sloggi 22.03.05, 00:29 Nie rozumiem tej radości, to tylko miesiąc - a po nim nerwy od nowa. Zwycięstwem nie jest odroczenie eksmisji, a znalezienie nowej - pewnej lokalizacji dla tej instytucji i klubu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mikulasz Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.kosson.com 22.03.05, 08:32 A co będzie dalej z Rybitwą nad Wisłą????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman Goering Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.chello.pl 22.03.05, 18:32 Nie wiem, może zbombardują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.crowley.pl 22.03.05, 09:28 Ja rozumiem, że każdy chce bronić swojego interesu, ale nie rozumiem dlaczego dziennikarze, ot tak sobie, chyba dla zwiększenia efektu naginają rzeczywistość. Bo tak naprawdę nie było tam "tłumu" jak napisała GW, ani "ponad 200 osób" jak relacjonuje dzisiejszy Metropol, ale ok. 40-50 osób. Czy to nie jest brak konsekwencji? Jeśli to, co dzieje się w tym klubie jest tak ważne dla kultury, to po co się podpierać liczbami? To przecież nie dyskoteka. Poza tym, czy "bycie artystą" (cokolwiek miałoby to znaczyć) zwalnia od logicznego myślenia (vide również przypadek pana Kaczora)? Powtarzam jeszcze raz, że rozumiem ich chęć do zachowania tego miejsca. Nie rozumiem natomiast dlaczego oni nie chcą pojąć, że każda działalność musi się odbywać w zgodzie z pewnymi normami. Dlaczego oni mieliby być tymi równiejszymi, których prawomocne wyroki sądowe nie dotyczą, których się nie eksmituje, bo podnoszą duży krzyk? Oddaję honor Wyborczej, że przynajmniej napisała o tych 208 zł czynszu. W takim miejscu, na Starówce takie śmieszne pieniądze?!!! To jest 15 groszy za metr!!! Kto zgodziłby się na takie wykorzystywanie swojej własności? Urzędnik, który pozwoliłby na trwanie takiego stanu powinien stracić pracę. Zrozumiałbym jeszcze od biedy, gdyby to sam klub płacił taką niską stawkę. Można by powiedzieć, że miasto w taki sposób wspomogło kulturę. Ale tak nie jest. Różnicę pomiędzy tymi 208 zł a stawką, którą płaci Le Madame (też niewysoka, ale już sensowniejsza) zgarnia sobie firma Eureka. Bez żartów, to trzeba uregulować, nie można w ten sposób marnować publicznej własności. A obecność tamże jaskiniowego polityka Piotra Ikonowicza pokazuje, że niestety nie do końca chodzi o kulturę, ale o jakieś polityczne interesiki także. Sytuacja powinna zostać uregulowana zgodnie z obowiązującymi normami. Byłoby oczywiście dobrze, gdyby miasto wykazało się zrozumieniem i dobrą wolą przy poszukiwaniu jakiegoś sensownego rozwiązania, a nie kierowało się jedynie suchą literą prawa, ale druga strona również musi być elastyczna, prowadzenie działalności nie czysto komercyjnej nie zwalnia mimo wszystko z konieczności przestrzegania przepisów. Kompromis polega na ustępstwach z obu stron. Wielu zdaje się zapominać o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 09:42 Gość portalu: koko napisał(a): > To jest 15 groszy za metr!!! > Kto zgodziłby się na takie wykorzystywanie swojej własności? misiu, w centrum warszawy sa setki lokali, ktorych nikt nie chce wynajmowac nawet za 0 zl/metr. Po prostu malo kto jest zainteresowany inwestowaniem dziesiatkow tysiecy zlotych w remont zrujnowanych melin, wiedzac ze jak juz doprowadzi lokal do stanu uzywalnosci, to najprawdopodobniej zostanie wyeksmitowany. > ale druga strona również musi być elastyczna o ile sie orientuje, to klub zaproponowal ze bedzie placic miastu czynsz dotychczas placony Eurece. A miasto podchodzi do sprawy fundamentalistycznie - najpierw eksmisja, a potem zobaczymy co dalej. > prowadzenie działalności nie czysto komercyjnej > nie zwalnia mimo wszystko z konieczności > przestrzegania przepisów. a tak konkretnie, to jakie przepisy zlamal wlasciciel "Le Madame"? Potrafisz jakies wymienic, czy tak sobie bredzisz? pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 10:39 Misu? Hmmm... Pytasz, czy ja bredzę? Więc nie pisz mi o "setkach lokali, ktorych nikt nie chce wynajmowac nawet za 0 zl/metr", bo rozmawiamy o tym konkretnym, za który ktoś jednak płaci czynsz. Trzymaj się tematu, nie zbaczaj tam, gdzie Ci wygodnie. Po co mnie cytujesz, jeśli w następnym zdaniu odbiegasz od tego cytatu? Gdzie niby napisałem, że właściciel "złamał" przepisy? Postaraj się czytać uważnie, powoli i ze zrozumieniem, bo inaczej dyskusja nie ma sensu. Jeśli cytujesz, to trzymaj się cytatu. Nie użyłem pojęcia "złamał", bo jest to pojęcie potoczne, niedookreślone i jako takie nie najlepiej nadaje się opisania tego konkretnego stanu faktycznego. Mogę Ci natomiast odpowiedzieć, które przepisy dotyczą tej sytuacji. Jeśli chodzi o korzystanie z nieruchomości bez podstawy prawnej, to kodeks cywilny, jak również akty niższego rzędu - uchwały samorządu. Poza tym ustawa o zamówieniach publicznych (uchwały samorządu także), jeśli mówimy o tym co na przyszłość, czyli wynajęciu lokalu kolejnemu (po Eurece) najemcy. Ty naprawdę nie masz o tym pojęcia i zarzucasz mi bredzenie?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olecky Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 11:06 rafal_koko napisał: > Więc nie pisz mi o "setkach lokali, ktorych nikt > nie chce wynajmowac nawet za 0 zl/metr", > bo rozmawiamy o tym konkretnym, > za który ktoś jednak płaci czynsz. no wlasnie - placi. A wedlug urzednikow - i chyba rowniez wedlug Ciebie - lepiej by bylo, gdyby nikt nie placil, a lokal stal pusty. > [...] jest to pojęcie potoczne, niedookreślone i jako > takie nie najlepiej nadaje się opisania tego konkretnego stanu faktycznego. czyli nie potrafisz. No szkoda. pozdrawiam, olek Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 11:25 Czego niby nie potrafię? Ślepy jesteś?!!! Powtarzam Ci wobec tego - Kodeks cywilny i ustawa o zamówieniach publicznych. Dwa razy Ci wystarczy, czy w następnym poście znowu napiszesz, że nie odpowiedziałem? Powiedziałem Ci już raz, żebyś nie odbiegał od tematu, kiedy Ci wygodnie. Ty nie dywaguj bezpodstawnie, co byłoby dobre wg mnie, ale czytaj co napisałem. Jeśli z treści moich poprzednich postów trudno Ci zrozumieć co uważam za lepsze rozwiązanie, to napiszę Ci wprost - niech klub płaci ten czynsz, ale miastu. Powtarzam wyraźnie MIASTU. Nie jakiejś firemce, która żeruje na mieniu publicznym, ale właścicielowi nieruchomości. A żeby płacić miastu trzeba stanąć do konkursu, zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych. To dotyczy wszystkich i Le Madame nie może być z tego trybu wyłączony tylko dlatego, że ktoś głośno krzyczy. Są równi i równiejsi? Ikonowicz Cię tego nauczył? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek Do "oleckyego" 23.03.05, 09:24 Do "oleckyego": "setki lokali w centrum, których nikt nie chce nawet za 0 zł/m2??? To w takim razie głąbie poproszę o dziesięć adresów (TYLKO dziesięć) równoważnych z adresem i lokalizacją Le Madame, które nie mogą pójść w najem nawet za te 0 zł? Czekam, chętnie je wynajmę nawet za cały 1 zł za metr... PS. Jak się nie ma nic do powiedzenia TO SIĘ NIE PISZE głupot ćwoku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzz7 Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.05, 10:27 Misiu Było nawet wiecej w szczytowym momencie! LICZYLIŚMY i przestalismy po 210. A ciebie to chyba robak zawiści toczy. Nikt tym ludziom nie kazał przyjść. To miłe, że w tym kraju jeszcze komus się coś chce. I po tym jak skutecznie politycy obrzydzaja tzw. życie publiczne Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 10:52 Znowu misiu? Niech Ci będzie brysiu... Nie bedę się o liczby spierał, chyba widzieliśmy co innego. Zresztą nie o liczbę tu chodzi, bo to jest szczegół. Chodzi o dziennikarską rzetelność, ale mniejsza z tym, od razu widać po której stronie stanęły media. Pani Szczuka nie ściągnęła przecież bezstronnych obserwatorów, ale kolegów z pracy. Oczywiście, że nikt tym ludziom nie kazał przyjść i dobrze, że zaangażowali się akurat w takie przedsięwzięcie. Mówię to poważnie i bez cienia ironii. Ale Twoje ostatnie zdanie... No wybacz, jak to się dzieje, że jakoś im Ikonowicz nie obrzydł? A Zieloni? Prócz tego, co tam zdaje się być naprawdę cenne ktoś próbuje prowadzić tam gierki polityczne pod płaszczykiem wspierania twórczości artystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
sarenka166 Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 13:27 Piesku, jaka dziennikarska nierzetelnosć? Puknij sie w łeb. Przepisy administracyjne są tak skonstruowane, że zawsze znajdzie się pretekst, by cos zamknąć czy uwalić. A jako argumentu zawsze użyje sie ataków personalnych, typu: Szczuka i jej polityczni koledzy... Ikonowicz był, no to wiadomo, świnia... Zieloni, no jasne, gierki polityczne. I owszem, wielbiciele Le Madame mają jakies poglądy i sympatie polityczne. Wolno mieć poglądy? Wolno. Czy z powodu poglądów sympatyków klubu należy klub zamknąć? Szereg teatrów warszawskich, restauracji, nawet kin znajduje sie w budynkach administrowanych przez miasto. Nie oznacza to, że z braku sympatii do prowadzących miasto może sobie poczynac jak chce i zamykać coś, co działa i żyje. No, chyba że im na czynsz nie starczy, to juz siła wyższa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.crowley.pl 22.03.05, 13:59 Co ty bredzisz suczko? Co to są wg ciebie "przepisy administracyjne"? Prawo administracyjne niewiele tu ma do rzeczy ignorantko. Naucz się czytać ze zrozumieniem. O Szczuce napisałem, że wezwała kolegów z pracy, tzn. TVN-u. Nie mam pojęcia kto miałby być jej - jak to powiedziałaś - politycznym kolegą. A tak na marginesie, czy Szczuka w klubie prezentuje taką samą sztukę, jak w tej badziewnej telewizji? Żałosna chałturniczka. I co ty nie powiesz, bywalcy klubu jednak mają jakieś poglądy? Ojejej! Więc jednak nie tylko o sztukę przez duże "S" im chodzi. No, to trochę zmienia kontekst wykrzykiwanych wczoraj haseł o wysyłaniu władz miasta na Białoruś. Tak w ogóle mam wrażenie, że nie masz dokładnego pojęcia co to znaczy własność, lewactwo takie jak ty nie zawraca sobie głowy tego typu burżuazyjnymi przeżytkami. Zapamiętaj sobie nieuku, że miasto jest WŁAŚCICIELEM tego budynku, a nie tylko nim administruje, jak napisałaś. I gwoli ścisłości klub nie płaci do kasy miasta ani złotówki, więc twój argument z czynszem jest totalnie chybiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gedon Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.centertel.pl 22.03.05, 10:55 Bardzo chciałbym wierzyć w to, że Kaczor da Le Madame spokój. Przewiduje jeden z poniższych scenariuszy: 1. Rozpiszą konkurs, który wygra jakiś kombinator lub bandzior, zaoferuje lepsze warunki finansowe niż Le Madame. Otworzy klub, korzystając z dobrze rozreklamowanego miejsca. Klub stoczy się, zacznie przychodzić bardzo średnia klientela, po pewnym czasie przestaną płacić i zacznie się to co się działo na Smolnej. 2. Znając zorientowanie Kaczora na emerycki elektorat, w miejsce La Madame powstanie herbaciarnia, czynna do 22 (cisza nocna), żeby przypadkiem Panie w moherowych beretach z sąsiedztwa nie miały za głośno. 3. Konkurs wygra Le Madame, ale Kaczor przywali taki czynsz, że mimo najszczerszych chęci, klub nie utrzyma się. Albo zabraknie jakiejś tam koncesji albo pozwolenia na coś i klub nie będzie mógł funkcjonować. Niestety mimo, że bardzo lubię Le Madame, nie widzę większych szans na pozytywny scenariusz. Trzeba się naprawdę zmobilizować i narobić dużo hałasu. Władze Warszawy powinny się zastanowić, czy zależy im na tym żeby po 22 w Warszawie tylko białe niedźwiedzie po ulicach chodziły. Le Madame jest jednym z tych miejsc, które jest wymieniane przez moich znajomych z zagranicy jako autentyczna atrakcja. Trzymajcie się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit zielona krowa 22.03.05, 12:26 generalnie wyglada na to ze ktos chce postawic sie ponad prawem to nic wyrok sadu, kodeks cywilny i ustawa o zmaowieniach. racje ma ten kto zbierze najwieksza grupe ziomkow. stara metoda ikonowicza krola zadym. mowie to uwazajac ze takie miejsce powinno w warszawce istniec i prosperowac jak najlepiej. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo CIĄGLE TO SAMO! IP: *.chello.pl 22.03.05, 14:21 PEDAŁY, FOGLE, DU...LIZY! JAK BOGA KOCHAM, MAM JUZ TEGO DOŚĆ! TO TYLKO MAŁA MNIEJSZOŚĆ, DAJCIE CIEKAWSZY TEMAT! KTO JEDZIE NA JUDAS PRIEST NA ŚLĄSK W KWIETNIU? (cholera! tam też "homo-omo"! - no nic chciałem dobrze). Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_koko Re: CIĄGLE TO SAMO! 22.03.05, 14:44 Kiedyś bym pojechał z wielką ochotą, ale dziś mnie już nie rajcuje. No chyba żeby w W-wie byli, na miejscu to może... A zapytam z ciekawości, za ile wjazd? A propos, właśnie mnie zawsze zastanawiło, czy Halford te pedalskie ciuchy nosi ze względu na orientację czy ot tak sobie w ramach heavymetalowego wyskórowanio- wyćwiekowania. Wiesz coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo JEST TO ALBOWIEM NACZELNY IP: *.chello.pl 22.03.05, 18:18 PEDERASTA HEAVY METALU!!! Swego czsu po jego odejściu (a przed powrotem,żeby było jasne) K.K. Downing gitarzysta kapeli, udzielał kolejnego wywiadu MTV - na zadane pytanie: "Czy obnoszenie się Halforda z jawną pederastią nie zaszkodziło wizerunkowi Judas Priest w "świecie" metalu?", tylko "westchnął" i nie chciał tego komentować na poważnie). Życie... niestety, taka dobra kapela i taki wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
koaa Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 12:34 a mi sie wydaje ze pewnie kaczor maczał w tym łapy wszak to siedlisko rozpusty Odpowiedz Link Zgłoś
sarenka166 Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 13:19 Dlaczego nowa lokalizacja? Niezrozumiałe i nieakceptowalne jest, że pod pretekstem (powtarzam, pretekstem) reorganizacji administracyjnej usiłuje sie zamknąć coś, co działa, żyje, tworzy wartości. Czy Le Madame nie miała legalnej umowy najmu? Czy nie płaciła czynszu? jesli tak, to eksmisja głównego najemcy nie musi stanowic powodu do eksmisji podnajemcy. No, chyba że sie szuka pretekstu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość powod proby eksmiji le madame IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 14:02 na portalu internetowym grono krążą wieści dlaczego le madame ma przestać istnieć. ktoś od kaczyńskiego ostrzy sobie zęby na kamienicę w której znajduje się le madame, i inne rzeczy. prywatny kiosk, galeria. trzy tygodnie temu do wlaścicieli galerii przy freta 39 przychodzili ludzi i pytali się dlaczego się nie pakuje. przecież na jego miejsce już czekają inni i zacierają ręce na 21.03. od co!!! zainteresowanych wiadomością odsyłam do właściciela galerii na freta 39. Odpowiedz Link Zgłoś
rainer_calmund Re: powod proby eksmiji le madame 22.03.05, 14:04 Gość portalu: gość napisał(a): > na portalu internetowym grono krążą wieści dlaczego le madame ma przestać > istnieć. > ktoś od kaczyńskiego ostrzy sobie zęby na kamienicę w której znajduje się le > madame, i inne rzeczy. prywatny kiosk, galeria. > trzy tygodnie temu do wlaścicieli galerii przy freta 39 przychodzili ludzi i > pytali się dlaczego się nie pakuje. przecież na jego miejsce już czekają inni i > > zacierają ręce na 21.03. > od co!!! zainteresowanych wiadomością odsyłam do właściciela galerii na freta > 39. > > Dla wileu Warszawiakow najtrudniejszym bylo pozegnanie legendarnego klubu Aquarium. Z tego co wiem, Le madame nie ma dla nich znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: powod proby eksmiji le madame 23.03.05, 08:59 Aquarium? A gdzie to było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.crowley.pl 22.03.05, 14:11 O! I tu coś nabazgrałaś. Skąd ty te pojęcia wymyślasz? Co to niby jest "reorganizacja administracyjna"? Cóż za ignorancja. To, co wczoraj miało miejsce (w sumie nie miało, bo zostało wstrzymane), to postępowanie egzekucyjne, czyli wykonanie prawomocnego wyroku sądowego. Pytasz naiwnie, czy "Le Madame nie miała legalnej umowy najmu" (to klub, więc rodzaj męski byłby tu właściwszy niedouczona dziewczynko). Ty śpisz, czy bredzisz w gorączce? Naprawdę nie wiesz? Tak właśnie było, nie było takiej umowy (być jej zresztą nie mogło, bo to podnajemca). Czy ty w ogóle zdajesz sobie sprawę, że gmina ustaliła, dotyczące WSZYSTKICH zasady podnajmu lokali? I wiesz, że klub tych zasad nie spełnił? Podaj mi powód, dla którego akurat ten klub ma być lepiej traktowany niż inni potencjalni najemcy. Skąd wywiodłaś taki wniosek, że "eksmisja głównego najemcy nie musi stanowic powodu do eksmisji podnajemcy"? W jakimś akcie prawnym to znalazłaś, czy ci się tak w główce uroiło i uważasz to za obowiązujące prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruti Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.l5.c2.dsl.pol.co.uk 22.03.05, 15:59 Eksmisje kwiacarni i herbaciarni tez wstrzymano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruti Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.l5.c2.dsl.pol.co.uk 22.03.05, 16:13 I czy wiesz, ze klub gania sie za miastem od 1,5 roku, zeby ustalic wszystkie niejasnosci. I wiedzialbys, ignorancie, ze umowy podnajmu takze sa spisywane. I przy odrobinie dobrej woli domyslilbys sie, ze mowiac o umowe najmu poprzednia osoba myslala o umowie podnajmu. Czepiasz sie wiec niewatpliwie dla samego czepiania. I dla zaznaczenia wlasnej wyzszosci intelektualnej (co nomen omen kiepsko ci wychodzi). I powiedzialbys o wszechwiedzaca istota jakich to 'zasad' nie spelnila Le Madame i dlaczego Le Madame nie została o tym poinformowana? Najlepiej z wskazaniami na artykuly, przyklady oraz korespondencję z Le Madame (ktora musiala zapewne zniknac na poczcie). Wiedzialbys tez panie prawniku, ze Le Madame powinien byl byc oficjalnie poinformowany o wynikach rozprawy jesli zostal uznany strona w sporze. Jako podnajemca powinien byl uzyskac nakaz eksmisji. Wiec prawo ma byc wybiorcze? To w koncu jest strona w tym sporze czy nie? Ludzi bylo conajmniej 200, natomiast ty widziales 40-50... hmm... ktos sciemnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.crowley.pl 23.03.05, 09:20 Odechciewa się dyskutować w ten sposób z ludźmi, którym się coś wydaje i uważają, że tak ma być. Tak, czepiam się, ale nie dla podkreślenia własnej jak to ująłeś "wyższości intelektualnej" (nie wiem czym miałbym to zmierzyć, ale może Ty mi powiesz), ale by komuś uświadomić, że wiedza na jakiś temat, ma zdecydowanie większy walor niż jego widzimisię. Skąd wywiodłeś tak śmiały wniosek o mojej ignorancji, co do faktu zawierania umów podnajmu? Czytać, czytać i jeszcze raz czytać ze zrozumieniem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 18:12 sarenka166 napisała: > Dlaczego nowa lokalizacja? Niezrozumiałe i nieakceptowalne jest, że pod > pretekstem (powtarzam, pretekstem) reorganizacji administracyjnej usiłuje sie > zamknąć coś, co działa, żyje, tworzy wartości. niekoniecznie nowa lkalizacja miasto jest zobowiazane zrobic przetarg w ktrym jak zapowiada la madame bedzie mialo duze szanse. > Czy Le Madame nie miała legalnej umowy najmu? nie mozesz wynajmowac nic od kogos kogo nie jest to wlasnoscia. >Czy nie płaciła czynszu? placila komus kto tylko podawal sie za wlasciciela. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: Eksmisja Le Madame odroczona........ IP: 129.81.192.* 22.03.05, 18:52 "Nie mozesz wynajmowac nic od kogos kogo nie jest to wlasnoscia"? To nie jest prawda "blackexit'cie"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mąż Grażki Re: Ciągle tylko te... IP: *.chello.pl 22.03.05, 18:45 PEDAŁY, Kochanie! Odpowiedz Link Zgłoś
tripper Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni 22.03.05, 14:49 sloggi sloggi sloggi... radze Ci szczerze - zaloz sobie gazete, nazwij ja SLOGGI TIMES albo SLOWO SLOGGIEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel St Miasta Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 23:34 to okropne jak się poblaża w naszym miescie różnym typkom ktorzy są na bakier z prawem. Kilka tygodni temu jakis "skłot" zamieszkały przez bandę ćpunów okazał się miejscem nie do ruszenia. Teraz, jakiś klubik który nie ma legalnej umowy ocalał (mam nadzieję że tylko na miesiąc) bo popierają go ikonowicz i szczuka plus grupa gejów z warszawki. To symptomatyczne jak brak szacunku do prawa własnośći rozprzestenia się po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szustoff EX-misja CDN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 13:32 Kochani, Sytuacja równa klęsce żywiołowej została TYMCZASOWO zażegnana. Nadal potrzebujemy Waszego wsparcia! Nie informowaliśmy Was na bieżąco o sytuacji, bo sami nie wiedzieliśmy jak w kraju prawa i sprawiedliwości możliwe jest wyeksmitowanie z dnia na dzień 40 osób, które tworzą to miejsce, odwołanie 5koncertów, 4 seansów filmowych, 31 spektakli teatralnych… O nakazie eksmisji przypadkowo dowiedział się Krystian w czwartek 17.03 po południu będąc w innej sprawie w Urzędzie. W czwartek w nocy ruszyliśmy cała medialną machinę. Wszyscy dziennikarze byli oburzeni, znajomi dzwonili z pytaniami czy to prawda czy nie prima aprilis, zaniepokojeni twórcy darli włosy z głowy. Wszyscy stawili się jak jeden mąż o 9.00 w poniedziałek 21.03. Tak oto nasza Le Madame powitała pierwszy dzień wiosny… Tłumy z twarzami odgniecionym od porannych poduszek, kamery, mikrofony, dużo emocji, dużo braw, ale też dużo obaw. Byliście z nami, byliśmy razem w wspólnej sprawie, bez podziałów, bez warszawkowatych układów, tworzyliśmy wspólną siłę, że żaden komornik nam nie był groźny… Wiosnę Ludów czuć było w powietrzu… A pan komornik okazał się sympatycznym człowiekiem, który zaryzykował utratę pracy przekładając nam termin eksmisji. Na szczęście prezydent Kaczyński nie zamierza skarżyć komornika… ufff… Była herbat, kawa, soki, ciepłe reggae w tle… Nasi stały bywalcy udzielili wywiadu dziennikarzom. Największe wiwaty otrzymała Zuza Ziomecka z Felixem w brzuchu… „Taki Klub w USA nosiłby nazwę przestrzeni performerskiej. W Polsce ta nazwa jest nieznana, bo takich miejsc po prostu nie ma. Właśnie w Le Madame można pokazać, co nowego dzieje się w sztuce, to pierwszy przystanek z podziemie do ludzi. W kwietniu będę matką, mam nadzieję, że moje dziecko wychowam w mieście, które nową kulturę wita oklaskami, a nie eksmisją.” Ewa Kasprszyk [„Patty Diphusa” 5-7.04] porównała Le Madame do klubów z Madrytu, w których szukała inspiracji dla swojego monodramu. Zakończył swoją wypowiedz: „Zamykanie tego Le Madame to zbrodnia!” Maciek Nowak [postdrama project 21-24.04] : „Zamknięcie Le Madame będzie sygnałem dla całego pokolenia młodych ludzi w stolicy, że zabiera im się przestrzeń, gdzie mogą się swobodnie wypowiedzieć.” Grzegorz Jarzyna: „Le Madame pomaga nam, udostępnia za darmo miejsca na 2 spektakle, dzięki czemu jako placówka budżetowa zaoszczędzamy, a miasto też na tym korzysta. Krystian i Ela mogliby budować imperium dyskotekowe, ale inwestują w sztukę” Maciek Kowalewski [„Miss HIV” premiera 14.04] „Le Madame to dla mnie dowód, że można robić świetny teatr z nietuzinkową publicznością bez wielomilionowych dotacji. Zapraszam 14 kwietnia o godz. 20.00. Ta premiera musi się odbyć. Najwyżej wystawię spektakl przed klubem.” Adler z gaylife.pl krzyczał „To nie Białoruś, jesteśmy w Unii Europejskiej! Nie pozwólmy, by nam kneblowano usta!” Dzięki Wam wszystkim, dziennikarzom, naszym wiernym bywalcom odroczono nam nakaz eksmisji do 30 kwietnia… Jednak nie mamy żadnej pewności, że zostaniemy na Koźlej. Mamy niewiele czasu, ale wszystkie wydarzenia, które zaplanowaliśmy na kwiecień dojdą do skutku. A jest tego dużo… Będziecie na bieżąco informowani przez Pietię. Parę wyjaśnień natury prawnej Co do naszej sytuacji z Miastem… W związku z tym, że zarzuca się nam zbytnie hałasowanie musimy wyłączać muzykę na górze po godz 22.00… Niestety taka sprawiedliwość, choć bezprawna ;-) Ale specjalnie dla Was przyrządzimy dół Le Madame w klimacie bardziej czilloutowy. Będzie więcej sof, więcej świeczek, muzyka w różnych rewirach, slajdy na ścianach… Zarzuty dotyczące głośności są bezpodstawne. Poziom głośności został zbadany przez niezależnych biegłych sądowych. Nie przekroczył on 45 decybeli, zatem mieści się w dopuszczalnej normie. Mieszkańcy wspólnoty mieszkaniowej zarzucają nadal jednak Galerii Le Madame nieprzestrzeganie norm głośności. Pomimo prośby biegłych sądowych, by zbadać poziom głośności w ich mieszkaniach, odmówili dokonania analizy. Ale cóż lepiej gadać niż zdobyć rzetelne dowody… Odnośnie naszego pozostania na Koźlej 12… We wtorek założyliśmy Stowarzyszenie „Galeria Le Madame”. Krystian jest reprezentantem, członkami min Ela, Jasin, szustoff oraz przyjaciele Le Madame Kazia Szczuka, Grzegorz Jarzyna, Kinga Dunin, Marysia Peszek. Organizacje non- profit [stowarzyszenie, fundacje] nie uczestniczą w przetargach, mogą otrzymać lokal drogą negocjacji. Jak na razie Urząd zamierza podzielić cały budynek Freta 39 na oddzielne lokale [koźla 10, 12, 14]. Miasto podjęło decyzję o przeznaczeniu wszystkich odzyskanych budynków [Freta 39] na różnorodne działalności kulturalne. Miasto wyklucza wpuszczenie tam jednego dużego inwestora w celach wyłącznie komercyjnych, nawet jeśli miałaby być to działalności kulturalna (np. multiplex). Reasumując: Ktoś nareszcie się z nami spotkał, mamy parę radujących nas obietnic, ale nic nie jest pewne. Żadnej gwarancji nie ma, że Dzień Pracy 1-go maja powitamy w naszej wspólnej pracy, Le Madame… Bierzcie i korzystajcie z niej wszyscy, póki jest dla Was… Od piątku do niedzieli Le Madame zmuszona była wyjechać na jajeczko do dalekiej rodziny, co by zbytnio nie hałasowała… Power to the people! Rock on! [9.34, 21.03.05 sms od Ingo from Wotever Club] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek-placek Ale "wkładka" była no nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:07 Niech "kwitnie" przyjaźń polsko - "niemiecka"!!! P.S Pozdrówcie Szymka, ostatnio był w RADIO 94 (oj! bolało! jak wszyscy "wkładali" To Figurski i Wojewódzki też?)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: Ale "wkładka" była no nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:11 Na pewno była!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba Re: Ale "wkładka" była no nie? IP: *.chello.pl 23.03.05, 17:59 Pewnie że była i to jaka na całego "banana"! Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: EX-misja CDN 23.03.05, 15:30 tworzyliśmy wspólną siłę, że żaden komornik nam nie > był groźny… Wiosnę Ludów czuć było w powietrzu… ciekawe podejscie do rpawa. nowe stowarzyszenie ma opodobny stosunek? jelsi tak to chyba nie powinno byc rehjestrowane w RP. bl;uzgacie kaczynskiego i miasto a tu prosze mile zaskoczeni i ani jednego slowa przepraszam. co do samego lokalu to knajapa jak knajpa z piwem po 7 zeta. pozdrawiam black Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Le Madame Re: Eksmisja Le Madame odroczona do końca kwietni IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 21:45 Co jest ważniejsze:prawo do zabawy, czy prawo do snu? To przerażające, że setki ludzi próbujących spać we własnych domach na ulicy Kożlej i w okolicach, co tydzień od piątku do niedzieli(a często w trakcie tygodnia )musi przez całe noce ( nawet do szóstej rano ) słuchać : a) co chwila przejeżdżających po bruku taksówek, b) trzaskających drzwi od samochodów i zapalanych silników c) hałaśliwie zachowujących się wychodzących z "lokalu" klientów. Goście ci i pół godziny potrafią rozstawać się pod naszymi oknami. A jakie kulturalne prowadzą rozmowy! Bardzo miło też jest, gdy załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne i odruchy wymiotne. Jesteśmy wdzięczni,że mogą to robić na naszej małej , ciasnej ulicy. Najlepiej to nam się żyje w lato - gdy wszystkie okna są otwarte. Dziękujemy Le Madame Odpowiedz Link Zgłoś
kayakto W SOBOTE ZBIERAMY PODPISY 30.03.05, 12:49 W najbliższą sobotę, 2 kwietnia, organizujemy ZBIERANIE PODPISÓW NA ULICACH. Spotkanie w Le Madame, Koźla 12, godzina 10:00 rano. Wszystkie niezbędne akcesoria czekają na Was na miejscu. Zbieranie podpisów na ulicach to niezła zabawa, serio :-) Do wszystkich, którzy mają jakieś wątpliwości : uda nam się uratować Le Madame! Oczywiście sami sobie nie poradzimy... to właśnie na Ciebie liczymy :-) CZEKAMY W SOBOTĘ O GODZINIE 10 RANO! Kay & Hauke ps. takiej akcji jeszcze w Warszawie nie było, możecie wziąć udział w największej społecznej inicjatywie od czasów... od dawna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U-54 UWAGA "WKŁADAJĄ" ZA DARMO!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.05, 12:56 SZYMON WSZYSTKIM "STAWIA" LODY ZA PODPIS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: W SOBOTE ZBIERAMY PODPISY IP: *.chello.pl 30.03.05, 14:11 Oczywiście, że Szymek będzie "wkładał" za podpisy. Odpowiedz Link Zgłoś