Dodaj do ulubionych

cmentarze wojenne w Warszawie

12.09.03, 12:05
Witam!
Chodzi mi jednak tylko i wylacznie o cmentarze z I wojny swiatowej. nie
wiecie moze, czy byly jakies w Warszawie i czy pozostaly po nich jakies
slady??
Obserwuj wątek
    • akcja1 Re: cmentarze wojenne w Warszawie 12.09.03, 13:22
      Tak-cmenarz wojskowy na Powązkach
      • gocha115 Re: cmentarze wojenne w Warszawie 12.09.03, 17:11
        Cmentarz wloski na Belanach przy Lasku Bielanskim.
      • sqh Re: cmentarze wojenne w Warszawie 17.09.03, 21:45
        "Warszawa - Przewodnik Krajoznawczy" pod redakcją R. Danysz-Fleszarowej i J.
        Kołodziejczyka, Warszawa 1938, podaje, że groby pierwszowojenne na Powązkach
        Wojskowych znajdują się "na prawo od wejścia". Jest to rejon dzisiejszych
        kwater A2, B2, C2 i po dawnych mogiłach nie ma już chyba śladu, podobnie jak po
        kaplicy, która stała "na lewo od wejścia", czyli w rejonie dzisiejszego domu
        przedpogrzebowego.
    • sqh Re: cmentarze wojenne w Warszawie 13.09.03, 12:43
      Magistracki Plan Miasta 1:10000, wydawany w latach 1931-39, wykazuje trzy, albo
      nawet cztery malutkie cmentarzyki wojenne na przedpolu Fortu VII Zbarż. Dziś
      jest to mniej-więcej zbieg Wirażowej i Winiarskiej. Nie byłem tam, ale
      porównałem teren ze współczesną mapą 1:10000 i żadnego cmentarza na niej nie
      ma - działki i zabudowa przemysłowa.

Przypuszczam, że pochodziły one jeszcze z jesieni 1914, gdy Niemcy podeszli
      niemal pod samą Warszawę (z tego okresu pochodzi ponoć cmentarz wojenny w
      Pęcicach), po czym zostali odrzuceni na linię Rawki, gdzie front zatrzymał się
      do lata 1915.
      • jaacek Re: cmentarze wojenne w Warszawie 13.09.03, 21:01
        W samej Warszawie - poza Powązkami Wojskowymi - raczej nie ma w obrębie miasta
        czytelnych pozostałości cmentarzy z I wojny. Co do okolic, to faktycznie: w
        Pęcicach jest zdewastowany cmentarzyk (przy zakręcie asfaltowej drogi
        okalającej park dworski trzeba odjechać nieco ku kępie drzew w polu polną
        drogą). Na Żbikowie (dzielnica Pruszkowa) jest zbiorowa mogiła żołnierzy
        rosyjskich i niemieckich ekshumowanych z innowierczego cmentarza w Józefowie
        lub Koszajcu. Kilka lat temu była tam nawet tabliczka z nazwiskiem carskiego
        oficera, ale nie wiem, czy ktokolwiek o tej mogile pamięta (nie byłem tam od
        dawna). Ponadto trzeba pamiętać o ogromnym, uporządkowanym, ale bardzo
        zniszczonym cmentarzu fortecznym w Modlinie (miejsce pochówków od czasów
        napoleońskich). Kiedyś oglądając forty koło Pomiechówka widziałem rozkopane
        przez amatorów-zbieraczy militariów mogiły żołnierskie z rozwłóczonymi wokół
        kościami: to było dla mnie memento, że może lepiej, by te miejsca pozostały
        jednak zapomniane.
        • sqh Re: cmentarze wojenne w Warszawie 15.09.03, 10:40
          jaacek napisał:

> Na Żbikowie (dzielnica Pruszkowa) jest zbiorowa mogiła żołnierzy
          > rosyjskich i niemieckich ekshumowanych z innowierczego cmentarza w Józefowie
          > lub Koszajcu.

W którym miejscu na Żbikowie? Na cmentarzu parafialnym, czy przy jakiejś ulicy?
          Pytam, bo ostatnio na forum pruszkowskim dyskutowaliśmy właśnie o cmentarzach
          wojennych w okolicy, ale o tej żbikowskiej mogile dowiedziałem się dopiero z
          Twojego postu.

Zaś co do cmentarzy Twierdzy Modlin - oprócz głównego, uporządkowanego i
          zagospodarowanego, są tam jeszcze dwa z 1915 roku, oba na północno-wschodnim
          odcinku umocnień, który Niemcy wzięli szturmem. Jeden przylega do prawego barku
          Fortu XVI, mogiły zdają się być ekshumowane, z wystroju ocalały resztki
          ogrodzenia i kamienny mur z płaskorzeźbionym krzyżem oraz pozostałością
          żeliwnej tablicy, drugi zaś leży przy szosie do Zegrza i znajdują się na nim
          resztki pomnika, nieczytelne kamienie nagrobne i również resztki ogrodzenia.
          • jaacek Re: cmentarze wojenne w Warszawie 15.09.03, 13:31
            Chodzi o cmentarz parafialny na Żbikowie - groby znajdują się w tej części
            cmentarza, która kiedyś była oddzielnym cmentarzem ewangelickim, mniej więcej
            na pograniczu starego cmentarza katolickiego.
            • sqh Re: cmentarze wojenne w Warszawie 15.09.03, 15:25
              Dzięki - bywałem tam nie raz i przypuszczam, że nawet widziałem te mogiły, ale
              zupełnie nie zarejestrowałem faktu, że są pierwszowojenne.
    • gwiezdny.zalogowany Re: cmentarze wojenne w Warszawie 17.01.04, 14:37
      Poniżej link do pocztówki z ok. 1915 roku:

gwiezdny.zalogowany.w.interia.pl/heldengraeber.jpg
      Z opisu można wysnuć wnioski, że cmentarz nie jest stricte niemiecki. Ktoś
      potrafi rozpoznać to miejsce? W dali po lewej to chyba cerkiew prawosławna, ale
      która?
      • ryszard.maczewski Re: cmentarze wojenne w Warszawie 17.01.04, 20:24
        To nie cerkiewka. To brama wejściowa na cmentarz
        www.warszawa1939.pl/forum/powazki.jpg - na 99% są to Powązki Wojskowe -
        ale tego akurat nie jestem na 100% pewien.
        • tomasz.urzykowski Re: cmentarze wojenne w Warszawie 06.02.04, 13:59
          Jest jeszcze jeden, bardzo ciekawy cmentarz wojenny w pobliżu Warszawy. Znajduje się na południe od Konstancina, w pobliżu osiedla Cegielnia,
          w polu, w lewo od szosy Konstancin-Góra Kalwaria. Pisaliśmy o nim 30 października ubiegłego roku. Załączam fragment tekstu.
          Skarpa Oborska ? między Konstancinem a Łyczynem

18 października 1914 r. na tarasie kawiarni Niespodzianka mieszczącej się na dachu
          ogromnej kamienicy przy pl. Unii Lubelskiej zebrał się tłum warszawiaków z lunetami i
          lornetkami. Wypatrywali na horyzoncie świetlistych smug pocisków. Widowisku
          towarzyszyły głuche odgłosy. Na południowych przedpolach Warszawy w okolicach
          Obór trwała zacięta bitwa. Na okopane pozycje rosyjskie generała Szajdemana
          nacierała 9. armia niemiecka generała von Mackensena. Tego samego, który w
          sierpniu uczestniczył w zwycięskiej dla Niemców bitwie pod Tannenbergiem. Dziś
          jedynymi pamiątkami po tych walkach są ledwo widoczne ślady okopów i wojenne
          cmentarze. Mogiły kopano zaraz po zakończeniu walk. Formę architektoniczną
          cmentarze uzyskiwały później, już po zajęciu Królestwa Polskiego przez Niemców
          latem 1915 r. Tu obok siebie spoczywają żołnierze walczący w mundurach cesarstwa
          niemieckiego i imperatora Rosji. Tak jak w Galicji, gdzie działał austriacki Oddział
          Grobownictwa Wojennego, tak i na obszarach zdobytych przez Niemców specjalne
          jednostki zajmowały się zakładaniem i projektowaniem cmentarzy wojennych, aby
          godnie upamiętnić poległych ? także przeciwników.
          • tomasz.urzykowski Re: cmentarze wojenne w Warszawie 18.02.04, 21:57
            Warto czytać lokalną prasę. W gazetce „Lokalnej” ukazującej się w Wesołej,
            Sulejówku i Halinowie przeczytałem ciekawą informację o grobie żołnierzy
            Węgierskich z 1944 r. Mogiła znajduje się w lesie, na poligonie, gdzieś w
            rejonie Sulejówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka