Dodaj do ulubionych

Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.12, 16:30
niestety to prawda, też nie pójdę w przyszłym roku chyba, że OWF powróci pod Pałac Kultury. W tamtych edycjach byli ciekawsi artyści i lepsze nagłośnienie pomimo, że impreza była darmowa
Obserwuj wątek
    • Gość: tktk Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.microsoft.com 11.06.12, 16:44
      to była masakra, ktoś przyoszczędził na nagłośnieniu...
      • Gość: Tom Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: *.stacje.agora.pl 11.06.12, 17:04
        W zeszłym roku też była masakra z nagłośnieniem i paradoksalnie najlepiej zabrzmiały siostry Sistars.
        Na drugim poziomie trybun już nic nie było słychać poza hukiem.
        • Gość: Archi Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 20:28
          Nie byłem, ale mieszkam 500 metrów od stadionu i leżąc na kanapie czułem jak chwieje się budynek. Widać to też było po wiszących rzeczach w domu. Ponieważ nic nie czytałem o trzęsieniu ziemi, więc spodziewam się, że to przez imprezę...
    • Gość: Drespo Wyszedlem z koncertu 3 razy w zyciu. To byl 4. IP: 194.110.240.* 11.06.12, 17:12
      To nie jest zle traktowanie widza, to zlodziejstwo i policzek dla klientow oraz wykonawcow.
      • Gość: LA Zbiorowy pozew? IP: *.static.espol.com.pl 12.06.12, 10:31
        Może gdyby organizator musiał oddać np.50% kosztów biletów i to chociaż połowie widzów, to na drugi rok by się bardziej postarał?
        Można też go ponękać listownie a może i telefonicznie?
    • Gość: festiwalowiczka Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 17:29
      Najważniejsze, że i tak TVN odgwiżdże wielki sukces.
      Wyszłam po 15 minutach. Zażenowana.
    • Gość: zbulwersowany Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 17:37
      Najbardziej bulwersuje mnie postawa organizatora, który nie raczy wydać oficjalnego oświadczenia, nawet powiedzieć zwykłe "przepraszam". Widocznie liczą że sprawa przycichnie lub czekają na nagłośnienie sprawy w mediach społecznościowych, ich wybór, przyda im się kubeł zimnej wody na głowę. Jest już nawet wzmianka na Wykop.pl: www.wykop.pl/link/1167679/orange-warsaw-festival-takiej-porazki-nie-spodziwal-sie-nikt-wykop-efekt/
    • Gość: zniesmaczony Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 17:38
      Najbardziej bulwersuje mnie postawa organizatora, który nie raczy wydać oficjalnego oświadczenia, nawet powiedzieć zwykłe "przepraszam". Widocznie liczą że sprawa przycichnie lub czekają na nagłośnienie sprawy w mediach społecznościowych, ich wybór, przyda im się kubeł zimnej wody na głowę. Jest już nawet wzmianka na Wykop.pl: www.wykop.pl/link/1167679/orange-warsaw-festival-takiej-porazki-nie-spodziwal-sie-nikt-wykop-efekt/ !
    • Gość: zeen Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 17:58
      jaki kraj tacy akustycy i tak nagłośnione imprezy. Ci którzy coś słyszą i potrafią wykorzystać sprzęt dawno wynieśli się... bywałem na imprezach w miejscach, które z definicji nie nadawały się do utrzymania dźwięku w ryzach a jednak...tylko to było w Niemczech, Anglii, Danii...
    • Gość: takitam Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.home.aster.pl 11.06.12, 17:58
      Niestety muszę się zgodzic z autorem artykułu.
      W zeszłym roku byłem mocno rozczarowany jakością nagłośnienia - odbicia od trybun stadionu skutecznie odebrały mi jakąkolwiek przyjemnośc z koncertu.
      W tym roku odpuściłem sobie wizytę na Orange Warsaw i jak widac dobrze zrobiłem.

Tutaj niedoścignionym wzorem jest Opener. Uczcie się organizatorzy OWF.
    • Gość: Kama Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.06.12, 17:59
      ludzie, czytajcie wcześniej regulamin, a nie stracicie parasolek czy co tam jeszcze zabieraliście. Narzekacie na depozyt - a przecież na wielu koncertach o depozycie można sobie pomarzyć i wtedy nieuważni, albo tracą, to co chcieli wnieść, albo nie wchodzą na koncert. Organizacja było bardzo dobra, przy wejściu nie było ogromnych kolejek tak jak w tamtym roku, a Ci co szukali właściwych wejść, to mieli chyba problem z sobą - przecież wszystko było oznaczone. Ale fakt, nagłośnienie było kiepskie jak nieszczęście i to jest bardzo ważny problem, a nie jakiś duperele i narzekanie na "chamskich" ochroniarzy.
    • palestine Lauren? 11.06.12, 18:09
      Dla mnie oburzajace jest to, ze dzien w dzien ten portal puszcza te same, powielane babole. Bo mniemam, ze autorowi chodzilo o MS. LAURYN, a nie 'mrs. Lauren'. Polecam google, jak nie jest sie pewnym...
    • Gość: bartek Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.06.12, 18:10
      hahahaha, czekałem tylko, który pierwszy śmiałek będzie narzekał na organizację i nagłośnienie. Jakby się przyjrzeć wszystkim organizatorom koncertów w Polsce to nikt ich nie potrafi robić, zapewne tylko osoby komentujące mają o tym pojęcie :) jakby nagłośnienie było złe to by zespół nie wystąpił - proste.
      • Gość: zawiedzionyfan Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: *.centertel.pl 11.06.12, 18:20
        Ale wypowiadasz sie ogolnie, czy byles na koncercie? Bo ja poszedlem na Linkin Park i wrocilem zawiedziony. Wyobraz sobie sytuacje, w ktorej wokalista krzyczy wrecz do mikrofonu, zylka mu na czolo wychodzi, a ty, widzu, praktycznie tego nie slyszysz. za to basy - oooj, taaak. te to slyszysz. ale basami samymi czlowiek nie zyje
      • Gość: że ja Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: *.play-internet.pl 11.06.12, 18:47
        Poczytaj komentarze, nie tylko tu. Porozmawiaj z ludźmi. Dziś nawet w porannym WFie Wojewódzki nabijał się z tego nagłośnienia. Dla porównania tydzień temu były Ursynalia i tam główna scena była zorganizowana i nagłośniona wzorowo.
      • Gość: escott Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: *.play-internet.pl 12.06.12, 03:05
        Prodigy generalnie było super, szał na widowni, Maxim czad, ale dudniło tak, że niektóre piosenki dało się rozpoznać dopiero po chwili, kompletnie brakowało selektywności. Przyszłam wcześniej na Ms Lauryn Hill i nie słyszałam po prostu słowa, samo dudnienie i basy, to się nawet czuło w żołądku. Ale wszystko co wyżej znikało po prostu. Organizatorzy zrobili wszystko, żeby zepsuć koncert, na szczęście Prodigy się nie dało ;)
        • Gość: LA Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: *.static.espol.com.pl 12.06.12, 10:37
          > niektóre piosenki dało się rozpoznać dopiero po chwili,

a niektóre tylko po czytaniu tekstu z ust wokalistów - tak było na Garbage
          a przecież to był płatny koncert, nie darmowy
          powinno się zaskarżyć organizatora
    • Gość: ravic1978 Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: 194.24.2.* 11.06.12, 18:17
      niestety - to prawda. Na Grabage nie dało sie wystac, tak dawali basami, a z kolei Linkin Park byl zdecydowanie za cicho. Nawet cięzko było się drzeć, bo trzebaby by krzyczec do ucha gościowi przed sobą. Jak jest dobry poziom głośności - nikomu to nie przeszkadza.

Dodam jeszcze - beznadziejnie długie kolejki - najpier po te cholerne żetony a potem jeszcze dłuższe po piwo. Calsberg dał totalnie ciała - godzinę (!) czekałem w kolejce i wszyscy dookoła na Calsberga psioczyli - sprzedają drogo niskoalkoholowe piwo i jeszcze do tego każą na nie czekać niemiłosiernie długo.

I te żetony - przecież masakra jakaś. Na Selektorze czy Openerze płaci się przy zakupie na stoisku paypassem - czemu tu niemożna było tak zrobić? I gdyby jeszcze na budce sprzedającej żetony napisali ile co kosztuje (piwo=1 żeton) to by każdy o to ich nie pytał i by szybciej poszło.

Organizacyjnie - wieeeeeele do zrobienia jeszcze OWF zostało.
    • Gość: jeremi Może jakiś pozew zbiorowy IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.12, 18:43
      powinni zwrócić za bilety, za nie dostarczenie usługi.
      • Gość: pozew Re: Może jakiś pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 18:45
        Jestem jak najbardziej za, to kolejny krok który biorę pod uwagę. Może watro kontynuować temat na www.wykop.pl/link/1167679/orange-warsaw-festival-takiej-porazki-nie-spodziwal-sie-nikt-wykop-efekt/ ? Zadałem podobne pytanie w jednym z komentarzy.
      • Gość: grupa Re: Może jakiś pozew zbiorowy IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 19:17
        www.wspolnypozew.com/grupy/show/pozwy/orange-warsaw-festival-2012 - zapraszam zainteresowanych zwrotem za bilety.
        • Gość: LA Re: Może jakiś pozew zbiorowy IP: *.static.espol.com.pl 12.06.12, 10:39
          o! i bardzo dobrze.
    • Gość: pozewzbiorowy Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 19:20
      Zapraszam wszystkich chcących odzyskać pieniądze stracone na zakup biletu na OWF.

www.wspolnypozew.com/grupy/show/pozwy/orange-warsaw-festival-2012
    • nessuno Orange syf i badziewie 11.06.12, 20:04
      Ktoś się po tych badziewiarzach spodziewał czegoś porzadnego?
    • Gość: XYZ Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 21:30
      W ubiegłym roku widziałam relacje w TV, w necie i głównie organizatorzy, sponsorzy zachwycali się Orange Warsaw. Ja byłam na Jamiroquai i jakież było moje zdziwienie a zarazem rozczarowanie, bo nagłośnienie i akustyka to była jedna wielka żenada i porażka. Szkoda, bo Jay Kay świetny jest na żywo. W tym roku odpuściłam sobie, bo stwierdziłam, że szkoda kasy skoro i tak słychać tylko coś, co nie przypomina muzyki. Po opiniach widzę, że dobrze zrobiłam. Szkoda tylko, że organizatorzy i sponsorzy tego nie słyszą bądź, co jest bardziej prawdopodobne nie chcą usłyszeć.
      • Gość: wykop Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 21:50
        To może warto to zmienić? W powiązanych na wykopie są kontakty do osób odpowiedzialnych w TVN za PR, osób odpowiedzialnych za PR Orange UK i wiele innych. Jedyne co trzeba zrobić to nie pozwolić organizatorom na to co się stało w zeszłym roku - przeczekanie negatywnych komentarzy i pozamiatanie pod dywan. Pisać, komunikować, nagłośnić. Czasy się zmieniają i siła socjal media jest potężna.

www.wykop.pl/ramka/1167679/orange-warsaw-festival-takiej-porazki-nie-spodziwal-sie-nikt-wykop-efekt/
      • Gość: super_benek Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: 217.8.188.* 11.06.12, 22:50
        W zeszłym roku nagłośnienie było boskie w porównaniu z tegorocznym. Jakość dźwięku była tak kiepska, że dosłownie POWALAŁA. Jeden wielki huk, zgiełk na który składały się wszystkie instrumenty, ciężko było odróżnić jeden od drugiego. Mi uszy wysiadały, zbyt duży poziom hałasu, dudnienia, zero muzyki. Zwłaszcza w szybszych kawałkach, czyli w większości. Pal sześć piwo, pal sześć kolejki do wejścia (moim zdaniem nie było), ale tak kiepskiego dźwięku na koncercie takiej rangi nie słyszałam NIGDY. Pieniądze wyrzucone w błoto. Kto pisze inaczej, temu słoń na ucho nadepnął lub/i słucha muzyki na...kurcze nie wiem na czym, bo z głośnika komórki można przynajmniej rozróżnić większość instrumentów.
    • y3k Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... 11.06.12, 21:57
      Niestety się z wami zgadzam, nagłośnienie kiepskie, kolejki po piwo jeszcze dłuższe a samo piwo... to nie było piwo tylko piana z piwem, kto był to wie ;) Dwa rozumiem, żetony rozwiązują problem z wydawaniem reszty a niewykorzystane nabijają kieszeń organizatorom, ale na wszystkich normalnych imprezach można nimi za wszystko płacić tj. jedzenie, alkohol i napoje.
      Pozostaje omijać tę imprezę.
    • Gość: ojciecprac Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 22:19
      niestety porazka z nagłosnieniem. Szkoda bo od lat czekałem na Lauryn. Wyszliśmy po kilku numerach z obawy o zdrowie. Powinni zwrócic kasę za bilet.
      • Gość: zwrotkasy Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 23:52
        www.wspolnypozew.com/grupy/show/pozwy/orange-warsaw-festival-2012 - Powinni i oddadzą. W międzyczasie czas nagłośnić sprawę poprzez działy PR Orange i TVN. Dane kontaktowe na wykop.pl: www.wykop.pl/ramka/1167679/orange-warsaw-festival-takiej-porazki-nie-spodziwal-sie-nikt-wykop-efekt/
    • Gość: gosc Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 22:58
      hmm,
      a ja myslalem, ze kazdy zespol przyjezdza z wlasnym akustykiem, ktory zna jego brzmienie, malo tego, myslelem ze zalacznikiem do umow z zespolami sa tzw ridery, ktore okreslaja wymagania dotyczace m.in naglosnienia, gdzie jest tez najczesciej napisane, ze jesli naglosnienie nie spelnia pewnych wymogow, to zespol moze odmowic wystepu. skoro zespoly wystapily, tzn ze nikt z nich nie zglaszal zastrzezen co do zastosowanego naglosnienia oznacza to, ze jedyne pretensje o slabe naglosnienie mozecie miec do menedzerow zespolow, w ostatecznosci ich akustykow:-)
    • yumiyoshi Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie 11.06.12, 23:20
      Tak było też rok temu i dlatego im podziękowałem.
    • Gość: kato09 Do autora. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.12, 00:38
      Witam!
      Przeczytałem Pański artykuł i muszę się z Panem nie zgodzić. Byłem na koncercie drugiego dnia, więc o pierwszym dniu i organizacji się nie wypowiadam. Natomiast jeśli chodzi o drugi dzień to dziwię się, że opisał Pan wszystko w taki sposób, choć nie doczekał Pan do końca. Jak można oczerniać wszystko z góry na dół, skoro nie było się na głównym koncercie (The Prodigy, później Groove Armada). Lauren Hill wypadła słabo, bo ewidentnie się jej nie chciało. Pogo? Pogo w porównaniu z tym co robili ludzie podczas koncertu The Prodigy wygląda jak taniec towarzyski. Prócz tych zakazów, był też zakaz palenia, wnoszenia alkoholu itd, a ludzie i tak palili, tańczyli jak chcieli, pili alkohol i jakoś nikt im w tym nie przeszkadzał.

Ostatnia kwestia. Kwestia parasoli. Otóż, jeśli ludzie nie potrafią czytać regulaminu imprezy, w którym wyraźnie jest napisane, że nie będą wpuszczać z parasolami, no to co się dziwić, że później dzieje się tak jak wczoraj. Nieznajomość prawa szkodzi.

Pozdrawiam, mam nadzieję, że przeczyta Pan ten post.
      • Gość: escott Re: Do autora. IP: *.play-internet.pl 12.06.12, 03:12
        Nie jestem autorką, ale chętnie odpowiem: argument, że zakaz jest w porządku, skoro ochroniarze nie dali rady go wyegzekwować, jest idiotyczny. Dopóki ludzi było mało, palących na przykład wyprowadzali, potem czułam nawet trawę i nic, bo zwyczajnie w tym tłumie się nie dało. Ale to nie znaczy, że zakaz pogo na koncercie Prodigy nie jest kretynizmem do kwadratu. To raz.
        Dwa, że Prodigy właśnie było naprawdę ekstra, ale tylko dlatego, że oni dali czadu. I tak było słabo słychać jakiekolwiek słowa (z wyjątkiem sampli), a rytmy zamieniały się w dudnienie. Super, super zabawa, świetna, pierwsza to powiem, tylko szkoda, że wykonanie momentami psuły niedostatki techniczne, mogło być jeszcze bardziej superowo.
        A najbardziej wkurzająca jest postawa organizatorów. To nie był darmowy festiwal, a organizatorzy są bardzo z siebie widać zadowoleni, że bilety były nie upiornie drogie, ale tylko tak zwyczajnie drogie i w związku z tym nie chce im się nawet zniżyć do przeprosin za niedoróbki, jak gdyby rzucili nam te wszystkie koncerty gratis.
    • Gość: Ron A kto mówi Pepsi Arena... IP: *.30.122.199.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.06.12, 00:56
      "Opuściłem Pepsi Arenę"... to tak, jakby ktoś powiedział mieszkałem w Warszawie w hotelu Novotel Centrum (zamiast.... sprawdźcie sobie) albo przejechałem mostem im. Marii Curie-Skłodowskiej.

Że zacytuję bohatera jednego z filmu... "Snopek w dowodzie masz, nie Syrenkę. Na rolę!".

dziękuję.
      • Gość: super_benek Re: A kto mówi Pepsi Arena... IP: 217.8.188.* 12.06.12, 01:08
        Co się dziwisz, chłopak pisze z agencji pr spoza Warszawy:)
      • Gość: autor Re: A kto mówi Pepsi Arena... IP: *.play-internet.pl 12.06.12, 07:09
        Specjalnie napisałem "Pepsi Arena", żeby nie mieszać do tego nazwy klubu. Jak są mecze: Legia. Jak są słabe koncerty: Pepsi Arena.

PS. Hotel Forum. Jestem z W-wy.

Pzdr.
      • zdzisiek66 Re: A kto mówi Pepsi Arena... 12.06.12, 08:45
        albo przejechałem mostem im. Marii Curie-Skłodowskiej.

Oczywistym jest, że prawdziwi warszawiacy, lub ich rodzice, dziadki i pradziadki już od 1905 roku nazywają ten most Północnym ;)
    • Gość: Anetta Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie tr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 01:19
      Nie byłam 2 dnia za to koncert Linkin Park bardzo mi się podobał. Może faktycznie było za cicho, nagłośnienie nie to ale mimo wszystko atmosfera była REWELACYJNA! I imprezę zaliczam do tych udanych :)
      • Gość: Amber Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie IP: *.183.238.164.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.06.12, 10:46
        prawdopodobnie, dlatego zespół brzmiał dobrze, że był cichszy niż inne. To znaczy ich akustyk doszedł do wniosku, że jedynym sposobem na lepsze brzmienie jest zmniejszenie poziomu głośności. W niektórych miejscach np. Torwar to jedyna możliwość, bo te miejsca z definicji mają złą akustykę. Nie każdy zespół ma własnego akustyka, bo ten kosztuje, poza tym nie zawsze akustyk ma dość czasu czy możliwość, żeby powalczyć z materią. Organizatorzy wiedząc w jakim miejscu są koncerty powinni zatrudnić swojego akustyka, który poświęci sporo czasu na przygotowanie nagłośnienia czytaj: znalezienie sposobu, żeby zespoły rokowe brzmiały dobrze.
    • muza24 Re: Orange Warsaw: organizacja zła, nagłośnienie 12.06.12, 09:59

Ja w tym roku odpuściłam sobie OWF (z kilku względów). Natomiast już w ubiegłym roku były problemy z nagłośnieniem. Czemu organizatorzy nie postarali się poprawić tej kwestii? Może z braku szacunku dla gości, z założenia że i tak bilety się sprzedadzą. Ale nie zdziwiłabym się gdyby to było ostatnie OWF.

Mam wrażenie, że w ubiegłym roku było więcej gwiazd światowego formatu - wszystkie one zostały zapowiedziane w momencie rozpoczęcia sprzedaży biletów. W tym roku ogłosili dwie gwiazdy, potem wprowadzili bilety do sprzedaży dodając, że będą też inne gwiazdy. To trochę jak kupowanie kota w worku.

P.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka