Dodaj do ulubionych

Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly

09.01.06, 23:42
W czasach późnego PRLu był polski klon Monopoly czyli "Fortuna". Obiektami do
kupienia były przedwojenne hotele, restauracje, filtry i elektrownia Powiśle.
A gra była dużo lepsza, bo zamiast rzucać kostkami wykładało się żetony
(których liczba się zmniejszała). Dzięki temu gra miała mniej losowy przebieg,
a nieco więcej zależało od strategii.
Obserwuj wątek
    • m0n1ka Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly 10.01.06, 00:42
      Owszem, to była całkiem atrakcyjna gra. Niestety, szukam jej bezskutecznie od
      kilku miesięcy. Może ktoś wie, gdzie ją wyszperać?
      • e-tam Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly 10.01.06, 01:52
        Nowych raczej nie ma... Używane powinny co jakiś czas się pojawiać na allegro.
        Obecnie jest jedna wystawiona, ale raczej w stanie kiepskim:
        www.allegro.pl/show_item.php?item=80588282
        Trzeba sprawdzać co jakiś czas.
    • Gość: ~~ Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: *.aster.pl 10.01.06, 09:55
      był jeszcze EUROBUSINESS, gdzie kupowało się miasta europejskie (jeśli dobrze
      pamiętam)
      • Gość: herya Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: *.aster.pl 10.01.06, 11:24
        Tak jest, z Eurobusinessu sie dowiedzialam o istnieniu miasta Innsbruck!
        • Gość: rafvonthorn Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: *.petrus.com.pl 10.01.06, 12:47
          Hehe, ja też. I "Saloniki", to dopiero był smak przygody :D.
      • Gość: Marakuja Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:30
        jeszcze jest w sprzedaży - choćby w Carrefourze, gdzie moja siostra kupiła ją
        za 19 złotych
    • Gość: komputerowiec Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:39
      A ja kiedyś na komputerze miałem grę pod tytułem "Monopol warszawski". Pewnie
      nie miała wersji niekomputerowej, ale zawsze była.
      • moriach Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly 10.01.06, 11:59
        Ja z dzieciństwa pamiętam "Tranzyt" a potem juz z czasów nastoletnich "Rekiny
        finansjery". Mechanizm działania dokładnie ten sam co w Monopolly.
        • Gość: On Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: *.nyc.res.rr.com 11.01.06, 03:12
          Tepym misandrystokm i lezbijom tez dziekujemy.
      • Gość: Joa Re: A ja mam przedwojenne Monopoly IP: *.pszczynska.silesianet.pl 10.01.06, 19:01
        Była juz polska edycja. Przed wojną. Kupuje sie tam miedzy innymi szyby naftowe w Drochobyczu i Borysławiu, place we Lwowie...To jest jazda!
    • Gość: zzx zdecydowanie palma jako symbol głupoty! IP: 195.8.101.* 10.01.06, 12:05
      ;-)
      • milestone Re: zdecydowanie palma jako symbol głupoty! 10.01.06, 16:26
        Sam jesteś symbol głupoty. Od palmy proszę się odpieprzyć, że zacytuję Adama
        Michnika.

Emilia
        • Gość: zebra Re: zdecydowanie palma jako symbol głupoty! IP: 195.8.101.* 10.01.06, 16:43
          a kto to ten Michnik Adam?
    • bellicose Zdecydowanie bazar ze stadionu 10-lecia! 10.01.06, 12:06
      n/t
      • Gość: quotor Re: Zdecydowanie bazar ze stadionu 10-lecia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 21:46
        Popieram!! Podobno ludzie z Zachodu lubią tam przyjeżdżać. Największy free
        market w Europie.
    • Gość: tuotr Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: *.tadmar.com.pl 10.01.06, 12:30
      To może obejrzyjcie jak wyglada elektroniczny klon made in poland...

www.kurnik.pl/netopol/
      • Gość: puchowy Czy znacie wersje freeware ??? IP: *.chello.pl 10.01.06, 12:36
        Czy znacie wersje freeware Monopoly , polskiej wersji

• Gość: Siki A pamiętacie Bankruta? IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 12:42
      Za komuny był jeszcze mega-wynalazek BANKRUT z polskimi miastami, kolejemi,
      wodociągami i siecią energetyczną. Nawet chyba mam to jeszcze gdzieś w domu,
      tylko hoteli i domków brakuje :D
      • Gość: Bankrut! Re: A pamiętacie Bankruta? IP: 140.247.46.* 10.01.06, 17:34
        Moja mlodosc! Alez to byly emocje! Chyba z miast byl Lowicz, Warszawa, moze sie
        myle, ale juz malo pamietam. Ile bym dala, zeby odnalezc te gre! Ale moj
        egzemplarz chyba gdzies juz zginal :(
        • Gość: WOOOW :-) Bankrut... a TRANZYT !!? Pamietacie? IP: 213.77.62.* 11.01.06, 11:32
          to tez byla nie licha gra! Do dzis pamietam niektore pola (najlepszy byl most i
          tunel - po 2 sasiadujace ze soba pola, ktore razem rzadzily...) ... aaaach,
          dobra gierka!!!
          Pozdr!
    • Gość: iffo a we wloszech mamy fajna wersje monopoly IP: 213.255.118.* 10.01.06, 15:29
      ktora sie nazywa HOTEL. w praktyce kupuje sie rozne hotele i kasuje sie kase od
      potencjalnych klientow. fajniejsze od monopoli bo wyeliminowano wszystkie
      dluzyzny typu podkupywanie terenow itp i tez trzeba opracowac niezla strategie
      ale fakt ze "fortuna" byla lepsza
    • Gość: lidkawozniak Za przejście przez START inkasujesz 2500 dukatów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 15:33
    • Gość: tex Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: 213.207.131.* 10.01.06, 16:00
      Ja obecnie mam "Biznes po Polsku". Nie tak fajny jak Fortuna (w ktora jak byme
      mlody sie zagrywalem z bratem), ale mozna sie posmiac - ale uwaga! Lepiej sie
      gra w wiecej niz 2 osoby :-)

Pozdrawiam
    • Gość: JA Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: 217.10.26.* 10.01.06, 16:02
      UWAGA LUDZISKA!!! NIE KUPUJCIE NICZEGO CO OFERUJE I FIRMUJE HASBRO!! JA KUPIŁEM
      14 M-CZNEMU DZIECKU POD CHOINKĘ STOLIK PLAYSKOOL Z PIŁECZKAMI DO ZABAWY!
      NIESTETY GDY OTWORZYLISMY PUDEŁKO PILECZEK NIE BYŁO A SAM STOLIK BYŁ WTEDY
      ZUPEŁNIE NIEUŻYTECZNY! WYOBRAŹCIE SOBIE CO MOGŁO CZUĆ DZIECKO, KTÓRE CHCIAŁO
      SIĘ POBAWIĆ A NIE MOGŁO. GDY POJECHAŁEM ZAREKLAMOWAĆ DO SKLEPU BYŁ JESZCZE
      JEDEN KLIENT KTÓRY REKLAMOWAŁ PODOBNY STOLIK GDZIE NIE BYŁO NOGI W KOMPLECIE I
      JESZCZE JAKIEGOŚ DETALU!!
      GDY ZADZWONIŁEM DO HASBRO DO WARSZAWY I POINFORMOWAŁEM O TYM FAKCIE TO JESZCZE
      JAKAŚ PANIUSIA WESZŁA ZE MNĄ W PYSKÓWKĘ!!
      • dorsai68 Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly 10.01.06, 16:37
        Nic dziwnego że weszła w pyskówkę, skoro zawsze tak KRZYCZYSZ.
    • Gość: m. Cosmobizness IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 17:15
      Eurobizness pamiętam, ale grałam jeszcze w Cosmobizness, kupowało sie koaplnie
      uranu i planety różne i było super.
      • carnivore69 Re: Cosmobizness 10.01.06, 18:19
        A kto pamieta "Dolores" z klubu gier Razem? Tu losowa byla tylko koniunktura,
        reszta (przemysly, zywnosc, infrastruktura kominikacyjna, armia) zalezala tylko
        od graczy. Udalo mi sie rozegrac tylko jedna (kilkutygodniowa) partie z dwoma
        kumplami w liceum - ale za to jaka! Gre mam zachowana do dzis.

Pzdr.
    • Gość: shaki Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly IP: 209.95.32.* 10.01.06, 20:32
      jesli to prawda ze wrszawiacy jako charakterystyczne miejsce swojego miasta
      uwazaja centra handlowe - to juz naprawde znaczy ze tam mieszkaja sami debile
    • gigiart a czemu nie Szczecin??? 10.01.06, 22:24
      co to Warszawa pępkiem polski jest???? moim zdaniem to wieś z rolnikami w sejmie
    • heniekwgazecie Re: Warszawa w polskiej wersji gry Monopoly 11.01.06, 06:54

A kolumna Zygmunta nie może być?
    • at_work Ratujmy polską palmę! 11.01.06, 11:05
      Na początek pomysł na rewitalizację peerelowskiej margaryny "Palma" z
      wizerunkiem palmy warszawskiej (Rajkowskiej) Drobna część dochódów ze sprzedaży
      będzie przeznaczona na restaurowanie (nie mylić z restauracją) "naszej" palmy
      warszawskiej i będzie przekazana do dyspozycji pani Rajkowskiej.

Co wy na to?

Ja wstępnie deklaruję udział w kampanii "Palmy".
      Ten pomysł rzucam za friko.
    • Gość: Bardziej TRANZYT, FUTBOLBIZNES IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:01
      W monopol też troszkę sie grało, ale największa frajda była z gry w TRANZYT,
      gdzie tunele rządziły. No i oczywiście już troszkę później z FutbolBiznes,
      gdzie każda z liczących się lig europejskich miała po 2-3 zespoły. Drużyny były
      przeplatane ze sposorami: Adidas, Nike, Puma, Tiger i Polsport :D.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka