Dodaj do ulubionych

Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt

03.09.04, 09:41

Trwaja przygotowania do zmiany nawierzchni na końcowym odcinku ul.
Kawęczyńskiej [między boruty a Objazdową]. 'Pradawne' kocie łby zostaną
zastąpione asfaltem. Warto zobaczyć i utwalić w pamięci widok tego fragmentu
ulicy, bo jest niespotykany. Nie widziałem w Warszawie brukowanej ulicy z
rynsztokami.

pozdrawiaM.
Obserwuj wątek
    • pbd2 Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 03.09.04, 12:06
      To bez sensu! Przecież na tego cholernego Boruty prawie nikt nie mieszka!
      Wymiana nawierzchni na Ząbkowskiej dałaby się od biedy uzasadnić dużym ruchem
      samochodowym, ale TAM przecież prawie nikt nie jeździ, wielu ludzi myśli, że
      tam w ogóle nie ma przejazdu. Paranoja kompletma, otoczaki są komuś do ogródka
      potrzebne, czy co?
      PS. Rynsztoki chyba gdzieś widziałem, ale już nie pamiętam gdzie (Praska?
      Młynarska?)...
      • de_semen Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 07.10.05, 14:36
        temat stary ale chciałbym dodać, że po drugiej stronie (patrząc od kościoła:)
        Kawęczyńskiej jest za boiskiem "ukryty" park z placem zabaw, jest to jedyne
        takie miejscem w okolicy i mnie bardzo trudno było się tam dostać z dzieckiem w
        wózku a moja mama musiała wózek przenosić... może w tym leży przyczyna.
        z drugiej strony bez tych kocich łbów ten odcinek Kawęczyńskiej wiele stracił :(
        a cała okolica i tak traci więcej na wybudowanym właśnie nowoczesnym obiekcie
        jakiejś tam kolejnej szkoły wyższej, która pasuje tak, że aż się słabo robi.
        • wikder warszawska archeologia 07.10.05, 22:10
          Śmieję się do siebie pod nosem, bo w poszukiwaniu śladów dawnej Warszawy
          zacząłem fotografować dziury w asfalcie na warszawskich ulicach - z większości
          z nich wyglądają kamienne bruki o najróżniejszych kolorach i kształtach, np.
          posiadam całą kolekcję zdjęć szyn tramwajowych na ul.Śniadeckich, zrobionych na
          miesiąc przed ich odsłonięciem albo różowej granitowej kostki z ul.Koszykowej
          sfotografowanej na kilka dni przed położeniem nowej, równej wartswy asfaltu
          (która, mam nadzieje, pięknie ją zakonserwuje do czasu powszechnego
          przebudzenia świadomości warszawiaków).
          Pozdrawiam!
        • jarekzielinski Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 08.10.05, 21:32
          Bardzo przepraszam Zwierza Alpuhary, ale w moim środowisku (jest takie)nazwa
          kostka Downa jest instrumentem zabijania śmiechem Bauma, czyli kolejnego aktu
          agresji skorumpowanej "wiochy" na moją warszawkę. Do poprzedniej informacji
          dodam, że właśnie ścięto ostatnie betonowe słupy na Płatniczej i ten fakt tak
          zaskoczył "biznesmenów" z "Asteru", że obudzili się (chyba w całości) w tzw.
          nocniku i w rezultacie kabel "kablówki" wisi na moim płocie na wysokości
          [przemilczę], zabezpieczony jedynie taśmą w kolorach Samoobrony. Pozdrowienia.
    • gaja3 Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 03.09.04, 15:21
      No cóż, świat się zmienia. Sam nie jestem za używaniem asfaltu na tego typu
      ulicach, można zastosować bardziej naturalne materiały, chociażby cegłę
      klinkrową lub kostkę granitową (ale ją też trzeba co kilka lat obracać, bo
      ulega wygładzeniu). Akurat ten rejon Warszawy nie nalezy do najbardziej
      zabytkowych, chyba że chcemy zachować na oczach warszawiaków slumsy Pragi.

Co do rynsztoków, to z czasów dzieciństwa (lata 50-t3) pamiętam je z ulic
      Leszno, Żytnia, częściowo Górczewska, niektóre boczne ulice od Żelaznej (chyba
      gdzieś w tej okolicy jeszcze się zachowały, jeżeli mnie pamięć nie myli).

Mależy też odróżnić pojęcie "kocie łby" od "bruk". Te pierwsze to były zwykłe,
      duże otoczaki z rzek w żaden spsób nieobrobione i układane tak, aby poprzeczny
      profil jezdni był wypukły (nieraz bardzo) z dwoma rynsztokami po bokach,
      natomiast stosowany na elegantszych ulicach bruk ył wykonywany z kamieni
      obrobionych na kształt zbliżony do prostopadłościanu. Oba rodzaje nawierzchni
      były wykonywane z tzw. materiału miejscowego, czyli otoczaków z rzek, głów nie
      Wisły, i głazów narzutowych z okolic Warszawy. Stąd taka różnorodność kolorów i
      struktur tych elementów. Przeważają barwy brązowe, brunatne i czerwone, bo
      takie narzutniaki pozostały w naszych okolicach po zlodowaceniu środkowopolskim
      (pochodzenie głównie skandynawskie). Najelegantsze ulice warszawskie były
      pokrywane kostką granitową i bazaltową, za pomocą której uzyskiwano najgładsze,
      wówczas, nawierzchnie. Jeszcze dzisiaj, gdy odpryśnie asfaltowy płaszczyk, na
      wielu ulicach wychodzi na powierzchnię ta stara nawierzchnia.

Tak więc "zabytkowość" tych czy innych nawierzchni warszawskich ulic jest
      bardzo dyskusyjna i zawsze należałoby sprawdzić, kiedy taka nawierzchnia
      powstała. Sam wiem, że na niektórych ulicach wykorzystywano do brukowania stare
      materiały nawet w czasie powojennej odbudowy, przy czym ulice te znajdują się
      gdzie indziej, niż przed wojną - patrz ul. Biała.

Sądzę, że dobrze by było, gdyby ktoś z uczonych varsavianistów potraktował to
      zagadnienie nieco obszerniej na łamach "Stołecznej".
      • pbd2 Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 03.09.04, 17:01
        Ale komu tam te kamienie przeszkadzały? Tam na samym końcu prawie nikt nie
        mieszka, nikt nie jeździ, boruty to już w ogóle koniec swiata - po co tam
        cokolwiek asfaltowć? Nie wystarczyłoby przełozyć bruku?
      • margala kocie łby a nie bruk 06.09.04, 09:12

rzeczywiście tam są kocie łby a nie bruk. przepraszam za nieścisłość

pozdrawiaM.
        • erazm1 Re: kocie łby a nie bruk 06.09.04, 15:16
          Właściwie juz każdy bruk na ulicy w Warszawie jest zabytkiem, poniewaz
          asfaltuje sie wszystko i niemal wszędzie, tymczasem nawierzchnia kamienna
          nadaje klimat i urok miastu i wiedza o tym wszędzie tylko nie w Warszawie. Co
          do kocich łbów na Kawęczyńskiej i tamtejszej pętli tramwajowej, mogło by zostac
          to co jest, jako pamiatka, ale do naszych dyrektorów tramwajów takie sentymenty
          nie przemawiaja, poniewaz najpierw to trzeba się w tym meiscie urodzic , miec
          krajobrazy dzieciństwa i dopiero podejmowac decyzje. renowacja Ząbkowskiej
          zapewne nie doszłąby do skutku gdyby dyrektotrem dzielnicy i prezydentem miasta
          nie byli ludzie urodzeni na Pradze, którzy tam spędzili dzieciństwo...
      • karoly Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 07.09.04, 12:57
        No wlasnie. A jaki byl sens w wyasfaltowaniu malo uczeszczanych ulic
        w "dobrych" dzielnicach, ktore pierwotnie wylozone byly klinkierem?
        Nie wiem, moze sam klinkier za bardzo by sie odksztalcal, ale z drugiej strony
        tego typu nawierzchnie sa naturalnym spowalniczem naszych dzielnych rajdowcow.

Teraz czesto niestety pozostale do tej pory nawierzchnie klinkierowe sa
        wymieniane na kostke betonowa...

k.
        • sluzewiaczek Kawęczyńska, Bukowińska i Nowoursynowska... 09.09.04, 14:28
          Czy prace już się rozpoczęły na Kawęczyńskiej? Jeśli nie, to szybko aparaty w
          dłonie i trzeba to utrwalić!!!
          Swoją drogą. Przejeżdżałem ostanio Nowoursynowską na odcniku Ursynowskim. Jest
          tam zachowany orgianlny bruk. Niestety, wymagał on pilnego remontu. Władze
          zdecydowały, że będzie on ułożony od nowa z orginalnych kamieni. Szkoda, że to
          juz nie będzie "orginalne", ale jest to działanie zdecydowanie najlepsze, gdyż
          rezultat najmniej odbiega od stanu pierwotnego
          Martwi mnie natomiast przyszłość bruku na Bukowińskiej. Powstało tu ostatnio
          dużo nowych budynków, i mam wrażenie, że miesiące bruku są policzone...
          • pbd2 Re: Kawęczyńska, Bukowińska i Nowoursynowska... 28.09.04, 17:30
            Kiedyś brukowana była CAŁA Nowiursynowska aż do parku Natolińskiego. Niestety,
            w latach 90 - tych srodkowy odcinek ulicy został pokryty... kostką Bauma. A
            pamiętam jeszcze, jak w 1988 roku tymi kocimi łbami jeździł autobus 104.
            Doświadczenie w Warszawie niesamowite...
            • pburkiewicz Bruk i rynsztoki 20.07.05, 15:48
              Ulice brukowane kocimi łbami z zachowanymi rynsztokami: Piotra Wysockiego,
              Krzywińska, Łąkocińska, Wenecka (Bródno), Józefowska, Biruty(Targówek),
              Barszczewska (Marymont), Kacza( między dwoma nitkami Okopowej)
              • palker Re: Bruk i rynsztoki 06.11.05, 18:45
                na targówku, oprócz ulicy Biruty, "kocie łby" zachowały sie na ulicy
                Chyrowskiej i Lusińskiej (obie są przecznicami Borzymowskiej). Szczególnie ta
                ostatnia wygląda uroczo w jesiennej aurze:-)
    • jarekzielinski Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 08.10.05, 09:26
      A propos bruków - na mojej ulicy - Płatniczej na Bielanach, gdzie zachowały się
      autentyczne latarnie gazowe, były za mojej pamięci "kocie łby", potem zalane
      asfaltem. Przez ostatnie kilka lat należąc do lokalnego samorządu broniłem
      mojej ulicy przed inwazją kostki "Downa" i w rezultacie w tej chwili brukują
      moją ukochaną uliczkę kostką granitową. A więc cuda są możliwe. Przy okazji
      prac światło dzienne ujrzały nietknięte "kocie łby" z lat 30., które - jako
      przeznaczone na zwałkę - zostały z wielką uciechą wyniesione przez mieszkańców
      Płatniczej do uświetnienia ogródków, ale fragmenty jeszcze przez najbliższe dni
      można zobaczyć. Zapraszam na Płatniczą i podkreślam, że nie ma co płakać nad
      warszawskimi ulicami, tylko bezkompromisowo o nie walczyć, ale to może zrobić
      tylko świadoma, lokalna, dobrze zorganizowana społeczność. Pozdro dla
      wszystkich forumowiczów.
      • zwierz.alpuhary Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 08.10.05, 15:05
        > kostki "Downa"

sorry, ale ten epitet jest niesmaczny
      • przemyslaw.burkiewicz Wysockiego 09.10.05, 11:29
        Witam!
        Muszę przyznać, że wspaniale rozwiązano kwestię zmiany nawierzchni na ul.
        Wysockiego (Bródno). Zachowano fragment bruku z szynami trwamwajowymi i słupami
        trakcji, resztę-zalano asfaltem.
        Nie rozumiem jednak, czemu przy końcowym odcinku Kaweczyńskiej, gdzie niewiele
        osób w ogóle się pojawia, na być wylany asfalt...Bezsens...!
        • de_semen Re: Wysockiego 19.10.05, 11:27
          teraz, gdy to piszesz to ten końcowy fragment Kawęczyńskiej jest juz zalany
          asfaltem... a gmach uczelni parę metrów bliżej coraz bardziej psuje widok :(
    • palker a na Letniej..... 06.11.05, 15:35
      bruk będzie:-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=31544303
    • palker Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 06.11.05, 15:42
      odcinek od petli, prawie do nasypu został wyasfaltowany. Zrobiono zatoki do
      parkowania i te wybrukowano. Została jakas resztka bruku u samego krańca ulicy,
      która niestety zmieniła powaznie swój wyglad. Ulice oswitlaja lampy umocowane
      na replikach starych pastorałów. Mam cała dokumentacje fotograficzną sprzed
      remontu, jak ktoś chce, to bardzo prosze, mogę udostępnić.
      Przy okazji z odrazą obejrzałem teren wokół Bazyliki na Kawęczyńskiej - tam
      kostka Bauma razi okropnie
      • przemyslaw.burkiewicz Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 06.11.05, 16:21
        Wspaniałe wieści o Letniej!
        Apropos pastorałów przy Kawęczyńskiej-mam nadzieję że nie zmieniono rtęciowych
        opraw dwóch latarń sprzed bazyliki?
    • kosaciec Re: Kawęczyńska - koniec bruku, będzie asfalt 06.11.05, 18:27
      Szukałem,szukałem i jest-zdziwiłem się mocno,przekonawszy się,że zniszczenie
      nawierzchni na Kawęczyńskiej jest elementem..rewitalizacji dzielnicy!Szczegóły
      na www.bip.warszawa.pl/dokumenty/ uchwala/12315/uch_1385.doc
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka