alkud 12.08.05, 09:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loquin.phd Polska odgrywa ważną rolę w polityce wschodniej? 12.08.05, 09:25 Hehe, niezły żart. Polska na własne życzenie wykluczyła się z polityki wschodniej UE. Kwaśniewski złożył w miarę rozsądną deklarację. A Bronka chyba nikt o zdanie nie pytał? Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski bez zartow 12.08.05, 11:34 Jak czytam twoje posty to mam wrazenie ze ty sobie robisz jaja z naszej inteligencji. Rosja nie atakowalaby tak ostro Polski i nie prowkowala nas gdyby nie obawiala sie naszeg oudzialu w polityce wschodniej UE =] Sami politolodzy rosyjscy przyznaja ze Polska w NATO i UE jest sola w oku Wladzom na Kremlu. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd No właśnie, bez żartów. 12.08.05, 11:37 Chyba nie wierzysz w to, że do naszych stosunków z Rosją jest nam potrzebna Polska? Polska tupie nóżką, a świat spotyka się na jubileuszach, weselach i szczytach. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: No właśnie, bez żartów. 12.08.05, 11:39 a Ukraina z was sie smieje i idzie ku Niemcom =] ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: No właśnie, bez żartów. 12.08.05, 11:43 Ku Niemcom może i trochę, Polską zaś gardzi. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: No właśnie, bez żartów. 12.08.05, 11:45 Skad to mozesz iwedziec Ukraincem tez jestes ? =] ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Czy szacunkiem dla Polski jest pomnik S. Bandery 12.08.05, 12:50 we Lwowie? To w takim razie Kaczor lize Putina w tylek, tworzac Rondo Dudajewa:)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski oj kobietko 12.08.05, 12:52 Gabrysiu oni mysleli o sobie a nie o nas jak budowali ten pomnik. Nie naleze do ludkow, kotyrm sie wydaje ze Polska to pepek swiata. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Lecenie po RZECZYWISTYCH PERSONALIACH 12.08.05, 12:57 nie jest zadna odpowiedzia, na zadne pytanie - nie dociera? Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski dotarło Gabrysiu 12.08.05, 13:00 ale tak sie denerwujesz i podrygujesz ze wogole krew ci mozg tak zalala ze nie widzisz reszty zdania poza Gabrysia. Tak zostalas zdekonspirowana przez nas ciemnych Polakow, ze Twoja czaszka geniusza nie wytrzymuje cisnienia. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: dotarło Gabrysiu 12.08.05, 13:55 to nadal nie jest odpowiedź na jej pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski odpowiedz 12.08.05, 13:59 Nie jest wyrazem szacunku na pewno. Zdecydowanie wiekszym wyrazem szacunku bylo otwarcie cmentarza Orlat. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: odpowiedz 12.08.05, 14:04 Nie, to było tylko dowodem, że silne, długoletnie naciski coś wreszcie przyniosły. Ale i to pod warunkiem, że napisy będą zgodne z ukraińskimi, nie z polskimi, oczekiwaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk [...] 12.08.05, 12:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski =] 12.08.05, 12:54 Jednemu nie , ale seria to juz atak tymbardziej ze media rosyjskie same to przyznaja. Jak zwykle Gabrysia sobie pochlebia myslac ze ma racje :))))) Cieszy sie zupelnie jak Bush gdy mysli ze powie cos madrego :)) ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Czy "Gabrysiu" to twoj JEDYNY argument? 12.08.05, 12:58 Moze wyjasnisz, co z tego dla tematu wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Nie Gabrysiu 12.08.05, 13:02 Kazdy rozumny czlowiek pojmie. Jak widzisz slowo Gabrysia jest jedynie znikoma czescia zdanai dla nikogo nie istotna oprocz ciebie =] ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: =] 12.08.05, 14:00 zanim przeczytasz rosyjską prasę (podobnie zresztą jak i polską) sprawdź do kogo dany tytuł należy. Wbrew temu co ci propaganda w kraju do głowy wbija,o braku wolności prasy, są w w Rosji tytuły będące własnością bajecznie bogatyxch, ktorzy dali nogę. Tak np. jest prasa niejakiego p. Bieziezowskiego zanieszkałego od kilku lat w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: =] 12.08.05, 14:04 Kommiersant jest tak wolny od naciskow, ze musial niedawno opublikowac pierwsza strone pusta na znak protestu przeciw interwencjom Kremla =] A tytulow niezaleznych jest jak na lekarstwo. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: =] 12.08.05, 14:16 do emigranta, ale naciski sa na redakcje i dobrze o tym wiesz. Kommiersant to jedna z tych niezaleznych jeszcze. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: =] 12.08.05, 14:34 smoku_wawelski napisał: > Kommiersant jest tak wolny od naciskow, ze musial niedawno opublikowac pierwsza > strone pusta na znak protestu przeciw interwencjom Kremla =] A tytulow > niezaleznych jest jak na lekarstwo. > ____ No trzeba byc bardziej uwaznym. Byl bez tekstow na oswiadczenie sadu w sprawie "Kommersant - Alfabank" (Berezowsi contra Fridman). Rzad nie ma nic do tego. Bo "Alfabank" oskarzyl "Kommersant" o klamstwo i wygral sad. A gazeta zeby nie pisac na rozkaz sadu oswiadczenie wyszla pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: =] 12.08.05, 14:37 Oj oczywiscie, ze byl zadluzony podobnie jak Jukos. Odkad u was sady sa niezalezne ? To piekne, ze w to wierzysz. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: =] 12.08.05, 14:51 Ja czagle krzyczec w Polsce ze sa niezalezne - to wiezce w to. Ale sa wlasnie niezalezne. Tak samo jak w kazdym innym kraju. Ze nawet o tak glosna sprawe Chodorkawskiego, adwokaczi go mowili (tylko w Polsce tego nie slyszeli) ze tak, wszystko prawidlowo, i robil Choda nieprawidlowo i jest winen, ALE NIE TYLKO ON JEDEN TAK ROBIL. W tym zarzut. Nie w prawomocnosci i niezaleznosci sadu. Ale w tym ze prokuratura nie chce isc dalej po innych. Przyznawali ze Jukos nie placzil prawidlowo podatki. Przyznali wielkie summe zaleznosci podatkowej. Bo to tak jest. Ale znow powiedziali - ALE WSZYSTCY TAK ROBILI. W tym jest problem. A nie z sadem. A Berezowski od dawna poklucony z Fridmanem (Alfa group). I ich wojna mnie nie obchodzi. I do wolnosci prasy sprawa ma jak Warszawa do ksazyca. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: =] 12.08.05, 15:47 daj spokój smoku, jakoś ci nie przyjdzie do głowy, że gdzie dwóch się bije, tam trzeci może korzystać i umiejętnie napuszczać. Prasa rządowa w Rosji jakoś Polski nie atakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
dox1 Re: bez zartow 12.08.05, 20:11 Tylko w nato bo w UE to patrza na polaczkow jakos dziwnie, podobno slychac w korytarzach Bruxelskich ze polaczkom cos odbilo. Nikt juz nie chce slyszec o polaczkach, bo ich antyrosyjske dzialania prowadza do konfliktow. Odpowiedz Link Zgłoś
and-j1 KWAŚNIEWSKI DOBRZE ODPOWIEDZIAŁ NA TEST PUTINA 12.08.05, 20:35 BO TO JEST TESTOWANIE POLSKI. A NAPAD NA DZIECI ROSYJSKICH W POLSCE TO KOGO SPRAWKA JAK MYSLICIE...... Odpowiedz Link Zgłoś
cymber.gaj Re: Polska odgrywa ważną rolę w polityce wschodni 12.08.05, 12:03 loquin.phd napisał: > Hehe, niezły żart. Polska na własne życzenie wykluczyła się z polityki > wschodniej UE. Od razu widać, że jesteś wybitnym politologiem, co najmniej tak dobrym, jak Gleb Pawłowski, który doradzał prezydentowi Putinowi w okresie wyborów na Ukrainie. > A Bronka chyba nikt o zdanie > nie pytał? Bronka nie. Ale Bronisława Geremka - w odróżnieniu od ciebie - pytała o zdanie dziennikarka w Salonie Politycznym Trójki. Czy prof. Geremek jest może twoim szkolnym kolegą, czy po prostu lubujesz się w pisaniu takich chamowatych tekstów? Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Polska odgrywa ważną rolę w polityce wschodni 12.08.05, 12:08 No ale cóż ja na to poradzę, skoro jest jak mówię? Ukraina wraca pod berło Moskwy, a w UE nigdy jej nie będzie. Za to z roku na rok pogarszają się stosunki polsko-rosyjskie. Cui bono? Z pewnością nie pro bono Polski. Bronka nie traktuję poważnie. Michnika owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Prof.Geremek jest fachowcem od francuskiego 12.08.05, 12:56 Sredniowiecza - mozesz mi w tym zakresie slepo wierzyc:))) A poza tym to twoj oponent ma racje - EU, lacznie ze Strawem osobiscie (bo to do niego Polska ostatnio swe wschodnie listy pisze), polskie pomysly na "polityke wschodnia" taktownie za to calkowicie OLEWA. Przykre, ale pozycja Polski w Unii jest ZADNA, adekwatna do jej OSTATNIEJ POZYCJI gospodarczej w tejze Unii, nawet za Slowacja :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Prof.Geremek jest fachowcem od francuskiego 12.08.05, 13:01 Let's shake hands, kropek. Wytłumacz to smokowi krakowskiemu, bo mnie nie wierzy, gdyż zjadłem w życiu za dużo żab à la bourguignonne jak na jego gust. Zacząłem mu wirtualnie tyłek lać, żeby zrozumiał, ale zaczęła szaleć cenzura usuwając w szczególności wszystkie posty wzmiankujące o śmiesznych pretensjach Bronka do "doskonałej francuszczyzny". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Prof.Geremek jest fachowcem od francuskiego 12.08.05, 13:05 Wlasnie tego nie rozumiem, bo wyrazales tylko chec lania a ja kulturalnie odmowilem tlumaczac ze nie lubie S/M :))) ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Smok zaczal rozumiec w watku o prasie rosyjskiej. 12.08.05, 21:57 I nawet dobrze mu to rozumienie wychodzi, tudziez miewa wlasne ciekawe pomysly - masz tu pare linkow (do mnie i smoka, tudziez krystiana - czytaj pare postow pod rzad): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=27641519&a=27664903 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=27641519&a=27665194 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=27641519&a=27663440 Panowie daja sie przekonac i mysla. Gorzej z reszta :(((((( PS: a mnie tez niedawno jakis Polak w necie poprawnej angielszczyzny uczyl: zamiast dosc nowego "self-fucker" (inny odcien semantyczny nizli "onanista", wanker) uczono mnie, ze powinienem pisac "ONEKER", bo jestem lewym Anglikiem, a tak ponoc by napisal "prawdziwy Anglik". A wiec samozachwyt jezykowy prof.Geremka mnie nie dziwi (ocenic nie moge, nie znam mowy Frankow, ale za to wiem, ze ma tragiczny rosyjski od czasu, gdy na I forum w Krynicy dowcipami o Rosjanach usilowac zabawiac bodajze...Czernomerdina. Nb. wraz z Cioskiem, ale tego i rosyjski, i poczucie humoru byly wcale niezle). Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski humorystyczna Gabi 12.08.05, 13:07 Jak tu traktowac powaznie babeczke co to nawet swojej plci nie jest pewna hymmm ? Wytlumaczy mi to ktos ? ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: humorystyczna Gabi 12.08.05, 14:17 a kto wie jaką ty masz płeć? Możesz to jakoś na forum udowodnić? Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: humorystyczna Gabi 12.08.05, 14:21 Eva nie jestes w temacie najwyrazniej. Zmiana nickow i podszywanie sie pod faceta poto by bluzgac na ludzi to smiech na sali. Skoro ja bronisz to nic moge ci tylko wspolczuc. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: humorystyczna Gabi 12.08.05, 14:27 Nie wazne jaka ja mam plec, wazne ze jestem jej pewny i nie zmieniam nickow =] Poza tym tez nie umiesz odpowiadac na pytania jak widac =] ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Re: Prof.Geremek jest fachowcem od NICZEGO 12.08.05, 14:30 kropekuk napisał: > Sredniowiecza - mozesz mi w tym zakresie slepo wierzyc:))) > A poza tym to twoj oponent ma racje - EU, lacznie ze Strawem osobiscie (bo to > do niego Polska ostatnio swe wschodnie listy pisze), polskie pomysly > na "polityke wschodnia" taktownie za to calkowicie OLEWA. Przykre, ale pozycja > Polski w Unii jest ZADNA, adekwatna do jej OSTATNIEJ POZYCJI gospodarczej w > tejze Unii, nawet za Slowacja :))))))) Jedynie i tylko od sredniowiecza. Mam ogromna prosbe do Pana Geremka, zeby sie w sprawie Polski nie wypowiadal. Trafil do MSZ za kare, bo wybrali na premiera Mazowieckiego. NIczego po sobie nie zostawil. NIe mial zadnej wizji stosunkow Polski z Rosja. Po 10-letnim smeceniu i biciu piany, staral sie jak najszybciej wskoczyc na unijny stolek, bo w Polsce juz nikt go widziec nie chce. Popularnosc jego demokratow swiadczy o tym, ze miejsce pana Geremka jest na politycznym smietniku. Teraz ma czelnosc z Brukseli mowic, co mu sie nie podoba. Ot swolocz! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Znow sie, blada, zgadzamy w 100% 12.08.05, 21:59 A zeby bylo smieszniej, to na innym watku zgodzilismy sie i ze smokiem (watek o prasie rosyjskiej) Odpowiedz Link Zgłoś
and-j1 TYLKO PRAWICA DAJE SIE WPUSCIĆ W MALINY..... 12.08.05, 20:38 loquin.phd napisał: > Hehe, niezły żart. Polska na własne życzenie wykluczyła się z polityki > wschodniej UE. > Kwaśniewski złożył w miarę rozsądną deklarację. A Bronka chyba nikt o zdanie > nie pytał? Odpowiedz Link Zgłoś
tysprag Putinowska Rosja 12.08.05, 09:57 Uważam, że rzeczywiście z Putinowską Rosją nie można dyskutować, ponieważ należy reprezentować poziom wyższy niż knajacko-sowiecki. Chyba, że również u nas "nieznani sprawcy" zaczną bić profesjonalnie tj. w taki sposób, by bez rozkazu nie zabić, chociać pobic dotkliwie. No ale czegóż się można spodziewać po prezydencie Rosji, "byłym" poślednim oficerze sowieckiej bezpieki. Tak rozumie politykę międzynarodową i tak ją prowadzi. A my już do nich nie należymy. Huraaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd To po co bijecie dzieci dyplomatów? 12.08.05, 10:00 Ależ mi to poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Jacy "wy"? 12.08.05, 10:19 Ja np. nie stosuję tu odpowiedzialności zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Zastosowałeś powyżej podejrzewając poniekąd 12.08.05, 10:25 jednego z forumowiczów . A to, że ktoś jest wybitnie mściwy, stosując odpowiedzialność zbiorową to inna sprawa. Całość została chyba jednak dobrze rozegrana i Polska wyszła tym razem na tego mądrzejszego. Tu bym się więc z Gieremkiem nie zgodził. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Zastosowałeś powyżej podejrzewając poniekąd 12.08.05, 10:33 Tak, dokładnie, niektórych z profesjonalnych forumowiczów. Afera z pobiciami jeszcze nie jest zakończona, ale zapowiada się odnowa i poprawienie stosunków polsko-rosyjskich, przynajmniej na czas jakiś. Wynika to z okoliczności dyplomatycznych. Kwaśniewski mądrze wykorzystał okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: Zastosowałeś powyżej podejrzewając poniekąd 12.08.05, 10:40 > Afera z pobiciami jeszcze nie jest zakończona, ale zapowiada się odnowa i > poprawienie stosunków polsko-rosyjskich To się okaże. Tym razem rozwiązano całość całkiem sprawnie, ale o poprawie stosunków w najbliższym czasie raczej bym nie myślał. Chyba, że mówisz o okresie od 2008. Albo o nowym polskim przywództwie. I pamiętaj o germanofilstwie Putina, bo zdaje mi się, że w swoich kalkulacjach wciąż nie bierzesz tego pod uwagę. Jest to niewątpliwie sprawny przywódca, ale w Polsce nie ma zbyt wielu powodów, by go lubić(co nie jest oczywiście tożsame z dogadaniem się). Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Zastosowałeś powyżej podejrzewając poniekąd 12.08.05, 11:09 To dziwne, że zwracasz mi na to uwagę, ale ja dość często na tym forum mam wrażenie, iż Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 JAKA OKAZJA ?.... 12.08.05, 10:57 Tobie poziom z pionem sie myli.A OD KIEDY TO TRZEBA SZUKAC OKAZJI do normalizacji stosunkow politycznych?...PRZYJAZNI MIEDZY ROSJA A POLSKA NIGDY NIE BYLO I NIE BEDZIE,normalne cywilizowane kontakty calkowicie wystarcza. CHAMSKIE MANIERY Putina swiadcza o 'poziomie' tego azjatyckiego panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: JAKA OKAZJA ?.... 12.08.05, 11:02 Tak już jest, że życie składa się z okazji, przede wszystkim zaś życie polityczne, giełdowe i erotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 10:06 > CIMOSZENKO TONIE, AGORA WYSYŁA BATYSKAF Obawiam się, że mój umysł nie wychwytuje tak delikatnych aluzji. Mógłbyś wyjaśnić o co Ci chodzi? Kwaśniewski złożył oświadczenie - letnie jak jego treść żołądkowa. A Geremek powiedział wyraźnie jakich działań oczekuje. IMHO Geremek ma rację. Głowa państwa w takiej sytuacji mówiąc do SWOICH rodaków może być głośniej i wyraźniej słyszana na Kremlu. Do loguin.phd - wybacz ale Geremek może mówić bez proszenia o zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 10:11 > > Do loguin.phd - wybacz ale Geremek może mówić bez proszenia o zgodę. Tylko tam, gdzie mu się na to pozwala. Znów stracił okazję, aby siedzieć cicho. Cieszy mnie poza tym to, że najwyraźniej stracił już wpływ na cokolwiek. Kwaśniewski bardzo mądrze postąpił wchodząc w dialog z Rosjanami. To standard międzynarodowy. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 10:19 W sferach polonoznawczych Paryża chętnie żartuje się z pretensji Bronka do "doskonałej francuszczyzny". Drôle d'arlequin! Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:08 Staram się nie używać argumentów ad personam, zdarza się w ferworze dyskusji i później mi głupio. Ty to robisz celowo i na zimno. Nieładnie. Można oczywiście mieć różną ocenę z "technicznego" punktu widzenia ale jedno nie ulega wątpliwości - stosunki polsko-rosyjskie nie były i długi jeszcze czas nie będą przyjacielskie. Jesteśmy dla siebie bardziej rywalami niż partnerami. Różnie można oceniać po czyjej stronie leży więcej "winy" i generalnie nie jestem zwolennikiem takiego spojrzenia. Uważam, że dialog jest wtedy, gdy dwie strony se sobą rozmawiają - czyli dialogu NIE MA, bez względu na charakter oświadczenia Kwaśniewskiego. A, żebyś miał pełen obraz mojego prawicowego oszołomstwa dodam, że jeśli chodzi o pobicie dzieci rosyjskich dyplomatów to biorę pod uwagę jedną z dwóch opcji: - przypadkowo "nacięły się" na bandę młodych gnoi, jakich pełno w różnych miastach (nie tylko polskich) - celowo zostały wysłane w taki rejon, gdzie prawdopodobieństwo dostania w mordę jest bardziej prawdopodobne niż gdzie indziej NIE wykluczam prowokacji rosyjskiej, wykluczam pobicie Rosjan przez Rosjan. Qui bono? Biorąc pod uwagę nie zawsze logiczne postępowanie zarówno ze strony rosyjskiej jak i polskiej obawiam się, że trochę sobie poczekamy na odpowiedź :( Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:19 "Jesteśmy dla siebie bardziej rywalami ..." Już dawno nie czytałem tak prowincjonalnej perełki. W związku z pobiciem rosyjskich latorośli dyplomatycznych nie wierzę w prowokację rosyjską. Wierzę jednak we wściekłość rusofobicznych środowisk opiniotwórczych w Warszawie wobec ostentacyjnej pogardy okazywanej Polsce zewsząd. No właśnie, cui bono? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:30 Prowincjonalnej bo się z tym nie zgadzasz? Wiesz o czym świadczy okazywanie pogardy? Postaraj się nie kompromitować. To nie jest kwestia wiary tylko oceny. Ja oceniam to tak - Ty inaczej. Tylko proszę - nie dyskutuj z faktami. Niektóre sprawy wyjaśnią się dość szybko. Zobaczysz. Prośba - powiedz, co to są rusofobiczne środowiska opiniotwórcze w Wwie. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:39 jemu nie przetlumaczysz, zostaje nam tylko walka na forum niestety. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 12:19 Cóż, nie zaszczyciłeś mnie odpowiedzią ;) Ale ja za to poszukałem i znalazłem "rusofobiczne środowiska opiniotwórcze" - to te same, które były kiedyś zaplutymi karłami reakcji, później stały się wichrzycielskimi elementami antysocjalistycznymi by przeistoczyć się w wojowniczą ekstremę Solidarności. Ja też się zaliczam do RŚO ? Znajomi by się ucieszyli... Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:43 > ostentacyjnej pogardy okazywanej Polsce zewsząd. To raczej kwestia klasy(w sensie: jej braku) polskiego przywództwa. Stosunek do Rosji jest tu sprawą raczej drugorzędną. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:45 wierzysz w takie prowokacje ,gosc gra na polskich kompleksach a wy sie do tego odnosicie ech szkoda gadac. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:46 Prowokator, ale prowokator myślący. Podyskutować jak najbardziej można. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:47 Tez z nim dyskutuje, chociaz nie wiem po co =] Chyba z nudow ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:53 Czyżby tylko z nudów? :) Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:55 Kto by cie traktowal powaznie my dear :) Ty i te twoje zarciki =] ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 12:38 Sorry za pedagogical terms, mon cher, nie przejmuj się tym. Masz rację, co do tego, że ja w zasadzie mało znam Rosję i PRL, mam na Rosję spojrzenie całkowicie zachodnie. Znam natomiast doskonale i z autopsii mentalność Niemców i zupełnie realistycznie oceniam ich zamiary względem Polski. Może po prostu ma rację mmkkll. Powinienem się wyłączyć i zabrać głos za 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 12:45 My mamy blizej do Rosji i czesciej dostajemy od niej po nosie. Po prostu znamy ja lepiej. Opowiadania dziadkow tez daja do myslenia. Jakby mieli w Rosji normalnego prezia to by inaczej bylo, ale jak taki sie znajdzie to albo zginie w wypadku albo go zamkna. Jak wczesniej uda mu sie wogole wystartowac, ja jestem za przyjaznia polsko-rosyjska, ale za prezia Putinka to nie bedzie mozliwe. Pozdrawiam :) ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 11:47 Masz rację, chociaż kwestia Rosji zawsze odgrywa ważną rolę. Infantylnych pachołków "Fundacji Batorego" nie traktuje się poważnie, to kwestia stylu i gustu. W Polsce zresztą było tyle pisku i tupania nóżkami o "aferze" Chodorkowskiego, a kto się w UE lub USA tym przejmował? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 13:41 > - celowo zostały wysłane w taki rejon, gdzie prawdopodobieństwo dostania w mord > ę > jest bardziej prawdopodobne niż gdzie indziej Z tym się nie mogę zgodzić, Ambasada FR znajduje się na Mokotowie. Mokotów jest dość niebezpieczną, choć ponoć elitarną, dzielnicą, a dzieciaki zostały pobite na Sadybie. Sadyba to część Mokotowa, gdzie znajduje się też multipleks. I to z niego pewnie wracały te dzieciaki. Nie sądzę, żeby Rosjanie byli na tyle bezczelni, żeby organizować takie prowokacje w Polsce. Poza tym sentymenty antyrosyjskie są u nas dość silne i grupka młodych bandziorków widząc łatwy łup i to jeszcze mówiący po rosyjsku z miłą chęcią przystąpiła do "butowania" braci Słowian. To była zupełnie naturalna i spontaniczna napaść. (uwaga: te trudne słowa nie znaczą, że ją pochwalam ;))) Natomiast reakcja rosyjskich polityków rozbawila mnie do łez. Jeden nawet stwierdził, że języki rosyjski i polski są bardzo podobne więc do "napastników musiały dotrzeć okrzyki o dyplomatycznym statusie ofiar". No, nie wiem jak wy, ale ja będąc bandytą ograbiającym swoją ofiarę niezawodnie na okrzyk "diplomat!" pokłoniłbym się w pas, oddał wszelkie łupy, odwiózł taksówką na izbę przyjęć i jeszcze odszkodowanie wypłacił ;))) A co! No, przecież rosyjski bandzior by tak zrobił. To czemu polski nie może? <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 MEGA MEGALOMANIA, MEGA ZABAWA! 12.08.05, 14:37 chateau napisał: >jedno nie ulega wątpliwości - stosunki polsko-rosyjskie nie były i długi >jeszcze czas nie będą przyjacielskie. Jesteśmy dla siebie bardziej rywalami > To jest piękne, ja jednak lubię to forum. Dzięki ci GW za dawkę codziennego pur- nonses, megalomanii, tego niesamowitego teatru absurdu... Rzeczywiście zwłaszcza w zasobach naruralnych Polska i Rosja to odwieczni rywale. I tylko trzeba wreszcie "Ruskim" i światu do łba wbić, że polska tablica Mendelejewa jest pełniejsza niż rosyjska, zwłaszcza zaś polskiej ropy z gazem dłużej dla wszystkich starczy. Poźniej, w ramach rywalizacji między równymi, należy "Ruskich" wyprzeć z kosmosu, w końcu nasz Twardowski jest tam dłużej, niech więc dziady spadają i zabiorą swoje zardzewiałe stacje kosmiczne. Twardowski nie rdzewieje - trudno o lepszy dowód przewagi polskiej myśli technicznej nad rosyjska/radziecką. Na koniec trzeba im kupić mapę i pokazać czarno na białym, kto tu naprawdę wielki, również i terytorialnie. Już od caratu (ca. od XVII/XVIII w) fałszują w Moskwie mapy i stąd później różne niepotrzebne nieporozumienia. A na koniec, jeśli ten nasz nie - przyjaciel lecz rywal odwieczny NIE pojmie porządku dziobania, to nie ma rady trzeba walnąc w niego atomem. A co tam, atomu u nas dosyć, starczy dla wszystkich, którzy podskakują. Chateau, dzieki za rozrywkę Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Moze to standard miedzynarodowy.... 12.08.05, 11:09 ALE NIE RUSKI,wiec nic z tego nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
t.duszynski Re: Bronisław Geremek 12.08.05, 10:06 prof. Geremek nie jest moim idolem i sam pelniac funkcje ministra SZ nie byl skuteczniejszy od Kwasniewskiego, ale trudno w tym momencie nie zgodzic sie z nim.Kwasniewski z Belka licza dni do konca kadencji i maja wszystko gdzies. Odpowiedz Link Zgłoś
laoli Re: Bronisław Geremek 12.08.05, 11:17 Nie sądze aby Kwaśniewski chciał wyjść z polityki po zakończeniu kadencji (chociaż uważam, że był to przypadkowy facet na tym stanowisku i zmarnowaliśmy przez gościa 10 lat). Kreml dokładnie wiedział co chce osiągnąć rozpentując aferę z pobiciami. Każda nasza gwałtowna reakcja spowodowałby, że Wowka mógłby całemu światu ogłosić jaki to on dobry a my zaślepieni rusożercy. I tu się przewiózł bo "nasi" aparatczycy znają te metody działania i nie dali się sprowokować (warto znać metody działania przeciwnika). Może Olo nie rozegrał tego idealnie ale "trafić" się nie dał i Wowka musi się teraz pogłowić jak zaatakować żeby nie trafić znowu w próżnię. I jeszcze jedno, wszyscy krzyczeli, że Olo nie daje głosu ale nikt nie potrafił zaproponować co miałby powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
as75 "Drogi Bronislaw" rznie glupa! 12.08.05, 11:20 a kto lansowal Kwacha-tchorza? Nikt inny tylko wataha Drogiego Bronislawa i michniki! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: "Drogi Bronislaw" rznie glupa! 12.08.05, 11:31 Bronek? Możnaby mu jakąś czapeczkę założyć, kaftanik, i jako prezent gościnny Rosjanom podarować. Może zdążą jakiś film z nim nakręcić zanim go w muzeum wystawią. No właśnie, co z Michnikiem? Tęsknimy za nim szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski wschodnia polityka UE 12.08.05, 11:28 Oczywiscie ze Polska ma wlpyw na polityke wschodnia i to boli Rosje. Byle tak dalej! ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: wschodnia polityka UE 12.08.05, 11:33 I to jest właśnie owa prowincjonalność, o której rozmawiamy z château. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: wschodnia polityka UE 12.08.05, 11:37 natomiast megalomania jest twierdzenie ze Francja ksztaltuje polityke wschodnai UE, bo palcem nie kiwnela a Ukraina zmienila sie bez waszej wiedzy. Notabene interesy UK, USA byly inne od francuskich tym razem bo USA nas Polakow poparlo =] Niema spojnej polityki UE dzieki Francuzom, wiec tymbardizej mrzonki o was jako scislym sojusz Francji UK i USA sa zartobliwe. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: wschodnia polityka UE 12.08.05, 11:40 Na Ukrainie nic się nie zmieniło oprócz tego, że teraz inna klika służy Moskwie i się bogaci. USA prawie wcale się nie wypowiadały na ten temat, Francja również. Zresztą jaki realny wpływ miała na to Polska? Oj, prowincja. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: wschodnia polityka UE 12.08.05, 11:44 Zazwyczaj prowincjusze smieja sie z innych w ten sposob zarzucajac prowincjonalizm, pokazujac jak to prowincja zakodowana jest w ich umyslach. Czlowiek swiatly nie zachowuje sie tak, a twoje perelki mozna gdzies opublikowac by sie wszyscy mogli posmiac. USA I Francja razem dobre,a poparl nas Bush wyrazajac pelne poparcie dla staran Kwasniewskiego na Ukrainie. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk TEN TEMAT NA FORUM SWIAT? Ktory z nich 12.08.05, 12:47 od dzisiaj nie-Polak: Geremek czy Kwasniewski? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: TEN TEMAT NA FORUM SWIAT? Ktory z nich 12.08.05, 13:52 a czemu od dzisiaj? Odpowiedz Link Zgłoś
zbud-2 o Gieremku 12.08.05, 13:14 Stary jest i powinien siedzić w domku a politykę niech zostatwi młodszym. Odpowiedz Link Zgłoś
tompay DOBRA ROBOTA 12.08.05, 13:22 Uważam że prezydent Kwaśniewski postąpił mądrze i w sposób wyważony. Swe słowa skierował do prezydenta Putina bo wszak to on wyraził tak ostrą opinię kiedy pobito dzieci rosyjskich dyplomatów. Incydent ten określił jako dowód na to że w Polsce panuje rusofobia i polityka wrogości wobec Rosjan. Jednak zapomniał że aby coś można nazwać polityką i regułą potrzeba kilku przypadków. Czyli dokładnie tego z czym ostatnio mieliśmy do czynienia w Rosji. Zdarzenie w Polsce można nazwać huligańskim wybrykiem lub zaliczyć do kategorii rozboju - nie pobito dla samego pobicia dzieciaki zostały jeszcze okradzione. Więc dziwię się że w tak błahej kwestii wyraził swą opinię aż prezydent Federacji. Tymczasem w Rosji pobito z premedytacją dla samego pobicia i to nie zwykłych Polaków ale pracowników ambasady dyplomatę oraz dziennikarza. A skoro tak i stało się to w ostatnim czasie stałą praktyką to nasz prezydent jako żywo nie tylko miał prawo ale musiał wyrazić opinię w tej kwestii. Skoro zaś burzę rozpętał Putin to teraz to on powinien starać się reagować i popędzać odpowiednie służby i pan prezydent Kwaśniewski słusznie do niego zaadresował swój list prosząc o natychmiastowe podjęcie działań i wyjaśnienie sprawy. Nasza policja od tamtego apelu zdążyła już zamknąć paserów i jest na tropie sprawców. Choć jestem przeciwnikiem Kwaśniewskiego potrafię docenić dobrą robotę dla wspólnego dobra nas wszystkich. DOBRA ROBOTA PANIE PREZYDENCIE KWAŚNIEWSKI. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaśni... 12.08.05, 14:07 GW pisze: Bronisław Geremek zwrócił też uwagę że od pewnego czasu Rosja prowadzi nieprzyjazną kampanię wobec naszego kraju. Zdaniem profesora Geremka powód jest prosty - Polska odgrywa istotną rolę w kształtowaniu polityki Unii Europejskiej wobec Rosji. "To jest to co boli Rosję i powoduje stan zagrożenia na Kremlu" dodał gość radiowej Trójki. A moze jednak odwrotnie. To caly czas Polska chce napiecza. Prezydent jej mowi o tym jak dobze Rosje usunac z Ukrainy, na nasze swieto 9 maja w Polsce histerja, na wszystko co sie dzieje histerja, do Kaliningradu nie zaproszono znow histerja, gazoczag do Niemec po Baltyku - histerja... I to tylko w tym roku. Wystarczy poczytac prase polska i zrozumiec ze macze czagla wojne z nami. Walczce dlej. Ale innych nie oskarzajcze o jej rozpoczecie. Ale wiem kiedy zaczelismy. Jak powstali rosjani na Ziemi, to jusz tym zaczeliszmy wojne z polakami. Jusz to widze. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski jak powstaliscie to nikt sie wami nie przejmowal 12.08.05, 14:14 z czasem powstalo ksietwo moskiewskie malo znaczace, ktorym tez sie zbytnio nie przejmowalismy. Raczej bym obserwowal oprocz histeri tez smiech z waszego prezia, ktory wszystko partaczy co moze. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: jak powstaliscie to nikt sie wami nie przejmo 12.08.05, 14:52 Tak, tak. Rzecz jednak w tym, że to kiedyś małe ksiąstwo moskiewskie wyrosło na mocarstwo a Polska nie. Rzecz właściwie rozstrzygnęła się w XVII/XVIII w., gdy Rosja podbiła ogromne połacie świata (zwłaszcza Azji), niestety w W-wie XXI w. ta wiadomość jeszcze nie dotarła. A przecież karty zostały ca. 250-300 lat temu mniej więcej rozdane, dziś mogą następować co najwyżej korektury. Ze wszystkich państw kolonialnych Rosja najdłużej utrzymała swoje kolonie, niektóre skutecznie po dziś dzień. Anglia czy Francja o takim wyniku mogątylko pomarzyć. Kto ma ogromne tereny, bogate złoża, wielką armię, nieźle wykształcone społeczeństwo, lata w kosmos i ma atom ten może się nazywać mocartwem, nawet jeśli jego PKB/capita nie jest równy krajom zamożnym. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: jak powstaliscie to nikt sie wami nie przejmo 12.08.05, 14:55 Polska przestala byc mocarstwem a nie nigdy nie wyrosla. Zostala podbita przez sasiadow 3 mocarstwa , bo jeden nie mogl dac rady =] ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: jak powstaliscie to nikt sie wami nie przejmo 12.08.05, 15:22 została pobita bo zniszczyło ją skłócenie wewnetrzne, przekupstwo, pieniactwo liberum veto i prywata. Trzech napadło, bo trzech chciało zyskać ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: jak powstaliscie to nikt sie wami nie przejmo 12.08.05, 15:26 To tez bylo powodem, ale jakos dziwnie zlupily Polske jak powastala konstytucja 3 maja pierwsza w Europie, bedaca zagrozeniem dla ich interesow. Wszak reformy przeprowadzono w rosji dopiero pod koniec XIX wieku =] Pomimo jej slabosci wewnetrznej byla na tyle silna by trzech mocarzy moglo ja dopiero zniszczyc ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: jak powstaliscie to nikt sie wami nie przejmo 12.08.05, 15:35 powtarzam, rzuciło się trzech, bo trzech chciało powiekszyć swoje terytoria i nie chcialło żeby któryś sie więcej nachapał. Konstytucja niewqątpliwie nie była zaborcom na rękę ale plan zaborów powstawał kilka lat i był starszy niż uchwalenie Konstytucji. Sama konstytucja nie była wcale aż tak postępowa jak nam to w szkole próbowano wmówić, właściwie konserwowała przywileje stanów wyższych. Podczas gdy na Zachodzie chłop był wolny to w Polsce przedrozbiorowej był nadal pańszczyźniany. Konstyucja niczego tu nie zmieniała. Dopiero Zaborcy (sic!) w tym i Rosja (sic!) znieśli później pańszczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: jak powstaliscie to nikt sie wami nie przejmo 12.08.05, 15:39 Oj ,Eva , Eva powinnas podreczniki widze pisac razem z Rosjanami i Niemcami. Austro-Wegier juz niema wiec wspolnikow mniej. Rosja zniosla panszczyzne w drugiej polowie XIX wieku, a polska chciala juz w drugiej polowie wieku XVIII =] ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: jak powstaliscie to nikt sie wami nie przejmo 12.08.05, 16:07 smoku_wawelski napisał: > Oj ,Eva , Eva powinnas podreczniki widze pisac razem z Rosjanami i Niemcami. > Austro-Wegier juz niema wiec wspolnikow mniej. Rosja zniosla panszczyzne w > drugiej polowie XIX wieku, to wiadomo, gdzie ja temu przeczę? a polska chciala juz w drugiej polowie wieku XVIII No właśnbie chciała a nie zniosła, choć do 1772 była wolna i mogła Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: jak powstaliscie to nikt sie wami nie przejmo 12.08.05, 16:10 Rok to niewiele wiesz. Po uchwaleniu konstytucji trzeba bylo jej bronic i granic. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski a moze Kasparowa byscie wybrali ? 12.08.05, 14:19 jak bedziecie miec normalnego prezydenta patrz inteligentnego to pogadamy ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: a moze Kasparowa byscie wybrali ? 12.08.05, 14:40 Ale przed tym musice tez troche pozmieniac u siebe :) Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski praktyka czyni mistrza 12.08.05, 14:42 Ja mysle ze w Polsce wielu jest przyjaciol Rosji oczywiscie pomijajac mnie =] ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: a moze Kasparowa byscie wybrali ? 12.08.05, 14:47 a tak powaznie to i u nas trzeba wiele pozmieniac :) Nikomu nie zalezy na klotniach czy sporach, po co to komu. Ta wasza Czeczenia tez powinna byc w granicach Rosji, islam jest niebezpieczny. Problem polega na tym ze wladza na Kremlu jeszcze sie nie pogodzila z tym ze nie sluchamy ich rozkazow, o tym ze nie ma ZSRR to wogole plakac im sie chce. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: a moze Kasparowa byscie wybrali ? 12.08.05, 14:53 Te mity, to sami sobie wymysliliscze. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: a moze Kasparowa byscie wybrali ? 12.08.05, 14:56 A ostatnie oredzie Putina to przejaw troski o kazdego Rosjanina tak ? hehehehe ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: a moze Kasparowa byscie wybrali ? 12.08.05, 15:03 Ja sie nie kloce, ale ludzie co czytaja co pisza w Polsce, bo tlumacza to teraz, zmieniaja zdanie. Znam kilka ludzi z polskich firm co siedza przerazeni teraz w Moskwie, bo odmawiaja im kontraktow. Nie chce miec prywatny biznes z nimi do czynenia. Ale z panstwem pracuja dalej. Nie mozna czagle myslec ze wszystko co u nas zle, a macze wszystko, lepej. To bzdura. Zreszta, ze macze swoje panstwo i my swoje. Wiec lepej zajmowacsie wlasnym podworkiem. Ale jak krzywdza rodakom, polacy na Bialorusi, czy rosjanie w krajach Baltyckich, trzeba reagowac. I jak najostrzej. Ale niekedy lepej pomilczec. Takie to zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: a moze Kasparowa byscie wybrali ? 12.08.05, 15:10 I tu sie zgadzamy =] Ale nie wybieracje tego KGBisty, bo w Polsce sa nastroje antykremlowskie nie antyrosyjskie. Doszlo jednak do tego , ze nawet ja sie tez krzywie jak slysze rosyjski w Krakowie. Niema jednak powodu i wiem o tym. Rosjanie maja piekna kulture i muzyke, podobnie mysla sa goscinni itd. Poki co dzieli nas jedynie polityka i wzajemne stereotypy. ___ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Putin do W-wy 12.08.05, 15:18 że też z polskiej perspektywy najlepiej widać co dla innych dobre i jak mają się zachowywać. A to Geremek poucza Niemców, jaką mają prowadzić politykę, żeby sie w Polsce podobała, z kim mają się przyjaźnić,z kim spotykać, teraz ty pouczasz Rosjan,że mają zmnienić prezydenta, bo ten się tobie i innym (chyba) też nie podoba. Biedaku, to jest prezydent Rosji NIE Polski. Choć czasem myślę, że nieźle by było wypożyczyć go nad Wisłe. Wziąć w taki prezydencki leasing na jakieć 5-10 lat. Putin w ciągu zaledwie 6 lat zredukował rosyjskie załużenie o ponad połowę , KPB rośnie odkąd on rządzi 5-7% rocznie, rosną jak pomylone zapasy dewiz, Rosja ma NAJWIEKSZY na świecie przyrost płac realnych. No i last but not least BEZROBOCIE spadło z ca. 16-18% pod Jecinem na ca. 8 %. Wszystko w ciągu zaledwie 6 lat. A ty im doradzasz, żeby znienili prezydenta. Z zazdrości chyba. A może chcesz Putina porwać do W-wy aby się rozprawił z bezrobociem i zadłużeniem?? Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Putin do W-wy 12.08.05, 15:22 Zapomanialas dodac ze w czasie jego rzadow gwaltownie poszly ceny ropy w gore. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Putin do W-wy 12.08.05, 15:36 poszöy w górę dla wszystkich krajów mających ropę. I co z tego w sensie silnego kopniaka dla ich gospodarek? Ano nic.. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Putin do W-wy 12.08.05, 15:40 oj Eva śnij dalej ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Putin do W-wy 12.08.05, 15:51 Czemu nie podasz przykładu gospodarek opartych na ropie, które dzięki jej wysokim cenom przeżywają ocbecnie boom podobny do rosyjskiego? Co to ma wspólnego ze "śnieniem"? Czy to twój jedyny argument na temat, który sam zacząłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Putin do W-wy 12.08.05, 16:12 Temat Putin do Wawy zaczelac Ty =] Ale zgadzam sie ze boom Rosji jest oparty na cenie ropy dlatego o tym pisalem a nie geniuszowi Putinka. Przeciez to partacz, widac to po polityce zagranicznej wobec Ukrainy, Gruzji, państw bałtychich i w końcu Polski. Nawet Rosjanie ulozyli o nim kawal. ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Putin do W-wy 12.08.05, 16:33 uparty jesteś. Gdyby boom był w jednoznacznej korelacji z cenami rtopy, to przeżywałyby go wszystkie "roponośnie" kraje. A przeżywa tylko Rosja. Więc czy chcesz w to uwierzyć, czy nie istnieje korelacja między rozsądną polityką gospodarczą a rozwojem kraju. jaki zwiazek ma np. spadek bezrobocuia o polowę z cenami ropy? Czemu w Arabii Saud. bezrobocie coraz bardziej rośnie??? Mają inne ceny na ropę? Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd [...] 12.08.05, 14:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 14:51 a Ty dalej sobie dowcipkujesz my dear :) ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 15:04 Masz niezłego bzika antyniemieckiego, gdybyś jeszcze był przy tym ordynarny, to bym pomyślała, że pisze ten pomylony mocno dziadek ze Szwajcarii o czysto polskim imieniu Fritz, który każdy swój mętny intelektualnie monolog zaczyna od ubliżania mi od hilterowców. Co do Niemiec w Polsce: - Sprawdź lepiej do kogo należy Agora, Nie, Polityka, Wprost, Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita. Wymieniłam tą prasę która kształtuje opnię publiczną na poziomie powyżej bruku - nie ma tu ANI jednego niemieckiego właściciela. Niemcy mają jednego brukowca (Fakt), prasę kobiecę, wyposarzenia mieszkań, architekturą, majsterkowanie etc.. - Sprawdź też kto jest najwiekszym inwestoren zagranicznym w Polsce - glupia sprawa ale właśnie Francja nie Niemcy, - Sprawdź, kto ma w ręku banki i ubezpiecznia, kto kupił samograja, kurę do złotych jaj - PZU, - Sprawdź kto najwięcej inwestuje w obszary o najwiekszych zyskach i ma tam najwyższe udziały. Dla ułatwienia dodam, że inny samograj - kura od złotych jaj Telekom też jest w ręku Francuzów. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 16:19 Ma chère Eva, Niemców jako ludzi może i nawet cenię, znam ich w końcu dość dobrze. Przede wszystkim cenię kilka rzeczy, których we Francji nie ma w aż takim stopniu: pewna otwartość Niemców na świat, świetna organizacja życia publicznego (całego bez wyjątku), niemieckie wydawnictwa literacko-naukowe i rzetelność telewizji i radia publicznego (ARD, ZDF, Phoenix, Deutschlandfunk, Deutschlandradio, WDR, RBB itd.). Mój "bzik" odnosi się do Niemiec jako bytu politycznemu. Da kenne ich dann leider kein ARD und ZDF mehr. Co do mediów, to się chyba mylisz: polskapresse.pl/deutsch/glowna.phtml Jak widzisz, Polskapresse (czyli Passauer Neue Presse) kontroluje 30% polskiego rynku publicystycznego. Dolicz do tego największy polski dziennik "Fakt" i inne pisma Springera (m.in. "Newsweek Polska"), proniemieckie "Wprost" Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 16:44 Muszę teraz przerwać więc zajmę się tylko krótko prasą. 30% to jeszcze b. daleko o opanowania rynku,. Bardziej od wys. udziałów liczączą się zresztą tytuły jakie się obsadza, aby manipulować opinię publiczną. Powtarzam Fakt to jedyna (brukowa) opiniodawcza gazeta w ręku niemieckim, reszta to robótki ręczne dla pań i majsterkowanie dla panów. Wprost Masz pojęcie. Wprost prowadzi już wrecz nienawistną w stosunku do Niemiec politykę. Pluje na Niemcy praktycznie co tydzień. Czasem nawet aż tak, że i Niemcy na to uwagę zwrócą. Tak było, gdy Wprost umieściło na okładce E. Steinach w mundurze hitlerowkim ujeżdzająca bedącego pod nią na czworaka Schroedera, rowniez w mundurze hitlerowskim. Rzecz byla o tyle perfidna, że to właśnie Schroeder (!!) odciął się oficjalnie i jednoznacznie od Steinbach i powiedział, że nie da jej grosza na muzeum wypędzonych. Wprost to najwiekszy mąciciel i szmatławiec w Polsce. Po nim długo nic i dopiero później...(tu każdy może sobie wpisać, co chce). Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 16:53 Passauer Neue Presse: 30% (gazety regionalne) Axel Springer: 20% (Fakt, Newsweek, gazety regionalne) Bertelsmann: ??% (?? :-) ??) To już bardzo spory kawał rynku. "Wprost" jest szmatławcem, to prawda. Wszystkie niemieckie media w Polsce są szmatławcami. "Wprost" jest skrajnie antyrosyjski, od czasu do czasu rzuci bombę "antyniemiecką" a la Steinbach, ale zasadniczo pisze peany na cześć USA i Niemiec. Usiłuje łączyć proamerykanizm z progermanizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 17:44 Wprost jest wybitnie propamerykanski, nie jest proniemiecki ani przez Niemcow finasowany. Niemieckie czasopisma z zakresu arch. wnętrz, czy majsterkowania są bardzo dobre. Ty jednak jesteć ciężkim germanofobem, jeśli ci się nawet takie rzeczy jak "mój dom" czy coś w tym rodzaju wydają szmatławe, bo wydawane przez Jahn& Gruen czy Bauer (nie Springer). Masz problem,z antyniemieckiej Polski treafiłeś do zakompleksionej na tle Niemiec Francji,skutkiem jej WŁASNEJ postawy w czasie II WS. Francja jest kryptoantyniemiecka i boi się niemieckiej dominacji w tym również na Wsch. Faktem jest, że nie są to całkiem nieuzasadnione lęki,ale też nie należy popadać w fobie. To zaciemnia widzenie rzeczywistości, co widać wystarczająco często u rodaków na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 17:56 Francja, ma chère, jest tylko nieco krypto- a za to w przytłaczającej większości otwarcie antyniemiecka. Nie widzę w tym problemu. We rule, you obey. Pamiętasz jeszcze, jak się zaklinałaś, iż USA dadzą Wam, czyli Niemcom, miejsce w RB ONZ? Bo niby Merkel, zmiana rządu, nie mają innego wyjścia, Francja pomoże... No widzisz. A ja jako Francuz już wtedy mówiłem, że nie macie o czym marzyć. Mam ataki ciężkiej germanofobii, to prawda. Przeważnie jednak jestem germanofobem umiarkowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Niemcy w RB ONZ ? 12.08.05, 17:59 Wolne zarty. Eva bez przesady, ty i te twoje pomysly :) Doprawdy zadziwiajace =] ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 21:44 Nie chcesz rozumieć co piszę. Nigdy nie pisałam, że USA dadzą m-ce w RBONZ lecz jedynie, że może to być lepszą kartą przetargową jeśli Merkel dojdzie do władzy i będzie USA posłuszna - jedno i drugie b. mało prawdopodobne, ale "we rule, you obey" w wykonaniu Francuzów to już zupełnie śmieszne, prawie tak samo jak w czasie wojny. Od układu 2 plus 4 i połączenia Niemiec skończyła się niezasłużona "władza" Francji (dużo prędzej należałaby się Polsce strefa okupacyjna niż F), co zresztą Mitterand świetnie zrozumiał i dlatego nie chciał dupuścić do połączenia Niemiec. Niestety NIE miał władzy i nikt go specjalnie o zdanie nie pytał. Niemcy załatwili to z Rosja i USA... GB i Francja zostały grzecznie poinformowane o terminie podpisania wyniesienia się z Niemiec i zwrotu suwerenności. GB miała jeszcze przynajmniej jakiś wpływ via USA, ale Francja mogła tylko przyjąć do wiadomości. No i teraz układ jest taki, że Francja próbuje ciągle latać za Niemcami i trzymać ich w "przyjaznym" uścisku jak dawniej, a Niemcy delikatnie ale stanowczo dziękują za nadmiar miłości. Pewnie widziałeś jak Francja forsowała ideę Unii bis z Niemcami, ale ci się jakoś nie rwią. Pora więc się obudzić, mój drogi. Spostrzegasz, że Polacy w kraju trochę zacofani w polityce światowej, co świeta prawda. Ale przy okazji zerknij na belkę we własnym oku. Rzecz w tym, że Niemcy spokojnie ale zdecydowanie zaczęły od ca. 10-13 lat prowadzić własną politykę. Spokojnie wysłuchują różnych haseł na swój temat i robią swoje. W sumie jest to normalne i lepiej się z tym zaprzyjaźnić niż walczyć, bo tylko wtedy można mieć jakiś tam wpływ i wgląd. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 16:55 loquin.phd napisał: > Francja inwestuje w sektorach o szybkich i dużych zyskach. Niemcy zaś dążą do > opanowania sektorów kluczowych. Francuzi chcą zyski, Niemcy chcą kontrolę. Jeśli posiadanie pakietu kontrolnego akcji Telekomu nie jest kontrolą nad informacją no to nie wiem. Jeśli wejście w banki i ubezpieczenia tym nie jest... Akurat w tej sferze ani Niemcy ani Francuzi nie maąją chyba przewagi, dokładnie nie wiem w tej chwili. Nie uwierzysz, ale jeśli chodzi o naprawdę wielkie inwestycje, wielkich światowych koncernów (a to koncerny a nie małe i średnie firmy potrafią kontrolować gospodarkę) to Niemcy sa zainteresowane inwestycjami w Rosji, nie w Polsce. Jeżli chodzi o tą część świata to tylko inwestując w Rosji można być global player. Reszta to drobnica, tyle, że Polska stanowi niewątpliwie największy kąsek. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Z calym szacunkiem 12.08.05, 14:53 Mam ogromna prosbe do Pana Geremka, zeby sie w sprawie Polski nie wypowiadal. Trafil do MSZ za kare, bo wybrali na premiera Mazowieckiego. NIczego po sobie nie zostawil. NIe mial zadnej wizji stosunkow Polski z Rosja. Po 10-letnim smeceniu i biciu piany, staral sie jak najszybciej wskoczyc na unijny stolek, bo w Polsce juz nikt go widziec nie chce. Popularnosc jego demokratow swiadczy o tym, ze miejsce pana Geremka jest na politycznym smietniku. Teraz ma czelnosc z Brukseli mowic, co mu sie nie podoba. Ot swolocz! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Z jakim szacunkiem? 12.08.05, 15:03 Skoro pozwalacie się Bronkowi wypowiadać w sprawach politycznych nie zabraniając mu tego, to się wypowiada. To proste przecież. Poproście go grzecznie, może przestanie się wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 15:30 > Prezydent jej mowi o tym jak dobze Rosje usunac z Ukrainy, Zastanow sie co mowisz. Oczywiscie, ze dobrze usunac Rosje z Ukrainy. Jakby Polska popierala takiego drania jak Kuczma to dobrze byloby usunac Polske z Ukrainy. Bo Ukraina jest ukrainska a nie rosyjska czy polska. To Putin gral nie fair - nie Polska. > na nasze swieto 9 maja w Polsce histerja, Wasze swieto 9 maja... Jedno z panstw koalicji antyhitlerowskiej robi uroczystosc. Prezydent tego panstwa w oficjalnym wystapieniu wymienia zaslugi koalicjantow oraz antyfaszystow niemieckich ale ani slowem nie wspomina o Polakach. To nie histeria - to inne spojrzenie na te sama historie. Dla Ciebie to jest wasze swieto 9 maja - zwyciestwo. Dla nas - koniec wojny i poczatek waszej dominacji na naszej ziemi, waszego komunizmu przyniesionego do nas na waszych (sowieckich) bagnetach. My nie mamy wojny z Rosja, my sie boimy Rosji agresywnej, tak jak kazdy by sie bal duzego agresywnego sasiada. Czasem jestesmy nadwrazliwi - zgoda. Ale popatrz. Wasz historyk Aleksiej Miller z rosyjskiej akademii nauk pisze, ze w Polsce nacjonalizmow az nadto. Prawda - mamy nacjonalistow. Wy tez. Tylko, ze w Polsce nacjonalisci organizuja sie troche sami, a troche przez partie, ktora ma okolo 8% poparcia. A u was nacjonalistow organizuje Gleb Pawlowski. Widzisz roznice? Jeszcze jedno - ja bardzo nie lubie manipulacji. A tytul tego wywiadu ze strana.ru z Aleksiejem Millerem jest "Polacy pisza, ze to KGB pobilo dzieci w Warszawie". To JEST manipulacja - sa tacy co pisza i tacy co pisza inaczej. Rozni Polacy mysla roznie. A tytul sugeruje troche co innego - zgodzisz sie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 15:42 Chateau, sorry muszę tu wkleić moją odp. na twoj poprzedni post, bo tam jej nie zauważyłeś. Myślę, że ponosi cię megalomania, a ta utruddnia widzieć rzeczy w ospowiednich proporcjach - takimi jakimi one są. Stąd teś w tych dyskusjach z Rosjanami każdy gada o czym innym (jak zwykle w życiu rodzinnym, jak pisał Boy). chateau napisał: >jedno nie ulega wątpliwości - stosunki polsko-rosyjskie nie były i długi >jeszcze czas nie będą przyjacielskie. Jesteśmy dla siebie bardziej rywalami > Rzeczywiście zwłaszcza w zasobach naruralnych Polska i Rosja to odwieczni rywale. I tylko trzeba wreszcie "Ruskim" i światu do łba wbić, że polska tablica Mendelejewa jest pełniejsza niż rosyjska, zwłaszcza zaś polskiej ropy z gazem dłużej dla wszystkich starczy. Poźniej, w ramach rywalizacji między równymi, należy "Ruskich" wyprzeć z kosmosu, w końcu nasz Twardowski jest tam dłużej, niech więc dziady spadają i zabiorą swoje zardzewiałe stacje kosmiczne. Twardowski nie rdzewieje - trudno o lepszy dowód przewagi polskiej myśli technicznej nad rosyjska/radziecką. Na koniec trzeba im kupić mapę i pokazać czarno na białym, kto tu naprawdę wielki, również i terytorialnie. Już od caratu (ca. od XVII/XVIII w) fałszują w Moskwie mapy i stąd później różne niepotrzebne nieporozumienia. A na koniec, jeśli ten nasz nie - przyjaciel lecz rywal odwieczny NIE pojmie porządku dziobania, to nie ma rady trzeba walnąc w niego atomem. A co tam, atomu u nas dosyć, starczy dla wszystkich, którzy podskakują. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 16:30 Ależ oczywiście zauważyłem. Nawet przeczytałem - o co Ty mnie podejrzewasz ;) To nie megalomania i niestety gros Twojego elaboratu jest - przepraszam - nie na temat. Potraktowałaś słowo "rywalizacja" jako wyścig mocarstw a doskonale wiesz, że to nie tak. Ale cóż - Twoja specjalność :| Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 16:45 No dobrze, a jak ty rozumiesz tą "rywalizację" jako wyścig kogo/czego? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 17:03 Przecież znasz historię Polski i Rosji. Jak w takim razie (inaczej) określisz nasze wzajemne stosunki? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Bronisław Geremek krytykuje oświadczenie Kwaś 12.08.05, 17:07 chateau napisał: > Przecież znasz historię Polski i Rosji. Jak w takim razie (inaczej) określisz > nasze wzajemne stosunki? Twierdzisz, że nie o mocarstwową rywalizację tu chodzi. OK, wię pytam - o jaką wobec tego? Odpowiedz Link Zgłoś
babariba-babariba odosobniony głos rozsądku... 12.08.05, 15:41 ...wiadomosci.onet.pl/1241177,2677,kioskart.html A ja chciałbym dowiedzieć się, czym naukowo profesor Geremek zasłynął oprócz dziela o średniowiecznych paryskich ku..ch. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 dzięki za link 12.08.05, 15:54 A. de Lazari to bardzo mądry i zrownoważony naukowiec. Obok prof. Łagowskiego to praktycznie jedyny Polak, ktory sensownie, rzeczowo i bez kompleksów pisze o Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski Re: dzięki za link 12.08.05, 16:13 a jakie kompleksy mial twom zdaniem Giedroyc ? ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
smoku_wawelski de Lazari vs Pomianowski 12.08.05, 16:16 Mialem okazje posluchac i widac intelektualna ignorancje po stronie "wybitnego" pana de Lazari ____ Tobie Polsko! Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd No i co z tego, że mądry artykuł? 12.08.05, 16:38 Zasady 1.-9. prof. de Lazari'ego zawarte w artykule powinny być doktryną polskiej poltyki zagranicznej. Zresztą my Old-EU-citizens tu na okrągło powtarzamy to samo. Niestety są to monologi. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: No i co z tego, że mądry artykuł? 12.08.05, 16:57 znam de lazari osobiście, jest naprawdę rozsądny. Aż dziw skąd on się taki przytomny wśród morza oszołomów uchował. Odpowiedz Link Zgłoś
olewin AHA !!! Czyli Geremek ma pretensje o to że 12.08.05, 16:17 Kwaśniewski nie tłumaczy ciemnemu ludowi że pobicia nie są przejawem antypolonizmu w Rosji .. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Oj, usmialem sie ! 12.08.05, 17:36 "Polska odgrywa istotną rolę w kształtowaniu polityki Unii Europejskiej wobec Rosji" Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Oj, usmialem sie ! 12.08.05, 19:03 old.european napisał: "Polska odgrywa istotną rolę w kształtowaniu polityki Unii Europejskiej wobec > Rosji" pomarzyc mozna a teraz na ziemie. Polska jest postrzegana jako rynek zbytu ,rynek taniej sily roboczej. Panstwo do ktorego trzeba duzo dokladac ale saldo jest na plus dla zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś