Dodaj do ulubionych

Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietnia

22.03.05, 00:29
Nie rozumiem tej radości, to tylko miesiąc - a po nim nerwy od nowa.
Zwycięstwem nie jest odroczenie eksmisji, a znalezienie nowej - pewnej
lokalizacji dla tej instytucji i klubu.
Obserwuj wątek
    • Gość: mikulasz Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.kosson.com 22.03.05, 08:32
      A co będzie dalej z Rybitwą nad Wisłą?????
      • Gość: Herman Goering Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.chello.pl 22.03.05, 18:32
        Nie wiem, może zbombardują?
    • Gość: koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.crowley.pl 22.03.05, 09:28
      Ja rozumiem, że każdy chce bronić swojego interesu, ale nie rozumiem dlaczego
      dziennikarze, ot tak sobie, chyba dla zwiększenia efektu naginają
      rzeczywistość. Bo tak naprawdę nie było tam "tłumu" jak napisała GW, ani "ponad
      200 osób" jak relacjonuje dzisiejszy Metropol, ale ok. 40-50 osób.
      Czy to nie jest brak konsekwencji? Jeśli to, co dzieje się w tym klubie jest
      tak ważne dla kultury, to po co się podpierać liczbami? To przecież nie
      dyskoteka.
      Poza tym, czy "bycie artystą" (cokolwiek miałoby to znaczyć) zwalnia od
      logicznego myślenia (vide również przypadek pana Kaczora)? Powtarzam jeszcze
      raz, że rozumiem ich chęć do zachowania tego miejsca. Nie rozumiem natomiast
      dlaczego oni nie chcą pojąć, że każda działalność musi się odbywać w zgodzie z
      pewnymi normami. Dlaczego oni mieliby być tymi równiejszymi, których prawomocne
      wyroki sądowe nie dotyczą, których się nie eksmituje, bo podnoszą duży krzyk?
      Oddaję honor Wyborczej, że przynajmniej napisała o tych 208 zł czynszu. W takim
      miejscu, na Starówce takie śmieszne pieniądze?!!! To jest 15 groszy za metr!!!
      Kto zgodziłby się na takie wykorzystywanie swojej własności? Urzędnik, który
      pozwoliłby na trwanie takiego stanu powinien stracić pracę. Zrozumiałbym
      jeszcze od biedy, gdyby to sam klub płacił taką niską stawkę. Można by
      powiedzieć, że miasto w taki sposób wspomogło kulturę. Ale tak nie jest.
      Różnicę pomiędzy tymi 208 zł a stawką, którą płaci Le Madame (też niewysoka,
      ale już sensowniejsza) zgarnia sobie firma Eureka. Bez żartów, to trzeba
      uregulować, nie można w ten sposób marnować publicznej własności.
      A obecność tamże jaskiniowego polityka Piotra Ikonowicza pokazuje, że niestety
      nie do końca chodzi o kulturę, ale o jakieś polityczne interesiki także.
      Sytuacja powinna zostać uregulowana zgodnie z obowiązującymi normami. Byłoby
      oczywiście dobrze, gdyby miasto wykazało się zrozumieniem i dobrą wolą przy
      poszukiwaniu jakiegoś sensownego rozwiązania, a nie kierowało się jedynie suchą
      literą prawa, ale druga strona również musi być elastyczna, prowadzenie
      działalności nie czysto komercyjnej nie zwalnia mimo wszystko z konieczności
      przestrzegania przepisów. Kompromis polega na ustępstwach z obu stron. Wielu
      zdaje się zapominać o tym.
      • olecky Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 09:42
        Gość portalu: koko napisał(a):

> To jest 15 groszy za metr!!!
        > Kto zgodziłby się na takie wykorzystywanie swojej własności?

misiu, w centrum warszawy sa setki lokali, ktorych nikt nie chce wynajmowac
        nawet za 0 zl/metr. Po prostu malo kto jest zainteresowany inwestowaniem
        dziesiatkow tysiecy zlotych w remont zrujnowanych melin, wiedzac ze jak juz
        doprowadzi lokal do stanu uzywalnosci, to najprawdopodobniej zostanie wyeksmitowany.

> ale druga strona również musi być elastyczna

o ile sie orientuje, to klub zaproponowal ze bedzie placic miastu czynsz
        dotychczas placony Eurece. A miasto podchodzi do sprawy fundamentalistycznie -
        najpierw eksmisja, a potem zobaczymy co dalej.

> prowadzenie działalności nie czysto komercyjnej
        > nie zwalnia mimo wszystko z konieczności
        > przestrzegania przepisów.

a tak konkretnie, to jakie przepisy zlamal wlasciciel "Le Madame"? Potrafisz
        jakies wymienic, czy tak sobie bredzisz?

pozdrawiam, olek
        • rafal_koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 10:39
          Misu? Hmmm... Pytasz, czy ja bredzę? Więc nie pisz mi o "setkach lokali,
          ktorych nikt nie chce wynajmowac nawet za 0 zl/metr", bo rozmawiamy o tym
          konkretnym, za który ktoś jednak płaci czynsz. Trzymaj się tematu, nie zbaczaj
          tam, gdzie Ci wygodnie.
          Po co mnie cytujesz, jeśli w następnym zdaniu odbiegasz od tego cytatu? Gdzie
          niby napisałem, że właściciel "złamał" przepisy? Postaraj się czytać uważnie,
          powoli i ze zrozumieniem, bo inaczej dyskusja nie ma sensu. Jeśli cytujesz, to
          trzymaj się cytatu.
          Nie użyłem pojęcia "złamał", bo jest to pojęcie potoczne, niedookreślone i jako
          takie nie najlepiej nadaje się opisania tego konkretnego stanu faktycznego.
          Mogę Ci natomiast odpowiedzieć, które przepisy dotyczą tej sytuacji. Jeśli
          chodzi o korzystanie z nieruchomości bez podstawy prawnej, to kodeks cywilny,
          jak również akty niższego rzędu - uchwały samorządu. Poza tym ustawa o
          zamówieniach publicznych (uchwały samorządu także), jeśli mówimy o tym co na
          przyszłość, czyli wynajęciu lokalu kolejnemu (po Eurece) najemcy.
          Ty naprawdę nie masz o tym pojęcia i zarzucasz mi bredzenie?!!!
          • olecky Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 11:06
            rafal_koko napisał:

> Więc nie pisz mi o "setkach lokali, ktorych nikt
            > nie chce wynajmowac nawet za 0 zl/metr",
            > bo rozmawiamy o tym konkretnym,
            > za który ktoś jednak płaci czynsz.

no wlasnie - placi. A wedlug urzednikow - i chyba rowniez wedlug Ciebie -
            lepiej by bylo, gdyby nikt nie placil, a lokal stal pusty.

> [...] jest to pojęcie potoczne, niedookreślone i jako
            > takie nie najlepiej nadaje się opisania tego konkretnego stanu faktycznego.

czyli nie potrafisz. No szkoda.

pozdrawiam, olek
            • rafal_koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 11:25
              Czego niby nie potrafię? Ślepy jesteś?!!! Powtarzam Ci wobec tego - Kodeks
              cywilny i ustawa o zamówieniach publicznych. Dwa razy Ci wystarczy, czy w
              następnym poście znowu napiszesz, że nie odpowiedziałem?
              Powiedziałem Ci już raz, żebyś nie odbiegał od tematu, kiedy Ci wygodnie. Ty
              nie dywaguj bezpodstawnie, co byłoby dobre wg mnie, ale czytaj co napisałem.
              Jeśli z treści moich poprzednich postów trudno Ci zrozumieć co uważam za lepsze
              rozwiązanie, to napiszę Ci wprost - niech klub płaci ten czynsz, ale miastu.
              Powtarzam wyraźnie MIASTU. Nie jakiejś firemce, która żeruje na mieniu
              publicznym, ale właścicielowi nieruchomości. A żeby płacić miastu trzeba stanąć
              do konkursu, zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych. To dotyczy wszystkich
              i Le Madame nie może być z tego trybu wyłączony tylko dlatego, że ktoś głośno
              krzyczy. Są równi i równiejsi? Ikonowicz Cię tego nauczył?
        • pan_pndzelek Do "oleckyego" 23.03.05, 09:24
          Do "oleckyego": "setki lokali w centrum, których nikt nie chce nawet za 0
          zł/m2??? To w takim razie głąbie poproszę o dziesięć adresów (TYLKO dziesięć)
          równoważnych z adresem i lokalizacją Le Madame, które nie mogą pójść w najem
          nawet za te 0 zł? Czekam, chętnie je wynajmę nawet za cały 1 zł za metr...

PS. Jak się nie ma nic do powiedzenia TO SIĘ NIE PISZE głupot ćwoku...
    • Gość: bzzz7 Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.05, 10:27
      Misiu
      Było nawet wiecej w szczytowym momencie! LICZYLIŚMY i przestalismy po 210. A
      ciebie to chyba robak zawiści toczy. Nikt tym ludziom nie kazał przyjść. To
      miłe, że w tym kraju jeszcze komus się coś chce. I po tym jak skutecznie
      politycy obrzydzaja tzw. życie publiczne
      • rafal_koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 10:52
        Znowu misiu? Niech Ci będzie brysiu...
        Nie bedę się o liczby spierał, chyba widzieliśmy co innego. Zresztą nie o
        liczbę tu chodzi, bo to jest szczegół. Chodzi o dziennikarską rzetelność, ale
        mniejsza z tym, od razu widać po której stronie stanęły media. Pani Szczuka nie
        ściągnęła przecież bezstronnych obserwatorów, ale kolegów z pracy.
        Oczywiście, że nikt tym ludziom nie kazał przyjść i dobrze, że zaangażowali się
        akurat w takie przedsięwzięcie. Mówię to poważnie i bez cienia ironii.
        Ale Twoje ostatnie zdanie... No wybacz, jak to się dzieje, że jakoś im
        Ikonowicz nie obrzydł? A Zieloni? Prócz tego, co tam zdaje się być naprawdę
        cenne ktoś próbuje prowadzić tam gierki polityczne pod płaszczykiem wspierania
        twórczości artystycznej.
        • sarenka166 Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 13:27
          Piesku, jaka dziennikarska nierzetelnosć? Puknij sie w łeb.
          Przepisy administracyjne są tak skonstruowane, że zawsze znajdzie się pretekst,
          by cos zamknąć czy uwalić. A jako argumentu zawsze użyje sie ataków
          personalnych, typu: Szczuka i jej polityczni koledzy... Ikonowicz był, no to
          wiadomo, świnia... Zieloni, no jasne, gierki polityczne.
          I owszem, wielbiciele Le Madame mają jakies poglądy i sympatie polityczne.
          Wolno mieć poglądy? Wolno. Czy z powodu poglądów sympatyków klubu należy klub
          zamknąć?
          Szereg teatrów warszawskich, restauracji, nawet kin znajduje sie w budynkach
          administrowanych przez miasto. Nie oznacza to, że z braku sympatii do
          prowadzących miasto może sobie poczynac jak chce i zamykać coś, co działa i
          żyje. No, chyba że im na czynsz nie starczy, to juz siła wyższa...
          • Gość: koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.crowley.pl 22.03.05, 13:59
            Co ty bredzisz suczko?
            Co to są wg ciebie "przepisy administracyjne"? Prawo administracyjne niewiele
            tu ma do rzeczy ignorantko.
            Naucz się czytać ze zrozumieniem. O Szczuce napisałem, że wezwała kolegów z
            pracy, tzn. TVN-u. Nie mam pojęcia kto miałby być jej - jak to powiedziałaś -
            politycznym kolegą. A tak na marginesie, czy Szczuka w klubie prezentuje taką
            samą sztukę, jak w tej badziewnej telewizji? Żałosna chałturniczka.
            I co ty nie powiesz, bywalcy klubu jednak mają jakieś poglądy? Ojejej! Więc
            jednak nie tylko o sztukę przez duże "S" im chodzi. No, to trochę zmienia
            kontekst wykrzykiwanych wczoraj haseł o wysyłaniu władz miasta na Białoruś.
            Tak w ogóle mam wrażenie, że nie masz dokładnego pojęcia co to znaczy własność,
            lewactwo takie jak ty nie zawraca sobie głowy tego typu burżuazyjnymi
            przeżytkami. Zapamiętaj sobie nieuku, że miasto jest WŁAŚCICIELEM tego budynku,
            a nie tylko nim administruje, jak napisałaś. I gwoli ścisłości klub nie płaci
            do kasy miasta ani złotówki, więc twój argument z czynszem jest totalnie
            chybiony.
    • Gość: gedon Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.centertel.pl 22.03.05, 10:55
      Bardzo chciałbym wierzyć w to, że Kaczor da Le Madame spokój. Przewiduje jeden
      z poniższych scenariuszy:

1. Rozpiszą konkurs, który wygra jakiś kombinator lub bandzior, zaoferuje
      lepsze warunki finansowe niż Le Madame. Otworzy klub, korzystając z dobrze
      rozreklamowanego miejsca. Klub stoczy się, zacznie przychodzić bardzo średnia
      klientela, po pewnym czasie przestaną płacić i zacznie się to co się działo na
      Smolnej.
      2. Znając zorientowanie Kaczora na emerycki elektorat, w miejsce La Madame
      powstanie herbaciarnia, czynna do 22 (cisza nocna), żeby przypadkiem Panie w
      moherowych beretach z sąsiedztwa nie miały za głośno.
      3. Konkurs wygra Le Madame, ale Kaczor przywali taki czynsz, że mimo
      najszczerszych chęci, klub nie utrzyma się. Albo zabraknie jakiejś tam koncesji
      albo pozwolenia na coś i klub nie będzie mógł funkcjonować.

Niestety mimo, że bardzo lubię Le Madame, nie widzę większych szans na
      pozytywny scenariusz. Trzeba się naprawdę zmobilizować i narobić dużo hałasu.
      Władze Warszawy powinny się zastanowić, czy zależy im na tym żeby po 22 w
      Warszawie tylko białe niedźwiedzie po ulicach chodziły. Le Madame jest jednym z
      tych miejsc, które jest wymieniane przez moich znajomych z zagranicy jako
      autentyczna atrakcja.
      Trzymajcie się!!!
    • blackexit zielona krowa 22.03.05, 12:26
      generalnie wyglada na to ze ktos chce postawic sie ponad prawem to nic wyrok
      sadu, kodeks cywilny i ustawa o zmaowieniach. racje ma ten kto zbierze
      najwieksza grupe ziomkow. stara metoda ikonowicza krola zadym. mowie to uwazajac
      ze takie miejsce powinno w warszawce istniec i prosperowac jak najlepiej.
      pozdrawiam black
      • Gość: Olo CIĄGLE TO SAMO! IP: *.chello.pl 22.03.05, 14:21
        PEDAŁY, FOGLE, DU...LIZY!

JAK BOGA KOCHAM, MAM JUZ TEGO DOŚĆ!
        TO TYLKO MAŁA MNIEJSZOŚĆ, DAJCIE CIEKAWSZY TEMAT!

KTO JEDZIE NA JUDAS PRIEST NA ŚLĄSK W KWIETNIU? (cholera! tam też "homo-omo"! -
        no nic chciałem dobrze).
        • rafal_koko Re: CIĄGLE TO SAMO! 22.03.05, 14:44
          Kiedyś bym pojechał z wielką ochotą, ale dziś mnie już nie rajcuje. No chyba
          żeby w W-wie byli, na miejscu to może... A zapytam z ciekawości, za ile wjazd?
          A propos, właśnie mnie zawsze zastanawiło, czy Halford te pedalskie ciuchy nosi
          ze względu na orientację czy ot tak sobie w ramach heavymetalowego wyskórowanio-
          wyćwiekowania. Wiesz coś na ten temat?
          • Gość: Olo JEST TO ALBOWIEM NACZELNY IP: *.chello.pl 22.03.05, 18:18
            PEDERASTA HEAVY METALU!!!

Swego czsu po jego odejściu (a przed powrotem,żeby było jasne) K.K. Downing
            gitarzysta kapeli, udzielał kolejnego wywiadu MTV - na zadane pytanie: "Czy
            obnoszenie się Halforda z jawną pederastią nie zaszkodziło wizerunkowi Judas
            Priest w "świecie" metalu?", tylko "westchnął" i nie chciał tego komentować na
            poważnie).
            Życie...
            niestety, taka dobra kapela i taki wstyd.
    • koaa Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 12:34
      a mi sie wydaje ze pewnie kaczor maczał w tym łapy
      wszak to siedlisko rozpusty
    • sarenka166 Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 13:19
      Dlaczego nowa lokalizacja? Niezrozumiałe i nieakceptowalne jest, że pod
      pretekstem (powtarzam, pretekstem) reorganizacji administracyjnej usiłuje sie
      zamknąć coś, co działa, żyje, tworzy wartości.
      Czy Le Madame nie miała legalnej umowy najmu? Czy nie płaciła czynszu? jesli
      tak, to eksmisja głównego najemcy nie musi stanowic powodu do eksmisji
      podnajemcy. No, chyba że sie szuka pretekstu...
      • Gość: gość powod proby eksmiji le madame IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 14:02
        na portalu internetowym grono krążą wieści dlaczego le madame ma przestać
        istnieć.
        ktoś od kaczyńskiego ostrzy sobie zęby na kamienicę w której znajduje się le
        madame, i inne rzeczy. prywatny kiosk, galeria.
        trzy tygodnie temu do wlaścicieli galerii przy freta 39 przychodzili ludzi i
        pytali się dlaczego się nie pakuje. przecież na jego miejsce już czekają inni i
        zacierają ręce na 21.03.
        od co!!! zainteresowanych wiadomością odsyłam do właściciela galerii na freta
        39.

• rainer_calmund Re: powod proby eksmiji le madame 22.03.05, 14:04
          Gość portalu: gość napisał(a):

> na portalu internetowym grono krążą wieści dlaczego le madame ma przestać
          > istnieć.
          > ktoś od kaczyńskiego ostrzy sobie zęby na kamienicę w której znajduje się le
          > madame, i inne rzeczy. prywatny kiosk, galeria.
          > trzy tygodnie temu do wlaścicieli galerii przy freta 39 przychodzili ludzi i
          > pytali się dlaczego się nie pakuje. przecież na jego miejsce już czekają inni
          i
          >
          > zacierają ręce na 21.03.
          > od co!!! zainteresowanych wiadomością odsyłam do właściciela galerii na freta
          > 39.
          >
          >
          Dla wileu Warszawiakow najtrudniejszym bylo pozegnanie legendarnego klubu
          Aquarium. Z tego co wiem, Le madame nie ma dla nich znaczenia.
          • kohol Re: powod proby eksmiji le madame 23.03.05, 08:59
            Aquarium? A gdzie to było?
      • Gość: koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.crowley.pl 22.03.05, 14:11
        O! I tu coś nabazgrałaś.
        Skąd ty te pojęcia wymyślasz? Co to niby jest "reorganizacja administracyjna"?
        Cóż za ignorancja. To, co wczoraj miało miejsce (w sumie nie miało, bo zostało
        wstrzymane), to postępowanie egzekucyjne, czyli wykonanie prawomocnego wyroku
        sądowego.
        Pytasz naiwnie, czy "Le Madame nie miała legalnej umowy najmu" (to klub, więc
        rodzaj męski byłby tu właściwszy niedouczona dziewczynko). Ty śpisz, czy
        bredzisz w gorączce? Naprawdę nie wiesz? Tak właśnie było, nie było takiej
        umowy (być jej zresztą nie mogło, bo to podnajemca). Czy ty w ogóle zdajesz
        sobie sprawę, że gmina ustaliła, dotyczące WSZYSTKICH zasady podnajmu lokali? I
        wiesz, że klub tych zasad nie spełnił? Podaj mi powód, dla którego akurat ten
        klub ma być lepiej traktowany niż inni potencjalni najemcy.
        Skąd wywiodłaś taki wniosek, że "eksmisja głównego najemcy nie musi stanowic
        powodu do eksmisji podnajemcy"? W jakimś akcie prawnym to znalazłaś, czy ci się
        tak w główce uroiło i uważasz to za obowiązujące prawo?
        • Gość: Maruti Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.l5.c2.dsl.pol.co.uk 22.03.05, 15:59
          Eksmisje kwiacarni i herbaciarni tez wstrzymano.
        • Gość: Maruti Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.l5.c2.dsl.pol.co.uk 22.03.05, 16:13
          I czy wiesz, ze klub gania sie za miastem od 1,5 roku, zeby ustalic wszystkie niejasnosci.

I wiedzialbys, ignorancie, ze umowy podnajmu takze sa spisywane. I przy odrobinie dobrej woli domyslilbys sie, ze mowiac o umowe najmu poprzednia osoba myslala o umowie podnajmu.

Czepiasz sie wiec niewatpliwie dla samego czepiania. I dla zaznaczenia wlasnej wyzszosci intelektualnej (co nomen omen kiepsko ci wychodzi).

I powiedzialbys o wszechwiedzaca istota jakich to 'zasad' nie spelnila Le Madame i dlaczego Le Madame nie została o tym poinformowana? Najlepiej z wskazaniami na artykuly, przyklady oraz korespondencję z Le Madame (ktora musiala zapewne zniknac na poczcie).

Wiedzialbys tez panie prawniku, ze Le Madame powinien byl byc oficjalnie poinformowany o wynikach rozprawy jesli zostal uznany strona w sporze. Jako podnajemca powinien byl uzyskac nakaz eksmisji. Wiec prawo ma byc wybiorcze? To w koncu jest strona w tym sporze czy nie?

Ludzi bylo conajmniej 200, natomiast ty widziales 40-50...

hmm... ktos sciemnia.
          • Gość: koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.crowley.pl 23.03.05, 09:20
            Odechciewa się dyskutować w ten sposób z ludźmi, którym się coś wydaje i
            uważają, że tak ma być. Tak, czepiam się, ale nie dla podkreślenia własnej jak
            to ująłeś "wyższości intelektualnej" (nie wiem czym miałbym to zmierzyć, ale
            może Ty mi powiesz), ale by komuś uświadomić, że wiedza na jakiś temat, ma
            zdecydowanie większy walor niż jego widzimisię.
            Skąd wywiodłeś tak śmiały wniosek o mojej ignorancji, co do faktu zawierania
            umów podnajmu? Czytać, czytać i jeszcze raz czytać ze zrozumieniem!!!
      • blackexit Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 18:12
        sarenka166 napisała:

> Dlaczego nowa lokalizacja? Niezrozumiałe i nieakceptowalne jest, że pod
        > pretekstem (powtarzam, pretekstem) reorganizacji administracyjnej usiłuje sie
        > zamknąć coś, co działa, żyje, tworzy wartości.

niekoniecznie nowa lkalizacja miasto jest zobowiazane zrobic przetarg w ktrym
        jak zapowiada la madame bedzie mialo duze szanse.

> Czy Le Madame nie miała legalnej umowy najmu?

nie mozesz wynajmowac nic od kogos kogo nie jest to wlasnoscia.

>Czy nie płaciła czynszu?

placila komus kto tylko podawal sie za wlasciciela.
        pozdrawiam black
        • Gość: bangi Re: Eksmisja Le Madame odroczona........ IP: 129.81.192.* 22.03.05, 18:52
          "Nie mozesz wynajmowac nic od kogos kogo nie
          jest to wlasnoscia"? To nie jest prawda
          "blackexit'cie"!
    • Gość: Grażka Ciągle tylko te... IP: *.chello.pl 22.03.05, 14:17
      • Gość: Mąż Grażki Re: Ciągle tylko te... IP: *.chello.pl 22.03.05, 18:45
        PEDAŁY, Kochanie!
    • tripper Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 14:49
      sloggi sloggi sloggi...

radze Ci szczerze - zaloz sobie gazete, nazwij ja SLOGGI TIMES albo SLOWO
      SLOGGIEGO
      • Gość: obywatel St Miasta Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 23:34
        to okropne jak się poblaża w naszym miescie różnym typkom ktorzy są na bakier z
        prawem.
        Kilka tygodni temu jakis "skłot" zamieszkały przez bandę ćpunów okazał się
        miejscem nie do ruszenia. Teraz, jakiś klubik który nie ma legalnej umowy ocalał
        (mam nadzieję że tylko na miesiąc) bo popierają go ikonowicz i szczuka plus
        grupa gejów z warszawki.
        To symptomatyczne jak brak szacunku do prawa własnośći rozprzestenia się po mieście.
        • Gość: szustoff EX-misja CDN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 13:32
          Kochani,
          Sytuacja równa klęsce żywiołowej została TYMCZASOWO zażegnana.
          Nadal potrzebujemy Waszego wsparcia!
          Nie informowaliśmy Was na bieżąco o sytuacji, bo sami nie wiedzieliśmy jak w
          kraju prawa i sprawiedliwości możliwe jest wyeksmitowanie z dnia na dzień 40
          osób, które tworzą to miejsce, odwołanie 5koncertów, 4 seansów filmowych, 31
          spektakli teatralnych…

O nakazie eksmisji przypadkowo dowiedział się Krystian w czwartek 17.03 po
          południu będąc w innej sprawie w Urzędzie. W czwartek w nocy ruszyliśmy cała
          medialną machinę. Wszyscy dziennikarze byli oburzeni, znajomi dzwonili z
          pytaniami czy to prawda czy nie prima aprilis, zaniepokojeni twórcy darli włosy
          z głowy. Wszyscy stawili się jak jeden mąż o 9.00 w poniedziałek 21.03. Tak oto
          nasza Le Madame powitała pierwszy dzień wiosny… Tłumy z twarzami odgniecionym
          od porannych poduszek, kamery, mikrofony, dużo emocji, dużo braw, ale też dużo
          obaw.
          Byliście z nami, byliśmy razem w wspólnej sprawie, bez podziałów, bez
          warszawkowatych układów, tworzyliśmy wspólną siłę, że żaden komornik nam nie
          był groźny… Wiosnę Ludów czuć było w powietrzu…
          A pan komornik okazał się sympatycznym człowiekiem, który zaryzykował utratę
          pracy przekładając nam termin eksmisji. Na szczęście prezydent Kaczyński nie
          zamierza skarżyć komornika… ufff…

Była herbat, kawa, soki, ciepłe reggae w tle… Nasi stały bywalcy udzielili
          wywiadu dziennikarzom.
          Największe wiwaty otrzymała Zuza Ziomecka z Felixem w brzuchu…
          „Taki Klub w USA nosiłby nazwę przestrzeni performerskiej. W Polsce ta nazwa
          jest nieznana, bo takich miejsc po prostu nie ma. Właśnie w Le Madame można
          pokazać, co nowego dzieje się w sztuce, to pierwszy przystanek z podziemie do
          ludzi. W kwietniu będę matką, mam nadzieję, że moje dziecko wychowam w mieście,
          które nową kulturę wita oklaskami, a nie eksmisją.”

Ewa Kasprszyk [„Patty Diphusa” 5-7.04] porównała Le Madame do klubów z Madrytu,
          w których szukała inspiracji dla swojego monodramu. Zakończył swoją
          wypowiedz: „Zamykanie tego Le Madame to zbrodnia!”

Maciek Nowak [postdrama project 21-24.04] : „Zamknięcie Le Madame będzie
          sygnałem dla całego pokolenia młodych ludzi w stolicy, że zabiera im się
          przestrzeń, gdzie mogą się swobodnie wypowiedzieć.”

Grzegorz Jarzyna:
          „Le Madame pomaga nam, udostępnia za darmo miejsca na 2 spektakle, dzięki czemu
          jako placówka budżetowa zaoszczędzamy, a miasto też na tym korzysta. Krystian i
          Ela mogliby budować imperium dyskotekowe, ale inwestują w sztukę”

Maciek Kowalewski [„Miss HIV” premiera 14.04]
          „Le Madame to dla mnie dowód, że można robić świetny teatr z nietuzinkową
          publicznością bez wielomilionowych dotacji. Zapraszam 14 kwietnia o godz.
          20.00. Ta premiera musi się odbyć. Najwyżej wystawię spektakl przed klubem.”

Adler z gaylife.pl krzyczał „To nie Białoruś, jesteśmy w Unii Europejskiej! Nie
          pozwólmy, by nam kneblowano usta!”

Dzięki Wam wszystkim, dziennikarzom, naszym wiernym bywalcom odroczono nam
          nakaz eksmisji do 30 kwietnia…
          Jednak nie mamy żadnej pewności, że zostaniemy na Koźlej.
          Mamy niewiele czasu, ale wszystkie wydarzenia, które zaplanowaliśmy na kwiecień
          dojdą do skutku. A jest tego dużo… Będziecie na bieżąco informowani przez
          Pietię.

Parę wyjaśnień natury prawnej
          Co do naszej sytuacji z Miastem…
          W związku z tym, że zarzuca się nam zbytnie hałasowanie musimy wyłączać muzykę
          na górze po godz 22.00… Niestety taka sprawiedliwość, choć bezprawna ;-)
          Ale specjalnie dla Was przyrządzimy dół Le Madame w klimacie bardziej
          czilloutowy. Będzie więcej sof, więcej świeczek, muzyka w różnych rewirach,
          slajdy na ścianach…
          Zarzuty dotyczące głośności są bezpodstawne. Poziom głośności został zbadany
          przez niezależnych biegłych sądowych. Nie przekroczył on 45 decybeli, zatem
          mieści się w dopuszczalnej normie. Mieszkańcy wspólnoty mieszkaniowej zarzucają
          nadal jednak Galerii Le Madame nieprzestrzeganie norm głośności. Pomimo prośby
          biegłych sądowych, by zbadać poziom głośności w ich mieszkaniach, odmówili
          dokonania analizy. Ale cóż lepiej gadać niż zdobyć rzetelne dowody…

Odnośnie naszego pozostania na Koźlej 12…
          We wtorek założyliśmy Stowarzyszenie „Galeria Le Madame”. Krystian jest
          reprezentantem, członkami min Ela, Jasin, szustoff oraz przyjaciele Le Madame
          Kazia Szczuka, Grzegorz Jarzyna, Kinga Dunin, Marysia Peszek. Organizacje non-
          profit [stowarzyszenie, fundacje] nie uczestniczą w przetargach, mogą otrzymać
          lokal drogą negocjacji.
          Jak na razie Urząd zamierza podzielić cały budynek Freta 39 na oddzielne lokale
          [koźla 10, 12, 14].

Miasto podjęło decyzję o przeznaczeniu wszystkich odzyskanych budynków [Freta
          39] na różnorodne działalności kulturalne. Miasto wyklucza wpuszczenie tam
          jednego dużego inwestora w celach wyłącznie komercyjnych, nawet jeśli miałaby
          być to działalności kulturalna (np. multiplex).

Reasumując:
          Ktoś nareszcie się z nami spotkał, mamy parę radujących nas obietnic, ale nic
          nie jest pewne. Żadnej gwarancji nie ma, że Dzień Pracy 1-go maja powitamy w
          naszej wspólnej pracy, Le Madame…
          Bierzcie i korzystajcie z niej wszyscy, póki jest dla Was…

Od piątku do niedzieli Le Madame zmuszona była wyjechać na jajeczko do dalekiej
          rodziny, co by zbytnio nie hałasowała…

Power to the people! Rock on!
          [9.34, 21.03.05 sms od Ingo from Wotever Club]
          • Gość: Jacek-placek Ale "wkładka" była no nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:07
            Niech "kwitnie" przyjaźń polsko - "niemiecka"!!!

P.S Pozdrówcie Szymka, ostatnio był w RADIO 94 (oj! bolało! jak
            wszyscy "wkładali" To Figurski i Wojewódzki też?)!
            • Gość: Hanka Re: Ale "wkładka" była no nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:11
              Na pewno była!!!
            • Gość: Żaba Re: Ale "wkładka" była no nie? IP: *.chello.pl 23.03.05, 17:59
              Pewnie że była i to jaka na całego "banana"!
          • blackexit Re: EX-misja CDN 23.03.05, 15:30
            tworzyliśmy wspólną siłę, że żaden komornik nam nie
            > był groźny… Wiosnę Ludów czuć było w powietrzu…

ciekawe podejscie do rpawa. nowe stowarzyszenie ma opodobny stosunek? jelsi tak
            to chyba nie powinno byc rehjestrowane w RP. bl;uzgacie kaczynskiego i miasto a
            tu prosze mile zaskoczeni i ani jednego slowa przepraszam.
            co do samego lokalu to knajapa jak knajpa z piwem po 7 zeta. pozdrawiam black
        • Gość: sąsiad Le Madame Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 21:45
          Co jest ważniejsze:prawo do zabawy, czy prawo do snu? To przerażające, że setki
          ludzi próbujących spać we własnych domach na ulicy Kożlej i w okolicach, co
          tydzień od piątku do niedzieli(a często w trakcie tygodnia )musi przez całe
          noce ( nawet do szóstej rano ) słuchać : a) co chwila przejeżdżających po bruku
          taksówek, b) trzaskających drzwi od samochodów i zapalanych silników c)
          hałaśliwie zachowujących się wychodzących z "lokalu" klientów. Goście ci i pół
          godziny potrafią rozstawać się pod naszymi oknami. A jakie kulturalne prowadzą
          rozmowy! Bardzo miło też jest, gdy załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne i
          odruchy wymiotne. Jesteśmy wdzięczni,że mogą to robić na naszej małej , ciasnej
          ulicy. Najlepiej to nam się żyje w lato - gdy wszystkie okna są otwarte.
          Dziękujemy Le Madame
    • kayakto W SOBOTE ZBIERAMY PODPISY 30.03.05, 12:49
      W najbliższą sobotę, 2 kwietnia, organizujemy ZBIERANIE PODPISÓW NA ULICACH.
      Spotkanie w Le Madame, Koźla 12, godzina 10:00 rano.
      Wszystkie niezbędne akcesoria czekają na Was na miejscu.

Zbieranie podpisów na ulicach to niezła zabawa, serio :-)

Do wszystkich, którzy mają jakieś wątpliwości : uda nam się uratować Le
      Madame! Oczywiście sami sobie nie poradzimy... to właśnie na Ciebie liczymy :-)

CZEKAMY W SOBOTĘ O GODZINIE 10 RANO!

Kay & Hauke
      ps. takiej akcji jeszcze w Warszawie nie było, możecie wziąć udział w
      największej społecznej inicjatywie od czasów... od dawna :-)
      • Gość: U-54 UWAGA "WKŁADAJĄ" ZA DARMO!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 12:56
        SZYMON WSZYSTKIM "STAWIA" LODY ZA PODPIS!!!
      • Gość: Lena Re: W SOBOTE ZBIERAMY PODPISY IP: *.chello.pl 30.03.05, 14:11
        Oczywiście, że Szymek będzie "wkładał" za podpisy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka