monalisa2016 31.05.26, 20:41 Jak wyżej, temat i wątek założony na prosbe innego urzytkownika forum Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igor_2025 Walka o Orla Białego 31.05.26, 21:01 Ukraincy i Polacy rozpoczeli klótnie z powodu propozycji prezydenta Polski Karola Nawrockiego pozbawienia Zelenskiego Orderu Orla Bialego, wreczonego przez poprzedniego prezydenta Andrzeja Dude. Nie widze zadnego w tym problemu. Przeciez Zelenski moze równiez wreczyc Nawrockiemu jakis ukrainski order z najwyzszej polki i natychmiast odebrac za brak szacunku dla "zaslug" ukrainskich nacjonalistów w eksterminacji Polaków. Istnieje jednak bardziej interesujaca opcja. Zelenski, jako przywódca kraju, walczacego z Rosja o "europejskie wartosci", nie powinien byl wogole przyjmowac Orderu Orla Bialego i powinien, zanim bedzie za pózno, z pogarda odeslac go do Warszawy z wlasnej inicjatywy. Bo tylko pomyslec, w czasach I Rzeczypospolitej Orderem Orla Bialego odznaczono wielu prominietnych rosyjskich osob, wlacznie z Mienszykowym i Szeremetjewym.Z "wielkich Ukrainców " ten ordet trafil tylko do Mazepy i to na wniosek Piotra I. W przeciwienstwie do rosyjskiego Orderu Andrzeja Pierwozdanemuo, Orla Bialego Mazepie zapomniano odebrac. W ten sposób zmarl jako kawaler dwóch orderów: Orla Bialego i Judasza, którym Piotr I "nagrodzil" go za zdrade .Orderem Orla Bialego w czasach Wielkiego Ksiestwa Warszawskiego,stworzonego przez Napoleona, "wielcy Ukraincy" w ogóle nie byli nagradzani. Jedna pociecha dla nich: zaden z Rosjan tez nie zdarzyl ten order otrzymac - zbyt szybko Wielkie Ksiestwo odeszlo do historii. Natomiast w Królestwie Polskim z orderem rozpoczela sie"prawdziwa bachanalia". Ordery Orla Bialego dostawali wszyscy Rosjanie, chociazby troche zasluzone dla Rosyjskiego Imperium. Gdyby chcialem wyliczyc wszystkich, to post bylby zbyt dlugi. Tylko Trzecia Rzeczpospolita okazala sie dla Ukraincow laskawa.Oprócz Zelenskiego,Polska obdarzyla orderem Orla Bialego jeszcze trzech bylych ukrainskich prezydentów, ale to wszystko nie ten poziom dla Zelenskiego. Bo pytanie brzmi: co w takim towarzystwie robi tak "postepowa" osoba, jak najwiekszy Ukrainiec wszechczasow, a zarazem Zyd, Zelensky? Ani Ci Bandery, ani Szuchewicza, ani Mielnika, o Hitlerze nie wspomne. Wiec Zielenski moze zupelnie spokojnie, z poczuciem wlasnej wartosci owinac Orla Bialego w szmatke i odeslac do Warszawy. Dawanie pieniedzy i zapewnianie tranzytu broni na wojne z Rosja, Polska i tak bedzie zgodna, ale nie bedzie wstanie uspokoic swoich nacjonalistów symbolicznymi gestami. I taka ciekawostka - Polacy nie lubia banderowców, ale pojawiaja sie banderowcy dokladnie tam, gdzie Polacy próbuja opanowac rosyjskie ziemie, tworzac z lokalnych Rosjan rusofobicznych zombie. Tyle, ze te zombie atakuja Polaków z taka sama przyjemnoscia jak Rosjan, a polskie ordery nie psuja im apetytu. Pomysl na ten watek powstal w mojej glowie, gdy wlazlem do Wikipedii, zeby zobaczyc, co wogole jest ten order. A tam zobaczylem cos, co wyzwalo u mnie szok - jak wielu Rosjan zostalo oznaczono tym orderem, nie wspominajac o tym, ze w roznych okresach, to Car Rosji nagradzal tym orderem. pl.wikipedia.org/wiki/Order_Orła_Białego p.s. Prosba nie traktowac ten watek zbyt powaznie. Na powaznie o tej sprawie dyskutujemy w innych watkach. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Walka o Orla Białego 31.05.26, 21:14 igor, to nie jest dobry temat. I nie jest dobry do żartów. Wymyśl coś innego. Pogadajmy o ukraińcu fetowanym w kanadyjskim parlamencie, który walczył o Ukrainę podczas 2WŚ. Wszyscy na stojaco bili brawo. Kilka godzin poźniej tłumaczyli się, że nie wiedzieli, że ukrainiec walczył o wolność Ukrainy w oddziałach Waffen SS Galizien. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Walka o Orla Białego 31.05.26, 21:42 felusiak1 napisał: > igor, to nie jest dobry temat. I nie jest dobry do żartów. > Wymyśl coś innego. Wiesz, Felus, ja mam inne zdanie. Ten Order dawno powinien byc zlikwidowany, wlasnie z tych powodow, o ktorych ja wspomnialem w swoim wpisie. Najwyzsze odznaczenie Polski nie moze miec takiej historii > Pogadajmy o ukraińcu fetowanym w kanadyjskim parlamencie, który walczył o Ukrai > nę podczas 2WŚ. > Wszyscy na stojaco bili brawo. Kilka godzin poźniej tłumaczyli się, że nie wied > zieli, że ukrainiec walczył o wolność Ukrainy w oddziałach Waffen SS Galizien. To byl strzal kanadyjczykow we wlasna stope, ale ich nie mozna zbyt surowo oceniac. Poniewaz zbyt wielu takich Ukraincow, walczacych w roznych nacjonalistycznych jednostkach, w tym i SS, znalazlo w Kanadzie schronienie. Oni tam stanowia dosc powazna sile. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Walka o Orla Białego 31.05.26, 21:16 Patrząc na polsko-polskie przepychanki widzę proces oddzielania słomy od ziarna ale czy na tym skończy się w Polsce wieczny kult frajerstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Walka o Orla Białego 31.05.26, 21:43 monalisa2016 napisał(a): > Patrząc na polsko-polskie przepychanki widzę proces oddzielania słomy od ziarna > ale czy na tym skończy się w Polsce wieczny kult frajerstwa? W innych ukladach geoplolitycznych, dzisiejsza Polska mialaby kolejny rozbior, chyba czwarty. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Walka o Orla Białego 31.05.26, 22:07 igor_2025 napisał: > W innych ukladach geoplolitycznych, dzisiejsza Polska mialaby kolejny rozbior, > chyba czwarty. Przeciez ona nie rzadzi sie sama. o wszystkim decyduja inni jak nie Waszyngton to Bruksela. Ciekawe czyja sprawka bylo nadanie tego orla jak i teraz odbieranie, gdyby nie naciski w mediach spolecznosciowych nadal by sie uprawialo frajerstwo. Teraz ciekawe czy w koncu cos sie zmieni? Nie sadze, polska klasa polityczna nie jest zdolna do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Walka o Orla Czarnego ? 31.05.26, 23:47 monalisa2016 napisał(a): Nie sadze, polska klasa polityczna nie jest zdolna do tego. Niemiecka klasa polityczna tez nie jest zdolna do NICZEGO. - who cares ? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 08:56 monalisa2016 napisał(a): > Przeciez ona nie rzadzi sie sama. o wszystkim decyduja inni jak nie Waszyngton > to Bruksela. W polityce wewnetrznej ma troche samodzielnosci, pod warunkiem, ze nie lamie podstawowych "europejskich wartosci", ktorecalkowicie sa sprzeczne z wartosciami chrzescijanskimi. > Ciekawe czyja sprawka bylo nadanie tego orla Ten order calkowicie zostal od dawna sprofanowany. Wsrod tych kto im byl nagrodzony, wiednieje nazwisko Mussoliniego. > jak i teraz odbieranie, > gdyby nie naciski w mediach spolecznosciowych nadal by sie uprawialo frajers > two. Teraz ciekawe czy w koncu cos sie zmieni? Nie sadze, polska klasa politycz > na nie jest zdolna do tego. Gdyby nie burza w mediach spolecznosciowych, nic by nie stalo sie. Ponowny pochowek Mielnika nie wywolal burzy w mediach, to i reakcji rzadu nie bylo. A przeciez warto byloby zastanowic sie, kto byl gorszy dla Polakow,Mielnik czy Bandera. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k chyba piąty ? 31.05.26, 23:45 igor_2025 napisał: > W innych ukladach geopolitycznych, dzisiejsza Polska mialaby kolejny rozbior, > chyba czwarty. chyba piąty ? czwarty to mielismy w 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: chyba piąty ? 01.06.26, 08:58 j-k napisał: > chyba piąty ? > czwarty to mielismy w 1939. To co stalo sie w 1939 roku na rozbior nie pasuje. Polska walczyla, wiec to byla okupacja. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k IV. Rozbior Polski 01.06.26, 16:52 igor_2025 napisał: > To co stalo sie w 1939 roku na rozbior nie pasuje. Polska walczyla, wiec to byla okupacja. w Polskiej historiografii o 1939 figuruje jednak okreslenie:- IV. Rozbior Polski . pl.wikipedia.org/wiki/IV_rozbi%C3%B3r_Polski Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz.... 01.06.26, 17:38 j-k napisał: > w Polskiej historiografii o 1939 figuruje jednak okreslenie:- IV. Rozbior Polski Przeciez doskonale wiesz o tym, ze to nie ma nic z faktem historycznym. To czysta polityka, a nazywanie okupacje Polski przez Niemcy rozbiorem, robi sie tylko po to, zeby wskazac na ZSRR. Moim zdanie to profanacja polskich zolnierze, ktore walczyli o Polske. I tym 1939 rok rozni sie od rozbiorow. Byla to heroiczna walka o niepodlegly byt, ktora do dzis powinna budzic gleboki szacunek i nie powinna byc w zaden sposob umniejszana. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Igor . nie fantazjuj 01.06.26, 17:45 igor_2025 napisał: > j-k napisał: > > > w Polskiej historiografii o 1939 figuruje jednak okreslenie:- IV. Rozbior > Polski iemcy rozbiorem, robi sie tylk > o po to, zeby wskazac na ZSRR. > Moim zdanie to profanacja polskich zolnierze, ktore walczyli o Polske. I tym 19 > 39 rok rozni sie od rozbiorow. Byla to heroiczna walka o niepodlegly byt, Igor, w tej heroicznej walce z. r. 1939 ZSRR stanal po stronie Niemcow, pravda ? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz, nie zmyslaj 01.06.26, 18:17 j-k napisał: > Igor, w tej heroicznej walce z. r. 1939 ..... I dalej nie powinienes nic wiecej pisac, poniewaz profanujesz polskiego zolnierza. Jesli chciales wspomniec o 17 wrzesnia, to nie powinienes pisac o heroicznej walce, i nie ze wzgledu na to, ze nie bylo zadnej walki, a tylko dlatego, ze ja uzylem tych slow, zeby podkreslic zasluge walczacych Polakow. A ty uzyles tych slow bez zadnego zwiazku z tym co napisales dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k alez powinienem , Igor :) 01.06.26, 18:26 igor_2025 napisał: ... Jesli chciales wspomniec o 17 wrzesnia, to nie powinienes pisac o heroicz > nej walce, i nie ze wzgledu na to, ze nie bylo zadnej walki, alez byla, Igor; np. Obrona Grodna, 20 wrzesnia 1939: . www.youtube.com/watch?v=o4SU0SdAAow Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 alez niepowinienes , Janusz :) 01.06.26, 18:29 j-k napisał: > np. Obrona Grodna, 20 wrzesnia 1939 I widzisz sam, ze jesli walczyli, to znaczy nie byl to rozbior. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k alez powinienem, Igor: 01.06.26, 18:41 igor_2025 napisał: > I widzisz sam, ze jesli walczyli, to znaczy nie byl to rozbior. dziecinada, Igor. Polacy przed rozbiorami i w ich trakcie takze walczyli - a jednak rozbiory byly. Bitwa pod Zielencami 1792: . pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Ziele%C5%84cami Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: alez powinienem, Igor: 01.06.26, 19:18 j-k napisał: > Polacy przed rozbiorami i w ich trakcie takze walczyli - a jednak rozbiory byly > Bitwa pod Zielencami 1792 A rozbior nastapil wprawie po roku od tej lokalnej bitwy. I ona nie miala nic do II rozbioru. Janusz, mnie naprawde nie interesuje co Ty sadzisz o tym, co mozna nazwac rozbiorem a co nie. Ja mam wlasne zdanie, a ty mozesz miec wlasne. Dla mnie to co stalo w 1939 roku, w ktorym Polska byla zbrojnie napadnieta, nie ma nic wspolnego z tym, co bylo wczesniej przy rozbiorach Polski, gdy kilka panstw siadali przy stole, i dzielili Polske, a pozniej zajmowali terytoria bez walki zbrojnej. Ale ja nie narzucam Tobie swoj punkt widzenia, a ty daruj sobie narzucanie wlasnego zdania mi. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k spokojnie, jak na wojnie, Igor 01.06.26, 19:27 juz dawao to tlumaczylem, ze rozmawiajac z Toba nie zamierzam Cie przekonywac i wiadomo, ze kazdy pozostanie przy wlasnym zdaniu. pisze do Modzi forumowej, ktora wlasnego zdania nie ma, ale moze go tu ew,. zdobyc. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: IV. Rozbior Polski 01.06.26, 17:52 j-k napisał: > igor_2025 napisał: > > To co stalo sie w 1939 roku na rozbior nie pasuje. Polska walczyla, wiec > to byla okupacja. > > > w Polskiej historiografii o 1939 figuruje jednak okreslenie:- IV. Rozbior Polsk > i > . > pl.wikipedia.org/wiki/IV_rozbi%C3%B3r_Polski Jak ktos w takich rzeczach posluguje sie wikipedia jest sam sobie winny, on jeszcze nie zrozumial albo do niego jeszcze nie dotarlo czym albo jaka .... jest wlasnie ona. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k IV. Rozbior Polski -extra dla ciebie, inne zrodlo 01.06.26, 18:00 monalisa2016 napisał(a): > Jak ktos w takich rzeczach posluguje sie wikipedia jest sam sobie winny, IV. Rozbior Polski - extra dla ciebie, inne zrodlo :) www.ivrozbiorpolski.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: IV. Rozbior Polski -extra dla ciebie, inne z 01.06.26, 18:44 Jasiu ja krytycznie o wikipedii a ty o czyms innym, to ze wiki nie jest zrodlem na ktorym mozna polegac odkrylam to jeszcze przed Markus'em Fiedler'em i przed Daniele Ganser. Wystarczylo to co osobistosci mowili na wizji jeszcze za normalnych, dobrych czasow w TV i porownac co pisalo sie w wiki, astrahujac od tematu, dzis ani TV ani radio nie sa tez zrodlami wiedzy. Zreszta co ci bede tlumaczyc, jak nie wierzysz posluchaj sam, Markus Fiedler wie o czym mowi, zreszta wygral procez sadowy z wiki. wikihausen.de/dokumentarfilm-die-dunkle-seite-der-wikipedia/ Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: IV. Rozbior Polski -extra dla ciebie, inne z 01.06.26, 18:47 monalisa2016 napisał(a): > ...Jasiu ja krytycznie o wikipedii a ty o czyms innym, to ze wiki nie jest zrodlem > na ktorym mozna polegac ... no i wlasnie dlatego, ze dla Ciebie nie jest - podalem Ci inne zrodlo - a zatem ja nie o czym inym, tylko o tym, ze to INNE zrodlo pisze podobnie do wiki. powinnas byc zadowolona, ze dbam o Twoja satysfakcje :) Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: IV. Rozbior Polski -extra dla ciebie, inne z 01.06.26, 20:19 Jasiu te twoje historyjki wiesz co mozesz z nimi w obecnym czasie zrobic, pomysl, pisac ci tego nie bede. Juz tyle razy pisalam ze historia zalezy od punku siedzenia i tu trzeba uwazac przez kogo jest interpretowana bo najczesciej wrecz permamentnie polskojezyczni historycy posluguja sie tym bo ten a tamten to i owo napisal wiec pytanie sa to historycy? Dla mnie prawdziwy historyk jest ten ktory siedzial w archiwach dochodzil punkt po pukcie zarchiwownej dokumentacji porownuja ja z inna w innych archiwach i wyciagal z nich konkretne wnioski, takich mamy garstke w Niemczech, a w Polsce? :-) Odpowiedz sobie sam na te pytanie. Jeszcze za dawnych czasow kiedy mozna bylo na czyms w taki i inny sposob polegac czlowiek sobie je archiwowal, wiec co z tych artylulow pozostalo? Ano tylko adresy internetowe bez dostepu do nich szczegolnie tych dotyczacych polskiej historii. W jakim celu wykoszono, wyczyszczono internet z nich? Jak ty nie potrafisz myslec, nie robisz obserwacji przestan narzucac ludziom to w co ty chcesz usilnie wierzyc i pisac nam tu twoje bajki na forum. Ja nie jestem twojej klasy, potrafie jeszcze samodzielnie myslec, obserwowac i wyciagac wnioski czego jak widze tobie niestety brak przez to grasz tu clowna czyli nakreconego pajacyka na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: IV. Rozbior Polski -extra dla ciebie, inne z 01.06.26, 23:20 monalisa2016 napisał(a): Ja nie jestem twojej klasy, - alez to widac golym okiem > Wielce Szanowny Panie Doctorze, wiesz co mozesz z nimi w obecnym czasie zrobic, wiem - nadal wysmiewac sie z tfoich bajdurzen. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. 46 lat w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jasiu, znow jestes nachlany 02.06.26, 09:00 j-k napisał: > - alez to widac golym okiem To prawda, Jasiek, klasy ty nie masz zadnej. Ty na wlasne zyczenie stales klaunem tego forum, i nikt Ciebie nie bierze tu na powaznie, o czym ja Tobie juz wielokrotnie pisalem. Ty wchodzisz na forum nie po to, zeby dyskutowac, a tylko docenic siebie. Widac w realu jestes traktowany jak szmata. > Wielce Szanowny Panie Doctorze, wiesz co mozesz z nimi w obecnym czasie z > robic, Te slowa zdradzaja calkowite zalamanie psychiki. > wiem - nadal wysmiewac sie z tfoich bajdurzen. Alez Ty sam wystawiasz sie na posmiewisko. > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. > 46 lat w polityce. Gdy padaja te slowa, znaczy wypito juz bylo zbyt duzo, i zaczela sie psychoza alkoholowa. Jasiek, a to bardzo niebezpioecznie. Psychoza alkoholowa (tzw. schizofrenia alkoholowa) to zespół zaburzeń psychicznych wywołanych toksycznym działaniem alkoholu na układ nerwowy. Objawia się omamami (wzrokowymi, słuchowymi), urojeniami (np. prześladowczymi) oraz silnym lękiem. Najgroźniejszą jej postacią jest majaczenie drżenne (delirium), które zagraża życiu i wymaga natychmiastowej hospitalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Tandeta intelektualna n/t. 02.06.26, 17:50 j-k napisał: > ... Nic nie napisales, bo nie masz co. A ja napisalem prawde, i Ty, Janusz, o tym wiesz. I musisz jeszcze cos wiedziec, napisalem to tylko dlatego, ze przykro obserwowac, jak czlowiek, ktory kiedys reprezentowal dosc wysoki poziom, stacza sie. Ty od dluzszego czasu nie potrafisz powiedziec nic oryginalnego, w kolko powtarzasz to samo. Twoje chamstwo, w stosunku do innych forumowicze, robi sie coraz bardziej prymitywne.Zawsze byles chamem, ale z finezja, teraz szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nadal Tandeta intelektualna. Igora 02.06.26, 18:13 igor_2025 napisał: ... teraz szkoda gadac. piszesz , ze szkoda, ale nie potrafisz sie powstrzymac... w psychatrii to zaburzenie okresla sie mianem - "słowotok". Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jasiu, Jasiu... 02.06.26, 22:26 Przeciez ja odzywam sie do Ciebie wyacznie z litosci. Oprocz mnie, praktycznie juz nikt z Toba nie rozmawia. A widze, ze to forum jest dla Ciebie praktycznie domem, i jak napisalem do Mony, on byc moze jest jedynym, co u Ciebie pozostalo sie. Wiec naprawde musisz docenic to, ze poswiecam sie dla Ciebie. I robie to wylacznie dla Twoich dawnich zaslug. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Igor, biedaku, 02.06.26, 22:35 igor_2025 napisał: > Przeciez ja odzywam sie do Ciebie wyacznie z litosci. od jutra mozesz przestac. zwalniam cie z tego niemilego obowiazku. Tfu(j), jak zawsze, Dr.J.K. 46 lat w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Janusz, niewdzieczne obrazone dziecko 02.06.26, 22:43 j-k napisał: > od jutra mozesz przestac. I z kim biedaku bedziesz rozmawiac? Sam z soba? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Igor, maladjec.- Спокойной ночи. 02.06.26, 22:49 igor_2025 napisał: > I z kim Wielce Szanowny Panie Doctorze bedziesz rozmawiac? Sam z soba? Igor, maladjec. z nikim tu nie rozmawiam. - a jedynie tu NAUCZAM. Buenas Noches. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Igor, maladjec.- Спокойной ночи. 03.06.26, 08:59 j-k napisał: > - a jedynie tu NAUCZAM. Janusz, a czemu Ty mozez nauczyc? Nie, ty nie nauczasz, Ty tu starasz sie podniesc swoja ocene we wlasnych oczach. Napiszesz jakas glupote, i juz czujesz sie kims lepszym. To naprawde tak ze strony wyglada. Dlatego Ciebie uwazaja inni forumowicze za klauna. Oni nie rozumieja, ze ty jestes gleboko nieszczestliwym czlowiekiem, a to forum jest jedynym, co pozwola Tobie czuc sie lepiej. Ja to rozumiem, i dlatego mam tak duzo cierpliwosci dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Tandeta intelektualna n/t. 02.06.26, 22:12 igor_2025 napisał: > A ja napisalem prawde, i Ty, Janusz, o tym wiesz. I musisz jeszcze cos wiedzie > c, napisalem to tylko dlatego, ze przykro obserwowac, jak czlowiek, ktory kiedy > s reprezentowal dosc wysoki poziom, stacza sie. Ty od dluzszego czasu nie pot > rafisz powiedziec nic oryginalnego, w kolko powtarzasz to samo. Twoje chamstwo, > w stosunku do innych forumowicze, robi sie coraz bardziej prymitywne.Zawsze by > les chamem, ale z finezja, teraz szkoda gadac. Najlepiej jak to u nas sie mowi "links liegen lassen", a to oznacza celowe ignorowanie, lekcewazenie jego, brak zainteresowania nim, nie dac sie mu prowokowac. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Tandeta intelektualna n/t. 02.06.26, 22:21 monalisa2016 napisał(a): > Najlepiej jak to u nas sie mowi "links liegen lassen", a to oznacza celo > we ignorowanie, lekcewazenie jego, brak zainteresowania nim, nie dac sie mu pro > wokowac. Tak praktycznie wszyscy forumowicze juz i robia. On czepia sie innych forumowicze, ale oni nie zwracaja na niego uwage. Oprocz mnie, i Ciebie, praktycznie nikt go nie zauwaza. Ja z nim dyskutuje wylacznie za jego zaslugi dla forum z przed wielu lat, wiec dopoki mnie cenzura ponownie nie wywali z forum, bede do niego odzywac sie. Po prostu mi szkoda Janusza. Nie on pierwszy stal ofiara alkohola, i nie on ostatni. Wiec i Tobie radze ze zrozumieniem do niego podchodzic. Moze to forum jeedynie co mu pozostalo sie w tym zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k otoz wlasnie. 02.06.26, 22:39 monalisa2016 napisał(a): > Najlepiej jak to u nas sie mowi "links liegen lassen", a to oznacza celo > we ignorowanie, lekcewazenie jego, brak zainteresowania nim, nie dac sie mu pro > wokowac. na to wlasnie licze. robie ci wyklad - jak Swiat wyglada - a ty przyjmujesz to do akceptujacej wiadomosci. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. 46 lat w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Walka o Orla Białego 31.05.26, 22:44 igor_2025 napisał: > Ukraincy i Polacy rozpoczeli klótnie z powodu propozycji prezydenta Polski Karola Nawrockiego pozbawienia Zelenskiego Orderu Orla Bialego, wreczonego przez poprzedniego prezydenta Andrzeja Dude. /... / To jest ewentualnie kłótnia polsko - polska. Z jednej strony naziole reprezentowane przez radykała Nawrockiego, takie debile lub ruskie onuce (nie wiem co gorsze), a z drugiej strony ludzie rozsadni, odpowiedzialni dziś za bezpieczeństwo kraju. Na szczęście nasz prezydent sutener może tylko mącić w słabych główkach, i składać debilne propozycje, ale nie jest władny nikomu odebrać tego orderu bez zgody premiera. I to powinno zamknąć temat, bo premier takiej zgody nie da, ale oczywiście naziole dalej będą judzić. I to by było tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Walka o Orla Białego 31.05.26, 23:10 Jak najbardziej niech nie podpisze, niech zablokuje to tak jakby podpisał swoją dymisje w oczach jak i obecnej mocy społeczenstwa w Polsce. Nastąpił proces jak już napisałam oddzielania słomy od ziarna. Kult frajerstwa trwa tu na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 07:29 monalisa2016 napisał(a): > Jak najbardziej niech nie podpisze, niech zablokuje to tak jakby podpisał swoją > dymisje w oczach jak i obecnej mocy społeczenstwa w Polsce. /.../ Mylisz się. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 08:59 taziuta napisał: > To jest ewentualnie kłótnia polsko - polska. Dalej juz czytac nie bylo sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 09:25 igor_2025 napisał: > taziuta napisał: > > > To jest ewentualnie kłótnia polsko - polska. > > Dalej juz czytac nie bylo sensu. I tak byś nie zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 10:24 taziuta napisal: > I tak byś nie zrozumiał. Zeby Ciebie zrozumiec, trzeba byc wychowawcem w zlobku. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 10:50 igor_2025 napisał: > taziuta napisal: > > > I tak byś nie zrozumiał. > > Zeby Ciebie zrozumiec, trzeba byc wychowawcem w zlobku. Wystarczy też mieć trochę rozumu. Ale zostawmy złośliwości na boku. Ukraińcy zrobili co zrobili, ale na pewno nie w intencji wkurzenia Polaków. To efekt uboczny. I uważaj, najbardziej wkurzeni są naziole. Takie debile żerujące a zatem też i podsycające najniższe instynkty w narodzie. Wybrali sobie na cel Ukrainę bo ta ma wiele za uszami, ale te zaszłości powinno się spokojnie wyjaśniać, starając się dotrzeć do świadomości przeciętnego Ukraińca (ale i Polaka, bo też nie zawsze byliśmy aniołkami) . Na pewno nie idąc na udry. Tyle że te debile mają w życi Ukrainę i jej obronę przed barbarzyńcami ze wschodu. Grają na naszych resentymentach by zdobyć jak największe poparcie wyborców. Ale podsycanie nacjonalistycznych nastrojów nigdy dobrze się nie kończy. Co oczywiście naziole mają gdzieś. Liczy się tu i teraz - jak najwięcej miejsc w sejmie, nieważne jakim kosztem. Innymi słowy to zwyczajna polityczna hucpa, nie masz Igor czym się podniecać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 11:18 taziuta napisał: > Ale zostawmy złośliwości na boku. Ty zaczales. > Ukraińcy zrobili co zrobili, ale na pewno nie > w intencji wkurzenia Polaków. Zgadzam sie w 100%, i powiem wiecej, im wogole zwisa co Polacy o tym sadza. I to jest w tym wszystkim najgorsze. Polacy przyzwyczaili Ukraincow do tego, ze oni zawsze maja racje, a Polacy sami siebie okreslili slugami Ukrainy. Wiec gdy Zelenski nadawal imie "Bohaterow UPA" wojskowej jednostce, jemu nawet przez chwile nie przeleciala mysl przez glowe, a jak zareaguja Polacy na taki jego krok. I sadzac po temu, co pisza Ukraincy na facebooku, czy na innych portalach spolecznosciowych, im calkowicie zwisa opinia Polakow na ten temat. Czy Ty nie rozumiesz, ze tu nie chodzi ani o wkurzenie, ani o to, zeby obrazic. tu chodzi o calkowita pogarde dla Polakow. A to jest o wiele gorsze od wkurzania i obrazanie. I jesli Tobie to nie przeszkadza, to znaczy jestes czlowiekiem bez honoru. Ten temat nie powinien dzielic Polakow, a ty dzielisz, na naziole, ktore sa przeciwko takiemu traktowania Polski, i na tych lepszych, do ktorych zaliczasz siebie. Ale ci "lepsi", to ludzi bez honoru i dumy.Zreszta tym wykazujesz sie caly czas, nazywajac Polakow -patriotow naziolami. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 12:05 igor_2025 napisał: > taziuta napisał: > > Ukraińcy zrobili co zrobili, ale na pewno nie > > w intencji wkurzenia Polaków. /... / > Ten temat nie powinien dzielic Polakow, a ty dzielisz, na naziole, ktore sa przeciwko takiemu traktowania Polski, i na tych lepszych, do ktorych zaliczasz siebie. Ale ci "lepsi", to ludzi bez honoru i dumy.Zreszta tym wykazujesz sie caly czas, nazywajac Polakow -patriotow naziolami. Interesująca opinia. Taka z pozycji naziola. Przypomnę tylko, że większość wojen poprzedzało patriotycznej wzmożenie. Zdecydowanie wolę żyć dla ojczyzny a nie dla niej ginąć. Naziole oczywiście też. To nie oni giną na wojnach, lecz ci którzy dali im wiarę że tak trzeba. I jeszcze jedno - patriotyczne wzmożenie towarzyszyło napaści Hitlera na Polskę i tak samo napaści Putina na Ukrainę. Dziękuję, wolę nie. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 13:14 Czegos nie zauwazyles Igor, osoba ktora uzywa na forum sformuowania "do zyci" boniaca 5 kolumne zdradza wyraznie jej pochodzenie, bo kim zasiedlano tereny slaskie szczegolnie dolnoslaskie po przesiedlaniu spolecznosci niemieckiej? Zganij. :-), :-) Wiem z opowiadan rodzicow, wiem z opowiadan tamtejszej ludnosci, tej ktora przezyla i pamieta tamte czas. Polska stala sie na wlasna prosbe kolonia ua, posluchaj jak przwoluje sie Polske i Polakow do pionu. www.youtube.com/shorts/Pz-6ZQJ2l9k Czy trzeba tu cos dodawac? NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Walka o Orla Białego 31.05.26, 22:19 Leszek Miller stwierdził, że w Polsce działa „banderowska piąta kolumna”, która ma blokować działania prowadzące do ujawnienia prawdy o sytuacji na Ukrainie. Były premier wskazał w tym kontekście Pawła Kowala, a polityk KO odpowiedział mu w niedzielę. O tempora, o mores! Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Walka o Orla Białego 31.05.26, 22:29 amanita2025 napisał: > Leszek Miller stwierdził, że w Polsce działa „banderowska piąta kolumna”, która > ma blokować działania prowadzące do ujawnienia prawdy o sytuacji na Ukrainie. > Były premier wskazał w tym kontekście Pawła Kowala, a polityk KO odpowiedział m > u w niedzielę. > O tempora, o mores! Tu odpowiedz www.youtube.com/shorts/ohOWBPxp-Ww Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 08:44 W ponad 320-letniej historii Orderu Orła Białego tylko jedna osoba utraciła to odznaczenie. Nie nastąpiło to jednak w wyniku urzędowej procedury odebrania, ale na mocy wyroku sądowego. Chodzi o byłego premiera Wincentego Witosa. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 13:23 W poniedziałkowym programie "Graffiti" na antenie Polsat News Marcin Przydacz przyznał, że zaskoczyła go reakcja premiera Tuska na decyzję prezydenta Nawrockiego o odebraniu Orderu Orła Białego Wołodymyrowi Zełenskiemu. – Dziwię się, bo większość Polaków naprawdę jest oburzona tym, co robi Zełenski – skomentował szef Biura Polityki Międzynarodowej. Wiadomo, że szef rządu musi złożyć kontrasygnatę (podpis) pod postanowieniem głowy państwa o odebraniu Orderu Orła Białego. Wymóg ten wynika wprost z art. 144 ust. 3 pkt 16 Konstytucji RP. – Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której premier Donald Tusk będzie to blokował, z szacunku do tych 100-kilkudziesięciu tysięcy Polaków pomordowanych i do ich rodzin. Pan Donald Tusk musi mieć elementarne wyczucie w tej sprawie. Mam nadzieję, że nie będzie stawał po stronie tak zwanych bohaterów z UPA, tylko stanie po stronie polskich ofiar, będzie stał po stronie polskiej wrażliwości – powiedział Przydacz. Według prezydenckiego ministra, "najlepszym krokiem" byłoby teraz "odmrożenie" w Sejmie ustawy przygotowanej przez Karola Nawrockiego, dotyczącej zakazu gloryfikacji banderyzmu. – Nie możemy zamykać oczu na to, co robi Ukraina w kontekście promocji bandytów z UPA. Karol Nawrocki stoi po stronie ofiar i polskiej pamięci, Donald Tusk stoi po stronie usprawiedliwiania gloryfikacji bandytów z UPA – stwierdził. dorzeczy.pl/opinie/894901/przydacz-tusk-po-stronie-usprawiedliwiania-gloryfikacji-upa.html Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 13:40 Jak mozna przymykac oczy na rozwijajacy sie faszyzm w niektorych panstwach bylego bloku wschodniego, przeciez wiemy kim byla i paraduje pod dzisiejszy dzien ta ukrainska jednostka wojskowa. Czyj kult do dzisiejszego dnia uprawia sie pochodami w tak zwanych emiratach baltyckich, unia tu milczy jakby do niej to nie docieralo. Jeszcze do niedawna w finladzkich paradach wojskowych paradowalo sie z flagami ze sfastyka ale dla niektorych jest to normalnosc, jaka? :-(, :-( Tja. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 19:55 monalisa2016 napisał(a): > /.../ przeciez wiemy kim byla i paraduje pod dzisiejszy dzien ta ukrainska jednostka wojskowa. /.../ Wiemy też z kim walczy. Walczy z ruskimi którzy napadli na Ukrainę. I osiągnęli skutek dokładnie odwrotny do zamierzonego. Jak jakieś debile. Nie dziwota, że ruskiej onucy to się nie podoba, ale tak tak, macie prze.srane. :) Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 20:24 taziuta napisał: > Wiemy też z kim walczy. Wiadomo. Jesteś pedałem. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Walka o Orla Białego 02.06.26, 15:53 amanita2025 napisał: > taziuta napisał: > > Wiemy też z kim walczy. > > Wiadomo. > Jesteś pedałem. Pierwsze słyszę, ale wątpię, bo dawno bym się już chyba zorientował. Widzę że jesteś homo-fobem. Taki się urodziłeś, czy z wyboru? Wiesz, to akurat się leczy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Walka o Orla Białego 02.06.26, 16:55 taziuta napisał: > amanita2025 napisał: > > > taziuta napisał: > > > Wiemy też z kim walczy. > > > > Wiadomo. > > Jesteś pedałem. > > Pierwsze słyszę, ale wątpię, bo dawno bym się już chyba zorientował. > Widzę że jesteś homo-fobem. Taki się urodziłeś, czy z wyboru? Wiesz, to akurat > się leczy. :) Przecież tylko żartowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Walka o Orla Białego 02.06.26, 17:27 amanita2025 napisał: > taziuta napisał: > > > amanita2025 napisał: > > > > > taziuta napisał: > > > > Wiemy też z kim walczy. > > > > > > Wiadomo. > > > Jesteś pedałem. > Przecież tylko żartowałem. > Ok, nie znam Cię. Może zapamiętam. Lubię żartownisiów. Mam jednego ulubionego. Siebie, właśnie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 18:53 amanita2025: > na antenie Polsat News Marcin Przydacz przyznał, że [...] Cóż by towarzysz Nawrocki Karol począł bez przydanego mu Przydacza? W ogóle mógłby zapomnieć, że postawiono przed nim obowiązek wetowania i utrudniania. Kibole nie są przesadnie pamiętliwi... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 „Co to w ogóle za piep***nie?” 01.06.26, 19:25 stefan4 napisał: > W ogóle Krzysztof Bosak skrytykował stanowisko polskiej placówki w Kijowie po decyzji Wołodymyra Zełenskiego o nadaniu jednej z jednostek ukraińskiej armii imienia „Bohaterów UPA”. Wicemarszałek Sejmu ocenił, że kierownik placówki powinien zostać odwołany. „Co to w ogóle za piep***nie?” — powiedział polityk Konfederacji. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: „Co to w ogóle za piep***nie?” 01.06.26, 23:27 amanita2025: > Krzysztof Bosak skrytykował [...] No proszę, ale mamy autorytety: jak nie Przydacz, to Bosak. A jeszcze Miller... Trzeba będzie dla kompletu oddać głos towarzyszowi Kaczyńskiemu Jarosławowi. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 22:02 amanita2025 napisał: > Płonie hala w Płock. .. Caly czas gdzies cos plonie. Wiec nic takiego, chociaz szkoda ludzi, ktore tam cos stracili. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Walka o Orla Białego 01.06.26, 22:22 Chca prowadzic interesy, zarabiac wielkie pieniadze ale na automatyczne systemy gaszenia pożaru (Sprinkleranlage) wewnatrz budynku nie stac? U nas jest obowiazek posiadania jak i zamontowania w kazdym domu, w kazdym pomieszczeniu tak zwany "Rauchmelder" (czujnik dymu). Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Walka o Orla Białego 02.06.26, 09:04 monalisa2016 napisał(a): > Chca prowadzic interesy, zarabiac wielkie pieniadze ale na automatyczne systemy > gaszenia pożaru (Sprinkleranlage) wewnatrz budynku nie stac? Stac Polakow na to, i bez podobnych zabezpeczen zadna nowa budowa nie bedzie oddana do uzytku. > U nas jest obowiazek posiadania jak i zamontowania w kazdym domu, w kazdym pomi > eszczeniu tak zwany "Rauchmelder" (czujnik dymu). Identycznie jest i w UK, ale pomimo tego pozary domow sa dosc czestym zjawiskiem. Nie ma zadnych zabezpeczien przeciwpozarowych, ktore calkowicie wyeliminowaliby pozary, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
amanita2025 Re: Walka o Orla Białego 02.06.26, 22:14 Wiadomo. "Władimir Putin wykorzystuje narrację „denazyfikacji” jako główny pretekst do uzasadnienia swojej wojny napastniczej przeciwko Ukrainie i przedstawiania jej jako walki z faszyzmem. Jednak międzynarodowi obserwatorzy i historycy w dużej mierze klasyfikują to jako propagandę wojenną.(lewacy i komuniści ?) Okazuje sie ze Putin ma racje." Odpowiedz Link Zgłoś