Dodaj do ulubionych

Do normalnych.

IP: *.chello.pl 08.05.05, 11:38
W szafach lewicy są nie tylko trupy. Powojenna Polska nie była sowieckim
obozem koncentracyjnym.

Była krajem, który potrafił zapewnić swoim obywatelom awans społeczny, pracę,
mieszkania, bezpłatną służbę zdrowia, darmową edukację, dostęp do kultury,
wczasy pracownicze, emerytury.

Dziś są to rzeczy niedostępne dla milionów Polaków. Realny socjalizm lepiej
radził sobie z zaspokojeniem podstawowych potrzeb społecznych niż dzisiejszy
kapitalizm.
To co mamy od czasu obalenia PRL to jakać republika bananowa; to co proponują
oszalałe kaczory i przychlasty z mordami konia to ma być bantustan (tzw. IV
RP) !

Obserwuj wątek
    • sceptyk Zasadniczo masz racje 08.05.05, 11:50
      Pozostaje jedynie odpowiedziec sobie na pytanie dlaczego kraje nie objete
      dobroczynnym patronatem Sowietow maja dzis kilkakrotnie wyzszy poziom
      cywilizacyjny (w tym dobrobyt, wyksztalcenie oraz dlugosc zycia). Aha, i
      zapomnialbym sie spytac dlaczego w ich wiezieniach nie siedzieli nigdy ludzie
      majacy poglady odmienne od "proponowanych" przez Moskwe. A i na cmentarzach nie
      ma grobow tych co to "wyskoczyli" przez okno podczas sledztwa.

Pragne uprzejmie nadmienic, ze wspomniana wyzej roznice cywilizacyjne od
      pewnego czasu raptownie sie zmniejszaja. Od jakiego czasu? A, to zagadka dla
      czytelnikow.
    • Gość: paweł Re: Do normalnych. IP: *.acn.waw.pl 08.05.05, 12:17
      Właśnie przez ten "awans społeczny" mamy taki kraj. Chamstwu wydaje się, że jest
      kimś.
      • Gość: Magda Mozna sprowadzic dyskurs na poziom ... IP: *.chello.pl 08.05.05, 12:27
        ... sceptyka.
        Prosze bardzo. Czy bedac pod dominacja Moskwy bylismy zmuszeni kiedykolwiek
        wysyc naszych zolnierzy w miejsca gdzie nasz owczesny starszy brat mieszal. Np.
        do Afganistanu, Wietnamu czy gdziekolwiek.

A teraz bedac we wladaniu Waszyngtonu musielismy wyslac wojsko do Iraku.

Ale zostawiajac nieszczesnego sceptyka w spokoju to faktem jest, ze
        zdecydowanej wiekszosci ludzi zylo sie lepiej w PRL niz w aktualnym syfie.
        (Nie twiedze, ze dobrze - tylko, ze lepiej).
        • paul_78 Re: Mozna sprowadzic dyskurs na poziom ... 08.05.05, 12:30
          Gość portalu: Magda napisał(a):

> ... sceptyka.
          > Prosze bardzo. Czy bedac pod dominacja Moskwy bylismy zmuszeni kiedykolwiek
          > wysyc naszych zolnierzy w miejsca gdzie nasz owczesny starszy brat mieszal. Np.
          >
          > do Afganistanu, Wietnamu czy gdziekolwiek.
          >
          > A teraz bedac we wladaniu Waszyngtonu musielismy wyslac wojsko do Iraku.
          >
          > Ale zostawiajac nieszczesnego sceptyka w spokoju to faktem jest, ze
          > zdecydowanej wiekszosci ludzi zylo sie lepiej w PRL niz w aktualnym syfie.
          > (Nie twiedze, ze dobrze - tylko, ze lepiej).

Owszem, byliśmy zmuszeni wysłać żołnierzy z bratnia pomocą do Chechosłowacji.
          Magda, piszesz takie pierdoły, że to chyba jakaś niedzielna prowokacja na
          rozruszanie forum.
          • kpt.ziobro Re: Mozna sprowadzic dyskurs na poziom ... 10.05.05, 11:17
            paul_78 napisał:

> Gość portalu: Magda napisał(a):
            >
            > > ... sceptyka.
            > > Prosze bardzo. Czy bedac pod dominacja Moskwy bylismy zmuszeni kiedykolwi
            > ek
            > > wysyc naszych zolnierzy w miejsca gdzie nasz owczesny starszy brat miesza
            > l. Np.
            > >
            > > do Afganistanu, Wietnamu czy gdziekolwiek.
            > >
            > > A teraz bedac we wladaniu Waszyngtonu musielismy wyslac wojsko do Iraku.
            > >
            > > Ale zostawiajac nieszczesnego sceptyka w spokoju to faktem jest, ze
            > > zdecydowanej wiekszosci ludzi zylo sie lepiej w PRL niz w aktualnym syfie
            > .
            > > (Nie twiedze, ze dobrze - tylko, ze lepiej).
            >
            > Owszem, byliśmy zmuszeni wysłać żołnierzy z bratnia pomocą do Chechosłowacji.
            > Magda, piszesz takie pierdoły, że to chyba jakaś niedzielna prowokacja na
            > rozruszanie forum.

Solidaruch za głupi jest na pojmowanie prawd oczywistych.
          • Gość: Ja W Czechosłowacji walk nie było, a nasi żołnierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 14:47
            byli tam pare miesięcy.Nikt do nich nie strzelał, ofiary były tylko wynikiem
            nieszczęśliwych wypadków(jak co weekend;-)!No i Czechosłowacja była naszym
            sąsiadem - jakiś nasz(!) interes moglismy tam mieć.Ale już do Korei, Wietnamu,
            Angoli czy Afganistanu Rosjanie nam jeździć nie kazali!Jaki mamy interes w
            Iraku???
            • marcinbarski Re: W Czechosłowacji walk nie było, a nasi żołnie 06.06.05, 00:57
              Gość portalu: Ja napisał(a):

> byli tam pare miesięcy.Nikt do nich nie strzelał, ofiary były tylko wynikiem
              > nieszczęśliwych wypadków(jak co weekend;-)!No i Czechosłowacja była naszym
              > sąsiadem - jakiś nasz(!) interes moglismy tam mieć.Ale już do Korei, Wietnamu,
              > Angoli czy Afganistanu Rosjanie nam jeździć nie kazali!Jaki mamy interes w
              > Iraku???
              Zdarzenie z dnia dzisiejszego, które odmieniło moje życie, a pewnie i niejednego. Moja mama jest osobą wyjątkowo nerwową. Blisko
              dwa lata temu zostałem zwolniony z pracy w trybie dyscyplinarnym, a to za sprawą rzekomego nadużycia alkoholu, co później
              udowodniłem w sądzie pracy było zupełnym pomówieniem pracodawcy. Niestety straciłem pracę, a mimo wygrania w sądzie nie mogłem do
              niej wrócić, bo jak krótko określała to moja siostra byłem "skończony". Splot wydarzeń sprawił, że przybył do mnie po tym
              wydarzeniu "w goście" kolega, z firmy, w której pracowałem. Była wtedy w domu moja mama. Kolega ma na imię Tomek, jest absolwentem
              Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Od blisko czterech lat mieszka w Krakowie, jego rodzice z kolei w Poznaniu. Pochodzi z
              rodziny religijnej, z katolickimi wartościami i przekonaniami. Tradycja rodzinna jest stawiana tam na pierwszym miejscu.
              Tomek przyszedł owego czasu do mojego domu. Wszystko pod pretekstem chęci odświerzenia utraconej bo wyrzuceniu z pracy
              koleżeńskiej znajomości. Pamiętam ten dzień doskonale: był w garniturze, przyniósł ze sobą bombonierkę, dobrze wiedział, że
              przepadam za słodyczami. Niestety nie przewidział, że słodyczy w domu nie jadam. Dlatego, że moja mama ma wielkie problemy z
              cukrzycą. Niegdyś po jedych imeninach wylądowała w szpitalu, z powodu nadwyżki cukru. Atmosfera była niemiła, chora mama oskarżała
              siostrę, bo ta kupiła słodycze. Kiedy omawianego dnia Tomek pojawił się u nas, mama od razu zauważyła bombonierkę. Nie chciała
              jej przyjąć. Tomek nalgał. Mama coraz niegrzeczniej odmawiała. W końcu rozpłakała się... Tomek nie wiedział dlaczego, lecz poczuł
              się winny. Mimo tego wszedł do salonu, wypił herbatę (bez cukru, którego w domu nie mamy). Tomek poruszył temat mojej utraconej
              pracy. Zaczął mi zarzucać, że nie mam pracy, że jej nie znajdę. W końcu zaczął mnie porównywać do nieudacznika, ofermy życiowej
              :-(
              Moja mama nie mogła już słuchać jego opowieści. W kóncu nie wytrzymała i znów się ropłakała. Tym razem Tomek postanowił pójść do
              domu. Zostawił mnie i mamę płaczącą na kanapie. Mama od tamtego czasu popadła w depresję. W końcu odbiło się to na naszych
              relacjach. Po pewnym czasie doszło do tego, że prawie codziennie toczyliśmy boje, kłótnie nie do zniesienia. Nadszedł dzień, kiedy
              powiedziałem sobie "stop", nie chciałem już słuchać obelg kierowanych od schorowanej mamy. Doszedłem do wniosku, że czas się
              wyprowadzić. Po dwóch miesiącach przeszukiwań ogłoszeń w prasie, znalazłem tanie, choć stare to ładne mieszkanie. W pełni
              wypełnione meblami z lat 80. ubiegłego stulecia. Bardzo mi się podobało, zamieszkałem sam.
              W pół roku po usamodzielnieniu poznałem świetną dziewczynę. Ma na imię Magda, jest z Gdańska, studiowała w Lublinie na
              Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej, z wykształcenia polonistka, zawodowo zajmuje się pracą w call-center, telefonicznym biurze
              obsługi klienta. Zarabia niespełna 1500 zł. To dla niej stanowczo za mało, mimo, że wystarcza na podstawowe potrzeby. Magda wie,
              co to bieda, jej mama jest pielęgniarką ze stażem. Mama magdy zarabia nędzne pieniądze. Z Magdą zacząłem życ, w końcu
              przeprowadziła się do mnie, wprowadzając w domu trochę "kobiecej ręki".
              Niedawno Magda wyjechała na tygodniowe szkolenie do Warszawy.
              Trzy dni temu, podczas jej nieobecności miałem wielki ból brzucha, nie wiem dokładnie dlaczego. Podejrzewam, że być może ma to
              związek z dziwnie smakującą potrawą w restauracji Mc Donalds. Owego wieczoru miałem straszny ból w okolicy trzustki. Niestety
              skończyło się wieczorem w toalecie. Co gorsza zabrakło mi papieru toaletowego, nie byłem w stanie pójść do sąsiadki i poprosić o
              użyczenie rolki. Na pocieszenie miałem w domu wielopak chusteczek higienicznych, dostałem je od siostry - alergiczki, masowo
              kupującej chuseczki. Chusteczki wykorzystałem zamiast papieru toaletowego. W nadmiarze. Użyłem ich tak wiele, że wstyd
              powiedzieć... zapchałem toaletę. Woda nie chciała sie spuszczać. Musiałem zamknąć muszlę, poszedłem spać. Kolejne dni spędziłem
              głównie poza domem, zapomniałem o zapchanej toalecie. Dziś dopiero przypomniałem sobie o problemie. W kuchni znalazłem
              "przepychaczkę", pomocną w takich momentach. Myślałem, że przepcham, nieczystości się opróżnią (spłuczą) i będzie po problemie.
              Owszem, spłukało się, nieczystości (niestety głównie odchody) spłynęły. Jednakże wydarzyło się coś szokującego... - brudy, które
              uwolniły się pozostawiły bardzo obrzydliwie wyglądające na całej muszli. Dookoła. Muszla praktycznie była brązowa od wewnątrz.
              Stanąłem w szoku i obrzydzeniu... W tym czasie stało się jeszcze gorsze - do mieszkania powróciła Magda, właśnie skończyła
              szkolenie. W całym domu unosił się fetor ludzkich odchodów. Mnie zastała z "przepychaczką" w dłoni. Złapała się za głowę.
              Powiedziała tylko "ty ...", po czym zabrała bagaż, który miała ze sobą i uciekła. Nawet nie próbowałem jej gonić. Wysłała po 15
              minutach sms-a o treści "to koniec!". Zostałem sam w domu, zacząłem zdołowany ścierać brązowe grudki z toalety. Dzisiejszy dzień
              był makabryczny. Najpierw odchody w toalecie, potem utrata Magdy. Jestem zrozpaczony. Zastanawiam się, czy nie zmienić zupełnie
              życia, czy nie przeprowadzić się do innego miasta, czy nie zacząć życia od nowa... historia rodem z filmu.
        • sceptyk Nie nalezy tez zapominac 08.05.05, 12:33
          o wysylaniu naszych zolnierzy do strzelania do robotnikow. Tez naszych.
          • bimbuniek kapitalizm 08.05.05, 12:41
            Miliony Polaków klepie dzisiaj biedę nie dlatego, że w Polsce mamy kapitalizm,
            tylko dlatego, że nadal w Polsce kapitalizmu nie mamy.

Kapitalizm to wolny rynek i rządy prawa.
            • jhbsk Re: kapitalizm 09.05.05, 10:33
              Otóż to. A u nas każdą socjalistyczną bzdurę zwie się nie wiedzieć
              czemu "liberalizmem".
              • Gość: adam prawda w oczy kole IP: 83.238.200.* 10.05.05, 13:54
                to jest straszne kiedy w czasie debaty kolejni politycy używali
                słowa "liberalizm" jako synonimu czegoś wstrętnego i złego

chyba z wyjątkiem platformersów.....

szkoda że my liberalizmu to mieliśmy parę miesięcy na początku lat 90tych,
                zanim znowu zaczęli obsrywać ten kraj dziesiątkami tysięcy stron uchwał i ustaw
          • Gość: Ja A ilu było zabitych w 1923 w Krakowie, w 1926 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 14:42
            w Warszawie i nie tylko?Jest jeszcze wiele innych dat i miejsc!Tam strzelało
            jak najbardziej nasze wojsko do równie naszych robotników bez żadnych ruskich!
            Instrukcję piechoty do tego strzelania opracował nasz późniejszy bohater
            narodowy gen.Rowecki("Grot" - Komendant Głowny AK)jako pułkownik.Po prostu
            wojsko jest czasem uzywane do takich rzeczy(tłumienia rozruchów) na całym
            świecie (por.Los Angeles 1992 - ok.50 zastrzelonych przez Gwardię Narodowa!)
        • sceptyk I znow sie zgadzam 08.05.05, 12:39

> Ale zostawiajac nieszczesnego sceptyka w spokoju to faktem jest, ze
          > zdecydowanej wiekszosci ludzi zylo sie lepiej w PRL niz w aktualnym syfie.
          > (Nie twiedze, ze dobrze - tylko, ze lepiej).

Zgoda.

www.republika.pl/printo/warszawa/80te2/w03sl[1].jpeg
          • Gość: Magda Re: I znow sie zgadzam IP: *.chello.pl 08.05.05, 13:17
            sceptyku !

Te puste haki to zasluga przenjaswietszej NSZZ SOLIDARNOSC. To zdjecie z 1981.

Ale z drugiej strony ... .
            Motloch tak bardzo chcial tego kapitalizmu - to bydlo ma co chcialo.
            A ze przy okazji okazalo sie, ze wiecy historyczni przywodcy opozycji byli
            marnymi platnymi konfidentami ... .
            • sceptyk Dziecko, a czy Ty wiesz kiedy np. kartki na cukier 08.05.05, 13:24
              wprowadzono?

PS. A co do miesa, to ta Solidarnosc swin przeciez nie zdazyla wytluc. Popatrz
              ile ich przetrwalo w Twoich kochanych formacjach postpezetpeerowskich.

PS 2. Klopoty z miesem byly immanentnym i trwalym elementem realnego
              socjalizmu. Spytaj sie dziadka.
              • Gość: Magda Biedny niekochany sceptyk. IP: *.chello.pl 08.05.05, 13:35
                Biedny zakompleksiony karzel (tak jak jego ideolog) z kompleksem malego ... .
                Nie pamieta, ze w PRL nikt nie glodowal.
                On tez.
                A jego rodzice mogli wreszcie porzucic tych pare morgow i przeniesc sie do
                miasta.
                Biedny niewyksztalcony zgred.
                • Gość: stefan Re: Biedny niekochany sceptyk. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 13:45
                  No jasne, nikt nie głodował. Gdybyś dziecko uczęszczała do szkół wyższych - a
                  pewnie nie możesz, bo komunizm już sie skończył i nie doliczono ci punktów za
                  pochodzenie - to na lekcjach socjologii nauczono by cię jakim grubym narzędziem
                  mierzy się poziom życia społeczeństwa - po prostu liczy się średni wiek
                  menarchy i średni wzrost poborowego. Im słabsze wyniki tym gorsze wyżywienie
                  społeczeństwa - a zapewne i głód. Zgadnij kotku czy, o ile i w którym kierunku
                  zmieniły się nam te wskaźniki po 1989 roku.
                • sceptyk Pozwol, ze Ci podpowiem, bo z glodu pamiec cos chy 08.05.05, 13:53
                  ba szwankuje.

polskaludowa.com/dokumenty/kartki/kartki_na_cukier_1976.htm
                  W PRL nikt nie glodowal, bo mielismy wszystko wszak planowo zabepieczone.
                  Włącznie z produktami czekoladopodobnymi. I dorszami.

Natomiast jesli system kartkowy Ci sie podoba (co widac), to jestem gotow przez
                  pare miesiecy kupowac dla Ciebie - na czarnym, kapitalistycznym rynku - cukier
                  i slonine, a Ty bedziesz je odkupywac ode mnie, oddajac mi (obok pieniedzy)
                  kartki, ktore moj prawnuczek dla Ciebie mistrzowsko wykona na komputerze. Your
                  dream comes true. Widzisz jaki jestem dobry?!
                • jan2005 Re: Biedny niekochany sceptyk. 09.05.05, 13:16

> Biedny zakompleksiony karzel (tak jak jego ideolog) z kompleksem malego ... .
                  > Nie pamieta, ze w PRL nikt nie glodowal.
                  > On tez.
                  > A jego rodzice mogli wreszcie porzucic tych pare morgow i przeniesc sie do
                  > miasta.
                  > Biedny niewyksztalcony zgred.

On faktycznie ma małego fiutka. Pisał o tym parę razy na forum . Ale kogo to
                  obchodzi ?!!!
                  • Gość: Ja Re: Biedny niekochany sceptyk. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:28
                    alew chyba wiekszego niż twój móżdzek..
        • kotwicz69 Re: Mozna sprowadzic dyskurs na poziom ... 09.05.05, 15:45
          Jak szybko tracimy pamiec.
          Zapomnialas Czechoslowacje 1968?
          Moze wspomnisz o wysylaniu wojska przeciw wlasnemu narodowi-Poznan 1956,
          Trojmiasto 1970.
          Zbiorowa amnezja, czy tylko brak wiedzy?

kotwicz
        • p.s.j Re: Mozna sprowadzic dyskurs na poziom ... 10.05.05, 11:26
          Do Czechosłowacji! A i do Afganistanu nasi wojskowi jeździli.
    • Gość: zyzio Re: Do normalnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 15:27
      Weź dziewczyno kredyt z banku i studiuj sobie, kup mieszkanie, jedz na
      wycieczki i na wczasy nad Bug. Nastepnie tego nie splacaj tylko przerzuc dlugi
      na nastepne pokolenie. Bedziesz miała i dobrobyt i socjalizm w czystej postaci -
      powierzchowne poczucie szczescia z "darmowego" kredytu.

• Gość: stefanowski Do normalnych. To nie do sceptyka i jemu podobnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 09:32
        Teraz jest tak cudownie i wspaniale (wg. tego impotenta i podobnych mu
        posrańców), że - sam mniód i ubogacenie.

PRL jaja była taka była, ale to było Państwo dla ludzi, a nie dla posrańców i
        złodziejaszków.
        • jhbsk Re: Do normalnych. To nie do sceptyka i jemu podo 09.05.05, 10:34
          Państwo było wyłącznie dla złodziei. Wszystko trzeba było ukraść, bo ciągle
          brakowało wszystkiego.
    • Gość: Automobilista Re: Do normalnych. IP: 62.233.175.* 09.05.05, 09:40
      > bezpłatną służbę zdrowia, darmową edukację, dostęp do kultury,
      > wczasy pracownicze,

Wszystko kosztuje, nawet strzykawka z igłą, tablica z kredą i prześcieradło w
      pensjonacie wczasowym. Ktoś za to wszystko płacił, droga Madziu.

Jak myslisz, kto? Ano pomysl, to takie małe wyzwanie intelektualne dla ciebie.
      • terenia.nasweter Re: Do normalnych. 16.05.05, 06:23
        Gość portalu: Automobilista napisał(a):

> > bezpłatną służbę zdrowia, darmową edukację, dostęp do kultury,
        > > wczasy pracownicze,
        >
        > Wszystko kosztuje, nawet strzykawka z igłą, tablica z kredą i prześcieradło w
        > pensjonacie wczasowym. Ktoś za to wszystko płacił, droga Madziu.
        >
        > Jak myslisz, kto? Ano pomysl, to takie małe wyzwanie intelektualne dla ciebie.
        Zarząd Parafialnego Oddziału Akcji Katolickiej zaprasza małżonków katolickich
        do opracowania albumów fotograficznych i dokumentalnych kronik rodzinnych. Będą
        one prezentowane na wystawie, która odbędzie się w bibliotece parafialnej w
        październiku 2005 r.
    • Gość: Automobilista Re: Do normalnych. IP: 62.233.175.* 09.05.05, 09:43
      > Realny socjalizm lepiej
      > radził sobie z zaspokojeniem podstawowych potrzeb społecznych niż dzisiejszy
      > kapitalizm.

Jaki dizsiejszy kapitalizm? U nas nigdy kapitalizmu nie było - był najpierw
      komunizm, a po roku 1989 socjalizm z ludzką twarzą (znacznie złagodzona wersja
      w porównaniu z komunizmem, okraszona dodatkowo wolnością słowa). Na kapitalizm
      to my w Posce wciąż czekamy.

A że mamy wciąż socjalizm, to nasz kraj wygląda tak, jak wygląda. A i tak przed
      1989 roku wyglądał znacznie gorzej.
    • warzaw_bike_killerz Czas na nowotwor polityczny. 09.05.05, 09:47
      Nostalgia za komunizmem i radosc z katolicyzmu to dwie pewne nogi nowego systemu.

Powinnismy oczekiwac nowej wladzy! Narodowa Partia Komunistyczno-Katolicka. Nie
      bedzie lepszego przedstawiciela narodu od komunisty-katolika.
      Socjalizm to zlo. Socjalizm to jednak budowanie warstw spolecznych opierajacych
      sie na schemacie obdarowanych i rozdajacych. To jak kapitalizm - posiadacze i
      dzierzawcy. Komunizm jest lepszy.
      Nalezy takze pamietac, ze musi to byc partia narodowa. Nie mozna w komunie
      obdarowywac wspolnym dobrem obcych. Obcy nigdy nie wiadomo, czy nie ma zmiennych
      pogladow albo jest kapitalista - oportunista, ktory chce ukrasc. Nasza narodowa
      wspolnota nalezy do nas. Nasza tradycja zoobowiazuje!

hm.. komunista-katolik?... gdzies takiego widzialem...
      • Gość: Automobilista Re: Czas na nowotwor polityczny. IP: 62.233.175.* 09.05.05, 09:49
        Narodowa Partia Komunistyczno-Katolicka? Toć to LPR!
        • anmanika Re: Czas na nowotwor polityczny. 09.05.05, 11:20
          W najczystszej nieskazonej postaci.
          • Gość: stefanowski PRL to cudo w prównaniu z dzisiejszym syfem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 11:25
            Za chwilę będzie jeszcze "weselej".

Karły (wzrostem i duchem) dorwą się do władzy. Kler oszalały z pychy i
            pederastii wprowadzi pełne już państwo wyznaniowe.

Obszary biedy jeszcze bardziej się zwiększą.

Halleluja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • krzysztof.glogowski Re: PRL to cudo w prównaniu z dzisiejszym syfem ! 15.05.05, 11:38
              Gość portalu: stefanowski napisał(a):

> Za chwilę będzie jeszcze "weselej".
              >
              > Karły (wzrostem i duchem) dorwą się do władzy. Kler oszalały z pychy i
              > pederastii wprowadzi pełne już państwo wyznaniowe.
              >
              > Obszary biedy jeszcze bardziej się zwiększą.
              >
              > Halleluja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Faktycznie.
      • Gość: <> Re: Czas na nowotwor polityczny. IP: *.aster.pl 06.06.05, 00:43
        warzaw_bike_killerz napisał:

> Nie mogę siebie czytać.

Nie dziwię się.
    • Gość: Dyzio Niech żyje mentalność Kalego !!! IP: 62.233.191.* 09.05.05, 11:33
      Bo tylko ona ma się coraz lepiej w tym byłym najweselszym baraku w obozie a
      obecnym hgw ...
      • jan2005 Re: PRL to cudo w prównaniu z dzisiejszym syfem ! 09.05.05, 12:48

> Za chwilę będzie jeszcze "weselej".
        >
        > Karły (wzrostem i duchem) dorwą się do władzy. Kler oszalały z pychy i
        > pederastii wprowadzi pełne już państwo wyznaniowe.
        >
        > Obszary biedy jeszcze bardziej się zwiększą.
        >
        > Halleluja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Niestety, ale to prawda.

PS
        Karzełki noszą gó.. blisko serca. To widać, słychać i czuć.
        • Gość: stefanowski Re: PRL to cudo w prównaniu z dzisiejszym syfem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:29
          jan2005 napisał:

> Gość portalu: stefanowski napisał(a):
          >
          > > Za chwilę będzie jeszcze "weselej".
          > >
          > > Karły (wzrostem i duchem) dorwą się do władzy. Kler oszalały z pychy i
          > > pederastii wprowadzi pełne już państwo wyznaniowe.
          > >
          > > Obszary biedy jeszcze bardziej się zwiększą.
          > >
          > > Halleluja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          >
          > Niestety, ale to prawda.
          >
          > PS
          > Karzełki noszą gó.. blisko serca. To widać, słychać i czuć.

Gorzej będzie jak te karły dorwą się do władzy.
          • Gość: stefan Re: PRL to cudo w prównaniu z dzisiejszym syfem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:42
            Niewątpliwie za komuny było lepiej. 1) nikt nieproszony nie rwał się do władzy;
            2) jak ktoś ją miał to był to wyjątkowy szczyt intelektu i morale; 3) a co
            najważniejsze wybierany był przez społeczeństwo w uczciwych wyborach. I komu to
            przeszkadzało?
          • Gość: diagnosta7 krotka pamiec Magdy IP: *.hsd1.ma.comcast.net 09.05.05, 15:54
            Czy Ty zapomnialas,ze tu i owdzie ten sam watek juz zaczynalas?To jakas
            czynnosc przymusowa czy amnezja? A moze zart lub prowokacja? Istnieja jeszcze
            inne hipotezy, ale sie powstrzymam...
            Osobiscie pamietasz listy spoleczne na zakup zoltego sera czy ktos Ci o tym
            opowiadal, przedstawiajac przy okazji te atrakcje jako wyraz realizacji
            wyzszych wartosci np. wspolnotowych(im wieksza kolejka tym wieksza wspolnota)?
            • jan2005 Re: krotka pamiec Magdy 09.05.05, 16:20
              Gość portalu: diagnosta7 napisał(a):

> Czy Ty zapomnialas,ze tu i owdzie ten sam watek juz zaczynalas?To jakas
              > czynnosc przymusowa czy amnezja? A moze zart lub prowokacja? Istnieja jeszcze
              > inne hipotezy, ale sie powstrzymam...
              > Osobiscie pamietasz listy spoleczne na zakup zoltego sera czy ktos Ci o tym
              > opowiadal, przedstawiajac przy okazji te atrakcje jako wyraz realizacji
              > wyzszych wartosci np. wspolnotowych(im wieksza kolejka tym wieksza
              wspolnota)?

Solidaruchy.
              Czy Wy naprawdę nie widziecie tej coraz wiekszej biedy i syfu jaki panuje od
              1989 roku ?
              Opowieści o kartkach na żółty ser są w sam raz dla Waszych przygłupiastych
              dzieci, ale nie dla ludzi którzy w owych latach mieli pracę i nie głodowali.
              • diagnosta7 Re: krotka pamiec Magdy 09.05.05, 17:00
                A moze pamietasz cos na ksztalt propagandy:nie ma biedy, nie ma przestepstw i
                kraje komunistyczne sa przodujace w swiecie tak ekonomicznie jak i
                kultualnie.Jak sie chcialo w to wierzyc, wolna wola.
                Moze Ty nie glodowales i zylo Ci sie swietnie, tylko jakim to cudownym
                sposobem?. Poza tym w mojej wypowiedzi nic nie bylo na temat kartek na zolty
                ser, ale kolejek(a kartki byly nawet na buty.)Nie musiales stac, bo Ci
                znajoma "zalatwila" w zamian za tuzin jaj? Jesli handel wymienny ma byc
                szczytem marzen....
                Wrazenie,ze wtedy bylo lepiej bierze sie z tego,ze bylo rowno(wiekszosc
                niewiele miala, poza uprzywilejowanymi grupami i cwaniakami), a teraz bola
                dysproporcje, bo jak widzisz sasiada, ktory ma wiecej to zolc zalewa, albo
                pelne polki, ale nie wszystkich stac, by to kupic. Rozumiem,ze zwycieza
                filozofia psa ogrodnika.
                Rozwarstwienie dotyczy wszystkich krajow i jest to powazny problem spoleczny,
                ale nie ludz sie,ze rozwiazaniem jest powrot komuny.
                • gienia.gienia Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! 09.05.05, 20:24
                  Nareszcie jezd bogato i wypasiono !
                  PRL to syf jak Auszwic czy inna Chiroszyma !
                  • Gość: diagnosta7 Re: Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! IP: *.hsd1.ma.comcast.net 09.05.05, 21:38
                    gienia.gienia napisała:

> Nareszcie jezd bogato i wypasiono !

To jest hurra optymizm.

> PRL to syf jak Auszwic czy inna Chiroszyma !

A tu-totalny negatywizm
                    Oj gienia,same skrajnosci.

• bimbuniek Re: Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! 09.05.05, 22:43
                      Mam tylko nadzieję, że z tego głodu obecnego w Polsce wymrą wszystkie komuszki.
                      Tak sobie kurna marzę...
              • p.s.j Tow. pułkowniku, nie dekonspirujcie się... 10.05.05, 11:29
                jan2005 napisał:

> Opowieści o kartkach na żółty ser są w sam raz dla Waszych przygłupiastych
                > dzieci, ale nie dla ludzi którzy w owych latach mieli pracę i nie głodowali.
              • hq1 Re: krotka pamiec Magdy 17.05.05, 14:50
                Ty może nie musiałeś stac w kolejkach bo kupowałeś w ubeckich Konsumach - moi
                rodzice pracowali i nie kradli i nie stać ich było na samochód czy dom nie
                mówiąc o tym, że po jedzenie trzeba było stać w gigantycznych kolejkach i
                dostawało się to co zostało - jak Ci było tak dobrze to poproś o azyl na
                Białorusi albo na Kubie. DO WIDZENIA!
        • Gość: Ja Re: PRL to cudo w prównaniu z dzisiejszym syfem ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:32
          wiesz co.. ale to jeszcze gorzej dla ciebie.. bo ty masz je dalej a zachowujesz
          sie gorzej.. jaki wniosek.. gó.. wyzarło ci mózg..
    • sceptyk Hej, nostalgiczne komuszki 09.05.05, 22:45
      Macie komputery. Dorzucilibyscie pare pet zwyczajnej na tych pustych scianach.
      I girlande z papieru toaletowego na jednej z klientek. Zaraz by zrobilo sie wam
      weselej. No, do roboty, mloty.

www.republika.pl/printo/warszawa/80te2/w03sl[1].jpeg
      • Gość: diagnosta7 Re: Hej, nostalgiczne komuszki IP: *.hsd1.ma.comcast.net 09.05.05, 23:37
        Czy sa jeszcze pukty skupu makulatury, w ktorych mozna dokonac wymiany na
        girlande? Paru osobom mozna by polecic taka podroz sentymentalna...
        • Gość: Jarek Re: Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:48
          gienia.gienia napisała:

> Nareszcie jezd bogato i wypasiono !
          > PRL to syf jak Auszwic czy inna Chiroszyma !

Typowa solidarucha. Totalne bezmżóżdze okraszone nienawiścią i głupotą.
          • Gość: stefan Re: Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:59
            Nie da się ukryć że Solidarność odebrała nam wolność. Możemy tylko po cichu
            liczyć na imperialne zapędy Rosji - a nuż im się uda i znowu wrócimy do raju?
            • Gość: stefanowski Re: Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:02
              solidaruchy się zborsuczyły.
              Taki jest los byłych konfidentów bezpieki.
              • Gość: stefan Re: Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:06
                Tja, a najgorsze solidaruchy to byli właśnie ci werbujący ubecy.
                • Gość: stefanowski Re: Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 16:42
                  solidaruch = konfident = qrwa
                  • jan2005 Za PRL-u nie było Internetu ani tel. komórkowych ! 11.05.05, 14:13

> solidaruch = konfident = qrwa

Nic dziwnego, że Naród jęczał po kościołach i LK (lokalach kontaktowych).
                  • terenia.nasweter Re: Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! 15.05.05, 14:10

> solidaruch = konfident = qrwa
                    No niby tak.
                    • Gość: rrrr Re: Precz z komuno ! Tera jezd git i dobrobyt ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 15:07
                      terenia.nasweter napisała:

> Gość portalu: stefanowski napisał(a):
                      >
                      > > solidaruch = konfident = qrwa
                      > No niby tak.

Ale o co chodzi ?
    • Gość: realWAW Re: Do normalnych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:15
      > Była krajem, który potrafił zapewnić swoim obywatelom awans społeczny, pracę,
      > mieszkania, bezpłatną służbę zdrowia, darmową edukację, dostęp do kultury,
      > wczasy pracownicze, emerytury.

ty pewnie też z awansu społecznego...
      • Gość: bassPL Re: Do normalnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:35
        Spokojnie, rodacy.
        Myślę że intencją wątku było zwrócenie uwagi na brak jakiejkolwiek polityki
        społecznej kolejnych rządów III RP. Więc nie gryźmy się jak psy, tylko użyjmy
        rozumu. Może jest coś na rzeczy ???
        Może lewicowe rządy i prezydent co deklarował że ma serce po lewej stronie mają
        gdzieś warunki życia obywateli. Przyglądnijcie się funkcjom społecznym innych
        państw, dokonajcie porównania. I nie ubliżajcie od komuchów ludziom zwracającym
        uwagę na problem.
        Bo on istnieje.
        • niezlomny.prawicowiec Re: Do normalnych. 11.05.05, 15:29
          Gość portalu: bassPL napisał(a):

> Spokojnie, rodacy.
          > Myślę że intencją wątku było zwrócenie uwagi na brak jakiejkolwiek polityki
          > społecznej kolejnych rządów III RP. Więc nie gryźmy się jak psy, tylko użyjmy
          > rozumu. Może jest coś na rzeczy ???
          > Może lewicowe rządy i prezydent co deklarował że ma serce po lewej stronie
          mają
          >
          > gdzieś warunki życia obywateli. Przyglądnijcie się funkcjom społecznym innych
          > państw, dokonajcie porównania. I nie ubliżajcie od komuchów ludziom
          zwracającym
          >
          > uwagę na problem.
          > Bo on istnieje.

Zamknij ryja komuchu !!!
          Precz z perelem !!!!!
    • darr.darek PRL to była BIEDA utrzymywana siłą przez 40 lat 11.05.05, 18:20
      Osiągnięcia dobrobytu po 40-tu latach wdrażania socjalizmu :
      8 godzin pracy na 1 kg mięsa (przy czym miesięczny przydział opiewał na 2.50kg
      w tym wędlin i woł.z kością).

Dziś jeden z drugim płacze, że z racji uzyskiwania najniższych zarobków gotów
      zostać ideowym komunistą.
      Niedoszły/-a ideowy/-a komunisto/-ko - dziś przy swojej pensji 627 zł i tak
      możesz kupić ten schab relatywnie 2 RAZY taniej niż gdybyś należał/-a do PRL-
      owskiej awangardy "dobrze zarabiajacej klasy robotniczej".

Daję to porównanie bo PRLowski socjalizm oraz temat miesa i wódki były związane
      w doli i niedoli na dobre i na złe. Wszystkie rewolucje w PRLu, którym
      towarzyszyło zabijanie przedstawicieli przodującej klasy robotniczej brały się
      z braku mięsa i wódki, tudzież z podwyżek tych towarów.
      Na szczęście dziś współczesny robotnik polski może kupić i wódkę i schab 3-4
      razy taniej niż w "dobrobycie PRL-owskim", stąd nie za bardzo obawiam się, aby
      wybuchały jaieś rewolucje socjalistyczne prowadzone przez jakowychś Janów,
      Stefanów czy inne Magdy.

• jan2005 Re: PRL to cudo w prównaniu z dzisiejszym syfem ! 11.05.05, 18:29
        Solidaruchy nie raczą zauważyć kolosalnych rozmiarów biedy i atomizacji
        społeczeństwa po 15. latach życia w "kapitalistycznym raju".
        • darr.darek kapitalizm to jest w USA a nie w Polsce 12.05.05, 10:07
          jan2005 napisał:
          > Solidaruchy nie raczą zauważyć kolosalnych rozmiarów biedy i atomizacji
          > społeczeństwa po 15. latach życia w "kapitalistycznym raju".

Żyjemy w kapitaliźmie pomieszanym pół na pół z czerwonym cyrkiem politycznej
          hołoty : post-PZPR-owskiej, postsolidarnościowej i post-SB-ckiej.
          W kapitaliźmie to żyją Jankesi w USA !
          A nawet ich kraj nie był wolny od socjalistycznych ekperymentów
          Roosvelta, "ekspertów" keynesowskich itp..

A Ty widziałeś kiedykolwiek rozmiary biedy w PRLu ?
          Widziałeś w PRLu biedaków, którzy po 30-40 latach budowy socjalizmu, żyli
          identycznie jak przed I-szą lub przed II-gą wojną światową ?

Watpię, że widziałeś cokolwiek, bo pewnie jesteś gó..arzem zabierajacym głos w
          sprawach, o których nie masz pojęcia.
          • niezlomny.prawicowiec Za PERERLU nie było nic !!! Absolutnie 12.05.05, 14:42
            Musieliśmy źreć ocet, dostawliśmy jeden garnitur (pasiak !) taz na 5 lat.
            Chleb był tylko dla siepaczów z SB coby siłe mnieli nas katować.
            My wkałuczaliśmy buraki pastewne.
            Lektura "Trybuny Ludu" i "Ogonioka" był obowionzkowa !!!
            Za słuchanie "Radia Wolna Europa" dostać można być czape !!!!!!!!!!!!!!!
            • kpt.ziobro Re: Za PERERLU nie było nic !!! Absolutnie 19.05.05, 07:44
              niezlomny.prawicowiec napisał:

> Musieliśmy źreć ocet, dostawliśmy jeden garnitur (pasiak !) taz na 5 lat.
              > Chleb był tylko dla siepaczów z SB coby siłe mnieli nas katować.
              > My wkałuczaliśmy buraki pastewne.
              > Lektura "Trybuny Ludu" i "Ogonioka" był obowionzkowa !!!
              > Za słuchanie "Radia Wolna Europa" dostać można być czape !!!!!!!!!!!!!!!
              Tak było, mojeściewy !!!
    • popisowykaczordonald Re: Do normalnych. 13.05.05, 02:01
      P.Magdo to chyba jakaś prowokacja?Albo nie jesteś Polką,albo nie jesteś
      normalna?Jeżeli nie wiesz co to wolność to wyskakuj na Białoruś albo do
      Moskwy.Jeżeli piszesz to na poważnie w co trudno mi uwierzyć to jesteś
      wyjątkowo wstrętną osobą.Całe pokolenia ginęły dla naszej wolności.To co muwisz
      to brak szacunku dla narodu jego przeszłych ,obecnych i przyszLych pokoleń.
      • Gość: Karol Re: Do normalnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 12:49
        Pani Magda ma absolutnie rację.

"popisowykaczordonald" mógłby się chociaż nauczyć poprawnego posługiwania się
        pięknym polskim językiem.
        Ale czy ja nie wymagam za dużo od popaprańca ?
        • atak.spawacza Re: Do normalnych. 18.05.05, 12:12
          Gość portalu: Karol napisał(a):

> Pani Magda ma absolutnie rację.
          >
          > "popisowykaczordonald" mógłby się chociaż nauczyć poprawnego posługiwania się
          > pięknym polskim językiem.
          > Ale czy ja nie wymagam za dużo od popaprańca ?
          To gnida.
    • Gość: lutzek Re: Do normalnych. IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 13.05.05, 13:41
      Gdyby głupota umiała fruwać, wzbiłabyś się ku niebu niczym gołębica.

Zero wiedzy z historii, zero zdolności obiektywnego postrzegania rzeczywistości, zero ze zdolności do analizy i syntezy.

lutzek
      • Gość: Karol Re: Do normalnych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 16:30
        Gdyby głupota umiała fruwać to solidaruchy byłyby karmione z procy.
        • Gość: Basia Re: Do normalnych. IP: 213.17.162.* 15.05.05, 11:04
          Gość portalu: Karol napisał(a):

> Gdyby głupota umiała fruwać to solidaruchy byłyby karmione z procy.

Pani Magda ma rację.
          Solidaruchy są zbyt załgane aby przyznać, że PRL to jednak była państwem
          przyjaznym i opiekuńczym.
          Tak więc nie ma żadnego porównania pomiędzy Polską Ludową, a tym aktualnym
          Klechistanem.
          • Gość: rat Re: Do normalnych. IP: *.acn.waw.pl 16.05.05, 10:34
            Gość portalu: Basia napisał(a):

> Pani Magda ma rację.
            > Solidaruchy są zbyt załgane aby przyznać, że PRL to jednak była państwem
            > przyjaznym i opiekuńczym. Tak więc nie ma żadnego porównania pomiędzy Polską
            > Ludową, a tym aktualnym Klechistanem.

Państwo opiekuńcze, co to znaczy? czym się opiekuje? naszą kieszenią?. Czy
            Korea Północna jest państwem przyjaznym i opiekuńczym? bo PRL ani nie był
            przyjazny ani opiekuńczy w każdym razie dla mnie. a kim się opiekował,
            bumelantami?
          • jhbsk Re: Do normalnych. 18.05.05, 15:13
            Wspaniałe, opiekuńcze państwo, gdzie zarobki wynosiły 20 $.
    • Gość: Madzia to ku.. [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 08:34
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • jan2005 [...] 16.05.05, 09:24
        • Gość: Madzia to ku.. [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 10:03
    • Gość: nn Re: Magda! Ile masz lat??? IP: *.krugerstrasse.xdsl-line.inode.at 16.05.05, 11:46
      Moze Twoj wiek wytlumaczy to co piszesz.
      Oceniam Cie na jakies 20, i wpisalas to aby wywolac dyskusje. Udalo sie....
      Do jakiej szkoly chodzilas??? Skad te fanatyczne opinie????
      Nie bede tu powtarzala za innymi ale faktem jest, ze nasze wojska i milicja
      (czesto mlodzi swieżo zwerbowani ludzie ) szly walczyc z gornikami,
      stoczniowcami i przeciw Czechoslowacji czego nam nasi poludniowi sąsiedzi nigdy
      nie zapomną.
      Skonczyly sie czasy gdy haslo "czy sie stoi czy sie leży.... " mialo
      odzwierciedlenie w realiach. Szkoda Ci tego, bo nie lubisz pracowac ????
      Awans spoleczny byl... ale przede wszystkim dla członkow PZPR!
      Wczasy pracownicze- fakt byly ale ilez razy mozna jezdzic z tymi samymi ludzmi
      w te same miejsca?
      Bylas kiedys na zagranicznych wczasach? Wlochy, Hiszpania....?I co fajnie
      prawda... A moze jestes nadal zwolennikiem wyłącznie "Złotych Piaskow"?
      Dostep do kultury ???? Tak, ale zapomnialas dodac ze ocenzurowanej!
      Darmowa edukacja.... prawdy wg. Stalina i Brezniewa! Dzieki Bogu mialam to
      szczęście ze moj nauczyciel historii w sredniej szkole ( w latach stanu
      wojennego)kiedy doszliśmy do tematu II wojny sw. powiedział nam idźcie zapytać
      dziadków o tę historię a na nastepnej lekcji pogadamy.... Wzbudził nasz
      szacunek na zawsze.
      Kiedy za czasów PRLu byly swietne emerytury? Podaj lata.
      Komuny wedlug jej idei nigdy u nas nie bylo, bo zalozeniem komuny jest miedzy
      innymi równość wszystkich obywateli... tu byli zawsze rowni i rowniejsi. To co
      mielismy to byl ruski reżim!! A wzamian za lepszy byt,i te Twoje w.w.
      dogodnosci częsc obywateli zgodzila sie na gloszenie ruskich prawd i
      przyklaskiwanie. Pozniej brnęło to tylko dalej i aby wlasnie miec ten awans
      spoleczny ludzie decydowali sie na wstąpienie do PZPR zresztą szkoda słów.

Moze czas zając sie przyszloscia a nie ciągłym drapaniem starych ran??!!!
      Czas na jakies mysli o tym jak poprawic sytuacje a nie tylko przeklinac
      komunistow.
      Komuna w tym wydaniu nie wroci.
      Teraz trzeba patrzec aby nie dopuscic do wladzy oszolomow.
      a tak na marginesie Madziu to....
      Hitler tez byl (do pewnego czasu) opiekunczy dla Niemcow i dzieki niemu
      poprawily sie warunki socjalne pracownikow.(urlopy, ochrona ciezarnych itp.. )
      Pozniej jak zdobyl zaufanie ludu to pokazal rogi.
      Na szczescie ruscy nie wybili nas za inne poglady.

ACHA!!! Skoro holdujesz tamtym czasom to nie korzystaj z internetu, bo gdybyśmy
      zyli nadal w rezimie nie byloby to do pomyslenia.
      • atak.spawacza Re: Magda! Ile masz lat??? 16.05.05, 11:54
        Gość portalu: nn napisał(a):

> Moze Twoj wiek wytlumaczy to co piszesz.
        > Oceniam Cie na jakies 20, i wpisalas to aby wywolac dyskusje. Udalo sie....
        > Do jakiej szkoly chodzilas??? Skad te fanatyczne opinie????
        > Nie bede tu powtarzala za innymi ale faktem jest, ze nasze wojska i milicja
        > (czesto mlodzi swieżo zwerbowani ludzie ) szly walczyc z gornikami,
        > stoczniowcami i przeciw Czechoslowacji czego nam nasi poludniowi sąsiedzi
        nigdy
        >
        > nie zapomną.
        > Skonczyly sie czasy gdy haslo "czy sie stoi czy sie leży.... " mialo
        > odzwierciedlenie w realiach. Szkoda Ci tego, bo nie lubisz pracowac ????
        > Awans spoleczny byl... ale przede wszystkim dla członkow PZPR!
        > Wczasy pracownicze- fakt byly ale ilez razy mozna jezdzic z tymi samymi
        ludzmi
        > w te same miejsca?
        > Bylas kiedys na zagranicznych wczasach? Wlochy, Hiszpania....?I co fajnie
        > prawda... A moze jestes nadal zwolennikiem wyłącznie "Złotych Piaskow"?
        > Dostep do kultury ???? Tak, ale zapomnialas dodac ze ocenzurowanej!
        > Darmowa edukacja.... prawdy wg. Stalina i Brezniewa! Dzieki Bogu mialam to
        > szczęście ze moj nauczyciel historii w sredniej szkole ( w latach stanu
        > wojennego)kiedy doszliśmy do tematu II wojny sw. powiedział nam idźcie
        zapytać
        > dziadków o tę historię a na nastepnej lekcji pogadamy.... Wzbudził nasz
        > szacunek na zawsze.
        > Kiedy za czasów PRLu byly swietne emerytury? Podaj lata.
        > Komuny wedlug jej idei nigdy u nas nie bylo, bo zalozeniem komuny jest miedzy
        > innymi równość wszystkich obywateli... tu byli zawsze rowni i rowniejsi. To
        co
        > mielismy to byl ruski reżim!! A wzamian za lepszy byt,i te Twoje w.w.
        > dogodnosci częsc obywateli zgodzila sie na gloszenie ruskich prawd i
        > przyklaskiwanie. Pozniej brnęło to tylko dalej i aby wlasnie miec ten awans
        > spoleczny ludzie decydowali sie na wstąpienie do PZPR zresztą szkoda słów.
        >
        > Moze czas zając sie przyszloscia a nie ciągłym drapaniem starych ran??!!!
        > Czas na jakies mysli o tym jak poprawic sytuacje a nie tylko przeklinac
        > komunistow.
        > Komuna w tym wydaniu nie wroci.
        > Teraz trzeba patrzec aby nie dopuscic do wladzy oszolomow.
        > a tak na marginesie Madziu to....
        > Hitler tez byl (do pewnego czasu) opiekunczy dla Niemcow i dzieki niemu
        > poprawily sie warunki socjalne pracownikow.(urlopy, ochrona ciezarnych
        itp.. )
        > Pozniej jak zdobyl zaufanie ludu to pokazal rogi.
        > Na szczescie ruscy nie wybili nas za inne poglady.
        >
        > ACHA!!! Skoro holdujesz tamtym czasom to nie korzystaj z internetu, bo
        gdybyśmy
        >
        > zyli nadal w rezimie nie byloby to do pomyslenia.

nn czyli super idiota z emigracji.
        Nie wracaj do Polski. Zmywaj gary i usuwaj azbest.
        Tam Twoje miejsce, biedny chłopcze szukający uzasadnienia dla swojej ucieczki z
        Kraju. Ucieczka przed alimentami, bo nn to był aktywista partyjny.
        • Gość: piotrek Re: Magda! Ile masz lat??? IP: *.crowley.pl 16.05.05, 13:01
          > nn czyli super idiota z emigracji.
          > Nie wracaj do Polski. Zmywaj gary i usuwaj azbest.
          > Tam Twoje miejsce, biedny chłopcze szukający uzasadnienia dla swojej ucieczki z
          >
          > Kraju. Ucieczka przed alimentami, bo nn to był aktywista partyjny.

tam gdzie brak arumentów, pojawiają się inwektywy...
          • Gość: Harcerz z ZHR Re: Magda! Ile masz lat??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 13:12
            Gość portalu: piotrek napisał(a):

> > nn czyli super idiota z emigracji.
            > > Nie wracaj do Polski. Zmywaj gary i usuwaj azbest.
            > > Tam Twoje miejsce, biedny chłopcze szukający uzasadnienia dla swojej ucie
            > czki z
            > >
            > > Kraju. Ucieczka przed alimentami, bo nn to był aktywista partyjny.
            >
            > tam gdzie brak arumentów, pojawiają się inwektywy...

Masz rację. Solidaruchy nie mają żadnych argumentów na obronę tego syfu po 1989
            roku.
            • jhbsk Re: Magda! Ile masz lat??? 16.05.05, 13:16
              Jedź na Kubę albo do Korei będziesz miał socjalistyczny raj.
              • atak.spawacza Re: Magda! Ile masz lat??? 16.05.05, 14:08
                jhbsk napisała:

> Jedź na Kubę albo do Korei będziesz miał socjalistyczny raj.
                Do modlitwy o liczne i święte powołania kapłańskie zachęcił wczoraj Ojciec
                Święty podczas rozważania przed modlitwą "Regina Coeli". Przemówił on do
                pielgrzymów licznie zgromadzonych na placu św. Piotra z okna swego papieskiego
                apartamentu.
                Tylko jhbsk udaje, że nie wie o co chodzi !
                • Gość: Obiektywny Pani Magda zgodnie z prawdą napisałacytuję : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 11:36
                  W szafach lewicy są nie tylko trupy. Powojenna Polska nie była sowieckim
                  obozem koncentracyjnym.

kapitalizm.
                  To co mamy od czasu obalenia PRL to jakać republika bananowa; to co proponują
                  oszalałe kaczory i przychlasty z mordami konia to ma być bantustan (tzw. IV
                  RP) !
                  • antoni.goczal Re: Pani Magda zgodnie z prawdą napisałacytuję : 17.05.05, 13:15
                    Gość portalu: Obiektywny napisał(a):

> W szafach lewicy są nie tylko trupy. Powojenna Polska nie była sowieckim
                    > obozem koncentracyjnym.
                    >
                    >
                    > Dziś są to rzeczy niedostępne dla milionów Polaków. Realny socjalizm lepiej
                    > kapitalizm.
                    > To co mamy od czasu obalenia PRL to jakać republika bananowa; to co proponują
                    > oszalałe kaczory i przychlasty z mordami konia to ma być bantustan (tzw. IV
                    > RP) !

Pani Magda głois prawdę bliską milionom Polaków, których głos jest prawie
                    nieobecny w debacie publicznej. Dla tych ludzi także okres Polski Ludowej nie
                    był jedynie komunistycznym zniewoleniem.
                    Oni nie mogą pogodzić się z tym, że zasłużonymi dla Polski nie są ci, którzy
                    odgruzowywali Warszawę, projektowali elektrownie, budowali statki i samoloty,
                    wymyślali lasery, uruchamiali telewizję, lecz ci, którzy także szkodzili – np.
                    popierając sankcje gospodarcze Zachodu w stanie wojennym – większości
                    społeczeństwa, byle tylko dokopać czerwonemu.
                    • Gość: mirosław7 Re: Pani Magda zgodnie z prawdą napisałacytuję : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 10:37
                      W każdym normalnym kraju są ludzie bardzo bogaci, bogaci, średniacy i ubodzy.W
                      socialiżmie bogata jest tylko znikoma grupa wybrańców, a cała reszta ma żle i
                      wtedy jest sprawiedliwie.Tak było właśnie w PRL.
                      • kpt.ziobro mirosławie7 ! Natychmiast przeproś mamusię ! 19.05.05, 11:02
                        Znowu się małym (L. Kaczyński) bawiłeś, smyku !
                        • Gość: mirosław7 Re: mirosławie7 ! Natychmiast przeproś mamusię ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 11:32
                          Chyba żle mnie zrozumiałeś.Gdyby to zależało odemnie to w Polsce nie byłoby
                          żadnego komunisty, dawno leżeliby w piachu bo tam ich miejsce.
                          • kpt.ziobro Re: mirosławie7 ! Natychmiast przeproś mamusię ! 19.05.05, 12:42
                            Gość portalu: mirosław7 napisał(a):

> Chyba żle mnie zrozumiałeś.Gdyby to zależało odemnie to w Polsce nie byłoby
                            > żadnego komunisty, dawno leżeliby w piachu bo tam ich miejsce.

Nie tłumacz się, komuszku.

(I zerwij z onanizmem, bo głupiejesz z każdą chwilą coraz bardziej, czerwony
                            pajączku ! )
                            • Gość: mirosław7 Re: mirosławie7 ! Natychmiast przeproś mamusię ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 15:35
                              Debilu moim idolem jest przewodniczący Maciarewicz.Wysil się i czytaj między
                              wierszami.
                              • atak.spawacza Re: mirosławie7 ! Natychmiast przeproś mamusię ! 20.05.05, 10:08

> Debilu moim idolem jest przewodniczący Maciarewicz.Wysil się i czytaj między
                                > wierszami.

Macierewicz to wielbiciel Che Guevary. Czerwona szmata !
                                • Gość: mirosław7 Re: mirosławie7 ! Natychmiast przeproś mamusię ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 10:22
                                  Poznaj tego człowieka bliżej,dowiedz śię co przeszedł w czasach PRL i dopiero
                                  wtedy go oceń.
                                  • Gość: Tomek Re: mirosławie7 ! Natychmiast przeproś mamusię ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 11:48

> Poznaj tego człowieka bliżej,dowiedz śię co przeszedł w czasach PRL i dopiero
                                    > wtedy go oceń.

To, że Macierewicz jest paranoikiem z elementami schizofremi nadagresywnej to
                                    jest od dawna wiadome, ale że był czerwonym lewackim ekstermistą ?
                                    To dlatego nie przyjęli go do PZPR !
    • Gość: j Magdo jestes nienromalna. IP: *.icpnet.pl 20.05.05, 11:54
      Otoz ten socjalizm ukradl nam 50 lat. I za to kisczaki ,jaruzlskie powinny
      wisiec.
      • niezlomny.prawicowiec Brawo "j" ! 20.05.05, 13:11
        Gość portalu: j napisał(a):

> Otoz ten socjalizm ukradl nam 50 lat. I za to kisczaki ,jaruzlskie powinny
        > wisiec.

Świente słowa !
        Dodam tylko do Tych Mądrych Myśli "j-ta":

Jak budować szczęście małżeńskie? Jak sprawić, by miłość rozwijała się, nie
        gasła z biegiem lat? Jak spełnić swoje powołanie do życia w małżeństwie, jakich
        starań dołożyć, by przeżywać je jak najdoskonalej we wszystkich aspektach? - na
        te pytania - o tym wszystkim naucza nas ks. Lechisław Bajda.
        • niezlomny.prawicowiec Re: Brawo "j" ! 02.06.05, 10:21

> Gość portalu: j napisał(a):
          >
          > > Otoz ten socjalizm ukradl nam 50 lat. I za to kisczaki ,jaruzlskie powinn
          > y
          > > wisiec.
          >
          > Świente słowa !
          > Dodam tylko do Tych Mądrych Myśli "j-ta":
          >
          > Jak budować szczęście małżeńskie? Jak sprawić, by miłość rozwijała się, nie
          > gasła z biegiem lat? Jak spełnić swoje powołanie do życia w małżeństwie,
          jakich
          >
          > starań dołożyć, by przeżywać je jak najdoskonalej we wszystkich aspektach? -
          na
          >
          > te pytania - o tym wszystkim naucza nas ks. Lechisław Bajda.

Dodam keszcze ku.. od siebie:
          "W Polsce olbrzymia większość najważniejszych środków przekazu znalazła się w
          ręku kapitału zagranicznego i postkomunistów nieuznających prawdy i katolickiej
          moralności Narodu. "
          • camille_pisdziarro Re: Brawo "j" ! 02.06.05, 21:09

> niezlomny.prawicowiec napisał:
            >
            > > Gość portalu: j napisał(a):
            > >
            > > > Otoz ten socjalizm ukradl nam 50 lat. I za to kisczaki ,jaruzlskie
            > powinn
            > > y
            > > > wisiec.
            > >
            > > Świente słowa !
            > > Dodam tylko do Tych Mądrych Myśli "j-ta":
            > >
            > > Jak budować szczęście małżeńskie? Jak sprawić, by miłość rozwijała się, n
            > ie
            > > gasła z biegiem lat? Jak spełnić swoje powołanie do życia w małżeństwie,
            > jakich
            > >
            > > starań dołożyć, by przeżywać je jak najdoskonalej we wszystkich aspektach
            > ? -
            > na
            > >
            > > te pytania - o tym wszystkim naucza nas ks. Lechisław Bajda.
            >
            > Dodam keszcze ku.. od siebie:
            > "W Polsce olbrzymia większość najważniejszych środków przekazu znalazła się w
            > ręku kapitału zagranicznego i postkomunistów nieuznających prawdy i
            katolickiej
            >
            > moralności Narodu. "

Wal sie palancie.
            • jan2005 Re: Brawo "j" ! 03.06.05, 10:23
              camille_pisdziarro napisał:

> niezlomny.prawicowiec napisał:
              >
              > > niezlomny.prawicowiec napisał:
              > >
              > > > Gość portalu: j napisał(a):
              > > >
              > > > > Otoz ten socjalizm ukradl nam 50 lat. I za to kisczaki ,jaruz
              > lskie
              > > powinn
              > > > y
              > > > > wisiec.
              > > >
              > > > Świente słowa !
              > > > Dodam tylko do Tych Mądrych Myśli "j-ta":
              > > >
              > > > Jak budować szczęście małżeńskie? Jak sprawić, by miłość rozwijała
              > się, n
              > > ie
              > > > gasła z biegiem lat? Jak spełnić swoje powołanie do życia w małżeńs
              > twie,
              > > jakich
              > > >
              > > > starań dołożyć, by przeżywać je jak najdoskonalej we wszystkich asp
              > ektach
              > > ? -
              > > na
              > > >
              > > > te pytania - o tym wszystkim naucza nas ks. Lechisław Bajda.
              > >
              > > Dodam keszcze ku.. od siebie:
              > > "W Polsce olbrzymia większość najważniejszych środków przekazu znalazła s
              > ię w
              > > ręku kapitału zagranicznego i postkomunistów nieuznających prawdy i
              > katolickiej
              > >
              > > moralności Narodu. "
              >
              > Wal sie palancie.

Ale ta nasza prawica jest na poziomie ... .
              • terenia.nasweter Do Magdy ! 04.06.05, 21:58
                Magda ty stara komunistyczna ku.. !!!!
                • Gość: Magda Do Pani Tereni. IP: *.chello.pl 05.06.05, 11:54
                  terenia.nasweter napisała:

> Magda ty stara komunistyczna ku.. !!!!

Pani Tereniu.
                  Wybaczam Pani, bo nie wie Pani co czyni i powtarzam:

W szafach lewicy są nie tylko trupy. Powojenna Polska nie była sowieckim obozem
                  koncentracyjnym.

kapitalizm.

To co mamy od czasu obalenia PRL to jakaś republika bananowa; to co proponują
                  oszalałe z nienawiści (kompleks karlego wzrostu) kaczory i przychlasty z
                  mordami konia - to ma być bantustan (tzw. IV RP) !
                  • Gość: a.w.k. Do towarzyszki Magdy IP: *.aster.pl 06.06.05, 01:26

>W szafach lewicy są nie tylko trupy. Powojenna Polska nie była sowieckim obozem
                    > koncentracyjnym.

Była, niestety. Sowieci robili co chcieli. M.in.wywieźli 16 przywódców
                    polskiego państwa podziemnego i setki tysięcy Bogu ducha winnych ludzi.

Nie pieprz głupot. Poczytaj coś na ten temat lub porozmawiaj z obiektywnymi
                    ludźmi. Awans owszem wielu osiągnęło. Partyjni robotnicy zostawali dyrektorami.
                    Nie trudno sobie wyobrazić jak takie przedsiębiorstwa były zarządzane.
                    Nie wszyscy mieli pracę tylko wszyscy mieli etaty. Na mieszkania trzeba było
                    czekać po kilkanaście lat, zaporzyczając się na wszelkie możliwe sposoby.
                    Bezpłatna służba zdrowia to obraz nędzy i rozpaczy a zakup większości lekarstw
                    graniczył z cudem. Dla biednych funcjonowały tzw.apteki z darów zagranicznych(!)
                    Sama edukacja była bezpłatna ale za zakwaterowanie i wyposażenia trzeba było
                    płacić. Dostęp do kultury był owszem powszechniejszy ale reglamentowany.
                    Wczasy były płatne chyba że bogaty zakład mógl dopłacić raz na na jakiś czas.
                    Emerytury były tak niskie że lepiej nie wspominać.

> kapitalizm.

Co jest niedostępne - emerytury ? Realny socjalizm z niczym sobie nie radził
                    co przędzej czy później doprowadzało do napięć społecznych w 1956 r. gdy ludzie
                    żadali pracy i chleba, w 1968 r, w 1970 r. gdy drastyczne podwyżki i tak
                    drogich wyr.mięsnych doprowadziło do wybuchu rewolty na Wybżeżu, w 1976 r.
                    podobnie, w 1980 r. kompletny krach ekonomii socjalistycznej doprowadził do
                    znanych wydażeń.

> To co mamy od czasu obalenia PRL to jakaś republika bananowa; to co proponują
                    > oszalałe z nienawiści (kompleks karlego wzrostu) kaczory i przychlasty z
                    > mordami konia - to ma być bantustan (tzw. IV RP) !

Do tej republiki bananowej ciągną ludzie ze wszystkich stron świata i jakoś
                    im się zyje. Ci którym sie nie podoba mogą wyjechać do któregoś z krajów w
                    których "realny socjalizm lepiej zaspakaja potrzeby ludzi pracy". W relnym
                    socjaliżmie o takim wyjeździe mozna było tylko pomarzyć.
    • Gość: Ja Magda - masz rację, ale w tym kraju świętującym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 15:01
      szczególnie uroczyście wszystkie najwieksze głupstwa swoich "elit" nie licz na
      zrozumienie!!!
    • terenia.nasweter Re: Do normalnych. 05.06.05, 20:56

> W szafach lewicy są nie tylko trupy. Powojenna Polska nie była sowieckim
      > obozem koncentracyjnym.
      >
      >
      > kapitalizm.
      > To co mamy od czasu obalenia PRL to jakać republika bananowa; to co proponują
      > oszalałe kaczory i przychlasty z mordami konia to ma być bantustan (tzw. IV
      > RP) !
      >
      Ty ku.. komunistyczna !!!!!
      • Gość: Magda Re: Do normalnych. IP: *.chello.pl 07.06.05, 19:50
        Biedna Pani Tereso.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka