Dodaj do ulubionych

Przygotowania do Euro2012

25.03.12, 11:28
Nie jestem fanką piłki nożnej więc do tej pory nie interesowałam się przygotowaniami do mistrzostw, ale wydarzenia ostatnich dni skłoniły mnie do poczynienia pewnych obserwacji:
-ZTM nie jest przygotowany na turystów!
Kanary tylko czekają aż napatoczy się jakiś nieszczęśnik niebędący z miasta: jakiś angielskojęzyczny pasażer zakupił bilet u kierowcy (w niektórych pojazdach jest jeszcze taka możliwość) tylko zdążył usiąść podleciał kanarek z karą, i na nic zdały się tłumaczenie obcokrajowca że kanar widział jak przed momentem ten zakupił bilet, nie wiem jak widoczna jest informacja o tym co należy uczynić z biletem jednorazowym bo od lat mam kartę miejską, ale więcej wyrozumiałości!
-PKP nie jest przygotowane na turystów!
Nieliczne panie na kasie posiadają choćby śladową znajomość języka angielskiego nie wspominając już o żadnym innych, stojąc w kolejce z zagranicznym gościem obserwowałam jak jedna z pań chamsko zrugała dwóch anglików przy kasie, a oni mogli na to tylko odpowiedzieć: "what?". Dodatkowo ta sama kobieta bez mrugnięcia powieką sprzedała mojemu gościowi bilet ze zniżką która mu nie przysługiwała , a co niech się jankes tłumaczy potem. Za to kontroler w pociągu był bardziej pomocny i dysponujący angielskim, sprzedał nowy bilet, anulował poprzedni i nie przywalił kary, również panie na dworcu w Krakowie pomogły wymienić bilety na podróż powrotną.
Obserwuj wątek
    • maitresse.d.un.francais Re: Przygotowania do Euro2012 25.03.12, 19:17
      Chcieliśmy, to mamy.
      • fedorczyk4 Re: Przygotowania do Euro2012 26.03.12, 21:51
        maitresse.d.un.francais napisała:

> Chcieliśmy, to mamy.

Oj, tak. I jesze nie wiemy w jakim stopniu sie generalnie skompromitujemy. Polak potrafi!
    • sjs2011 Re: Przygotowania do Euro2012 26.03.12, 06:13
      Jak to jakie przygotowania?
      O wiele większy stadion w Berlinie ma około 100 kamer
      a warszawski SN ma 350 kamer
      a co Niemcy mają byc lepsi?
      Przyjmując, że jeden operator jest w stanie jako tako obserwować 8 kamer to już jest zatrudnienie nie mniej niz dla 40 osób
      Ponieważ obraz z jeden kamery magapikselowej umożliwia ogladanie jednocześnie kilkunastu fragmentów to może się okazać, że to nie 40 operatorów a 100 bedzie potrzeba zatrudnić
      Skąd wezmą jednocześnie 100 fryzjerów?
      Zapraszam na wędrówkę po bliskim otoczeniu SN
      np 777m od stadionu

albo ul. Okrzei tuż przy Targowej

co prawda to juz 2000 m od SN
      albo przy pomniku Powstania w Gettcie

• Gość: Pan Ochroniarz Bez przesady IP: 91.216.239.* 26.03.12, 11:12
      Jesteśmy na tyle dużym i znaczącym narodem Europy, że wypadałoby, by przyjeżdżający do nas nauczyli się kilkunastu najpotrzebniejszych słów i zwrotów w polskim języku. Polski język jest bardzo piękny i tylko wyjdzie na dobre obcokrajowcom, gdy się z nim zaznajomią. Czas ukrócić hegemonię języka angielskiego!!!
      • sjs2011 Re: Bez przesady 26.03.12, 20:19
        Gość portalu: Pan Ochroniarz napisał(a):

> Czas ukrócić hegemonię języka angielskiego!!!
        "Zdrowia życzę" jak mawiał w takich przypadkach gen. Nowicki
    • warzaw_bike_killerz A ja w temacie, ale troszke obok.. 30.03.12, 14:38
      Czy ktos mi moze wytlumaczyć, czemu piesn zagrzewajaca do boju, spiewana przez kibicow ta taka.. "Polska bialo-czerwoni, Polska bialo-czerwoni" jest na nute hymnu gejowskiego "go west", spiewana przez ulubiencow zwiazkow LGBT - w oryginale VILLAGE PEOPLE (tak, ci od YMCA), pozniej zaadoptowana przez kolejna gejowska ikone Pet Shop Boys?

Czy ma to cos wspolnego z krzewieniem tolerancji , czy pewnym stosunkiem do tych 11 pilkarzy na murawie?
    • Gość: Pan Ochroniarz 2 linie metra przed EURO2012 IP: 91.216.239.* 30.03.12, 16:30
      Miały być dwie linie metra przed EURO2012?

Miały być!

I co?

I są.

I linia Kabaty-Centrum i II inia Ratusz Arsenał-Młociny. ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka