Gość: habitus IP: *.zigzag.pl 24.06.02, 23:19 Chcę nauczyć się jeździć motocyklem. Jaki motocykl polecałbyś dla kobiety? Od znajomych dowiedziałam się, że lekki (oczywiste) i słaby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.kot Re: Motocykl dla kobiety 24.06.02, 23:36 Zanim zrobisz prawo jazdy, proponuję skuter. Jeżdżąc po Warszawie widzę, że coraz więcej kobiet porusza się właśnie skuterami. Później, gdy zrobisz prawko, a skuter zacznie Ci się nudzić(np: ze względu na niewielkie osiągi), proponowałbym coś w stylu Yamaha XV 250 Virago , XV 535 Virago, Kawasaki EN 500 lub Drag Star 125 (jednak ten pewnie będzie zbyt mały po przygodach ze skuterem). Ważne jest też, jakiego typu motocykle podobają Ci się najbardziej. Jeśli są to motocykle inne niż choppery, to najlepsze będą "pięćsetki" (Suzuki GS 500, Honda CB 500, Kawasaki ER 5 Twister). Skuter jest na pewno świetną rozgrzewką, a doświadczenia na nim zebrane pomogą Ci zdać prawo jazdy. Pozdrawiam Paweł Kot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Motocykl dla kobiety IP: *.zigzag.pl 24.06.02, 23:52 Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Motocykl dla kobiety IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 00:31 Nie dziękuj i nie słuchaj. A Pan, pacnij się w kopułkę. Pani pytała a motocykl, co jej Pan wyjeżdżasz ze skuterem. Może wrotki, albo najlepiej wózek. Dziecięcy. Szowinistaaaa!!! Ja się uczyłam na Suzuki 450, ale może być coś mniejszego, bo jak gleba, to musisz dać radę sama podnieść. Kup używany, żeby się o niego zbytnio nie trzęść. Zwróć uwagę na kierownicę - jeśli jest sportowa, niska, mogą Ci się męczyć ręce przy dłuższej jeździe. I nie słuchać głupich rad. SKUTER. Ja się zabiję deską. Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Dorota, najpierw przeczytaj, później krzycz 25.06.02, 09:29 Jakieś uprzedzenia? kompleksy? Pan Kot napisał : "Zanim zrobisz prawo jazdy, proponuję skuter" ! Jeśli ty chcesz jeździć motocyklem bez prawa jazdy to napisz gdzie, będę Cię omijał szerokim łukiem. Ale najpierw idź do szkoły, bo najwyraźniej nie umiesz czytać. I nie wytykaj mi błędów w pisowni (jeśli takie popełniłem). pozdrawiam i życzę trochę więcej tolerancji Rafał PS. Moim zdaniem odpowiedź pana Kota była najprawdę profesjonalna i nie miała w sobie nic z szowinizmu - w przeciwieństwie do twojego ataku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Dorota, najpierw przeczytaj, później krzycz IP: 217.153.119.* 25.06.02, 10:34 Faktycznie skuter na poczatek, jak nie ma sie prawa jazdy, jest ok, ale potem uważam ze nie ma rozróznienia na męskie i damskie motocykle, no moze w enduro- miałam problemy w terenie z podniesieniem motocykli powyzej 130 kg. W mieście waga nie ma aż takiego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morgana Re: Dorota, najpierw przeczytaj, później krzycz IP: 213.82.64.* 25.06.02, 14:26 Zgadzam sie, ze skuter moze byc dobrym poczatkiem. Ja zaczynalam moja przygode z motorem 2 lata temu we Wloszech. We Wloszech (byc moze takze w Polsce) prawo jazdy B wystaczy by prowadzic motor 125. Takze mnie polecano skuter ale ja sie uparlam, ze od razu chce byc motocyklista i skuter to wrecz obraza. Pierwsze kroki stawialam na Yamaha TW125 a potem na moim Drag Star 125. I bylo bolesnie... Nie da sie uniknac przynajmniej kilku upadkow na dobry poczatek, oraz kilku "smiesznych" problemow jak np. ruszanie pod gorke. Skuter jest duzo latwiejszy, lzejszy i jako POCZATEK moze byc duzo lepszy. Potem wybor nalezy do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota geminix krzyczy, dorota odpowiada IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 18:06 geminix napisał(a): > Jakieś uprzedzenia? kompleksy? > Pan Kot napisał : "Zanim zrobisz prawo jazdy, proponuję skuter" ! > Jeśli ty chcesz jeździć motocyklem bez prawa jazdy to napisz gdzie, będę Cię > omijał szerokim łukiem. Ale najpierw idź do szkoły, bo najwyraźniej nie umiesz > czytać. I nie wytykaj mi błędów w pisowni (jeśli takie popełniłem). > > pozdrawiam i życzę trochę więcej tolerancji > Pytanie brzmiało: Chcę nauczyć się jeździć motocyklem. Jaki motocykl polecałbyś dla kobiety? Nie: chcę zrobić prawo jazdy kategorii A, jaki jednoślad wybrać? Jeśli już jesteś przy argumentach ad personam ("kompleksy", "uprzedzenia", "nieczytata", i "do szkoły") to proponuję jeszcze stały repertuar forumowy "stara, gruba, etc., etc." Pytanie o motocykl specyficznie dla kobiety ma sens - np. kobiety często mają słabe mięśnie rąk (więc, ta kierownica), są generalnie niższe niż mężczyźni, więc niektóre modele zwłaszcza enduro są za wysokie, no i trzeba zawsze pamiętać o tej wadze sprzętu, aby móc go samodzielnie podnieść (nie zawsze można liczyć na pomocne męskie ramię). zdrówko Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: geminix krzyczy, dorota odpowiada 26.06.02, 10:05 Facet chciał odpowiedzieć w sposób kompleksowy, nie wnikając w to czy dziewczyna ma już prawo jazdy czy nie, a również po to by inni (inne) chcący zadać podobne pytanie nie musieli tego robić, a ty go wyzywasz od debili i szowinistów. To jak miałem zareagować twoim zdaniem? Dobra, przepraszam może faktycznie się zagolopowałem. Jeśli w czymś Cię uraziłem to proszę o wybaczenie. pozdrawiam Rafał PS. Mam nadzieję że ty też się zreflektujesz i napiszesz parę słów do pana Kota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota a więc na ubitą ziemię IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.06.02, 21:56 geminix napisał(a): > ty go wyzywasz od debili i > szowinistów. To jak miałem zareagować twoim zdaniem? > Dobra, przepraszam może faktycznie się zagolopowałem. Jeśli w czymś Cię > uraziłem to proszę o wybaczenie. > > pozdrawiam > Rafał > PS. Mam nadzieję że ty też się zreflektujesz i napiszesz parę słów do pana Kota > . Debil? Gdzie konkretnie to napisałam? A szowinista jest szowinista - nie wyzwisko, lecz moja opinia. Konsekwentnie podtrzymuję, nie przepraszam. A więc o honor Kota, musisz wyzwać mnie na pojedynek, rycerzu. Jaką broń preferujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
geminix Re: a więc na ubitą ziemię 01.07.02, 10:02 Gość portalu: dorota napisał(a): > Debil? Gdzie konkretnie to napisałam? A szowinista jest szowinista - nie > wyzwisko, lecz moja opinia. Konsekwentnie podtrzymuję, nie przepraszam. A więc > o > honor Kota, musisz wyzwać mnie na pojedynek, rycerzu. Jaką broń preferujesz? Cutyję: "A Pan, pacnij się w kopułkę" : może nie wprost, ale dla mnie jednoznaczne. A kobiet nie biję pozdrawiam Rafał PS. Jesteś osobą, z którą dyskusja nie sprawia mi najmniejszej przyjemności, więc na żadnego twoja posta już nie odpowiem, ba, nawet go nie przeczytam, więc możesz sobie darować i nie odpowiadać (chyba że zmienisz nicka - wtedy nie będę wiedział, że to ty). Odpowiedz Link Zgłoś
junkers17 jaki motocykl wybrać 28.08.02, 14:54 Czesc, jestem szczęśliwą posiadaczką Junaka Millenium, jest to mój pierwszy motocykl, przedtem jeździłam skuterkiem 50ccm. Junak jest idealnym motocyklem do nauki jazdy, jego poj.250ccm jest wystarczająca ma 30KM co przy wyprzedzaniu jest potrzebne, co najważnijsze jest lekki waży 155kg. Jego prędkość max to 135km/k , ale przyjemnie się jeździ 120. Jego wygląd jest imponujący wygląda na 600. A co najważnijsze jest to Junak, gdzie nie pojadę każdy mi zadaje kupę pytań, a co przyjemnijsze kierowcy pokazują mi kciuk podniesiony do góry, inni motocykliści na jego widok mówią "o jaki on ładny", jest naprawde super, siedzisz nisko, jest dobrze wyważony, na zakrętach pięknie się go prowadzi. Ja kupiłam go w jednym z warszawskich salonów na ul.Szyszkowej 7 na Okęciu w firmie Autokwapisz, obsługa odpowiadała na moje wszystkie pytania, mogłam się nim przejechać. Podaje tobie e-mail do salonu Junaka: info@autokwapisz.com.pl jak będziesz miała jakieś pytania to napewno udzielą tobie odpowiedzi. pozdrawiam weronika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Motocykl dla kobiety IP: *.zigzag.pl 27.06.02, 18:09 Po zrobieniu prawa jazdy i tak muszę przez rok jeździć na 125 cm3. Podobno taki przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel.kot Re: Motocykl dla kobiety IP: *.proszynski.pl / *.proszynski.pl 28.06.02, 13:32 Gość portalu: habitus napisał(a): > Po zrobieniu prawa jazdy i tak muszę przez rok jeździć na 125 cm3. Podobno taki > przepis. Prawo o Ruchu Drogowym nie mówi o latach doświadczenia za kierownicą, lecz o wieku faktycznym kierowcy / kandydata na kierowcę. Osoba w wieku 16-17 lat, po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu państwowego na prawo jazdy kategorii A może jeździć motocyklem o pojemności skokowej nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW. PODSTAWA PRAWNA: Art. 90 1 . Prawo jazdy otrzymuje osoba, jeśli: 1. osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek; 2. uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem...; 3. odbyła wymagane dla danej kategorii szkolenie; 4. zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy wymagany dla danej kategorii; 2. Wymagany dla danej kategorii wiek wynosi: 1. 16 lat – dla kategorii A1, B1 lub T 2. 18 lat – dla kategorii A lub B (Od 1 czerwca prawo jazdy kat. A i B można zdobyć po ukończeniu 18 roku życia. Osoby, które rozpoczęły kurs przed 1 czerwca mogą po ukończeniu 17 lat przystąpić do egzaminu) Pozdrawiam Paweł Kot Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.kot Re: Motocykl dla kobiety 28.06.02, 14:10 Gość portalu: habitus napisał(a): > Po zrobieniu prawa jazdy i tak muszę przez rok jeździć na 125 cm3. Podobno taki > przepis. Prawo o Ruchu Drogowym nie mówi o latach doświadczenia za kierownicą, lecz o wieku faktycznym kierowcy / kandydata na kierowcę. Osoba w wieku 16-17 lat, po ukończeniu kursu i zdaniu egzaminu państwowego na prawo jazdy kategorii A może jeździć motocyklem o pojemności skokowej nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW. PODSTAWA PRAWNA: Art. 90 1 . Prawo jazdy otrzymuje osoba, jeśli: 1. osiągnęła wymagany dla danej kategorii wiek; 2. uzyskała orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem...; 3. odbyła wymagane dla danej kategorii szkolenie; 4. zdała z wynikiem pozytywnym egzamin państwowy wymagany dla danej kategorii; 2. Wymagany dla danej kategorii wiek wynosi: 1. 16 lat – dla kategorii A1, B1 lub T 2. 18 lat – dla kategorii A lub B (Od 1 czerwca prawo jazdy kat. A i B można zdobyć po ukończeniu 18 roku życia. Osoby, które rozpoczęły kurs przed 1 czerwca mogą po ukończeniu 17 lat przystąpić do egzaminu) Pozdrawiam Paweł Kot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medea Re: Motocykl dla kobiety IP: *.piap.waw.pl 26.06.02, 11:59 A jezeli juz od kilku lat jezdze skuterem, a teraz mysle o motocyklu, tylko raczej z tych sportowych, to co byście polecili? Waze trochę ponad 50 kilo i mam 170 cm.. Ale należe do silnych (fizycznie) kobiet:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiRAS Re: Motocykl dla kobiety IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.06.02, 17:07 No to może tak HONDA 900 bodajże RR (coś koło 167 kilogramów i ok 154 KM) :) Waga akuracik raz dla dla wątlutkiej kobitki :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.kot Re: Motocykl dla kobiety 28.06.02, 14:06 Dostępne u nas motocykle sportowe klasy 600 cm3 mają ponad 110-130 KM. Aby bezpiecznie jeździć takim motocyklem proponowałbym coś pośredniego przez 1-2 lata, czyli naked 500 cm3, np. Suzuki GS 500, Kawasaki ER 5, itp. Jestem zwolennikiem stopniowania mocy, gdyż przeskok ze skutera na maszynę ponad stukonną może być zbyt ryzykowny. Olbrzymie różnice w osiągach jak i samym prowadzeniu są bardzo duże, stąd moja propozycja. Jeśli jednak zdecydujesz się od razu wsiąść na coś o sportowym charakterze, proponuję Suzuki GSX 600F, lub Yamahę FZS 600 Fazer. Nie są to motocykle nerwowe, choć do "prawdziwego ścigacza" trochę im brakuje. Oba mają V max. pow. 220 km/h. Pamiętaj, że do dużych prędkości i przyspieszeń trzeba się przyzwyczajać, a jak mówił jeden ze znakomitych dziennikarzy motocyklowych - Jurek Szymański - "jazda motocyklem, jest sztuką ciągłego odmawiania sobie". Prędkość na motocyklu wciąga potwornie, więc szególnie na początku przygody z szybkimi motocyklami łatwo się nią "zachłysnąć". Wiem z autopsji, że podczas pierwszych szybkich przejazdów, motocyklista często staje się "niepoczytalny" i to właśnie wtedy najczęściej dochodzi do wypadków. Życząc szerokiej drogi na wymarzonym motocyklu Pozdrawiam Paweł Kot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medea Re: Motocykl dla kobiety IP: *.chello.pl 30.06.02, 12:20 Bardzo dziekuje za odpowiedź:) Odpowiedz Link Zgłoś
kiki11 UWAGA !!! !!! !!! 23.07.02, 20:39 cześć, Osobiście uważam, że najlepszym motocyklem dla kobiety jest niewątpliwie mój motocykl w komplecie ze mną. POZDRAWIAM SERDECZNIE WSZYSTKIE KOBIETY ŚWIETNE!!! -ND Odpowiedz Link Zgłoś
kiki11 Re: UWAGA !!! !!! !!! 23.07.02, 20:54 PS. a moja koleżanka jeździ kawasaki en 500 i jest bardzo z niego zadowolona, a ja mogę dodać, że wygląda na nim świetnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś