Dodaj do ulubionych

Dzisiejsza Msza Krytyczna

IP: *.astercity.net 31.01.03, 08:02
Odbędzie sie pod chasłem : W POSZUKIWANIU ZAGINIONEJ (ZASNIEZONEJ) SCIEZKI
ROWEROWEJ

chasla pomocnicze:

Rowerzysci to nie bociany.
Nie chce do Afryki.
Warszawa jak Syberia.
Dyskryminujace prawo, dyskryminujace przepisy.
Kiedy odwilż? (w zlodowaciałych mozgach decydentow)

Zapraszam na plac Zamkowy o godz 18:00.
Obserwuj wątek
    • chaladia Ja bardzo proszę... 31.01.03, 08:13
      Robert,

Ja też jeżdżę rowerem, może nie tak często, jak Ty, ale zawsze.
      Nie chciałbym, jako cyklista być policzony do jednego worka z takimi, co robią
      podobne błędy ortograficzne. Ja rozumiem, że masz papiery dyslektyka, ale są
      jeszcze takie urządzenia jak MS Word ze polskim spell-checkiem. Widok "hasła"
      pisanego przez "ch" naprawdę razi, kompromituje i ośmiesza. Także słuszne hasła.
      • Gość: Robert Niebezpieczne bledy. IP: *.astercity.net 31.01.03, 08:40
        chaladia napisał:

> Robert,
        >
        > Ja też jeżdżę rowerem, może nie tak często, jak Ty, ale zawsze.
        > Nie chciałbym, jako cyklista być policzony do jednego worka z takimi, co
        robią
        > podobne błędy ortograficzne.

Dzieki za wytkniecie mi bledow. Przymuje je be zastrzezen, jednakze moje bledy
        nie sa w skutkach tak niebezpieczne dla zycia jak roznego rodzaju wymysly
        decydentow i projektantow ZDM.
        • chaladia Re: Niebezpieczne bledy. 31.01.03, 08:48
          Gdybyś był decydentem ZDM, to bym z Tobą nie korespondował.
          Muszę przyznać, że ci państwo nie wzbudzają we mnie pozytywnych uczuć.
    • Gość: Normals Re: Dzisiejsza Krytyczna IP: 195.94.207.* 31.01.03, 08:49
      Mam 4 pytania.

1.Ile osób jeździ zimą na rowerze?
      2.Ile osób jeździłoby zimą na rowerze, gdyby ścieżki rowerowe były odśnieżone?
      3.Ile kosztowałoby odśnieżanie ścieżek rowerowych?
      4.Czy nie lepiej byłoby wydać pieniądze ewentualnie przeznaczane na odśnieżanie
      tych ścieżek, na jakiś inny cel?

Mam tyleż odpowiedzi.

1.Niewiele
      2.Równie niewiele.
      3.Wiele
      4.Lepiej
      • Gość: Robert Pytania i odpowiedzi. IP: *.astercity.net 31.01.03, 14:25
        Gość portalu: Normals napisał(a):

> Mam 4 pytania.
        >
        > 1.Ile osób jeździ zimą na rowerze?

Mniej niz latem. A ile osob jezdzi latem? Niewiele. A dlaczego? Bo nie ma
        przemyslanego systemu drog dla rowerow.

> 2.Ile osób jeździłoby zimą na rowerze, gdyby ścieżki rowerowe były odśnieżone?

Mniej niz latem a wiecej niz obecnie.

> 3.Ile kosztowałoby odśnieżanie ścieżek rowerowych?

20 razy mniej niz odsniezanie drog samochodowych.

> 4.Czy nie lepiej byłoby wydać pieniądze ewentualnie przeznaczane na
        odśnieżanie tych ścieżek, na jakiś inny cel?

Mysle ze lepiej np na budowe nowych drog do centrum. Jak na razie na
        odsniezanie drog rowerowych nie przeznacza sie zadnych kwot wiec nie grozi nam
        bum kolejny bum inwestycji drogowych.
        • chaladia Zapętlenie 31.01.03, 14:59
          Nie budujemy ścieżek rowerowych, bo mało kto jeździ na rowerze, przynajmniej
          nie do pracy.
          Nie jeździmy do pracy rowerami, bo nie ma ścieżek rowerowych, a jak są to
          takie, że bez MTB nie ma co się na nie wybierać, a co dopiero jechać rowerem
          trekkingowym w garniturze.
          No to po co budować sieżki, jeżeli nikt po nich nie jeździ do pracy...
          itd itp.

Zakłady pracy, szkoły urzędy i centra handlowe nie robią strzeżonych parkingów
          dla rowerów, bo mało kto by z nich korzystał.
          Mało kto jeździ po zakupy rowerem, bo wchodząc do sklepu boi się, że nie
          zastanie roweru, gdy wyjdzie.
          No to po co robić strzeżony parking dola rowerów, skoro nikt rowerem nie
          przyjedzie...
          itd itp.

W ten sposób wpadliśmy w jakąś zaklętą pętlę niemożności. A dużo bogatsze
          społeczności (Narenia-Westfalia, Hesja, Holandia) potrafiły ten problem
          rozwiązać...
          • otto_1 Re: Zapętlenie 31.01.03, 18:53
            Otóż to. Duuuużo bogatsze.
            • chaladia Re: Zapętlenie 31.01.03, 19:13
              Dyrektor sporej firmy w NRW mieszkający w willi, jakie u nas bywają tylko
              własnością polityków dojeżdża do pracy rowerem (damka trekkingowa) w sportowym
              garniturze. Oczywiście po ścieżce rowerowej.

Pokażcie mi polskiego dyrektora nie dojeżdżającego spod domu pod biuro
              służbowym samochodem...
              • Gość: Maniol MSZA krytyczna IP: webcacheP* / 62.29.217.* 31.01.03, 23:53
                Robert, napisz jak sie ta impra udała, niestety w Warszawie "służby" he, he
                odsnieżania i "odlodowiania" jak zwykle nie istnieją, choc z takiego
                pana_frendzelka jak i z Normalsa (chyba ten sam kolo???) sciagaja podatki...

Jazda na rowsonie dzis to niemal samobójstwo bo jak nie walniesz na lodzie, to
                Cie ciężarówa rozjedzie (patrz info lokalne :(((( )

Pozdrower

Maniol
                • niech Re: MSZA krytyczna 01.02.03, 00:31
                  Pomine kwestie rowerowa, bo wazniejsza (na forum, tu nie ma wszak rowerow)
                  wydaje mi sie kwestia tozsamosci Pndzelka i Normalsa. Naprawde sadzisz, ze to
                  jedna i ta sama osoba? Otworzyles mi oczy na wiele spraw...
                  • Gość: k`k Re: MSZA krytyczna-jak było? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 01.02.03, 09:45
                    Pomodliliście się?
                    • Gość: MJoA Re: MSZA krytyczna-jak było? IP: 213.195.142.* 01.02.03, 11:20
                      HALLELUJACH !!!!
                    • Gość: Robert Re: MSZA krytyczna-jak było? IP: *.astercity.net 01.02.03, 17:02
                      Gość portalu: k`k napisał(a):

> Pomodliliście się?

Tak! Modlilismy sie do ...( wstaw wedlug wlasnego wyznania) o odwilz w
                      zlodowacialych glowach ZDMu i ub innych decydentow.
                • Gość: Robert Jest OK. IP: *.astercity.net 01.02.03, 16:59
                  Gość portalu: Maniol napisał(a):

> Robert, napisz jak sie ta impra udała,

Było nas 60 sztuk, rowerzystów wraz z rowerami ma sie rozumiec. Krecilismy sie
                  po srodmiesciu w tempie 10 km/h. Zachowywalismy sie bardzo kulturalnie albowiem
                  jezdzilismy zajmowalismy tylko jeden pas ruchu. Ah ta lato kiedy na masie bylo
                  300 osob a wtedy cala Marszalkowska byla nasza.
                  Troche pobawilismy sie z Policja albowiem nie bylo ustalonej zadnej trasy wiec
                  jezdzilismy w ten sposob, ze jak na skrzyzowaniu Policja prost to my w lewo,
                  jak ona w lewo to my w prawo, jak ona utknela w korku to my po chodniku.

> niestety w Warszawie "służby" he, he
                  > odsnieżania i "odlodowiania" jak zwykle nie istnieją,

Istnieja ale tylko dla wozidupkow!

> Jazda na rowsonie dzis to niemal samobójstwo bo jak nie walniesz na lodzie,
                  to Cie ciężarówa rozjedzie

Nie jest tak zle. W zime unikam jak ognia zlodowacialych drog rowerowych i
                  grzeje po ulicy(rowniez po trasie Siekierkowskiej, Lazienkowskiej i innych)

>
                  > Pozdrower
                  >
                  > Maniol
    • Gość: JK Re: Dzisiejsza Msza Krytyczna IP: *.acn.pl 01.02.03, 19:09
      Ludzie, co wy mowicie o sciezkach rowerowych ? Na Ursynowie wzdluz KENu jest
      dluga i dobra sciezka. I co z tego ? Bardzo czesto pare metrow od sciezki
      pedaluja rowerzysci, ale ulica, ktora ma po jednym pasie w kazdym kierunku i
      jest dosc ruchliwa. To po co te sciezki ?
      • Gość: Robert Re: Dzisiejsza Msza Krytyczna IP: *.astercity.net 03.02.03, 09:32
        Gość portalu: JK napisał(a):

> Ludzie, co wy mowicie o sciezkach rowerowych ?
        Na Ursynowie wzdluz KENu jest
        > dluga i dobra sciezka. I co z tego ?

No właśnie co z tego że jest. Jeśli buś jezdził na rowerze to wiedziałbyś o
        tym, że ta ścieżka jest za wąska do bezpiecznego poruszania sie na rowerze.
        Ponadto jej stan techniczny pozostawia wiele do życzenia. I jeszcze jeden
        feler. Ta droga dla rowerow jest tylko z jednej strony KENu a sklepy, bloki i
        inne urzędy znajdują się po obu stronach. Więc rowerzyści aby dojechać do celu
        są zmuszeni do zjazdu z drogi dla rowerów i już ulicą albo chodnikiem
        dojechania do celu.

> Bardzo czesto pare metrow od sciezki
        > pedaluja rowerzysci, ale ulica, ktora ma po jednym pasie w kazdym kierunku i
        > jest dosc ruchliwa. To po co te sciezki ?

Patrz wyżej.
    • Gość: Polpot Proponuję winiety IP: *.acn.pl 01.02.03, 20:26
      A gdyby tak wprowadzić winiety i środki z ich sprzedaży przeznaczyć zarówno na
      budowę ekspresowych dróg rowerowych, jak i na ich późniejsze utrzymanie.
      Czy macie jakieś propozycje stawek?
      Pzdr
      • Gość: Robert winiety- w jakiej cenie? IP: *.astercity.net 03.02.03, 09:42
        Gość portalu: Polpot napisał(a):

> A gdyby tak wprowadzić winiety i środki z ich sprzedaży przeznaczyć zarówno
        na budowę ekspresowych dróg rowerowych, jak i na ich późniejsze utrzymanie.
        > Czy macie jakieś propozycje stawek?

No cóż możemy hipotetycznie nad tym tematem podyskutować. Jeśli winieta roczna
        dla samochodu osobowego wynosi 180 zł to dla roweru winna wynosić:
        1. W zależności od liczby osób przewożonych tym pojazdem: 5 razy mniej czyli 36
        PLN
        2. W zależności od liczby kół: 2 razy mniej czyli 90 PLN
        3. W zależności od miejsca zajmowanego na jezdni: na jednym miejscu parkingowym
        samochodu może się zmieścić kilkanaście rowerów: czyli winieta powinna
        kosztować 10 PLN
        4. A jeśli wezmiemy po uwagę masę pojazdu to rower jest 100 razy lżejszy od
        samochodu wiec wychodzi 1,8 PLN.

A więc jestem gotów zrezygnować z jednego pączka i przeznaczyć te 1,8 na
        ekspresową sieć dróg dla rowerow.
        > Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka