Dodaj do ulubionych

Umowa na liczniki energetyczne!

22.06.10, 15:40
Dzisiaj zadzwoniła do mnie Pani z SM Wola w sprawie zawarcia umowy
na liczniki energetyczne:-) Mam się stawić od poniedziałku do piatku
w godzinach 8:30 do 15:30 pokój nr 21 - czyli już blisko, coraz
bliżej...odbioru mieszkania.
Obserwuj wątek
    • chmurek77 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 22.06.10, 19:58
      Ja już załatwiłem temat w poniedziałek:)
    • wyspa.szczescia Re: Umowa na liczniki energetyczne! 22.06.10, 22:23
      Do mnie też dziś dzwoniła Pani z SM Wola. Juro wybieram się do SM
      podpisac umowę i kto wie może sie jeszcze czegos więcej dowiem ;-)
      Pozdrawiam wszystkich z parteru, bloku B.
      • groszeck Re: Umowa na liczniki energetyczne! 23.06.10, 01:59
        Ja podpisując dowiedziałem się od tej pani tylko tyle, że mieszkania będą oddane
        przed pierwotnym terminem na pewno, ale nie umie mi wycyrklować kiedy.
      • aklamka1 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 23.06.10, 09:43
        hejka

ja idę jutro :)

Sąsiadko z pareru WITAM!! Która klatka? który balkon?
        ja pierwsza klatka, balkon drugi licząc od bramy:)
        • jaceks-pl Re: Umowa na liczniki energetyczne! 23.06.10, 10:32
          Witam z tego co mówili w spółdzielni to koniec sierpnia będą
          oddawanie mieszkania do zamieszkania

pozdrawiam
          jaceks-pl
          • catherine70 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 23.06.10, 11:27
            a mi powiedzieli,że druga połowa lipca. byłoby super.
            • jaceks-pl Re: Umowa na liczniki energetyczne! 23.06.10, 13:02
              Z tego co mi powiedzieli w dziale technicznym SM to w połowie lipca
              będą wpuszczane osoby które złożyły podanie o wcześniejsze wejście
              na lokal w celu wykańczania.

pozdrawiam
              jaceks-pl
              • viki1976 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 24.06.10, 15:06
                Hej byłam wczoraj i podpisałam umowę na liczniki niestety nie
                złożyłam jeszcze podania...
                Nasza inwestycja jest już prawie ukończona naprawdę fajny plac
                zabaw, powoli też nasadzona jest zieleń. I ławki - chyba 7 się juz
                pojawiły :-)Jest ogrodzenie od strony Zaborowskiej - jednak fajnie
                jest w Bre Locum tam żeby wejść na teren trzeba dzwonić bezpośrdenio
                do mieszkania lub właśnie do ochrony :-)ja dzwoniłam dwa dni temu
                tam do ochrony bo wybrałam się z dzieckiem i zwiedziliśmy w Bre
                Locum plac zabaw!
                • rtemolik Re: Umowa na liczniki energetyczne! 24.06.10, 20:34
                  viki1976 napisała:

Jest ogrodzenie od strony Zaborowskiej - jednak fajnie
                  > jest w Bre Locum tam żeby wejść na teren trzeba dzwonić bezpośrdenio
                  > do mieszkania lub właśnie do ochrony :-)

