Gość: Izabella IP: *.vgernet.net 14.10.02, 03:45 Czy slowo to nie jest juz przeklenstwem?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: smerf Re: Zajebiscie. IP: *.pl 20.10.02, 10:20 jak nie jest jak jest??? pewnie że jest. zajebiście pochodzi od jebać a to raczej jest przekleństwo. tak samo jak pierdolnik w pkoju (od pierdolić) czy inne podobne Odpowiedz Link
Gość: DaDa Re: Zajebiscie. IP: proxy / 192.168.0.* 21.10.02, 16:22 Gość portalu: smerf napisał(a): > jak nie jest jak jest??? pewnie że jest. > zajebiście pochodzi od jebać a to raczej jest przekleństwo. tak samo jak > pierdolnik w pkoju (od pierdolić) czy inne podobne Nie masz, niestety, racji. W dzisiejszych czsach, słowo to, które kiedyś było jednym z najwulgarniejszych przekleńśtw, stało się najwyższym stopniem przymiotnika "wspaniale". Niedawno byłam swiadkiem, jak kilku hiphopów komentowało z zachwytem swoje skoki do wody: "ale ku... zaje...ście!". Nie było w nich ani trochę potrzeby przeklinania, jedynie sam zachwyt nad własnym kunsztem. DaDa Odpowiedz Link
Gość: Izabella Re: Zajebiscie. IP: *.vgernet.net 21.10.02, 19:48 DaDa dzieki za wyjasnienie. Niestety "za moich czasow" slowo to bylo przeklenstwem a teraz obilo mi sie kilka razy o uszy jak calkiem normalne slowo, stad moje zaklopotanie ) Odpowiedz Link
Gość: DaDa Re: Zajebiscie. IP: proxy / 192.168.0.* 21.10.02, 23:05 Gość portalu: Izabella napisał(a): > DaDa dzieki za wyjasnienie. > Niestety "za moich czasow" slowo to bylo przeklenstwem a teraz obilo mi sie > kilka razy o uszy jak calkiem normalne slowo, stad moje zaklopotanie ) Musisz żyć w jakimś bardzo hermetycznym środowisku, jeśli "obiło ci się o uszy" dopiero teraz. Jest ono w obiegu już od dosyć dawna. Mam wrażenie, że młode, to nawet nie zauważają już jego wulgarnego pochodzenia, ponieważ używają go w kontaktach niemal oficjalnych. A już na pewno się tego nie krępują. Zresztą oni mało czego się krępuja. Pozdrawiam. DaDa Odpowiedz Link
Gość: Izabella Re: Zajebiscie. IP: *.vgernet.net 22.10.02, 22:51 DaDa ja mieszkam za granica od 7 lat, jedyny kontakt jaki mam z zywa polska mowa to telefoniczny z rodzina i znajmymi oraz raz na rok podczas urlopu.To chyba wyjasnia wszystko)) Odpowiedz Link
Gość: kate Re: Zajebiscie. IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.10.02, 22:41 To słowo wg mojej Mamy jest przekleństwem , dla mnie tylko troche ,a w ogóle to bardzo je lubię bo ma jakis taki mocny ładunek emocjonalny (zwłaszcza z paroma wykrzyknikami na końcu) . A ostatnio nawet mój Tata go używa jak mu się coś bardzo podoba pozdro Odpowiedz Link
Gość: hopsiupy Re: Zajebiscie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.03, 19:22 a co to są hiphopy? takie króliki? Odpowiedz Link
Gość: Hustler Re: Zajebiscie. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 11:21 Wg mni to słowo sie zdewaluowalo a wyplynelo na fali popularnosci Ich Troje. Teraz mnie drazni. Wogole go ni uzywam. Odpowiedz Link
Gość: mikolaj Re: Zajebiscie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.02, 01:30 slowo maxymalnie zdewaluowane. 10 lat temu mialo ladunek czegos nowego i swierzego. teraz to brzmi jak 'czad!' Odpowiedz Link
Gość: kuala_lumpur Re: Zajebiscie. IP: *.ci.uw.edu.pl 14.11.02, 03:15 No jasne, że to przekleństwo; na dodatek pochodzące z j. rosyjskiego; tam ma ono mocniejszą niż u nas wymowę; np. nie do pomyślenia jest użycie go na antenie. A w ogóle to samo w sobie pochodzi od ogólnosłowianskiego 'jebać', i w wielu językach ma, zdaje się, nie tak wulgarne znaczenie. Np. kiedyś widziałem tytuł z serbskiej (?) gazety głoszący, że "Rząd nas jebie!". pzdrw Odpowiedz Link
Gość: ewa Re: Zajebiscie. IP: *.cn.net.pl 17.11.02, 20:43 rowniez uwazam, ze w jezyku polskim to wulgaryzm a co do innych jezykow - w jezyku naszych sasiadow slowakow, przy wznoszeniu toastow zwykle wola sie "Jebnijmy sa!" (przy stukaniu kieliszkami) Odpowiedz Link
nowe.slowa Re: Zajebiscie. 18.11.02, 20:46 są zdaje się w polskim nawet wartości przypisywane poszczególnym wyrazom w zależności od poziomu ich wulgarności, wartość maksymalną w naszym języku mają pier**lić i pochodne, ku**a, być może ch*j, ale na pewno je*ać i pochodne tego popularnego słowa; proszę się jednak nie niepokoić, jesteśmy jeszcze daleko od średniej światowej, angielski czasownik "to fuck", odpowiednik "jechać" i "pielić" to jeden z najpopularniejszych na świecie wyrazów w języku szlachetnego narodu znad Tamizy i zza Oceanu Odpowiedz Link
Gość: Izabella Re: Zajebiscie. IP: *.vgernet.net 20.11.02, 14:59 Przykro mi bardzo ale nie zrozumialam Pana odpowiedzi. Odpowiedz Link
nowe.slowa Re: Zajebiscie. 28.11.02, 19:29 hmm... tak, jest wyrazem uznawanym słownikowo za wulgarny Odpowiedz Link
roody102 Re: Zajebiscie. 29.07.03, 15:27 Szczerze mowiac nie zdziwilby mnie w koncu taki tytul w naszej gazecie Odpowiedz Link
Gość: philosopher Re: Zajebiscie. IP: *.upo.es / 192.168.22.* 21.10.03, 16:02 jest to zajebiste slowo, formalnie pasuje do wszystkiego. zaproponuj cos bardziej fristajlowego? sadze ze nic nie wydumasz, bo jest to najzajebistsze z okreslen!!! Odpowiedz Link
Gość: zoya Re: Zajebiscie. IP: *.kutno.mediaclub.pl 20.11.02, 16:34 Słowo to BYŁO, JEST i BĘDZIE przekleństwem. Uszy się "tulą" od słuchania tego przymiotnika, a częstotliwość jego użycia (dosłownie w każdej sytuacji) świadczy o żałostnym ubóstwie słownictwa. Odpowiedz Link
Gość: zoya Re: Zajebiscie. IP: *.kutno.mediaclub.pl 20.11.02, 16:35 Gość portalu: zoya napisał(a): > Słowo to BYŁO, JEST i BĘDZIE przekleństwem. Uszy się > "tulą" od słuchania tego przymiotnika, a częstotliwość > jego użycia (dosłownie w każdej sytuacji) świadczy o > żałostnym ubóstwie słownictwa. przepraszam, powinno być żałosnym Odpowiedz Link
plesser Re: Zajebiscie. 20.11.02, 17:27 ach ta werwa i ten dogmatyzm!- tak bylo, jest i bedzie... hallo! mowimy o jezyku, przypominasz sobie? Odpowiedz Link
Gość: zawodowiec Re: Zajebiscie. IP: *.bris.ac.uk / *.bris.ac.uk 21.11.02, 16:52 chyba sie z toba zgadzam plesser... iles tam setek lat temu slowo kiep znaczylo p...a i bylo b.wulgarne tak samo kutas kiedys nie byl a teraz w wytwornym towarzystwie sie go raczej nie uzywa (tzn. moze i uzywa ale nie wymawia wszystko sie w jezyku z czasem zmienia pozdrowka Odpowiedz Link
Gość: mia Re: Zajebiscie. IP: *.dwa / 192.168.3.* 28.11.02, 18:38 Gość portalu: zawodowiec napisał(a): > chyba sie z toba zgadzam plesser... > iles tam setek lat temu slowo kiep znaczylo p...a i bylo b.wulgarne > tak samo kutas kiedys nie byl a teraz w wytwornym towarzystwie sie go raczej > nie uzywa (tzn. moze i uzywa ale nie wymawia > wszystko sie w jezyku z czasem zmienia > pozdrowka Mam dziwne wrażenie graniczace z pewnoscia, ze pan jest Bralczykiem???? Odpowiedz Link
Gość: zawodowiec Re: Zajebiscie. IP: *.chm.bris.ac.uk 29.11.02, 17:30 > Mam dziwne wrażenie graniczace z pewnoscia, ze pan jest Bralczykiem???? no nieeee, czy ja wygladam az tak staro??? Odpowiedz Link
Gość: Karinthy Re: Zajebiscie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.03, 22:14 Ponieważ, jak slusznie stwierdzil jeden z poprzednikow, słowo "zajebiscie" pochodzi od slowa "jebac", czyli "kochac sie", zwrot "jebnac ci?!" jest chyba nie do konca na miejscu Odpowiedz Link
Gość: Dominika Re: Zajebiscie. IP: *.wmc.com.pl 04.02.03, 13:53 Nie zgadzam sie, że słowo "jebać" znaczy "kochać się". To znaczy "uprawiać sex", a z kochaniem się ma tyle wspólnego co nic. Odpowiedz Link
leeshy Re: Zajebiscie. 29.07.03, 11:08 Znaczy raczej cos bardziej jak "walić", czy "stukać", rowniez (przede wszystkim?) w kontekscie odbywania gwaltownego stosunku plciowego. Za moja teoria przemawia wymieniony powyzej slowacki toast. Odpowiedz Link
ala100 Re: Zajebiscie. 30.07.03, 15:06 Gość portalu: Izabella napisał(a): > Czy slowo to nie jest juz przeklenstwem?? Wyplenić się tego już chyba nie da, proponuję więc wywieść pochodzenie "zajebiście" od "mieć zajoba", a nie od "jebać". Nie będzie może jeszcze salonowo, ale już bardziej znośnie. Ala Odpowiedz Link
Gość: Jakub mnie to słowo drażni IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.03, 01:22 ...ale wcale nie jest tak że to teraz jest ono tak popularne w latach 70tych było równie powszechne jak teraz Odpowiedz Link
Gość: tomek Re: Zajebiscie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.03, 23:18 zupelnie odwrotnie. slowo to nie jest przeklenstwem (o ile kiedykolwiek bylo), co wiecej jego popularnosc jest coraz mniejsza, wiele osob uwaza je juz wrecz za niemodne i obciachowe. w kazdym razie obecne jest w polszczyznie potocznej na tyle dlugo, ze juz nie powinno nikogo szokowac. no coz, 'poszlem' jest znane o wiele wiele dluzej, a i tak polonistom przez mysl nie przejdzie uznac ta forme (hiperpoprawnosciowcy napisaliby w tym miejscu: te forme) za poprawna na rowni z "poszedlem". Odpowiedz Link