Dodaj do ulubionych

Realny koszt Mostu Północnego czyli przekłamanie

24.03.11, 09:51
Wiadomo za to, że most będzie droższy o 95 mln zł od ceny zapisanej w umowie. Dlaczego? Jak czytamy na stronie ZMID, wykonawca niewłaściwie ocenił „faktyczną ilość użytych materiałów i wykonanych robót”. To oznacza, że konsorcjum Pol-Aquy dostanie za most 1 mld 72 mln zł. To więcej niż w lutym 2009 roku proponował każdy z konkurentów w przetargu – Strabag, Bilfinger-Berger i Mota Engil. Pol-Aqua pokonała ich wtedy wyłącznie niższą ceną.
www.zw.com.pl/artykul/440730,581254.html
Obserwuj wątek
    • elfkabezhaltera A dlaczego ... 24.03.11, 10:37
      ... miałoby to inwestora w ogóle obchodzić?
      Czy miasto MUSI dopłacić? Nie może - co mi się wydaje naturalne - powiedzieć Pol-Aqua "Źle obliczyliście materiały? No, to już wasz osobisty dramat! Gówno mnie to obchodzi."
      • sibeliuss Re: A dlaczego ... 24.03.11, 11:15
        Prawo nie działa wstecz, ale gdyby urealniono koszty wynik przetargu byłby być może inny :)
        • elfkabezhaltera Nadal nie rozumiem 24.03.11, 12:00
          Pol-Aqua zobowiązał się zbudowac most za X złotych.
          Dlaczego miałby dostać cokolwiek ponad te X złotych?
          • sibeliuss Re: Nadal nie rozumiem 24.03.11, 15:36
            A tego to i ja nie rozumiem :)
    • Gość: kixx Ogloszenie IP: *.acn.waw.pl 24.03.11, 15:02
      Wybuduje III linie metra za 100 zl
      Rozliczenie po wykonaniu robot.

ps.w ten sposob tworzy sie niebezpieczny precedens powodujacy oderwanie cen ofertowych i koncowych.Kto zabroni w nastepnym przetargu zaoferowac 100 zl za budowe III linii metra,wykosic cena przeciwnikow,a potem oglosic,iz tak sie nie da i w koncowym rozrachunku wydebic od miasta wiecej,niz proponowal najdrozszy z konkurentow?
      Zreszta,czy wykonawca oddal by choc zlotowke,gdyby "niewlasciwie ocenil faktyczna ilosc uzytych materialow oraz wykonanych robot" na swoja korzysc?
      • dorsai68 Czy to precendes? 24.03.11, 16:12
        Czy po prostu powrót do sposobu finansowania miejskich inwestycji z okresu rządów Piskorskiego & Kozaka?
    • dorsai68 Kosztorysant specjalnej troski? 24.03.11, 16:07
      Kurwa, można się pomylić przy kosztorysowaniu o kilka procent, ale o 10? Do tego przy wieloletnim kontrakcie?
      Przecież tu minimalna rezerwa powinna wynosić 10% kontraktu, choć przy kontrakcie na 2-3 lata zasadna byłaby rezerwa na poziomie 20% (a bezpieczna 30%).

No tak... tylko że tworząc zasadną rezerwę w kosztorysie wywindujemy cenę do takiego pułapu, że możemy sobie darować startowanie w przetargu...
      • Gość: ja Kosztorysant a most IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 21:30
        czytam i zastanawia mnie jedno .czy wy naprawdę zastanawiacie się dlaczego tak jest ???
        odpowiedz jest bardzo prosta (nie do cytowania na forum ).
        niektórzy mówią na to spiskowa teoria dziejów .
    • Gość: filut z Pragi typowe dzialania Bufeciarni - styl: mordo ty moja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 09:26
      pod Bufetem nie takie lody juz krecilo - wystarczy przesledzic pompowanie kosztow stadionu narodowego przez tusko-bufeciarska rodzine

przyklad idzie z samej gory a warszawski Bufet ochoczo podchwytuje i cieszy sie z parasolu jaki nad nim rozpina sam pan premier
      • Gość: Z Bielan Re: typowe dzialania Bufeciarni - styl: mordo ty IP: *.aster.pl 31.03.11, 20:33
        Eeee, no w sumie aż tak nie można się martwić. Most co prawda sporo droższy, ale za to o ile dłużej go budują niż powinni:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka