czy.ja.wiem 10.05.06, 14:18 Czesto bedac w Wa-wie musze odwiedzic ta ulice i zawsze mnie ciekawilo skad ta nazwa,jesli jest to nazwisko to kogo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: Domaniewska- skad ta nazwa 10.05.06, 14:32 bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/9000/o9934.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: 83.238.10.* 10.05.06, 14:50 Często warszawskie ulice o nazwach kończących się na "-ska" mają te nazwy wzięte z nazw miejscowości. Tutaj więc zgadywałbym, że pochodzi to od Domaniewa - w okolicy Pruszkowa jest miejscowość Domaniew i chyba nawet ta ulica idzie w jego kierunku - trzeba by sprawdzić dokładnie na mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: 83.238.10.* 10.05.06, 14:52 Nazwa "ulica Domaniewska" nie pochodzi od nazwiska, bo gdyby pochodziła to byłaby to "ulica Domaniewskiego" lub "ulica Domaniewskiej". Chyba że ten ktoś by się nazywał "Domaniewsk" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 16:56 > chyba że ten ktoś b > y > się nazywał "Domaniewsk" ;) Brzmi z rosyjska... Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Re: Domaniewska- skad ta nazwa 10.05.06, 17:15 Nazwa pochodzi od dwoch Rosjan, pracownikow Ochrany ktorzy kiedys po upiciu sie nie mogli trafic do domu: Domoi gd'e? Doma nie wskazu? Podobno szukali az do wybuchu Rewolucji Pazdziernikowej - potem znikli a nazwa zostala. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Domaniewska- skad ta nazwa 10.05.06, 17:39 Pewnie tak było. Jestem gorącym zwolennikiem teorii, iż w W-wie wszystkie ulice noszą nazwy w dopełniaczu: ul. (kogo? czego?) Fieldorfa. Bora - Komorowskiego. Kubusia Puchatka. Domaniewska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: 83.238.10.* 10.05.06, 18:15 Najgorsze jest to, że w przypadku ulicy Komarowa akurat to naprawdę zachodzi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Domaniewska- skad ta nazwa 10.05.06, 19:51 Ale nie wszyscy o tym wiedzieli. Stąd częste pytania "czy ten tramwaj jedzie na Komarową?" Na szczęście wróciła Wołoska, ale za to jak dawniej, tak i teraz niektórzy robią z niej "Wołowską". Na Ursynowie jest ulica Filipiny Płaskowickiej. Wiele razy słyszałam i czytałam (w gazetach) "ulica Płaskowicka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uburama Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: *.acn.waw.pl 11.05.06, 02:45 no jadziem z koksem... Wołoska - nazwa od Księstwa Wołoskiego czyli Transylwanii. Pochodzi stąd, że w 1520 roku zabito tu osinową sztachetą ostatniego warszawskiego wilkolaka, ktorego rozgniewany tłum gonił aż od Batorego. Jak wykazało sledztwo wilk przybył z Timiszoary czyli staropolskiej Tyminieszuraj. Batorego - od Batmana Batore lub wg innych zródeł Bat d'Ore /Złoty bat/ - przybysz z Italii, wprowadził obyczaj batożenia dziewek ulicznych dzięki czemu pozostał we wdzięcznej pamięci warszawiaków. Niektórzy historycy zarzucają że należał do układu i wydębił nazwę ulicy orgiami sado-maso dla warszawskiej elity. Jeśli są chętni niech dopisują sami lub poproszą o cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D'Egmont Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 23:34 > Wołoska - nazwa od Księstwa Wołoskiego czyli Transylwanii. Wszystko Ci się pochrzaniło : Transylwania - to Siedmigród, niem. Sieben Burgen, węg Erdely Wołoszczyzna - Księstwo Wołoszczyzny (Valahia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: *.chello.pl 11.05.06, 13:33 uburama napisał: > Nazwa pochodzi od dwoch Rosjan, pracownikow Ochrany ktorzy kiedys po upiciu sie > nie mogli trafic do domu: > Domoi gd'e? > Doma nie wskazu? > Podobno szukali az do wybuchu Rewolucji Pazdziernikowej - potem znikli a nazwa > zostala. uzupełnie tą informacje o nowe nie znane ci fakty DOM ANI to był ten baraczek u wylotu obecnie Modzelewskiego gdzie jescze w '70 u schyłku lat można było w nocy o północy przez zakratowane okienko kupić odpowiednią miarkę gorzałki i ją skosztować wraz z podaną zakąską na świeżym powietrzu pod gwiazami migoczącymi. Zapewne w czasach o których ty wspominasz była to ścieżka, jakiś wydeptany dukt tam prowadzący wędrowców zdąd "wska" - wskazujący cel. Dom Ani(e)wska I tak nazwa została znana jedynie prawdziwym Warszawiakom o czym chciałem się skromnie podzielić tą informacją, ale zastrzegam sobie zamieszczanie tej histori w Wikipedi bądż innym wydawnictwie szacownym jak Gazeta Wyborcza Stołeczna bez mojej zgody , a jak wiadomo niektórym , że wywiadów i fotek nie udzielam (oprócz tego jednego w histori niedawnej), to nic na to nie poradzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czy.ja.wiem Re: Domaniewska- skad ta nazwa 11.05.06, 10:13 tomasz-tak wiem, ale wiesz cos konkretnie- bo naukam polskiego to chyba na innym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Domaniewska- skad ta nazwa 11.05.06, 11:53 Tomasz dobrze zgadł. Według Kwiryny Handke ("Słownik nazewnictwa Warszawy"), nazwa ulicy pochodzi od miejscowości położonej na Mazowszu. Na planie Warszawy z 1933 roku jest zaznaczona jako krótka uliczka łącząca Puławską ze śladem Krasickiego/Wielickiej i planowanym wydłuzeniem Alei Niepodległości Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Ach ta przedwojenna dokładność... 11.05.06, 14:34 palker napisał: > Na planie Warszawy > z 1933 roku jest zaznaczona jako krótka uliczka łącząca Puławską ze śladem > Krasickiego/Wielickiej i planowanym wydłuzeniem Alei Niepodległości Budująca była ta przedwojenna dokładność... ulica łącząca ślad jednej ulicy z planowanym przebiegiem innej :) Czyli - łącząca przeszłość z przyszłością? Odpowiedz Link Zgłoś
czy.ja.wiem Re: Domaniewska- skad ta nazwa 12.05.06, 11:38 A TO CIEKAWE BO WG INTERNETOWEJ MAPY POLSKI- Pytanie: Domaniewsk Zero trafień W naszej bazie nie mamy miejscowości o takiej nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Domaniewska- skad ta nazwa 12.05.06, 11:46 A z ktorego roku jest ta internetowa mapa Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: 83.238.10.* 12.05.06, 12:18 Jaki znów Domaniewsk - czyżby opcja z towarzyszem Wiktorem Domaniewskiem zawróciła wszystkim w głowie? pl.wikipedia.org/wiki/Domaniew_(wojew%C3%B3dztwo_mazowieckie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mavvi Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 12.05.06, 15:27 A na przykład na Nowym Mieście jest ulica Freta. Wszyscy mówia na Freta, ale żadnego Freta nie było... Nazwa Freta - kiedyś, ale nie wiem kiedy, oznaczała przewężenie, wąską gardziel, wiec powinno się mówić na Frecie, podobnie jak na Tamce, czy Stawkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak [...] IP: *.chello.pl 12.05.06, 15:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uburama Freta- skad ta nazwa IP: *.acn.waw.pl 12.05.06, 16:26 Trzeba zaczac od zacytowania Grzesiuka: "idę sobie smutny młodzian przez ulicę Freta coś tam coś tam coś tam - byłem u Bukieta wtem podchodzi do mnie bubek także z knajpy wraca nie nie mówi, w mordę wali nie wiadomo za co" Nazwa stąd że po wyjściu od Bukieta gosciu zobaczył zwierzątko: fretkę? kreta? Freta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to ci ? "instytucjonalnie" "pendzem" malowanie na F ? n\t IP: *.chello.pl 12.05.06, 16:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uburama Re: Freta- skad ta nazwa IP: *.acn.waw.pl 12.05.06, 16:43 ech skleroza... "idę sobie smutny młodzian przez ulicę Freta szukam Fredzia, gdzie się podział? wszak był u Bukieta. jak już tyle to dajmy więcej: wtem podchodzi do mnie bubek także z knajpy wraca nie nie mówi, w mordę wali nie wiadomo za co. Potem się przygląda i nagle zmienia ton: ach przepraszam to pomyłka myślałem że to on. bo gdybym ja to wiedział że on bić Fredzia chciał to wysłałbym tam Fredzia a sam bym sobie zwiał Fredzia trapi pewna troska to że jest dziobaty ja mam gorszą karę boską bo jestem żonaty Fredek żyje sobie z Bogiem ma spokojną głowę ja mam w domu piekło kobit żone i teściowe. Żonka stara a mimo to ciągle pieści się: kotuś, luduś, dziubuś, duduś cholera bierze mnie. Bo gdybym ja to wiedział że Fredzio by ją chciał wyswatałbym jej Fredzia a sam był sobie zwiał. jeszcze 1 zwrotka - może mi sie przypomni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Freta- skad ta nazwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:18 A nie "idę nocą"? Odpowiedz Link Zgłoś
koszatek Re: Freta- znaczy przedmieście 14.05.06, 02:48 A mnie wydaje się, że freta to rodzaj średniowiecznego targowiska, które funkcjonowało poza murami miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan możę chodzilo o marszczenie freta i stąd nazwa :) IP: *.chello.pl 15.05.06, 00:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: *.itpp.pl 15.05.06, 11:26 "na Tamce"? Chybaś z byka spadł, fetniak. ul. Tamka ma za zadanie upamiętnić postać wybitną, jaką jest Ali Salem Tamek (ul. kogo? czego? - Tamka), działacza na rzecz niepodległości Sahary Zachodniej. "Stawki" to oczywiście dawna, tradycyjna nazwa jeszcze z czasów zaborów, od "STAWKA" (w internecie można spotkać też romanizację tej nazwy jako "STAVKA") - rosyjskojęzyczny skrótowiec od "Sztab wierchownogo komandowania", czyli Sztab generalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drago Re: Domaniewska- skad ta nazwa IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 13.05.06, 23:02 Jak to skad??? Kazdy wie, ze od imienia Doman, ktory byl najlepszym przyjacielem najwiekszego kilera w dziejach rodzimej rozrywki komputerowej - Franko. Odpowiedz Link Zgłoś