Dodaj do ulubionych

potrzebuję porady jak najlepie dojechać z...

IP: *.chello.pl 26.05.08, 21:58
dworca głównego na ul.krechowiecką. chodzi o to żeby było najprościej jak
można! w podróż z małopolski wybiera się moja mama średnio radząca sobie w
takich sytuacjach.jeśli ktoś mógłby doradzić jak najsprawniej dotrze do celu
bardzo proszę o odpowiedzi.
oczywiście chodzi o komunikację miejską :)
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: Anka Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... IP: *.aster.pl 26.05.08, 23:08
      metrem ze stacji Centrum w kierunku Młociny do stacji plac Wilsona
    • Gość: ana Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... IP: *.chello.pl 27.05.08, 03:14
      a coś bez metra?
      mama już cała przerażona ;(
      • tom_aszek Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... 27.05.08, 08:10
        = Z Dworca Centralnego autobusem 510 od pętli do przystanku Metro Marymont
        www.ztm.waw.pl/baza/20080526/510/TP-NWD.HTM
        przystanek jest przy wyjściu z hali kasowej:
        www.ztm.waw.pl/images/schematy/central-dzien.gif
        = od metra Marymont piechotką ulicą Marymoncką w kierunku placu Wilsona

A metro to po prostu tramwaj pod ziemią więc niech się szanowna mama nie boi :)
        Tylko, że do stacji Centrum trzeba z Centralnego przejśc kilometr pod ziemią i
        na ziemi, więc może bus spod dworca będzie lepszy.
        • horpyna4 Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... 27.05.08, 11:10
          Dla ścisłości: nie Marymoncką, tylko Słowackiego w kierunku pl.
          Wilsona. Czyli w kierunku wskazanym na przystanku przez tył autobusu.
          Marymoncka jest w drugą stronę.
          Ale autobus 510 to rzeczywiście dla osoby niezorientowanej
          najłatwiejszy dojazd, zwłaszcza, że spokojnie wsiada na pętli.
          • Gość: ana Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... IP: *.chello.pl 27.05.08, 11:36
            dzięki wielkie, co do metra to mnie nie przeraża;) ale dla mojej mamy to szalone
            nerwy;) zresztą sama się trochę denerwuje co ona tam wyrobi! tym bardziej ze na
            takse szkoda, metrem się boi a w krakowie ktory zna nie najgorzej i na dodatek
            jest kilka peronów chce żebym ją odprowadziła!więc co to będzie w warszawie;)
            • tom_aszek Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... 27.05.08, 11:52
              Horpyna jak zwykle mnie poprawia i jak zwykle ma rację :)

A szanownej mamusi powiedz, że trzbea tylko pamiętać, że krakowska "kremówka" to warszawska "napoleonka", bo warszawska "kremówka" to krakowska... hmmm właściwie nie wiem co. Reszta to betka.

Aha, jeśli mama się wybiera po 2 czerwca, to zapoznajcie się z nową taryfą i biletami komunikacji warszawskiej
              na www.ztm.waw.pl
            • horpyna4 Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... 27.05.08, 12:22
              Spokojnie, warszawski Dworzec Centralny jest znacznie mniej
              skomplikowany, niż krakowski Główny. Raptem cztery perony i osiem
              torów, bo jest to dworzec wyłącznie przelotowy. Niech mama weźmie ze
              sobą ten planik podany w jednym z postów wyżej i wytłumacz jej, że
              do pętli autobusowej musi iść w lewo od kierunku pociągu, bo w prawo
              są al. Jerozolimskie. Jakby się mimo wszystko pogubiła, to niech
              spyta kogokolwiek o wyjście z dworca "w kierunku Złotych Tarasów".
              Zaraz przy dworcu jest z tamtej (północnej) strony duża pętla
              autobusowa o wielu stanowiskach, nie da się jej nie zauważyć.
              Ja w Krakowie miałam o tyle gorzej, że nie byłam tam przez kilka lat
              i z przejścia podziemnego trafiłam do środka galerii handlowej, która
              przez ten czas wyrosła. Uratowało mnie wrodzone wyczucie kierunków;
              znajomi śmieją się, że mam kompas w głowie.
              • tom_aszek Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... 27.05.08, 12:32
                horpyna4 napisała:

> nie byłam tam przez kilka lat
                > i z przejścia podziemnego trafiłam do środka galerii handlowej, która
                > przez ten czas wyrosła. Uratowało mnie wrodzone wyczucie kierunków;
                > znajomi śmieją się, że mam kompas w głowie.

No taaak... Nie byłaś tam ileś lat, ale od razu trafiłaś do nowiutkiej galerii
                handlowej. To swoisty "kobiecy kompas w głowie" :))
                • horpyna4 Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... 27.05.08, 13:02
                  Guzik prawda. Tej galerii przedtem nie było, więc nie miałam pojęcia,
                  że się w niej znajdę. Po prostu przejście podziemne z północnej
                  części peronów trafia teraz prosto do środka dużej galerii. No i
                  trzeba było się stamtąd sensownie wydostać nie znając szczegółów
                  drogi, tylko ogólny kierunek.
                  • w357 z... 27.05.08, 21:30
                    horpyna4 napisała:

> Tej galerii przedtem nie było, więc nie miałam pojęcia,
                    > że się w niej znajdę.

Też bym się tak tłumaczył :-)
              • w357 kompas, kompasem :-) 27.05.08, 21:27
                horpyna4 napisała:
                ......... że
                > do pętli autobusowej musi iść w lewo od kierunku pociągu, bo w
                prawo są al. Jerozolimskie. Jakby się mimo wszystko pogubiła, to
                niech
                > spyta kogokolwiek o wyjście z dworca "w kierunku Złotych Tarasów".
                > _____________________________________________________

Tyle, że dwa piętra wyżej niż poziom torów kolejowych :-)
              • przewoz_pw Re: potrzebuję porady jak najlepie dojechać z... 28.05.08, 13:48
                > do pętli autobusowej musi iść w lewo od kierunku pociągu, bo w prawo
                > są al. Jerozolimskie. Jakby się mimo wszystko pogubiła, to niech
                > spyta kogokolwiek o wyjście z dworca "w kierunku Złotych Tarasów".

I niech czyta tablice informacyjne na dw. Centralnym. Wbrew pozorom jest się ciężko zgubić, kiedy się z tego korzysta. A wyjście na pętlę jest bezpośrednie z Hali głównej. więc jak znajdzie na tablicach: "Hala główna" to też dojedzie, tym bardziej że w samej hali na pewno będzie ktoś (ochrona,Policja) kto udzieli tak banalnej informacji jak wyjście na pętlę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka