Gość: Zuzanna IP: *.chello.pl 26.03.06, 15:22 Czy ktoś ma jakieś doświadczenia / opinie na temat Niepublicznej Szkoły Integracyjnej w Mysiadle (tzw. "szkoła Endo")? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marianna.klosinska Re: Szkoła w Mysiadle 28.03.06, 13:07 Witaj; Uważam, że jest to najlepsza ze szkół podstawowych jakie znam. W tym roku opuszcza ją moja najstarsza córka i najprawdopodobniej rozpocznie młodsza; walorem tej szkoły jest program nauczania oparty na programie Państwa Pytlaków; nauka systemem blokowym z "tygodniami paszportowymi"; system konsultacji; odejście od odpytywania przy tablicy; brak dzwonków itd więcej można się dowiedziec na dniu otwartym i na stronie www.szkolawmysiadle.pl; szkoła oczywiście ma swoje problemy, ale je rozwiązuje (efektem tego jest np profilaktyka przeciwdziłania agresji - skuteczna!) i to jest tu chyba najważniejsze; od roku jest nowa Pani Dyrektor; wygląda na to, że uda jej się pozostac dłużej na tym stanowisku niż jej poprzedniczce; niezależnie od rotacji w gronie pedagogicznym (nie łatwo jest zgromadzic stabilną ekipę pedagogów w szkole na obrzerzach W-wy, która w dodatku ma jasno określoną "filozofię nauczania" opozycyjną wobec tzw "wyścigu szczurów") "Szkole" udaje się osiagac dobre wyniki edukacyjne i przede wszystkim wychowawcze; Znajdziesz zapewne wielu rodziców, którzy nie podzielają mojej opinii o Szkole na Krótkiej; (moim zdaniem to bardzo krótkowzroczne opinie); ja jednak z czystm sumieniem poślę tu moją drugą Córkę, żeby zaszczepic w niej samodzielnośc, potrzebę poszukiwania wiedzy, otwartośc na świat, wiedzę i ludzi, umiejętnośc zgodnego i konstruktywnego bycia w zespole; bo jest to miejsce gdzie nauczyciel towarzyszy uczniom, czyli prowadzi i wspiera; gdzie lekcja wychowawcza jest równie ważna jak pozostałe; gdzie dzieci nie boją się klasówek i kiepskiego dnia pani od czegoś tam; gdzie uczniowie i nauczyciele lubią nauczanie, gdzie oceny są informacją o stopniu zgłębienia okreslonej wiedzy, a nie wynagrodzeniem za cwaniactwo; Nie jest to szkoła dla ludzi, którzy chcą zmuszac swoje dzieci do permanentnego zakuwania i do tego by w wieku 13 lat zdawały specjalistyczne egzaminy językowe; Nie jest to szkoła, która za wszelką cenę będzie walczyła o pierwsze miejsca w rankingach. Gdy wiesz czego oczekujesz od szkoły dla swojego dziecka i gdy Twoje oczekiwania są spójne z celami Szkoły, to będziesz z niej zadowolona, niezaleznie od tego jaka to będzie szkoła. pozdrawiam Marianna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: Szkoła w Mysiadle IP: *.chello.pl 05.04.06, 18:56 Marianna (sądzę, że to Ty - nasza znajoma przez Anię i Rafaela, oraz Asię i Wojtka), Dzięki za informacje. Po rozmowach z Panią dyr. szkoła bardzo nas przekonała. Jedyne co budzi mój niepokój to ogólne opinie różnych znajomych, że niewiele z tego co jest tzw. "misją szkoły" udaje w szkołach się realizować. Szkoła w Mysiadle zdecydowanie sprawia wrażenie, że działa zgodnie z przedstawianymi założeniami. Mamy nadzieję, że to nie tylko wrażenie. Zdecydowaliśmy się w zasadzie "od razu", chociaż wcale nie wiadomo, czy Kaja zostanie przyjęta - jest dużo chętnych. Spodobały nas się równiez dzieci, które widzieliśmy w tej szkole (uczniowie). A co robicie ze starszą córką? Zuzanna Odpowiedz Link Zgłoś