six_a 27.10.09, 23:35 konkurs na najbardziej trafne odpowiedniki polskie, bo nic mi nie przychodzi o tej szatańskiej porze a kontekst np. taki: Ibiza gilt als Magnet für Insider und Lebenskünstler... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juzniewqrwionylektor słowniki są b.banalne, a mój polski 28.10.09, 03:43 odbiega od teraźniejszości. Osobiście używam określenia: "artysta" życiowy. W rozmowie macham wówczas paluszkami ;) Albo pie... i walę po prostu Lebenskünstler. Rozumieją o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kurdelebele bon vivant 28.10.09, 04:33 www.slownik-online.pl/kopalinski/228F5E0939CE1B7F412565D40054E926.php Odpowiedz Link Zgłoś
juzniewqrwionylektor nie rozumiesz określenia Lebenskünstler. 28.10.09, 06:25 Oskar Schindler był na początku bon vivant, z.B. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: nie rozumiesz określenia Lebenskünstler. 29.10.09, 16:43 Als Agent für das Amt Ausland/Abwehr nie musial byc bonvivant. Mundury dla przebierancow z Gliwic ponoc zwyczajnie kupil Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Lebenskünstler 28.10.09, 06:56 six_a napisała: > konkurs na najbardziej trafne odpowiedniki polskie, bo nic mi nie przychodzi o > tej szatańskiej porze > > a kontekst np. taki: > > Ibiza gilt als Magnet für Insider und Lebenskünstler... Moja opcja "hulaka". Kontekst: Polski emeryt to hulaka. Z powodu jego hulaszczego trybu życia Ojciec Dyrektor żyje w skrajnym ubóstwie. Kiedyś mawiano także "birbant", ale w dobie królowania w polszcyźnie ku i ha tylko dinozaury rozumieją ten termin. :) MfG/MfS/BND/KGB Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
juzniewqrwionylektor widzę, że Ty również nie wiesz, o kim się 28.10.09, 10:30 mówi "Lebenskünstler". To nie jest hulaka ani birbant, tylko człowiek potrafiący przeżyć w sposób całkiem fajny niskim kosztem. Można by np. przyrównać do ciekawych ludzi osiedlających się w Bieszczadach. Albo z innego podwórka: bohaterowie filmu "Plaża" (The Beach z L. di Caprio) to też Lebenskünstler. Odpowiedz Link Zgłoś
juzniewqrwionylektor Ibiza przyciąga wtajemniczonych i spryciarzy, 28.10.09, 10:40 potrafiących tutaj przeżyć. Np. prawdziwych Lebenskünstler można tam spotkać na hippiemarkt w Es Canyar czy Las Dalias, a nie w dyskotech Space czy M-15. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Ibiza przyciąga wtajemniczonych i spryciarzy, 28.10.09, 11:57 Masz rację stary. Byłem rozespany i postanowiłem zrobić sobie jaja. Dlatego podałem wersję "hulaka" w cudzysłowie i puściłem tekścik o ubóstwie Ojca Dyrektora. A teraz na poważnie. Osobiście przetłumaczyłbym "Lebenskuenstler" następująco: magik, magik życiowy, magik indywidualista. :) MfG/MfS/BND/KGB Your poor kacperle P.S. Aczkolwiek obie wersje "w cudzysłowie" i "w cudzysłowiu" są w polszczyźnie poprawne, to swego czasu parodiowałem koleżankę polonistkę, która używała tylko wersji "w cudzysłowiu" odzywką : "w dupiu". Odpowiedz Link Zgłoś
88piotr Re: Ibiza przyciąga wtajemniczonych i spryciarzy, 28.10.09, 20:05 i dobrze. przeciez mówimy "w Krakowiu". Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Ibiza przyciąga wtajemniczonych i spryciarzy, 28.10.09, 22:15 nie tam, w Kroku mówimy Odpowiedz Link Zgłoś
88piotr Re: Lebenskünstler 28.10.09, 20:07 six_a napisała: > konkurs na najbardziej trafne odpowiedniki polskie, bo nic mi nie przychodzi o > tej szatańskiej porze > > a kontekst np. taki: > > Ibiza gilt als Magnet für Insider und Lebenskünstler... > wuerd ich sagen : Insider - wyjadacz, Lebenskuenstler - król życia Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: Lebenskünstler 28.10.09, 21:05 No przeciez, qrwa, PTAK - niebieski - siem rozumie ! NIEBIESKI PTAK j. six_a napisała: > konkurs na najbardziej trafne odpowiedniki polskie, bo nic mi nie przychodzi o > tej szatańskiej porze > > a kontekst np. taki: > > Ibiza gilt als Magnet für Insider und Lebenskünstler... > Odpowiedz Link Zgłoś
juzniewqrwionylektor niebieski ptak to próżniak, pasożyt, 28.10.09, 21:14 a Lebenskünstler to jednak ma pozytywny wydźwięk. Dla mnie np. Stasiuk to taki Lebenskünstler. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: niebieski ptak to próżniak, pasożyt, 28.10.09, 21:21 Nieprawda, przynajmniej nie jest to wlasciwa interpretacja nowotestamentowego zwiazku frazeologicznego. Tam bowiem niebieski - tzn. szybujacy pod NIEBEM ptak, to symbol wolnosci, niezaleznosci, niefrasobliwosci. j. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Lebenskünstler 28.10.09, 22:27 Um Gottes willen, six_a kończ już ten konkurs, bo znakomici interlokutorzy zaplują całą przestrzeń publiczną. Nie ma idealnych przekładów. Six_a na otarcie łez daję Ci gratis wersję sowiecką na Lebenskuenstlera : aspołeczny pasożyt. Jak mało to dorzucam: zapluty karzeł reakcji, wróg ludu a z nowszych "noworuski". gutenacht&bahnhof mojamaleńkość idzie spać. :) Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Lebenskünstler 29.10.09, 00:44 :))) no mieliśmy ożywiać forum, to ożywiam;) nietam, nic mi nie pasuje, żadne sine ptaki ani życiowe króliki w związku z tym postuluję utworzenie nowego słowo, które wypełni tę potworną lukę, a słowem tym będzie............... tadam udacznik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Lebenskünstler 29.10.09, 07:10 six_a napisała: > :))) > no mieliśmy ożywiać forum, to ożywiam;) > > nietam, nic mi nie pasuje, żadne sine ptaki ani życiowe króliki > > w związku z tym postuluję utworzenie nowego słowo, które wypełni tę potworną > lukę, a słowem tym będzie............... > > tadam > > udacznik ;) Hi tiggeri, Ty jeszcze sobie smacznie chrapiesz, bo siedziałaś do póżna przed kompem, a kacperek już wstał i klaszcze łapkami w klawiaturkę, żeby pogratulować Ci trafnego wyboru odpowiednika dla Lebenskuenstlera. Ponieważ kacperek spodziewa się jazgotu nieudaczników, to uprzedza ich i w ramach internacjonalistycznej pomocy objaśni im synonimicznie zaproponowany przez Ciebie termin "udacznik". udacznik , to człowiek radziecki (od radować się życiem) czyli mastier na wsie ruki (szkoda, że kacperek nie ma zainstalowanych rosyjskich fontów, bo wyrąbałby w oryginale). Jak wstaniesz tiggeri i wejdziesz na forum to pierwsze , co masz przeczytać jest kacperkowe gutenmorgen&bahnhof beiherrhund ooooch leckerkaffeegutmniam. Miłego dnia życzy Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś
kazeta.pl55 Re: Lebenskünstler 29.10.09, 16:04 six_a napisała: > udacznik ;) Ev.: DOJDA, oder DORAJDA,, oder DOŁĘGA. MfG. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Lebenskünstler 29.10.09, 21:14 nienienie, przykro mi, ale to się kupy nie trzyma. dojda śpiewa, dorajda smaży się na patelni, a dołęga mimo dość dawnego zejścia pokutuje do tej pory jakimś serialem. proszę się wczuć następną razą. chyba że następnej razy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bokertov1947 Re: Lebenskünstler 31.10.09, 09:40 Hallo, ..und wie wäre es mit: akrobata zyciowy?? Gruß! bokertov Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Lebenskünstler 31.10.09, 21:57 akrobacie trochę za blisko do kombinatora a Lebenskünstler to ktoś, kto umie czerpać z życia, umie się ustawić, umie się znaleźć w każdej sytuacji - no i teraz proszę te trzy opisiki zawrzeć w jednym słowie, maks. dwóch;) Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Lebenskünstler 31.10.09, 22:32 Noszqrfa, tosz to "ekfilibrysta szyciowy" vel "bajerant" apo tysz inaksza swołocz. :):):) gutenabend&bahnhof Your poor kacperle Odpowiedz Link Zgłoś