Dodaj do ulubionych

Celnicy odkryli przemycane znaczki z czasów wojny

IP: *.volkswagen.de 30.12.04, 07:21
Znaczek dzielem sztuki? Reprodukcja "Mony Lisy" to tez dzielo sztuki?
Nie na darmo polskie sluzby mundurowe kojarzone sa z pensjonariuszami
zakladow dla psychicznie chorych. Nasuwa sie tylko pytanie: dlaczego DEBILE
utrzymywani sa z pieniedzy podatnika?
Obserwuj wątek
    • Gość: si_vis_peacem... Znaczek dziełem sztuki IP: *.nencki.gov.pl 30.12.04, 08:04
      Otóż, drogi Fredzie, znaczek może być dziełem sztuki, jako że jest tworem
      oryginalnym, w przeciwieństwie do np. przywołanej przez Ciebie reprodukcji Mony
      Lisy. Poza tym walory filatelistyczne posiadają wartość nie tylko poprzez swoją
      jakość czy urodę - to zwykle kawałek historii, gdyż ich wydawanie zawsze wiąże
      się z jakąś okazją. Te wymienione w artykule sa unikatowe dodatkowo przez
      miejsce i czas swego powstania. A projektowane były - jak czytamy w artykule -
      przez artystów.
    • Gość: ano Re: Celnicy odkryli przemycane znaczki z czasów w IP: *.crowley.pl 30.12.04, 08:21
      Bosze..skąd tych mundurowych biorą..znaczki nie mają wartości rynkowej ale mimo
      to zatrzymają, zarekwirują .....może znów się posłużą "doświadczeniem życiowym"
    • pan_pndzelek >>>Wiek zabytków... 30.12.04, 10:04
      CYTAT: "Jeśli dzieła sztuki mają więcej niż 55 lat, automatycznie traktowane są
      jak zabytki i na ich wywóz z kraju potrzebna jest zgoda ministra kultury -
      przypomina Witold Lisicki."

Znam przepis o zakazie wywozu bez zgody MinKulta przedmiotów wytworzonych przed
      1945 rokiem, skąd zatem mowa o wieku przedmiotu zamiast o dacie wytworzenia
      (czyżby co roku nowelizowano ustawę zmieniając ten wiek?). Poza tym o ile
      dobrze liczę 55 lat temu był przełom lat 1949/50...

PS. Na całe szczęście bez zgody MinKulta nie wyjedzie z Polski niejaka Aniela
      wytworzona grubo przed 1945 rokiem i w ten sposób ochronimy to nasze unikalne
      dobro "kultury najwyższej"...
      • Gość: madragoa Re: >>>Wiek zabytków... IP: *.telepac.pt 30.12.04, 11:05
        bydlaki, klamcy i zlodzieje. tak tylko mozna w skrocie opisac polskie urzedy
        celne.
        • Gość: jom Re: >>>Wiek zabytków... IP: *.dhcp.unc.edu 30.12.04, 19:08
          Prawde mowiac cala ta ustawa jest irytujaca. pare lat temu wyprowadzilismy sie
          za granice - i nie moge miec we wlasnym domu wlasnej porcelany, ksiazek,
          obrazow - bo w tym idiotycznym panstwie nie moge wywiezc (dla celow prywatnych)
          mojej wlasnosci. Probowalam pozalatwiac papierki, ale to trwa miesiacami, a ja
          nie mam tyle urlopu, zeby kolo tego chodzic. Idiotyzm. Moze i ustawa cos tam
          chroni, ale na pewno ogranicza wolnosc osobista i dokucza zwyklym ludziom
      • Gość: tryton Re: >>>Wiek zabytków... IP: *.aster.pl 30.12.04, 19:25
        Otoz od listopada 2003 roku obowiazuje nowa, dlugo oczekiwana ustawa o ochronie
        zabytkow, ktora zmienila cezure ochronna - z "sztywnej" - 1945 r. -
        na "kroczaca" - 55 lat. I bardzo dobrze - dzieki temu ochronie podlegaja coraz
        starsze, i nierzadko - coraz rzadsze - dziela sztuki wykonane po wojnie.
        Zamiast bezpodstawnie sie oburzac, warto sprawdzic, czy ma sie racje. A nawet
        dla sredniowprawnego internauty to nie powinno byc zbyt skomplikowane...
        • pan_pndzelek Re: >>>Wiek zabytków... 31.12.04, 11:19
          Gość portalu: tryton napisał(a):
          > Otoz od listopada 2003 roku obowiazuje nowa, dlugo oczekiwana ustawa

Przez kogo oczekiwana? Ja niczego takiego nie oczekiwałem...

> zabytkow, ktora zmienila cezure ochronna - z "sztywnej" - 1945 r. -
          > na "kroczaca" - 55 lat. I bardzo dobrze - dzieki temu ochronie podlegaja
          coraz starsze, i nierzadko - coraz rzadsze - dziela sztuki

Z logiki to byś kolego dostał PAŁĘ!!! Dzięki tej ustawie ochronie podlegają
          coraz MŁODSZE dzieła (nie "coraz starsze"). No ale pewnie tacy jak ty piszą w
          tym kraju wszystkie ustawy...
    • Gość: xxx Re: Celnicy odkryli przemycane znaczki z czasów w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 13:28
      Dodam, ze granica wieku 55lat to "obligatoryjne uznanie zadzielo sztuki". Zgodnie z
      ustawa, za "dzielo sztuki" i "zabytek" moze byc uznane dokladnie wszystko
      niezalenie od wieku i pochodzenia, a zaleznie tylko i wylacznie od widzimisie
      urzednika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka