stolek 26.11.01, 15:37 Kameralna architektura, dużo zieleni, ławeczki, palce zabaw i uliczki, na których nie trzeba uciekać przed samochodami. Czy są w stolicy takie osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vinc Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 15:39 cała masa, wystarczy poprzeglądać oferty developerów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.11.01, 16:08 Gość portalu: vinc napisał(a): > cała masa, wystarczy poprzeglądać oferty developerów a co z podwarszawskimi osiedlami? polecam Grabine, cudeńko jak sie patrzy. Cisza, spokój, las, kameralnie, mili sąsiedzi akceptujący i szanujący prywatność. Samochody sa nieodłącznym elementem oddalonych o pare kilometrów od stolicy osiedli (nie tylko, w samej wawce też)ale tylko od nas zależy czy bedą do zniesienie i znajda sie na właściwej pozycji. Fakt może nie ma tu ławeczek, bo każdy posiada własny ogródek ale wieczorami uliczki zamieniają się deptaki. Naprawde jest szalenie miło. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brzydal Bodaj byś taki zdrów był, jak to prawda... IP: *.u.mcnet.pl 27.11.01, 14:21 A ci piraci drogowi z "piątki" gnający po Bukowej 50-tką i więcej, jakby im na pęcherz parło i bali się, że do domu nie zdążą i siedzenia sobie zmoczą? (na Grabinie jest ograniczenie do 20 km/godz). A ci "mili" współmieszkańcy, którzy nie płacą za ochronę, administrację, fundusz remontowy infrastruktury, bo skoro inni płacą, to i tak ochrona i administracja będzie... A ci "sprytni" współmieszkańcy, którzy przesuwają swoje ogrodzenia zajmując teren będący współwłasnością wszystkich? A ten nie schwytany do dziś sadystyczny morderca kotów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qba74 CHYBA NIE ROZUMIESZ SŁOWA PRZYJAZNE IP: 195.187.33.* 27.11.01, 16:25 PROPONOWAŁ BYM WZIĄĆ GAZETĘ I POSPACEROWAĆ SOBIE PO PLACACH BUDOWY WTEDY ZROZUMIECIE ŻE W wAWIE NIE MA pRZYJAZNYCH OSIEDLI DALEJ KRÓLUJE BETON IGNORANCJA I ANONIMOWOŚĆ. PIĘKNE OSIEDLE NA KTÓRYM MIESZKAM MA TYLKO 4 NLOKI A 1700 MIESZKAŃ (WYOBRAŹ TO SOBIE). CO Z TEGO ZE OSIEDLE JEST NOWE I ŚIWEŻE NIE OTO TU CHODZI GDIE INFRASTRUKTURA. ZNAJOMY MIESZKA NA WŁOCHACH PODOBNO NA PRZYJAZNYM NOWYM OSIEDLU TAKA BYŁA REKALMA, DROGI NIE MA A BŁOTO PO PAS, GDZIE DRZEWA GDIE PLACE ZABAW DLA DZIECI - NA ŚRODKU KUPY WAPNA I BŁOTA WYMIESZANEGO Z RESZTKAMI GRUZU. MAŻY MI SIĘ OSIEDLE KTÓRE DEVELOPER WYKOŃCZY OD POCZATKU DO KOŃCZ GDZIE BĘDĄ PLACE ZABW DLA DZIECI ŁAWKI I DUŻO ZIELENI. POKAŻCIE MI TAKIE OSIEDLE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: CHYBA NIE ROZUMIESZ SŁOWA PRZYJAZNE 27.11.01, 21:47 Takie osiedle można zbudować. Nawet to nie takie trudne. O mały figiel Grabina byłaby dokładnie taka, przynajmniej jeżeli chodzi o ostatnie etapy budowy. Ławeczek zabrakło, a Ogródek Jordanowski musieliśmy zbudować sami (tzn. mieszkańcy). Z przykrością jednak muszę się zgodzić z Brzydalem i zacytować naszego developera Pana L.G. "Osiedla tworzą nie domy, lecz ludzie" I to prawda. Osiedle jako zbiór nieruchomości jest extra, drugiego takiego w okolicach Warszawy nie znam. Ale ludzie mieszkający tutaj są dokładnie tacy, jak Brzydal napisał powyżej. I dlatego to osiedle, choć ładne, wygodne i zadbane, trudno nazwać przyjaznym. Oczywiście w żargonie architektów "przyjazne" osiedle oznacza coś innego, ale to pytanie było chyba o inne, powszechnie rozumiane znaczenie tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnk Re: CHYBA NIE ROZUMIESZ SŁOWA PRZYJAZNE IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.01, 11:02 co to za belkot, przepraszam, ze sie wtrace, i na dodatek wielkimi literami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: Które osiedla są przyjazne? IP: 213.25.197.* 26.11.01, 20:14 stolek napisał(a): > Kameralna architektura, dużo zieleni, ławeczki, palce zabaw i uliczki, na który > ch nie trzeba uciekać przed > samochodami. Czy są w stolicy takie osiedla? Kameralna architektura - zgoda. Ale absolutnie niedopuszczalne są place zabaw i ławeczki na osiedlu. Na placahc zabaw hałasują dzieci, a na ławeczkach przesiaduje gówniarstwo i stare baby, które patrzą po oknach i nie można wyjść na balkon np. w piżamie, ani nawet otworzyć okna, bo zaglądają do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.11.01, 20:44 jak ostatni raz byłem na Mokotowie to takie fajne osiedla widziałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryska Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.11.01, 07:40 owszem, sa, moze co poniektorych zadziwi to, co zaraz napisze: Wszelkie te wyzej wymienione wymogi spelnia wolskie osiedle Koło - pomiedzy Gorczewska a Obozowa i troche na polnoc od Obozowej. Niska, max. 3 pietrowa zabudowa, kupa zieleni - drzewa w wiekszosci juz dawno przerosly bloki, ogromny park Moczydlo z jednej strony, Lasek Na Kole z drugiej strony, kapitalny dojazd tramwajem (Obozowa) i autobusem (Górczewska) do centrum. Jezeli chodzi o bezpieczenstwo, to wbrew pozorom naprawde nie jest zle - wielokrotnie jezdzilam na rowerze po parku/lesie po zmroku (a figury Schwarzeneggera nie mam) :-))) i nic mi sie nie stalo... Na terenie osiedla sa laweczki, malutkie placyki... ogolnie naprawde kameralne i mile miejsce do mieszkania... jedyna wada jest to, ze budynki w niektorych czesciach Koła są po prostu zaniedbane - wrecz sie prosza o remont... jednakze z tego, co widze, to spoldzielnia sukcesywnie remontuje wszystkie bloki i juz niedlugo bedzie pieknie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar No i te klimaty: MO, ORMO, ZOMO, LWP (głównie), SB IP: 213.25.197.* 27.11.01, 10:06 Gość portalu: maryska napisał(a): > owszem, sa, moze co poniektorych zadziwi to, co zaraz napisze: > > Wszelkie te wyzej wymienione wymogi spelnia wolskie osiedle Koło - pomiedzy > Gorczewska a Obozowa i troche na polnoc od Obozowej. > > Niska, max. 3 pietrowa zabudowa, kupa zieleni - drzewa w wiekszosci juz dawno > przerosly bloki, ogromny park Moczydlo z jednej strony, Lasek Na Kole z drugiej > > strony, kapitalny dojazd tramwajem (Obozowa) i autobusem (Górczewska) do > centrum. > > Jezeli chodzi o bezpieczenstwo, to wbrew pozorom naprawde nie jest zle - > wielokrotnie jezdzilam na rowerze po parku/lesie po zmroku (a figury > Schwarzeneggera nie mam) :-))) i nic mi sie nie stalo... > > Na terenie osiedla sa laweczki, malutkie placyki... ogolnie naprawde kameralne > i mile miejsce do mieszkania... jedyna wada jest to, ze budynki w niektorych > czesciach Koła są po prostu zaniedbane - wrecz sie prosza o remont... jednakze > z tego, co widze, to spoldzielnia sukcesywnie remontuje wszystkie bloki i juz > niedlugo bedzie pieknie :-) to własnie pracownicy i funkcjonariusze tych instytucji wraz z rodzinami tam mieszkają. No i nieświadomi niczego leszcze z Siedlec i Białej Podlaskiej, którzy za stosunkow tanie pieniądze weszli w to g. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Powiśle !!! IP: *.chello.pl 27.11.01, 10:28 Tylko Powiśle ! Ulice Browarna, Karowa, Solec do Ludnej, Książęca, Kruczkowskiego i Topiel. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Powiśle !!! 27.11.01, 10:44 Zdecydowanie Powiśle !!! Popieram "przedmówcę". Wprawdzie ta część Śródmieścia straciła już dużo ze swojego uroku (ruch samochodowy i nowe domy !!!), ale w dalszym ciągu jest tam b. pięknie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Powiśle !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.11.01, 11:03 zgadza sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryska Re: No i te klimaty: MO, ORMO, ZOMO, LWP (głównie), SB IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.11.01, 14:03 a skad masz takie informacje? Ja tam na sasiedztwo nie narzekam :-) Mili, sympatyczni ludzie... a gdzie pracuja, to juz mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mar Re: No i te klimaty: MO, ORMO, ZOMO, LWP (głównie), SB IP: 213.25.197.* 27.11.01, 18:28 Gość portalu: maryska napisał(a): > a skad masz takie informacje? A stąd, że pewna osoba z mojej (na szczęscie dalekiej) rodziny popełniła mezalians i wyszała za mąż za pracownika MSW i mieszka własnie gdzieś w okolicach Koła i Górczewskiej (mam na końcu języka ulicę, ale nie pamiętam). Poza tym wystarczy spojrzeć na tablice informacyjną na klatce schodowej i zobaczyć kto jest administratorem. Pewnie nie wszystkie bloki podlegają pod garnizonową administrację mieszkaniową - czy jakoś tak, ale jest takich sporo - właście w Kwadracie wyznaczonym Prymasa Tysiąclecia i Górczewskę i w głąb tego rogu. Druga część (a właściwie "dalszy etap") tej kolonii to Bemowo i okolice Monte Cassino. > Ja tam na sasiedztwo nie narzekam :-) Mili, sympatyczni ludzie... a gdzie > pracuja, to juz mnie nie interesuje. Bo teraz to już głównie emeryci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maryska Re: No i te klimaty: MO, ORMO, ZOMO, LWP (głównie), SB IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.01, 07:35 W moim przypadku administratorem jest ABK Koło - administracja budynkow komunalnych Kolo, podlegajaca pod Zarzad Budynkow Komunalnych Wola... zadnych garnizonów ani wojskowości tu nie widzę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.ibc.de.easynet.net 27.11.01, 11:37 Gość portalu: maryska napisał(a): > owszem, sa, moze co poniektorych zadziwi to, co zaraz napisze: > > Wszelkie te wyzej wymienione wymogi spelnia wolskie osiedle Koło - pomiedzy > Gorczewska a Obozowa i troche na polnoc od Obozowej. > > Niska, max. 3 pietrowa zabudowa, kupa zieleni - drzewa w wiekszosci juz dawno > przerosly bloki, ogromny park Moczydlo z jednej strony, Lasek Na Kole z drugiej > > strony, kapitalny dojazd tramwajem (Obozowa) i autobusem (Górczewska) do > centrum. > > Jezeli chodzi o bezpieczenstwo, to wbrew pozorom naprawde nie jest zle - > wielokrotnie jezdzilam na rowerze po parku/lesie po zmroku (a figury > Schwarzeneggera nie mam) :-))) i nic mi sie nie stalo... > > Na terenie osiedla sa laweczki, malutkie placyki... ogolnie naprawde kameralne > i mile miejsce do mieszkania... jedyna wada jest to, ze budynki w niektorych > czesciach Koła są po prostu zaniedbane - wrecz sie prosza o remont... jednakze > z tego, co widze, to spoldzielnia sukcesywnie remontuje wszystkie bloki i juz > niedlugo bedzie pieknie :-) Zgadzam się całkowicie, Moim zdaniem koło będzie z czasem bardzo atrakcyjną dzielnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.11.01, 16:09 budowane Eko Park może do takich należeć Odpowiedz Link Zgłoś
wowis Re: Które osiedla są przyjazne? 29.11.01, 13:38 Mieszkam na jednym z trzech wybranych przez redakcję osiedli (na Ochocie). Nie spełnia ono jednego z podstawowych warunków osiadla przyjaznego - tzn. placu zabaw dla dzieci, pomimo przewidzianego na to miejsca przez projektanta. Nawet nie ma piaskownicy - a dzieci są ... Są tylko kwiatki i ławeczki. Opinia o nieogrodzeniu osiedla w trosce o samopoczucie mieszkańców wyrażona przez panią Prezes trąci nieco hipokryzją i nie jest zgodna z ich oczekiwaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klon Re: Które osiedla są przyjazne? IP: 213.77.115.* 29.11.01, 13:41 przyjazne dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
embowski Re: Os. Kamińskiego - Tarchomin 30.11.01, 09:17 Ogrodzone - ale nie odgrodzone ; z agencją ochrony, która tylko utrudnia wjazd mieszkańcom poprzez koniecznosć pokazywania czegokolwiek prostokątnego, zbliżonego do przepustki; z placami zabaw dla dzieci w ciasnych podwórkach opanowanych od wczesnego popołudnia przez szarańczę w dresach, zmuszającej do wysłuchiwania wulgarnych tyrad do późnej nocy, robiącej rekonesans przed kolejnym włamaniem do samochodu lub piwnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Które osiedla są przyjazne? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 22:03 ja nie widze w warszawie zadnego przyjaznego nowego osiedla. W ogole nie lubie osiedli. Lubie mieszkac w miastach, gdzie mieszkam po prostu przy ulicy. Schodze po schodach, otwieram drzwi i jestem na ulicy -w normalnej miejskiej przestrzeni. Ale prwdziwej ulicy - srednio ruchliwej, gdzie jest wiecej pieszych i rowerzystow niz samochodow, nie ma rozjezdzonych trawnikow, chaosu parkujacych byle jak ssamochodow, nieokreslonych przestrzeni, ogrodzonych siatka parkingow, bud i Bog wie czego jeszcze. To takie proste, a takie nieosiagalne w Warszawie. Wyjatkiem sa osiedla z lat rtzydziestych i czterdziestych, budowane z calymi zalozeniami spolecznymi, W nowym budownictwie mieszkaniowym razi calkowita prywatyzacja przestrzeni i jej komercjalizacja. Kazdy zamyka sie w swojej dzialce lub w swoim bloku, buduje wysoki plot i stawia straznika. brakuje przestrzeni publicznych, wspolnych, miejsc spotkan. To zupelnie nie poprawia bezpieczenstwo, a wprost generuje przestepczosc. Kiedy jestem w osiedlach na zachodzie, zawsze mnie uderza, ze ludzie potrafia zrobic tyle wspolnie i miec wspolna przestrzen. Spojrzmy nawet na Zoliborz Historyczny.Ddzis nie daloby sie czegos takiego zbudowac. Kazdy postawilby swoja landare, kazdy inna. Nie byloby starannie zaprojektowanych uliczek, placykow, skwerow. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Które osiedla są przyjazne? 16.01.02, 14:33 A tak szczerze, bez bałwochwalstwa - to czy takie osiedle istnieje ? Odpowiedz Link Zgłoś