Dodaj do ulubionych

Skorosze: terenowe studium solidarności

IP: *.eranet.pl 14.03.08, 18:37
Nie wiem po co GW na okragło wałkuje temat nowych blokowisk. No i co
z tego ,że na Skoroszach mieszkają głównie 30-latkowie z małymi
dziećmi. Identyczne osiedla były kilkadiesiat lat temu na Jelonkach.
Tez młode małżeństwa z dziećmi, sielska spokojna atmosfera. Wszystko
do czasu, dzieci będą miały po 15-18 lat to się wtedy zacznie :
stanie po klatkach, rysowanie na ścianac, plucie, śmiecenie, wrzaski
pod oknami, nocne przesiadywanie na ławkach. A w tych nowych
blokowiskach miejsca jest mało, oj mało i będzie się niosło, oj
będzie się niosło. A ja jako stary warszawiak wybudowałem się za
Warszawą , a mieszkanie wynajmuję przyjezdnym. Wyrazy współczucia
dla tych co muszą mieszkać w blokowiskach, apartamentowcach itp
rajskich, zielonych, słonecznych, ekologicznych osiedlach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ursus lover Skorosze: terenowe studium solidarności IP: *.chomiczowka.waw.pl 14.03.08, 18:38
      Przecież protestujący dobrze wiedzieli, co znajduje się w okolicy
      ich przyszłych domostw, gdy wybierali Skorosze. Zakład MPO
      funkcjonuje na tym terenie od dawien dawna. Skąd więc to nagłe
      przebudzenie?

MPO jest spółką komunalną. Czy ze względu na "widzimisię" grupki
      protestujących za przenosiny zakładu będą płacić warszawscy
      podatnicy?
    • Gość: zUrsusa Skorosze: terenowe studium solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 21:27
      Ciekawi mnie jaka jest logika protestu przeciw bazie MPO. Dorośli ludzie
      wprowadzają się z własnej woli do osiedla sąsiadującego z bazą, po czym
      zaczynają protest, aby ją przenieść. Przenieść oczywiście, aby śmierdziała
      innym, bo w dalekiej okolicy nie ma terenów, które pozostaną niezabudowane. Dla
      mnie jest to rodzaj podwójnej moralności i źle świadczy o (solidarnych ze sobą)
      protestujących.
      • Gość: Okęciak Re: Skorosze: terenowe studium solidarności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 21:27
        W artykule bardzo dziwnie potraktowano Okęcie:(
        Gdzie na Okęciu miałaby powstać sortownia odpadów? Jeżeli w domyśle pozostaje
        ul. Mortkowicza - to nie jest ona częścią Okęcia!
        Poza tym powiedzenie: "Ursuskie osiedle Skorosze położone niedaleko Okęcia" to
        lekka przesada - już znacznie bliżej im do Starych i Nowych Włoch, skoro już
        dzielimy Włochy na osiedla.
    • Gość: Seba Skorosze: terenowe studium solidarności IP: *.polkomtel.com.pl 21.03.08, 14:30
      Chciałbym zwrócić uwagę, że numeracja osiedli Skorosze I-VII pierwotnie została zainicjowana przez dewelopera EBEJOT. Kompleksy osiedlowe EBEJOTu mają mało wspołnego z terenami osiedli sąsiadujących z bazą MPO - inny deweloper i inna lokalizacja. Osiedla Pogodne Skrosze, Słoneczne Skorosze może i mają nazwy Skorosze i numery, ale mam wrażenie, że było to celowe działanie deweloperów, aby kojarzyły się one z osiedlami budowanymi przez EBEJOT.
      Bardzo proszę o niemieszanie nazw i lokalizacji.

Osiedla EBEJOTu Skorosze I-VII znajdują się w rejonie ulic Dzieci Warszawy - Chełmońskiego. Natomiast osiedla graniczące z bazą MPO to okolice ulicy Kolorowej, Tomcia Palucha i Sosnkowskiego.

Jakkolwiek popieram akcję sąsiadów z okolic bazy MPO co do przeniesienia jej lokalizacji, ale nie chciałbym, aby akcje Gazety Wyborczej wywoływały wrażenie, że całe Skorosze to bród, smród i biegające szczury!
      Ciekawe dlaczego zdjęcie z "akcji agitacyjnej" robiono w części Skoroszy, której problem nie dotyczy ?!

Dla orientacji zamieszczam linki do map Google.

Osiedla EBEJOTu:
      maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=Che%C5%82mo%C5%84skiego,+Warszawa&sll=52.19097,20.901961&sspn=0.012339,0.025063&ie=UTF8&ll=52.192101,20.901468&spn=0.012338,0.025063&t=h&z=16&iwloc=addr
      Baza MPO:
      maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=sosnkowskiego+4,+Warszawa&sll=52.186536,20.891232&sspn=0.01234,0.025063&ie=UTF8&t=h&z=16&iwloc=addr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka