Gość: kiepsko IP: *.acn.waw.pl 27.06.04, 22:40 naprawde kiepski wybor z tych hasel... moze ktos wpadnie na cos lepszego!!!!!! warszawa.. to nie chmury, to palac kultury.... :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: warszawiak Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.itcnet.ro 28.06.04, 07:44 Faktycznie, "Zakochaj sie w Warszawie" to niebanalne, pewnie przetrwa wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FLO Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.wolomin.net 28.06.04, 21:48 Te hasła są beznadziejne, kto za granicą wie ,że Nowy Świat to ulica w Warszawie, a że tu się żyje naprawde to nonsens. Już nawet moje hasło "Warszawa- codziennie nowa inspiracja" bylo lepsze i ciekawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
mikosp Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W 28.06.04, 10:20 Moze szanowna komisja ujawni pelna liste hasel, ktore oceniala? Czyzby zgloszone propozycje byly takie marne, ze nie dalo sie wybrac nic ciekawszego? Bo mnie ta lista nie powala, delikatnie mowiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biuro d/s błahych Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.gdynia.mm.pl 28.06.04, 10:37 należy żałować że Biuro Promocji Miasta nie zwrociło się do MSZ-u o propozycje...ci ,to wybitni specjalisci od promocji... ostatnio odznaczyli dyplomem za promocje RP pewną postać ,ktora w wyborach prezydenckich w 2000 r. uzyskała 1 % głosów wyborców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED cienizna IP: 193.0.117.* 28.06.04, 10:57 • Warszawa rusza DOKĄD RUSZA? TAK PO PROSTU RUSZA? I JAK TO MA ZACHĘCAĆ? • Zakochaj się w Warszawie ZGADZAM SIĘ Z PRZEDMÓWCĄ. HASŁO GRANITOWE, PRZETRWA WIEKI... • Miasto w Twoim rytmie ZA WĄSKIE. WYŁĄCZNIE DLA TYCH CO SIĘ ZNAJĄ NA MUZYCE. • Warszawa - musisz to przeżyć OD NIBYD UJDZIE... • Warszawa - to miasto budzi ludzi! A MIAŁO NIE BYĆ RYMÓW CZĘSTOCHOWSKICH... • Warszawa - miasto warte zachodu NIEPRZETŁUMACZALNA GRA SŁÓW, A MIAŁO SIĘ DAĆ PRZETŁUMACZYĆ... • Warszawa - stare miasto, nowy świat J.W. • Warszawa - zawsze jesteś w centrum OD BIDY UJDZIE... • Warszawa. Tu się żyje naprawdę BANAŁ. • Warszawa@Europa CZY BEZ TEGO INTERNETU TO JUŻ SIĘ NIE DA NIC WYMYŚLEĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: cienizna IP: *.icpnet.pl 28.06.04, 12:52 Ja wymyśliłem cos takiego: "Sto lic a Jedyna - Warszawa" ale przepadło :( O tłumaczenie chyba nie chodzilo bo jak juz ktos wspomnial to znalazly sie hasla, ktore nie mozna przetlumaczyc. Moze nie zauwazono "stolicy" w hasle, trudno - na pewno graficznie mozna je swietnie przedstawic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: copywriter Re: Parszywa dziesiątka IP: 195.245.213.* 28.06.04, 13:07 Albo JURY śpieszyło się na mecz, albo chce zrobić krzywdę miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: copywriter może ktoś się opamięta jak to przeczyta IP: 195.245.213.* 28.06.04, 14:27 • Warszawa rusza (chyba na wojnę, ktoś nie ruszył głową) • Zakochaj się w Warszawie (a ja wolę w Paryżu) • Miasto w Twoim rytmie (otwieracie szkołę salsy czy disco polo?) • Warszawa - musisz to przeżyć (przeżyj to sam - jeśli zdołasz) • Warszawa - to miasto budzi ludzi! (Warszawa to nie kawa!) • Warszawa - miasto warte zachodu (ciekawe co na zachód, o ile to zrozumie) • Warszawa - stare miasto, nowy świat (ciekawa gra słów, tylko ryzykowna) • Warszawa - zawsze jesteś w centrum (w centrum czego, bo wolałbym wiedzieć?) • Warszawa. Tu się żyje naprawdę (a w innych miastach są tylko żywe trupy) • Warszawa@Europa (Warszawa małpuje Europę. Gratulacje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal Re: może ktoś się opamięta jak to przeczyta IP: *.crowley.pl 28.06.04, 14:34 > ? Warszawa rusza (chyba na wojnę, ktoś nie ruszył głową) > > ? Zakochaj się w Warszawie (a ja wolę w Paryżu) > > ? Miasto w Twoim rytmie (otwieracie szkołę salsy czy disco polo?) > > ? Warszawa - musisz to przeżyć (przeżyj to sam - jeśli zdołasz) > > ? Warszawa - to miasto budzi ludzi! (Warszawa to nie kawa!) > > ? Warszawa - miasto warte zachodu (ciekawe co na zachód, o ile to zrozum > ie) > > ? Warszawa - stare miasto, nowy świat (ciekawa gra słów, tylko ryzykowna > ) > > ? Warszawa - zawsze jesteś w centrum (w centrum czego, bo wolałbym wiedz > ieć?) > > ? Warszawa. Tu się żyje naprawdę (a w innych miastach są tylko żywe trup > y) > > ? Warszawa@Europa (Warszawa małpuje Europę. Gratulacje) No no ostro się obszedłeś z tymi hasełkami. A co byś powiedział o haśle które posłałem "Warszawa-serce Europy" .Tylko szczerze - nie obrażę się:) No i jak byś mógł to może podaj jakiś swój pomysł na hasło. pozdro mal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serce Re: może ktoś się opamięta jak to przeczyta IP: *.acn.waw.pl 28.06.04, 14:42 no, serce europy to juz brzmi o wiele lepiej niz te pozostale. Warsaw - the heart of Europe. Nawet sie niezle tlumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikosp moja propozycja 28.06.04, 14:52 Pozwole sobie wrzucic tutaj to, co napisalem w watku obok. zyli wlasna propozycje, ktora przeslalem na konkurs. Chetnie poczytam opinie, nawet te miazdzace. :-) ---------------- Proponuje nastepujace haslo: MIASTO MIŁYCH LUDZI Zgrabnie brzmi rowniez w wersji angielskiej (jezeli jast ona prawidlowa jezykowo): NICE PEOPLE CITY Jego cechy: - nie jest sztampowe (miasto, ktorego mieszkancy pokazuja, ze maja do siebie dystans) - stwierdza, ze ludzie sa najwazniejsi (oni tworza wszystko, co moze goscia zainteresowac) - latwo wpada w ucho, oko, jest stworzone do promocji (sklada sie z 3 krotkich wyrazow i latwo sie je wymawia, latwo zapamietuje, dobrze brzmi /i podobnie/ w obydwu jezykach /co nie jest bez znaczenia/, jest latwe do adaptacji w grafice) - jest konkretne, bo wiadomo, ze chodzi o miasto (nawet jesli w hasle nie uzywa sie jego nazwy), a nie przykladowo o kawiarnie (jak wroclawskie "Miejsce spotkan") - jest wieloznaczne, bo milych ludzi mozna znalezc w kazdej dziedzinie zycia miasta, a w promocji miasta latwo bedzie przedstawic poczynania milego biznesmena, milej pielegniarki, milego dzialkowca itd. i jednoczesnie opisac w ten sposob oferte miasta - daje odbiorcy szanse interpretacji (przekaz typu: "sam najlepiej wiesz, co to dla Ciebie oznacza"), ale tylko pozytywnej (mile sytuacje z roznych dziedzin zycia - podpisanie kontraktu, narodziny dziecka, cudowne wakacje) - daje szanse na zmiane wizerunku Warszawy jako miasta po przejsciach, doswiadczonego przez historie; w XXI wieku warto dbac o przyszlosc i to haslo ja przepowiada - pomimo zmiany wizerunku nie ucieka od historii, ale musi ona byc tak podaba, zeby ludzie widzieli Warszawe jako miejsce warte odwiedzenia, a nie jej wspolczuli - drugi wyraz hasla (pierwszy w wersji angielskiej) mozna w przyszlosci zmieniac, na przyklad tworzyc mutacje blizej zwiazane z trescia promocji (np. MIASTO PRZEDSIEBIORCZYCH LUDZI). ---------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal Re: moja propozycja IP: *.crowley.pl 28.06.04, 15:43 Pozwole sobie wrzucic tutaj to, co napisalem w watku obok. zyli wlasna > propozycje, ktora przeslalem na konkurs. Chetnie poczytam opinie, nawet te > miazdzace. :-) > ---------------- > Proponuje nastepujace haslo: > MIASTO MIŁYCH LUDZI > > Zgrabnie brzmi rowniez w wersji angielskiej (jezeli jast ona prawidlowa > jezykowo): > NICE PEOPLE CITY Moim zdaniem - nie najgorsze, a na pewno lepsze od "Warszawa rusza" (straszny paw, nawiasem mówiąc) i lepiej przetłumaczalne niż "Warszawa miasto warte zachodu" (tu organizator olał ludzi na maxa- wyraźnie miało być hasło łatwo przetłumaczalne na j obce - no i co - od razu przypominaja mi się tłumaczenia typu 'He was in Warsaw - był wojnę widział' albo 'Puścił pawia - let the peacock go out' ). Wracając do hasła,to jest miłe:) i sympatyczne ale trochę za mało "skrzydlate", moim zdaniem. mal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nice people Re: moja propozycja IP: *.acn.waw.pl 29.06.04, 03:23 niestety NICE PEOPLE CITY nie jest poprawnym tlumaczeniem. The City of Nice People, the City with Nice People.. ale jednak po ang. brzmi to gorzej niz po polsku. serce europe jest ciagle dobre.. a kto pisal o Eastern Europe?? Polska lezy na srodku geograficznym europy, i to warto podkreslac! Eastern Europe jest ciagle widziana jako zacofana, Central Europe juz jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boo5 Re: może ktoś się opamięta jak to przeczyta IP: *.unis.pl 28.06.04, 15:35 Ja wysłałem "Serce Polski w sercu Europy" POZDRAWIAM WSZYSTKICH NIEZADOWOLONYCH Z WYNIKÓW KONKURSU!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: copywriter Re: dla boo5 IP: 195.245.213.* 29.06.04, 10:00 Podoba mi się twój tekst (prawniczo śledcze zacięcie) sam na to nie wpadłem, bo wpadłem w osłupienie jak zobaczyłem paszkwil wybrany przez JURY. Jeśli chodzi o "serce Polski w sercu Europy" to też wymyśliłem takie hasło (identyczne), ale nie wysłałem. Prawdopodobnie więcej osób mogło na to wpaść(logiczne). Myślę, że jest niezłe szczególnie jeśli chodzi o obcokrajowców, chociaż nie na miarę zwycięstwa (dlatego nie wysłałem). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: copywriter Re: dla mal IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 20:51 Cóż. Nie mam nic przeciwko słabym hasłom. Sam takie parę lat temu wymyślałem. Od czegoś trzeba przecież zacząć. denerwuje mnie to że tak szacowne JURY wybiera bezkrytycznie słabe hasła. Twoje hasło jest ok. Przynajmniej nie jest bez sensu. Tylko co z tego. Założę się, że takie hasło (być może takie samo) przesłało wiele innych osób. Trzeba się troszkę bardziej wysilić. Co powiesz na hasło mojego kolegi ,,Warszawa - perła wschodniej Europy". Wpisz w wyszukiwarkę to hasło. Nikt jeszcze tak o Warszawie, ani o innym mieście nie powiedział. Pozdrawiam i bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: dla copy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.04, 12:57 z tą perłą to chyba przesada, perły mamy raczej poza Warsawą. Ja postawiłam na rozwój i przesłałam hasło "Warszawa-stolica możliwości" ale oczywiście też przepadło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yor Re: może ktoś się opamięta jak to przeczyta IP: *.acn.waw.pl 28.06.04, 23:17 > ? Warszawa - zawsze jesteś w centrum (w centrum czego, bo wolałbym wiedz > ieć?) A moze: Warszawa - zawsze jestes w dupie. /Kredyt do Jerzy U./ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: może ktoś się opamięta jak to przeczyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 15:15 > ? Warszawa rusza (chyba na wojnę, ktoś nie ruszył głową) ...oczywiscie "Warszawa rusza dupe" > ? Miasto w Twoim rytmie (otwieracie szkołę salsy czy disco polo?) Moim, tzn. jakim??? > ? Warszawa - musisz to przeżyć (przeżyj to sam - jeśli zdołasz) To jest ok. "Warszawa - egzamin w szkole przetrwania" > ? Warszawa - to miasto budzi ludzi! (Warszawa to nie kawa!) "Warszawa to miasto biednych ludzi" lub "Warszawa to miasto bylych ludzi" (od zeswinienia) > ? Warszawa - zawsze jesteś w centrum (w centrum czego, bo wolałbym wiedz > ieć?) Jakto w jakim centrum??? w "Porozumieniu Centrum" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden z wielu Re: Najlepsza dziesiątka hase3 promocyjnych dla W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 15:00 Moje haslo tez przepadlo. Z tej dziesiatki tylko jedno moze byc. Dla porównania kilka hasel innych miast europejskich: Rzym - the happening city Kopenhaga - living is easy Wieden - is special Proste, a jakie wymowne, prawda? Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Najlepsza dziesiątka hase3 promocyjnych dla W IP: *.icpnet.pl 28.06.04, 15:10 Mam wrażenie że selekcja haseł nastepowała na samym koncu, bez wiekszego zastanowienia, a przy liczbie 1200 jest problem z trafnym i świeżym ich ocenieniem. Przykład: "Warszawa - miasto warte zachodu". To nic ze od 3 czy 4 miesiecy na ulicach Poznania jak byk znajduje sie: "Miasto warte poznania". Jak dla mnie zbieżność spora. Ale w jury ktore liczylo chyba z 10 osob nikt tego nie wylapal. No i na angielski nijak tego nie przetlumaczysz. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rosenkreuz+ Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.04, 15:43 Do you like thieves,pick-pocket and stench? So you are lucky man.Go to Warsaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ jak glosowac????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 15:57 na um.warszawa.pl/v_syrenka/wydarzenia/haslo/ nadal bez zmian - konkurs przeszedl do nastepnego etapu, a na stronie brak uaktualnienia. gazeta pisze, ze mozna tam glosowac, a na stronie nadal jest informacja, ze "Głosować można BĘDZIE drogą elektroniczną lub za pomocą kuponów konkursowych zamieszczonych w prasie." brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mikosp Re: jak glosowac????? 28.06.04, 16:03 Moze przestraszyli sie tego, co zostalo wybrane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartas Re: jak glosowac????? IP: *.icpnet.pl 28.06.04, 16:04 a może już wiadomo kto wygra.... Odpowiedz Link Zgłoś
perfectday Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W 28.06.04, 16:38 to jest to! fajna gra słowna, proste, nie przekombinowane. Ty, który wpisales sie jako copywriter (w forum pod opinią jurora) - jesli nawet nim jestes - nie chwyciłeś tego zupełnie. Zresztą, mogłeś wysłać swoją propozycję - nie udało się? ZAKOCHAJ SIĘ W WARSZAWIE ma głos mój i moich ludków! p.s. porada, jeśli jesteś faktycznie w branży, taka sobie: w tym haśle nie ma "pobożnego życzenia" - jak to ująłeś. To hasło to świetna sugestia, jasno wychodzą oba znaczenia i nawet średnio inteligentny człowiek to wychwyci. zresztą juror ma rację: po co mamić, że warszawa jest najwspanialsza? to hasło po prostu tworzy bardzo pozytywną i ciepłą konotację z wawą, a jak pewnie sam wiesz, to już połowa (jak nie więcej) sukcesu w advercie. W połączeniu z udaną grafiką banner,czy tv advert z filmem, itp. z tym właśnie hasłem mogą zdziałać wiele w promocji miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
perfectday ZAKOCHAJ SIĘ W WARSZAWIE - DOBRE!!! 28.06.04, 16:39 to jest to! fajna gra słowna, proste, nie przekombinowane. Ty, który wpisales sie jako copywriter - jesli nawet nim jestes - nie chwyciłeś tego zupełnie. Zresztą, mogłeś wysłać swoją propozycję - nie udało się? ZAKOCHAJ SIĘ W WARSZAWIE ma głos mój i moich ludków! p.s. porada, jeśli jesteś faktycznie w branży, taka sobie: w tym haśle nie ma "pobożnego życzenia" - jak to ująłeś. To hasło to świetna sugestia, jasno wychodzą oba znaczenia i nawet średnio inteligentny człowiek to wychwyci. zresztą juror ma rację: po co mamić, że warszawa jest najwspanialsza? to hasło po prostu tworzy bardzo pozytywną i ciepłą konotację z wawą, a jak pewnie sam wiesz, to już połowa (jak nie więcej) sukcesu w advercie. W połączeniu z udaną grafiką banner,czy tv advert z filmem, itp. z tym właśnie hasłem mogą zdziałać wiele w promocji miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyy Re: ZAKOCHAJ SIE˛ W WARSZAWIE - DOBRE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 16:53 To haslo faktycznie wyróznia sie sposród innych. Reszta jest tylko tlem. 1197 hasel i nic lepszego nie dalo sie wybrac? Nie wierze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yor Re: ZAKOCHAJ SIE˛ W WARSZAWIE - DOBRE!!! IP: *.acn.waw.pl 28.06.04, 23:19 Faktycznie - oryginalne wprost niezwykle. Spojrzcie na taka piosnke z lat 50tych: Jak zakochac sie to tylko w Warszawie, Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa_ga Re: ZAKOCHAJ SIE˛ W WARSZAWIE - DOBRE!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.04, 23:27 Jak przygoda, to tylko w Warszawie, w Warszawie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haslo Re: ZAKOCHAJ SIĘ W WARSZAWIE - DOBRE!!! IP: *.acn.waw.pl 29.06.04, 03:28 a po angielsku nie ma to tych dwoch znaczen.. Fall in Love in Warsaw? Czy moze Fall in Love With Warswa? Dla promocji jest jednak bardzo wazne aby brzmialo to dobrze po ang., a to nie spelnia tego wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reklamer Re: ZAKOCHAJ SIĘ W WARSZAWIE - DOBRE!!! IP: 195.245.213.* 29.06.04, 11:12 Hasło jest rzeczywiście bardzo sympatyczne ale z profesjonalnego punktu widzenia zasługuje na słowa krytyki. Nazywam to kompleksem twórcy , którego nie rozumieją odbiorcy .... a konkretnie ..... kulturowo Warszawa nie kojarzy się z miłością! To tak samo jakby napisać "Warszawa - królestwo formuły I". Czy historycznie, literacko, filmowo, etnograficznie Warszawa kiedykolwiek kojarzyła się z miłością??? Nie tędy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W 28.06.04, 18:42 • Warszawa rusza Miałkie. • Zakochaj się w Warszawie Bardzo trudne do zrealizowania. Ciężko kochać miasto, w którym jest tak niebezpiecznie i brudno. Ale tak naprawdę, to po prostu hasło bez polotu. Banalne do bólu. • Miasto w Twoim rytmie Biorąc pod uwagę, że Warszawa jest kojarzona z nieludzkim pośpiechem (nie bez racji zresztą), to nie jest dobre hasło. • Warszawa - musisz to przeżyć Znów, biorąc pod uwagę bezpieczeństwo, dość ryzykowne. • Warszawa - to miasto budzi ludzi! Ten rym, to z reklamy jakiejś kawy jest. Nie można tego tak powtarzać. • Warszawa - miasto warte zachodu Przypominam znacznie słowa zachod w języku południowych sąsiadów. Przykro mi, ale takie mam pierwsze skojarzenie. • Warszawa - stare miasto, nowy świat Świetne. Naprawde czujne. Zdecydowanie, o jest mój lider. Ale nie da się przetłumaczyć. • Warszawa - zawsze jesteś w centrum Znów - będzie obiektem żartów, że takie małe to miasto albo że po prostu nie ma centrum. Znów nie bez racji. Trzeba unikać haseł, które się same ośmieszają. • Warszawa. Tu się żyje naprawdę Mnie to się znów z tym bezpieczeństwem na ulicach kojarzy. Poza tym znów, banalne dość. • Warszawa@Europa To bardziej na logo, na znak graficzny. PS: Warszawa - tu najlepiej klepie trawa :) ________________________________________ Roody102 "Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na ich odgadywanie." Kazimierz Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W 28.06.04, 18:47 Hasło takie, jak "tu się żyje naprawdę" brzmi tak naprawdę jak przykry żart, w mieście, w którym życie jest szybkie, męczące, niebezpieczne a wieczorem naprawdę ciężko znaleźć spokojne miejsce, żeby posiedzieć czy się bawić bez towarzystwa w dresach i jeszcze żeby z niego bezpiecznie i niedrogo wrócić do domu. Uważam, że promowanie miasta takim hasłem będzie trochę jak zwyczaje z poprzedniej epoki przenioseione do wsółczesnych realiów. Paradoksalnie, będzie w tym strasznie dużo bolesnej perawdy o tym mieście... ________________________________________ Roody102 "Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na ich odgadywanie." Kazimierz Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stolec ołówkowy Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.gdynia.mm.pl 28.06.04, 18:57 a ja to w doopie... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W 28.06.04, 21:12 Ograniczę swoją odpowiedź do podkreślenia sygnatury: "Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na ich odgadywanie." Kazimierz Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yor Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.acn.waw.pl 28.06.04, 23:26 Moje skojarzenia: > • Warszawa rusza A mi z kibolami sie kojarzy. Ze wsiadaja do pociagu byle jakiego. > > • Zakochaj się w Warszawie Co to jest? Cityfilia? A jak spotkam fajna panienke w Otwocku to juz nie wolno? > > • Miasto w Twoim rytmie Z zawalem sie kojarzy. > > • Warszawa - musisz to przeżyć Przezyj to sam. Albo: nie da ci Paryz, nie da ci Wieden co da ci Wilcza 21 > > • Warszawa - to miasto budzi ludzi! Noc zywych trupow > > • Warszawa - miasto warte zachodu Zachodu slonca. > > • Warszawa - stare miasto, nowy świat > Świetne. Naprawde czujne. Zdecydowanie, o jest mój lider. Ale nie da się > przetłumaczyć. Jakas parada sie szykuje. Kordon milicji pod Domem Partii. > • Warszawa - zawsze jesteś w centrum Zagubiony Niemiec nie moze znalezc przystanku w strone Mokotowa. > > • Warszawa. Tu się żyje naprawdę Wampiry czy co? > > • Warszawa@Europa Nie można wyświetlić strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boo5 S_K_A_N_D_A_L IP: *.unis.pl 28.06.04, 19:24 10 finałowych haseł, jak zauważyła większość z internautów prezentuje bardzo niski poziom, co nie jest zapewne winą biorących udział w konkursie (na ponad 1000 haseł musiały być jakieś dobre), tylko organizatorów i jury. Kwestie poziomu tego konkursu obniża fakt, iż kilka z tych haseł nie powinno być w ogóle dopuszczone do publikacji w finale. Bowiem zgodnie z regulaminem konkursu, punkt 2: "Na Konkurs można zgłaszać hasła dotąd nie publikowane i nie nagradzane w innych konkursach" i dalej "(...) potwierdzające, że przedstawione hasło jest dziełem osobistym danego uczestnika i że prawa autorskie nie są niczym ograniczone". I niestety do finału dostały się slogany nie spełniające tego wymogu: ---"Zakochaj się w Warszawie" - hasło, które się chyba najbardziej, jak dotąd spodobało internautom brało już udział w konkursie organizowanym przez gazetę wyborczą w 2003 roku na hasło promujące Kraków - "Zakochaj się w Krakowie" i dostało sie do finałowej dziesiątki. Było publikowane 13 i 14 lutego 2003 w GW i cały czas brało udział w głosowaniu internetowym na stronach gazety. Zamiana nazwy miasta nie zmienia samego hasła. ---"Warszawa - to miasto budzi ludzi!" - sens hasła opiera się na dwóch ostatnich wyrazach, które to zrobiły karierę w akcji promocyjnej radiowej Trójki i służyły jako nazwa programu - www.radio.com.pl/trojka/budzik/default.asp ---"Warszawa - miasto warte zachodu" - podobna sytuacja, dwa ostatnie wyrazu bedace sensem hasła zrobiły już swą karierę w kampanii przedreferendalnej - www.mobydick.com.pl/arch12.php tudzież w warsztacie samochodowym - autoelf.pl ---"Miasto w Twoim rytmie" - "W twoim rytmie" to nazwa miesięcznika (nie wiem jaka to gazeta, ale znajduje sie w spisie firmy Press Market - www.prasa.mega.pl/Tytuly_wykaz.htm ) ---"Warszawa - musisz to przeżyć" - "Musisz to przeżyć" to tytuł płyty Little wing - www.littlewing.lco.pl/o_plycie.html lub jak ktoś woli tytuł filmu - www.search- institute.org/catalog/catalog/product_16144_You_Have_to_Live_It_video.html Tak, więc te 5 haseł w ogóle nie ma prawa znaleść się w finale. Nie mówiąc już o innych kryteriach konkursu jak "możliwość przetłumaczenia hasła na języki obce". Hasło "Zakochaj się w Warszawie" nie będzie miało już tego podwójnego dna w innych językach a hasła "Warszawa - miasto warte zachodu" (być wartm zachodu to polski idiom) czy "Warszawa - stare miasto, nowy świat" (dla obcokrajowców nie znających topografii stolicy) staną się niezrozumiałe i straca dla nas zrozumiały sens. Inne hasła spełniające warunki regulaminowe są niestety na bardzo niskim poziomie. Wszyscy zainteresowani powinni poprzeć pomysł upublicznienia większej ilości haseł i poddania ich pod osąd zwykłych ludzi (bo przecież do takich ma być adresowana kampania promocyjna) i internautów, bo jak widać wyselekcjonowani specjaliści nie sprawdzili się w tym zadaniu. Mam nadzieję, że mój głos nie pozostanie bez odzewu, choćby dla dobra stolicy albo tych 15 tysiecy ze wspolnej kasy. Mam też nadzieje ze nasz prawy i sprawiedliwy prezydent jako patron honorowy konkursu nie dopuści do nie przestrzegania regulaminu:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
redcurrant Re: S_K_A_N_D_A_L -tak,tak,a w jury masoni... 28.06.04, 20:24 Boże! Litości! to po prostu normalny konkurs i nie szukaj podtekstów! zauważ, że każdy język ma ograniczony zasób słów i, chociaż, kombinacji jest b. wiele, to jest ich skończona ilość. Co z tego, że gdzieś mogły już paść takie hasła, slogany,itp. W jednych warunkach się one przyjmują - w innych nie. I nic tu nie mają do rzeczy prawa autorskie - nie wszystko co zostało powiedziane, napisane i opublikowane (lub nie) podlega prawom aktorskim. W tym wypadku - z szacunkiem - zupełnie nie masz racji. Każdemu ma prawo ten wybór haseł podobać się lub nie. Dziś w pracy - a naszą brożką jest właśnie promocja i pr - obgadywaliśmy te hasła i właściwie byliśmy zgodni. "Zakochaj się w Wawie" to najlepsze hasło. Reszta drętwa i nie wpada w ucho, a to budzi pozyt. emocje - zgadzam się w z perfectdayem. chłopaki i dziewczyny głosujcie, bo nie chcę żeby moją mieścinę promowało któreś z pozostałych dziewięciu językowych koszmarków..zakochajcie się..w wawie.. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: S_K_A_N_D_A_L -tak,tak,a w jury masoni... 28.06.04, 21:12 Ale to nie chodzi o szukanie podtekstów, tylko o kwestie prawne - Warszawa nie może się przecież reklamować hasłem, do którego ktoś ma już prawa autorskie! Stąd taki punkt w regulaminie i on musi być przestrzegany. A ja wtopiłem z tą kawą - oczywiście, że Trójka... ale to dlatego, że ja się budzę kawą, nie Trójką ;) ________________________________________ Roody102 "Możemy spokojnie przyjąć, że autor nie umiejący myśli swych wyrazić jasno nie umie też myśleć jasno, że więc myśli jego nie zasługują na to, by się silić na ich odgadywanie." Kazimierz Twardowski Odpowiedz Link Zgłoś
redcurrant Re: S_K_A_N_D_A_L,roody102, everybody 28.06.04, 21:47 nie chodziło mi o to - tyle że nie ma co się rzucać -skandal, itp. do wszystkich: nie rozumiem czemu niektórzy z Was się irytują: eliminacje były, każdy mógł sobie wysłać swoje hasło i może ktoś z Was to zrobił, tyle że jury to odrzuciło..a jeśli macie żal to napiszcie na forum swoje (odrzucone) typy i zobaczymy. Ja przegapiłem szansę, jakiś tam swoje typy mam,ale nie takie jak "zakochaj się...". Do tej pory wszystkie, które pisaliście nie były ani z użytecznego ani emocjonalnego punktu widzenia dobre. Po prostu nie spełniają tych kryteriów. Zresztą, nawet nie brzmiały dobrze. ..ale główkujcie..pozdro miłe dla wszystkich - in the good mood... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: S_K_A_N_D_A_L,roody102, everybody 28.06.04, 23:01 Ja nie mam - jak bym miał jakieś dobre, to bym wysłał. Ale to, że nie mam, to chyba nie jest powód, dla którego nie wolno mi komentować innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartas Re: S_K_A_N_D_A_L -tak,tak,a w jury masoni... IP: *.icpnet.pl 28.06.04, 21:38 to powiedz od razu ze to twoje haslo albo ktoregos z twoich znajomych a nie opowiadaj jakis historii o obgadywaniu propozycji w gronie pracownikow itd Odpowiedz Link Zgłoś
redcurrant Re: bartas 28.06.04, 22:36 a bartas to rutkowski... głosuj sobie na co chcesz jak Ci się nie podoba - Twoja sprawa dobranoc i trzymajcie kciuki za Czechów 1.07!! Czechy:Grecja 2:0! (Baros x2) to pewne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: S_K_A_N_D_A_L IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.04, 13:07 zgadzam się z tobą. większość haseł jest wtórnych, Zakochaj się w Warszawie to jak się zakochać to tylko w Warszawie ze starej piosenki.itp Uważam że mieszkańcy powinni sami wybrać hasło swojego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cecylka Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 29.06.04, 00:19 No cóż,wyróżnione hasła bardzo "takie sobie".Ja wymyśliłam: "Przyspieszająca(e) akcja(e) serca Polski",oraz "Warszawa łapie wiatr w żagle biznesu".Ciekawe ,co o nich sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatalne hasla Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.acn.waw.pl 29.06.04, 03:36 hasla sa fatalne. Wiele z nich nie spelnia wymagan (tlumaczenie na obce jezyki chyba polowa albo wiecej nie spelnia, prawa autorskie, itd). Wiec jak to jury moglo dopuscic te hasla???? Jestem mieszkancem warszawy, i nie chce aby miasto w ktorym mieszkam mialo tak fatalne haslo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki ale bryndzaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 15:19 F-A-T-A-L-N-I-E Boże,co za beznadziejstwa powybierali.Zaloze sie,ze juz z gory jest ustalone,ze nagrode zgarnie jakis gosc z rodziny Kaczki. Moje haslo tez nie przeszlo choc wg mnie i wielu osob bylo proste,krotkie,z sensem i latwo przetlumaczalne: WARSZAWA-MIASTO MOJE,MIASTO TWOJE.No coż, Balwany rzadza...jak wygra haslo typu Warszawa rusza to ja wyrusze chyba do Gdanska-tam przynajmniej mieli dobre haselko" Gdansk-morze możliwości" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Google Lepsze już można z googla wyciągnąć! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.06.04, 17:04 za www.googlism.com: warsaw is full of surprises warsaw is not a hard thing to do warsaw is a city of extremes warszawa is a pretty nasty town warszawa is full of nokia's warszawa is that instead of waiting for it warszawa is a very good idea warszawa is the only european capital Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fid Re: Lepsze już można z googla wyciągnąć! IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 29.06.04, 17:32 WARSZAWA pełna kaczorów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Lepsze już można z googla wyciągnąć! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 19:14 Do you like mafia,criminals,pickpockets and bitches?. Let you go to Warsaw,you will be Rambo for sure. hasło dobrze oddające charakter tej stolicy światowego chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mal Re: Lepsze już można z googla wyciągnąć! IP: *.crowley.pl 29.06.04, 20:10 Do you like mafia,criminals,pickpockets and bitches?. > Let you go to Warsaw,you will be Rambo for sure. > hasło dobrze oddające charakter tej stolicy światowego chamstwa. Trochę za długie. Zdaje sie miało byc od dwóch do pięciu wyrazów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romo Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.04, 14:41 Ja podesłałem - "Stolica zachwyca" i "Stolica pobudza do życia" (The Capital that makes you vital). Poza tym mam wrażenie, że jury totalnie olało założenia jakie samo wprowadziło (Tłumaczenie, nawiązanie biznesowe itp.). Warszawa.Miasto warte zachodu - Poznań. Miasto warte poznania. To już jest absolutna kalka. Najgorsze hasło - Warszawa Rusza...Boshe a wybierali spece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haslo Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.acn.waw.pl 30.06.04, 15:42 "The Capital that makes you vital" bardziej tlumaczy sie na "Stolica ktora sprawia ze jestes niezbedny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOS Re: Najlepsza dziesiątka haseł promocyjnych dla W IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 10:31 Romo, jacy spece, babcia klozetowa i ochroniarz to są spece. Przecież nikt mi nie wmówi że wyboru dokonali zawodowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
coffe5 to "Zakochaj się..." to nawet spoko, reszta....... 01.07.04, 15:27 To "Zakochaj się..." to nawet spoko, reszta - to żenada jakaś.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tlumaczenie Re: to "Zakochaj się..." to nawet spoko, reszta.. IP: *.acn.waw.pl 02.07.04, 04:09 ale to sie nie tlumaczy! mozna miec fall in love in warsaw, albo fall in love with warsaw. po polsku w jednym sa dwa znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
najatkach mieszkam i pracuję w wawie juz od 2 lat i musze.. 02.07.04, 13:52 mieszkam i pracuję w wawie juz od 2 lat i musze przyznac, ze warszawa jest zupelnie bez charakteru. my wroclaw :) ) mamy "miejsce spotkań" i to jest super hasło, ale generalnie my i tak nie potrzebujemy nikogo zachecac, zeby nas odwiedzal. Wam /warszawiakom/ potrzebne jest takie hasło, które bedzie sie dobrze z nią kojarzylo - bo wierzcie mi - warszawy specjalnie nikt nie lubi. hasła w stylu "w. rusza" czy "tu sie zyje naprawde" jakos nie zachecilyby mnie do odwiedzenia tego miejsca..takie jak "stare miasto, nowy swiat" moze i brzmi niezle, ale np. we wrocku nezbyt wiele osób kojarzy,ze to jakies specyficzne dla warszawy miejsca - szczególnie, ze Stare Miasto to jest prawie w kazdym miescie..to we wrocku - najpiekniejsze..aahh.. wydaje mi sie, ze najwiecej mozecie zwojowac z tym "zakochaj sie warszawie" bo to faktycznie budzi dobre skojarzenia..zresztą dla mnie to prorocze słowa ja zakochalem sie w wlasnie tu i dlatego ciepło mysle o tym miescie Odpowiedz Link Zgłoś