Dodaj do ulubionych

Stara Górczewska

16.02.07, 10:58
Rzuciło mnie na nowe osiedle na Górcach, dochodziłam tam starą częścią Górczewskiej. Mniej więcej na wysokości Górczewskiej 160 jest pozostałość jakiejś bramy. Zachował się jeden słup z wazą u góry. Obok jest obdrapany, z czerwonej cegły budynek z krużgankiem, przypominającym nieco domek arabski. Przypuszczam, że to resztki jakiegoś przedwojennego majątku. Czy ktos wie, co tam było? Nie udało mi się znaleźć żadnej informacji.
Obserwuj wątek
    • andrzej_b2 Re: Stara Górczewska 16.02.07, 11:57
      Prawdopodobnie mowa o gospodarstwie ogrodniczym Ulrychów:

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34885,1021851.html
      szukaj.gazeta.pl/archiwum/1,0,1833523.html?kdl=20020918WAW&wyr=ulrych%25F3w%2Bmajewski%2B
      szukaj.gazeta.pl/archiwum/1,0,1832153.html?kdl=20020917WAW&wyr=ulrych%25F3w%2Bmajewski%2B
      • jurek1987 Re: Stara Górczewska 16.02.07, 12:17
        To chyba jednak nie o Ulrichów chodzi...
        Sam się zastanawiam skąd ta brama ale nigdzie nie mogę natrafić na
        żadne informacje.
        Ceglany budynek stojący na obszernej posesji też wygląda ciekawie-
        może został jednak wzniesiony już po wojnie?
    • hiuppo Re: Stara Górczewska 18.02.07, 19:01
      Z tego co wiem od czasu powstania szkoły podstawowej nr 82 to była tzw. filia -
      czyli zapasowe pomieszczenia szkoły, głównie dla klas młodszych.

Sam budynek jest przedwojenny - przypuszczam, że lata 30-e, jak większa część
      zabudowy starej Górczewskiej. Z tego co wiem, w czasie wojny zajęcia miała tam
      mieć podchorążowka. W zasadzie starych mieszkańców na tym kawałku ulicy zostało
      może ze 2 przy życiu i wątpię czy tą drogą dotrze się do pierwotnego właściciela.
      • eela Re: Stara Górczewska 19.02.07, 17:47
        A wiesz może, jaki tam był w czasie okupacji numer budynku? W którym miejscu na Górcach pod koniec lat 70-tych była pętla autobusowa? Wokół były pola i jakieś gospodarstwo a szosa wyłożona kocimi łbami.
        • masstah Re: Stara Górczewska 19.02.07, 21:23
          Pętla była przy Konarskiego, zaraz za szkołą nr 82. Zresztą szkoła była chyba
          jedynym większym budynkiem w okolicy. Ale jak ja tam pierwszy raz trafiłem (pod
          koniec lat 70tych) to już chyba nie było nigdzie kocich łbów tylko asfalt.
        • hiuppo Re: Stara Górczewska 20.02.07, 09:55
          eela napisała:

> A wiesz może, jaki tam był w czasie okupacji numer budynku? W którym miejscu na
          > Górcach pod koniec lat 70-tych była pętla autobusowa? Wokół były pola i jakieś
          > gospodarstwo a szosa wyłożona kocimi łbami.

Nie znam numeracji budynków przedwojennej - ale pewnie nie odbiega od
          współczesnej. Przed włączeniem do Warszawy Górce należały zdaje się do gminy
          Stare Babice.

Pętla autobusowa była na rogu Konarskiego, Łagowskiej, Siodlarskiej i
          Starogórczewskiej - tam gdzie od jakiś 10 lat jest fantazyjnie przebudowany
          wjazd na osiedle Górce i gdzie zwyczaj mają stawać taksówki. W zasadzie przed
          wejściem do ArtBem - ośrodka kultury dz. Bemowo.

Kocie łby na Górczewskiej przykryto asfaltem dawno temu - jeszcze przed budową
          wiaduktu - co można sprawdzić przechodząc przez stary przejazd kolejowy poniżej
          wiaduktu. Na samych Górcach drogi były pokryte żużlem, z wyjątkiem Konarskiego i
          Starogórczewskiej. Dojazdy do przejazdów kolejowych na Marynin pokryte były
          trylinką.

Same Górce miały dość zwartą zabudowę - fragment od Siodlarskiej na wschód do
          torów. Domki były różne - mniej i bardziej zamożne, murowane. Co do pól to tam
          gdzie Auchan było gospodarstwo ogrodnicze i pola. Na samych Górcach były "dzikie
          działki" - na obszarze za szkołą w kierunku torów i w zakolu torów bliżej Auchan
          - tam jeszcze widać resztki. Pola były od strony Powstańców Śląskich w kierunku
          Lazurowej. Mniej więcej tam gdzie Lidl stał dość ponury dom z tresurą psów.

Co do szkoły nr 82 to dokładnie przed jej wejściem były po drugiej stronie ulicy
          szklarnie - po nich został szpaler orzechów przy strzeżonym parkingu. Spalony
          drewniany kościół pw. św. Łukasza stał właśnie w miejscu jedenj z 2 szklarni
          które pamiętam jeszcze z końca lat 80-ych.

Powstaje jakaś monografia na ten temat?
          • przemyslaw.burkiewicz1 Re: Stara Górczewska 20.02.07, 10:57
            Ulica Żeńców niemal w całości wybrukowana była bazaltową kostką, taką jak na
            Ząbkowskiej.
            • maszkus Re: Stara Górczewska 20.02.07, 22:11
              a moze sa gdzies fotki starych Gorc ? bylbym zainteresowany ulica Dywizjonu 303
              i Maryninem.
              • przemyslaw.burkiewicz1 Re: Stara Górczewska 20.02.07, 23:57
                Wyślę Ci na gazetowego maila.
                • maszkus Re: Stara Górczewska 23.02.07, 00:42
                  dzieki :), sprawdzilem czy nie ma na zdjeciach lotniczych z 1945 roku na
                  stronie urzedu miasta, ale tak daleko mapka nie siega niestety.
          • eela Re: Stara Górczewska 21.02.07, 00:28
            Nie, nie powstaje, pytam z ciekawości. Byłam tam po raz pierwszy od starych czasów, gdy jeszcze istniała pętla i właśnie zwróciłam uwage na ten dom i bramę. Trudno nie zwrócić, gdy praktycznie nie ma dawnej zabudowy. Bardzo się wszystko pozmieniało, podobnie jak na Jelonkach. Szkoda dawnej kameralnosci.
            Dywizjonu 303 jest chyba cała opustoszała.
          • demarkiz Re: Stara Górczewska 14.12.07, 01:39
            Cześć!
            Widzę, że sporo masz w pamięci, jednakże troszkę mylisz fakty i miejsca. Postaram się ogarnąć swoje archiwa i wtedy (mam nadzieję) wyprostuję Twoje wspomnienia.
        • mondragon Re: Stara Górczewska 20.02.07, 16:00
          a pętla była jeszcze co najmniej do pierwszych lat osiemdziesiatych, stawały
          tam 106, 406 i może jeszcze coś, ale nie pamiętam (163? K?)
          • masstah Re: Stara Górczewska 21.02.07, 00:27
            Tak, pętla tam była do czasu uruchomienia też nieistniejącej już pętli na
            Człuchowskiej, czyli gdzieś do, ja wiem, 81-82 roku. Na pewno miało tam pętle
            106 i 406, ale K chyba też. 163 - przyznam ze w ogóle nie kojarzę takiego
            autobusu w kontekście Górc/Jelonek.
            • krzysieks1984 Re: Stara Górczewska 24.02.07, 14:49
              Są starsze i z 1982 ,pętla jeszcze wtedy była.
              www.trasbus.com/planywarszawy/1978-1979/4342.jpg
            • horpyna4 Re: Stara Górczewska 05.12.07, 19:19
              Oczywiście, że był autobus 163, od roku 1964. Była to linia
              "studencka" łącząca Osiedle Przyjaźń z Politechniką. Rok później
              przedłużono jej drugi koniec ze Śródmieścia na Mokotów, żeby obsłużyć
              część Politechniki położoną przy ul. Narbutta i dodatkowo SGGW oraz
              SGPiS (SGH).
              • naranquilla Re: Stara Górczewska 22.12.14, 15:15
                jeżdziłam tym autobusem na SGPiS od roku 82. W zimie jeśli miałam wykłady od 8 rano to często dojeżdzałam do pętli na Rakowieckiej i z powrotem wracałam na Nowe Górce - nie mogłam zdobyc się na wyjście na chłód i pójście na wykład z matematyki u prof. Nowakowskiego - skutek był taki ,ze po I roku 7 razy zdawałam matematykę - aż mi się to udało grubo już po sesji zimowej drugiego roku.
        • demarkiz Re: Stara Górczewska 14.12.07, 01:18
          Jeden domek przed gospodarstwem o którym mówisz miał namiar Górce Nowe 71.
          Pozdro
      • demarkiz Re: Stara Górczewska 15.12.07, 00:38
        Z tego co ja wiem to właścicielem tego budynku był Jan Strzelecki. Byłem w tym
        domu ostatni raz w roku 1979, właściciel i domek mieli się całkiem dobrze. Na
        początku lat 80tych Strzelecki jeszcze tam mieszkał. Skąd więc pomysł, że "od
        czasu powstania szkoły podstawowej nr 82 to była tzw. filia -czyli zapasowe
        pomieszczenia szkoły, głównie dla klas młodszych" tego nie wiem. 82ka to tzw
        "tysiąclatka" czyli oddano ją ok. 1966 roku. Pamiętam oddanie tej szkoły do
        użytku, obserwowałem ten moment z podwórka przed drewniakiem, który stał na
        posesji poprzedzającej budynek Strzeleckiego.
    • 999razy511 Re: Stara Górczewska 05.12.07, 12:24
      Dzięki Bogu wreszcie wyprowadziłem się z Warszawy ale od przedwojny
      pola na przeciwko piekarni Szkieli należały do początu lat 70-tych
      do Szczecińskiego.Jego syn Włodek żyje i mieszka na Chomiczówce.

• demarkiz Re: Stara Górczewska 14.12.07, 01:26
        Witalski !
        Jeśli znasz Szkielów, to powinieneś znać Strzeleckich, do których należał
        budynek z czerwonej cegły i należąca do posiadłości charakterystyczna brama.
        Pzdr
    • naranquilla Re: Stara Górczewska 22.12.14, 15:04
      To był dom jednego z przedwojennych ogrodników, którzy zamieszkiwali te tereny. Nazywał się Strzelecki. Obok jest dom Szczecińskiego, w kolorze żółtym. Bardzo szkoda domu Strzeleckiego, który przejęty przez miasto niszczeje a jest przykładem niezłej architektury z czasów kiedy jeszcze kludziom na tym zależało i stać ich było na to. A nie była to nigdy dzielnica reprezentacyjna: ogrodnicy, piekarnie, folwarki.
      • sibeliuss Re: Stara Górczewska 12.01.15, 13:41
        Kim był ów Szczeciński? (skoro aż został patronem ulicy)
        • horpyna4 Re: Stara Górczewska 15.01.16, 09:47
          Karol Szczeciński (bo to on jest patronem ulicy) był fotografem, reporterem i operatorem m. in. Polskiej Kroniki Filmowej i Wytwórni Filmów Dokumentalnych. Imponujący jest nie tylko jego dorobek, ale również wyczyny kaskaderskie umożliwiające ciekawe filmowanie.
          • hiuppo Re: Stara Górczewska 18.01.16, 08:51
            Tematu nie ma co drążyć: forum.gazeta.pl/forum/w,437,147961145,147961145,Ulica_Szczecinskiego_na_Ulrychowie.html było 2 Karolów.
      • hiuppo Re: Stara Górczewska 12.01.16, 08:45
        Bardzo ładnie Stare Górce widać na fotomapie z lat 1976-1977 na nowo dodanej warstwie na stronie urzędu miasta - także te kilka gospodarstw które w tym czasie działały (bo Górce nie tylko Ulrych).
        Nawet widać dach pałacyku na Górcach przy Siodlarskiej - otoczonego niedużym parkiem z którego do dziś nie wiem czy ocalały ze 2 drzewa.

A budynek z bramą o którym mówi przedmówczyni to tzw. filia - czyli budynek należący do szkoły nr 82 co najmniej od lat 80.ych.
      • marcin.guzek Re: Stara Górczewska 19.07.17, 10:29
        Witam! poszukuje informacji o trochę wcześniejszym adresie dawna Górczewska 99 ? obecnie centrala telefoniczna na rogu elekcyjnej oraz pawilon Górczewska 93 z KFC; wydaje mi się że były tam zakłady mięsne (Żubr?) w latach 50tych a przed wojną sklep wędliniarski i może również zakłady Trenknera?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka