Dodaj do ulubionych

Nowe przedszkole???

25.09.06, 11:14
Ten post pojawil sie na forum Wola Bemowo. WYglada ciekawie.

"Zamiaruję" uruchomić może juz od października przedszkole anglojęzyczne,
gdzie pedagogika Montessori będzie miała swoje ważne miejsce. Ze względu na
to iż w takiej placówce wskazane jest ażeby był duzy ogród ( a jest 7000 m)
więc siłą rzeczy przedszkole będzie mieściło się na wsi (?) 4-5 km od
Lazurowej w stronę Babic. Oczywiściie native speakerzy, pedagodzy, psycholog,
logopeda i sporo zajęć dodatkowych oraz kuchnia na miejscu, wewnętrzny
parking. Nie mówię gdzie, ale moje pytanie dotyczy celowości usytuowania tego
typu przedsięwzięcia poza Warszawą, chociaż tak blisko jak Babice czy bliskie
ich okolice. Darować sobie czy pchać sprawę dalej?! Nauczycieli i lokal (
piekny!)już mam....
Obserwuj wątek
    • atonumer Re: Nowe przedszkole??? 27.09.06, 14:01
      Tak, to prawda! Chcę i robię wszystko żeby to było szybko! Mam ambicje
      stworzyc coś wyjątkowego, nowoczesnego i przyjaznego dla dzieci. Jeśli więc
      ktokolwiek zna, słyszał o swietnym nauczycielu przedszkolnym, który biegle mówi
      po angielsku to proszę o kontakt! Ja ze swojej strony postaram się doprowadzić
      do tego, żeby nikt juz nam, mieszkańcom Babic i okolic, nie wytykał życia na
      wsi ( oj, nasłuchałam się wyzwisk od buraków...nawet na forum gazety), w tzw.
      Ciemnogrodzie i żebysmy zblizyli się do poziomu szkolnictwa, np. z Konstancina,
      gdzie szkoła na szkole, przedszkole na przedszkolu i do tego we wszystkich
      mozliwych językach!
      Proszę o dobre słowo ;)))
      • zyrafa101 Re: Nowe przedszkole??? 28.09.06, 23:06
        Pomysł założenia przedszkola wydaje mi się trafiony, jednak zastanowiłabym się nad tym dorównywaniem do poziomu. Nie jestem pewna czy dzieciom w wieku 3-6 lat tak bardzo potrzebny jest ktoś biegle mówiący po angielsku. Dzieciom przydadzą się lekcje angielskiego, jestem natomiast przerażona tym, że dzieci w przedszkolach sa przeładowane zajęciami dodatkowymi, stają się obiektem w który rodzice "inwestują" zawożąc dziecko do przedszkola rano, a odbierając je najlepiej o 18. Ja rozumiem, że niektórzy dorośli muszą brać udział wyścigu szczurów, ale dzieci powinny się głównie w tym wieku bawić i mieć kontakt z rodzicami, a w przedzkolu miec szansę na ćwiczenie umiejętności społecznych i funkcjonowania w grupie.
        Mam nadzieję, że placówka która stworzysz będzie miejscem gdzie dzieci będą mogły pozostać dziećmi i nie będa musiały do niczego dorównywać.
        Pozdrawiam i życzę powodzenia:-)
        • puchata1 Re: Nowe przedszkole??? 29.09.06, 11:05
          Mysle ze o poziomie przedszkola wcale nie swiadczy ilosc zajec dodatkowych
          tylko ich jakosc.
          Natomiast mysle, ze zrobienie przedszkola z jez angielskim to rewelacyjny
          pomysl, tylko, ze mysle ze dzieci powinny miec jednak kontakt z obydwma
          jezykami tj polskim i angielskim, bo przeciez one mieszkaja w Polsce i nie
          mozna im dawac odczuc ze przedszkole to inny swiat, bo to wlasnie przedszkole
          przygotowuje ich do zycia w wiekszej spoleczneosci.
          Trzymam kciuki i sluze pomoca jak trzeba. Gdzie i kiedy planujesz otworzyc to
          przedszkole.
          • atonumer Re: Nowe przedszkole??? 01.10.06, 18:53
            Mam nadzieję, że zdążę do listopada, może do połowy października... Wydaje mi
            się, że jednak poziom zajęć jest najważniejszy i ja dążę do ideału;))) A nóż
            cos z tego wyjdzie... Mam pomysł, żeby zorganizować dzień otwarty dla
            przedszkolaków i ich rodziców. O wszystkich szczegółach poinformuję na bieżąco!
            A miejsce...tam gdzie asfalt zwinęli...;)))
          • zyrafa101 Re: Nowe przedszkole??? 03.10.06, 18:41
            A ja myślę, że nie powinny mieć jednakowego kontaktu, bo pójście do przedszkola to wystarczający stres, a jak w tym przedszkolu będą do niego jeszcze ciągle gadać w obcym języku to stres podwójny.Co innego jako jedno z zajęc dodatkowych. Czy to czasem nie przesada z tym mówieniem po angielsku od kołyski, proponuje żeby matki w ciązy gadały do swoich nienarodzonych po angielsku to sprawią, że będą miały lepszy start:-)
            Pozdrawiam
            • puchata1 Re: Nowe przedszkole??? 04.10.06, 11:10
              Nie przesadzaj z ta nadgorliwoscia. Dzieci nawet nie zauwaz ze mowi sie do nich
              w innym jezyku biorac pod uwage tragedie ktora przezywaja na poczatku z dala od
              mamy taty i konca bycia oczkiem w glowie. To socjalizacja jest problemem a nie
              jezyk!!!
              Ja jestem jak najbardziej za dobrym jezykowym przedszkolem, ale Atonumer jest
              strasznie tajemniczy!!!
              • zyrafa101 Re: Nowe przedszkole??? 04.10.06, 20:19
                Nie wiem co nazywasz nadgorliwością, w początkach przedszkola jest bardzo dużo nowości, język jest podstawą naszej kultury i tego w czym dzieci się wychowują. Ciekawe czy w nowej pracy na przykład nie zauważyłabyś że mówią do Ciebie po chińsku. Ponadto dzieci na początku przedszkola ćwiczą dopiero umiejętności językowe w polskim, z badań wynika, że dzieciaki do których mówi się w dwóch językach w czasie kształtowania się kompetencji językowych częściej mają zaburzenia dyslektyczne. Język jest narzędziem socjalizacji:-)
                Pozdrawiam
    • maszbaboplacek Re: Nowe przedszkole??? 16.10.06, 10:37
      Podobno ma być dzień otwarty. Ktoś coś już wie?!
      • puchata1 Re: Nowe przedszkole??? 16.10.06, 14:05
        Jak na razie Atonumer nie podawal zadnych szczegolow!
    • atonumer Re: Nowe przedszkole??? 24.10.06, 06:55
      Zaczynamy od listopada! Plany się trochę zmieniły (myślę, że z korzyścią dla
      dzieci!!)i pracę zaczynamy w Klubie Przedszkolaka Montessori! Zapraszamy!
      • puchata1 Re: Nowe przedszkole??? 24.10.06, 11:07
        Gdzie, kiedy jak??
    • atonumer Re: Nowe przedszkole??? 24.10.06, 11:27
      Kiedy? Od 6 listopada. Gdzie? Powiem, gdy juz wszystko wykończę, bo jeszcze mi
      odrobinę zostało. Na pewno podzielę się radością z otwarcia!
      • puchata1 Re: Nowe przedszkole??? 24.10.06, 11:39
        Naprawde przez caly czas staralam sie podchodzic pozytywnie do niekonkretnych
        informacji, ale chyba juz mnie starcilas jako klienta, bede chyba wozic swoje
        dziecko do W-wy tak jak starsze, bo boje sie ze podobnie bedzie z traktowaniem
        dzieci. Pozdrawiam i mimo wszystko zycze powodzenia!!!
        • atonumer Re: Nowe przedszkole??? 24.10.06, 17:10
          A czy ja szukałam klientów?!
          Oj, chyba nie zrozumiałaś moich postów...Ja się zwyczajnie cieszę, że mi coś
          wychodzi, gdybym chciała znaleźć klientów na forum, byłoby to nieuczciwe,
          prawda?! Nie stosuję zasady darmowej reklamy. Tutaj przebywam zupełnie
          PRYWATNIE!!
          Ja także życzę powodzenia!
          • atonumer Re: Nowe przedszkole??? 13.11.06, 08:59
            I doczekałam się! Mam to, co chciałam i jestem baaardzo szczęśliwa! Nie było to
            łatwe ( oj, nawet nieziemsko trudne, jednak to już osobna historia!), ale juz
            powoli nabieram rozpędu. Proszę o wirtualnego kopniaka! Całusy od szczęśliwej
            babiczanki!
            • maszbaboplacek Re: Nowe przedszkole??? 21.11.06, 20:13
              Dziewczyny polecam!
              • puchata1 Re: Nowe przedszkole??? 22.11.06, 13:15
                czy cos mozna sie wiecej dowiedziec,interesuje mnie wszystko wiec prosze o
                info!!
                • atonumer Re: Nowe przedszkole??? 22.11.06, 22:43
                  Napisałam na priv.
    • redial1 Re: Nowe przedszkole??? 14.12.06, 21:34
      W końcu odważę się napisać co myslę, bo byłam i widziałam... Czy wyobrażacie
      sobie przedszkole marzeń dla waszego dziecka? Ja wczoraj tam byłam!
      Każdemu powiem w oczy, że to, co stworzyła ta kobieta jest po prostu
      niesamowite!!!
      • ilonamaria Re: Nowe przedszkole??? 14.12.06, 22:57
        Jakis tajemniczy ten wątek. A gdzie, jeśli można wiedzieć, znajduje sie to
        przedszkole?
        • redial1 Re: Nowe przedszkole??? 16.12.06, 15:42
          To nie tajemnica, ale już sama nie wiem, czy można rzucać adresami czy nie.
          Akademia Przedszkolaka Montessori w Babicach Nowych.
          • maniaczytania Re: Nowe przedszkole??? 19.12.06, 12:56
            Poprosze o dokladny adres, jak nie tu, to moze byc na maila gazetowego, bo juz
            nie wiem, ktore to przedszkole, bo jakies jedno Montessori juz jest w Babicach
            i nie wiem, czy to chodzi o to samo.
            • atonumer Re: Nowe przedszkole??? 24.05.07, 16:45
              Nasza Akademia Przedszkolaka organizuje"Letnie przedszkole"( od początku lipca
              do 17 sierpnia ). Zapraszamy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka