untochables Re: Nowy ambasador Polski w KRLD 14.07.09, 13:29 jaja se robisz czy prowokacja ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kim_daniel_il1 Re: Nowy ambasador Polski w KRLD 15.07.09, 01:09 Hehe, też się uśmiałem jak się o tym dowiedziałem :P Odpowiedz Link Zgłoś
hamhung Re: Nowy ambasador Polski w KRLD 15.07.09, 08:15 Spore zaskoczenie, ale z drugiej strony jest to jedna z niewielu osób która KRLD zajmuje się od bardzo dawna. Ważne, ze nie dali nikogo przypadkowego, kto nie zna specyfiki tego kraju (rozmawiałem kilka lat temu z p. Burdelskim i trzeba przyznać, ze wie znacznie więcej niż pisze w książkach). Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Dramat 15.07.09, 14:35 Chyba nie czytali mojej opinii do jego książki :) Ani naszego forum :)) szkoda :( merlin.pl/Czynniki-warunkujace-proces-podzialu-i-zjednoczenia-Korei_Marceli-Burdelski/browse/product/1,372038.html Ciekawa też jest inna kwestia. Otóż KRL-D musiała wyrazić zgodę na jego mianowanie. Czyli nie przeszkadzają im jego poglądy? Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Nowy ambasador Polski w KRLD 17.07.09, 23:37 tak sobie myśle ;) że to nie możliwe - przecież to tak jak by Erica Stainbach miała zostać amabsadorem w Polsce - może złe porównanie ale rozumieć sens rozumowania Odpowiedz Link Zgłoś
kim_daniel_il1 Re: Nowy ambasador Polski w KRLD 26.09.09, 01:38 My ambasadorem mianowaliśmy Marcelego Burdelskiego a Komisja Spraw Zagranicznych pozytywnie zaopiniowała na to stanowisko gen. Edwarda Pietrzyka, byłego ambasadora w Iraku. Ot taka niespodzianka :P wiadomosci.onet.pl/2049700,11,sejm_komisja_pozytywnie_o_kandydatach_na_ambasadorow,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Dobra decyzja 26.09.09, 15:09 Cieszę się, że gen. Pietrzyk otrzymał taką nominację. Generalnie uważam, że Pjongjang jest bardzo dobrą lokalizacją dla mundurowych. Korea Północna wymaga pewnego porządku oraz asertywności. Byli wojskowi to mają. Ulga. Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Listy uwierzytelniające złożone 02.02.10, 18:37 Credentials of Polish Ambassador Accepted Pyongyang, February 1 (KCNA) Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 A tu ładne foty 04.04.10, 07:50 www.phenian.polemb.net/index.php?document=52 Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas.levi Re: A tu ładne foty 06.04.10, 08:29 Poznałem pare dyplomatów, którzy urzędowali tam: 80 % powiedzieli mi, że nie wią dlaczego Polska ma placówkę w Phenianie, bo do niczego nie służy. Czy Gen. Pietrzyk potwierdzi to ? Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Po co placówka w Pjongjangu? 06.04.10, 14:53 Postawione pytanie - choć już stawiane nie po raz pierwszy - jest bardzo ciekawe. warto się nad nim pochylić. Minister Sikorski redukował placówki (np. Ułan Bator) ale ambasada w Pjongjangu pozostała. Myślę zatem, ze istnieją zatem przesłanki uzasadniające tam obecność naszych dyplomatów. Ponadto myślę, że o ile np. Mongolia nie jest żadnym graczem w polityce światowej, o tyle KRL-D, ze względu na swoja aktywność militarną, potencjalnie nim pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
nicolas.levi Re: Po co placówka w Pjongjangu? 08.04.10, 17:35 Zgadzam się z przedmówcą. Odpowiedz Link Zgłoś