A u nas jak będzie? Wg mnie co najmniej podobnie. Żeby wejść do klatki trzeba
                  będzie dzwonić do konkretnego mieszkania, żeby wejść na plac zabaw trzeba będzie
                  znać indywidualny kod. Jedynie po ulicy można będzie sobie swobodnie pochodzić.
                  Swobodnie na ile komuś kamerki nie przeszkadzają.
    • golonas Re: Umowa na liczniki energetyczne! 02.09.10, 21:23
      Obecnie są montowane liczniki na klatkach i od jutra odcinają prąd do mieszkań!!!!! Więc ekipy
      wykończeniowe nie porobią za dużo. Aby tego uniknąć trzeba jechać do Stoenu i podpisać umowę
      na dostarczanie energii!!! Najlepiej biuro na Rudzkiej (uwaga kolejki!!!!) lub na Rychlińskiego 2.
      Należy mieć ze sobą dowód osobisty i protokół odbioru mieszkania. Aha: trzeba być osobiście,
      małżon-ek/ka mimo upoważnienia może nic nie zdziałać:( Od podpisania umowy stoen ma 7-14 dni
      na podłączenie prądu, chyba, że złapiecie montera od liczników, to podepnie od ręki- trzeba mu
      pokazać kwitek ze stoenu. Facet będzie na budowie jutro ostatni dzień!!!!! Pozdrawiam!
      • fos.ia Re: Umowa na liczniki energetyczne! 03.09.10, 09:44
        jak to?
        przeciez placilismy za to 600 zl, aby uzywac tego pradu m. in. do momentu zasiedlenia...
        • chmurek77 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 03.09.10, 14:06
          No właśnie ci bandyci z Cekomu zrobili nas w "bambuko". Też musiałem się
          zwalniać z pracy dziś i jechać podpisać tą umowę, bo monter powiedział, że jest
          do 15, a następnym razem będzie za 2 tygodnie. Dzwoniłem do SM w tej sprawie,ale
          oni mają nas głęboko niestety. Poza tym w piwnicach obok wejścia do garażu jest
          grzyb i Cekom to intensywnie suszy teraz, ciekawe czy SM to raczy zauważyć.
          Pozdrawiam
          • fos.ia Re: Umowa na liczniki energetyczne! 03.09.10, 14:57
            To nie do konca rozumiem co teraz trzeba zrobic zeby miec prad w mieszkaniu i dlaczego CEKOM
            nie uprzedzil, ze cos takiego ma miejsce.
            bo ja nie za bardzo rozumiem za co my te 600 pln w takim razie placilismy...

CZy ktos moglby cos wiecej napisac...

umowe o prąd w spoldzielni podpisalam, to co teraz jeszcze jest konieczne?

Pozdrawiam sasiadow
            • nitro_1 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 04.09.10, 12:36
              Do: fos.ia
              To nie była umowa, ale wniosek tylko. Tak mi powiedział pracownik SM wczoraj
              przez telefon.
          • viki1976 Grzyb? 03.09.10, 15:08
            Hej a w którym miejscu jest grzyb? w garażu czy w piwnicach? tzn. komórkach należących do
            naszych mieszkań? Pytam, bo w części A mam komórkę...
            Pozdrawiam Viki
            • chmurek77 Re: Grzyb? 03.09.10, 15:16
              Grzybek sobie rośnie w części A właśnie, tam tez mam komórkę, jak się wychodzi
              od windy na prawo jest wejście na komórki i garaż i tam intensywnie suszą od
              tygodnia żeby nie było widać.
              jeśli chodzi o prąd to musisz jechać do RWE (ul. Rudzka lub Rychlinskiego) i
              podpisać umowę, to co podpisywaliśmy w SM to okazuje się, że można uważać za
              niebyłe, do niczego to nie uprawnia. Pozdrawiam
              A Cekom okazał się po prostu beznadziejnie nieuczciwy. Zresztą im więcej robię w
              domu tym więcej przekrętów znajduje, choć na początku wyglądało OK.
              Poza tym jak można z dnia na dzień kazać ludziom podpisywać umowy na prąd i
              straszyć wyłączeniem, ja mam ekipę z Mazur i przyjechali i co by zrobili bez
              prądu?? To po prostu skur.....
              • viki1976 Re: Grzyb? ??? 10.09.10, 09:51
                Witam!
                Rozumiem, że tą umowę na prąd (pytam, bo kupiłam już lampy do zawieszenia...) można zawrzeć dopiero gdy otrzymamy oficjalnie klucze?
                U mnie byli panowie z firmy, która robi zabudowy i szafki kuchenne i pomierzyli ściany. Podobno nie mają kątów. Powiedzieli, że warto zapłacić komuś, żeby mi podczas odbioru powiedział, na co zwrócić uwagę. Pan szef budowy Bekier powiedział, że mogą do 4 mm (milimetrów) mieć odchyły, ale u mnie jest więcej...
                Jak to zgłoszę podczas odbioru, to muszą mi sprawdzić i usunąć, w zasadzie to nawet ciężej takie szafki zamontować - bo tam gdzie jest niżej, jest więcej ściany i szafki mogłyby nieznacznie co prawda, ale odstawać...
                Mam komórkę w części A, na ścianie sąsiadującej właśnie z garażem. Jak będę miała grzyb to tak nie chcę. Zresztą i tak jest na poziomie "- 1" (nie ogrzewanym...) tam będzie zimno jak w garażu. Kupiłam komórkę dodatkową na parterze w części B, ta w części A nie jest mi potrzebna. Najchętniej (tą z części A) bym sprzedała. Nie chciałam jej od początku, ale pani z sm wola wmawiała mi, że muszę ją kupić niezależnie czy ją chcę czy nie, ponieważ jest przypisana do mojego mieszkania przez architekta. Nie podobało mi się to bardzo, ale nie miałam innego wyjścia.
                Z tego co wiem (w sm wola) czytają nasze forum, ono jest otwarte dla wszystkich - mamy demokrację więc niech czytają. Mogą oczywiście czuć się urażeni - jak przeczytają, że nam się coś nie podoba, ale nie obchodzi mnie to, ponieważ mamy prawo do wyrażania własnego zdania i oczywiście nie musimy się na wszystko zgadzać, zwłaszcza gdy nam się to nie podoba.

Pozdrawiam sąsiadów :-)
                Viki
      • fos.ia Re: Umowa na liczniki energetyczne! 03.09.10, 15:31
        czy za to się coś płaci?
        • fos.ia Re: Umowa na liczniki energetyczne! 03.09.10, 15:50
          CZy ktos moze jeszcze napisac co dokladnie trzeba pokazac monterowi zeby uruchomil liczniki?

czy wy bedziecie pisac jakies podanie o zwrot kosztow?

pozdrawiam sasiadow
          • andpul1 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 03.09.10, 16:28
            Najlepsze jest to, że do momentu generalnego odbioru lokalu będziemy płacić za tzw. prąd budowlany.
            Jest on zdecydowanie droższy od normalnego.
            • fos.ia sprawa liczników i prądu 03.09.10, 19:02
              Drodzy Sąsiedzi, część z Was na pewno rozwiązała już ten problem, więc może możecie pomóc.
              W związku z zaistniałą sytuacją mam kilka pytań
              1. co dokładnie należy pokazać monterowi aby od ręki podłączył prąd do lokalu (umowę z RWE? jaki
              to dokładnie ma być papier?)
              2. czy za to się coś płaci?
              3. czy do momentu oficjalnego zasiedlenia rzeczywiście drożej płacimy za prąd?
              4. czy do Was w tej kwestii ktoś zadzwonił z informacją o zaistniałej sytuacji? jesli nie - wydaje mi
              się, że ktoś powinien dzwonic, tylko kto - Cekom, czy SM Wola
              5. czy będziecie składać podanie o częściowy zwrot poniesionych kosztów na ryczałt (ustalenie
              było, że możemy korzystać z tego prądu do momentu zasiedlenia, nikt nie wspominał o
              jakichkolwiek ograiczeniach). jesli tak to do kogo - SM Wola czy Cekomu

Dzięki za pomoc
              • waga.pl Re: sprawa liczników i prądu 03.09.10, 23:20
                Droga fos.iu
                w odpowiedzi na Twoje pytania:
                ad.1) monterowi należ pokazać dokument, który dostaniesz od pracownika z RWE, coś w rodzaju
                potwierdzenia zawarcia umowy.
                ad.2) nie, za wydanie dokumentu nie ma opłat.
                ad.3) tak,niestety prąd budowlany. Bez pozwolenia na zamieszkanie RWE nie podpiszę z nami
                umowy na stawkę za prąd do celów mieszkaniowych. Najgorsze jest to, że przy prądzie
                budowlanym oprócz wyższej stawki za 1kw/g jest jeszcze opłata stała ok. 30 PLN/m-cznie.
                ad.4) nikt do mnie nie dzwonił, o tym fakcie dowiedziałam się na budowie.
                ad.5) myślę, że każdy kto zapłacił 600 zł opłaty ryczałtowej powinien się zgłosić do Cekomu o
                właściwe rozliczenie. Obawiam się jednak, że będą się powoływali na zapis że opłata ta nie podlega
                rozliczeniu, albo że można było ciągnąć prąd z gniazdka na parterze lub coś innego.
                pozdr.

• nitro_1 sprawa płatności za prąd 04.09.10, 12:11
                  Czy ktoś podpisywał oświadczenie przy wcześniejszym odbiorze mieszkania i
                  zapłacił te 600 zł? My zapłaciliśmy i dostaliśmy do podpisania takie
                  oświadczenie, w którym jasno jest napisane, że ta opłata obowiązuje do czasu
                  uzyskania przez budowę prawomocnego pozwolenia na użytkowanie.
                  Punkt 20 Opłaty a w szczególności podpunkt C.
                  • tomek_gorce Re: sprawa płatności za prąd 05.09.10, 15:23
                    nitro_1 napisała:

> Czy ktoś podpisywał oświadczenie przy wcześniejszym odbiorze mieszkania i
                    > zapłacił te 600 zł? My zapłaciliśmy i dostaliśmy do podpisania takie
                    > oświadczenie, w którym jasno jest napisane, że ta opłata obowiązuje do czasu
                    > uzyskania przez budowę prawomocnego pozwolenia na użytkowanie.
                    > Punkt 20 Opłaty a w szczególności podpunkt C.

Dokładnie. Ja również posiadam takie oświadczenie, w którym pkt 20. c brzmi (cyt.):
                    "Opłata ryczałtowa obejmuje wszystkie koszty utrzymania części wspólnych, koszty opłat za energię elektryczną, wodę, wywóz śmieci, sprzątanie klatek i wind itd. w okresie do momentu uzyskania prawomocnej decyzji pozwolenia na użytkowanie."

Prawomocnej decyzji na użytkowanie jeszcze nie ma, więc uważam, że powinniśmy działać w tej sprawie. Ja jutro będę w tej sprawie w SM.
                    • chmurek77 Re: sprawa płatności za prąd 05.09.10, 19:58
                      Ja dzwoniłem do SM w tej sprawie i oni mają nas bardzo głęboko....
                      • tomek_gorce Re: sprawa płatności za prąd 06.09.10, 12:28
                        Rozmawiałem z kierownikiem budowy.
                        Otrzymałem informację, że rzeczywiscie wg oświadczenia prąd powinien być do odbioru właściwego mieszkania. Kierownik przyznał mi rację, ale powiedział, że teraz za wiele to Oni zrobić nie mogą, bo poprostu Stoen się pospieszył. Doradził mi, że jeśli będę chciał odzyskać pieniądze, to muszę zwrócić się do spółdzielni wraz z rachunkiem za prąd za ten okres. Wtedy spółdzielnia powinna zwrócić się o odzyskanie kwoty do Cekomu, a oni będą zwracać pieniądze za prąd budowlany.

Pzdr. Tomek
                        • chmurek77 Re: sprawa płatności za prąd 06.09.10, 13:46
                          Już ja widzę jak nam to zwrócą.
                          • nitro_1 Re: sprawa płatności za prąd 06.09.10, 14:06
                            Myślę, że należałoby spisać stan licznika w okresie: od załączenia go do czasu prawomocnego pozwolenia na użytkowanie. Następnie złożyć pismo do SM Wola o zwrot kosztów energii el za ten okres. Ja taki właśnie mam zamiar. Jak się sprawa skończy? No cóż zobaczymy.
                            • chmurek77 Re: sprawa płatności za prąd 06.09.10, 15:22
                              Też mam zamiar napisać pismo,ale widząc podejście SM to jakoś sceptyczny jestem. Liczniki RWE zerują także ze stanem nie ma problemu, bo zaczynasz od zera. A pozwolenie na użytkowanie czuję, że się trochę przeciągnie i chyba realny będzie koniec, a nie połowa września. W SM powiedzieli mi, że dziś dopiero ma być Pan na rekonesans, do końca tygodnia może się wyrobią z decyzją i 2 tygodnie na uprawomocnienie. Pozdrawiam
                • fos.ia Re: sprawa liczników i prądu 06.09.10, 09:45
                  waga - wielkie dzieki za pomoc i informacje
                  • groszeck Re: sprawa liczników i prądu 07.09.10, 01:11
                    Niesamowita sytuacja. Na szczęście nie zdecydowałem się na wcześniejszy odbiór, ale naprawdę współczuję, bo wiem co to znaczy konieczność przerwania robót :-/
                    Cieszę się, że jest to forum, bo już wiem, że będę musiał przyjść ze specem do odbioru mieszkań i w razie czego być w kontakcie z prawnikiem. Po obserwacjach budynku przy Wrocławskiej (przy ZUSie) myślałem, że będzie kolorowo.

Jeśli mogę coś zasugerować, to kupcie transformatory prądu, zapasowe akumulatory, długie kable i ciągnijcie prąd z samochodów, jeśli macie ekipy z daleka, aby nie trzeba było przerywać prac. Przynajmniej ja bym się tak uzbroił w Waszej sytuacji.

Powodzenia przy dochodzeniu Waszych spraw!
                    • fos.ia Re: sprawa liczników i prądu 07.09.10, 16:50
                      Dzisiaj znowu odłączyli prąd.
                      Masakra :(
    • fos.ia Re: sprawa płatności za prąd 06.09.10, 09:44
      To prawdopodobnie jestes w budynku C :), ktory odłączają dzisiaj.

Pozdrawiam
    • chmurek77 Re: sprawa płatności za prąd 06.09.10, 11:46
      Dokładnie, nie martw się kolego dziś cię odłączą:) Z tego co wiem RWE działa do jutra i kto nie zdąży to będzie miał pecha. Mają być ponownie za 2 tygodnie co najmniej, tak przynajmniej monterzy mówili. A sytuacja z Cekomem jest chora bo większość płaciła 600 zł, a sorki,ale za 600 zł to trochę prądu można zużyć (oczywiście ta opłata nie dotyczy tylko prądu ale i wywozu śmieci itp). Ale jak nawet niech to będzie połowa, to 300 zł prądu przez 2 tygodnie jak robię mieszkanko w życiu nie zużyję. Oszukali nas i już.
    • edi.tta Re: Umowa na liczniki energetyczne! 15.09.10, 22:15
      witam,

czy mógłby ktoś przybliżyć mi jakie dokumenty należy przedstawić w RWE aby podpisać umowę? Dowiadywałam się w dniu dzisiejszym na infolinii, ale informacje były dość niejasne.
      Pa
      Pani poinformowała mnie że mam przedstawić:
      1. dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu
      2. protokół odbioru technicznego (i tu mam mały problem, gdyż wg Pani powinien on zawierać informację o numerze licznika, a tego na moim nie ma)
      3. Wniosek o zawarcie umowy

Podzielcie się proszę swoimi doświadczeniami. O co chodzi z tym nr licznika?
      Z góry dziękuję! I pozdrawiam,
      Edyta
      • nitro_1 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 16.09.10, 08:24
        W moim przypadku: wniosek (zgłoszenie) - wypełniony na miejscu a pani w RWE potrzebowała tylko protokół odbioru lokalu, resztę informacji przeklepała do komputera z wcześniej wypełnionego dokumentu. Nawt nie sprawdziła na kogo jest umowa z SM Wola.
        • edi.tta Re: Umowa na liczniki energetyczne! 16.09.10, 11:08
          Jakiego wcześniej wypełnionego dokumentu??? Ja nic oprócz protokołu nie mam:(
          • nitro_1 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 16.09.10, 11:50
            Nie panikuj. Na miejscu go wypełniasz w RWE - to chyba ten wniosek (nie pamiętam nagłówka). Dostaniesz go od pracownika RWE do wypełnienia a następnie przekazujesz go pani, która spisze umowę i wyda Ci potwierdzenie.
            • edi.tta Re: Umowa na liczniki energetyczne! 16.09.10, 12:43
              Oki:) Dzieki wielkie za pomoc :)
              pzdr.
              edyta
              • partypete Re: Umowa na liczniki energetyczne! 19.09.10, 13:59
                jaki jest formalny adres klatki B ???
                mam problem z umowa z RWE bo nie maja klatki B w swojej bazie zdresów,
                maja juz umowy z 2 lokalami w klatce C, czy ktos ma umowe z RWE w klatce B ?
                czy nasz adres to Zaborowska 1B ??
                • mamaodniedawna Re: Umowa na liczniki energetyczne! 20.09.10, 11:27
                  Umowę podpisywaliśmy w dniu kiedy wyłączyli prąd i nie mieliśmy żadnego problemu. Jestem też penwa, że mają więcej podpisanych umów niż tylko z dwoma lokalami z klatki C, bo gdy my podpisywaliśmy umowę to byliśmy którąś osobą z rzędu.
                  My mieszkamy w B, pod 26, a adres jest taki jakpodajesz w zapytaniu.
                  pozdrawiam
                  iwona :)
                • viki1976 Re: Umowa na liczniki energetyczne! 20.09.10, 13:25
                  Witaj,
                  w umowie z odbioru mieszkania powinien być adres naszej inwestycji, więc podaj ten który masz wpisany.
                  Pozdrawiam

partypete napisał:

> jaki jest formalny adres klatki B ???
                  > mam problem z umowa z RWE bo nie maja klatki B w swojej bazie zdresów,
                  > maja juz umowy z 2 lokalami w klatce C, czy ktos ma umowe z RWE w klatce B ?
                  > czy nasz adres to Zaborowska 1B ??
                • rtemolik Re: Umowa na liczniki energetyczne! 21.09.10, 15:42
                  Budynek A - Zaborowska 1 A
                  Budynek B - Zaborowska 1 B
                  Budynek C - Zaborowska 1 C

artypete napisał:
                  > jaki jest formalny adres klatki B ???
                  • fos.ia Re: Umowa na liczniki energetyczne! 21.09.10, 16:53
                    czy ktos juz wie, może komuś się udalo odzyskać częśc ryczałtu w związku z tym co miało miesjce z prądem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka