Dodaj do ulubionych

Które osiedla są przyjazne?

26.11.01, 15:37
Kameralna architektura, dużo zieleni, ławeczki, palce zabaw i uliczki, na których nie trzeba uciekać przed
samochodami. Czy są w stolicy takie osiedla?
Obserwuj wątek
    • Gość: vinc Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 15:39
      cała masa, wystarczy poprzeglądać oferty developerów
      • Gość: xxx Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.11.01, 16:08
        Gość portalu: vinc napisał(a):

> cała masa, wystarczy poprzeglądać oferty developerów

a co z podwarszawskimi osiedlami? polecam Grabine, cudeńko jak sie patrzy. Cisza,
        spokój, las, kameralnie, mili sąsiedzi akceptujący i szanujący prywatność.
        Samochody sa nieodłącznym elementem oddalonych o pare kilometrów od stolicy
        osiedli (nie tylko, w samej wawce też)ale tylko od nas zależy czy bedą do
        zniesienie i znajda sie na właściwej pozycji. Fakt może nie ma tu ławeczek, bo
        każdy posiada własny ogródek ale wieczorami uliczki zamieniają się deptaki.
        Naprawde jest szalenie miło. polecam

• Gość: Brzydal Bodaj byś taki zdrów był, jak to prawda... IP: *.u.mcnet.pl 27.11.01, 14:21
          A ci piraci drogowi z "piątki" gnający po Bukowej 50-tką i więcej, jakby im na
          pęcherz parło i bali się, że do domu nie zdążą i siedzenia sobie zmoczą? (na
          Grabinie jest ograniczenie do 20 km/godz).
          A ci "mili" współmieszkańcy, którzy nie płacą za ochronę, administrację,
          fundusz remontowy infrastruktury, bo skoro inni płacą, to i tak ochrona i
          administracja będzie...
          A ci "sprytni" współmieszkańcy, którzy przesuwają swoje ogrodzenia zajmując
          teren będący współwłasnością wszystkich?
          A ten nie schwytany do dziś sadystyczny morderca kotów?
          • Gość: Qba74 CHYBA NIE ROZUMIESZ SŁOWA PRZYJAZNE IP: 195.187.33.* 27.11.01, 16:25
            PROPONOWAŁ BYM WZIĄĆ GAZETĘ I POSPACEROWAĆ SOBIE PO PLACACH BUDOWY WTEDY
            ZROZUMIECIE ŻE W wAWIE NIE MA pRZYJAZNYCH OSIEDLI DALEJ KRÓLUJE BETON
            IGNORANCJA I ANONIMOWOŚĆ. PIĘKNE OSIEDLE NA KTÓRYM MIESZKAM MA TYLKO 4 NLOKI A
            1700 MIESZKAŃ (WYOBRAŹ TO SOBIE). CO Z TEGO ZE OSIEDLE JEST NOWE I ŚIWEŻE NIE
            OTO TU CHODZI GDIE INFRASTRUKTURA. ZNAJOMY MIESZKA NA WŁOCHACH PODOBNO NA
            PRZYJAZNYM NOWYM OSIEDLU TAKA BYŁA REKALMA, DROGI NIE MA A BŁOTO PO PAS, GDZIE
            DRZEWA GDIE PLACE ZABAW DLA DZIECI - NA ŚRODKU KUPY WAPNA I BŁOTA WYMIESZANEGO
            Z RESZTKAMI GRUZU. MAŻY MI SIĘ OSIEDLE KTÓRE DEVELOPER WYKOŃCZY OD POCZATKU DO
            KOŃCZ GDZIE BĘDĄ PLACE ZABW DLA DZIECI ŁAWKI I DUŻO ZIELENI. POKAŻCIE MI TAKIE
            OSIEDLE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • chaladia Re: CHYBA NIE ROZUMIESZ SŁOWA PRZYJAZNE 27.11.01, 21:47
              Takie osiedle można zbudować. Nawet to nie takie trudne. O mały figiel Grabina
              byłaby dokładnie taka, przynajmniej jeżeli chodzi o ostatnie etapy budowy.
              Ławeczek zabrakło, a Ogródek Jordanowski musieliśmy zbudować sami (tzn.
              mieszkańcy).
              Z przykrością jednak muszę się zgodzić z Brzydalem i zacytować naszego
              developera Pana L.G. "Osiedla tworzą nie domy, lecz ludzie" I to prawda.
              Osiedle jako zbiór nieruchomości jest extra, drugiego takiego w okolicach
              Warszawy nie znam. Ale ludzie mieszkający tutaj są dokładnie tacy, jak Brzydal
              napisał powyżej. I dlatego to osiedle, choć ładne, wygodne i zadbane, trudno
              nazwać przyjaznym.
              Oczywiście w żargonie architektów "przyjazne" osiedle oznacza coś innego, ale
              to pytanie było chyba o inne, powszechnie rozumiane znaczenie tego słowa.
            • Gość: mnk Re: CHYBA NIE ROZUMIESZ SŁOWA PRZYJAZNE IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.01, 11:02
              co to za belkot, przepraszam, ze sie wtrace, i na dodatek wielkimi literami...
    • Gość: Mar Re: Które osiedla są przyjazne? IP: 213.25.197.* 26.11.01, 20:14
      stolek napisał(a):

> Kameralna architektura, dużo zieleni, ławeczki, palce zabaw i uliczki, na który
      > ch nie trzeba uciekać przed
      > samochodami. Czy są w stolicy takie osiedla?

Kameralna architektura - zgoda. Ale absolutnie niedopuszczalne są place zabaw i
      ławeczki na osiedlu. Na placahc zabaw hałasują dzieci, a na ławeczkach
      przesiaduje gówniarstwo i stare baby, które patrzą po oknach i nie można wyjść na
      balkon np. w piżamie, ani nawet otworzyć okna, bo zaglądają do mieszkania.
      • Gość: vinc Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 20:44
        jak ostatni raz byłem na Mokotowie to takie fajne osiedla widziałem
    • Gość: maryska Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.11.01, 07:40
      owszem, sa, moze co poniektorych zadziwi to, co zaraz napisze:

Wszelkie te wyzej wymienione wymogi spelnia wolskie osiedle Koło - pomiedzy
      Gorczewska a Obozowa i troche na polnoc od Obozowej.

Niska, max. 3 pietrowa zabudowa, kupa zieleni - drzewa w wiekszosci juz dawno
      przerosly bloki, ogromny park Moczydlo z jednej strony, Lasek Na Kole z drugiej
      strony, kapitalny dojazd tramwajem (Obozowa) i autobusem (Górczewska) do
      centrum.

Jezeli chodzi o bezpieczenstwo, to wbrew pozorom naprawde nie jest zle -
      wielokrotnie jezdzilam na rowerze po parku/lesie po zmroku (a figury
      Schwarzeneggera nie mam) :-))) i nic mi sie nie stalo...

Na terenie osiedla sa laweczki, malutkie placyki... ogolnie naprawde kameralne
      i mile miejsce do mieszkania... jedyna wada jest to, ze budynki w niektorych
      czesciach Koła są po prostu zaniedbane - wrecz sie prosza o remont... jednakze
      z tego, co widze, to spoldzielnia sukcesywnie remontuje wszystkie bloki i juz
      niedlugo bedzie pieknie :-)
      • Gość: Mar No i te klimaty: MO, ORMO, ZOMO, LWP (głównie), SB IP: 213.25.197.* 27.11.01, 10:06
        Gość portalu: maryska napisał(a):

> owszem, sa, moze co poniektorych zadziwi to, co zaraz napisze:
        >
        > Wszelkie te wyzej wymienione wymogi spelnia wolskie osiedle Koło - pomiedzy
        > Gorczewska a Obozowa i troche na polnoc od Obozowej.
        >
        > Niska, max. 3 pietrowa zabudowa, kupa zieleni - drzewa w wiekszosci juz dawno
        > przerosly bloki, ogromny park Moczydlo z jednej strony, Lasek Na Kole z drugiej
        >
        > strony, kapitalny dojazd tramwajem (Obozowa) i autobusem (Górczewska) do
        > centrum.
        >
        > Jezeli chodzi o bezpieczenstwo, to wbrew pozorom naprawde nie jest zle -
        > wielokrotnie jezdzilam na rowerze po parku/lesie po zmroku (a figury
        > Schwarzeneggera nie mam) :-))) i nic mi sie nie stalo...
        >
        > Na terenie osiedla sa laweczki, malutkie placyki... ogolnie naprawde kameralne
        > i mile miejsce do mieszkania... jedyna wada jest to, ze budynki w niektorych
        > czesciach Koła są po prostu zaniedbane - wrecz sie prosza o remont... jednakze
        > z tego, co widze, to spoldzielnia sukcesywnie remontuje wszystkie bloki i juz
        > niedlugo bedzie pieknie :-)

to własnie pracownicy i funkcjonariusze tych instytucji wraz z rodzinami tam
        mieszkają. No i nieświadomi niczego leszcze z Siedlec i Białej Podlaskiej, którzy
        za stosunkow tanie pieniądze weszli w to g.

• Gość: Lech Re: Powiśle !!! IP: *.chello.pl 27.11.01, 10:28
          Tylko Powiśle ! Ulice Browarna, Karowa, Solec do Ludnej, Książęca,
          Kruczkowskiego i Topiel.
          • lech.niedzielski Re: Powiśle !!! 27.11.01, 10:44
            Zdecydowanie Powiśle !!! Popieram "przedmówcę". Wprawdzie ta część Śródmieścia
            straciła już dużo ze swojego uroku (ruch samochodowy i nowe domy !!!), ale w
            dalszym ciągu jest tam b. pięknie !
            • Gość: vinc Re: Powiśle !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 11:03
              zgadza sie
        • Gość: maryska Re: No i te klimaty: MO, ORMO, ZOMO, LWP (głównie), SB IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.11.01, 14:03
          a skad masz takie informacje?

Ja tam na sasiedztwo nie narzekam :-) Mili, sympatyczni ludzie... a gdzie
          pracuja, to juz mnie nie interesuje.
          • Gość: Mar Re: No i te klimaty: MO, ORMO, ZOMO, LWP (głównie), SB IP: 213.25.197.* 27.11.01, 18:28

> a skad masz takie informacje?

A stąd, że pewna osoba z mojej (na szczęscie dalekiej) rodziny popełniła
            mezalians i wyszała za mąż za pracownika MSW i mieszka własnie gdzieś w okolicach
            Koła i Górczewskiej (mam na końcu języka ulicę, ale nie pamiętam). Poza tym
            wystarczy spojrzeć na tablice informacyjną na klatce schodowej i zobaczyć kto
            jest administratorem. Pewnie nie wszystkie bloki podlegają pod garnizonową
            administrację mieszkaniową - czy jakoś tak, ale jest takich sporo - właście w
            Kwadracie wyznaczonym Prymasa Tysiąclecia i Górczewskę i w głąb tego rogu. Druga
            część (a właściwie "dalszy etap") tej kolonii to Bemowo i okolice Monte Cassino.

> Ja tam na sasiedztwo nie narzekam :-) Mili, sympatyczni ludzie... a gdzie
            > pracuja, to juz mnie nie interesuje.

Bo teraz to już głównie emeryci.

• Gość: maryska Re: No i te klimaty: MO, ORMO, ZOMO, LWP (głównie), SB IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.01, 07:35
              W moim przypadku administratorem jest ABK Koło - administracja budynkow
              komunalnych Kolo, podlegajaca pod Zarzad Budynkow Komunalnych Wola... zadnych
              garnizonów ani wojskowości tu nie widzę :-)
      • Gość: Anna Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.ibc.de.easynet.net 27.11.01, 11:37

> owszem, sa, moze co poniektorych zadziwi to, co zaraz napisze:
        >
        > Wszelkie te wyzej wymienione wymogi spelnia wolskie osiedle Koło - pomiedzy
        > Gorczewska a Obozowa i troche na polnoc od Obozowej.
        >
        > Niska, max. 3 pietrowa zabudowa, kupa zieleni - drzewa w wiekszosci juz dawno
        > przerosly bloki, ogromny park Moczydlo z jednej strony, Lasek Na Kole z drugiej
        >
        > strony, kapitalny dojazd tramwajem (Obozowa) i autobusem (Górczewska) do
        > centrum.
        >
        > Jezeli chodzi o bezpieczenstwo, to wbrew pozorom naprawde nie jest zle -
        > wielokrotnie jezdzilam na rowerze po parku/lesie po zmroku (a figury
        > Schwarzeneggera nie mam) :-))) i nic mi sie nie stalo...
        >
        > Na terenie osiedla sa laweczki, malutkie placyki... ogolnie naprawde kameralne
        > i mile miejsce do mieszkania... jedyna wada jest to, ze budynki w niektorych
        > czesciach Koła są po prostu zaniedbane - wrecz sie prosza o remont... jednakze
        > z tego, co widze, to spoldzielnia sukcesywnie remontuje wszystkie bloki i juz
        > niedlugo bedzie pieknie :-)
        Zgadzam się całkowicie, Moim zdaniem koło będzie z czasem bardzo atrakcyjną
        dzielnicą.

• Gość: vinc Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 16:09
      budowane Eko Park może do takich należeć
    • wowis Re: Które osiedla są przyjazne? 29.11.01, 13:38
      Mieszkam na jednym z trzech wybranych przez redakcję osiedli (na Ochocie). Nie
      spełnia ono jednego z podstawowych warunków osiadla przyjaznego - tzn. placu
      zabaw dla dzieci, pomimo przewidzianego na to miejsca przez projektanta. Nawet
      nie ma piaskownicy - a dzieci są ... Są tylko kwiatki i ławeczki.
      Opinia o nieogrodzeniu osiedla w trosce o samopoczucie mieszkańców wyrażona
      przez panią Prezes trąci nieco hipokryzją i nie jest zgodna z ich oczekiwaniami.
    • Gość: klon Re: Które osiedla są przyjazne? IP: 213.77.115.* 29.11.01, 13:41
      przyjazne dla kogo?
    • embowski Re: Os. Kamińskiego - Tarchomin 30.11.01, 09:17
      Ogrodzone - ale nie odgrodzone ; z agencją ochrony, która tylko utrudnia wjazd mieszkańcom poprzez
      koniecznosć pokazywania czegokolwiek prostokątnego, zbliżonego do przepustki; z placami zabaw dla dzieci w
      ciasnych podwórkach opanowanych od wczesnego popołudnia przez szarańczę w dresach, zmuszającej do
      wysłuchiwania wulgarnych tyrad do późnej nocy, robiącej rekonesans przed kolejnym włamaniem
      do samochodu lub piwnicy...
    • Gość: ted Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 22:03
      ja nie widze w warszawie zadnego przyjaznego nowego osiedla. W ogole nie lubie osiedli. Lubie
      mieszkac w miastach, gdzie mieszkam po prostu przy ulicy. Schodze po schodach, otwieram drzwi i
      jestem na ulicy -w normalnej miejskiej przestrzeni. Ale prwdziwej ulicy - srednio ruchliwej, gdzie
      jest wiecej pieszych i rowerzystow niz samochodow, nie ma rozjezdzonych trawnikow, chaosu
      parkujacych byle jak ssamochodow, nieokreslonych przestrzeni, ogrodzonych siatka parkingow,
      bud i Bog wie czego jeszcze. To takie proste, a takie nieosiagalne w Warszawie. Wyjatkiem sa
      osiedla z lat rtzydziestych i czterdziestych, budowane z calymi zalozeniami spolecznymi,
      W nowym budownictwie mieszkaniowym razi calkowita prywatyzacja przestrzeni i jej komercjalizacja.
      Kazdy zamyka sie w swojej dzialce lub w swoim bloku, buduje wysoki plot i stawia straznika. brakuje
      przestrzeni publicznych, wspolnych, miejsc spotkan. To zupelnie nie poprawia bezpieczenstwo, a
      wprost generuje przestepczosc.
      Kiedy jestem w osiedlach na zachodzie, zawsze mnie uderza, ze ludzie potrafia zrobic tyle wspolnie i
      miec wspolna przestrzen. Spojrzmy nawet na Zoliborz Historyczny.Ddzis nie daloby sie czegos
      takiego zbudowac. Kazdy postawilby swoja landare, kazdy inna. Nie byloby starannie
      zaprojektowanych uliczek, placykow, skwerow.
    • sloggi Re: Które osiedla są przyjazne? 16.01.02, 14:33
      A tak szczerze, bez bałwochwalstwa - to czy takie osiedle istnieje ?
    • lelesio Osiedle "PRZYJAŹŃ" na Bemowie jest przyjazne? 16.01.02, 15:06

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka