Dodaj do ulubionych

Szkoła w Mysiadle

IP: *.chello.pl 26.03.06, 15:22
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia / opinie na temat Niepublicznej Szkoły Integracyjnej w Mysiadle (tzw. "szkoła Endo")?
Obserwuj wątek
    • marianna.klosinska Re: Szkoła w Mysiadle 28.03.06, 13:07
      Witaj;
      Uważam, że jest to najlepsza ze szkół podstawowych jakie znam.
      W tym roku opuszcza ją moja najstarsza córka i najprawdopodobniej rozpocznie
      młodsza; walorem tej szkoły jest program nauczania oparty na programie Państwa
      Pytlaków; nauka systemem blokowym z "tygodniami paszportowymi"; system
      konsultacji; odejście od odpytywania przy tablicy; brak dzwonków itd więcej
      można się dowiedziec na dniu otwartym i na stronie www.szkolawmysiadle.pl;
      szkoła oczywiście ma swoje problemy, ale je rozwiązuje (efektem tego jest np
      profilaktyka przeciwdziłania agresji - skuteczna!) i to jest tu chyba najważniejsze;
      od roku jest nowa Pani Dyrektor; wygląda na to, że uda jej się pozostac dłużej
      na tym stanowisku niż jej poprzedniczce; niezależnie od rotacji w gronie
      pedagogicznym (nie łatwo jest zgromadzic stabilną ekipę pedagogów w szkole na
      obrzerzach W-wy, która w dodatku ma jasno określoną "filozofię nauczania"
      opozycyjną wobec tzw "wyścigu szczurów") "Szkole" udaje się osiagac dobre wyniki
      edukacyjne i przede wszystkim wychowawcze;
      Znajdziesz zapewne wielu rodziców, którzy nie podzielają mojej opinii o Szkole
      na Krótkiej; (moim zdaniem to bardzo krótkowzroczne opinie); ja jednak z czystm
      sumieniem poślę tu moją drugą Córkę, żeby zaszczepic w niej samodzielnośc,
      potrzebę poszukiwania wiedzy, otwartośc na świat, wiedzę i ludzi, umiejętnośc
      zgodnego i konstruktywnego bycia w zespole; bo jest to miejsce gdzie nauczyciel
      towarzyszy uczniom, czyli prowadzi i wspiera; gdzie lekcja wychowawcza jest
      równie ważna jak pozostałe; gdzie dzieci nie boją się klasówek i kiepskiego dnia
      pani od czegoś tam; gdzie uczniowie i nauczyciele lubią nauczanie, gdzie oceny
      są informacją o stopniu zgłębienia okreslonej wiedzy, a nie wynagrodzeniem za
      cwaniactwo;

Nie jest to szkoła dla ludzi, którzy chcą zmuszac swoje dzieci do permanentnego
      zakuwania i do tego by w wieku 13 lat zdawały specjalistyczne egzaminy językowe;
      Nie jest to szkoła, która za wszelką cenę będzie walczyła o pierwsze miejsca w
      rankingach.
      Gdy wiesz czego oczekujesz od szkoły dla swojego dziecka i gdy Twoje oczekiwania
      są spójne z celami Szkoły, to będziesz z niej zadowolona, niezaleznie od tego
      jaka to będzie szkoła.

pozdrawiam
      Marianna
      • Gość: Zuzanna Re: Szkoła w Mysiadle IP: *.chello.pl 05.04.06, 18:56
        Marianna (sądzę, że to Ty - nasza znajoma przez Anię i Rafaela, oraz Asię i Wojtka),
        Dzięki za informacje.
        Po rozmowach z Panią dyr. szkoła bardzo nas przekonała. Jedyne co budzi mój niepokój to ogólne opinie różnych znajomych, że niewiele z tego co jest tzw. "misją szkoły" udaje w szkołach się realizować. Szkoła w Mysiadle zdecydowanie sprawia wrażenie, że działa zgodnie z przedstawianymi założeniami. Mamy nadzieję, że to nie tylko wrażenie.
        Zdecydowaliśmy się w zasadzie "od razu", chociaż wcale nie wiadomo, czy Kaja zostanie przyjęta - jest dużo chętnych. Spodobały nas się równiez dzieci, które widzieliśmy w tej szkole (uczniowie).
        A co robicie ze starszą córką?

Zuzanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka