war5aw
25.03.12, 11:28
Nie jestem fanką piłki nożnej więc do tej pory nie interesowałam się przygotowaniami do mistrzostw, ale wydarzenia ostatnich dni skłoniły mnie do poczynienia pewnych obserwacji:
-ZTM nie jest przygotowany na turystów!
Kanary tylko czekają aż napatoczy się jakiś nieszczęśnik niebędący z miasta: jakiś angielskojęzyczny pasażer zakupił bilet u kierowcy (w niektórych pojazdach jest jeszcze taka możliwość) tylko zdążył usiąść podleciał kanarek z karą, i na nic zdały się tłumaczenie obcokrajowca że kanar widział jak przed momentem ten zakupił bilet, nie wiem jak widoczna jest informacja o tym co należy uczynić z biletem jednorazowym bo od lat mam kartę miejską, ale więcej wyrozumiałości!
-PKP nie jest przygotowane na turystów!
Nieliczne panie na kasie posiadają choćby śladową znajomość języka angielskiego nie wspominając już o żadnym innych, stojąc w kolejce z zagranicznym gościem obserwowałam jak jedna z pań chamsko zrugała dwóch anglików przy kasie, a oni mogli na to tylko odpowiedzieć: "what?". Dodatkowo ta sama kobieta bez mrugnięcia powieką sprzedała mojemu gościowi bilet ze zniżką która mu nie przysługiwała , a co niech się jankes tłumaczy potem. Za to kontroler w pociągu był bardziej pomocny i dysponujący angielskim, sprzedał nowy bilet, anulował poprzedni i nie przywalił kary, również panie na dworcu w Krakowie pomogły wymienić bilety na podróż powrotną.