Dodaj do ulubionych

chcialbym wrocic

IP: *.rasserver.net 29.05.01, 02:57
sam nie wiem co robic, moze podpowiecie
co mam: wysokie stanowisko, kapuche, niby wszystko, a czuje sie obco, albo
moze ... samotnie. Warto wracac? Chyba za bardzo przesadzilem z kariera. Czy
jest ktos podobny?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sena Re: chcialbym wrocic IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 06:41
      Gość portalu: zabawny napisał(a):

> sam nie wiem co robic, moze podpowiecie
      > co mam: wysokie stanowisko, kapuche, niby wszystko, a czuje sie obco, albo
      > moze ... samotnie. Warto wracac? Chyba za bardzo przesadzilem z kariera. Czy
      > jest ktos podobny?
      Wrócić skąd? Tak czy siak warto! Życie jest zbyt krótkie by poświęcać je tylko
      pracy.czyżby to dawało Ci pełnię szczęścia? Wyjdź z domu,rozejrzyj się...świat
      jest bardzo ciekawy!

• Gość: Ania Re: chcialbym wrocic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 08:11
        Wróć, jeśli masz do kogo. A może zacznij po prostu żyć w miejscu, w którym
        jesteś. Rozejrzyj się, samotnym można być wszędzie - tylko po co? Ja nigdy
        nie lubiłam wracać, bo nie umiem... Ale każdy jest inny, jeśli źle Ci tam
        gdzie jesteś, to "strząśnij piach z sandałów" i idź dalej!
    • nataliaxx Re: chcialbym wrocic 29.05.01, 09:13

> jest ktos podobny?

czy ja wiem, czy warto odgrzewac ?, odgrzewac rozne rzeczy...
      chyba nie, w Twojej pamieci pozostaja wydarzenia, osoby, uczucia
      z reguly dobre skojazenia, o zlych sie zapomina
      mozesz sie bardzo rozczarowac....
      moze, tak jak ktos juz tutaj wspomnial,
      lepiej zaczac budowac cos nowego....
      czy warto niszczyc wspomnienia?

ale to Twoje zycie, wybor nalezy do Ciebie
      ))))) bramka nr: 1, 2, 3 :))))))))))))))
      zartuje, ale czasem to tak wlasnie wyglada
      pozdrawaim
      nat
    • mario2 Re: chcialbym wrocic 29.05.01, 09:32
      Jestem w bardzo podobnej sytuacji. Meczy mnie tu wszystko, chociaz podobnie jak
      Ty mam doskonala prace, widoki itp. Brak tylko przyjaciol i atmosfery kraju
      rodzinnego.Chociaz moge byc sluzbowo w Polsce 2 razy w miesiacu, to tednak nie
      jet to. Na ten temat nie moga sie wypowiadac ludzie ktorzy nie zaznali
      tego "miodu".
      Pozdrawiam
      Mario
      P.S. Mam zlozone podania o prace w kilku polskich firmach- moze sie uda!!!
      • Gość: natalia Re: chcialbym wrocic IP: 172.25.192.* / *.pdb.sbs.de 29.05.01, 13:37
        mario2 napisał(a):

> Jestem w bardzo podobnej sytuacji. Meczy mnie tu
        wszystko, chociaz podobnie jak
        >
        > Ty mam doskonala prace, widoki itp. Brak tylko
        przyjaciol i atmosfery kraju
        > rodzinnego.Chociaz moge byc sluzbowo w Polsce 2 razy w
        miesiacu, to tednak nie
        > jet to. Na ten temat nie moga sie wypowiadac ludzie
        ktorzy nie zaznali
        > tego "miodu".
        > Pozdrawiam
        > Mario
        > P.S. Mam zlozone podania o prace w kilku polskich
        firmach- moze sie uda!!!

hm, jesli ta aluzja dotyczy mnie, to sie mylisz

cd,
        myslisz, ze gdy wrocisz i zamieszkasz na stale, to
        bedzie tak cool?
        bedziesz ciagle porownywal......
        zapomnisz o zlych rzeczach, ktore przydazyly Ci sie
        gdzies tam, na obczyznie
        wyidalizujesz wizerunek kraju w ktorym mieszkasz....
        a rzeczywistosc bedzie taka, ze wiele rzczy zacznie Cie
        draznic
        chyba ze, chyba ze masz wspanialych przyjaciol w pl
        ktorzy poswieca Ci tyle czasu abys mogl sie
        zaaklimatyzowas ponownie.... przetrwac trudne momenty
        jesli nie, to nadal bedziesz czul sie obco i samotnie...
        otoczony tlumem obcych Ci ludzi

ja doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze kazdy narod
        ma inna mentalnosc, a my polacy jestesmy
        wybitnie "specyficzni".....
        i potrzebujemy aby nasz otoczenie skladalo sie wlasnie z
        Takich osob......
        coz,......

zycze, zeby Ci sie udalo.... zdobyc prace i wrocic,
        jesli tego tak bardzo pragniesz, rozumiem to
        powodzenia....

pozdrawiam
        nat
        • mario2 Re: do Natalii 29.05.01, 17:43
          Czesc
          Moja wypowiedz nie byla aluzja do Ciebie. Post byl adresowany do "Zabawnego".
          Wiem, ze gdy wroce, nie bede mial latwego zycia. Ale wierz mi, wole nielatwe
          zycie wsrod przyjaciol, lecz latwe i nudne wsrod ludzi mi obojetnych. Zgadzam
          sie tez ze bede porownywal obydwa kraje. Czynie to caly czas i dochodze do
          wniosku, ze w tych porownaniach, kraj mojego pobytu nie wychodzi najlepiej.
          Szczegolnie w momencie, gdy porownuje ludzi. Wiem ze wszedzie zyja madrzy i
          glupi. Moze to tylko ja nie mialem szczescia spotkania zbyt wielu tych
          pierwszych na obczyznie.
          Dzieki za zyczenia
          Klaniam sie i pozdrawiam
          Mario
          • Gość: Ania Re: do Mario IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 08:18
            Mario, wracaj, bo źle tu bez Ciebie.
            • mario2 Re: do Ani. 31.05.01, 09:13
              Zlosliwosc, uszczypliwisc, czy kpina?
              • Gość: Ania Re: do Mario IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 12:14
                Zapomniałeś już, że istnieją jeszcze ludzie życzliwi?
                Pomyślałam, że nie tylko Ty tęsknisz - Tatry płaczą za Tobą, halny bez Ciebie
                to nie ten sam halny, a wierzba płacząca jak siostra... itd.
                Po jaką ch... wałęsasz się gdzieś niechciany po świecie, jak Polska jest taka
                piękna i czeka na Ciebie.
                Nie jestem złośliwa, jestem jak Matka Polka i tęsknię za Tobą - Rodaku.
                • mario2 Re: do Mario 03.06.01, 23:03
                  Aniu jak zawsze potrafisz trafic prosto do mojego serduszka. Dzieki za mile
                  slowa. Tatry zobacza mnie we wrzesniu. Pieniny juz w Boze Cialo. A moze i Ty
                  sie wybierzesz na Dunajec?
                  Klaniam sie
                  Mario
                  • Gość: Ania Re: do Mario IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 07:51
                    Spływ Dunajcem..., ciekawy pomysł. Może tak? Chyba tak. Tak.
                    • mario2 Re: do Mario 05.06.01, 12:36
                      Napisz prosze na prywatny- wtedy moge przyslac plan
                      Klaniam sie
                      Mario
      • Gość: Sena Re: chcialbym wrocic IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 17:28
        Nie ma nic gorszego od samotności! praca nie zastąpi przyjaciół,poczucia
        hmm..chyba bezpieczeństwa jakie daje ojczyzna.Jeśli serce każe Ci wracać to
        wróć.Są ludzie ,którzy nie potrafią żyć bez naszej biednej ale kochanej
        Polski.Nie piszę tego z ironią bo sama nie potrafiłabym żyć poza granicami.
        • peter1 Re: chcialbym wrocic 31.05.01, 09:21
          Ludzie nie piszcie takich rzeczy, bo połowa emigrantów poderżenie sobie żyły.
          Jeszcze brakuje cytatów z Pana Tadeusza.
          A co do samotności. Tu w Polsce tez sa ludzie samotni. Praca w Polsce wcale nie
          rozwiazuje ich problemow. Czasy sie takie porobily, ze oprocz uzdolnień
          wykazywanych w pracy liczy się umiejętność nawiazywania kontaktów osobistych.
          Niestety z moich obserwacji wynika, że Polacy na to też cierpią. Szczególnie
          Ci, którzy pracują po naście godzin tygodniowo.

peter1
      • nieznajoma Re: chcialbym wrocic 31.05.01, 10:56
        mario2 napisał(a):

> Jestem w bardzo podobnej sytuacji. Meczy mnie tu wszystko, chociaz podobnie jak
        >
        > Ty mam doskonala prace, widoki itp. Brak tylko przyjaciol i atmosfery kraju
        > rodzinnego.Chociaz moge byc sluzbowo w Polsce 2 razy w miesiacu, to tednak nie
        > jet to. Na ten temat nie moga sie wypowiadac ludzie ktorzy nie zaznali
        > tego "miodu".
        > Pozdrawiam
        > Mario
        > P.S. Mam zlozone podania o prace w kilku polskich firmach- moze sie uda!!!

mam nadzieje że Ci się uda !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        CHYBA GDY PISAŁEŚ O SAMOTNOŚCI TO ZAPOMNIAŁEŚ O MNIE
        • Gość: l Re: chcialbym wrocic IP: 195.117.142.* 31.05.01, 11:13
          • Gość: leopard Re: chcialbym wrocic IP: 195.117.142.* 31.05.01, 11:56
            Sznowni "Emigranci"!
            Przestancie się nadymać pisząc o swoich zagranicznych pobytach. Skoro odpowiada
            Wam status obywatela drugiej kategorii, za parę marek czy dolarków, to nie
            marudźcie. Dziś już nikogo nie kręci Pochodzeniowiec albo Azylant. Też by mi
            zbrzydło siedzenie na socjalu, jeżdżenie niespłaconym samochodem, przewracanie
            każdego centa w palcach z myślą wydać - odłożyć, dlatego mnie tam nie ma.
            Za to warto kształcić dzieci za granicą, wierzcie mi.
            • mario2 Re: Do leoparda 31.05.01, 12:22
              Okazales sie przyjacielu niezlym analitykiem. Skad tak dobrze mnie znasz i skad
              znasz moje warunki ekenomiczne?. Mam pewne obawy przed oddaniem nastepnego
              zeznania podatkowego, w obawie zebys sie o nim nie dowiedzial.
              P.S. Jesli Twoi znajomi siedza na socjalu to ich sprawa. Moze to tylko brak
              walorow intelektualnych w mysl zasady - z jakim przestajesz takim sie stajesz.
              Widac przebywanie w Twoim towarzystwie nie wyszlo im na dobre!
            • Gość: Kiwi Re: chcialbym wrocic IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 14:25
              Brawo leopardzie!
            • Gość: barylaaco Re: chcialbym wrocic IP: *.*.*.* 31.05.01, 15:17
              Lepciu,

nie wkurzaj sie...
              czasami jest sie azylantem... czasami zarabia gore kapuchy... ale to nie jest
              problem... wszedzie moze byc swietnie i okropnie... a jak sie jest gdzies i w
              duszy uwiera , najlatwiej zrzucic na fakt bycia daleko od domu...
              a swoja droga to naprawde wkurzajace, caly dzien miec wkolo siebie ludzi ,
              ktorzy nie mowia ani slowa w twoim jezyku....
              • mario2 Re: chcialbym wrocic 01.06.01, 09:18
                Wkurzylem sie na Leoparda. Mam juz dosyc stereotypow, ktorymi sa czestowani
                przez rodakow z kraju ludzie mieszkajacy za granica. Oni nas nie rozumieja i
                wszystko sprowadzaja do utartych sloganow- nie majacych z prawda zbyt wiele
                wspolnego.
                Pozdrawiam
                Mario
                • barylaaco Re: chcialbym wrocic 01.06.01, 11:23
                  mario2 napisał(a):

> Wkurzylem sie na Leoparda. Mam juz dosyc stereotypow, ktorymi sa czestowani
                  > przez rodakow z kraju ludzie mieszkajacy za granica. Oni nas nie rozumieja i
                  > wszystko sprowadzaja do utartych sloganow- nie majacych z prawda zbyt wiele
                  > wspolnego.
                  > Pozdrawiam
                  > Mario

przeszlo ci juz? nam nadzieje... nie warto szrpac nerwow, niektorzy mowia, ze to
                  sie moze skonczyc wrzodami zoladka...
                  a tak powaznie... wszedzie moga byc fajni ludzie... zawsze trudno ich znalesc...
                  ale zawsze warto probowac...
                  A na pocieszenie... jak wrocisz ... to tez cie bedzie wkurzac... wszystko co jest
                  inaczej niz tam... i do czego w miedzyczsie zdarzyles przywyknac... jak do chleba
                  powszedniego...

• mario2 Re: chcialbym wrocic 01.06.01, 12:21
                    Amen- ale najbardziej przywyklem do Polski. Jestem w kraju 2 razy w miesiacu.
                    Wiec przestawianie i zaskoczenie nie bedzie dla mnie zbyt bolesne
                    • barylaaco Re: chcialbym wrocic 01.06.01, 12:41
                      obys sie nie przeliczyl...
                      bylam w kraju conajmniej raz w miesiacu...
                      a przez pierwsze kilka tygodni po powrocie, mialam ochote mordowac ... i
                      brakowalo mi wielu rzeczy... i parku pod oknem... i ciastek z kremem, o bardzo
                      specyficznym smaku... i pewnego zwariowanago blondyna ... i ...

ale jesli chcesz wracaj, no to siup, szczoteczka do zebow ... i w droge...
                      wiesz, tu tez jest fajnie...
                      • mario2 Re: chcialbym wrocic 05.06.01, 12:39
                        Wroce- to rzecz juz przesadzona- Skoro sa ludzie tacy jak Ty - to sie napewno
                        oplaca. Za ciastkami nie tesknic nie bede- a moze sprobuje tych slynnych
                        kremowek?
                        Mario
        • mario2 Re: chcialbym wrocic 31.05.01, 12:17
          no tak tylko te przeklete 1200 km!!!
    • kaja.j Re: chcialbym wrocic 31.05.01, 11:21
      JEST TAKIE MĄDRE PRZYSŁOWIE, NIE WCHODZI SIĘ 2 RAZY DO TEJ SAMEJ RZEKI, TO
      BARDZO BOLI ALE JEST PRAWDZIWE. ZAWSZE PO ROZSTANIU PRZYPOMINAMY SOBIE TYLKO TE
      DOBE RZECZY, MIEJSCA, CHWILE, ALE SKORO COS SIĘ SKOŃCZYŁO MUSIAŁY TEZ BYĆ TE
      ZŁE. a KIEDY ZACZNIESZ O NICH MYSLEC NA PEWNO ODEJDZIE CI OCHOTA NA POWROTY, A
      TAK DLA OTUCHY CZYTAŁAM KIEDYŚ ŻE NA ZIEMI ZYJE 2000 LUDZI( KOBITEK I FACETÓW)
      KTÓRZY DO CIEBIE IDEALNIE PSUJĄ, CZUJĄ JAK TY, PODOBNIE MYŚLA I ECT, CZYLI
      POWODZENIA
    • barylaaco Re: chcialbym wrocic 31.05.01, 11:49

> jest ktos podobny?

wrocic mozna.. ale to nie jest rozwiazanie, samotnie mozna sie czuc i tu i tam..
      wiem bo sama przez to przeszlam... najpierw po tamtej stronie raju, tesknilam za
      wszystkim co polskie... a potem jak pzyszlo wracac, to siedzac w samolocie
      plakalam jak bobr..
      A w naszym wysniomym kraju po powrocie poczulam sie obco i jeszcze bardziej
      samotnie, owszem pani w przlni chemicznej, ktora zrujnowala moja najlepsza
      kiecke, moglam nawrzucac ile wlezie... i tym razem, bylam to w stanie zrobic
      wystarczajaco dobitnie i glosno, by poprzestala na czyms wiecej niz wzruszanie
      ramionami... ale.. tesknie za miejscem z ktorego wrocilam, a raczej za ludzmi ,
      ktorzy tam zostali...

Wiec pytanie moim zdaniem brzmi nie "czy wrzacac" ale jak spotkac tych ludzi... a
      to rownie trudne w Paryzu, NY czy w Warszawie...

zycze powodzenia
      • kaja.j Re: chcialbym wrocic 31.05.01, 12:31
        ja tak prywatnie do barylii, czy ty się moze nazywasz Baryluk?
        • barylaaco Re: chcialbym wrocic 31.05.01, 15:57
          kaja.j napisał(a):

> ja tak prywatnie do barylii, czy ty się moze nazywasz Baryluk?

niestety nie... i nie znam nikogo takiego ... ale jak spotkam to dam znac, ze
          szukasz:-)

• Gość: Emigrant Re: chcialbym wrocic IP: *.hbg.lth.se 01.06.01, 16:15
            Hej, Mario, tak ci serdecznie wspolczuje, wiem o czym mowisz, bo sama jestem
            emigrantka z 20-letnim stazem. Niestety nikt z rodakow ci w tym nie pomoze....
            nie sa w stanie,bo nie maja tych doswiadczen....
            Sorry, musze przerwac, bo wychodzimy z uczelni....dokoncze z domu.
            • Gość: Emigrant Re: chcialbym wrocic IP: *.telia.com 01.06.01, 20:42
              Hej,Mario!Jak widze nikt sie w miedzyczasie nie dopisal, a ja nie moglam doknczyc tej rozmowy z
              poprzedniego komputera,pisze aktualnie z domu.
              Ludzie sa mili, ktos napisal ci, ze na ciebie czeka cala Polska i on/ona tez. Na pewno znalazlbys
              tam przyjaciol....ale to i tak ty musisz podjac decyzje. Nie tylko my Polacy mamy syndrom nostalgii.
              To rzeczywiscie choroba....i zajmuje sporo czasu, aby to przebrnac. To sprawa jezyka i poziomu na
              jakim w nim jestesmy ,pracy, rodziny, dzieci....kochanej osoby. Moze chcesz uslyszec tylko rozne
              argumenty za i przeciw po to ,aby samemu je obalac. Na jakims filmie zapytany jakis czlowiek
              (emigrant, choc nie pamietam skad) czy nie teskni (za krajem ).....odpowiedzial: " nie, bo ja mam
              go tu "...i wskazal na serce. Czasem emigracja jest dla wielu ludzi "zawodem", forma zarabiania
              na zycie , i nikt nie powinien tego potepiac.Jezeli masz "socjalna siec" , rodzine, przyjaciol, i masz
              mozliwosci zarabiania na zycie....a serce ci "krwawi"- wracaj.....jezeli jednak ryzykujesz swoja ekono
              mie i wlaczaja ci sie zdrowo -rozsadkowe lamy...... zrob jak ten emigrant. Pozdrawiam cie,
              pamietaj nie jestes sam.
              • mario2 Re: chcialbym wrocic 05.06.01, 12:43
                Dzieki za slowa otuchy. Decyzja juz zostala podjeta. Zostaly jeszcze do
                zapiecia pewne kwestie techniczne. Wiem ze bedzie mi trudno na poczatku, ale
                bade u siebie.
                Pozdrawiam
                Mario
    • Gość: mario Re: chcialbym wrocic IP: *.cambr1.on.home.com 01.06.01, 23:45
      Zabawne ale takie mysli swawolne i mnie przychodza do glowy.
      Patrzac trzezwo na sprawe-to bardzo osobista decyzja.Ja bym nawet nie mial do
      czego wrocic ani gdzie.Jesli rodzice nie zyja to przerywa sie ta najwazniejsza
      nic i slabna zwiazki z miejscem urodzenia.Szczesliwego wyboru!
    • Gość: nawrocon Re: chcialbym wrocic a poszedlem sie upic IP: *.dialup.mindspring.com 03.06.01, 08:26
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka