań pierdolić rasisto,
              > > azjatyckie ścierwa
              >
              >
              > a cała reszta to na trzeźwo?

już 13:00, wreszcie można się napić
              • petronella.kozlowska Re: o 12 nachlany 20.10.24, 19:00
                vermieter napisał(a):

Piszesz ordynarnie późno w nocy i z tego wynika że gdy piszesz to jesteś narąbany.
                Nikt inny na tym forum nie jest tak ordynarny jak ty.

Abstrahując od tego posługiwałeś się ongiś pseudonimem tuttifrutti i prowadziłeś jako tuttifrutti dialogi z vermieterem i odwrotnie. Jesteś psychopatą.
                • vermieter Re: o 12 nachlany 20.10.24, 20:46

> vermieter napisał(a):
                  >
                  >
                  > Piszesz ordynarnie późno w nocy i z tego wynika że gdy piszesz to jesteś narąba
                  > ny.
                  > Nikt inny na tym forum nie jest tak ordynarny jak ty.
                  >
                  > Abstrahując od tego posługiwałeś się ongiś pseudonimem tuttifrutti i prowadziłe
                  > ś jako tuttifrutti dialogi z vermieterem i odwrotnie. Jesteś psychopatą.

Odpierdol się. Co tobie do tego kiedy ja piszę??? Obowiązują w tym szambie godziny, w których wolno pisać??? tutisruti nie był tajemnicą, powstał ponieważ pod innym nickiem nie mogłem zakładać wątków i to powiedziałem, wszem i wobec. Kilku debili forumowych podniecało się tym, bo odkryli znaczenie tego słowa. jk próbował wmówić, że udaję włocha lub że klikam gdzieś z włoch. pf próbował nawet na polski tłumaczyć i chciał tym zaimponować, , banda gówniarzy.
                  Nie podoba ci się moje słownictwo, to nie czytaj, qrwiszonie. Kłuje w oczy, ponieważ prostuję bzdury, które się tutaj pojawiają. Spróbuj policzyć ile nicków ma j-k lub p-f? Mój nie ma nic wspólnego z tym czym się zajmuję. Trzeba mieć mocno nasrane we łbie, żeby się doszukiwać związków.
                  Nie róbcie z gówna sakramentu, fora to przeżytek, tylko dla ruskich trolli i pozostałych palantów są atrakcyjne, nic nie kosztują a można bzdury rozpowszechniać. Jeszcze można się dowartościować, pisząc o sobie profesor, doktor itp. Jest zasada: Jeżeli nie chcemy lub nie możemy czegoś udowadniać, to nie podajemy tych faktów. Kto bierze na poważnie takie bzdury?
                  Mamy ferie, jestem na Sylcie, obiad dzisiaj jedliśmy u Goscha. W Zanzibarze nikt już nie śpiewa "Ausländer raus"
                  • petronella.kozlowska Re: o 12 nachlany 20.10.24, 22:28
                    vermieter napisał(a):

Idiotyzmy piszesz, a o urlopie na wyspie Sylt to możesz tylko pomarzyć!

www.google.com/maps/@51.5001484,7.2145477,3a,75y,135.64h,91.02t/data=!3m7!1e1!3m5!1s4MOknLPGUl2rHl05hue4tQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3D4MOknLPGUl2rHl05hue4tQ%26cb_client%3Dsearch.gws-prod.gps%26w%3D86%26h%3D86%26yaw%3D95.014275%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192?coh=205409&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTAxNi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
                    • vermieter Re: o 12 nachlany 20.10.24, 22:47

> vermieter napisał(a):
                      >
                      > Idiotyzmy piszesz, a o urlopie na wyspie Sylt to możesz tylko pomarzyć!
                      >

i co to ma być?
                      • petronella.kozlowska Re: o 12 nachlany 20.10.24, 23:48
                        vermieter napisał(a):

zgadnij
                        • vermieter Re: o 12 nachlany 21.10.24, 14:06

> vermieter napisał(a):
                          >
                          >
                          > zgadnij

chyba nie liczysz na to, że otwieram linki od nieznanych osób
                    • augustus_pl Re: o 12 nachlany 21.10.24, 15:51

> vermieter napisał(a):
                      >
                      > Idiotyzmy piszesz, a o urlopie na wyspie Sylt to możesz tylko pomarzyć!
                      >
                      >
                      Wyglada na upadla dzielnice zamieszla przez Aussländrow i Nachodzcow.
                      www.google.de/maps/@51.4357833,7.2921682,3a,75y,166.89h,84.32t/data=!3m7!1e1!3m5!1swdhhMo90vibenkFShXV0nw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D5.676510366011698%26panoid%3DwdhhMo90vibenkFShXV0nw%26yaw%3D166.89382465327552!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTAxNi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
                      Tu mieszkaja Niemcy.
                      • petronella.kozlowska Re: o 12 nachlany 21.10.24, 17:02
                        augustus_pl napisał:

> Wyglada na upadla dzielnice zamieszla przez Aussländrow i Nachodzcow.

To jest dzielnica w której mieszka vermieter, który spędza urlopy na wyspie Sylt.

• augustus_pl Re: o 12 nachlany 21.10.24, 17:30

> augustus_pl napisał:
                          >
                          > > Wyglada na upadla dzielnice zamieszla przez Aussländrow i Nachodzcow.
                          >
                          >
                          > To jest dzielnica w której mieszka vermieter, który spędza urlopy na wyspie Syl
                          > t.
                          >
                          Rozumiem.
                      • augustus_pl Re: o 12 nachlany 21.10.24, 17:45
                        augustus_pl napisał:

> petronella.kozlowska napisała:
                        >
                        > > vermieter napisał(a):
                        > >
                        > > Idiotyzmy piszesz, a o urlopie na wyspie Sylt to możesz tylko pomarzyć!
                        www.google.de/maps/@51.4693724,7.3606906,3a,75y,159.17h,87.82t/data=!3m7!1e1!3m5!1ssNmX7blK-wtjGEP8T3mFcQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D2.1820080370803367%26panoid%3DsNmX7blK-wtjGEP8T3mFcQ%26yaw%3D159.1703144073053!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTAxNi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
                        Wyobrascie sobie ze 35 lat temu sta mnie bylo na taki blizniak ze wzgledu na ulgi czyli wklad wniesiony ktory byl dla nas Aussiedlerow niski albo wcale.Ale niestety geszefty ze szwagrami i kuzynami w Polsce spowodowaly to ze oni sie pobudowali a ja w mieszkaniu czynszowym pod Dortmundem.Ale ja zwiedzilem pol Swiata a oni popisuja sie kuchnia z IKEI za 50 tys zl.ale tylko na pokaz,gdyz dalej gotuja w sieni.
                        • petronella.kozlowska Re: o 12 nachlany 21.10.24, 20:27
                          augustus_pl napisał:

.Ale ni> estety geszefty ze szwagrami i kuzynami w Polsce spowodowaly

Czyżby twoi kuzyni ciebie oszukali na geszeftach?

gotuja w sieni.

Moja koleżanka ma domek jednorodzinny, zwykły domek nic drogiego z garażem murowanym z wejściem do garażu z sieni (przedpokoju). W garażu mają dosyć dobre niecałkiem szczelne drzwi i małe okienko, pod okienkiem znajduje się zlewozmywak i kuchenka elektryczna. Tam gotują potrawy wymagające dłuższego gotowania lub smażenia z intensywnymi obłokami zapachów.

• augustus_pl Re: o 12 nachlany 21.10.24, 20:35

> augustus_pl napisał:
                            >
                            > .Ale ni> estety geszefty ze szwagrami i kuzynami w Polsce spowodowaly
                            >
                            >
                            > Czyżby twoi kuzyni ciebie oszukali na geszeftach?
                            >
                            >
                            >
                            > gotuja w sieni.
                            >
                            >
                            > Moja koleżanka ma domek jednorodzinny, zwykły domek nic drogiego z garażem muro
                            > wanym z wejściem do garażu z sieni (przedpokoju). W garażu mają dosyć dobre nie
                            > całkiem szczelne drzwi i małe okienko, pod okienkiem znajduje się zlewozmywak
                            > i kuchenka elektryczna. Tam gotują potrawy wymagające dłuższego gotowania lub s
                            > mażenia z intensywnymi obłokami zapachów.
                            >
                            Masz doswiadczenie.
                  • boomerang Re: o 12 nachlany 21.10.24, 09:12
                    > Mamy ferie, jestem na Sylcie

Nawet wybitny niemiecki inżynier Jorłow tam nigdy nie był, a co dopiero ty, zwykły szeregowy pracownik Arbeitsamtu.
                    • vermieter Re: o 12 nachlany 21.10.24, 14:11
                      boomerang napisał:

> > Mamy ferie, jestem na Sylcie
                      >
                      > Nawet wybitny niemiecki inżynier Jorłow tam nigdy nie był, a co dopiero ty, zwy
                      > kły szeregowy pracownik Arbeitsamtu.

Od wielu lat jestem na emeryturze
                      • petronella.kozlowska Re: o 12 nachlany 21.10.24, 17:01
                        vermieter napisał(a):

Od wielu lat jestem na emeryturze

Jak spędzasz czas wolny oprócz chlania?
                        • j-k to chyba widac... 21.10.24, 17:23

> vermieter napisał(a):
                          >
                          > Od wielu lat jestem na emeryturze
                          >
                          >
                          > Jak spędzasz czas wolny oprócz chlania?

- to chyba widac...?

- ublizajac forumowiczom na tym foro.
      • polski_francuz Ach Berlin... 20.10.24, 14:08
        borrrka napisał:

" Moi zstępni w Charlottengradzie mają pewne doświadczenia z egzotycznymi inżynierami (NCO)."

Charlottenburg troche podupadl jak widac. Ja tam wole Spandau. Spokojniejsze i nad jeziorami.

PF
        • borrrka Berlin podupadł 20.10.24, 19:47
          Aż boję się powiedzieć ... Rajch podupadł.
        • vermieter Re: Ach Berlin... 20.10.24, 21:03
          polski_francuz napisał:

Ja tam wole Spandau. Spokojniejsze i nad jeziorami.
          >

Gdzie to wyczytałeś? Spandau ma 250 000 mieszkańców, z tego 17% ma pochodzenie migranckie, dalsze 21% to cudzoziemcy bez niemieckiego pazportu. Przeciętny czynsz w Berlinie wynosi 15 euro/qm, w Spandau tylko 10 euro. Przyciąga hołotę.
          • polski_francuz Re: Ach Berlin... 21.10.24, 09:13
            vermieter napisał(a):

Gdzie to wyczytałeś? Spandau ma 250 000 mieszkańców, z tego 17% ma pochodzenie migranckie, dalsze 21% to cudzoziemcy bez niemieckiego pazportu. Przeciętny czynsz w Berlinie wynosi 15 euro/qm, w Spandau tylko 10 euro. Przyciąga hołotę.

Mieszkalem i pracowalem w Spandau kilka lat w latach 80-tych. Co tam lubilem: las do joggingu, sympatycznych ldzi z ktorymi gralem w kosza i w tenisa (w klubie Spandauerwasserfreunde) i moze sympatie do francuskojezycznych bo byl ex-francuski sektor w Berlinie.

PF
            • vermieter Re: Ach Berlin... 21.10.24, 14:03
              polski_francuz napisał:

> Mieszkalem i pracowalem w Spandau kilka lat w latach 80-tych. Co tam lubilem: l
              > as do joggingu, sympatycznych ldzi z ktorymi gralem w kosza i w tenisa (w klubi
              > e Spandauerwasserfreunde) i moze sympatie do francuskojezycznych bo byl
              > ex-francuski sektor w Berlinie.
              >

"wer einmal lügt, dem glaubt man nicht, und wenn er auch die Wahrheit spricht"

I co można na to powiedzieć? Nic! To był brytyjski sektor, nie francuski. I w 80 latach żaden ex.

• vermieter Re: Ach Berlin... 21.10.24, 20:17
                vermieter napisał(a):

>
                > > Mieszkalem i pracowalem w Spandau kilka lat w latach 80-tych. Co tam lubi
                > lem: l
                > > as do joggingu, sympatycznych ldzi z ktorymi gralem w kosza i w tenisa (w
                > klubi
                > > e Spandauerwasserfreunde) i moze sympatie do francuskojezycznych b
                > o byl
                > > ex-francuski sektor w Berlinie.
                > >
                >
                > "wer einmal lügt, dem glaubt man nicht, und wenn er auch die Wahrhei
                > t spricht"
                >
                > I co można na to powiedzieć? Nic! To był brytyjski sektor, nie francuski. I w 8
                > 0 latach żaden ex.

zapomniałem dodać, że pf jest zakłamanym chujem
              • polski_francuz Re: Ach Berlin... 21.10.24, 20:27
                vermieter napisał(a):

"To był brytyjski sektor, nie francuski. I w 80 latach żaden ex".

Byc moze. W latach 80-tych sektory zachodnie byly juz historia. Byl mur z ruskimi i to byla prawdziwa granica. Granica, ktora mentalnie pozostala chyba do dzisiaj. Spacerujac dzis z Rodzina, przypominalem sobie prace w Berlinie i pozytywy i negatywy tym zwiazane.

Ale, jak widze to nie jest raczej na forum. Moze przy piwie z kolegami. Et encore...:)

PF
    • augustus_pl Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 21.10.24, 20:17
      Po co te wszystkie nasze wpisy jak tuskowski capek moderator wszystko kasuje?
      • vermieter Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 21.10.24, 20:26
        augustus_pl napisał:

> Po co te wszystkie nasze wpisy jak tuskowski capek moderator wszystko kasuje?

to nie jest tuskowski moderator, lecz ścierwo azjatyckie p-f
        • polski_francuz 2+2=4 21.10.24, 20:32
          vermieter napisał(a):

"to nie jest tuskowski moderator, lecz ścierwo azjatyckie p-f "

Gdybym byl moderatorem to bym chamskie wpisy na moj temat wywal.

PF
    • petronelabaran Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 24.10.24, 11:01
      Ursuli von der Leyen nie było w środę w Parlamencie Europejskim, kiedy parlamentarzyści debatowali na temat azylu i migracji. Jednak opinie na temat listu, w którym w zeszłym tygodniu przedstawiła swój program, były podzielone. Chodziło o zaostrzenie polityki deportacyjnej i współpracę z krajami trzecimi, także w zakresie outsourcingu procedur azylowych i osób zobowiązanych do powrotu.

Po raz pierwszy po wyborach europejskich stało się jasne, gdzie w tych kwestiach leży nowa większość w Europie: z prawicowymi liberałami, chadekami z EPP i narodowymi konserwatystami z grupy ECR. Razem mogliby osiągnąć własną większość, ale w indywidualnych przypadkach zapewne mogliby liczyć także na głosy frakcji skrajnie prawicowych.

Liderka socjaldemokratów Iratxe García bezpośrednio zaatakowała von der Leyen. „Rodzina socjalistyczna nie jest gotowa pozwolić, aby list pani von der Leyen z zeszłego tygodnia zniósł, że tak powiem, pakt migracyjny” – powiedziała na sesji plenarnej w Strasburgu. Pakt migracyjny obejmuje duży pakiet reform azylowych UE, który został zatwierdzony wiosną przez Parlament i Radę. Ośrodki dla azylantów w krajach trzecich są „nieludzkie” i naruszają prawo do azylu oraz zasadę non-refoulement.

Czyli jednak - jestesmy rodzinami socjalistycznymi.

www.msn.com/de-de/nachrichten/politik/in-der-asylpolitik-zeichnet-sich-neue-mehrheit-in-stra%C3%9Fburg-ab/ar-AA1sMafN?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=2101193a0d184bbac531661d6d7fcb59&ei=8
      • vermieter Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 24.10.24, 12:17
        petronelabaran napisał:

>
        > Czyli jednak - jestesmy rodzinami socjalistycznymi.
        >

Nie, nie jesteśmy. Nic nie postanowiono, dyskusja trwa. Nagle okazuje się, że von der Leyen nie jest aż tak "be". Jak widać Bruksela nie rządzi odgórnie, każdy może przedstawić swój punkt widzenia i propozycje rozwiązania problemu. Gdyby to było takie proste, to nawet ten wątek nie byłby potrzebny.
        • vermieter Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 24.10.24, 12:21
          Cieszmy się, że "uchodźcy klimatyczni" z Dalekiego Wschodu nie pchają się do Europy tylko pozostają w swoim rejonie.
      • petronella.kozlowska Alte Schabracke 24.10.24, 12:40
        Nie chciała zająć stanowiska i krytykować lewactwa.

petronelabaran napisał:

> Ursuli von der Leyen nie było w środę w Parlamencie Europejskim, kiedy parlamen
        > tarzyści debatowali na temat azylu i migracji.

• vermieter Re: Alte Schabracke 24.10.24, 12:53

> Nie chciała zająć stanowiska i krytykować lewactwa.
          >
          >
          To nie jest jej zadanie. Od tego są "szerpy".
          Wczoraj spotkała się z m.in. premierem Albanii. Dzisiaj kontynuuje podróż na Bałkanach.
          • petronella.kozlowska Re: Alte Schabracke 24.10.24, 13:58
            vermieter napisał(a):

Wczoraj spotkała się z m.in. premierem Albanii. Dzisiaj kontynuuje podróż na Ba
            > łkanach.[/b]

Uchodźcy powrócą do Albanii i na Bałkany?
            • vermieter Re: Alte Schabracke 24.10.24, 15:01

> vermieter napisał(a):
              >
              > Wczoraj spotkała się z m.in. premierem Albanii. Dzisiaj kontynuuje podróż na Ba
              > > łkanach.[/b]
              >
              >
              > Uchodźcy powrócą do Albanii i na Bałkany?

Bałkany dołączą do Unii.
              Uchodźcy w Albanii to sprawa Meloni. Dekretem oleje postanowienie sądu. Ta Pani ma jaja, malutka wzrostem, ale hoho!
              • polski_francuz Balkany do Unii? 24.10.24, 20:26
                vermieter napisał(a):

"Bałkany dołączą do Unii. Uchodźcy w Albanii to sprawa Meloni. Dekretem oleje postanowienie sądu. Ta Pani ma jaja, malutka wzrostem, ale hoho"

Czy i kiedy panstwa balkanskie dolacza do EU to sprawa wcale nie pewna, a w szczegolnosci Albanii. Co do pani Meloni, to ma juz problem z wlasna wladza sadownicza, ktora nie zgadza sie z odsylaniem imigrantow do Albanii. Co dalej bedzie czynic z imigrantami to otwarta sprawa. Rzadzic Wlochami (o wielu bardzo roznych prowincjach/regionach) nie jest latwo i pani Meloni, prawicowa, pokazuje muskuly à la Berlusconi ale co i jak sie dalej potoczy to zobaczymy.

PF
                • vermieter Re: Balkany do Unii? 24.10.24, 21:10
                  polski_francuz napisał:

> Czy i kiedy panstwa balkanskie dolacza do EU to sprawa wcale nie pewna, a w szc
                  > zegolnosci Albanii.

W szczególności Albanii? Poczytaj jak daleko są zaawansowane rozmowy o przystąpieniu właśnie Albanii. 15 października 2024 rozpoczęto nowy rozdział rozmów.

de.wikipedia.org/wiki/Beitrittsverhandlungen_Albaniens_mit_der_Europ%C3%A4ischen_Union
                  Egipt i Bangladesz znajdowały się na liście tzw. krajów, w których życie uchodźców jest zagrożone, dlatego odesłano ich do Włoch.
                  Teraz rząd włoski będzie określał, które kraje są bezpieczne i w przypadku odrzucenia wniosku o azyl w obozie w Albanii delikwent będzie odsyłany tam skąd przybył.

• petronella.kozlowska vermieter napisał(a): o Albanii 25.10.24, 03:12

Z kraju który jest kandydatem do przyjęcia do UE i jest krajem demokratycznym 1504 osób złożyło w 2023 roku wniosek o azyl w RFN.

www.laenderdaten.info/Europa/Albanien/fluechtlinge.php
                    • vermieter Re: vermieter napisał(a): o Albanii 25.10.24, 06:06

>
                      > Z kraju który jest kandydatem do przyjęcia do UE i jest krajem demokratycznym 1
                      > 504 osób złożyło w 2023 roku wniosek o azyl w RFN.
                      >
                      >
                      > www.laenderdaten.info/Europa/Albanien/fluechtlinge.php

spać nie możesz czy tylko chlejesz?
                      • petronella.kozlowska Re: vermieter napisał(a): o Albanii 25.10.24, 10:49
                        vermieter napisał(a):

spać nie możesz czy tylko chlejesz?

Czy to wynika z mojego komentarza?
                        Zajmij się podanym linkiem.
                • vermieter Re: Balkany do Unii? 24.10.24, 22:55
                  polski_francuz napisał:

> Czy i kiedy panstwa balkanskie dolacza do EU to sprawa wcale nie pewna, a w szc
                  > zegolnosci Albanii. Co do pani Meloni, to ma juz problem z wlasna wladza sadown
                  > icza, ktora nie zgadza sie z odsylaniem imigrantow do Albanii. Co dalej bedzie
                  > czynic z imigrantami to otwarta sprawa. Rzadzic Wlochami (o wielu bardzo roznyc
                  > h prowincjach/regionach) nie jest latwo i pani Meloni, prawicowa, pokazuje musk
                  > uly à la Berlusconi ale co i jak sie dalej potoczy to zobaczymy.
                  >
                  Z powyższego jasno wynika, że nie masz zielonego pojęcia o systemie politycznym Włoch. Napisz coś sensownego, baranie.
                  • polski_francuz Capuccino vs. tea 25.10.24, 09:46
                    vermieter napisał(a):

"Z powyższego jasno wynika, że nie masz zielonego pojęcia o systemie politycznym Włoch. Napisz coś sensownego, baranie."

Zylem troche we Wloszech w Trentino i ich poznalem conieco. Ludzie sa nam sympatyczni i kuchnia jest bardzo dobra. Najbardziej polubilem capuccino o 17h00 (nie)bardzo sie rozniace od five o'clock tea u anglosasow. A system polityczny panstwa jest nacechowany roznoscia regionow.Troche jak i w Niemczech.

PF
                    • vermieter Re: Capuccino vs. tea 25.10.24, 13:32
                      polski_francuz napisał:

> vermieter napisał(a):
                      >
                      >
                      > "Z powyższego jasno wynika, że nie masz zielonego pojęcia o systemie polityc
                      > znym Włoch. Napisz coś sensownego, baranie."
                      >

>
                      > Zylem troche we Wloszech w Trentino i ich poznalem conieco. Ludzie sa nam sympa
                      > tyczni i kuchnia jest bardzo dobra. Najbardziej polubilem capuccino o 17
                      > h00 (nie)bardzo sie rozniace od five o'clock tea u anglosasow. A system
                      > polityczny panstwa jest nacechowany roznoscia regionow.Troche jak i w Niemczech
                      > .
                      >
                      > PF

Lubisz powielać stereotypy, nie ty jeden znasz Włochy, ale nikt nie robi z tego sensacji,Capuccino o 17:00 pasuje do ciecia z Polski, ale caPPuCCino to najpóźniej o 11:00 - 12:00. Ot, taki obyczaj.
                      Z uwagą o systemie politycznym nie sposób polemizować, większej bzdury nie czytałem.
    • boomerang Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 25.10.24, 04:00
      Ten wątek zdominował vermieter. Widać temat nielegalnego migranta jest mu bliski. Życie w Rajchu wśród imigrantów nie wygląda dziś za ciekawie, może vermieter chciałby żeby go gdzieś odesłali, byleby nie do Rwandy albo Albanii. Uważam że ze swoją kłótliwą naturą, brakiem ogłady towarzyskiej i pociągiem do alkoholi pasowałby w Polsce jak ulał. Tymczasem męczy się w tym Rajchu niemiłosiernie i musi odreagowywać na tym forum.
      • vermieter Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 25.10.24, 06:04
        boomerang napisał:

> Ten wątek zdominował vermieter. Widać temat nielegalnego migranta jest mu blisk
        > i. Życie w Rajchu wśród imigrantów nie wygląda dziś za ciekawie, może vermieter
        > chciałby żeby go gdzieś odesłali, byleby nie do Rwandy albo Albanii. Uważam że
        > ze swoją kłótliwą naturą, brakiem ogłady towarzyskiej i pociągiem do alkoholi
        > pasowałby w Polsce jak ulał. Tymczasem męczy się w tym Rajchu niemiłosiernie i
        > musi odreagowywać na tym forum.

jesteś chory, homo sovieticus
        • boomerang Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 25.10.24, 20:56
          > jesteś chory, homo sovieticus

Pozwalam sobie sięgnąć po Wikipedię:
          Cechy Homo Sovieticus obejmowały obojętność na wyniki pracy, brak inicjatywy, obojętność na dobra wspólne, szowinizm, posłuszeństwo wobec rządu i skłonność do nadużywania alkoholu

... a teraz spojrzyj do lustra, vermieterze.
          • vermieter Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 26.10.24, 02:35
            boomerang napisał:

> > jesteś chory, homo sovieticus
            >
            > Pozwalam sobie sięgnąć po Wikipedię:
            > Cechy Homo Sovieticus obejmowały obojętność na wyniki pracy, brak inicjatywy
            > , obojętność na dobra wspólne, szowinizm, posłuszeństwo wobec rządu i skłonność
            > do nadużywania alkoholu

>

poprawiłeś wikipedię trollu? ja znalazłem coś innego:

Mentalność Homo sovieticus można scharakteryzować następującymi cechami[6]:

człowiek podporządkowany kolektywowi (organizacji partyjnej)[3],
            dla jego postawy charakterystyczna jest ucieczka od wolności i odpowiedzialności[3],
            koniunkturalizm, oportunizm[3],
            agresja wobec słabszych, uniżoność wobec silniejszych[3],
            brak samodzielnego myślenia oraz działania[3],
            oczekiwanie, że „ktoś coś załatwi”[3],
            zniewolony intelektualnie,
            pozbawiony osobowości i godności,
            całkowicie podporządkowany władzy,
            izolacja od światowej kultury, stworzona poprzez ograniczanie w ZSRR podróży za granicę i ścisłą cenzurą informacji w mediach oraz wszechobecnością propagandy,
            brak respektowania wspólnej własności i skłonność do drobnych kradzieży w miejscu pracy, zarówno dla użytku osobistego, jak i dla zysku, zgodnie ze słowami popularnej piosenki „Wszystko należy do kołchozu, wszystko należy do mnie” („Все вокруг колхозное, все вокруг мое”[7]) czy „Jeden worek do ciężarówki, jeden worek sobie” (мешок – в кузов, мешок себе) ze wspomnień Stalina[8].

• boomerang Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 26.10.24, 08:34
              > poprawiłeś wikipedię

Nie. Przetłumaczyłem z angielskiego na polski. Anglicy widzą cię inaczej niż Niemcy.
              • vermieter Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 26.10.24, 09:23
                boomerang napisał:

> > poprawiłeś wikipedię
                >
                > Nie. Przetłumaczyłem z angielskiego na polski. Anglicy widzą cię inaczej niż Ni
                > emcy.

spierdalaj gówniarzu i zabierz resztę trolli ze sobą
                • petronella.kozlowska Nachlany o 9 rano 26.10.24, 09:42
                  vermieter napisał(a):

>
                  > spierdalaj gówniarzu i zabierz resztę trolli ze sobą
                • j-k vermieter, ty belkocie po-niemiecki, 26.10.24, 16:13
                  vermieter napisał(a):
                  > spierdalaj gówniarzu i zabierz resztę trolli ze sobą

vermieter, ty belkocie po-niemiecki,

sypanie na wszystkich wokolo przeklenstwami - to "tfoja" glowna specjalnosc forumowa ?
                  • vermieter Re: vermieter, ty belkocie po-niemiecki, 26.10.24, 16:26
                    j-k napisał:

> sypanie na wszystkich wokolo przeklenstwami - to "tfoja" glowna specjalnosc for
                    > umowa ?

pozazdrościłem p-f, skoro on może bez powodu wszystkich obrażać, to tym bardziej mi wolno mając powód
                    • j-k nieprawda 26.10.24, 16:37
                      nieprawda, P_F nigdy pierwszy nie uzywal przeklenstw.
                      • vermieter Re: nieprawda 26.10.24, 18:50
                        j-k napisał:

> nieprawda, P_F nigdy pierwszy nie uzywal przeklenstw.

nie zaprzeczaj, w ułamku sekundy zostaną podane wszystkie jego wpisy;
                        na przeczytanie wszystkich będziesz potrzebował co najmniej miesiąc, facet nie ma w realu nic do powiedzenia, ale na forum jest tym bardziej płodny
                      • polski_francuz Re: nieprawda 26.10.24, 18:58
                        j-k napisał:

" nieprawda, P_F nigdy pierwszy nie uzywal przeklenstw."

Nie ma co gadac z wynajemca. on sie zywi wpisami innych.

Pozdro

PF
                        • vermieter Re: nieprawda 26.10.24, 19:35
                          polski_francuz napisał:

> j-k napisał:
                          >
                          > " nieprawda, P_F nigdy pierwszy nie uzywal przeklenstw."
                          >
                          > Nie ma co gadac z wynajemca. on sie zywi wpisami innych.
                          >
                          > Pozdro
                          >
                          > PF

a teraz zajrzymy do archiwum i poczytamy twoje nieskazitelne i mądre wpisy :)
                          • vermieter Re: nieprawda 26.10.24, 19:43
                            vermieter napisał(a):

>
                            > > j-k napisał:
                            > >
                            > > " nieprawda, P_F nigdy pierwszy nie uzywal przeklenstw."
                            > >
                            > > Nie ma co gadac z wynajemca. on sie zywi wpisami innych.
                            > >
                            > > Pozdro
                            > >
                            > > PF

trzeba będzie nowe forum założyć, oczywiście prywatne żeby móc udostępnić twórczość p-f zainteresowanym, szkoda żeby dziedzictwo kultury narodowej gniło gdzieś w archiwum
      • polski_francuz Re: Odsylanie nielegalnych migrantow 25.10.24, 10:19
        boomerang napisał:

" Ten wątek zdominował vermieter. Widać temat nielegalnego migranta jest mu bliski. Życie w Rajchu wśród imigrantów nie wygląda dziś za ciekawie, może vermieter chciałby żeby go gdzieś odesłali, byleby nie do Rwandy albo Albanii. Uważam że ze swoją kłótliwą naturą, brakiem ogłady towarzyskiej i pociągiem do alkoholi pasowałby w Polsce jak ulał. Tymczasem męczy się w tym Rajchu niemiłosiernie i musi odreagowywać na tym forum. "

Przyznaje, ze gosciu jest dosc asocjalny. Moze, rzeczywiscie, zawod tlumacza polsko-niemieckiego w niemieckich sadach, podczas wykonywania ktorego spotykal wielu karalnych Polakow go uksztaltowal i zdeformowal mu psychike. Pozytywujac, moze wniosl na nasze forum to ze nie warto zbyt duzo pisac o sobie i o swoich osiagnieciach. I zachowac pisanie o tym do sprawdzalnych (poprzez podawanie danych osobowych) platform internetowych jak LI na ten przyklad<;

BTW prasa pisze o czarnych kulkach na waszych plazach w Sydnejsku. Juz wiadamow jak powstaly i skad je morskie prady przyniosly?

PF
        • petronella.kozlowska polski_francuz napisał: 25.10.24, 11:25
          Czy on jest asocjalny czy nie tego nie wiemy, On może zachowywać się w stosunku do sąsiadów i znajomych inaczej niż na forum.

Faktem jest że komentował na forum jako tuttifrutti i debatował sam z sobą, co świadczy o zachwianej psychice, która jest skutkiem długoletniego nadużywania alkoholu.

• polski_francuz Kategorie socjalne, anonimowosc 25.10.24, 11:43

" Czy on jest asocjalny czy nie tego nie wiemy, On może zachowywać się w stosunku do sąsiadów i znajomych inaczej niż na forum."

Nasze forum jest tez jakims spoleczenstwem. I mozna oceniach zachowanie wobec innych w kategoriach socjalnych. Faktem jest, ze anonimowosc wplywa znacznie na zachowanie/wpisy. Osobiscie kilkanascie lat temu postanowilem tak pisac, jakbym byl podpisany imieniem i nazwiskiem. Wynikalo to, po czesci, z tego ze na poczatku istnienia forum byli tacy, ktorzy starali sie odnalezc dane osobowe i je publikowac.

PF

PF
      • petronella.kozlowska boomerang napisał: 25.10.24, 11:02
        Vermieter reprezentuje tutaj typowy los szlezjerka, który udaje Niemca, a w gruncie rzeczy nigdy nie został zaakceptowany przez społeczeństwo niemieckie (podobnie jak szwampuch lub caesar wielonikowy).
        Jest od kilku lat na emeryturze i swoje frustracje wyżywa na forum w stanie upojenia alkoholowego.

• petronelabaran Re: boomerang napisał: 25.10.24, 12:02

> Vermieter reprezentuje tutaj typowy los szlezjerka, który udaje Niemca, a w gru
          > ncie rzeczy nigdy nie został zaakceptowany przez społeczeństwo niemieckie (podo
          > bnie jak szwampuch lub caesar wielonikowy).
          > Jest od kilku lat na emeryturze i swoje frustracje wyżywa na forum w stanie upo
          > jenia alkoholowego.
          >
          >
          Europa: „Die EVP hat jegliche Scham verloren“
          Europejska Partia Ludowa pod przewodnictwem Manfreda Webera (nastepca Tuska)zatracila wszelki wstyd.

Wniosek nr 45 właściwie nie wyglądał podejrzanie. Parlament Europejski powinien zażądać „odpowiedniego finansowania zewnętrznych barier fizycznych na granicy Unii” – głosi poprawka do budżetu UE na 2025 rok, nad którą parlamentarzyści przegłosowali w środę w Strasburgu. W tłumaczeniu oznacza to: proszę więcej pieniędzy na płoty graniczne.

Wniosek ten był jednak niezwykłyz dwóch powodów: po pierwsze, został wydany przez Alexandra Jungblutha, członka AfD, w imieniu prawicowej frakcji ekstremistycznej „Europe Sovereign Nations” (ESN). Po drugie, chrześcijańscy demokraci z Europejskiej Partii Ludowej (EPP) pod przewodnictwem Manfreda Webera (CSU) zatwierdzili tę i kolejną propozycję niemieckich prawicowych populistów, w ramach której wspierano obozy deportacyjne poza UE. Skutkowało to nieoczekiwaną eksplozją w parlamencie w Strasburgu – a z punktu widzenia socjaldemokratów, liberałów i Zielonych – naruszeniem tabu, które zrodziło fundamentalne pytania: o stosunki Webera ze skrajną prawicą w parlamencie oraz o stabilność pro -Większość europejska, jaką ma EPP z partiami socjaldemokratycznymi i liberalnymi.

Za pare lat partia Oberschlesierow i Russlanddeutschen czyli AfD bedzie rzadzic w Niemczech i w Brukseli jako koalicjant.
          • petronella.kozlowska petronelabaran napisał: 25.10.24, 20:44
            Tematem jest pijak vermieter a nie głosowanie w parlamncie UE.
            • petronelabaran Re: petronelabaran napisał: 25.10.24, 20:55
              > Vermieter reprezentuje tutaj typowy los szlezjerka, który udaje Niemca, a w gru
              > ncie rzeczy nigdy nie został zaakceptowany przez społeczeństwo niemieckie (podo
              > bnie jak szwampuch lub caesar wielonikowy).
              > Jest od kilku lat na emeryturze i swoje frustracje wyżywa na forum w stanie upo
              > jenia alkoholowego.
              >
              Wnuczka polskiego azylanta lat 80 tych?Zazdrosc,zawisc i nienawisc?
              • petronella.kozlowska Re: petronelabaran napisał: 25.10.24, 22:59
                caesar_plRe: "Wspolna" historia i12.06.20, 22:46

Moje pradziadki urodzone latach 1890 tych na wsi jako starzy ludzie jeszcze pieknie pisali po polsku pismem altdeutsch czy gotyk jak sie to nazywa.Niedaleko mojej wsi byla granica miedzy Cesarstwem Niemieckim i Cesarstwem Austryjackim.Z opowiadan wiem,ze byla olbrzymia roznica w rozwoju ekonomicznym tych cesarstw.Widac do dzis po zabudowie,infrastrukturze.

• petronelabaran Re: petronelabaran napisał: 26.10.24, 11:57

> caesar_plRe: "Wspolna" historia i12.06.20, 22:46
                  >
                  > Moje pradziadki urodzone latach 1890 tych na wsi jako starzy ludzie jeszcze pie
                  > knie pisali po polsku pismem altdeutsch czy gotyk jak sie to nazywa.Niedaleko m
                  > ojej wsi byla granica miedzy Cesarstwem Niemieckim i Cesarstwem Austryjackim.Z
                  > opowiadan wiem,ze byla olbrzymia roznica w rozwoju ekonomicznym tych cesarstw.W
                  > idac do dzis po zabudowie,infrastrukturze.
                  >
                  Jako dzieci chodzili do niemieckiej szkoly.W 1918-1939 Gorny Slask nalezal do Polski,musieli nauczyc sie pisac i czytac po polsku.
                  Logiczne,nie?
                  • petronella.kozlowska Re: petronelabaran napisał: 26.10.24, 13:57
                    petronelabaran napisał:

> > Moje pradziadki urodzone latach 1890 tych

> Jako dzieci chodzili do niemieckiej szkoly.

W 1918-1939 Gorny Slask nalezal do Polski,musieli nauczyc sie pisac i czytac po polsku.

Przymusowe kursy polskiego?

Wywijasz sie!
                    • petronelabaran Re: petronelabaran napisał: 26.10.24, 16:02

> petronelabaran napisał:
                      >
                      >
                      > > > Moje pradziadki urodzone latach 1890 tych
                      >
                      > > Jako dzieci chodzili do niemieckiej szkoly.
                      >
                      >
                      > W 1918-1939 Gorny Slask nalezal do Polski,musieli nauczyc sie pisac i czytac po
                      > polsku.
                      >
                      >
                      > Przymusowe kursy polskiego?
                      >
                      > Wywijasz sie!

Musieli sie nauczyc.Gdyz dotad znali tylko niemiecki i slaski.Zostal charakter pisma - niemiecki.
    • pijatyka Conajmniej dziwaczne są te pomysły z Rwandą i... 28.12.24, 17:51

...Albanią - tymczasem u wrót Europy jest wielki, wyniszczony wojną i wyludniony kraj, który potrzebuje/będzie potrzebował pracowników - także do tych najprostszych prac (budownictwo, rolnictwo, opieka etc)

Nic tylko się dogadać, zachęcić dodatkowym unijnym dofinansowaniem od łebka (za ulamek kosztów socjalu w takim Berlinie czy Paryżu), programami edukacyjnymi, integracyjnymi itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka