adela_30 19.02.09, 10:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ochyda Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.128.33.178.static.crowley.pl 19.02.09, 10:15 To nie mięsny, ani cyrk dziwadeł, gdzie wpółczesna etyka, a gdzie ten pokaz szczątków rodem ze średniowiecza, "brawa" dla organizatorów, pewnie są z siebie dumni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba A co powiesz osw krzyzu i kaplicy czaszek też w PL IP: *.chello.pl 21.02.09, 07:59 A jestem ciekaw czemu jeszcze nie zamknięto św krzyża gdzie zwłoki są wystawione na widok publiczny w otwartych trumnach. Może też zamknąć 1 z kaplic wyłożoną szkieletami( google kaplica czaszek) jakoś osłom kościelne wystawy nie przeszkadzają choć funkcjonują od wielu lat .Tak to jest poronione Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablito Re: A co powiesz osw krzyzu i kaplicy czaszek też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 10:22 Jak ktoś niechce to niech nie idzie... nikt nikomu nie każe! Jak w kościele otwierają trumnę ze zwłokami to co to jest?! Po prostu monopol! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Re: A co powiesz osw krzyzu i kaplicy czaszek też IP: *.range86-166.btcentralplus.com 21.02.09, 12:12 bardzo ciekawa edukacyjna wystawa. moze ciemnota z marketów sie czegos nauczy o ludzkim ciele.choc pewnie ci co najbardziej skorzystaliby nie pójda bo bedą szkodować na bilety paru groszy to pana z inspektoratu sanitarnego powinni zamknac... za głupotę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geena Re: A co powiesz osw krzyzu i kaplicy czaszek też IP: *.chello.pl 21.02.09, 13:27 Bardzo ciekawa, najpierw pójdę do Mc Donalda i z Big Maciem w ręku będę oglądać wystawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: A co powiesz osw krzyzu i kaplicy czaszek też IP: *.brutele.be 21.02.09, 13:45 Wracaj do swojego Kopydlowa, prymitywna jestes. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: A co powiesz osw krzyzu i kaplicy czaszek też IP: 195.82.180.* 21.02.09, 13:58 Gość portalu: Pablito napisał(a): > Jak ktoś niechce to niech nie idzie... nikt nikomu nie każe! > > Jak w kościele otwierają trumnę ze zwłokami to co to jest?! Po prostu monopol! Porównywanie kościoła do centrum handlowego jest raczej nie na miejscu. Na pogrzeb idzie się po to żeby kogoś pożegnać, a na wystawę idzie się dla rozrywki. A od pokazywania zwłok też się już powoli odchodzi. Co do zwiedzania kaplicy czaszek to się zgodzę - jarmarczna rozrywka, podobnie z resztą jak ta wystawa. PS: Uprzedzając komentarze- jestem niewierzący Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: A co powiesz osw krzyzu i kaplicy czaszek też IP: *.brutele.be 21.02.09, 14:02 Albo w celu edukowania sie.... Na wystawy obrazow Moneta moze i bys poszedl, ale przeciez nie zaczniesz po niej malowac jak on. Podobny cel ma taka wystawa. Wystawa NAUKOWA , a nie rozruwkowa. Dla rozrywki to do kina sie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasal Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: 79.162.131.* 21.02.09, 08:54 Proszę Państwa. Nie ma żadnego znaczenia czy nam Polakom się to podoba czy nie,tę wystawę organizuje Amerykanin a więc przedstawiciel naszych panów. Musi się więc nam to podobać. Jestem przekonany,że Sikorski, Czuma i inni będą dostawać orgazmu z zachwytu oglądając to cudo.Wszystko co pochodzi z USA bądż się o nich otarło jest najlepsze. Rolą wasala jest zachwyt nad PANEM. MAMY WOLNOŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OMG Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 15:01 Dla mnie coś takiego to SZOK! Jak można tak łamac prawa etyczne i moralne? (O RELIGIJNYCH JUŻ NIE WSPOMNE!!!)... To nie nauka.... poprostu chca łatwym sposobem zarobić pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobik6 Ciekawe,kto teraz odda swoje cialo "nauce" IP: *.aster.pl 19.02.09, 10:35 Porazka. Ktos pooglada sobie martwego czlowieka miedzy zjedzeniem hamburgera w mc donaldsie a kupieniem skarpetek w sklepie, albo miedzy zrobieniem kupy w toalecie a zamowieniem nowej uslugi telakomunikacyjnej - ot taki maly przerywnik Odpowiedz Link Zgłoś
zamany Re: Ciekawe,kto teraz odda swoje cialo "nauce" 21.02.09, 07:55 Przecież nikogo tam na siłę nie ciągną z kanapką w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fefe Re: Ciekawe,kto teraz odda swoje cialo "nauce" IP: *.ghnet.pl 21.02.09, 10:20 jak chcesz to mozesz zostawic kupe w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.se.com.pl 19.02.09, 10:37 to czy ktoś pójdzie na taką wystawę jest jego osobistą sprawą. jesli zdecyduję sie obejrzeć eksponaty to będzie to moja decyzja. poza tym nikt nie krzyczy ze w muzeum narodowym w Warszawie lub w Kairze wystawione są mumie egipskie (na tym też Egipcjanie zarabiają, bo aby wejść do sali z mumiami trzeba uiścić dodatkową, niemałą opłatę). To też kiedyś był człowiek! tylko jest jedna różnica, o której nikt nie wspomina- człowiek (a raczej to co z niego zostało) zabalsamowany w bandaże i leżący w gablocie nie wyrażał zgody na to co sie stanie z nim po jego śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: 80.48.239.* 19.02.09, 10:50 To jest centrum handlowe ludzie robią tam zakupy nieraz całymi rodzinami.Co mam powiedzieć cureczce jak spyta dlaczego tego pana obdarto ze skóry?skłamać?.Straszne i ochydne wystawiać śmierć na widok.Niby ktoś ma prawo oglądać co mu się podoba,ale mi się to nie podoba i co mam niby zrobić?odwracać głowę czy znosić makabre dla jakiegoś debila nekrofila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.09, 11:09 po pierwsze wystawa jest na innym poziomie niz sklepy i zeby sie tam dostac musisz najpierw wykupic bilet, wiec nie "grozi" ci ogladanie tej wystawy. A cÓrce i tak by nic od tego się nie stało. [ tak, córka pisze się przez ó a nie u]... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann oHydna wystawa ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 13:19 CÓreczka niech się lepiej uczy ortografii, aby nie popełniać tak oHydnych błędów ortograficznych jak jej tatuś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuzia a kto ci każe kłamać? IP: 94.254.152.* 19.02.09, 16:25 jeśli nie chcesz - stłum przyzwyczajenie, doucz się i odpowiedz zgodnie z prawdą. prawda straszna nie jest. wiedza tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zamany Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym 21.02.09, 07:57 To zamknięta wystawa.Za wejście płaci się 50zł.Twoja córeczka jest bezpieczna,chyba że sama ją tam zaprowadzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DYRMAN ZDZISŁAW Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 09:13 Re: Trupy na wystawie w centrum handlowymIP: 80.48.239.* Gość: xxx 19.02.09, 10:50 Odpowiedz To jest centrum handlowe ludzie robią tam zakupy nieraz całymi rodzinami.Co mam powiedzieć cureczce jak spyta dlaczego tego pana obdarto ze skóry?skłamać?.Straszne i ochydne wystawiać śmierć na widok.Niby ktoś ma prawo oglądać co mu się podoba,ale mi się to nie podoba i co mam niby zrobić?odwracać głowę czy znosić makabre dla jakiegoś debila nekrofila? BROŃ BOŻE NIE UCZ CURECZKI ORTOGRAFII... Odpowiedz Link Zgłoś
marek-1951 Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym 21.02.09, 10:01 Jak można zmuszać małe dziecko do oglądania takich rzeczy i do tego jeszcze za wpędzenie dziecka w stres płacić niezłą kasę. Kobieto może najpierw przeczytaj, potem postaraj się zrozumieć co przeczytałaś a dopiero potem zacznij pisać. Ktoś powiedział że "tego pana obdartego ze skóry" postawiono między lalką Barbie a czekoladowymi jajkami z niespodzianką. Nie dość że wystawa na innym poziomie niż sklepy to jeszcze zamknięta i trzeba kupić bilet żeby się na nią dostać. Więc naprawdę trzeba sporego wysiłku ze strony rodzica żeby niewinna dziecina "niechcący" te okropieństwa zobaczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 17:20 och, bo biedna Warszawa ma tylko jedno centrum handlowe, tak? co za pech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga a ja na pewno pójdę IP: 62.29.165.* 19.02.09, 10:54 zawsze interesowała mnie budowa ludzkiego ciała, więc chętnie obejrzę tę wystawę. Zgadzam się z przedmówcą. Skoro oglądamy mumie i inne spreparowane zwłoki sprzed lat to dlaczego oburzamy się na pomysł ogldąnia zwłok człowieka współczesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: a ja na pewno pójdę 19.02.09, 11:14 Bo to nie jest odpowiednie miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuzia a stoisko w mięsnym jest odpowiednie? IP: 94.254.152.* 19.02.09, 16:27 też tam zasłaniasz dzieciom oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? a to są stoiska dla kanibali? nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 17:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdfd Re: a to są stoiska dla kanibali? nt. IP: *.range86-166.btcentralplus.com 21.02.09, 12:25 dzizys... po co ta durna dyskusja, przeciez nie wystawiają tego w metro ani w zadnym innym publicznym miejscu wiadomo ze ciemnota bedzie protestowac poniewaz nie rozumie, z definicji co to jest nauka i do czego słuzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: a to są stoiska dla kanibali? nt. IP: *.brutele.be 21.02.09, 13:46 Najlepsze jest, ze ta wiedza jest wlasnie dla tej ciemnoty, przedstawiona w formie, ktora szybko pojma. To dla nic to... Lunia spora kase na rozpowszechnianie wiedzy daje. A takie ciemniaki beda protestowac... Zal.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pchelka34 Re: a to są stoiska dla kanibali? nt. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.09, 10:59 Ciemnoita rozumie. Tylko nie rozumię, dlaczego ciała, które mogłyby posłuzyć jako materiał naukowy dla przyszłych lekarzy były tak bezmyslnie wystawione dla ludzi, którzy często nie będą potrafili docenić wartości naukowej tejże wystawy? A przyszli chirurdzy niech sobie ćwiczą na nas. Pacjentach. Tak bęzie lepiej prawda?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: a ja na pewno pójdę IP: 80.48.239.* 19.02.09, 11:18 Byli już tacy co nosili szelki i botki z ludzkiej skóry,z włosów ludzkich robiono dywany cacka,a szmalcyk na mydełko przerabiano. Widziałem kiedyś lampkę nocną ze skóry ludzkiej.Wszystko sprowadza się do jednego ciało ludzkie = surowiec.I nie dajcie się omamić że to sztuka.Jeszcze stare powróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_ja Re: a ja na pewno pójdę IP: *.acn.waw.pl 20.02.09, 17:44 Czytam wypowiedzi niektorych osob i nie wiem czy sie smiac czy plakac z ich zacofania. ZADEN atlas, ZADNA ksiazka nie pokaze wam waszego ciala tak jak ta wystawa. Wiekszosc z nas nie bedzie miala nigdy okazji zobaczyc z bliska tego, co jest w nas w srodku. Ja napewno pojde na ta wystawe. Wystawa byla juz organizowana w wielu krajach i chyba tylko w Polsce budzi takie kontrowersje, ze az zajela sie tym prokuratura... Czasem mi wstyd za moich rodakow...Hipokryci... A to, ze wystawa jest zorganizowana w Blue City... coz tak sie zdarzylo. Napewno nie zobaczy jej zwykly czlowiek robiacy zakupy wiec nie wiem o co tyle szumu (!?!?!) NIE CHCESZ - NIE IDZ, TWOJ WYBOR, ale nie krytykuj i nie mecz swoimi zacofanymi pogladami innych, ciekawych siebie i swiata ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Re: a ja na pewno pójdę IP: *.range86-166.btcentralplus.com 21.02.09, 12:30 daj spokoj, tu piszą sami przemądrzali prowokatorzy, próbują sie dowartosciowac,jacy to oni kontrowersyjni, albo odgrywają Salomona i feruja wyroki bazując na swojej marnej wiedzy na gazecie raczej opinii normalnych ludzi nie uświadczysz ,chyba ze wczytasz sie i wyrwiesz jakies głosy z tłumu debilnych krzykaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotruś_Pan Re: a ja na pewno pójdę IP: *.aster.pl 19.02.09, 11:33 Cześć Aga. Ja też sie wybieram. może razem pójdziemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZzZZZz Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.chello.pl 19.02.09, 11:16 Swego czasu był jakiś Niemiec, który chciał prowadzić podobną działalność w jakiejś małej polskiej miejscowości, to go od nazistów zwyzywano i od innych potworów. Kiedy to samo robi jakiś doktórek z Michigan warto o tym napisać i zachęcić do odwiedzenia wystawy .... Mnie się idea sama w sobie nie podoba ale do cholery ludzie mogli by być konsekwentni ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika1000 Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 11:21 Zupełnie nie zgadzam się z A.żelazowska, to ona ma płytkie podejście do ciała i człowieka. Kogo ma zszokować i co? Ciało każdy nosi ze sobą. Centrum handlowe odwiedza się co najmniej raz w tygodniu. Nie można zaprzeczać faktom. To nasz życie. Rozumiem, że zmanipulować słowem zawsze można. Z przyjemnością pójdę obejrzeć coś czego nie widzę na codzień i coś co jest dostępne. Jak widać tabu śmierci, umierania itd istnieje i ma się dobrze. A może lepiej powiedzieć: nic co ludzkie nie jest mi obce? Co przeżywa każdy z nas oglądając sztukę (która czasami przecież też szokuje) to właśnie nasz odbiór świata. Tutaj też oglądam świat i przeżywać będę w sobie a innym życzę trochę bardziej otwartego umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek M. Potworki na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 11:59 Potwór jesteś i nawet tego nie widzisz... nika1000... psychiczna pustka, czarna dziura w miejscu uczuć ludzkich. Paru innych tutaj też. „Bóg, będąc bogaty w miłosierdzie, przez wielką swą miłość, jaką nas umiłował, i to nas, umarłych na skutek występków, razem z Chrystusem przywrócił do życia” (Ef 2, 4-5). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika1000 Re: Potworki na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 12:44 Potwór? W którym miejscu dokładnie? Jeśli wierzysz w istnienie duszy a to podstawa religii to to co jest na wystawie to puste skorupy. W dodatku jak się wczytasz juz przetworzone. A mnie brak słów, że bywaja ludzie aż tak bardzo płytcy. Szanować zmarłych a uczyć się np na studiach medycznych to dla Ciebie dwie różne rzeczy? Ogarnia mnie smutek, jak bardzo nie kochasz ludzi. Ludzie poprostu nie myślą, stereotypy, TV i już mamy wychowanych osobników, którzy nie potrafią sami pomyśleć tylko powtarzają to co zwykle i to co od nich się oczekuje. Naprawde współczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotruś Pan Re: Potworki na forum IP: *.aster.pl 19.02.09, 12:53 Nika1000, Wacek ma jakiś problem ze soba i swoją głową. Nie przejmuj się. Ja też się wybieram na wystawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Potworki na forum IP: *.aster.pl 21.02.09, 10:17 Ja też wybieram się na tę wystawę - z ogromną przyjemnością, mimo że parę lat temu miałam przyjemność jej oglądania w Brukselii. Na wieść, że w Polsce została zorganizowana ta wystawa ucieszyłam się. Zachęcam przeciwników wystawy do "wyrobienia swojeo zdania" po jej obejrzeniu a nie przed... Miejsce wystawy jest ok - centrum i łatwo dojechać. Nieuważnym czytelnikom wyjasniam, że miejsce wystawy zostało podyktowane dostępnym metrażem a nie chłodną kalkulacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pg Re: Potworki na forum IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 21.02.09, 10:42 Byłem przedwczoraj na tej wystawie w Dublinie i szczerze polecam każdemu. Duże wrażenie zrobiły na mnie prezentacja całego układu krwionośnego (ktoś się napracował żeby to przygotować no i człowiek może podziwiać tą plątaninę żył, żyłek i tętnic) i pokaz nowotworów. Także porównanie zdrowych płuc i płuc palacza mogą przemówić niektórym do rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek M. Re: Potworki na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 16:11 Ty własnie jesteś "pusta skorupa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asku Re: Potworki na forum IP: *.chello.pl 21.02.09, 08:20 Wacek to może pozamykasz też prosektoria przy AM bo tam też się bezcześci zwłoki. A lekarze będą się uczyć anatomii z atlasów bo tam jest wszystko ładnie narysowane. Zamknij też co poniektóre kaplice św krzyż kaplice czaszek bo to dopiero jest profanacja. Gdzie trupy "wychodzą" z trumien. czy to już profanacja nie jest (a za obejrzenie też się PŁACI) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfg Re: Potworki na forum IP: *.range86-166.btcentralplus.com 21.02.09, 12:33 wystarczająco sie juz zaglebiłeś wiec daj spokój człeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość12 Re: Potworki na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 12:22 JESTEŚ palant!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stalowy szczur Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 17:11 Gość portalu: nika1000 napisał(a): > Centrum handlowe odwiedza się co najmniej raz w tygodniu. Nie > można zaprzeczać faktom. Taaaak...? Faktem jest że w centrum handlowym nie byłem od conajmniej kilku tygodni. I co teraz z twoim niezaprzeczalnym faktem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phi Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.aster.pl 21.02.09, 09:46 to se nie idź na wystawę po prostu, nikt cie nie zmusza, organizatorzy wybrali centrum bo: jest popularnym miejscem i liczą na zyski lub... inne propozycje były mniej korzystne niż oferta blue city jako przestrzeni wystawowej. prosty marketing. a w blu city jest osobna biletowana przestrzen wystawowa, takie czasy, przyzwyczajaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Maupa Chińscy skazańcy. Ofiary przymusowych aborcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 11:38 Kim byli ludzie których ciala są bezczeszczone na "wystawie"? Pewnie to chińscy skazańcy i ofiary publicznych egzekucji na stadionach. Ofiary przymusowych w Chinach aborcji. Albo ludzie których zwłoki sprzedali bliscy z powodu nędzy. W każdej normalnej kulturze ludzkiej zwłoki są szanowane. "Fajna" "wystawa"... Ona pokazuje zezwierzęcenie jej autorów i tych, którzy tłumnie na nia pobiegną. Ta cywilizacja gnije. Wyobrażasz sobie sytuację kiedy "ekponatem" jest ciało kogoś z twoich bliskich? Mamy, taty, brata, siotry, twojego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
princess_ola Re: Chińscy skazańcy. Ofiary przymusowych aborcji 19.02.09, 11:53 Bylam na wystawie "Bodies" von Hagensa w Londynie w 2002 roku - uwazam, ze byla fantastyczna i pluje sobie w brode ze przegapilam kolejna wystawe w Manchesterze w zeszlym roku. Tak jak pisal ktos z przedmowcow - ciala ludzkie nie sa okropnoscia, kazdy ma cialo, o ktore powinien dbac; ogladanie pluc palaczy dalo mi duzo do myslenia na temat moich niewinnych okazyjnych papieroskow. A apropos chinskich skazancow - co za bzdura. Na wspomnianej wystawie w Londynie widzialam ludzi, ktorzy wpisywali sie do ksiazki gosci oswiadczajac, ze po smierci chcieliby oddac cialo do plastynacji. Ale jak ktos ma paranoje i ptrzebe szukania konspiracji i zlej woli wszedzie to juz jego problem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek M. To jest chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 12:11 To może połaczysz tę wystawe z restauracją? W Niemczech i Rosji sa już kanibale. Niedawno dwóch gości zjadło dziewczynę w St. Petersburgu. Masz okazję do nich dołączyć! Albo ty zapisz swoje ciało jako danie obiadowe jako pierwsza. Jakiś facio w Niemczech dał się kumplowi zjeść przed paroma laty i kumpel dostał juz nawet stosowny wyrok długoletni. Ja dałbym mu dożywocie. Na czym polega "atrakcyjność" oglądanych przez ciebie wystaw? To cię rusza? Masz jakieś przeżycia? Emocje, erotyka? Różne bowiem sa patologie. "Kultura współczesna" jest w nie bogata. Napisz szerzej bo nie rozwijasz tego w swojej wypowiedzi zdając się jedynie na swój autorytet:) To co piszesz jest chore, tak jak ludzie którzy organizują takie wystawy i na nie chodzą oglądać "ekspozycje". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: To jest chore IP: *.se.com.pl 19.02.09, 13:13 Drogi Wacku, nie myl wystawy z kanibalizmem i nie obrażaj swojej przedmówczyni, bo w oczach innych ujmujesz sobie, niestety. Poza tym, okropności nie szukajmy tylko w kulturze współczesnej, masę okropności możemy znaleźć np. w średniowieczu (gotowanie żywych ludzi w kotle) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvb Re: To jest chore IP: *.range86-166.btcentralplus.com 21.02.09, 12:35 ten gosc juz nie ma z czego sobie odejmowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lieutenant Re: To jest chore IP: *.chello.pl 21.02.09, 08:34 Panie Wacku, gdybyś Pan wiedział co wyprawiało się w Starożytnym Rzymie, Średniowieczu, jakie orgie odchodziły m.in. w Watykanie czy Paryżu, o czym pisał de Sade, to nie gadałbyś Pan o tym, że "współczesna kultura" jest zdemoralizowana. Otóż nie: współczesna kultura jest najbardziej zhumanizowana i wrażliwa od wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Maupa Re: To jest bardzo, bardzo chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 10:00 Wierze, że pan był i wszytsko widział co wyprawiano w Starożytnym Rzymie :) Z tym ,że dziś mamy XXI wiek i to co wyprawiano w starozytności czy w Sredniowieczu wcale nad dziś nie usprawiedliwia i nie każe robić tak samo. Podobnie jak nie usprawiedliwia nas to, że gdzieś jakiś potwór robi tak samo a my kierowani ciekawością idziemy oglądać to co on wyprawia. Mamy XXI wiek. A co do prosektoriów to targowisko w Blue City to jednak nie Akademia Medyczna i nie muzeum. Jarmark gdzie jacyś ludzie wystawiają w celach zarobkowych zmasakrowane ludzkie ciała to koszmar, przejaw moralnego relatywizmu i zwyrodnienia naszej cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: To jest bardzo, bardzo chore 21.02.09, 10:14 Nie wszyscy uwazaja wiedze za zwyrodnienie. Idz sie lepiej pomodlic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ12 Re: To jest bardzo, bardzo chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 12:29 WACEK MASZ MAŁEGO wACKA I TO TWÓJ PROBLEM!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: To jest chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 11:35 "Młot na czarownice" to chyba jedna z głównych ksiąg starej kultury katolickiej, jest w niej wiele przepisów na poszanowanie życia i godności ludzkiej. I o ile sobie przypominam to również sekcje zwłok, przez długi czas, były przez kościół zakazane pod karą spalenia na stosie. A jeśli chodzi o wystawianie zwłok na widok publiczny to również KK ma wielowiekową tradycję. Dla KK nawet szczątki ludzkie mogą służyć jako budulec np. "Kaplica czaszek" w Czermnej lub w Kudowie, i to według ciebie nie jest chore? Czyżby chodziło ci o obronę monopolu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ12 Re: To jest chore IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 12:31 a CZY RELIKWIE NIE SA kANIBALIZMEM????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: To jest chore IP: *.brutele.be 21.02.09, 13:47 Nie. Kanibalizm to jedzenie ludzkiego ciala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek M. Re: Chińscy skazańcy. Ofiary przymusowych aborcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 16:15 Co do ludzi wpisujących że przekazują nauce swoje zwłoki to przekazywali je nauce a nie na pokaz na jarmarku! Nie widzisz różnicy między prosektorium w Akademii Medycznej a jarmarkiem w Blue City? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablito Re: Chińscy skazańcy. Ofiary przymusowych aborcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 10:30 Pan wacek to jedne z pieniaczy i tyle. Radze aby poszedł na tą wystawę i wtedy się wypowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Chińscy skazańcy. Ofiary przymusowych aborcji 20.02.09, 00:01 > chcieliby oddac cialo do plastynacji. trzeba by rozważyć....; czy po śmierci lepiej jest obcować z widzami czy też z robakami? - Swan ** Just say no to drug reps ** nofreelunch.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
zamany Re: Chińscy skazańcy. Ofiary przymusowych aborcji 21.02.09, 08:02 Mało.Wyobrażam sobie nawet swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szmatka Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: 94.254.226.* 19.02.09, 11:47 A ja bym się bardzo chętnie wybrała, gdyby nie to, że te ciała pochodzą z Chin. Nie wierzę jakoś, że zostaly z radością ofiarowane, żeby szerzyć edykację, raczej mi się wydaje, że nikt nikogo o zgodę nie pytał. Znając panujące w Chinach zwyczaje, wcale bym się nie zdziwiła, gdyby się okazało, że kilkanaście najzdrowszych na świecie osób zabito specjalnie, żeby dostarczyć ciała na potrzeby tej wystawy. Dopóki się da, wszystko, co ma związek z tym krajem trzeba bojkotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: litt Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: 194.181.189.* 19.02.09, 13:10 Banda hipokrytów! A filmy kryminalne, na których krew leje się strumieniami są ok? A może wyłączacie wtedy telewizor bo akurat się modlicie w domu albo jecie (krwistego) steka? Siedźcie w domu. Włączcie jeszcze Radio Maryja i módlcie się za tych, którzy dowiadują się jak wygląda ich wnętrze, organy... Ludzie ogarnięci, ciekawi natury i samych siebie bez wątpienia wybiorą się na tę wystawę. Ja idę jutro, na otwarcie. A potem, jak co dzień, zjem obiad:) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym 19.02.09, 17:52 Gość portalu: litt napisał(a): > Banda hipokrytów! A filmy kryminalne, na których krew leje się > strumieniami są ok? Czy ty naprawdę wierzysz, że w filmie kryminalnym leje się ludzka krew? Strumieniami? Rozczaruję cię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.icpnet.pl 21.02.09, 13:46 Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy odgrywaniem scen przed kamerą, a zarabianiem pieniędzy na pokazywnaniu wypatroszonych prawdziwych ludzkich ciał, o niepotwierdzonym pochodzeniu od organizatora, który już się skompromitował w Stanach, został przyłapany na kłamstwie i zaczął ludziom zwracać pieniądze? Uznane autorytety w medycynie i etyce jednoznacznie potępiają ten pomysł i napewno nie ma to nic wspólnego z Radiem Maryja... Mieszają ci się najwyraźniej wszytkie możliwe tematy razem. Nie ma jak mieć swoje zdanie za wszelką cenę. Jeśli masz takie zdecydowane i oryginalne poglądy miej przynajmniej odwagę i sie podpisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilbo Re: Trupy na wystawie w centrum handlowym IP: *.brutele.be 21.02.09, 13:49 > Jeśli masz takie zdecydowane i oryginalne poglądy miej przynajmniej > odwagę i sie podpisz!!! Powiedziala "Ania"... Kali jesc cialo i pic krew - dobrzze. Kali ogladac zwloki w kosciele - dobrze Inni ogladac zwloki wypreparowane - niedobrze. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
arctgx Wolna wola 21.02.09, 01:25 Gość portalu: Szmatka napisał(a): > A ja bym się bardzo chętnie wybrała, gdyby nie to, że > te ciała pochodzą z Chin. Nie wierzę jakoś, że zostaly > z radością ofiarowane, żeby szerzyć edykację, raczej > mi się wydaje, że nikt nikogo o zgodę nie pytał. > Znając panujące w Chinach zwyczaje, wcale bym się nie > zdziwiła, gdyby się okazało, że kilkanaście > najzdrowszych na świecie osób zabito specjalnie, żeby > dostarczyć ciała na potrzeby tej wystawy. Dopóki się > da, wszystko, co ma związek z tym krajem trzeba > bojkotować. Przynajmniej jeden sensownie brzmiący argument przeciw wystawie, wśród obyczajowo zorientowanego bełkotu... Jeśli ja lub moi bliscy zgadzamy się świadomie i w wolny sposób na pokrojenie i ekspozycję (czy nawet grę w piłkę czaszką) - co w tym złego? Co innego jeśli brani są do tego skazańcy. Choć za paskudne uważam przedmiotowe ich traktowanie (czyli ignorujące ich wolną wolę) po śmierci, bardziej boli mnie to, co robiono wyrządzono im za życia. Odpowiedz Link Zgłoś
acidhead przecież w hipermarketach pełno zombies 19.02.09, 13:26 git planeta!ja to tak na trzeżwo mam jak wchodzę do takiego hipermarketu że dookoła same zombi pląsają,więc to mi pasi :-) mogliby pomyśleć o takim performance żeby na koniec kolejki dostawiać dyskretnie trupa z wózkiem zakupów.byłby ubaw po pachy albo za ladą w garmażerce-może ktoś by został wegetarianinem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: przecież w hipermarketach pełno zombies IP: *.gprs.plus.pl 21.02.09, 07:51 nie wiem, czy mieszkasz w Warszawie, ale BC to nie takie centrum handlowe, jakie znamy z innych miast. Jest tam specjalne miejsce, w którym są różnego rodzaju wystawy - były już akwaria, motyle, jakiś drób... Co nie zmienia faktu, że to okropność... Odpowiedz Link Zgłoś
bezebubol Jonasz S. będzie na wernisażu!! 19.02.09, 13:36 ponoć prokurator dał 1-dniowe zwolnienie z aresztu Jonaszowi S. herbu "Sekator z Woli" by mógł obejrzeć spokojnie ludzkie wnętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Jonasz S. będzie na wernisażu!! IP: 89.230.160.* 27.03.09, 17:29 BelzeBUBie wyobraz sobie ze Jonasz nie zamordowal tej kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Zwłoki na wystawie w centrum handlowym IP: 194.99.216.* 19.02.09, 13:44 Niezainteresowanym oraz Tym, którzy sa przewko takim eskpozycjom, proponuje na znak bojkotu, nie kupować biletu i nie oglądać umieszczonych tam eksponatów Odpowiedz Link Zgłoś
tokida Ohydny jarmark... 19.02.09, 14:19 .. gdyby pokazano eksponaty z tworzyw sztucznych nie widziałbym żadnego problemu, efekt edukacyjny byłby ten sam, ale tu nie o edukację chodzi. Epatowanie okropieństwem i bezczeszczenie ludzkich ciał. Tak to widzę. Widzę ciała nieszczęśników, którzy niekoniecznie zmarli śmiercią naturalną, którym odmówiono szansy na godny pochówek. Tego typu praktyki poza ośrodkami akademickimi, naukowymi powinny być zakazane. Szacunek do ludzkich zwłok jest moralnym obowiązkiem każdego człowieka. Nie godzę się na czynienie z ciała ludzkiego "eksponatu", ani materiału opałowego jak w Oświęcimiu. Mumie w muzeach czy kaplica Czaszek w Czermnej to jednak co innego, że nawiązę do kilku poprzednich postów. Tylko trzeba minimum wrażliwości, żeby tę subtelną różnicę zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Ohydny jarmark... IP: 194.99.216.* 19.02.09, 14:45 ciesze sie ze kazdy moze miec swoje zdanie i przed kazdym pozostawiony jest wybor dla mnie to ani bezczeszczenie ani okropienstwo widze ludzkie cialo a nie nieszczesnikow, z cala swiadomoscia podziwiam i jestem pelen szacunku dla ludzkiego ciala, rowniez dla tego, ktore jest pokazywane na tej wystawie odnosze sie do mumi i ludzkiej czaszki z taka sama powaga, niezaleznie od tego czy ogladam ja w ksiazce, kaplicy czy muzeum Odpowiedz Link Zgłoś
ona3010 Polecam bardzo !! 19.02.09, 14:50 Byłam na wystawie w Londynie i to jest niesamowite, niezmiernie sie cieszę ze w Warszawie można poogladać jakimi jestesmy w środku. Uważam że kazdy uczeń gimnazjum a student medycyny obowiązkowo powinni obejrzeć wystawę. Niezwykle pouczająca. Ale w obłudnym kraju zawsze się ludziskom nie bedzie coś podobać. Zauważyłam że dzieci w wieku 5 lat ogladaja i znają Czesia z Władcy moch na pamiec i to jest ok... a jeśli chodzi o naukę to już bee... Bliżej nam do Rosji niż do zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek M. Re: "Polecam bardzo"Np. ciekawe jak robi się kupę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 15:12 Niektórzy jesteście aż tak tacy..., że aż "nie chcę mi się z wami gadać", ponieważ i tak nie pojmujecie w czym jest problem. I nigdy już tego nie zrozumiecie, aż do końca po kres. To jest największe wasze nieszczęście ale po za zasięgiem waszej świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ12 Re: "Polecam bardzo"Np. ciekawe jak robi się kupę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 12:33 WACEK spadaj!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Polecam bardzo !! 20.02.09, 00:14 > Byłam na wystawie w Londynie i to jest niesamowite, niezmiernie > sie cieszę ze w Warszawie można poogladać jakimi jestesmy w środku. po co mamy się "oglądać od środka"? Jaki miałby być sens takiego oglądania? Ciekawość? A to zwykły atlas anatomiczny jej nie zaspokoij? > Uważam że kazdy uczeń gimnazjum a student medycyny obowiązkowo > powinni obejrzeć wystawę. Niezwykle pouczająca. dobrze że nie zaordynowałaś tego przedszkolakom.. a o sutdentów medycyny się nie martw bo oni na pewno nie muszą chodzić po takich "wystawach" by poznać anatomię człowieka a wręcz przeciwnie; gdyby takie "wystawy" miałybyć organizowane z myślą o świecie medycyny to niech mnie ręka boska broni przed lekarzami wyedukowanymi na takich wystawach... Zresztą o naukowej wartości takich podłych ekspozycji świadczysz najlepiej ty sama; skoro piszesz, że to "niezwykle pouczające" to powiedz czego ty się na tej wystawie nauczyłaś? > Bliżej nam do Rosji niż do zachodu. brak szacunku dla zmarłych to dla ciebie oznaka cywilizacyjnego rozwoju?!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel78 A znacie Theatrum Anatomicum w Krakowie? 20.02.09, 09:58 W Krakowie taka wystawa istnieje już od dawna i ma charakter stały. Tylko że mieści się w trochę innym miejscu: w Katedrze Anatomii Collegium Medicum UJ. Jest udostępniona do zwiedzania, chociaż z ograniczeniami; tutaj są szczegóły: www.katedra-anatomii.cm-uj.krakow.pl/galeria.php#muzeum I moim zdaniem na tym polega główna różnica. Z jednej strony poznawanie ludzkiej anatomii może rzeczywiście być fascynujące; z drugiej strony ludzkim szczątkom należy się szacunek i ochrona. Dlatego robienie takiej wystawy w centrum handlowym - to prawie jak w wesołym miasteczku. Pomysł równie poroniony jak ten sprzed kilku lat, żeby w którymś hipermarkecie powiesić na ścianie "Pochodnie Nerona", w dodatku poprawione (wielka ściana ognia zamiast tych paru niepozornych, ledwo płonących stosów). Dla mnie wszystko jest OK, jeśli handel pozostaje w sklepach, sztuka w muzeach, religia w świątyniach, zwłoki w grobach, a zwłoki służące edukacji - na uczelniach. Może nawet taka wystawa powinna być szerzej dostępna niż ta w Krakowie - ale na pewno tylko dla ludzi, którzy są gotowi wybrać się tam specjalnie i podporządkować się zasadom uczelni, a nie zajrzeć przy okazji zakupów, niemalże dla "rozrywki" ("a że 59 zł? a co tam, stać mnie"). Odpowiedz Link Zgłoś
cassiel Re: A znacie Theatrum Anatomicum w Krakowie? 20.02.09, 17:05 ograniczenia są takie: "Muzeum Katedry i Zakładu Anatomii UJ CM jest przeznaczone wyłącznie dla grup zorganizowanych młodzieży szkół średnich o profilu biologiczno-chemicznym, szkół średnich o profilu medycznym, studentów uczelni wyższych o profilu medycznym, absolwentów uczelni wyższych o profilu medycznym." czyli wychodzi na to, że niewiele osób może ją zobaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna mańka Zwłoki na wystawie w centrum handlowym IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.09, 15:08 Nie pójdę na tę wystawę; co więcej, Blue City również nie odwiedzę w najbliższym czasie. Nie wzbudza mojej sympatii miejsce, które zgadza się na udostępnianie powierzchni w takich celach. Ciekawe, czy Chińczycy, którzy zgodzili się na wykorzystanie ich szczątków dla celów naukowych, myśleli kiedykolwiek o tym, że będą pokazywani ciekawskiej gawiedzi. Czym innym jest studiowanie anatomii, czym innym zaspokajanie niezdrowej ciekawości. W tym drugim przypadku pokazywanie ciał i preparatów ludzkich embrionów budzi we mnie głeboki sprzeciw. Dodam, że studiuję medycynę i nie chodzi mi o zwłoki per se; sądzę po prostu, że to obrzydliwy pomysł na biznes. Dziwne, że w naszym katolickim kraju możliwe jest, by amerykański profesor wystawiał na widok publiczny wypreparowane chińskie zwłoki. Tylu jest obrońców życia - może znajdą się też obrońcy śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zwykły człowiek A co na Ambasador ChRL? Bezczeszczą zwłoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 15:20 A co na Ambasador ChRL? Dla pieniedzy jacyś Amerykanie i ich polscy współpracownicy bezczeszczą zwłoki obywateli Chin! W centrum handlowym organizują dla łasej taniej rozrywki i sensacji gawiedzi płatne widowisko wystawiając na pokaz zbeszczeszczone uprzednio zwłoki Chinczyków! Co na Ambasador ChRL kiedy bezczeszczą zwłoki jego rodaków? Panie Ambasadorze! Gdzie Pan jest? Dlaczego Pan nie interweniuje? Czy trzeba od razu pisać w tej sprawie do pańskich zwierzchników? Odpowiedz Link Zgłoś
ona3010 Blue City 19.02.09, 15:41 Proponuje rozebrac całe Blue City! Jak ktoś śmiał zorganizować taką wystawę?? Karygodne! No jak to mogła być dopuszczone w Pl??? Ponoć jest demokracja ale tolerancja katolików tego nie trawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zwykły człowiek Re: Blue City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 16:07 W szanownej pani przypadku nie chodzi o Katolików ani o Blue City tylko o rozum. Rozmu. Nie rozumie pani w czym problem a mi nie chce się pani tego tłumaczyć. Sądzę też, że w tym przypadku tłumaczenie nic nie da i pani pozostanie przy swoim. Każda religia na naszej planecie, nawet Islam, nakazuje szanować zmarłych i ich doczesne szczątki. Również ateiści czczą pamięć zmarłych i starają się im wyprawić godny pochówek a następnie opiekują się grobami zmarłych. Np. komuniści swoim szczególnie zasłużonym wodzom stawiali mauzolea i do dziś otaczają je kultem (za co słusznie się ich krytykuje a mumię Lenina proponuje im pochować po ludzku). Bo taka jest kultura mieszkańców naszej planety. Czasem mają jednak miejsce jej wynaturzenia. Po zabiciu w 1444 roku pod Warną polskiego królewicza Władysława Turcy wozili jego głowę na pokaz po jarmarkach zatopioną w słoju z miodem. Niemcy-hitlerowcy bezcześcili ludzkie zwłoki produkując z nich mydło, nawozy a nawet abażury do lamp. Niemieccy nazistowscy lekarze preparowali ludzkie zwłoki do pseudonaukowych rasowych badań i uśmiercali przy tym zdrowych ludzi. Również stalnowski reżim ekperymentował na ludziach. Aktualnie mamy do czynienia z preparowaniem ludzkich szczątków do celów komercyjnych. Spreparowane zwłoki ludzkie wozi się po jarmarkach na calym świecie i wystawia za opłatą w centrach handlowych na widok gawiedzi pod pretekstem eksponowania "dzieł sztuki" albo "zapoznawania z ludzką anatomią" itp. Działania te nie mają nic wspólnego ani ze sztuką ani nauką - to czysta nieetyczna komercja. Opowadał mi kiedyś pewien stary człowiek, że kiedy podczas ostatniej wojny światowej Niemcy zorganizowali publiczne egzekucje wówczas tłumy naszych rodaków przybywały na te widowiska aby "sobie popatrzeć". I to całkiem dobrowolnie. Z "ciekawości". A i część obecnych tu forumowiczów z pewnością z ciekawością obejrzala by film jak talibowie ucinają głowę iżynierowi St......., tylko dzieki Bogu są jeszcze mądrzy ludzie, którzy tego "widowiska" nie pozwolili tłuszczy udostępnić. Ale zapewne tylko do czasu. Komercja zwycięży i film trafi do miediów a już na pewno do sieci. PS. Atlas anatmiczny człowieka powstały ze zeskanowania zwłok jest dostępny w Internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ona3010 Re: Blue City 19.02.09, 16:55 Dziekujemy za darmową lekcję historii. O Twoim RomumiE nie będę pisać bo Ty wiesz wszystko lepiej przecież. Co innego jest szacunek do zmarłych, co innego jest interesująca wystawa ale Ty nie widzisz żadnej róznicy. Mało tego krytykujesz kogoś opinę bo nie pasuje do Twojej... ja to widzę jako ciemnogród i wąska mentalność. A na wystawę pójde z całą rodziną i nie mogę sie doczekać:) A Ty siedz ogladaj Rydzyka i się smuć bo przecież trzeba zawsze pamietać o zmarłych. A zatanawiałeś się czy wszyscy zmarli życzą sobie i chcieliby taki płaczliwy pochówek a może jest cześć ludzi co uważa że trzeba w takich momentach sie śmiać i dobrze wspominać?? Płacz i smuć sie skoro z tym Ci jest dobrze to tak żyj:) Na szczeście teraz jest wolny kraj i wybór:) Śmiech to zdrowie!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zwykły człowiek Re: Blue City IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 18:39 Faktycznie boki zrywać... "Wolny kraj". Tylko czy idiota potrafi z tej wolności mądrze korzystać? Tak, tak, idź na ten pokaz ludzkich zwłok z dziećmi. tam jest ich miejsce. Jak ścinali, wieszali i palili w czasach inkwizycji większość publiki też przychodziła z dziećmi. Za niemca też dzieciaki się mogły napatrzeć. Niech sobie dzieciaki popatrzą na zmasakrowane ludzkie szczątki. Lepiej będą spały. Gratuluję im mamusi! :( Odpowiedz Link Zgłoś
prosty-czlonek-pisu a to heca,a można kupic takiego? 19.02.09, 16:01 dobre!bedziem z prezesem,on lubi takie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cass Zwłoki na wystawie w centrum handlowym IP: *.aster.pl 19.02.09, 16:32 Ja też studiuję medycynę. A na wystawę pójdę. I swoje ciało też mogłabym oddać do takich celów. Ktoś napisał, że być w Blue City na tej wystawie to jak oglądać trupy między zjedzeniem hamburgera a zrobieniem kupy. Byliście kiedyś w prosektorium? Jak sobie wyobrażacie to miejsce? Pełne ponurych, poważnych, zasmuconych studentów? Przygaszone światło, białe prześcieradła? To ma być ten szacunek do ludzkich zwłok? Ludzie w prosektorium śmieją się, żartują, do toalety też wychodzą. Ba, plotkują nawet czasem, siedząc tuż przy zwłokach. Ale to nie wyklucza tego, że jeśli mają do czynienia z tymi ciałami to traktują je szacunkiem, że się bardzo wiele podczas tych zajęć uczą (jeśli oczywiście chcą), że bez naszych ofiarodawców byłoby naprawdę ciężko opanować anatomię. Myślę, że jeśli ktoś pójdzie na tę wystawę w konkretnym celu, zobaczyć jak wyglądamy w środku, czegoś się nauczyć albo dowiedzieć, to miejsce, w jakim ona się znajduje nie ma nic do rzeczy. A że ktoś zrobi na tym biznes... Takie życie:] Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zwłoki na wystawie w centrum handlowym 20.02.09, 00:40 > Ja też studiuję medycynę. A na wystawę pójdę po co tam pójdziesz? Spodziewasz się, że czegoś się tam możesz nauczyć? A jak już tam poleziesz to nie chwal się potem na akademii tą swoją "edukacyjną" wycieczką zbyt głośno.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trup z wystawy A ja lubię stać na wystawie i gnić! IP: *.171.198.10.static.crowley.pl 19.02.09, 17:03 Gniję sobie, przeglądam net, wynajmuję samochód i ginę jeszcze raz. super www.wypozyczalnieaut.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CQ17 Fascynacja zwłokami? IP: *.chello.pl 19.02.09, 17:32 Czytam te pełne oburzenia wypowiedzi na temat wystawy i nie rozumiem o co chodzi? Kilka postów potępiających niewidzianą wystawę. Awantura na cztery fajerki. Zarzuty o fascynacji zwłokami, chorych umysłach i świątyni ciała, poszanowaniu zwłok itd... A co powiedzą wszyscy Ci co tak plują jadem na wystawę i ciekawskich ludzi, mamy to w genach, bo ciekawość powoduję, że myślimy i się rozwijamy. Ciekawość doprowadziła nas tu gdzie jesteśmy i poprowadzi nas dalej. Gdyby nie ona to byśmy dalej siedzieli w jaskinach i wię wzajemnie zjadali, ale nie o tym. Jakoś oburzenia nie widzę kiedy publicznie obnosi się szczątki ludzi po ulicach z religijnymi procesjami. Jak kogoś uznano za świętego i po śmierci pokawałkowano ciało, żeby lud mógł oglądać kawałek palca jakiegoś gościa sprzed wieków to ok. Jak się ogląda w krytptach trupy ojczulków zakonnych to dobrze? A jak były pomysły pobrania kawałków Jana Pawła II, żeby były w Polsce i lud mógł je oglądać i się do nich modlić to ok? To nie ma problemu żeby "cUreczka" to oglądała? Banda hipokrytów! Jak przeszkadza to nie kupujcie biletów, możecie nawet na znak protestu zacząć ignorować te centrum handlowe. Tylko konsekwencją musi być niechodzenie do kościołów gdzie są pokawałkowani ludzie no i procesje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zwykły człowiek Re: Fascynacja zwłokami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 18:58 Kawałkowasnie swiętych to już na szczęście przeszłość. Nikt na pewno ciała Jana Pawła II nie pokawałkuje. Ponadto relikwie nie są wystawiane na publiczny widok na targowisku i preparowane tak jak na tej "wystawie" (patrz fotografie). Nie pobiera się z tytułu ich oglądania w światyni opłaty. Przeważnie ukryte są w specjalnych urnach. Taki sposób preparowania zwłok jak na "wystawie" w warszawskim centrum handlowym jest sprzeczny z etyką i polską tradycją kulturową. Zapewne również z sprzeczne z naszym prawem i dziwie się, że nikt nie złozył jeszcze zawidomienia do prokuratury. Dziwię sie też, że prokuratura nie podjęła dotąd tej sprawy z własnej inicjatywy. Ludzka ciekawość to rzecz normalna ale nie można nią usprawiedliwiać nieetycznych działań komercyjnych "wystawców" a tym bardziej na niej żerować. Można, powinno się studiować ludzką anatomię ale nie na pokazie ludzkich szczatków za opłatą na jarmarku. Pisano tutaj: anatmiczny atlas człowieka na podstawie skanów jest dostępny w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Fascynacja zwłokami? 21.02.09, 12:21 > Nie pobiera się z tytułu ich oglądania w światyni opłaty. taaaak? w Chorwacji w kazdym wiekszym kosciele jest sobie jakis tam skarbczyk i wlasciwie w kazdym mozna znalezc relikwiarz, ktorzu jednak eksponuje owa relikwie, tak wiec mozesz na wlasne oczy zobaczyc paluszek jakiegos swietego, oczywiscie pod warunkiem, ze zaplacisz za wstep. Nie mowiac juz o atrakcjach typu kaplice czaszek, paryskie katakumby, wystawa szkieletow w kosciele kapucynow w Rzymie, czy slynny klasztor kapucynow w Palermo. Nie tylko jest tam wstep platny, ale wszystkie te osrodki trzepia dodatkowa kase na pamiatkach i pocztowkach. i teraz chetnie poslucham o tym, jak to kosciol katolicki zabiegal o zgode na ekspozycje owych cial. > Taki sposób preparowania zwłok jak na "wystawie" w warszawskim > centrum handlowym jest sprzeczny z etyką i polską tradycją > kulturową. w ramach polskiej tradycji kulturowej polecam nadrobienie ewidentnych brakow i poczytanie na temat staropolskich, szlacheckich obyczajow pogrzebowych Odpowiedz Link Zgłoś
ona3010 ufff 19.02.09, 18:01 Oooo.... powiew świeżego powietrza:) Kij ma zawsze 2 końce ale niektórzy widza 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: getme do pani redaktor IP: *.acn.waw.pl 19.02.09, 18:44 Uważam, że w swojej "z góry" uprzedzonej ocenie myli się Pani. Byłem na tej wystawie w Nowym Jorku i myślę, że wiele wniosła w moje postrzeganie organizmu, a także wpłynęła pozytywnie na zmiany przyzwyczajeń w moim życiu. Wystawa jest lekcją anatomii, do której nawet najlepiej zilustrowane książki nie mogą się przyrównać, a inspirowana jest sposobem nauki anatomii, jaki prowadzony jet od czasów renesansu. Co bardziej kontrowersyjne części ekspozycji są oddzielone i oznaczone tak, by bardziej wrażliwsi odwiedzający, mogli przejść dalej. Natomiast ujrzenie całego układu krwionośnego czy nerwowego, oddzielonego od reszty ciała a ukazującego najdrobniejsze swoje detale jest czymś zapierającym dech w piersiach. Także porównanie płuc zdrowych, które są śnieżnobiałe z czarnymi jak smoła płucami wieloletniego palacza daje wiele do myślenia. Nie wspominając o ciałach osób otyłych, ukazanych w przekroju, gdzie dopiero widać, jak wyglądają warstwy tłuszczu i jak są nam one niepotrzebne. To wszystko daje do myślenia. Swoją drogą spreparowane zwłoki nie mają twarzy, więc nie odejmują godności ludziom, którzy zgodzili się przeznaczyć swoje ciała na cele naukowe. Skoro jednak Pani poleca, jako alternaywę dla wystawy dobrą specjalistyczną książkę, to proszę nie pisanie ogólników, lecz polecenie kilku pozycji, które ma Pani na myśli, bo osobiście nie spotkałem się z żadną tak wyczerpująco przedstawiającą nawet pojedyńczy temat poruszony na wystawie. Umieszczenie ekspozycji w galerii handlowej jest inną sprawą, będącą myślę bardziej nawet niż znakiem czasów, brakiem innego miejsca w stolicy. Nie jest to bowiem wystawa do umieszczenia w muzeum czy dużej galerii sztuki, jak Zachęta, inne galeryjki są na to za małe, a taki obiekt, jak "hala wystawowa", nierzadko spotykany na zachodzie (w tym w Nowym Jorku, gdzie w takim właśnie miejscu byłem), w Warszawie po prostu nie istnieje. Dlatego na miejsce nie ma się co obrażać, można tylko żałować, że nie jest bardziej w centrum, tylko w okolicach odległego dworca zachodniego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wienczyslaw N. Re: do pana getme IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 19:05 ...getme chyba nie zrozumiałeś pani redaktor... Przeczytaj jej tekst jeszcze raz... ale powili i pokombinuj głową przy tym. Fajnie, że byłeś w NY. Teraz skocz do Oświęcimia. Miejsce ekspozycji zwłok ci nie przeszkadza? A mi owszem, ale ty nie kumasz dlaczego... ...takie czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleh Re: do pana getme IP: *.ghnet.pl 21.02.09, 09:27 bla bla bla... oswiecim bla bla... kto nie pamieta historii... cut that crap people! Odpowiedz Link Zgłoś
tlenek_wegla Re: do pana getme 21.02.09, 09:39 Syndrom psa ogrodnika. Sam nie zezre i krowie nie da. Jak Ci nie pasuje szanowny panie wienczyslawie, to nie idz... Innym zabronic nie mozesz. Takie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala2424 Re: getme pisze cyt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 07:43 >umieszczenie ekspozycji w galerii handlowej jest inną sprawą,będącą myślę bardziej nawet niż znakiem czasów,brakiem innego miejsca.. Nie zgadzam się z Tobą również w tym punkcie,uważam,że właśnie ta wystawa w centrum handlowym jest jak najbardziej znakiem naszych czasów!!!!!Ludzie tam spędzają wolny czas, wychodzą z dziećmi na spacer,spotykają się ze znajomymi,dowiadują się o nadchodzących świętach a jeszcze trochę i będą je tam obchodzić,uczestniczą we mszy,biorą śluby a teraz jeszcze zamierzają się"edukować".BARDZO mnie to cieszy ponieważ dla reszty pozostaje więcej miejsca,spokoju i czystego powietrza na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Niemiecka specjalność - preparowanie ludzkich ciał 19.02.09, 18:55 Nie ma się co dziwić, w końcu technika niemiecka jest przodująca w świecie. Oni już 70 lat temu potrafili takie rzeczy robić. Tylko że jak teraz Hagens i jego kumple robią z ciał Chinczyków, tak wtedy robili z ciał Żydów i Słowian. Pamiętajmy o słynnych ośrodkach niemieckiej nauki takich jak Mauthausen, Dachau, Auschwitz, Oranieneburg i wiele innych. Może tak wystawca w ramach promocji dorzucił by do biletu mydełko z człowieka, albo album do zdjęć oprawiony w ludzką skórę. Niemcy jak widać nic się nie zmienili i nic się nie nauczyli. Oni to mają we krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: Niemiecka specjalność - preparowanie ludzkich IP: *.chello.pl 19.02.09, 23:04 von Hagens jest holendrem. choc prawda, skojarzenia z dr Mengele nasuwaja sie automatycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Niemiecka specjalność - preparowanie ludzkich IP: *.pools.arcor-ip.net 20.02.09, 01:52 Masz racja, i jeszcze na pamiatke fajnie by bylo nabyc spreparowana glowe na biurko albo abażur ze skory z tatuazem.jakbym przekazala swoje cialo nauce, to chyba mialabym na mysli co innego niz udawanie wenus czy dyskobola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeko Re: Niemiecka specjalność - preparowanie ludzkich IP: *.magma-net.pl 21.02.09, 10:21 bardzo trafna wypowiedź. Oni to mają we krwi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Art. 262 par. 1 Kodeksu karnego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.09, 19:13 Nieposzanowanie ludzkich zwłok to przestępstwo, przwidziane w art. 262 par. 1 Kodeksu karnego i jest zagrożone grzywną, karą ograniczenia wolności lub karą pozbawienia wolności do lat 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CQ17 Profanacja zwłok, doniesienie do prokuratury itd.. IP: *.chello.pl 19.02.09, 23:37 Drodzy Państwo tak święcie oburzeni profanacją zwłok. Spójrzcie na to rozsądnie jeśli umiecie, choc podejrzewam, że nie. Coś piszecie o naszej kulturze, o Oświęcimiu, o Niemcach, hitlerowcach, abażurach z ludzkiej skóry, mydle... Piszecie o przestępstwie, zawiadamianiu prokuratury.... A może zawiadommy prokuraturę że w XXI wieku w kościołch przechowuje się szczątki ludzkie, obnosi się je w procesjach itd... powołuję się na tą sama ustawę jak niektórzy z Państwa. A ustawa o pochówku zmarłych. Miejsce spoczynku jest na cmentarzu a nie w miejscu publicznym i wystawianie na pokaz. Dotyczy to wystawy "plastynatów" jaki "relikwii, czyli pokawałkowanych ludzi. Mechanizm ten sam. A kwestia kultury? A co powiecie o ludożercach? To przeciez dzikusy? Prawda? Ktoś pisze o zwyrodnialcach w Rosji i w Niemczech, że ktoś kogoś zjadł... A teraz pomyślcie Bando Hipokrytów, że wiecie co to jest ludożersto i jest ono surowo zakazane. Wyobraźcie sobie, że jesteście kosmitami i przylatujecie na przepiękną błękitną planetę zwaną "Ziemią". Trafiacie tu do Polski w niedzielę i widzicie jeden z gatunków tutejszych istot które idą do wielkich budynków i oddają cześć zamordowanemu okrutnie przedstawicielowi ich gatunku. W każdym z tych miejsc są figurki tej zamęczonej istoty. Następnie istoty słuchają że mają spożywać ciało i krew tej umęczonej istoty.... Mogą pomyśleć że ten gatunek to stworzenia niegodne życia, bo czczą kanibalizm i wampiryzm... Ostro??? Co??? Może ktoś coś powie innego? A to tylko nasza religia i kultura. Absolutnie niezrozumiała dla innych... Czy zasługująca na potępienie i np eksterminację? Wystawa jest dla niektórych nie do przyjęcia a dla innych wkraczanie religii w prywatne życie jest nie do przyjęcia. Nie do przyjęia jest może państwo religijne... A może .... Zanim coś się potępi i powie, że to przestępstwo, to może warto pomyśleć,że świat nie jest czarno- biały... Ale cóż myślenie bywa trudne, bolesne... A może po prostu się nie myśli tylko powtarza wyuczone, zasłyszane regółki, formułki... Jak się tak upieracie przy zawiadamianiu prokuratury o popełnieniu przestpstawa to konsekwętnie załatwmy też zprawę relikwii, czyli pokazywania pokawałkowanych ludzi... no i zróbcie cos z wyznawcami kultu spożywania krwi i ciała umęczonego człowieka... Jak mówi się "A" to trzeba powiedzieć "B" i "C" itd... Albo milczeć bo nie ma się nic do powiedzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NN Re: Profanacja zwłok, doniesienie do prokuratury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 02:41 Kobieto, co ty piszesz... bez sensu i składu... Tutaj nie idzie o religię i panstwo religijne tylko o przestrzeganie norm etycznych i moralnych obowiązujacych w cywlizowanym świecie. Twoi protegowani spreparowali ludzkie zwłoki i pokazują je za opłatą po jarmarkach w różnych bleck city. Ludzie których ciała posłużyły im do wyrobu rekwizytów żyli kiedyś tak jak ja czy ty... Zasługują na godziwy pochówek i szacunek dla ich doczesnych szczątków. A czy embriony ludzkie mogły wyrazić zgode na ich pokaz na jarmarku? I skad twórcy "rekwizytow" mają komplet ludzkich embrinów w kolejnych fazach ich rozwoju? Czy spreparowane ciała dzieci z finalnych fazach ciąży to ciała dzieci zmarłych naturalną śmiercią? W takim idealnym porządku rozwoju życia płodowego istoty ludzkiej? A jeśli to ofiary aborcji to do którego miesiąca ciąży można w ChRL dokonywać aborcji legalnie? Jak masz odwagę porównywać kościelne relikwie świętych do jarmarcznej komercyjnej ekspozycji skomponowanej ze sprofanowanych zwłok? Prokuratura sama powinna zająć się "wystawą". I nikt nie musi jej zawiadamiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CQ17 Re: Profanacja zwłok, doniesienie do prokuratury IP: *.chello.pl 20.02.09, 11:04 O jestem pod wrażnem, że jesteś w stanie po piśmie wydedukować,że to pisze kobieta... A może facet, ale cóż jesteś człowiekiem wszechwiedzącym! A żona się uśmiała jak się okazało, ze sypia z kobieta od wielu lat! Czy nie rozumiesz, że chodzi o sam mechanizm, czy trzeba jeszcze raz pójść do szkoły podstawowej i sie douczyć. O logice nie będę wspominać! Czy po tym zdniu też wywnioskujesz, że pisała to kobieta, a może transseksualista, marksista, komunista czy kosmita???? No i ci moi protegowani... całkiem niezłe. Ależ trzeba było dokonć wysiłku intelektualnego,żeby coś takiego wymyślić! > Jak masz odwagę porównywać kościelne relikwie świętych do > jarmarcznej komercyjnej ekspozycji skomponowanej ze sprofanowanych > zwłok? > Prokuratura sama powinna zająć się "wystawą". > I nikt nie musi jej zawiadamiać. No właśnie nie masz odwagi i umiejętności wyzwolena się spod wpływu religii i spojrzenia innym okiem na otaczającą rzeczywistość. Trup w galerii bez ideologii to być źle, pokawałkowany trup (zwany relikwią) z ideologią w innym budynku być dobrze! Nie być Kali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Profanacja zwłok, doniesienie do prokuratury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 11:45 i też pobierają opłatę :) Odpowiedz Link Zgłoś