Dodaj do ulubionych

Poprawienie błędów w rozprawce....

07.03.10, 17:52
Witam!

Prosiłbym o sprawdzenie w moim tekście błędów. Jeśli zauważycie cokolwiek,
jakąś literówkę, błąd gramatyczny, źle użyte słówko to proszę o informację. Z
góry dzięki...

"Immer öfter hören wir von den Essstörungsfälle bei Jugendlichen in der
Pübertät und letztens sogar bei Kindern. In der Medizin bezeichnen die
Essstörungen als Anorexia (Appetitlosigkeit) und als Bulimie (Ess-Brechsucht).
Wir wissen schon, dass diese Krankheiten ein psychischer Grund haben. Dieses
Problem hat auch die Kehrseite der Medaille. Im unserer Wohnstandgesellschaft
ist auch sehr häufig die Fettleibigkeit, leider besonders bei jungen Leute.
Dies führt zur Frage, warum vor allem Jugendliche verstärkt unter dieser
Krankheit leiden.
Die Medien sind eine bedeutsame Ursache. Im Modewelt promotet man Magerkeit.
Das ist jetzt trendy in Fernsehen, Zeitschriften, Radio, deshalb wollen viele
gesunde Mädchen eine Schlankheitskur machen. Sie hungern sich oder essen zu
wenig. Im Lauf der Zeit will das Mädchen immer dünner sein und das führt zur
Anorexia.
Im Medien man wirbt vor allem für ein wertloses und Essen z.B süße Getränke,
Chips, Fastfoods. Die Jugendliche sind besonders beeinflussbar, also sie essen
am liebsten diese Produkte, die in Werbungen sind. Derartige Diät bewirkt die
Fettsucht.
Die Magerkeit wird sowohl von den Medien promotet, als auch von Gesellschaft.
Die schlanke Menschen sind jetzt besonders attraktiv und das Akzpetanz der
Gesellschaft haben.
Man darf auch nicht übersehen, dass heutzutage junge Leute zu wenig Sport
treiben. Sie sitzen am Computer, fernsehen und haben keine Lust an Bewegung.
Die Mädchen hungern sich, um eine gute Figur zu haben, statt mehr Sport zu
treiben und sich gesund zu ernähren. Viele Jugendliche leiden unter die
Fettleibigkeit, weil sie keine sportliche Aktivität haben.
Außerdem spielt noch die Erziehung eine wichtige Rolle. Die Jugendliche, die
schlecht Beziehung zu den Eltern haben, leiden häufiger unter Essstörungen.
Sie haben oft Problem mit Emotionen und mit Selbstwertgefühl.
Ich persönlich bin der Ansicht, dass die Jugendliche sollen vor allem von den
Eltern schützen werden. Die Kinder müssen sich geliebt und akzepitert fühlen,
um diese Krankheiten zu vermeiden. Man soll nicht nur große Kampagnen gegen
Magersucht führen, sondern auch Sporttreibung und gesunde Ernährung promoten."
Obserwuj wątek
    • donnerbalken Trochę wiele ich... 07.03.10, 18:56
      fox-91 napisał:

Prosiłbym o sprawdzenie w moim tekście błędów. Jeśli zauważycie cokolwiek,
      jakąś literówkę, błąd gramatyczny, źle użyte słówko to proszę o informację. Z góry dzięki...

------------------------------------------
      • fox-91 dzięki 07.03.10, 21:00
        Dzięki Jecki za pomoc, dopiero uczę się niemieckiego i zdarzają mi się wpadki...
        Jeśli będziesz miał czas to sprawdź proszę dalszą część :-)

Pozdrawiam

• jecki.p Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 07.03.10, 19:43
      Moja przedmowczyni - deska do srania - nie zna jez. niemieckige, mozesz wiec jej
      wtrety spokojnie pomijac.
      Pierwszy akapit powinien brzmiec tak:

"Immer öfter hören wir von Essstörungsfällen bei Jugendlichen in der
      Pübertät und neuerdings sogar bei Kindern. In der Medizin
      bezeichnetman Essstörungen als Anorexia (Appetitlosigkeit)
      bzw. als Bulimie (Ess-Brechsucht).
      Wir wissen bereits, dass diese Krankheiten einen
      psychischen Grund haben. Dieses Problem hat auch eine Kehrseite.
      In unserer Wohnstandgesellschaft ist auch sehr häufig, leider besonders
      bei jungen Leuten,Fettleibigkeit festzustellen. Dies führt zu der
      Frage, warum vor allem Jugendliche verstärkt unter dieser Krankheit leiden.

j.

-
      • fox-91 Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 07.03.10, 21:03
        Dzięki Jecki za pomoc, dopiero uczę się niemieckiego i zdarzają mi się wpadki...
        Jeśli będziesz miał czas to sprawdź proszę dalszą część :-)

Pozdrawiam
      • zawszekacperek Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 07.03.10, 21:26
        Hey du, Lordsigelbewahrer

Dieses Problem hat auch eine Kehrseite. In unserer
        Wohnstandgesellschaft ist auch sehr häufig,...

u.v.m.

k.

jecki.p napisał:

> Moja przedmowczyni - deska do srania - nie zna jez. niemieckige, mozesz wiec je
        > j
        > wtrety spokojnie pomijac.
        • fox-91 Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 07.03.10, 22:11
          zawszekacperek napisał:

> Hey du, Lordsigelbewahrer
          >
          > Dieses Problem hat auch eine Kehrseite. In unserer
          > Wohnstandgesellschaft ist auch sehr häufig,...
          >
          > u.v.m.
          >
          > k.
          >
          >
          > jecki.p napisał:
          >
          > > Moja przedmowczyni - deska do srania - nie zna jez. niemieckige, mozesz w
          > iec je
          > > j
          > > wtrety spokojnie pomijac.

o co ci chodzi immerkacperku?
          • zawszekacperek Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 07.03.10, 22:43
            Tylko o to, że jecki robiąc korektę odwala manianę.
            Tobie np. chodziło prawdopodobnie nie o "Wohnstandgesellschaft" lecz o złożenie
            z "Wohlstand..." Albo np. zdanie:"warum vor allem Jugendliche verstärkt unter
            dieser Krankheit leiden". Zastanów się, czy "verstaerkt" nie zastąpić innym
            słowem.Nie mówiąc już o pisowni: bezeichnetman.

kacperek

fox-91 napisał:

(...) o co ci chodzi immerkacperku?
            • fox-91 Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 07.03.10, 23:32
              zawszekacperek napisał:

> Tylko o to, że jecki robiąc korektę odwala manianę.
              > Tobie np. chodziło prawdopodobnie nie o "Wohnstandgesellschaft" lecz o złożenie
              > z "Wohlstand..." Albo np. zdanie:"warum vor allem Jugendliche verstärkt unter
              > dieser Krankheit leiden". Zastanów się, czy "verstaerkt" nie zastąpić innym
              > słowem.Nie mówiąc już o pisowni: bezeichnetman.
              >
              > kacperek

Fakt, chodziło o Wohlstandgesellschaft. Dzięki za cenną uwagę. Co do tego
              pytania "warum vor allem..." to wzięte jest z polecenia, także chyba jest ok,
              choć skoro mówisz, że średnio "verstaerkt" pasuje, to może źle przepisałem...
              Sprawdzę to jeszcze. Jecki mimo wszystko mi pomógł także nie mam mu za złe kilku
              pomyłek. Jeśli jeszcze coś zauważysz immerkacperku to daj znać, każda poprawka
              jest dla mnie cenna.

Pozdrawiam

• jecki.p Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 08.03.10, 21:19
                kacperek juz "zaistnial" i to mu wystarczy - jedyne co potrafi, to - czasem -
                wylapac literowke...
                j.
                • fox-91 Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 08.03.10, 21:29
                  jecki.p napisał:

> kacperek juz "zaistnial" i to mu wystarczy - jedyne co potrafi, to - czasem -
                  > wylapac literowke...
                  > j.

Mniejsza z tym, zdecydowanie więcej pomogłeś i to się liczy... Dziwi mnie trochę
                  postawa bywalców tego forum, zamiast sobie pomagać to wypominacie sobie nawzajem
                  błędy i robicie złośliwe uwagi. Po co to wszystko?

PS Jeśli ktoś mógłby mi poprawić resztę, albo chociaż część byłbym wdzięczny, na
                  jutro muszę to oddać... Sam też staram się poprawiać, ale bardzo ciężko zauważyć
                  swoje błędy, także proszę was o pomoc.

Pozdrawiam
                  • jecki.p Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 08.03.10, 21:46
                    Eine erhebliche Mitschuld daran tragen die Medien. Die Modewelt fördert nicht
                    nur Schlankheit, sondern Magerheit. Da sie in allen Medien, wie Fernsehen,
                    Zeitschriften, Radio als "trendy" gepriesen wird, wollen viele gesunde Mädchen
                    eine Schlankheitskur machen. Sie hungern oder essen zumindest zu wenig. Im Lauf
                    der Zeit wollen sie immer dünner sein, was zur Anorexie führt.
                    In den Medien wird für ungesunde Lebensmittel geworben, z.B. für süße Getränke,
                    Chips, Fastfood. Die Jugendlichen sind besonders beeinflussbar, also essen sie
                    am liebsten diese Produkte, die sie in der Werbung sehen. Dies führt wiederum
                    zur Fettsucht.
                    j.
                    • fox-91 Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 08.03.10, 22:30
                      Super! Myślałem, że już nikt nie pomoże, ale jednak są tu ludzie na których
                      można liczyć. Jeszcze raz wielkie dzięki jecki.

Pozdrawiam
                    • zawszekacperek Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 09.03.10, 07:43
                      Tak na wszelki wypadek jecki.p stosuj nicht nur... sondern
                      auch...
                      . I to byłoby na razie na tyle.

k.

jecki.p napisał:

> Eine erhebliche Mitschuld daran tragen die Medien. Die Modewelt fördert nicht
                      > nur Schlankheit, sondern Magerheit. Da sie in allen Medien, wie Fernsehen,
                      > Zeitschriften, Radio als "trendy" gepriesen wird, wollen viele gesunde Mädchen
                      > eine Schlankheitskur machen. Sie hungern oder essen zumindest zu wenig. Im Lauf
                      > der Zeit wollen sie immer dünner sein, was zur Anorexie führt.
                      > In den Medien wird für ungesunde Lebensmittel geworben, z.B. für süße Getränke
                      > ,
                      > Chips, Fastfood. Die Jugendlichen sind besonders beeinflussbar, also essen sie
                      > am liebsten diese Produkte, die sie in der Werbung sehen. Dies führt wiederum
                      > zur Fettsucht.
                      > j.
                      • topbolek Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 09.03.10, 10:54
                        zawszekacperek napisał:

> Tak na wszelki wypadek jecki.p stosuj nicht nur... sondern
                        > auch...
                        . I to byłoby na razie na tyle.
                        >
                        > k.

przykro mi kacperku ale tutaj trabant ma jednak rację. Twoja uwaga
                        byłaby słuszna, gdyby Schlankheit i Magerheit były logicznie
                        niezwiązane. Tutaj jednak Magerheit jest jakby "stopniem wyższym" od
                        Schlankheit i dlatego nicht nur... sondern auch... nie
                        pasuje. W porządku byłaby natomiast wersja nicht nur... sondern
                        sogar...
                        • zawszekacperek Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 09.03.10, 17:13
                          Hey topbolek, siema. Gdzie się podziewasz, że rzadko bywasz na forum.
                          Co do tego spójnika, to wg. mnie mamy w tym przypadku z tzw. "doppelte
                          Aufzaehlung" i dlatego optuję za wersją z "auch". Ale to drobiazg i nie ma o co
                          kruszyć lanc.
                          Grunt, że Lordsigelbewahrer jest nadal przednim "wodzirejem". Gratuluję
                          Ci riposty z sein i werden. Vortrefflich!
                          kacperek
                    • topbolek Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 09.03.10, 11:53
                      Pomimo, że tekst trabanta jest generalnie poprawny, to jednak użył
                      on w paru miejscach sformułowań, które po prostu "haczą". Przyczyna
                      jest oczywista: trabant nie ma wyczucia do niemieckiego. Pisałem o
                      tym już wcześniej.

> Die Modewelt fördert nicht nur Schlankheit, sondern
                      Magerheit
                      .
                      zaznaczony fragment brzmi sztucznie po którym widać, że trabant
                      wyraźnie nie czuje, kiedy Modewelt a kiedy Welt der Mode no i chyba
                      chodzi o Magerkeit a nie o Magerheit. Ja napisałbym: Die Welt der
                      Mode plädiert nicht nur für Schlankheit sondern sogar für Magerkeit.

> Im Lauf der Zeit wollen sie immer dünner sein, was zur
                      Anorexie führt.
                      to jest typowy polonizm, po którym zdanie ma logicznie niedozwoloną
                      formę. Zastanów się trabant, czy z upływem czasu jesteś
                      coraz cieńszy, czy stajesz się coraz cieńszy?
                      Oczywiście, że zamiast sein musi być werden bo tylko wtedy można
                      napisać potem "führen". Ale ponieważ jesteś językowo cieniutki, to
                      nie widzisz tych korelacji.

> Die Jugendlichen sind besonders beeinflussbar, also essen sie
                      > am liebsten diese Produkte, die sie in der Werbung
                      sehen.
                      zaznaczyłem ci, że tutaj również popełniłeś błąd ale nie chcę już
                      kompromitować ciebie dalszymi komentarzami. Sądzę, że wiesz, o co
                      tutaj chodzi... Ale dobrze, że próbujesz ćwiczyć. Sądzę, że inni
                      wskazując twoje błędy pomogą ci poprawić poziom twoich tłumaczeń.
                      Nie musisz dziękować, robimy to po przyjacielsku :)
                      • jecki.p Re: Poprawienie błędów w rozprawce.... 09.03.10, 21:24
                        Jestes nadmuchanym dupkiem, niczym wiecej. Wprawdzie byla o tym mowa
                        wielokrotnie, ale czasem trzeba przypomniec o tym, ze BECWAL, ktory nie
                        rozroznia "derer" i "deren" uwaza sie za predysponowanego do robienia uwag o
                        "wyczuciu" (sic!) niemieckiego.
                        Zalosc ogarnia.
                        j.
                        • drugiich masz pamięć idioty i derer i deren będziesz 09.03.10, 22:01
                          pamiętał do końca życia ;)
                          Koleżeńska krytyka dotyczy postów w tym wątku, więc jeżeli chcesz się
                          merytorycznie do niej ustosunkować, to nie zmieniaj tematu. Załosne! Jeżeli
                          chcesz się teraz do mnie przyczepić, to nie pisz o aldi-alt, bo to jest żałosne.
                          • jecki.p Re: masz pamięć idioty i derer i deren będziesz 09.03.10, 22:39
                            Naswietlij mi wiec z laski swojej - wyjatkowo bez podkladu Aldi-Alt, jak mam sie
                            "merytorycznie" ustosunkowywac do kogos, kto nie odroznia "deren" od "derer"
                            (nawet po zwroconej mu przez ja.nusza uwadze), ale wystepuje tu jako koryfeusz
                            jez. niemieckiego, serwujacy wyroki o sile razenia niejakiej Pytii delfijskiej.
                            Sorry, zalosniej zaprawde juz nie idzie... Jakiekolwiek (u)stosunkowanie sie do
                            podobnych objawien jest zdecydowanie ponizej mojej ogniskowej. Probowales anal
                            izowac pusta kartke papieru ?
                            j.
                            • jecki.p errata: 09.03.10, 22:41
                              tak, "ij" mozesz skreslic, aby nie bylo powodu sie czepiac.
                              j.
                          • topbolek Re: masz pamięć idioty i derer i deren będziesz 09.03.10, 23:28
                            szanowni Panowie... wściekła reakcja trabanta oznacza, że został
                            przyłapany na ciężkich grzechach językowych, które dowodzą zupełnego
                            braku kompetencji. Robi ich znacznie więcej ale zwykle nie chce mi
                            się pisać na ten temat. Wielu z was jest zafascynowanych trabantem i
                            wszystko robi, aby wchodzić z nim w polemikę. Ludzie darujcie sobie!
                            Przypominacie przedwojennych artystów, którzy z lubością chodzili na
                            rauty do sowieckich ambasad, gdzie nachlani sowieci kalali
                            świętości. Kiedy pytano artystów dlaczego to robią, odpowiadali, że
                            sprawia im przyjemność nawracanie dzikich. To samo dotyczy Was.
                            Podniecacie się chamem i myślicie, że okazywanie oburzenia zmieni
                            go. Może tak ale jego niemiecki pozostanie tak samo gniotowaty jak
                            obecnie. Ale jemu starczy ten poziom na porozumiewanie się. Dlatego
                            przypomina w tym trabanta: pierdzi, śmierdzi ale jakoś jedzie :).
                            • jecki.p Re: masz pamięć idioty i derer i deren będziesz 09.03.10, 23:46
                              Co masz pikus do powiedzenia ad rem ?
                              Odrozniasz juz "derer" od "deren" ?
                              j.
                              • topbolek Re: masz pamięć idioty i derer i deren będziesz 10.03.10, 09:11
                                tutaj jest twoja
                                kompletna kompromitacja... Czy ty zdajesz sobie sprawę z tego, że
                                zrobiłeś z siebie kompletnego językowego błazna? Już wcześniej
                                straciłeś prawo do komentowania potencjału językowego kogokolwiek na
                                tym forum a teraz dołożyłeś kolejne argumenty. Nie rozumiem, jak
                                można być takim językowym cieniasem jak ty po wielu latach życia w
                                Niemczech. Nie rozumiem... Ja ci radzę, abyś darował sobie próby
                                tłumaczeń na tym forum jako pomoc dla innych bo to przynosi naprawdę
                                żałosne wyniki. Nie chcę cię oczywiście załamywać, bo masz prawo do
                                ćwiczenia języka. Proponuję, byś brał sobie teksty, tłumaczył je na
                                niemiecki i publikował na forum. My postaramy się wskazać ci błędy i
                                zasugerować sposób ich poprawienia. Podejdź do tego poważnie i my
                                też tak to potraktujemy - bez żadnych osobistych wycieczek. Za jakiś
                                czas będziesz z pewnością lepiej tłumaczył niż dzisiaj. Czekamy więc
                                na twoje pierwsze próbki...
                                • donnerbalken Ale Jecki pilotuje... 10.03.10, 10:40
                                  topbolek napisał:

Czekamy więc
                                  na twoje pierwsze próbki...

Ale Jecki pilotuje samodzielnie własną Czesnę, i co Ty na to?

że nie umie ustawić polskich znaków w wordzie, jest drugorzędne...
                                  • topbolek Re: Ale Jecki pilotuje... 10.03.10, 11:25
                                    donnerbalken napisała:
                                    > Ale Jecki pilotuje samodzielnie własną Czesnę, i co Ty na
                                    to?

masz myśli jak ją
                                    tutaj
                                    pilotuje? Eeeeeee tam, ja tam moją babę też sam
                                    pilotuję i nie potrzebuję żadnych kolesiów do pomocy. I mówisz, że
                                    trabant swoją kicię nazywa Czesną? Napewno? A nie Wczesną albo
                                    Poczesną lub nawet Współczesną? Jakby nie gadał, niemieckiego za
                                    dobrze nie zna a i z tym pilotowaniem też chyba nienajlepiej, bo
                                    Czesna wygląda tak, jakby spała. Pewno woli automatycznego pilota
                                    niż trabanta z przerdzewiałą rurą wydechową :).
                                    • donnerbalken Re: Ale Jecki pilotuje... 10.03.10, 16:53
                                      W Niemiaszkowei każdy bezrobotny może sobie własną Cessnę kupić...

Ot co!
                                      • drugiich Re: Ale Jecki pilotuje... 10.03.10, 17:22
                                        w tej kolejności:
                                        www.google.de/products?hl=de&q=cessna&scoring=p
                                    • jecki.p Re: Ale Jecki pilotuje... 10.03.10, 19:00
                                      Trzymajmy sie faktow, pikus-bolus:

1) Nie odrozniasz "derer" od "deren",
                                      2) Mimo tegoz tumanstwa uwazsz sie za Pytie delfijska, ergo
                                      3) Jestes wzbudzajacym zalosc blaznem forumowym

Noch Fragen ?
                                      j.

topbolek napisał:

> donnerbalken napisała:
                                      > > Ale Jecki pilotuje samodzielnie własną Czesnę, i co Ty na
                                      > to?
                                      >
                                      > masz myśli jak ją
                                      > tutaj
                                      pilotuje? Eeeeeee tam, ja tam moją babę też sam
                                      > pilotuję i nie potrzebuję żadnych kolesiów do pomocy. I mówisz, że
                                      > trabant swoją kicię nazywa Czesną? Napewno? A nie Wczesną albo
                                      > Poczesną lub nawet Współczesną? Jakby nie gadał, niemieckiego za
                                      > dobrze nie zna a i z tym pilotowaniem też chyba nienajlepiej, bo
                                      > Czesna wygląda tak, jakby spała. Pewno woli automatycznego pilota
                                      > niż trabanta z przerdzewiałą rurą wydechową :).
                                      • drugiich spodziewałem się, że przypomnisz derer,deren 10.03.10, 21:04
                                        a poza tym wszystko OKI?
                                        to już nie robisz za błazna?
                                        • jecki.p Re: spodziewałem się, że przypomnisz derer,deren 10.03.10, 21:09
                                          Projekcja, Ichu ? Chociaz... Do ciebie pasuje raczej "blazenek".
                                          :-)
                                          j.
                                          • drugiich widzę, że potrafisz dyskutować niezwykle rzeczowo. 10.03.10, 21:22
                                            • jecki.p Re: widzę, że potrafisz dyskutować niezwykle rzec 11.03.10, 19:30
                                              A z czym to niby mialbym dyskutowac, zacny ty moj Ichu ? Nie pytam: "z KIM?", bo
                                              NIKOGO nie widze...

j.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka