Dodaj do ulubionych

gdy moto dymi...

IP: 87.198.194.* 11.09.06, 18:59
hej,mam pytanko. Moto dymi jak zimny diesel ;)jak sie nagrzeje i na stałych
obrotach nie widać tego tak bardzo ale wystarczy dodać gazu i za moto jest
chmura dymu. prawdopodobnie padły uszczelniacze na zaworach lub pierścienie
na tłokach,nie wiem jednak co jest bardziej prawdopodobne,chyba że macie inne
pomysły co mogło sie zużyć.chodzi o litrowy silnik Rotax V60 powszechnie
stosowany w Aprilii.silnik ma nakręcone ok 30 tys km..czy to juz jego
koniec??
Obserwuj wątek
    • Gość: nyorker Re: gdy moto dymi... IP: 70.19.14.* 11.09.06, 19:14
      skad dokladnie wydobywa sie dym? jaki kolor?
    • Gość: szynszyll Re: gdy moto dymi... IP: *.prz.rzeszow.pl 11.09.06, 19:15
      yo!

zimny diesel dymi na czarno i tu pytanie: czy moto dymi na czarno i czuc
      niedopalona benzyne czy na bialo i czuc olej a spaliny sa wyczuwalnie tluste?
      z tego co wyczytalem w sieci to w Apriliach z tym silnikiem zastosowany jest
      wtrysk paliwa - proponuje wiec zaczac od wymiany filtra powietrza - jezeli
      objawy nie ustapia to trzeba podpiac motocykl do kompa i sprawdzic dzialanie
      ukladu zasilajacego - moze on podawac zbyt bogate dawki. jezeli przebieg jest
      autentyczny a motocykl byl serwisowany i uzytkowany zgodnie z przeznaczeniem
      bardzo malo prawdopodobne jest uszkodzenie ukladu tlokowo korbowego i tzw. gory
      przy tym przebiegu. pzdr

szynszyll
      • Gość: nyorker Re: gdy moto dymi... IP: 70.19.14.* 11.09.06, 19:57
        a ja bym zaczal od przypomnienia sobie, czy ostatnio byly odkrecane glowice,
        sprawdzilbym przewody paliwowe (aprilie do niedawna byly wyposazane w fatalnej
        jakosci laczniki na przewodach) i poziom plynu sprzegla. a jeszcze wczesniej
        sprawdzilbym odpowietrzenie zbiornika i czy aby tylny teleskop jest suchy.
        • Gość: szynszyll Re: gdy moto dymi... IP: *.prz.rzeszow.pl 11.09.06, 20:01
          eeee...

f celu? tak po kolei? ;)

szynszyll
          • Gość: nyorker Re: gdy moto dymi... IP: 70.19.14.* 11.09.06, 20:07
            w celu znalezienia zrodla dymu.
    • szuler87 Re: gdy moto dymi... 11.09.06, 19:21
      ja nie wiem zalezy jaki motor moj kumpel ma nsr 125 i zawsze jak ja odpala rano
      to mu zawsze mocno dymi i sie muli rozgrzeje ja chwile i jest normalnie
      • Gość: szynszyll Re: gdy moto dymi... IP: *.prz.rzeszow.pl 11.09.06, 19:25
        ROTFL !!!

abutalib.indysla.iupui.edu/~asimmon/images/smile.jpg
        smiejacego sie szynszyla nie znalazlem ;) czekam kiedy przekroczymy liczbe rok
        1990 w nickach ;)

szynszyll
        • Gość: brembo Re: gdy moto dymi... to szynszyl... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 01:24
          ja znalazłem, i nawet mam.

...mam wkleić czy bedziesz grzecznie płacił myto.? ;)
    • Gość: DZAKAS nsr to inna bajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 20:00
      to 2t
    • Gość: Rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.194.* 11.09.06, 20:32
      z tym dieslem to taka przenośnia tylko ;) dym jest siwy,nie czarny i raczej
      czuć olej,no i wydobywa sie normalni z rury. owszem jest to silnik na wtrysku i
      z autentycznym przebiegiem jednak z serwisem bywało różnie (polskie
      realia),napewno nic w silniku nikt nie "grzebał",filtr powietrza zmieniony
      jakieś 2000km temu. odpowietrzenie zbiornika rozumiem,może mieć związek ale
      płyn sprzęgla i teleskop tylni??
      • Gość: nyorker Re: gdy moto dymi... IP: 70.19.14.* 11.09.06, 21:15
        jakiekolwiek plyny chlusniete na gorace elementy powoduja dymienie.

jesli dym jest niebieskawy, to w pierwszym rzedzie sprawdzilbym uszczelki na
        glowicach. w rotaxie glowice sa aluminiowe i bardzo wrazliwe na nierowne
        dociagniecie srob. tu nie ma co sie bawic w papaya, tylko zaopatrzyc sie w
        klucz z momentometrem.

wciaz sprawdzilbym odpowietrzenie zbiornika. potem wloty powietrza (throttle
        bodies - nie wiem, jak to sie po polsku nazywa). cewki zaplonowe moga byc do
        dupy, jakies okablowanie przy aparatach zaplonowych. ale stawiam na glowice.

poza tym, silnik pracuje rowno?
        • Gość: szynszyll Re: gdy moto dymi... IP: *.prz.rzeszow.pl 11.09.06, 21:25
          eeeeeee... jasniej ;) cewki? bosze czemu? ;) klasyka gatunku - test olejowy na
          dol i wiesz wszystko - powodzenia ;)

szynszyll
          • Gość: Rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.194.* 11.09.06, 21:28
            silnik nie był nic ruszany,więc śruby są fabrycznie dociągnięte.silnik pracuje
            równo tak zimny jak i ciepły. a test olejowy na dół? możesz wyjaśnic bliżej o
            co chodzi?
            • Gość: szynszyll Re: gdy moto dymi... IP: *.prz.rzeszow.pl 11.09.06, 21:36
              włala:

groups.google.pl/groups?hl=pl&q=test%20olejowy&lr=&sa=N&tab=wg
              szynszyll
              • Gość: Rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.194.* 11.09.06, 21:42
                sorki ale nie bardzo moge sie tam doczytać co to jest test olejowy i na czym to
                dokładnie polega...
            • Gość: nyorker Re: gdy moto dymi... IP: 70.19.14.* 11.09.06, 21:38
              jak to silnik nie ruszany? 30k i zawory nie sprawdzone?
              • Gość: Rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.194.* 11.09.06, 21:45
                do sprawdzenia zaworów wystarczy zdjąć pokrywy zaworów i sprawdzić luz zaworowy
                bo raczej zawory i gniazda nie powinny być wypalone więc głowicy nie trzeba
                zdejmować
                • Gość: szynszyll Re: gdy moto dymi... IP: *.prz.rzeszow.pl 11.09.06, 21:52
                  no to moze tak - wybacz ale nie chce mi sie pisac ;)

www.honda.gda.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8182&highlight=pr%F3ba+olejowa

pzdr

szynszyll
    • Gość: nyorker Re: gdy moto dymi... IP: 70.19.14.* 11.09.06, 21:46
      czytasz po angielsku?
      • Gość: Rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.194.* 11.09.06, 21:52
        czytam
        • Gość: nyorker Re: gdy moto dymi... IP: 70.19.14.* 11.09.06, 21:59
          sprobuj tutaj:

www.apriliaforum.com/forums/index.php
          • Gość: Rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.194.* 11.09.06, 22:31
            a co do regulacji zaworów to czy ten silnik nie ma przypadkiem hydrauicznych
            zaworów??
            • Gość: nyorker Re: gdy moto dymi... IP: 70.19.14.* 11.09.06, 22:36
              nie wiem. przygladalem sie mechanikowi, jak sprawdzal szczeliny, ale nie
              potrafie powiedziec. nie wiem, jakie to sa hydrauliczne. z pewnoscia trzeba je
              sprawdzac mimo, ze w rotaxach prawie nigdy nie maja odchylow poza specyfikacje.
              • Gość: rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.194.* 11.09.06, 22:41
                to trzeba był sie przyglądac silnikowi a nie mechanikowi ;)
                • Gość: nyorker Re: gdy moto dymi... IP: 70.19.14.* 11.09.06, 22:55
                  prawda. ani nawet jego dziarom. ale najblizszy mechanik bez dziar 80 mil od nyc.
    • lorneta.i.meduza Re: gdy moto dymi... 12.09.06, 00:14
      Podejrzewam wypaloną uszczelkę pod głowicą.
      Sprawdź czy nie ubywa płynu chłodniczego i czy ewentualnie nie przybywa oleju.

(uszkodzone uszczelniacze zaworów dałyby niebieski dym + spory ubytek oleju)

Nie życzę ci pękniętej głowicy .... ale jak uszczelka będzie O.K. to daj
      obydwie do sprawdzenia.
    • Gość: rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.194.* 12.09.06, 21:50
      płyn chłodniczy w normie i nie ubywa ale olej pożera,nie wiem jeszcze ile
      dokładnie ale bierze napewno...
    • Gość: Rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.194.* 14.09.06, 22:10
      no a panowie motórzyści...kto mi wyjaśni zasade działania tzw. ODMY? z tego co
      wiem to jest to odpowietrzenie skrzyni korbowej i ogóleni silnika ale dlaczgo
      odma jest podłączona do airboxu? no i co może być przyczyną przedostawania sie
      do airboxu oleju właśnie za pośrednictwem odmy??
      • malecr Re: gdy moto dymi... 14.09.06, 22:40
        złe odpowietrzenie skrzyni korbowej.
        • malecr Re: gdy moto dymi... 14.09.06, 22:42
          silnik ma za dużo spali w komorze które szukają ujścia tam gdzie najprościej.
          rozebrać naprawić, cieszyć się dalej.
      • lorneta.i.meduza Re: gdy moto dymi... 15.09.06, 00:05
        Śladowe ilości oleju w airboxie to normalka, ale ogólna tłustość w puszce
        świadczy o nadmiernym ciśnieniu w skrzyni korbowej spowodowanym przedmuchami
        między cylindrem a tłokiem (z pierścieniami).
        Sprawdź ciśnienie sprężania w cylindrach to będziesz już dużo wiedział o stanie
        silnika.
        Można na początek osłuchać silnik (metodą "na łokieć" albo na "trzonek od
        młotka") i już coś wstępnie będziesz wiedział.
    • Gość: Rotax Re: gdy moto dymi... IP: 87.198.195.* 16.09.06, 12:05
      czyli najprawdopodobniej padły pierścienie?? o ile dobrze zrozumiałem,tłok idie
      na dół,pierścienie są nie szczelne więc olej przedostaje sie do komory spalania
      i dlatego moto dymi a gdy tłok idzie do góry spaliny przez nieszczelne
      pierścienie przedostają sie do skrzyni korbowej a przez odme do airboxu i
      zabierają ze soba olej....
      a teraz w takim razie pytanie...znak ktoś jakiś dobry serwis aprilii w PL taki
      żeby mi te pierścienie sprowadzili?może jakiś adres www???
      • Gość: baba_zanetti Czarny dym IP: *.itpp.pl 30.09.06, 23:19
        A jeśli motocykl kopci wyraźnie czarnym dymem? A na odciećiu zapłonu to ledwo
        co widać motocykl z chmury. To raczej dobrze nie jest, ale co jest tego
        przyczyną, zła kondycja Silnika, czy nieprawidłowe ustawienie gaźników?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka