Dodaj do ulubionych

Ranking aktorów teatralnych

20.02.03, 20:20
Proponuję opowiedzenie o swych ulubionych polskich aktorach teatralnych.
Tych z Warszawy i Krakowa, znanych najszerzej choćby poprzez udział
w teatrzeTV i filmie i tych mniej znanych a równie doskonałych
i niedocenianych aktorów z innych miast Polski.
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: Ranking aktorów teatralnych IP: 193.193.94.* 20.02.03, 21:16
      Uwielbiam Jana Frycza, tylko w kilku ostatnich sezonach zachwycił mnie kilka
      razy. w łódzkim „Królu Learze” tytułową rolę zagrał nad wyraz witalnie, w
      kontrze do tradycji, jako Poncjusz Piłat w oryginalnej adaptacji „Mistrza i
      Małgorzaty” w reż. Lupy jest przejmujący, w zawadiackim przedstawieniu „Królowa
      i Szekspir” Mikołaja Grabowskiego przede wszystkim bawi, grozę budzi jego
      Wierszynin w „Trzech siostrach” Czechowa w reżyserii Andrzeja Domalika.
      Dla mnie Frycz jest jednym z ostatnich przykładów aktorstwa wszechstronnego,
      nie uwięzionego jednowymiarowym emploi. Widziałam jego role komediowe,
      dramtyczne, zagrane powściągliwie (Zwolnieni z życia) i na granicy szarży
      (Egoiści). Nieodmiennnie bez pudła. W teatrze Lupa i Grabowski - woda i ogień,
      a jednak się sprawdza. Nawet w formacie serialowym (Zaginiona) nieoczekiwanie
      dał kreację. Jego Iwan w "Braciach Karamazow" Lupy to moze najwspanialsza rola
      w teatrze jaka kiedykolwiek widzialam. Frycz jest aktorem jawnie emocjonalnym,
      a zarazem budzącym podziw dla intelektualnej konstrukcji swoich ról. To w
      polskim teatrze i kinie niemal unikat.
      • Gość: Jovanka Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.stegny.2a.pl 28.05.03, 23:38
        Gość portalu: Magda napisał(a):

> Uwielbiam Jana Frycza, tylko w kilku ostatnich sezonach zachwycił mnie kilka
        > razy. w łódzkim „Królu Learze” tytułową rolę zagrał nad wyraz wital
        > nie, w
        > kontrze do tradycji, jako Poncjusz Piłat w oryginalnej adaptacji „Mistrza
        > i
        > Małgorzaty” w reż. Lupy jest przejmujący, w zawadiackim przedstawieniu &#
        > 8222;Królowa
        > i Szekspir” Mikołaja Grabowskiego przede wszystkim bawi, grozę budzi jego
        >
        > Wierszynin w „Trzech siostrach” Czechowa w reżyserii Andrzeja Domal
        > ika.
        > Dla mnie Frycz jest jednym z ostatnich przykładów aktorstwa wszechstronnego,
        > nie uwięzionego jednowymiarowym emploi. Widziałam jego role komediowe,
        > dramtyczne, zagrane powściągliwie (Zwolnieni z życia) i na granicy szarży
        > (Egoiści). Nieodmiennnie bez pudła. W teatrze Lupa i Grabowski - woda i
        ogień,
        > a jednak się sprawdza. Nawet w formacie serialowym (Zaginiona) nieoczekiwanie
        > dał kreację. Jego Iwan w "Braciach Karamazow" Lupy to moze najwspanialsza
        rola
        > w teatrze jaka kiedykolwiek widzialam. Frycz jest aktorem jawnie
        emocjonalnym,
        > a zarazem budzącym podziw dla intelektualnej konstrukcji swoich ról. To w
        > polskim teatrze i kinie niemal unikat.

Zgadzam się Jan Frycz nie do pobicia! Dorzuciłabym jeszcze role Witkacego w
        Pożegnaniu Jesieni. (A niedawno urocza kreacja Hitlera w Sensacjach XXw)Zapytam
        natomiast jak wypada w Tangu.Gombrowicz??? No i który Gombrowicz jest najlepszy?

Poza tym wśród moich teatralnych pupilów są:

Krzysztof Globisz
        Jan Peszek
        Lupowy - Piotr Skiba (genialny Smierdiakow/Diabeł w Braciach Karamazow, Franz
        Josef w Wymazywaniu - ponad 6 godzin nie schodzi ze sceny!!!, a także
        rewelacyjny Anzelm w Marzycielach - niestety widziałam tylko na video)
        Beata Fudalej
        Kinga Preis
        Jacek Poniedziałek
        Adam Woronowicz
        Danuta Stenka

a reszta czeka na moje odktycie lub utwierdzenie...

• Gość: olla Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 22:11
          Gość portalu: Jovanka napisał(a):

O TAK! FRYCZ W "BRACIACH KARAMAZOW" LUPY JEST ABSOLUTNIE FANTASTYCZNY.
          ZJAWISKO. COS NIESAMOWITEGO.

> Gość portalu: Magda napisał(a):
          >
          > > Uwielbiam Jana Frycza, tylko w kilku ostatnich sezonach zachwycił mnie kil
          > ka
          > > razy. w łódzkim „Królu Learze” tytułową rolę zagrał nad wyraz
          > wital
          > > nie, w
          > > kontrze do tradycji, jako Poncjusz Piłat w oryginalnej adaptacji „Mi
          > strza
          > > i
          > > Małgorzaty” w reż. Lupy jest przejmujący, w zawadiackim przedstawien
          > iu &#
          > > 8222;Królowa
          > > i Szekspir” Mikołaja Grabowskiego przede wszystkim bawi, grozę budzi
          > jego
          > >
          > > Wierszynin w „Trzech siostrach” Czechowa w reżyserii Andrzeja
          > Domal
          > > ika.
          > > Dla mnie Frycz jest jednym z ostatnich przykładów aktorstwa wszechstronneg
          > o,
          > > nie uwięzionego jednowymiarowym emploi. Widziałam jego role komediowe,
          > > dramtyczne, zagrane powściągliwie (Zwolnieni z życia) i na granicy szarży
          > > (Egoiści). Nieodmiennnie bez pudła. W teatrze Lupa i Grabowski - woda i
          > ogień,
          > > a jednak się sprawdza. Nawet w formacie serialowym (Zaginiona) nieoczekiwa
          > nie
          > > dał kreację. Jego Iwan w "Braciach Karamazow" Lupy to moze najwspanialsza
          > rola
          > > w teatrze jaka kiedykolwiek widzialam. Frycz jest aktorem jawnie
          > emocjonalnym,
          > > a zarazem budzącym podziw dla intelektualnej konstrukcji swoich ról. To w
          > > polskim teatrze i kinie niemal unikat.
          >
          > Zgadzam się Jan Frycz nie do pobicia! Dorzuciłabym jeszcze role Witkacego w
          > Pożegnaniu Jesieni. (A niedawno urocza kreacja Hitlera w Sensacjach XXw)
          Zapytam
          >
          > natomiast jak wypada w Tangu.Gombrowicz??? No i który Gombrowicz jest
          najlepszy
          > ?
          >
          > Poza tym wśród moich teatralnych pupilów są:
          >
          > Krzysztof Globisz
          > Jan Peszek
          > Lupowy - Piotr Skiba (genialny Smierdiakow/Diabeł w Braciach Karamazow,
          Franz
          > Josef w Wymazywaniu - ponad 6 godzin nie schodzi ze sceny!!!, a także
          > rewelacyjny Anzelm w Marzycielach - niestety widziałam tylko na video)
          > Beata Fudalej
          > Kinga Preis
          > Jacek Poniedziałek
          > Adam Woronowicz
          > Danuta Stenka
          >
          > a reszta czeka na moje odktycie lub utwierdzenie...
          >
    • Gość: object Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.acn.pl / 10.65.6.* 24.02.03, 18:25
      Jest wielu dobrych i bardzo dobrych aktorów, ale wybitni to jednostkowe
      przypadki. Z całą pewnością obdarzony wyjątkowym talentem jest pan Janusz
      Gajos, którego role to prawdziwe perły (np. Swidrygajłow, czy horodniczy w
      klasycznych przedstawieniach... czy major Gross w "Psach" Pasikowskiego - w
      każdym repertuarze znakomity)
    • devojce Re: Ranking aktorów teatralnych 28.02.03, 19:17
      o__o napisała:

> Proponuję opowiedzenie o swych ulubionych polskich aktorach teatralnych.
      > Tych z Warszawy i Krakowa,

A Wrocław? Nie mogą być z Wrocławia???
      • o__o Re: Ranking aktorów teatralnych 01.03.03, 10:09
        devojce napisała:

> A Wrocław? Nie mogą być z Wrocławia???

Mogą i muszą! Pozdrawiam piękny Wrocław i jego mieszkańców.
        • Gość: magician Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.03, 15:38
          devojce: uprzedzajac Twój głos na - niech będzie to aktor dramatyczny... ;)

m.
        • Gość: roxy Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.03, 18:37
          Skoro mogą być wrocławscy, to ja głosuję na Tomka Tyndyka. Gra on też w
          teatrach w Warszawie, Poznaniu ("Oczyszczeni" w reż. K.Warlikowskiego ). Miał
          też kilka epizodów w serialach. Pozdrawiam,
          roxy.
    • ewamac2 Re: Ranking aktorów teatralnych 02.03.03, 20:17
      A co z aktorkami? Teresa Budzisz-Krzyzanowska to mistrzyni. Ostatnio swietna
      w "Żarcie" w warszawskim Studio. Ewa
    • gilder Re: Ranking aktorów teatralnych 04.03.03, 22:51
      Grześ Małecki i Kinga Ilgner.to debeściaki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: true Re: Ranking aktorów teatralnych IP: Anonymous:* 07.03.03, 15:07
        Arkadiusz Brykalski z Wybrzeża - zapamiętajcie to nazwisko. Niedługo bedzie o
        nim głośno.
        • Gość: tori Re: Ranking aktorów teatralnych IP: 212.33.69.* 07.03.03, 21:09
          Zagłosowałabym na Oskara Hamerskiego gdyby nie jego ostatnia beznadziejna rola
          w "Hamlecie" Dejmka w Teatrze Nowym w Łodzi. Poza tym Tomasz Karolak w
          przedstawieniach łódzkich i "Testosteronie". No i oczywiście Jan Frycz!!!
          • Gość: Slotna Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.04.03, 12:20
            No tak, Hamerski był STRASZNY. Zresztą jedynym jaśniejszym punktem wydawał się
            tam Ireneusz Czop...
    • Gość: mimi Re: Ranking aktorów teatralnych IP: 80.48.171.* 07.03.03, 23:52
      Stanisława Celińska!
      Recenzenci piszą o Jej odwadze, a ja widzę bardzo mądrego człowieka i
      zajebiście kolorową artystkę. Ciary.
      • Gość: Kamil Re: Ranking aktorów teatralnych IP: 193.193.94.* 10.03.03, 01:59
        Po jej wielkiej kreacji w "Dowcipie" Edson - tylko Teresa Budzisz-Krżynawska.
        Są takie role, że jakikolwiek komentarz wydaje się niestosowny. Jest to
        przypadek tej kreacji, w stosunku do której pasuje tylko jeden przymiotnik:
        PORAŻAJĄCA. Aż tak!
        • Gość: girl Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 11:14
          Marcin Kuźmiński i Rafał Dziwisz z Teatru im. Słowackiego w Krakowie
          • Gość: marek Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.acn.waw.pl 25.03.03, 12:09
            Zdecydowanie Jan Frycz, z powodow wymienianych juz na lamach forum - abolutne
            mistrzostwo.
            Podobnie przylaczam sie do peanow na czesc Teresy Budzisz Krzyzanowskiej.
            Marek Kalita aktor krakowsko - warszawski za monodram "Ja w trzeciej osobie"
            chapeau bas!
            Warto pamietac o mlodym Borysie Szycu ( tytulowa rola w dyplomowym "Platonowie"
            oraz Bucefal w "Bambini di Praga")
            • Gość: Grzesio Re: Ranking aktorów teatralnych IP: 193.193.94.* 03.04.03, 02:07
              Dominika Bednarczyk. Zbiera kolejne laury teatralne i zbiera je zasłużenie.
              Silna osobowść, która w połączeniu z wielką wrażliością daje niezwykłe efekty.
              A Jej Agłaja w "Idiocie" to prawdziwa perła.
          • Gość: girl2 Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 18:10
            Tak, tak!!!!! Rafał Dziwisz jest ekstra, cudownie śpiewa (recital - Scena Przy
            Pompie), a poza tym jest przystojny;) Kuzminski tez jest fajny (choc teraz gdy
            jest lysy - "Dziady" Teatr Slowackiego - hmmm...), a poza tym ma super knajpe
            na Kazimierzu ("Warsztat").
    • Gość: Zuza Buszko i szczeciński Współczesny IP: *.teleton.pl 15.04.03, 18:27
      Zdecydowanie ARKADIUSZ BUSZKO!!! Nie wiem, jak to nazwisko jest kojarzone na
      forum ogólnopolskim, bowiem Sz-n bynajmniej nie prowincjonaly, z lekka oddalony
      od centralnej Polski i warszawskiej kolebki teatralnej. Hm.. Arek.. cóż, postać
      niezwykła, rzekłabym zjawiskowa; nie dająca się zaszufladkować.. czy to w
      ostatniej roli Massima w "Mamy potwora" (Krypta), wcześniej zaś w kreacjach:
      Sganarela w "Don Juanie", Jonathana w "Polaroidach", czy niezapomniana jak dla
      mnie rola Sekretarza w "Grach śmiertelnych". Do tego cudowny człowiek, piękny w
      swym "ekscentryzmie" ;-),fantastyczny nauczyciel. Tak, zaiste dobry to aktor i
      reżyser!!! Zobaczcie koniecznie!
      • Gość: magician Re: Aktorzy Teatralny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.03, 22:19

bez dwóch zdań - JAN PESZEK (!!!)

poza tym Rewelacyjni z Wrocławia - Maciej Tomaszewski
        Miłogost Reczek
        Radosław Kaim
        Bogusław Kierc
        Paweł Miśkiewicz

Halina Skoczyńska
        Halina Rasiakówa

• Gość: Slotna Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.04.03, 12:24
      Jacek Łuczak

Grzegorz Wolf
    • parachute Cudowni aktorzy Teatru Wybrzeze... 24.04.03, 00:00
      ...jako ze w teatrach poza Trójmiatem bywam niezmiernie rzadko,stawiam na
      aktorów Teatru Wybrzeże...Marzena Nieczuja-Urbańska,Agnieszka(?)
      Kociarz,Florian Staniewski,Halina Winiarska,Piotr Jankowski,Dorota Kolak,etc...
      z "nietutejszych" uwielbiam Piotra Adamczyka,Dymną,ech długo mógłbym tak
      wymieniać!

www.teatrwybrzeze.pl/ie/index.html -->teatr dla ludzi:)

pozdrawiam!

para
      • Gość: ja njalepsi aktorzy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.05.03, 00:31
        Wrocław Bogdan Grzeszczak - z radoscia pzryjęłam to ,że dostał nagrode w
        Kaliszu,Grzeszczak jest aktorem niezwykłym!!!!Co za poczucie formy i jaka
        osobowośc...
        Warszawa Bartek Topa- matko gra głupie rzeczy ,ale tak dobrze ,ze nie widać
        jak jest cudnym aktorem ,powaljaca prawdziwy na scenie
        Kraków-Anna Rdwan jest swietna
        Rzeszów - raz widziałam pzredstwienie.. Rzeżnia...i tam grał taki
        aktor..swietny nazwyał się Jacek ,nie pamietam ale nazwisko zaczynało sie na
        L.. swietny..
        To moi ulubieni aktorzy....i myslę,ze siwetni..!!!
        • Gość: Mere Re: njalepsi aktorzy IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 29.05.03, 20:34
          Marcin Kuźmiński w Dziadach w Słowackim - ciary !!!
    • Gość: lolo Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.03, 14:32
      JERZY TRELA - wedlug mnie jedyny godny nastepca T. Lomnickiego.
      Poza tym:
      Żółkowska
      Peszek
      Chyra
      Dałkowska.
      A zdrugiej strony dno i szesc stop mulu to
      Radziwilowicz - klasyczny aktor z betonu
      Ostaszewska - egzaltowana wada wymowy
      Segda - brak slow
    • Gość: luper Re: Ranking aktorów teatralnych IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 21:51
      to moja dziesiątka:
      Andrzej Hudziak-genialny w"kalkwerk'u"
      Małgorzata Hajewska-Krzysztofik-j.w. i w bachantkach
      Piotr Skiba -genialny zawsze
      Andrzej Chyra-czy on kiedyś słabo grał?
      J.frycz-j.w.
      S.Celińska-genialna u Warlikowskiego!
      E.Skibińska-znam ją głównie z przedstawień Lupy-gdzie jest wybitna.
      J.Poniedziałek-jeden z moich faworytów w rozmaitośćiach
      M.Cielecka-4.48 Psychosis -powalająca rola!!
      M.Kalita/R.Jett-Kalita,kolejny aktor bez słabej roli na koncie,a
      Jett ,zadziwiająco-wspaniała gra i songi w "Oczyszczonych"

Pszepraszam za nadużywanie słowa genialny/a,ale inaczej sie nie dało!
      • Gość: Monika Re: Ranking aktorów teatralnych IP: 193.193.94.* 24.06.03, 01:17
        Kiedy myślę o Fryczu widzę "Lunatyków" Lupy i jego Escha. Everymena, którego
        życie tak samo boli. Wielka kreacja w wielkim przedstwieniu. Ale Frycz zawsze
        jest znakomity. Ostatnio ujął mnie jego szelmowski wdzięk w udanych
        skądinąd "Trzech siostrach" Czechowa w krakowkiej Bagateli, gdzie grał
        Wierszynina. Trochę z innej bajki i z innej przestrzeni poraziła mnie ostatnio
        gra Adama Woronowicza w "51 minutach" Barczyka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka