Dodaj do ulubionych

Dziwny świat...

25.07.25, 12:40
Niejaki Trump Donald ograniczył USAID i inne świadczenia na rzecz potrzebujących, powodując, że ludzie nie dostawali potrzebnych leków — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa czy opozycji.
Niejaki Trump Donald wypędził z kraju wielu ludzi, typując ich wg kryteriów biurokratycznych i rasistowskich — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa czy opozycji.
Niejaki Trump Donald wg własnego widzimisięcia wybrał sobie te rodzaje nauki, te uczelnie i te dziedziny gospodarki, które usawski podatnik ma finansować — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa czy opozycji.
Niejaki Trump Donald olewa wyroki sądowe na zasadzie ,,a co wy mi możecie zrobić?!'' — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa czy opozycji.
Niejaki Trump Donald założył knebel mediom — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa czy opozycji.
Niejaki Trump Donald wymierzył cios usawskiej gospodarce przez groźby ceł i wprowadzenie niepewności — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa czy opozycji.
Niejaki Trump Donald zniszczył zaufanie świata do usawskiej polityki — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa czy opozycji.
Niejaki Trump Donald zauczestniczył w netanjaherowskiej napaści na Iran — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa czy opozycji.

A potem okazało się, że niejaki Trump Donald wiele lat temu przyjaźnił się z sutenerem-pedofilem i być może uczestniczył w jego orgiach — i to powoduje, że wali się jedność MAGA, a spiker republikanów ogłasza wcześniejsze wakacje, bo obawia się, jak teraz kumple mogliby zagłosować...

Czy tylko mnie reakcje usawców na różnego rodzaju przestępstwa i wykroczenia niejakiego Trumpa Donalda wydają się niedopasowane do wagi tych przestępstw i wykroczeń?

- Stefan
Obserwuj wątek
    • j-k Pociesze cie:: 25.07.25, 12:47
      - "najlepsze czasy USA maja juz za sobą" - jak twierdzą Chinczycy.
    • senioryta13 Re: Dziwny świat... 25.07.25, 13:34
      Jakie lewackie zrodla ksztaltuja twoja swiadomosc? Pochwal sie.
      Najlepiej zajmij sie sasiadem na wschodzie, blizej, podobno spoleczenstwo stawia opor wladzom.
      • dunajec1 Re: Dziwny świat... 25.07.25, 15:20
        W kraju tez wybrano zlodzieja, alfonsa i oszusta na prezydenta. Czyzby polacy wzieli przyklad od jankesow?
        • j-k no popacz 25.07.25, 15:41
          dunajec1 napisał:
          > W kraju tez wybrano zlodzieja, alfonsa i oszusta na prezydenta. Czyzby polacy w
          > zieli przyklad od jankesow?

no popacz: - a do tego Putin sie z obu cieszy...

- czas sie pochlastac, albo lepiej utopic w Dunajcu, conie ?
      • stefan4 Re: Dziwny świat... 25.07.25, 16:31
        senioryta13:
        > Jakie lewackie zrodla ksztaltuja twoja swiadomosc?

Doprecyzuj znaczenie dziwacznego terminu ,,lewacki''. Czy ,,lewacki'' to stawiający na wolny handel bez ceł i innych państwowych ciężarów windujących ceny? A może ,,lewacki'' to sprzeciwiający się skupianiu całej władzy, wykonawczej, ustawodawczej i sądowniczej, w ręku jednego Führera?

Czy też ,,lewacki'' to uważający, że po polsku należy pisać polskimi literami i nie lubiący takich zlepków jak ,,zrodla'', ,,ksztaltuja'', ,,swiadomosc'' (8 byków w 3 słowach).

senioryta13:
        > Najlepiej zajmij sie sasiadem na wschodzie

Tym ,,sasiadem'', z którym Twój idol miał w jeden dzień załatwić pokój dla Ukrainy?

- Stefan
        • aroden to nie sa byki, hloopcze, 25.07.25, 16:54
          stefan4 napisał:
          ... po polsku należy pisać polskimi literami i nie lubiący takich zlepków jak ,,zrodla'', ,,ksztaltuja'', ,,swiadomosc'' (8 byków w 3 słowach).

to nie sa byki, hloopcze,
          tylko celowe pisanie bez polskich znakow.
          ja tez tak pisze - bo mi sie inaczej NE CHCE.

J.K.
        • senioryta13 Re: Dziwny świat... 25.07.25, 22:36
          stefan4 napisał:

> senioryta13:
          > > Jakie lewackie zrodla ksztaltuja twoja swiadomosc?
          >
          > Doprecyzuj znaczenie dziwacznego terminu ,,lewacki''.

Jestes bardzo delikatny.
          Jak sobie radzisz z takim dxiwolagiem : fresz. ?

> senioryta13:
          > > Najlepiej zajmij sie sasiadem na wschodzie
          >
          > Tym ,,sasiadem'', z którym Twój idol miał w jeden dzień załatwić pokój d
          > la Ukrainy?

Tak, o tego sasiada mi chodzi.
    • manhu Re: Dziwny świat... 25.07.25, 15:59
      1. W USA jest system prezydencki (nie jak w PL prezydent marionetka, który ma znaczenie tylko gdy jest z przeciwnego), bardziej agresywny niż we Francji.
      2. Partia Demokratyczna protestuje, ale g* może. W tym przeciwko drastycznej podwyżce podatków zwanej cłami.

3. Poczekaj na 1 sierpnia i cła (choć świr Trump często zmienia zdanie). Wojna handlowa z całym światem ostro zaboli Amerykańskich głupków. Nas też, ale my możemy zlekceważyć USA, a USA nie może reszty świata. Głupki myślą, że to inni płacą cła, a zobaczą że to oni. PS. póki co dogadał się chyba z prezesem Nike, że Wietnam da cła 0% a on 19% (czyli 19% cła na Nike), UE raczej na to nie pójdzie, raczej 30%:30%, no to świr 60% no to my 60% i dalej jak z Chinami.
      • j0rl.1 Re: Dziwny świat... 25.07.25, 16:25
        manhu napisał:

> 3. Poczekaj na 1 sierpnia i cła (choć świr Trump często zmienia zdanie). Wojna
        > handlowa z całym światem ostro zaboli Amerykańskich głupków. Nas też, ale my mo
        > żemy zlekceważyć USA, a USA nie może reszty świata. Głupki myślą, że to inni pł
        > acą cła, a zobaczą że to oni. PS. póki co dogadał się chyba z prezesem Nike, że
        > Wietnam da cła 0% a on 19% (czyli 19% cła na Nike), UE raczej na to nie pójdzi
        > e, raczej 30%:30%, no to świr 60% no to my 60% i dalej jak z Chinami.

Tak samo glupki mysla ze ze to Amerykanie placa cla. Tzn fakt placa ale te pieniadze ida do swojego amerykanskiego rzadu a ten rzad moze, i to wlasnie Trump zrobil, przez obnizke podatkow oddac te pieniadze Amerykanom.

Fakt ze nie bedzie tak ze kazdy ile zaplacil poprzez clo na towary wiecej dostanie akurat je 1:1 spowrotem ale jakos tak mniej wiecej i bedzie przeciez.
        Ceny nominalnie wzrosna w USA ale jako ze podatki spadna to realnie nie bedza mieli Amerykanie drozej.Tylko nominalnie.

D tegi napewno czasc exporteroe do USA obnizy troche swoje ceny u´zmniejszajac swoje zyski a to juz 1:1 bedzie do kieszeni Amerykanow.

Wiec o co chodzi? Kto glupek?

• felusiak1 Re: Dziwny świat... 25.07.25, 17:56
      Czy możesz podać jakie wyroki olewa niejaki Trump Donald?
      • felusiak1 Re: Dziwny świat... 26.07.25, 00:50
        Jak widać osoba sztefek jest napompowana "wiedzą" i nie bedzie odpowiadała na pytanie takiego buca jak ja.
    • boomerang Re: Dziwny świat... 26.07.25, 01:49
      > ograniczył USAID i inne świadczenia na rzecz potrzebujących, powodując, że ludzie nie dostawali potrzebnych leków

a ty znasz jakieś leki?
    • petronella.kozlowska stefan4 napisał: 26.07.25, 07:14
      Niejaki Trump Donald wypędził z kraju wielu ludzi, typując ich wg kryteriów biurokratycznych i rasistowskich — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa czy opozycji.

To samo jest w krajach UE - deportacje obejmują osoby z nie białą skórą - widzisz Kohl, Schröder, Merkel, Scholz, Merz są /byli rasistami.
      • senioryta13 Re: stefan4 napisał: 26.07.25, 10:06
        petronella.kozlowska napisała:

> Niejaki Trump Donald wypędził z kraju wielu ludzi, typując ich wg kryteriów biu
        > rokratycznych i rasistowskich — praktycznie bez oporu ze strony społeczeństwa c
        > zy opozycji.
        >
        >
        > To samo jest w krajach UE - deportacje obejmują osoby z nie białą skórą - widzi
        > sz Kohl, Schröder, Merkel, Scholz, Merz są /byli rasistami.

Przebiegly Stefan, jednak nic nie napisze o uzbrojonej polskiej granicy i o strzelaniu do migrantow. Zapomnial juz, jak to Polacy kiedys szturmowali Zachod.
        • stefan4 Re: stefan4 napisał: 28.07.25, 13:56
          senioryta13:
          > Przebiegly Stefan, jednak nic nie napisze o uzbrojonej polskiej granicy i o strzelaniu
          > do migrantow.

Ja już o tym pisałem, więc teraz Ty napisz. Jeśli wystarczająco ostro wypowiesz się
          • o polskich mundurowatych przestępcach topiących ludzi w bagnie,
          • o płocie między ludźmi, żeby ich właścicielom lepiej się rządziło,
          • o stanach wyjątkowych ogłaszanych blisko granicy jeden po drugim,
          • o specjalnej ustawie na temat używania broni wbrew ogólnym zasadom,
          • o propagitce zrównującej imigranta z przestępcą,
          • itp.,
          to może po raz pierwszy się dogadamy.

senioryta13:
          > Zapomnial juz, jak to Polacy kiedys szturmowali Zachod.

Nie, ja akurat pamiętam, że byli tacy, którzy to robili. A czy Ty pamiętasz, z których Polaków się wywodzisz? Czy nie z tych, którzy szturmowali?

- Stefan
    • polski_francuz Podumac conieco 27.07.25, 09:21
      stefan4 napisał:

" Czy tylko mnie reakcje usawców na różnego rodzaju przestępstwa i wykroczenia niejakiego ... wydają się niedopasowane do wagi tych przestępstw i wykroczeń?"

Juz moj ulubiony Czesiek wiedzial, ze swiat jest dziwny. Dodaje to Stefanowi by sobie w niedziele podumal:)

PF

• boomerang Re: Podumac conieco 27.07.25, 10:10
        w oryginale to szło "it's a man's man's world".
        • polski_francuz Re: Podumac conieco 29.07.25, 09:20
          boomerang napisał:

" w oryginale to szło "it's a man's man's world".

myslisz, ze to faktycznie zerznieta piosenka?

PF
          • boomerang Re: Podumac conieco 29.07.25, 09:46
            Absolutnie. Nigdy jej nie lubiłem.
    • j0rl.1 Re: Dziwny świat... 27.07.25, 21:30
      felusiak1 napisał:

> Jak widać osoba sztefek jest napompowana "wiedzą" i nie bedzie odpowiadała na p
      > ytanie takiego buca jak ja.

Stefek ma metode jak zauwazylem. Dyskutuje jak co z palantami, ten wielonickowiec seniirita PF bo wtedy moze mu sie wydawac ze ma przewage. Ze mna nie dyskutuje, jak widze z toba f1 tez nie. Udaje ze mnie nie widzi ze mnie wylaczyl cos jak ty f1 ze mna. Z tym ze uwazam ze nie wylaczyl tylko po prostu twardo nie dyskutuje.
      Ale co robi to donosi do moderacji. Niedawano mnie zabanowali i to po IP tez i poszukalem gdzies tam na forum o moderacji i tam go znalazlem ze swoim donosicielstwem. Nie o mnie akurat ale donosil.
      Jakos jestem przekonany ze na mnie doniosl tak ze nareszcie sobie VPNa zainstalowalem. Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo bo dzieki VPNowi moge czytac niektore rosyjskie strony ktore przedtem byly dla mnie w ramach walki o demokracje czy w DE czy PL zablokowanie.
      No i nawet ten VPN jak YT ogladam pokazuje mi reklamy z innych krajow. Tez ciekawe co Brazylia AU Japan USA reklamuje.

On ma jedna zalete ten s4. Naprawde umie fizyke i matematyke a to akurat dla mnie jest powazna zaleta. No ale geopolityke ekonomie to nic nie rozumie ma sieczke we lbie, taka polska, w tych tematach. Mysle ze jest (bylym?) nauczycielem wlasnie mat fiz stad to umie ale ma jakies przy okazj ciagotki wychowywania ludzi. Poprzez skrazypyctwo do moderacji.

Ja czasm na jego glupoty odpisuje, wiem ze nie odpisze ale uwazam ze czyta niech go cholera bierza w cichosci. No i dla innych niech ta odpowiedz tez bedzie. Jego odpowiedzi mnie nie interesuja.
      Jak tez i innych w duzej mierza. Twoje tez f1.
      • boavista4 Re:Czas na Poske! 28.07.25, 16:41
        Izraelici - Narod Wybrany
        Niemcy - Deutschland, Deutschland uber Alles!
        ZSRR - Przyjaźń, przykład, pomoc ZSRR - źródłem naszych zwycięstw!
        USA - Narod Specjalny, Exceptional!

Wojny przez ZSRR po 2WS - Korea, Wietnam, Węgry, Czechosłowacja, Polska.
        Total victims Korea - 800 000, Wietnam - 3 miliony, Czechosłowacja - 84, Węgry - 2600,
        W tej statystyce nie ma ofiar z lat 40 tych. ofiar zmian ustrojowych w krajach środkowej Europy. Również za wojnę w południowo wschodniej Azji wine ponoszą Chiny, lokalne ladze komunistyczne, Francja, USA. Za przekazanie sowietom krajow Europy srodkowej ponosza wine rowniez Alianci.

Wojny przez USA po 2WS

- America’s wars just since WWII:

Korea and China 1950-53 (Korean War)

Guatemala 1954

Indonesia 1958

Cuba 1959-1961

Guatemala 1960

Congo 1964

Laos 1964-73

Vietnam 1961-73

Cambodia 1969-70

Guatemala 1967-69

Grenada 1983

Lebanon 1983, 1984 (both Lebanese and Syrian targets)

Libya 1986

El Salvador 1980s

Nicaragua 1980s

Iran 1987

Panama 1989

Iraq 1991 (Persian Gulf War)

Kuwait 1991

Somalia 1993

Bosnia 1994, 1995

Sudan 1998

Afghanistan 1998

Yugoslavia 1999

Yemen 2002

Iraq 1991-2003 (US/UK on regular basis)

Iraq 2003-2015

Afghanistan 2001-2015

Pakistan 2007-2015

Somalia 2007-8, 2011

Yemen 2009, 2011

Libya 2011, 2015

Syria 2014-2016

Color revolutions,

Victims - 7-13 million deaths

Jun 10, 2024 — 2023 turned out to be one of the most violent years since the end of the Cold War. A record number of 59 conflicts were recorded.
        • boavista4 Re:Czas na Polske! 28.07.25, 17:08
          Polska powinna pokazać świat swoja potęg, odrodzić Unie Polsko - Litewsko - Ruska, dodać do tej uni wszystkie kraje Europy środkowej. przenieść rotacyjnie stolice do Krakowa, Wiednia, Kijowa i Ulan Bator. Barszcz zostanie zupa unijna , zastąpi flagę, armia składałaby sie tylko z LGTB po zaszczepieniu na Covida, a ojcem narodów zostanie Lechu i Donek! Zwycięstwo będzie nasze. Koniec kropka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka