Gość: smart IP: 213.227.78.* 12.01.06, 09:09 Mając do dyspozycji wagę szalkową i dwie metalowe kule o jednakowym wyglądzie, wiedząc, że jedna z nich jest lżejsza, należy za pomocą TYLKO JEDNEGO WAŻENIA znaleźć lżejszą kulę. Czekam na propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Waga i dwie kule 12.01.06, 09:25 Hm. To stara zagadka, ale zapomniałem rozwiązania. Gdyby jedna z kul była CIĘŻSZA to wiem jak to rozwiązać. kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaz_on Re: Waga i dwie kule IP: 193.227.131.* 12.01.06, 10:09 A może by tak bez wagi szalkowej i jakiejkolwiek innej. Tak, tak, nie żartuję! Jaz_off Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Waga i dwie kule 12.01.06, 11:15 Gość portalu: Jaz_on napisał(a): > A może by tak bez wagi szalkowej i jakiejkolwiek innej. phi, wystarczy by się stuknęły... kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aad Re: Waga i dwie kule IP: *.radzionkow.net 12.01.06, 12:42 Albo cie źle zrozumiałem albo cos mącisz, bo jezeli sa tylko dwie kule o różnej wadze oraz waga szalkowa to co za problem jedną kule położyć na jednej szali a drugą kulę na drugiej szali ?? Wtedy szala z lżejszą kulą bedzie u góry a z cięższą kuląna dole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smart Re: Waga i dwie kule IP: 213.227.78.* 12.01.06, 13:30 Wezmę to rozwiązanie pod uwagę, ale potrzebuje trochę czasu. Możliwe że będę musiał skorzystac z programu komputerowego. Ułożyłem kiedyś taki algorytm do tego typu zadań. Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: add Re: Waga i dwie kule IP: *.radzionkow.net 15.01.06, 14:18 A na co coi wiecej czaZsu ??? To jest jedyny sposób rozwiązania ! Musiałeś pomylić sie w treści zadania ! Odpowiedz Link Zgłoś
lapacz_w_zycie Re: Waga i dwie kule 12.01.06, 15:30 wystarczy umieścić obie kulki na jednej szalce. lwz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: los.bilanos Re: Waga i dwie kule IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:57 chyba jedynym logicznym rozwiązaniem jest to, że jedną kładziesz na jednej szalce a drugą na drugiej i ta lżejsza znajdzie się wyżej niż cięższa:) a może chodzi o coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waga Re: Waga i dwie kule IP: *.siedmiorog.pl 12.01.06, 15:57 a następnie obie przełożyć na drugą szalkę! Odpowiedz Link Zgłoś
lapacz_w_zycie Re: Waga i dwie kule 12.01.06, 16:09 nie przemyślałem tego do końca, przyjąłem założenie, którego w zadaniu nie było, że szalki wycinkami sfery, wtedy cięższa kulka stoczy się niżej i będzie to można poznać. jeszcze pomyślę. > ... i co ? jak to co? niech lezą. lwz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ość Re: Waga i dwie kule IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 12:28 słuchajcie najpierw dajemy obojętnie jakąś kule na jedną szalke a pózniej drugą kule na drugą szalke i tak : jeśli druga kula będzie lżejsza to szalka praktycznie rzecz biorąc sie nie poruszy natomiast gdy będzie cięższa to przegnie sie na drugą stronę całkowicie czy mam rację ?? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osć Re: Waga i dwie kule IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 13:55 hej smart to chyba 3 metalowe kule a jedna z nich jest o innej wadze ale nie wiadomo czy jest lżejsza czy cięższa znajdz taką za pomocą 1 ważenia (tą o innej wadze i powied zczy była cięższa czy lżejsza od pozstałych Odpowiedz Link Zgłoś