Gość: k0$mit@ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 22:32 Chciałabym się dowiedzieć, czy jest zapotrzebowanie na tego typu zagadki, jakie umieściłam na tym forum. Również jestem zainteresowana opinią na ich temat. Życzę przyjemności z myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ciekawy Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 22:46 Jest to przykład grafomanii intelektualnej, ale pewnie są i na to amatorzy. Jesli to satysfakcjonuje autora - niech tworzy! Pytania : Co poeta miał na mysli? Odp.: Ile dostane od wydawcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 22:52 Dziękuję za szczerą odpowiedź ! Doszłam do wniosku, że im trdniejsza zagadka tym większa satysfakcja z jej rozwiązania. Moja rada dla "amatorów" niech nie rezygnują zbyt szybko. Życzę przyjemności z istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 23:58 Takie zagadki bardziej satysfakcjonują autora,a mniej rozwiązujących,jeśli ci nie mają punktu zaczepienia. Weź co piąte słowo znanej ci piosenki i utwórz - jak piszesz- listę - żądajac brakujacego słowa.Kto nie zna tej piosenki tworzy sobie jakas fabułke do tych z listy i widzi inną logikę niż autor. W zagadce"chemicznej" dałas małą podpowiedź. Spróbuj uzupełnić moją listę:174-342-500-X-766-866-940-996 wiedząc,(podpowiedź) że jedna z tych liczb podzielona przez 1000 związana jest z trójkątem rownobocznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 10:14 Co się tyczy satysfakcji z układania zagadek , to zawszze takowa istnieje, ale myślę , że przesadzasz uważając, że nie mają punktu zaczepienia. Wystarczy tylko( a może aż) dorgą dedukcji dojść do rozwiązania, które powinno być tylko jedno. Inteligencja to między innymi zdolność kojarzenia faktów . Ktoś kto nie zna tej piosenki uzna, że ta zagadka jest BEZSENSOWNA i nie będzie potrafił jej rozwiązać. Z drugiej strony jest ona na tyle popularna, że większość ludzi ją słyszała, czyli ta sama większość teoretycznie ma możliwości ją rozwiązać. Jeżeli chodzi o twoją listę, to odnoszę wrażenie, że otrzymałam zaproszenie do testu kompetencji intelektualnej. Ja nie przepadam za tego typu zachowaniem ale patrząc na to z twojego punktu widzenia jest to w zupełności zrozumiałe postępowanie. Oto co napisałam: Patrząc na to z drugiej strony to 00000110010110111 może być dobrą odpowiedzią. Obracając nieskończoność o 90 stopni, i postępując (prawie analogicznie jak wcześniej) liczba 04561 również byłaby poprawna. Errare humanum est ;). Życzę przyjemności z istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:51 Odpowiadam w Twoim stylu:Większośc ludzi skończyła szkołę, w której poznali się z tablicą Mendelejewa, logarytmów, wartosci funkcji trygonometrycznych itp.Jesli są w miarę inteligentni, po małej podpowiedzi orientują sie w temacie i cieszą sie ze swojej umiejetnosci kojarzeń.Jesli sie nie zorientowali, zwala- ją winę na autora, albo wpadaja w kompleksy, jesli dowiaduja się,że odpowiedź nie była taka trudna, jak mniemali. Podane przeze mnie liczby sa związane z sinusami pełnych dziesiatek katów ostrych. Związek polega na pomnożeniu tych sinusów przez 1000 i zaokrągleniu do liczb całkowitych 500/1000 = 0,5 = cos60 = sin30 (oczywiscie stopni) -to była istotna podpowiedź. Nie można - oczywiście -dziwić się, że wiekszośc ludzi nie skojarzyła sobie z niczym tych liczb, bo mało kto nosi przy sobie tablice sinusów, tak jak i układ okresowy pierwiastków.Dla Ciebie jednak powinna to byc bułka z masłem. Uściski! Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:20 Apropos uścisków "Na pieszczoty trzeba zasłużyć" to cytat z pewnego filmu....ale mniejsza o to. Wydaje mi się ,że ta zagadka nie była jednoznaczna.... Jeżeli chodzi o tablicę trygonometryczną to ja takowej nie posiadam, ponieważ wszystkie wartości można wyprowadzić (to jest ciekawsze od przepisywania mało dokładnych liczb). Po prostu opierałeś się na zaokrągleniach czyli na błędzie, a wiadomo co z fałszu może wyniknąć... Pomysł sam w sobie podoba mi się tylko jestem zła na siebie, że mimo wszystko nie pomyślałam o tym. Widać przeceniłeś moje możliwości Piotrze ;). Cogito ergo sum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:06 Tylko przeliczalna liczba miar kątów ma wartości wymierne, które w zapisie dziesietnym i tak w wiekszosci sa zaokrąglane do okreslonej liczby cyfr, więc prawie wszystkie sa fałszywe, nie mówiąc o tych katach, które maja sinusy niewymierne.Wszystko wiec opiera sie na fałszu,a z fałszu moze wynikać wszystko. Cud,że nie zawsze wynikaja z tego katastrofy. Nie czaruj,że kazdy sinus wyliczasz sobie według potrzeb, chyba, ze wylicza Ci to kalkulator, ale też "fałszywie". Stosowanie szeregów do wyliczeń też nie daje Ci pełnej prawdy. PS. Nie kazdy uścisk jest pieszczotą, ale te wirtualne można tak traktować. Powtarzam! P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:21 Przyznaję jestem kiepskim czarodziejem, a z dobrodziejstwa zwanego kalkulatorem to rzadko korzystam. Mimo wszystko jakoś sobie radziłem. Co do pieszczot chodziło mi o scenkę z filmu "King size" ;) Życzę przyjemności z istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinR Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:39 Zagadki powiedziałbym nietypowe. To chyba dobrze ;) Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:09 Dopóki nie zostaną rozwiązane wszystkie zagadki umieszczone tutaj przeze mnie to nie będę unieszczała nowych. Życzę przyjemności z myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kujonik Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:15 Nie strasz, nie strasz! Nie wytrzymasz. Aktywnośc Cię rozsadza.Rozwiązywacze jedynie ospali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:19 Może powinnam pomysleć nad zagadką, która by przyspieszyła ten proces. Np. taka, która będzie nawiązywała do wszystkich rozwiązań umieszczonych zadań, powiedzmy w kolejności chronologicznej lub odwrotnej, albo jeszcze innej. Pomyślę nad tym ;) Good luck. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Nowe zadania ! Czy są na to 'amatorzy' ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 11:07 Nowe zadania są już przygotowane [narazie jest ich 5], tylko nie wiem czy jest jakikolwiek sens umieszczania ich na forum. Zdaję sobie sprawę z tego , że nie cieszą się one tutaj dużą popularnością. Jeżeli jednak są osoby zainteresowane to proszę dać znać. Jeślo nie to zamilknę na zawsze. Jak już to wspomniałem wcześniej, żebym mógł umieścić nowe zagadki trzeba rozwiązać (!)wszystkie(!) jakie do tej pory umieściłem (oczywiście wraz z uzasadnieniami). Żyzcę przyjemności z istnienia. Homo NON sum et OMNIA humani a me alienum esse puto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Nie wytrzymało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 14:00 Musiało to Wam zrobić kosmiciątko i umieściło nowe zadania . Mam nadzieję, że nie zapomnicie o nierozwiązanych jeszcze problemach ;). Nie gniewajcie się na mnie. Życzę przyejmności z myślenia i istnienia [cogito ergo sum] ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekw Re: Nie wytrzymało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 14:15 Sadysta(ka)!!! - "wszystkie zagadki rozwiazać" ;) Zagadki bardzo fajne ... tylko żeby nie były takie do liczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Nie wytrzymało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 14:48 Nie wszystko trzeba liczyć ;) A sadystą byłbym wtedy gdy kazałbym ci [nie zgadnąć]! tylko logicznie uzasadnić jak mam na imię :) ps. To jest możliwe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekw Re: Nie wytrzymało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:46 rozpatrywanie kosmicznego imienia przypomina mi szkolne "Co poeta chciał powiedzieć ..." życzę przyjemności z męczenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Nie wytrzymało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:53 [Poeta pisze. Poeta robi muzie to, co muza lubi. Poeta płacze, kiedy muza idzie do innego poety. Poeta nie rozumie co do niego mówią. Nie pamięta z kim pił i kiedy go okradli. W końcu poeta idzie do pracy. Różnica pomiędzy poetą, a wyrobnikiem jest taka sama jak pomiędzy koniem i Pegazem. Poetą się najczęściej tylko bywa. Wielu z Was pisało wiersze, było poetami. "Ptak przeleciał przeze mnie, ptak, I drzwi zostawił otwarte, I tego wieczoru o zmroku Zeszły się we mnie pory roku Żywe i martwe." (Kazimierz Wierzyński - Piąta pora roku.) Co poeta chciał powiedzieć? Tylko to, co powiedział. Co my mamy powiedzieć pani w szkole? To, co chce usłyszeć. ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekw Re: Nie wytrzymało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:57 Całkiem fajne :) Ale na imię i tak nie mam pomysła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Nie wytrzymało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 23:05 Nie dziwi mnie to ... zbyt mało danych. Szczegóły wkrótce ;). Życzę satysfakcji z istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:44 Wasze opinie i uwagi mogą mi bardzo pomóc w przygotowywaniu nowych zagadek. Proszę pomóżcie mi. Poza tym najchętniej widzianą formą pomocy byłoby rozwiązanie wszystkich zadań, ale wiem , że to nie jest takie proste ;) Kosmici lubią komplementy..... to też może pomóc ;) Życzę :good luck. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0$mit@ Re: Recenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 22:57 Jak brzmi odpowiedź na nie zadane pytanie ?? [To jest zagadka] Podpowiedź : liczy się pierwsze skojarzenie (przeczytaj post wyzej) Życzę przyjemności z istnienia. Odpowiedz Link Zgłoś