Dodaj do ulubionych

Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko...

IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 09:16
Da się choć trochę poprawi drożność ulic objazdowych w centrum: Straż Miejska powinna pilnować aby parkujący na Szpitalnej i Zgody nie stawali w miejscach niedozwolonych (jak. np. w okolicy Zgody 4) a na Szpitalnej stawali wzdłuż chodnika (jak jest na znaku) a nie prostopadle. Wtedy nie będą blokować przejazdu. To samo na Kruczej: już od Pięknej jeden pas zajmują taksówki i dostawczaki i to blokuje ruch.
Obserwuj wątek
    • Gość: Korkometr Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 09:16
      • Gość: AntyGALAS Inzynier NIC NIE MOGE Galas! IP: *.creativeteam.com.pl 16.05.12, 11:13
        Jesli nic nie mozesz podaj sie do dymisji! Byc moze zastapi cie ktos kto chociaz bedzie PROBOWAL?!
    • Gość: Greg Al.Niepodległości - skręty w lewo IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 09:18
      Panie Galas, a może Pan wytłumaczyć dlaczego z Al.Niepodległości nie można skęcić przez kilka skrzyżowań w lewo w stronę Woli? Korek na Niepodległości w godzinach szczytu jest tak wielki, że wiele samochodów mogłoby opuścić tę ulicę skęcając w Nowowiejską, Koszykową lub Grzybowską bez uszczerbku dla i tak stojacych w korku pojazdów.
      • asperamanka Re: Al.Niepodległości - skręty w lewo 16.05.12, 10:04
        Korki w JP 2, w obie strony, generuje głównie sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu z Grzybowską. Przynajmniej tak to widzę, jeżdżąc tą ulicą codziennie. Zrób tam lewoskręty i dodatkową fazę świateł, to wszystko stanie od Dworca Południowego po Marymont.
        • Gość: Greg Re: Al.Niepodległości - skręty w lewo IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 10:10
          > Korki w JP 2, w obie strony, generuje głównie sygnalizacja świetlna na skrzyżow
          > aniu z Grzybowską. Przynajmniej tak to widzę, jeżdżąc tą ulicą codziennie. Zrób
          > tam lewoskręty i dodatkową fazę świateł, to wszystko stanie od Dworca Południo
          > wego po Marymont.

To chyba nie jeździsz tam w godzinach szczytu bo ja tam stoje przed i za światłami więc spokojnie jest czas dla lewoskrętów a nawet jeżeli za tym skrzyżowaniem jest pusto to i tak samochody utkną na kolejnym skrzyżowniu więc lewoskręt niczego nie pogorszy.
          • asperamanka Re: Al.Niepodległości - skręty w lewo 16.05.12, 10:16
            Jeżdżę. Za Grzybowską robi się w miarę luźno aż do korka generowanego przez światła przy Koszykowej w stronę Mokotowa, zaczynającego się nieraz już na wiadukcie.

W stronę Żoliborza trochę jeszcze blokują ruch światła przy przystanku tramwajowym przy Hali Mirowskiej, i przy Elektoralnej, ale główny problem powoduje blokada lewego pasa przez samochody skręcające w lewo w Ogrodową i w Aleję Solidarności. Ustawisz się na środkowym pasie, to w miarę sprawnie już jedziesz aż do Anielewicza/Stawki, w zależności od korka generowanego przez Rondo Babka.

Poobserwuj trochę i policz czas przejazdu poszczególnych odcinków.
            • Gość: Greg Re: Al.Niepodległości - skręty w lewo IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 11:06
              Ja mówię o lewoskrętach w kierunku WOLI. W tę stronę rano prawie nikt nie skręca a po południu jest permanentny korek i nietrzeba nawet zmieniać świateł wystarczy zdjąć znak zakazu skrętu w lewo.
              • Gość: Wolak Lewoskręt przy Grzybowskiej IP: 194.165.48.* 16.05.12, 11:39
                Już zapomniałeś w którym miejscu zaczynał się Sajgon do lewoskrętu na Wolę przed Rondem ONZ ?. To ci przypomnę: w godzinach szczytu zaczynał się na wysokości Złotej, czyli już po zjeździe z wiaduktu. Dalej potęgowały go "cwaniaczki" wciskające sie na chama na ostatnich 50-ciu metrach, a o tych co mieli wszystkich w d... i skręcali z pasa do jazdy na wprost zabierając miejsce na rondzie tym co byli na lewoskręcie już nie wspomnę.... Zrób więc teraz lewoskręt w Grzybowską, dodatkowo zapchaną przez autobusy przerzucone z ciągu Kasprzaka-Prosta, to skichasz się "ze szczęścia"
                • Gość: Greg Re: Lewoskręt przy Grzybowskiej IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 11:43
                  > Już zapomniałeś w którym miejscu zaczynał się Sajgon do lewoskrętu na Wolę p
                  > rzed Rondem ONZ ?
                  . To ci przypomnę: w godzinach szczytu zaczynał się na wys
                  > okości Złotej, czyli już po zjeździe z wiaduktu. Dalej potęgowały go "cwaniacz
                  > ki" wciskające sie na chama na ostatnich 50-ciu metrach, a o tych co mieli wszy
                  > stkich w d... i skręcali z pasa do jazdy na wprost zabierając miejsce na rondzi
                  > e tym co byli na lewoskręcie już nie wspomnę.... Zrób więc teraz lewoskręt w Gr
                  > zybowską, dodatkowo zapchaną przez autobusy przerzucone z ciągu Kasprzaka-Prost
                  > a, to skichasz się "ze szczęścia"

No faktycznie a terz nie ma korka i można śmigać, że ho ho.
                  • Gość: marli Re: Lewoskręt przy Grzybowskiej IP: *.mrr.gov.pl 16.05.12, 15:43
                    Człowieku co ty wypisujesz? Przecież Grzybowska od Al. JP II na zachód jest buspasem, ruch indywidualny jest możliwy tylko do najbliższego skrzyżowania. Zatem jak chcesz skręcać w ulicę na której jest zakaz wjazdu dla samochodów osobowych???!!!! Zastanów się trochę zanim następnym razem zaczniesz wprowadzać nowatorskie rozwiązania...
                    • wutang4eva Re: Lewoskręt przy Grzybowskiej 16.05.12, 21:40
                      Rozwiazanie jest proste i konieczne, trzeba natychmiast umozliwic jazde samochodom na grzybowskiej, tak jak bylo cale zycie az do zeszlego roku.
                    • Gość: Greg Re: Lewoskręt przy Grzybowskiej IP: *.ip.netia.com.pl 17.05.12, 08:17
                      > Człowieku co ty wypisujesz? Przecież Grzybowska od Al. JP II na zachód jest bus
                      > pasem, ruch indywidualny jest możliwy tylko do najbliższego skrzyżowania. Zatem
                      > jak chcesz skręcać w ulicę na której jest zakaz wjazdu dla samochodów osobowyc
                      > h???!!!! Zastanów się trochę zanim następnym razem zaczniesz wprowadzać nowator
                      > skie rozwiązania...

No chyba przyjechałeś tutaj niedawno i sam się trochę zastanów. Po pierwsze, to nawet to najbliższe skrzyżowanie to jest zjazd z Al. JPII sporej ilości samochodów. Po drugie to głupie rozwiązanie wprowadziła HGW jak zamknęła ulicę Kasprzaka na 2 lata aby sobie tarcze wkopywać w Centrum miasta. Teraz mamy taki efekt, że 1 autobus na pół godziny jeździ sobie ul. Kasprzaka a samochody do dwupasmowej ulicy nie mają jak dojechać. Po trzecie napisałem o trzech lewoskrętach, które powinny byc natychmiast dozwolone bo tylko powodują niepotrzebnie korkowanie JPII przez kierowców jadących na Wolę.
            • wutang4eva Re: Al.Niepodległości - skręty w lewo 16.05.12, 21:43
              Aby poprawic sytuacje na skrzyzowaniu przy Feminie powinno sie przywrocic stara sygnalizacje, taka jaka byla cale zycie, bo po zeszlorocznych zmianach na lewoskrecie w strone Woli przejezdza 2-3 razy mniej samochodow niz wczesniej. To powoduje, ze tworza sie niepotrzebne korki takze na pasach przeznaczonych do jazdy w strone ronda babka.
    • Gość: Korkometr Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 09:22
      Wislostrada to najwiekszy korek w Warszawie! A stoi przez zle ustawione swiatla pod trasa wz. Obserwuje to codziennie. Tysiace aut stoja w korku na czerwonym swietle a poprzeczne ulice stoja puste. Galas jak opowiada bajki.
      Obecnie korek zaczyna sie przy parku linowym przy gwiazdzistej i trwa tak przez wiekoszosc dnia!
      • asperamanka Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl 16.05.12, 10:11
        W wielu miastach, w tym także polskich, na takich skrzyżowaniach jak Wisłostrady pod Trasą WZ, instaluje się po prostu w jezdni pętle indukcyjne. Kiedy zbierze się odpowiednia liczba pojazdów czekających na przejazd, włącza się dla nich, po odpowiednim czasie, automatycznie zielone światło na czas potrzebny, żeby zjechały ze skrzyżowania. Coś takiego zapewne by nieco rozwiązało problem na Wisłostradzie, ale pan inżynier Galas wiedzę fachową czerpał chyba z "Młodego Technika" kilkadziesiąt lat temu, a wtedy takie rozwiązania nie były znane. ;-)
        • senpai-michael Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl 16.05.12, 11:08
          No jak to tam przecież jest wypas system siemensa za grube miliony wyrzucone w błoto
    • Gość: Katol Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 09:25

Wisłostrada nie ma takiej przepustowości jak 14 tysięcy pojazdów w jedym kierunku w jedną godzinę. Czy Agora zatrudnia samych amatorów?
    • Gość: krea Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: *.home.aster.pl 16.05.12, 09:26
      to jest eksperyment na żywym organiźmie dla wszystkich, którym marzy się deptak na Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej
    • Gość: inż. Mamoń Serdecznie pozdrawiam inżyniera Janusza Galasa. IP: *.home.aster.pl 16.05.12, 09:27
    • Gość: adf HGW i PO roz....ja to miasto kompletnie! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 16.05.12, 09:29
      dojazd z pl. Trzech Krzyzy do pl. Zamkowego zajmuje 20 min. Szybciej jest na piechote. W dodatku w autobusach panuje nieziemski tlok.
      Polaczenie z Praga jest beznadziejne! Targowa wylaczona z ruchu. Most S-D wylaczony dla samochodow prywatnych, wiec wszyscy jezdza komunikacja zbiorowa. Pieknie! Tylko ten gloopi babol ze swoimi przydoopasami zapomnial dac wiecej autobusow na tej trasie. Nie miesci sie wiecej? To wymyslcie cos innego, durnie z Ratusza! Za co bieryecie pieniadye, nagrody. AAAA, wy sobie doopy wozicie samochodami sluzbowymi!
      Komnikacja zbiorowa pada na pysk! Ludzie gniezdza sie jak w bydlecych wagonach do Auschwitz! Tak o nas dba nasza wladza!

HGW i PO won!!!
      • Gość: le Ming Re: HGW i PO roz....ja to miasto kompletnie! IP: 178.73.49.* 16.05.12, 11:01
        > Ludzie gniezdza sie jak w bydlecych wagonach do Auschwitz!

O, następny, któremu wizja Polskęzbawa na mózg się rzuciła. Co ty, dziecko, wiesz o Auschwitz? Do książek wracaj, bo test gimnazjalny zawaliłeś.
        • Gość: wD Re: HGW i PO roz....ja to miasto kompletnie! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 16.05.12, 11:29
          wiem więcej od ciebie lemingu.
          Tak zakorkować miasto i upodlić jego mieszkańców potrafi chyba tylko jedna ekipa.

Żeby robić inwestycje, trzeba mieć coś we łbie. Hanna i jej chłopcy niestety nie mają. Myślą, że wystarczy wydać kupę kasy na gadżety, żeby wszystko działało. Niestety, błąd. Miasto nie wymaga zadłużenia na miliardy i 16 inwestycji na raz. Miasto wymaga ustawienia świateł, wystawienia służb na skrzyżowania, nieblokowanej komunikacji zbiorowej, planowania i przewidywania skutków, dobrego etapowania inwestycji, trzymania za mordę wykonawców...

• Gość: Greg Popieram IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 11:34
            Dokładnie tak, nic dodać nic ująć.
          • Gość: le Ming Re: HGW i PO roz....ja to miasto kompletnie! IP: 178.73.49.* 16.05.12, 12:15
            Twoje pretensje do Hanki i kolesiów mogą być uzasadnione, ale twój wtręt o Auschwitz był kretyński. Pogódź się z tym.
            • Gość: edw Re: HGW i PO roz....ja to miasto kompletnie! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 16.05.12, 12:39
              to była stylistyczna hiperbola.

Jadąc komunikacją zbiorową - zalecaną przez Ratusz - czuję się jak bydło. Ani powietrza, ani miejsca na nogi. Do tego wściekłość innych pasażerów, którzy nie mogą wejść / nie mogą wyjść / nie mogą się przesunąć.
              Bydło jest przewożone w lepszych warunkach niż warszawiacy. Co więcej ja sam płacę ya takie traktowanie! Mam bilet, płacę podatki (PIT, od nieruchomości), a traktuje się mnie gorzej niż rzeźnego woła.
              • Gość: eds Re: HGW i PO roz....ja to miasto kompletnie! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 16.05.12, 12:43
                o ile w ogóle uda mi się wejść do autobusu. Codziennie przepuszczam 2-3 autobusy, bo nie ma miejsca na kolejnych pasażerów.
                • Gość: HGW=wypier! Re: HGW i PO roz....ja to miasto kompletnie! IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 20:41
                  niech sobie HGW w dupsko wsadzi taki zbiorkom!
                  teraz jeżdże rowerem i mam tę suke w dupie
    • jacutin Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... 16.05.12, 09:30
      Galas, nie musisz być cudotwórcą, ale jesteś matole inżynierem. A inżynier, powinien mieć na tyle otwarte spojrzenie, aby potrafić przewidywać konsekwencje powstających założeń komunikacyjnych. To jak w szachach, baranie - musisz przewidywać na kilka ruchów do przodu. Inaczej jesteś pindą a nie inżynierem, tak jak zresztą cała ekipa nieudaczników bufetowej.
      Mieliście matoły i patałachy w 1945 roku otwarte miasto ruin i mogliście zrobić z tym co tylko się wymarzy - komfort, którego nie miało wiele Europejskich stolic. A macie węzeł gordyjski, bo jesteście ciemniakami, wieśniakami i nieudacznikami. Zamknij baranie centrum. Ciekawe jak to się odbije ekonomicznie na Warszawie. Firmy wyprowadzą się od kompleksów w stylu Służewca Przemysłowego a centrum stanie się slumsem dla zbiedniałych dziadków i emerytów.
      Jak słyszę takie pomysły to mam ochotę zasadzić ci kopa w dupę.
      • asperamanka Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl 16.05.12, 10:01
        Wiesz, 1945 roku ja bym się nie czepiał. Czego by się nie powiedziało o ówczesnym BOŚ, to architekci i inżynierowie z Biura znali ograniczenia komunikacyjne przedwojennej Warszawy i zrealizowali konsekwentny plan przebudowy arterii miejskich. Przebito Marszałkowską na północ od Królewskiej łącząc Śródmieście z Żoliborzem. Przebito trasę NS (dzisiejsza JP2) od Alej Jerozolimskich po Rondo Babka. Zbudowano Trasę WZ, która na ówczesne czasy była rewelacją komunikacyjną. W latach 1950-tych zbudowano małą obwodnicę Śródmieścia w ciągu Towarowa - Okopowa - dziesiejsza Słomińskiego - Most Gdański - Starzyńskiego i Szwedzka do Radzymińskiej. Za Gierka zbudowano Trasę "Ł" i Wisłostradę, i rozpoczęto realizację Trasy AK. A za Jaruzelskiego rozpoczęto budowę metra.

Ładnie byśmy dziś bez tego wyglądali. To ostatnie 20 lat to bezhołowie, realizowanie nieskończonych inwestycji i po kawałku. Co komu po Trasie Siekierkowskiej, która korkuje się na wysokości Sobieskiego i dalej, bo nie zbudowano kilku wiaduktów? Co komu po TMP, która kończy się na Modlińskiej i na Młocinach, i nie wiadomo, kiedy pójdzie dalej? Itd., itp. Buduje się fragmenty połączeń, które wpuszczają tylko dodatkowy ruch w już istniejące i zakorkowane ulice.
        • wj_2000 Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl 16.05.12, 11:21
          Solidarnościowe oszołomy "odwołały" praktycznie dekret Bieruta. Podzieliły miasto na 7 gmin. Pojęcie praworządności i demokracji WYPACZYLI ad extremum, gdzie stały się one niemal swymi zaprzeczeniami. I stąd te zmarnowane 22 lata.
          • wj_2000 Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl 16.05.12, 11:23
            Zapomniałem też dodać, że KADRY, kadry solidarnościowe są tyle warte INTELEKTUALNIE I MORALNIE, że tylko je o kant dupy potłuc.
      • Gość: public_enemy_uk Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.tktelekom.pl 16.05.12, 11:07
        racja !
    • Gość: Derduch Wywalić Galasa na zbity pysk! IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 09:37
      Ten "człowiek" jest winny paraliżowi Warszawy, jest twórcą nowego światła na sygnalizatorach: było czerwone, żółte i zielone, teraz doszło "galasowe" na którym wszystkie kierunki łącznie z pieszymi stoją na czerwonym.
      Z naszych ulic da się wycisnąć więcej, sprowadzić specjalistów od kierowania ruchem z Niemiec i Austrii, karać po 500 pln każdą ciężarówkę jadącą Wisłostradą środkowym pasem - wzdłuż całej są ustawione znaki o zakazie wyprzedzanie prze pojazdy ponad 3,5 tony, dlaczego nikt tego nie egzekwuje?
      Tak jak ktoś pisał, blokuje się przez światła pod mostem Śląsko-Dąbrowskim, wystarczy dać boczny tunelem i po kłopocie.
      • franek31 cykl zmiany świateł 16.05.12, 13:19
        Gość portalu: Derduch napisał:

> było czerwone, żółte i zielone, teraz doszło "galasowe" na który
        > m wszystkie kierunki łącznie z pieszymi stoją na czerwonym.

Jeszcze na niektórych skrzyżowaniach doszła taka faza, że przez cały cykl zielone światło dla pieszych nie zapala się wcale, chociaż samochody w tym samym kierunku mają zielone.
    • Gość: tomek Niech mi ktoś tłumaczy IP: 91.198.145.* 16.05.12, 09:37
      Jakim cudem przyczyną problemów jest skrzyżowanie ze świętokrzyską, która jest zamknięta dla ruchu? Czyżby plan działania sygnalizacji świetlnej działał po staremu?
      • Gość: gg Re: Niech mi ktoś tłumaczy IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.12, 09:50
        No pomyśl trochę, może wpadniesz na rozwiązanie tajemnicy.
      • profes79 Re: Niech mi ktoś tłumaczy 16.05.12, 09:52
        Nie jest zamknięta. Cały czas funkcjonuje zjazd wkierunku ulicy Tamka i to ze względu na niego tworzą się tam korki - sygnalizacja wydziela osobną fazę dla jadących od strony Placu Zamkowego i skręcających w Świętokrzyską i chyba także osobną faze dla skręcających ze Świętokrzyskiej w NS w kierunku Ronda De Gaulle`a.

Dochodzi do tego pojedynczy pas ruchu w obie strony i korek gotowy; jadąc rowerem miewam problemy, żeby się tam gdzieś przecisnąć a korki czasami zaczynają się już przy uniwerku.
        • Gość: tomek Re: Niech mi ktoś tłumaczy IP: 91.198.145.* 16.05.12, 10:05
          Chcesz mi powiedzieć, że to skrzyżowanie ma teraz udziwnione fazy które powodują mniejszą drożność, niż wtedy gdy Świętokrzyska funkcjonowała?
          • sibeliuss Re: Niech mi ktoś tłumaczy 16.05.12, 10:54
            Bingo.
            • Gość: tomek Działania Galasa są przemyślane IP: 91.198.145.* 16.05.12, 10:57
              Tylko on ma inny cen niż możnaby się spodziewać. On chce zlikwidować ruch w mieście. Realizuje swoją wizję. Historia zna takich, którzy realizowali swoje wizje. Nazywamy ich szaleńcami.
          • profes79 Re: Niech mi ktoś tłumaczy 16.05.12, 11:17
            Nie wiem czy udziwnione, ale podejrzewam, że w tej chwili przechodzi przez nie ilość ruchu które normalnie się tam nie przewalała - do tego wątpię, aby byłu dużo skręcających w Świętokrzyską i ze Świętokrzyskiej a teraz to norma.
    • Gość: antygalas Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.12, 09:49
      Niech Sejm uchwali wcześniejszą emeryturę dla p. Galasa. Najlepiej od wczoraj.
    • Gość: inż. cudotwórca Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: *.speedsoft.pl 16.05.12, 09:50
      Niech ten Pan przestanie kompromitować nasze miasto!
      Czy ktoś w ZDM może w końcu przyjąć do wiadomości, że ulice z pierwszeństwem przejazdu powinny być uprzywilejowane dla ruchu. U nas jest to na głowie postawione, bo korki są na drogach z pierwszeństwem (po kilka km najczęściej) kiedy z ulicy podporządkowanej czeka na wjazd na drogę zbiorczą kilka lub kilkanaście samochodów i oczywiście od razu utyka w korku, bo za kilkaset metrów są kolejne światła. Korki powinny być na wjazdach, a nie na drodze głównej dlatego światła powinny maksymalnie ułatwiać przejazd na wprost, a nie wyjazd na drogę. Świetnie to dokumentują światła z ulicą Pułkową (Wóycickiego, Dzierżoniowską, Heroldów) i dalej Wisłostrada na wysokości mostu Śląsko-Dąbrowskiego (tego wyłączonego z ruchu). Korki to nie jest podróż na Marsa, no ludzie? Niech ktoś w końcu odsunie tych ludzi.
    • Gość: prevka Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: *.play-internet.pl 16.05.12, 10:04
      Galasa tylko stać na rozłożenie rąk. Do niczego innego nie jest zdolny. Wszyscy jeżdżący Wisłostrada wiedzą, że te potworne korki to skutek źle ustawionych świateł. Tylko zakichani specjalisci z Galasem na czele tego nie wiedzą. A może wiedzą tylko nie reagują. To jeszcze gorsze. To jest skandal co sie dzieje w Warszawie. Na Wisłostradzie korki są nawet o 13.00...A od Karowej pusto. Czy tak trudno wyciągnąć wnioski. Z przerażeniem też zauważyłam, że przed tunelem w strone Gdańska montują dodatkowe światła. Teraz korki będą jeszcze gorsze. Dramaaaat
      • Gość: powiślak raczej nie jeździsz Dobrą w stronę N.Zjazdu IP: *.home.aster.pl 16.05.12, 10:09
        Postój tam sobie w megazajebistym korku czekając na wjazd na Wisłostradę to zmienisz zdanie.
        To samo z Ludną. Wyjazd tą ulicą na Wisłostradę oznacza wbicie się w korek niezależnie od kierunku skrętu.
        • Gość: sranko Re: raczej nie jeździsz Dobrą w stronę N.Zjazdu IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 10:21
          won dziadu
          • Gość: le Ming Re: raczej nie jeździsz Dobrą w stronę N.Zjazdu IP: 178.73.49.* 16.05.12, 11:03
            Wujek Staszek? Poznaję po celnej ripoście...
            • Gość: sedes Re: raczej nie jeździsz Dobrą w stronę N.Zjazdu IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 20:47
              ty brudasie! światła ci w dupe wpakuje!
      • Gość: olek Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 10:32
        Galas faktycznie jest ... ale ludzie - wy wcale nie jesteście mądrzejsi. Jeżeli ktoś mi mówi, że aby korki zniknęły na Wisłostradzie wystarczy zmienić światła przy mości Ś-D to wybucham mu śmiechem prosto w twarz. Dlaczego? Bo pytam się: a co dalej? Jest jakiś tajemniczy wjazd na magiczną autostradę? NIE. Odpowiedź jest prosta co dalej: auta staną przy moście Poniatowskiego, bo część kierowców chcąca wjechać w AJ zablokuje cały lewy pas, druga część tych samych kierowców zablokuje środkowy pas chcąc wcisnąć się w ostatniej chwili na lewy, a trzecia część zablokuje prawy pas bo zaraz za mostem też są światła ze skrętem w prawo, ale jednocześnie z przejściem dla pieszych więc ich przepustowość jest minimalna. Po prostu Wisłostrada nie ma połączenia z żadną większą arterią miejską i zawsze będzie się korkować - głupotą jest więc puszczanie tamtędy objazdów. A jeszcze większa głupotą było robienie tego wszystkiego naraz - ale to już zasługa całej PO i HGW oraz lemingów który wyznają mit pt. "nie ważne jak, ważne żeby było" bo przecież można pocierpieć - rok, dwa, dziesięć itd. Na takiej samej zasadzie powstała I linia metra - zresztą tylko w Polsce nie można wybudować metra bez zamykania ulic. Na całym świecie jest to jednak możliwe, a utrudnienia są tam znacznie większe niż "łącznik dwóch linii". Gdyby w Londynie tak powstawało metro jak u nas, musieliby zburzyć większą część miasta - ale kto się tym przejmuje?
        • Gość: Derduch Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 10:46
          Gość portalu: olek napisał(a):

> Po prostu Wisłostrada nie ma połączenia z żadną większą arterią miejską i
          > zawsze będzie się korkować

Byłeś Ty kiedyś w Warszawie? Obawiam się że nigdy...

Otóż: Wisłostrada ma połączenie z Trasą Łazienkowską, a jej przedłużenie jako Czerniakowska z Trasą Siekierkowską, Trasę Toruńską pomijam bo nie z tej strony.
          I teraz: Korek jest wyłącznie do Śląsko-Dąbrowskiego, tutaj wystarczy wydrążyć tunele do skrętów, dwa załatwiają sprawę. Dalej Tunel, więc spoko, światła przy Ludnej: z Ludnej tunel w lewo w kierunku Zoliborza, natomiast lewoskręt od strony Mokotowa załatwia obecne "jakby rondo" pod mostem Poniatowskiego. I tak bez świateł i stanie jesteśmy przy trasie Łazienkowskiej, czyli większośc ruchu niknie nam po drodze bez korków. Dalej wart dołem puścić skrzyżowanie z Łazienkowska i Gagarina i tak jesteśmy już z Centrum, przy Trasie siekierkowskiej.

Amen.

Do tego bezustanny monitoring w/w trasy, jazda środkiem - automatyczna fotka i mandat.
          • Gość: Galasiątko Tunel na tunelu i tunelem pogania IP: 194.165.48.* 16.05.12, 11:54
            Teee... "specjalista od tuneli": a wiesz ile to kosztuje ? Nie ? To ci powiem: od 100 milionów w górę "za sztukę". Naliczyłeś tych tuneli cztery, bo widać dalej niż za Gagarina nie jeździsz. Do tego dołóż jeszcze dwa lata całkowitego wyłączenia Wisłostrady - bo jakoś trzeba te tunele zbudować i mamy miasto zatkane na wieki wieków. Bez twojego Amen !
            • Gość: zgrywus Re: Tunel na tunelu i tunelem pogania IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.05.12, 12:58
              Tunel może tak, ale wiadukt już niekoniecznie. Na discovery oglądałem z 5- 10 lat temu (w każdym razie DAWNO) jak rozwiązano problem połączenia autostrad (takich po 6-8 pasów i nie 2 a 3 autostrady i w dodatku węzeł wielopoziomowy) w okolicach Los Angeles. WŁADZE MIASTA stwierdziły że PRIORYTETEM jest jak najmniejsza UCIĄŻLIWOŚĆ DLA MIESZKAŃCÓW (nie mylić z ceną..) przetarg wygrała firma, która: zbudowała całą konstrukcje - KILKA POZIOMÓW WIADUKTÓW "u siebie" (w swojej siedzibie) absolutnie nie przeszkadzając w istniejącym w danej chwili ruchu i złożyła do kupy te wiadukty na miejscu w JEDEN MIESIĄC wyglądało to jak "poskładanie z naprawdę dużych klocków".
              WIĘC:
              1. MOŻNA tylko trzeba chcieć
              2. Priorytetem są mieszkańcy i ich wygoda - widocznie "u nich" lepiej działa związek : "kretyńskie pomysły kontra kolejny sukces w wyborach" :-)))
              W/G mnie pojawienie się tego związku w naszym kraju wiecznych cudów zapewni nam lepsze życie, czego sobie i Wam życzę, ale niestety bez specjalnej wiary....
          • mok33g Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl 16.05.12, 12:33
            Tunele są bardziej kłopotliwe w budowie, natomiast wiadukty na całej Wisłostradzie rozwiązałyby sprawę, ale budowniczowie z okresu Gierka tego nie przewidzieli ze względu na pośpiech i 22 lipca. Pięknie jest to rozwiązane w Wiedniu w środku gęstej zabudowy.
      • Gość: romek Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 16:10
        Napiszę tak: patrząc na ustawienia świateł w różnych miejscach w mieście i kolejny "wynalazek" czyli falę czerwonych świateł (dzięki której nijak się nie da jechać płynnie, bo jak rusza się sprzed jednego sygnalizatora to na kolejnym zapala się czerwone - przykład ulica Gagarina) dochodzę do wniosku, że chyba pan Galas dostaje profity z koncernów paliwowych??? No bo nie chce mi się wierzyć, że jest aż takim nieudacznikiem albo bezczelnym leniem. Co to za rozwiązywanie problemów: "niedasię" i współczucie?
    • maciekrob1 Przeczytałem (prawie) wszystkie wypowiedzi... 16.05.12, 10:23
      ... i nie broniąc decydentów miejskich, muszę stwierdzić, że gdybyście podpisywali się imieniem i nazwiskiem z nr telefonu, to byłaby gotowa lista chętnych do pracy, ze świeżymi i nowatorskimi pomysłami, których decyzje podniosłyby jakość życia w stolicy!
      Ludzie - marnujecie się. Dajcie się zatrudnić przez miasto. Wprowadzajcie swoje pomysły! Wszystkim będzie lepiej!
      • Gość: inż. cudotwórca Re: Przeczytałem (prawie) wszystkie wypowiedzi... IP: *.speedsoft.pl 16.05.12, 10:29
        bo to nie jest takie skomplikowane jak próbuje nam się wmawiać. Łatwo w ten sposób tłumaczyć swoją nieudolność.
      • swiete.jeze Re: Przeczytałem (prawie) wszystkie wypowiedzi... 16.05.12, 10:29
        :)
      • Gość: jas Re: Przeczytałem (prawie) wszystkie wypowiedzi... IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.12, 10:35
        Dopóki będą zatrudniani pociotkowie i inne matołki to bedzie jak jest w całym miescie i całym kraju.
        Myslę że Pan Dyrektor Galas jest człowiekiem honorowym i poda się do dysmisji za dziesiątki decyzji które dotychczas podjął.
      • Gość: prevka Re: Przeczytałem (prawie) wszystkie wypowiedzi... IP: *.play-internet.pl 16.05.12, 10:39
        Dziękujemy za tę merytoryczna uwage...i na temat. No właśnie problem polega na tym, że wystarczy jeździc po mieście i umieć wyciągać wnioski. Pan Galas i jego koledzy nie wiedzą jak funkcjonuje komunikacja w Wwie albo mają to gdzieś. Niech za przykład posłuży chwilowa zmiana pierwszeństwa przy zjeździe z Mostu Grota za Wisłostradę. Wycofali się po 2 tygodniach. A wystarczyło troche pomyslec. Ja nie jestem inż a wiedziałam co sie stanie...
    • mirekmm Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... 16.05.12, 10:33
      Zdążą zatkać wszystko na Euro?
    • Gość: k Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.05.12, 10:45
      Jak dojechać do szpitala na Kopernika.
      Przez te ku... musiałem zrezygnować z rehabilitacji dziecka.
      • Gość: Wojtek Sz. Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 10:52
        A ja Was wszystkich... omijam na rowerze (albo komunikacją miejską - dziś całkiem sprawnie od 9 do 9:15).

PS: Pozdrawiam Pana co ma rehabilitować dziecko - nie wiem skąd Pan dojeżdża, ale może udałoby się Panu wjechać od Oboźnej.
        • Gość: k Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.05.12, 11:40
          Już zrezygnowałem, dojechać musiałem kawał drogi.
          Dziękuję i również pozdrawiam.
        • Gość: sky_fifi Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 11:47
          To może pomóż temu panu i dowieź mu dziecko rowerem.
          • Gość: Wojtek Sz. Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 11:50
            Póki co nie wiem skąd jest, ani w jakim wieku jest jego dziecko. Mam przyczepkę do 40kg, więc może mógłbym i pomóc, a co!
            • Gość: sky_fifi Re: Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 00:33
              Zaskoczyłeś mnie pozytywną odowiedzią :-)
    • Gość: franek Balas cudotwórcą nie jest-to fakt.... IP: 178.73.44.* 16.05.12, 10:51
    • Gość: CHAOS Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: 193.201.36.* 16.05.12, 10:52
      Ludzie, nie czytajcie tego co pisze GW o komunikacji. Jest to stała propagandowa dezinformacja. P. Galas stał się dyżurnym kozłem ofiarnym GW i całego tego towarzystwa rządzącego miastem.
      W którymś wywiadów dla Polityki P. Galas sam przyznał, że nie ma ludzi do planowania/analizowania rozkładu ruchu w mieście. Zatwierdza on tylko zmiany komunikacyjne TYLKO od strony formalnej.
      Wniosek jest smutny, mamy chaos komunikacyjny ponieważ nikt nie planuje rozpływu ruchu. GW zapewnia w każdym artykule Osowskiego – że jest źle i będzie gorzej – włodarzom miasta odpowiada to stanowisko – ponieważ na końcu z tego wynika, że wina leży po stronie nierozgarniętych kierowców, którzy używają swoich samochodów zamiast rowerów.
    • Gość: le Ming Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: 178.73.49.* 16.05.12, 10:58
      "Taki widok na spacerowym Trakcie Królewskim szokuje: autobusy, taksówki i łamiący zakaz wjazdu kierowcy stoją tu teraz w korku po horyzont"

Proponuję na początek wyłapywać WSZYSTKICH łamiących zakaz. Autobusów od tego nie ubędzie, ale samochodów owszem, i to dobra 1/3 - bywam prawie co dzień na N. Świecie i widzę, ile ich tam się wciska.
    • gosc_nie_dzielny Rower górą. :-) 16.05.12, 11:06
      Z przyjemnością patrzę jak blaszankowcy kiszą się w swoich puszkach, jak tłuste sardyny w konserwie, podczas gdy ja śmigam wzdłuż sznurów blaszanek na rowerze. :-)

Zabawne jest to, że w większości samochodów jest tylko jedna osoba. A jeszcze zabawniejsze, że pewnie 85% z tych kierowców ma do przejechania mniej niż 10 km w jedną stronę.

Rozwiązaniem opisanego w artykule problemu było całkowite zamknięcie Śródmieścia dla ruchu samochodowego (wyłączając zbiorkom, dostawców i mieszkańców), ale HGW mentalnie jest gdzieś pod Nowosybirskiem, więc na takie kroki przyjdzie jeszcze trochę poczekać.

Na razie mogę jedynie życzyć blaszankowym brzuchaczom miłego kiszenia się! Trochę to jeszcze potrwa. :-)
      • the_dzidka Re: Rower górą. :-) 16.05.12, 11:31
        gosc_nie_dzielny napisał:

> Z przyjemnością patrzę jak blaszankowcy kiszą się w swoich puszkach, jak tłuste sardyny w konserwie, podczas gdy ja śmigam wzdłuż sznurów blaszanek na rowerz
        > e. :-)
        (...)
        > Na razie mogę jedynie życzyć blaszankowym brzuchaczom miłego kiszenia się! Tro
        > chę to jeszcze potrwa. :-)

I ta forma twojej wypowiedzi automatycznie dyskwalifikuje cię jako dyskutanta. Pomyśl dlaczego, o ile jeszcze ci mózgu nie wywiało.

(PS. jeżdżę rowerem tyle samo, co samochodem.)

• gosc_nie_dzielny Re: Rower górą. :-) 16.05.12, 11:35
          the_dzidka napisała:

> I ta forma twojej wypowiedzi automatycznie dyskwalifikuje cię jako dyskutanta.
          > Pomyśl dlaczego, o ile jeszcze ci mózgu nie wywiało.

Forma wypowiedzi dobrana celowo.
          Skąd pomysł, że oczekuję dyskusji?

> (PS. jeżdżę rowerem tyle samo, co samochodem.)

Jestem przekonany, że tak jest.
          • Gość: x Re: Rower górą. :-) IP: 217.33.154.* 16.05.12, 13:31
            > Forma wypowiedzi dobrana celowo.

gratulujemy zatem poziomu.
          • rlnd Re: Rower górą. :-) 16.05.12, 17:20
            Aha, czyli glosisz tzw. dobra nowine ?
            Teza o rowerze jako religii potwierdza sie.
            • gosc_nie_dzielny Re: Rower górą. :-) 23.05.12, 22:04
              rlnd napisał:

> Aha, czyli glosisz tzw. dobra nowine ?

Tak! I zaprawdę powiadam Ci, zbłądziłaś, blaszankowa sardyno!
      • Gość: Wesoły Roger Re: Rower górą. :-) IP: 204.45.133.* 16.05.12, 11:58
        Kisi to się pedalarz pod pelerynką. Z przyjemnością zrobię takiemu darmowy prysznic, zwłaszcza jak będzie się pchał jezdnią mając obok drogę dla rowerów. Kałuż dzisiaj dostatek :)
        • Gość: rowerowy Joe a to ci dopiero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 12:45
          haha podoba mi się ta riposta słowna, ale mam nadzieję, że wyładowujesz się tylko słownie w necie. Nie róbmy sobie krzywdy w realu. Za dużo jest w ostatnich latach bałaganu pod rządami Tuska. Wszyscy w jakimś stopniu cierpimy z tego powodu. Niektórzy się nawet wieszają...
        • gosc_nie_dzielny Re: Rower górą. :-) 23.05.12, 22:02
          Gość portalu: Wesoły Roger napisał(a):

> Kisi to się pedalarz pod pelerynką.

Pod pelerynką to kiszą się może rowerzyści starsi od Szurkowskiego, względnie brzuchate sardyny z blaszanek, które ktoś siłą oderwał od puszki i wsadził na rower. Myślący rowerzyści używają ubrań z membraną - nieprzemakalnych, oddychających i lekkich.
      • Gość: pat Re: Rower górą. :-) IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.05.12, 13:22

> Z przyjemnością patrzę jak blaszankowcy kiszą się w swoich puszkach, jak tłust
        > e sardyny w konserwie, podczas gdy ja śmigam wzdłuż sznurów blaszanek na rowerz
        > e. :-)

W takie dni jak dzisiaj albo wczoraj jeździsz w piance do surfingu czy masz jakiś inny patent?
        • gerbezuk Re: Rower górą. :-) 16.05.12, 15:56
          nie ma złej pogody... sa tylko źle ubrani rowerzyści.. wystarczy kawał nieprzemakalnej peleryny i czapka z daszkiem żeby żadna pogoda nie była przeszkodą.
          • Gość: blacharz Re: Rower górą. :-) IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 20:55
            a potem wpadasz spocony jak świnia do pracy
            gratuluje szefowi pracownika
        • gosc_nie_dzielny Re: Rower górą. :-) 23.05.12, 21:59
          Gość portalu: pat napisał(a):

> W takie dni jak dzisiaj albo wczoraj jeździsz w piance do surfingu czy masz jakiś
          > inny patent?

Nie wiem w jakiej piwnicy Cię trzymają, ale od dobrych parunastu lat mamy coś takiego jak gore-tex. Taki gore-tex paclite na przykład świetnie sprawdza się na rowerze - lekki, doskonale oddychający i o świetnych parametrach wiatro- i wodoszczelnych.
    • dante_waw Korek na Wislostradzie .... 16.05.12, 11:08
      Przy moscie Sl Dabrowskim?? Dlaczego?? bo zamknales glabie Galasie most Sl-Dabrowski dla ruchu indywidualnego i teraz aby wjechac do tunelu WZ trzeba skorzystac z tego skrzyzowania, co wiecej korzystaja z niego wszyscy ktorzy przyjada z Mostu Gdanskiego (to logiczne) i ci ktorzy nie dadza rady przemknac sie Karowa i musza wjechac na to skrzyzowanie przyjezdzajac z pustego i odcietego mostu Swietokrzyskiego.
    • Gość: jatoja Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.05.12, 11:31
      Jak widzę nazwisko Galas - to zaraz pada informacja "nie da się" - myśle, że czas na zmiany i takiego inżyniera który - "da radę" ...
    • ten.jeden.niejedyny Zatkany Nowy Świat, Wisłostrada. A będzie tylko... 16.05.12, 11:33
      Wisłostrada całkowicie się zakorkowała jakiś czas przed zamknięciem Marszałkowskiej. Na pewno Marszałkowska nie poprawiła sytuacji na Wisłostradzie, ale to nie jest powód korka.

To oczywiste, że Wisłostrada zawsze będzie zakorkowana, cudów tutaj nie oczekuję i nie przeszkadza mi, że p. Galas nie jest cudotwórcą. Tyle że korek korkowi nierówny. Od ok 2 miesięcy Wisłostrada jest nie tyle zakorkowana co nieprzejezdna. Początek tej sytuacji nie zbiegł się ani z otwarciem mostu Curie ani z zamknięciem Marszałkowskiej, więc przyczyna musi być inna.

Zmiana ustawień świateł na Wisłostradzie jest niezbędna!
    • warzaw_bike_killerz Dwie ulice na krzyz w swiatowej metropolii? 16.05.12, 12:12
      Metro zapchane, autobusy w korkach.. moze czas powiedziec uczciwie:

Za duzo ludzi mieszka w Warszawie. Trzeba ograniczyc imigracje, infrastruktura nie nadaza.

Poza tym, zakazac wjazdu taksowkom i wszystkim "upowaznionym" na Nowy Swiat i bedzie luz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka